Diskusije : Politika

 Komentar
Lopare - Majevica
Power12345
02. oktobar 2023. u 19.36
Litijum se ne može iskopavati u Srbiji, ali može u Republici Srpskoj?
25/09/2023
Iako je snaga građanskog protesta uspjela da natjera vlast u susjednoj državi na povlačenje i da protjera „Rio Tinto” iz Srbije, u BiH, odnosno Republici Srpskoj, po aktuelnim informacijama, vlast ne odustaje od planova koji mogu trajno devastirati i zagaditi ogroman prostor. Očigledno smatrajući da ovdašnji građani nemaju svijest, kritičnost i protestni kapacitet građana u Srbiji.

U sjeni žestokog protivljenja lokalnog stanovništva i ekoloških aktivista u zapadnoj Srbiji protiv geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma, u susjednoj državi, u BiH se, izgleda u tajnosti, već tri godine priprema realizacija projekta u kojem će predmet eskploatacije biti upravo litijum.

Informacije na ovu temu stigle su iz Slovenije, u kojoj, kako stvari stoje, imaju više saznanja o „Projektu Lopare”, nego u BiH.

Izgleda da su tri godine, i informacija izvana, bile potrebne da se sazna šta se zapravo krilo iza najave ministra energetike i rudarstva Petra Đokića, iz 2020. godine, da će u Loparama krenuti sa istraživanjem ležišta litijuma, te da je jedno preduzeće dobilo koncesiju na ta istraživanja. On je tada naveo da su neka ranija istraživanja pokazala da postoji litijum na tom području, a istraživaće se kolike su rezerve i kako bi se mogla vršiti eksploatacija.

Uzaludna su bila nastojanja medija da doznaju detalje, nakon što su utvrdili da prema katastru odobrenih detaljnih geoloških istraživanja, objavljenom na sajtu Ministarstva energetike i rudarstva RS, postoje lokacije na kojima je odobreno traženje litijuma. Ne navodi se koja su preduzeća dobila dozvolu, samo da su odobrena detaljna geohemijska, geofizička i geološka istraživanja na sjeveroistoku BiH, u Ugljeviku i Loparama.

Dostupne su bile i zvanične informacije da je od Vlade RS koncesije za geološko istraživanje bora, litijuma, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području opštine Lopare, još 2012. godine, dobila jedna kanadska kompanija. Koncesiju je dobila na tri godine, pa čak otvorila i svoju ispostavu, odnosno preduzeće „Lithium Balkan” d.o.o. Lopare, ali je ugovor sporazumno raskinut i od tog posla nije bilo ništa.

Međutim, nakon informacija iz Slovenije o najavi istraživanja u Loparama i da je oko svega upoznato i lokalno rukovodstvo opštine, naš portal je pokušao da dobije zvanične informacije u toj lokalnoj zajednici. Ali, iako su u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama zatraženi odgovori na pitanja da li je Opština Lopare upoznata sa namjerama investitora geoloških istraživanja da na području opštine vrši iste i da li su predviđena eventualna iskopavanja i eksploatacija minerala, odgovor iz Lopara nije stigao u zakonskom roku. To stvara sumnju da načelnik opštine Rado Savić nije želio da odgovori o detaljima, u upitu precizno navedenog, projekta „Lopare Lithium Boron”, CSA Global Mining Industry Consultants an ERM Group Company, odnosno, da li je Opština i na koji način uključena u realizaciju tog projekta, u kojoj fazi je realizacija i koji su naredni koraci i planovi, kada je ova lokalna zajednica u pitanju.

„Nekoliko različitih kompanija je radilo, ali do sada nije bilo nekih značajnijih rezultata. Za nas je jako važan glas naroda i glas struke. Sigurno mi nismo za to da se radi bilo šta što bi ugrozilo živote ljudi” – jedna je od ranijih izjava Savića na upite medija o pogovaranjima u javnosti o litijumskim istraživanjima na ovom području.

