Diskusije : Moj vrt

 Komentar
Presadjivanje smokve
GOSPODARMUNJA
(PI)
18. mart 2011. u 07.39
Ima nekoliko stabala smokve oko dva metra viskoke stare tri godine.
Hoću da ih presadim i interesujem me proces...
Dal mogui da koristim djubrivo koje je od lisca skupljano u jednu rupu već godinama i koliko tog truleza treba staviti?
Takođe me interesuje dal je sada pravo vreme za obrezivanje jer drvo se razgranalo odozdo a to mi bas i nelici da je lepo.
Živim u Phili temperatura slična kako u BG.
fabi
18. mart 2011. u 17.15
ajde ti i smokva,a šta bi sa mojim limunom i mandarinom...koce da mi kaže da ne kupujem literaturu
Mostro
(junior member)
19. mart 2011. u 17.35
Hoću da ih presadim i interesujem me proces...
---------
ne možeš ti to da iscupas. Nisi ti vido koren od smokve, inače nebi ni pitao tako nešto. Ja sam jednu jedva izvadio, takođe je bilo, tako da kažem, malo siblje, a u zemlji koren, prakticno klupko u precniku oko jednog metra od mnogo isprepletanih zila debelih ko ruka i puno zemlje. Baldiso sam dok sam to izvadio krampovima, ašovima i sekirama. To je Munjo jedan takav korov da ne možeš da verujes dok ne vidis. Takođe i badem i bagrem nikad da ne zasadis.

Ona se razmnozava reznicama. Naseci prutice od 30-tak cm, pa ih pozabadaj u neku rastresitiju zemlju i zalivaj. Nije loše i malo izmesati sa peskom, pa kad pusti koren onda rasadi. Možeš i samo u vodi dok ne poteraju zilice.

i koliko tog truleza treba staviti?
-----------
to nije djubrivo, može lako da bude i zaraza i da zahvati čak i truleznica korena. Kupi manje pakovanje NPK, valjda ga i tamo prodaju na 3-4 kile, ili urea. Okopavaj ako hoćeš krupniji rod. Ona ne voli previse vlaznu klimu, pa nemoras da se trudis ni da je zalivas osim ako je duža suša u toku leta.
Iseci to šiblje sekirčetom, a ostavi samo par komada da idu u visinu. Ona može da bude interesantna u basti, ali zimi može i da izmrzne u takvoj klimi. Mislim da je tamo slična klima kao i ovde, možda i malo hladnije zimi. Najbolje se održe one koje su negde u blizini objekta, valjda ih manje biju zimski vetrovi.

Jel planiras ove godine u domovinu, ili ćeš negde na Havaje ? :)
GOSPODARMUNJA
(PI)
20. mart 2011. u 22.36
Savet ti je pravi i sad imam opravdanje zašto ih neću presadjivati...
Ma da ima dosta zemljista pa ću da uradim to što si predlozio inače ima jedna deo bas gde su sve dobro zasticene vocke...
Havaji nisu za mene to je za one sto znaju da odmaraju.Doclaim sigurno ali nisma siguran kakda...ima obaveze neke koje mi bas nedozvoljavaju mnogo mrdanja.

Pozdrav i hava
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.