Diskusije : Moj vrt

 Komentar
Uredjenje terase - koje biljke
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
22. mart 2011. u 07.02
E ovako - dvoristence smo sredili sa cvijecem, jagodama, dvije tresnje (jedna tzv sajla tresnja koja ne raste u visinu a u sirinu ide 20-ak cm) i jedan ljesnik koji je nikao od ljesnika koje sam donio od kuce iz Bosne i bacio na kamaricu u dvoriste, cisto da se ima nešto odozdo.

Elem, sada nastupa sredjivanje terase koja je relativno velika i osuncana cijeli dan, kao i zaklonjena od vjetra. Jedino još nismo odlucili da li ćemo suncobran ili tendu da stavimo posto iznad nije natkrivena ali o tom po tom.

Ideja koju smo imali je da stavimo namjestaj a la kafici dole na Balkanu, tj kao pleteni od one braon plastike i da bi sredili osjecaj ili barem malo donijeli duh mediterana da tu stavimo dvije velike saksije, jednu sa maslinom a drugu sa - limunom, smokvom ili kivijem. E sada, zime su ovde pohladne.. normalna zima je od -4 do +4 ali ova zadnja je bila i do -10 sa mnogo snijega.. Šta je od ove tri navedene biljke pogodno da se ima na terasi u velikoj saksiji? Znam da kivi puze, tu bi stavio onu kao mrezu od dascica na zid ali je ujedno pitanje da li ga je moguće „osisati” na jesen i smjestiti u podrum (sa prozorom) i da tu ceka proljece? U podrumu doduse nikada nije hladnije od 15C tako ne znam ako će tu da uspije da hibernise.
Limun znam da je zeznut za održavanje, a kakva je ova smokva za saksije, posto čitam da je zeznuta u slobodnom?

Pitanje br. 2 - kako se ova vocka zove na nasem? Brao sam je u CG prije nekih 18 godina ali sam zaboravio ime.
http://www.merceariacriativa.com/wp-content/uploads/2010/05/medronhos.jpg

Mostro
(junior member)
22. mart 2011. u 16.58
mnogo pitanja :)
evo bar nešto, jer se ovde slabo ko javlja...
Ja bih stavio tendu sa platnom, tako bi bilo više prostora i više ladovine bez čestog pomeranja suncobrana.
Limun... je vrlo osetljiv. On bi trebao i da se kalemi na neku podlogu i zimi da se unosi unutra.
Kivi možeš da kasapiš, to raste ko korov i ne smeta mu hladnoća ni zimi. Ali leti, čim bude malo žešće Sunce, ima lišće da mu se osuši i pootpada. Za te svrhe, tj. ladovinu, je loza najbolja.
Smokva... i nije za saksiju. Stavi nekoliko žardinjera i posej sezonsko cveće i zalevaj svako veče oko 10-11 uveče i biće lepo.
Stolice, ja nikako nebih te što ti kažeš, leti se plastika pregreje i samo se zalepiš, ista stvar kao i kožna sedišta u kolima leti. Mislim da su bolje garniture od pruća, a i otmenije deluju.
lilibert
(penzos)
23. mart 2011. u 02.25

na tvojoj slici je Litchi(Litchi chinensis)kineski lesnik,raste do 20m ,ne podnosi mraz,razmnozava se iz braon kostice,

Smokvu možeš da držiš na terasi u velikim saksijama oko 80cm,precnika
najnovije sorte koje podnose mraz su „Brown Turkey”i„Bayernfeige Violetta”moras je zimi zaviti sa materijalom od jute(dzak)da joj zimsko jutarnje sunce ne unisti koru,
smokve u saksiji polako raste,nemoras često da je presadjujes,zile koje rastu iz saksije ostrim nozem odseces i kratis krosnju,nove pelzere odseces da joj ne smetaju u razvoju,plod dobijas od starog drveta i manji je od posadjene u basti.
dali si razmišljao da stavis oleander na terasu,lepo cveta celo leto,zimi u podrum,obavezno u plasticne saksije lakse zbog transporta,
ili puzavicu „clematis”lepi veliki cvetovi,podnosi mraz,u proleće seces,nije potrebna posebna nega,
od namestaja je najlepse drvo i odgovara prirodnoj okolini.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
23. mart 2011. u 04.00
Mislim da nije litchi nego je na srpskom „maginje”, odnosno Arbutus unedo na latinskom ili na njemackom Erdbeerbaum. Nasao sam, narucio sjemenke a u subotu idemo do lokalnog rasadnika da vidim šta imaju.

Što se tende tiče, to sam i ja razmišljao jer bi nam dala osjecaj kao da imamo plafon iznad nas, nešto sto suncobran ne daje, osim toga, moguće je sjediti ispod nje kada pada kisa. Elem, to je malo veci (čitaj: skuplji) projekat, tako da nisam još 100% siguran.
Ima li neko od vas iskustva sa onim velikim suncobranima koji vise, tj postolje je sa strane?

Mostro
(junior member)
23. mart 2011. u 04.23
pa ne moraš ti da kupuješ skupe tende, možeš i da potražiš aluminijumske profile i napraviš neku konstrukciju preko koje staviš platno za suncobrane i ušiješ na njemu neke pertle za vezivanje (nemoj plastiku, usija se). Uz malo mašte može lepo da izgleda a da ne bude skupo. Preko zime sve smontiraš i ostaviš negde na tavan ili u šupu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.