A da ima mnogo više informacija o njegovoj realizaciji svjedoči obimna projektna i druga dokumentacija vezana za „Projekat Lopare”, koja je u našem posjedu i dostavljena je iz Slovenije.

Prema njoj, investitor projekta je švicarska kompanija „Arcore AG”, koja se prema dostupnim podacima fokusira na visokokvalitetne metale i rudarske proizvode, koji se koriste u primjeni novih tehnologija u području „novih materijala” i optimizacije i skladištenja energije. Navode i da je strategija kompanije istraživanje potvrđenih nalazišta na jugoistoku Evrope i stvaranje trajnih koristi za sve zainteresovane strane. U BiH su vlasnici kompanije „Arcore ulaganja” d.o.o u Laktašima i tvrde da posjeduju dozvole za istraživanje za projekat bora i litijuma „Lopare”, te da posjeduju tim geologa sa velikim iskustvom u planiranju i izvođenju istražnog bušenja i procjeni postignutih rezultata u svim dijelovima svijeta, a posebno u relevantnim rudarskim regijama Balkana.

„Istražna površina od 87,7 km2 nalazi se u Republici Srpskoj, BiH. Visoki nivoi mineralizacije borata i litijuma u evaporitskim i jezerskim sedimentima sliva Lopare identifikovani su prethodnim istraživanjem potvrđeni su od strane Arcorea 2020. i 2021. godine, Preliminarna procjena resursa ukazuje na visok komercijalni potencijal za bor (> 18,6 Mt B2O3 ) i 0 litijuma.97 (> Mt Li2O), 3,19 miliona tona Preliminarne rezerve, 40,01 bild. USD Preliminarna tržišna vrijednost LCE” – navodi se u projektu.

Takođe, navedeno je da su pozitivne strane projekta povoljna lokacija i pravni okvir, što uključuje lak pristup, lako dostupnu infrastrukturu, dostupnost kvalifikovane lokalne radne snage i blizinu evropskom tržištu. Da pravni okvir podržava investitore u rudarsko istraživanje radi dobijanja prava na koncesiju, odnosno da RS obezbjeđuje stabilan i pozitivan pravni okvir za rudarsku industriju uz dalja poboljšanja koja su već u toku, što će osigurati veću sigurnost za investitore.

Investitori značajnim ističu i blizinu zapadne granice Srbije, odnosno blizinu prvoklasnog nalazišta Rio Tinto Jadar Li-B, što bi trebalo značiti da se radi o istoj rudarskoj „žili”, što su potvrdila istraživanja bušenjem i uzimanje uzoraka.

„Ove naslage se javljaju unutar Vardarske geološke zone koja je domaćin za brojna ležišta evaporita borata-litijuma i ležišta soli u regionu. Najznačajnija ležišta u zoni Vardara su rudnik soli Tuzla u neposrednoj blizini, ležišta Jadar u Srbiji (∽50km vazdušne udaljenosti) i ležišta borata u Turskoj koja su najveće rezerve na globalnom nivou. Tip mineralizacije ležišta Lopare može se uporediti sa ležištima Rhyolite Ridge u SAD koja su trenutno u zreloj fazi razvoja i imaju pozitivne rezultate studija ekonomske opravdanosti” – navodi se u projektnoj dokumentaciji.

Da investitor „Arcore AG” i te kako računa na poslove u BiH vidi se po tome što je na Generalnoj skupštini akcionara 27. januara ove godine u Švajcarskoj posebna tema posvećena upoznavanju akcionara sa projektom „Lopare”, jer su, ispred Upravnog odbora, Mathias Schmid i Aleksandar Petrović u dnevni red skupštine uvrstili i tačku Prezentacija „Projekat Lopare”.

