Diskusije : Moj vrt

 Komentar
Kucno cvijece
radoznalo
27. jun 2010. u 12.42
Dobila sam na poklon palmu a imam još i yucca palmu i dracaena marginata. Još uvijek su u saksiji u kojoj su kupljenje i koje su male.
Plasim se da ih presadim u vece saksije. Zanima me koja zemlja je najbolja za ove tropske biljke i koja hrana treba da se koristi za iste? Imam još raznog sitnog kucnog cvijeca i jednu orhideju i sve su za sada dobro. Brinu me ove tropske biljke jer su za sada zaista lijepe i ne bi voljela da mi se osuse. Imam jako dosta svjetlosti i sunca u kuci ali me najviše zanima zemlja za ovo cvijece i kako da ih premjestim u nove saksije a da se ne ostete? Pozdrav.
ecolid19
(...)
02. jul 2010. u 01.32
za orhideje treba specijalni supstrat mesavina kore drveta (cetinara) mahovina i još nešto.
Palmi se može dodati malo peska.

No na boljim mestima imaju razne supstrate i piše na njima.
Mexicana
(knjizevnik)
03. jul 2010. u 21.42
Za palmu i juku ti ne treba neka specijalna zemlja. Nemoj da preteras sa zalivanjem.
Presadi kada preraste saksiju.
draganicaN
(vaspitac)
04. jul 2010. u 06.02
Evo iz licnog iskustva - obična zemlja iz Maxi-a ,čini mi se Casabella, je dobra za ove palmice.Bole ih odmah presadi jer se zemlja u kojoj su sada brzo susi a čini mi se da voda samo sklizne do ivica saksije,ni ne stigne do korena.
U novu saksiju na dno stavis malo kamencica,preko novu zemlju nekih 3cm, palmu samo izvuces iz male saksije,ne diras ni koren ni zemlju okolo, ubacis u novu saksiju i dodas zemlju.Naravno,zalijes.Ja moje iznosim svakih 7 dana na tusiranje,čak i prenoce u kupatilu jer vole vlagu.Mada je na kisi najbolje.Ako su vrhovi suvi STVARNO im treba vlaga.I da,uzivaj u celom procesu!!!
big-bang
09. jul 2010. u 17.37
Ja sam menjala nekoliko puta saksije sada sam stigla do saksije prechnika skoro pola metra i opet je mala saksija, vole prostor i jako se brzo shire. Zemlju sam uzela iz shume gde nije prolazno i gde nema nikakvog djubreta već chista shumska zemlja, jako je laka da se izvadi jer se troshi po rukama. Za sada je lepo posluzila. Zalivam vishe puta dnevno i pomalo, (previshe vode napravi gornji sloj zemlje da pusti mahovinu) listove neprskam vodom nikada, ponekad sipam pola sholjice kafe bash na dno pored korena, ljusku od jajeta možda 3-4 jajeta na svakih mesec ipo dana dodam. Prvo osushim ljuskice pa onda zdrobim pa samo prospem preko zemlje, zemlju tada malo samo lopaticom promesham i tako ostavim. Lepo i bujno raste.

Isto samo da naglasim, svake godine prvo iznoshenje tropskog cveca napolje uvek mi neshto pozute listovi na vrshu biljke pa opet se vrati u normalu, ne znam zashto se to deshava, ne iznosim biljke rano u sezoni da se nebi smrzle.
radoznalo
14. jul 2010. u 16.47
Hvala vam na pomoći. Yucca palmu sam premjestila u malo veću saksiju ne zaljevam je previse i primjetila sam da oni mali izgranci novi koji nicu sa strane pocinju da se suse. Razocarala sam se skroz. Kad vidim svo to silno cvijece u prodavnicama koje nema prirodne svjetlosti i koje je izlozeno non stop hladnom zraku od a/c kako je samo bujno i napredno stvarno se razocaram. Dzaba sam pare dala za cvijece. Donesem ga kuci, ima sve sto je potrebno i ono stane :( Uopste ne znam šta je razlog. Kad se samo sjetim cvijeca koje sam nekada davno imala u svojoj kuci dok sam bila tamo i ovo ovdje razlika je velika. Ako mi ae i ovo totalno posusi odustacu od uzgajanja bilo kakvog cvijeca.
Mostro
(junior member)
16. jul 2010. u 05.23
pa to po prodavnicama je nafilovano fitohormonima i traje neko kratko vreme, a onda često možeš samo da ga bacis. Jedan moj prijatelj je tako sakupljao one male kaktuse sa raznim lepim cvetovima, ali to nema veze sa prirodnim uzgajanjem, najcesce su i kalemljeni. Retko šta će ti biti isto kao u prodavnici. Sem toga, svaka biljka ima svoje specificne zahteve za odgovarajucim ekoloskim uslovima.
JohanaTheGreat
22. jul 2010. u 13.10
nakupovala sam se cveca i cveca, a kad odlucim da mi ne treba vise uvek mi uvale još po neku saksiju..

presadim kad mi padne na pamet.. obično već koren proviri kroz rupice na dnu saksije zbog čega cela saksija sa biljkom pocne da se ljulja.. zemlju.. kupim onu sto piše „humus za cvece” jer su sve gde piše „gotova smesa za cvece” isuvise „lake”.. neki kompost.. boga pitaj šta je.. posadis cvecku i ona.. kao da si je u pesak posadio samo se izvrne, a saksija ostane na mestu... a kad zalijes kao da si masnu piljevinu polio vodom.. ostane neko vreme na povrsini i samo projuri kroz saksiju.

