Diskusije : Moj vrt

 Komentar
Mlada visnja se susi
Mile_Zivic
07. jul 2010. u 12.29
Posadili smo mladar visnje pre dva tri meseca, lepo se primila i pocela da napreduje. Pre oko dve nedelje smo imali veoma jaku oluju sa dosta kise i u tom delu dvorista bilo je vode oko pet do osam santimetara i stajala je nekoliko dana. Od tada su visnjici poceli listovi prvo da pozute i onda otpadnu. Sada su već skoro svi osim nekoliko na vrhu otpali. Imate li iskustva, da li će preziveti?

Hvala
Mostro
(junior member)
07. jul 2010. u 16.54
verovatno se udavila, nije to vrba :)
Znaš šta Mile, ako ti je teren dosta vlazan, mislim ako ima bliskih podzemnih voda, idi na druge kulture. Na primer kiwi ili jabuke. Oni uspevaju na takvim terenima nenormalno.
Mile_Zivic
08. jul 2010. u 12.26
Mi smo se ovde doselili prošlog oktobra ali mislim da to nije tako stalno. Kažu ljudi koji ovde žive po 30-40 godina da nikada tako nešto nisu videli. Bila je stvarno velika oluja i palo je za sat vremena kise koliko normalno padne za ceo jun mesec.
Još uvek se nadam da će možda preziveti, videcemo...
Mostro
(junior member)
08. jul 2010. u 18.16
pitanje je koji je sastav zemljista i na kojoj dubini je u normalnim okolnostima nivo podzemnih voda ako se ta atmosferska voda zadrzala na povrsini nekoliko dana ! Ja na osnovu tvojih opisa pretpostavljam da to može biti i teren sa podzemnim vodama na manjoj dubini i na osnovu toga sam ti i preporucio biljke koje vuku dosta vode i kojima povremena zabarivanja mnogo ne smetaju, a donose dobar rod. Eto da znaš informativno, a ti proveri dubinu podzemne vode ako u komsiluku postoje neki bunari ili iskopine. Naravno da je moguće da je na tim mestima i zemljiste dosta glinovito i da je to zadrzalo te bare vise dana i u tom slučaju bi ga trebalo malo urediti da se eventualne slične padavine vise tu ne zadržavaju već da se odvode nekim kanalom. Podzemne vode na 3-4 metra ispod povrsine i dublje su pogodne za poljopr.kulture. Ali kad se radi o podpovrsinskim vodama, što su bliže površini biljka je sve manja rastom a listovi žući.
gradbeo
(masinac)
09. jul 2010. u 09.38
ja mislim da ti je tu ilovaca.
podzemne vode nisu sigurno a ilovaca je nepropusna, i to si mogao videti kad si kopao rupe ako si isao vise od 0.5m kakav je sastav zemljista.

Mile_Zivic
09. jul 2010. u 12.47
Ne znam nisam sto posto siguran ali mislim da ni jedno ni drugo nije tačno. Samo desetak petnaest metara dalje imam malu basticu: paradajz, paprika i znam da je zemlja odlicna, sad možda je ilovaca na nekoj vecoj dubini ali prvih pola metra nije sigurno, što se tiče nivoa podzemnih voda za to nisam siguran ali znam da mi podrum nije vlazan a kuca je skoro sto godina stara.

Videcemo... u svakom slučaju hvala na predlozima, naročito za jabuku, nisam znao da ona voli vodu...
Mile_Zivic
14. jul 2010. u 11.09
Izgleda mi da će da se osusi. Ali zato paradajz a naročito paprika nikad bolji od tolike vode. Jbg, negde izgubis a negde dobijes.
Mostro
(junior member)
15. jul 2010. u 05.08
pa da, svako mesto je za po nešto pogodno. Kulture se svuda biraju prema tipu zemljišta, mikro klimi i nadmorskoj visini. E sad, povremene poplave i zabarivanja mogu da unište useve, ali se i takva područja koriste na određeni način. Dobro je da bar imaš 'utešnu nagradu' :))
levibek
(vecita rezerva)
29. mart 2011. u 06.25
http://depo.ba/hronika/bivši-fudbaler-crvene-zvezde-nenad-jevtic-primio-islam-i-uzeo-ime-jusuf
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.