Za vrijeme masovnog „ekološkog ustanka” u Srbiji, protiv planova kompanije Rio Tinto da, uz saglasnost tamošnjih vlasti, otvori rudnik i pokrene proizvodnju litijuma, glasovi zabrinutosti su se čuli i iz BiH – najglasniji iz ekološkog udruženja „Eko Put” iz Bijeljine i banjalučkog „Centra za životnu sredinu”.

Iz „Eko Put”-a su tada iznijeli sumnju da „naša vlast vjerovatno razmišlja da, na osnovu toga kako će u Srbiji proći uticaj javnosti, ponude i naša prirodna bogatstva na rasprodaju bez obzira da li to nama kao građanima i građankama ove zemlje odgovara ili ne”.

Pa, iako je snaga građanskog protesta u susjednoj državi uspjela da natjera vlast na povlačenje i da protjera kompaniju „Rio Tinto” iz Srbije, u BiH, odnosno Republici Srpskoj, po aktuelnim informacijama, vlast ne odustaje od planova koji mogu trajno devastirati i zagaditi ogroman prostor. Očigledno smatrajući da ovdašnji građani nemaju svijest, kritičnost i protestni kapacitet građana u Srbiji. Ili da ih, bude li potrebe, uvijek mogu izmanipulisati nacionalističkim dizanjem tenzija.
Power12345
02. oktobar 2023. u 20.17
...hmm bez Majevičkih Sokolova nebi ni Republika Srpska kao i semberija , Bijeljina bili i tu i gdje su sada..i sad bi neko Litijum ili druge rude da traži
Majevičja bukva se nemilosrdno sekla izvlačila i prodavala ,
Ugljevik Tuzla Gacko su mjesta Termo Elektrane koe zagadjuju ili su zagadjivala u Radijusu od više stotina kilometara
Reke u BiH
tipično
Reka Gnjica i njeni Stanovnici Lopara su potok, rečicu Gnjicu zagadili da iznemoglosti...
Smeće u BiH je svugdje
Tuzla je tipičan grad hemije i hemiskih proizvoda kao i rudnika soli, uglja ...u ljetnim danima i ako vozite prema Sarajevu onda vam je sve to poznato...
Dal je svestan vodja iz Laktaša i načelnik Lopara o kakvoj se vrsti zagadjenosti radi i šta bi to značilo za ljude tog regiona.
Starac_Foco
(--)
02. oktobar 2023. u 20.51
A šta je vise sa tim litijumom, po cemu je on gori od procesa prerade vecine drugih ruda metala? Da li uopste ti što se bune zbog busotina (a od busotine do realizacije može uzeti i 20 godina) imaju ikakvu ideju kakva je razlika po pitanju zagadjenja između litijuma i npr zlata?

Nema goreg zagadjivaca od fabrika za proizvodnju zlata iz tipicne rude (a tipicna ruda ima oko 3-4gr zlata u toni rude). A da su javili da su umjesto litijuma nasli rudnik zlata niko se bunio ne bi...

A kad su vlasnici fabrike za preradu zlata Kinezi (Bor) zagadjenje bude i još 2 puta gore...

Ili, taj će nekakav litijum koji je i dalje bar 500m ispod zemlje da zagadi Bosnu, a zeljezara Zenica ili npr hemijske fabrike u Lukavcu (koje su blizu Majevice i Lopara) pretpostavljam ne zagadjuju?

Ili, u Tuzli (isto blizu Lopara i Majevice...) se nalazi i najveća termoelektrana na ugalj u državi i ona je izbaci raznih sumpornih oksida oko 50 hiljada tone godinje...

Možda su ti što se bune protiv bilo kakvih rudnika i proizvodnje bilo kojeg metala i da bi sve rudnike trebalo zamjeniti plantazama malina, npr? Po to sa stanovista ekologije bi zaista bilo dobro, ali ko da su malo zakasnili, u Srbiji i Bosni se rudari i ruda preradjuju evo već jedno 600 godinica.