kamencici na dnu umeju, ako se ne oribaju kako treba, da budu izvor zaraze i biljnih parazita.. zato ih i ne stavljam u saksije..

na dno dva prsta nove zemlje.. komplet biljka sa korenom i svom zemljom oko korena u novu saksiju i .. dopunis okolo i odgore humusom.. uvek se cudim koliko mnogo zemlje treba dodati u saksiju samo 1-2 cm veću od prethodne..

zalivam kad mi padne na pamet.. i .. natopim.. hoće i po podu da curi iz tanjirica ako preteram.. ali.. zna cvece da ga volim i raste kao ludo.:) ima tu i jedna caka.. ako previse zalivas napravi se mahovina na povrsini zemlje.. bude kao slepljeno blato.. hoće i sitnaske golim okom skoro nevidljive bubice da se pojave.. onda moras da bacis saksiju i skidas svu zemlju sa korena.. dodajes novu.. obično se tako osteti koren i biljka.. ne voli to..

ali ako premalo zalivas.. zemlja ostane prilično rastresita.. ima vazduha u njoj.. ali hoće lisce biljke da posta ne meko.. pomalo sparuseno.. ili se na vrhovima pomalo susi.. čim se to primeti... treba zaliti.. tako se i neka prava mera odredi za zalivanje..

ovo sve pišem.. pojma nemam zašto.. možda zato.. sto sam ukapirala da moje bilke niposto ne vole da ih seljakam.. nosenje napolje.. opet može da bude izvor parazita i bolestina.. ptice donesu, a i vetar.. tropske biljke vrlo često ne vole direktno jako sunce.. ne volim ga ni ja.. soprostenjem.. najcesce rastu ispod visokog drveca.. u polusenci.. istocni i zapadni prozor su zakon, a ako je juzni treba obezbediti da je zasencen.

bujaju mi biljke kao lude i uopste se ne bune na duvanski dim.. hvala im na tome.. ali NISU NA PROMAJI i NE MENJAM IM MESTO.

još jedna važna stvar.. posle svake selidbe malo se tuguje za starim krajem.. zato sam sve moje biljcice kad ih donesem kuci... ostavljala neko vreme u saksiji u kojoj su kupljene.. i nisam im zamerala ako malo tuguju.. „tugovanje” se prepoznaje po odbacenim listovima, promeni boje listova.. izostanak rasta.. i kojesta drugo..

kad se navikne i na mene i ostale biljcice.. to je već neka druga pesma.
JohanaTheGreat
22. jul 2010. u 13.20
promena saksije je još jedna prica.. tropske biljke umeju da porastu jako velike.. posle nemas gde da ih držiš ili se provlacis ispod njih kao da je to njihov zivotni prostor, a ne prvenstveno tvoj..

ali.. ako se ponekad ostave u previse maloj saksiji.. zemlja postane siromasnija.. iscrpljena.. uz redukovano zalivanje.. ponasalju se kao u pasivnim krajevima.. sporije rastu.

previse često menjanje saksije.. naročito ako se ne presadjuje postupno.. svaki put u saksiju većeg precnika 1-2 centimetra.. biljka ili izuzetno brzo raste (prija joj) .. ili.. ode sva u koren.. pa imaš punu preveliku saksiju korenja, a biljka stagnira sa rastom.

a kupatilo.. njega prosto obozavaju.. saksije u kadu.. natapaj, zalivaj, tusiraj.. radi im šta hoćeš ali mlakom vodom.. temperatura sobnog vazduha.. ostavis da se lepo same ocede, još bolje i osuse.. da ti ne kaplje kroz celu kucu dok ih vracas na mesto.. i sinuce u punom svom sjaju... vole i prskanje... ako je uz prozor.. ubrzo ćeš imati kalcifikate na staklu.. pa sad.. ribaj prozore i uzivaj u biljkama ili ostavi prasnjave biljke i.. imaš cist prozor.

ako uporno zaboravljas da kupis novu zemlju i saksije.. oni zeleni stapici .. hrana za cvece.. mogu da se zabodu u zemlju.. tada.. piše u uputstvu.. treba malo vise zalivati.
bakagaga
(buducnost)
02. oktobar 2010. u 14.26
Za orhideje se treba ostaviti voda da odstoji, zbog hlora da se slegne. A svo drugo cvece treba da se ne zaliva previse.
paukovaca
(obaram s nogu)
17. oktobar 2010. u 09.31
sakupljajte vodu iz klima uredjaja leti kada ona radi, pa zalivajte cvece sa tom vodom. ili kisnicu ko ima u čega da je sakupi.
najlosija je voda iz cesme.

tecno djubrivo po uputstvu i potrebama stavljati obavezno jer je to hrana biljkama, nije im samo zemlja dovoljna.
postoji osim tecnog i organsko djubrivo u vidu humusa, kao i folijarno djubrivo (biljke se prehranjuju prskanjem rastvora folij. djubriva).

postoji dj. posebno za kaktuse, posebno orhideje, posebno za lisnate a posebno za cvetajuce biljke, voditi racuna o tome.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.