Kad bi sve države sad postale protivnici rudnika i prerade rude, onda šta bi nam preostalo? Da svi kupimo po jednog dorata (samo ne znam kako bi dosli do toliko konja) a postojece hemijske fabrike (sto su u sustini sve fabrike za preradu ruda) ćemo pretvoriti u fabrika za sedla, samare, julare, uzde i uzengije pa da kako carski valja i trebuje hodimo po ovom dunjaluku do sudnjega dana...
Power12345
03. oktobar 2023. u 02.50
Starac Fočo

svi rudnici, bušptine i sve što guzici treba se vremenom vidi i uvidi da je za majku zemlju katastrofa...Od Djevdjelije pa do Triglava su nečiji prsti duboko uvučeni u profit, potpuno se slažem sa tobom da je Žagubica i njena divna Mlava, izvor, voda i o kojoj svet sanja su pod nečijim okom i snom eksploatacije...Kad dobro pogledamo koliko je zlatara, zlata i čime se mnogi diče ne misleć ko i kako se dolazi do toga.
Španija, Portugal i drugi osvajači a la Columbo su istrebili narod i plemena za žutim metalom ..
xzy
(ing)
03. oktobar 2023. u 09.55
bez Majevičkih Sokolova nebi ni Republika Srpska kao i semberija , Bijeljina bili i tu i gdje su sada.

--------------------------------
nisam bas 100% siguran na šta mislis ali ako mislis na ono sto ja mislim, izjava ti je wow.
Nebi nikoga da ponizavam ali ajde razmisli malo o izjavi i stavi sokolove u perspektivu
Starac_Foco
(--)
03. oktobar 2023. u 11.30
„svi rudnici, bušptine i sve što guzici treba se vremenom vidi i uvidi da je za majku zemlju katastrofa...Od Djevdjelije pa do Triglava su nečiji prsti duboko uvučeni u profit,...”

Prva recenica je u principu tacna ali to je neselektivna i neracionalna kritika, šta sad, da se vratimo 2000 godina unazad?

Druga recenica je u principu netacna. Neciji prsti u uvuceni u profit ne od Djevdjelije pa do Triglava, već od ekvatora do oba pola i po svakom meridijanu oko cijele zemlje izuzev gdje je sinje more bas previse duboko.
Power12345
03. oktobar 2023. u 17.12
vidite ...Termoeoektrana ugljevik šta je napravila u obliżnjim selima...

https://youtu.be/enIqv6_wPfw?si=-agdgqNZvY2X__5Y
Starac_Foco
(--)
03. oktobar 2023. u 19.22
Dobro, i šta predlazes da se radi sad? Niko od sadasnje vlasti nije kriv sto je ta elektrana postoji. A vjerovatno su neki krivi što se pomalo (ili podobro) „ugradjuju” u održavanje iste, ali to je tako za sve ostalo i u cijelom regionu, pa i svijetu. Niti je iko od sadasnje vlasti kriv sto narodu treba sve vise struje. Ebiga, oce oni u Bijeljini da lade jajca, svi oce da imaju klima uredjaje po kucama i stanovima.

Sto je rjesenje? Struju nešto mora da pravi, a ugalj je takav kakav jes, nemoguće ga je goreti i tim kolicinama bez posljedica. I šta bi to moglo zamjeniti 300MW u Ugljeviku (sto proizvode jedno 30% struje u RS na godisnjem nivou). Mogla bi se ta elektrane (uz poveliki trosak) prepraviti da trosi gas. Možda to jednog dana i bude ako Rusija dobije rat...

Koje su druge opcije? Nikoje. Da bi se toliko struje napravilo recimo solarnim panelima, potrebno bi bilo instalisati pet puta veću snagu, od jedno 1500MW, sto je vise snage nego sto sve elektrane u RS trenutno imaju zajedno, i sto bi vjerovatno bio najveci solarni projekat na svijetu...

Ali to bi rezultiralo u opstem haosu u sistemu jer bi kad sunce grije RS imala ogromne viskove struje sa kojima ne bi znala šta će, a preko noćibi je falilo u velikim kolicinama. Razlog - Ugljevik radi konstantnom snagom od 300MW 24/7. A ta 5 puta veca soalarna eletrana koja bi pokrila desetine kvadratnih km bi radila punom snagom tek nekoliko sati dnevno i to ne svaki dan. Svo ostalo vrijeme radila bi ili znatno manjom snagom a bar 2/3 vremena (u prosjeku, zavisno od godisnjeg doba) ne bi nikako, nula MW.
abvgd
(Morski)
03. oktobar 2023. u 20.13
Ко разуме руски: https://www.youtube.com/watch?v=xBluZ5p8-CQ&t=1802s

...елем, Земља је велики површински коп. Екскаватори са копачима размера 36 метара скидају три слоја (приближно сто метара) земље и остављају неплодну пустињу за собом. Онда се све што су ископали обрађује негде у некаквим високим пећима а остатак се баца на површину Земље, тако настају брда на којима ништа не расте.
Пример таквог површинског копа је Grand Canyon али има тих примера свуда, цео свет је изрован.
Све пустиње је створио човек. Или наша цивилизација или претходна...иста прича.

На енглеском:

https://www.youtube.com/watch?v=YoKmu-jyJe0
abvgd
(Morski)
03. oktobar 2023. u 20.21
Kraj_Sveta
(socijala)
03. oktobar 2023. u 22.47
Opet je sa pitanjem šta bi bilo rešenje za taj problem?
Vartolomej
(Student)
03. oktobar 2023. u 23.03
Ne dirajte termo i hidro elektrane, od čega će nas Dodo da živi? Te elektrane donose veliki novac a opstine u kojima se nalaze su najsiromasnije u RS, ali šta da radimo kad moramo hraniti gladna usta našeg predcednika i njegovih saradnika.
Inače termoelektrane su katastrofa za okolinu, unistavaju kilometre zelenila oko sebe. Za ljudsko zdravlje vise niko i ne brine jer su bolesti od kojih umiru samo statistika.
Starac_Foco
(--)
04. oktobar 2023. u 00.13
Treba stvari staviti u perspektivu, nije bas Dodik taj koji bi među prvima trebao da spasava planetu... Jer u svijetu još uvijek ima 2400 elektrana na ugalj od čega je u samoj Kini nevjerovatnih 1200 ili 50%... Još uvijek trećinu struje u svijetu pravi ugalj, ukljucujuci i u nekim razvijenim zemljama kao sto su Njemacka i Japan...

Šta može da ih zamjeni? Ništa sto bi bilo „zelenim” po volji. Nuklearne su jedino racinalno rjesenje, ali ni to neće da cuju.
Za hidroelektrane vise nidje mjesta nema, a oni oce da ruse i postojece.
Elektrane na gas nisu dobre, stvaraju previse CO2, globalno otopljavanje, gotovi smo.
Vjetrenjace su isto zlo, kažu izazivaju ludilo kod ljudi i ubijaju ptice.
Jedino nisu bas previse glasni oko solarnih panela, premda i njima nalaze dosta mana, kao sto su da proizvodja panela kosta vise nego sto će isti proizvesti struje za zivota. Ali solarni paneli sami za sebe ne bi rjesili problem i da cijelu planetu pokrijemo njima ako ne bi postojala ogromna i preskupa skladista za energiju, a za to treba baba roga zvana litijum...
Power12345
04. oktobar 2023. u 08.28

sećam se osamdesetih, devedesetih kada sam predlagao tehničkim direktorima različitih opština i gradova kako da unaprede naše životno okruženje.pogotov za izduvne gasove termo elektrana - , dimove , vodu, kanalizaciju Danas, ponovno se obraćam Dijaspori vama, sa istim ciljem - zaštitom naše zajednice i prirode od mogućih pretnji.

STOP ZAGAĐENJU, ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST!

Zaštita naših reka i šuma: Naše vodne i šumske resurse treba sačuvati za buduće generacije.
Odgovorno korišćenje resursa: Eksploatacija prirodnih bogatstava mora se obavljati uz odgovornost prema okolini i ljudima.
Podrška održivim alternativama: Investiranje u obnovljive izvore energije i ekološki prihvatljive prakse je put ka boljoj budućnosti.
Vaša podrška i angažovanje su ključni! Evo kako možete da se pridružite našem naporu za očuvanje prirode i kvaliteta života:

Potpišite peticije: Udružimo svoje glasove potpisivanjem peticija koje zahtevaju obustavu štetnih industrijskih projekata u našem regionu.

Protesti i manifestacije: Okupimo se zajedno kako bismo pokazali našu zabrinutost za budućnost naše dece.

Pisanje vlastima: Kontaktirajte lokalne i regionalne vlasti putem pisama i e-mailova, izražavajući svoje brige i zahteve.

Edukacija i podizanje svesti: Informišite se o uticaju zagađenja na našu zajednicu i širite tu svest među prijateljima i porodicom.

Podrška održivim praksama: Promovišimo korišćenje obnovljivih izvora energije i ekološki odgovorne poljoprivredne metode.

Zajedno, možemo napraviti promene! Ne čekajte, pridružite se našem pokretu, ne sutra, već danas.

Budimo odgovorni prema našoj zajednici i prirodi. Zajedno za zdravu i očuvanu zajednicu!

Dragi Starče Fočo i svi ostali učesnici diskusije,

Predlažem da, umesto daljih komentara , kurcenja i diskusija, svako od nas uputi svoje e-mail poruke ili pisma gradonačelnicima gradova, kao i političkim liderima poput Dodika i Vučića. Na taj način mogu i oni da cuju kako i vi Tiken..

Starac_Foco
(--)
04. oktobar 2023. u 09.41
Evo ja sam spreman da odmah pišem Dodiku, ali nemam bas toliko suvislih ideja ko ti, pa da me nasavjetujes šta da mu kažem.

Najbolje bi bilo da mi javis šta si ono onda predlagao „tehničkim direktorima različitih opština” kako da unaprijede zivotnu sredinu pa da ja to isto zahjevam od Dodika.

U protivnom, bojim se da ne shebem stvar, kao sto već jesam, jer ja sam mu već pisao da insistiram na obnovljivim izvorima energije u RS, i evo kako mi je odgovorio:

Dragi Foco,

Ništa ne brini, mi već radimo na tome. Ima već 5-6 godina kako smo uveli dodatni prirez za sve potrosace struje u RS za subvencije obnovljivih izvora energije. Tako prikupljene pare od tog prireza (tj poreza) dajemo uglavnom onima koji ionako ne znaju šta će od para da bi diljem RS pravili manje solarne elektrane, do jedno 500kW za šta treba oko 10 duluma zemlje. Već smo ih napravili jedno 300, a da bi ih bilo dovoljno da zamjene TE Ugljevik, trebacemo napraviti ih još jedno 5 hiljada komada. To je poveliki trosak, pa ćemo morati poduplati taj prirez na racunima struju, hvala sto si me podsjetio da uvedem taj fermen.

***
Kad sam primio to pismo, ja stavim prst na celo, i zakljucim. Bravo Foco. On će tvoj predlog da realizuje tako što će da poveca taj prirez za struju svima od reda, pa će tako i moja ostarjela majka koja ima penziju od 300 KM (jeste, tri stotine) i živi sama da se naplaca do kraja zivota tog prireza za „spasavanje planete” skoro koliko i neki novopeceni veliki gazda, ukoliko živi sam ili samo sa zenom.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.