Diskusije : Politika

 Komentar
Не постоје климатске промене
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
17. septembar 2023. u 19.00
SPUTNIK Србија, 17.09.2023.

Апел научника: Климатске промене не постоје, све је у новцу и контроли

Научници би требало отворено да се позабаве неизвесностима и претеривањима у својим предвиђањима глобалног загревања, док би политичари требало да непристрасно рачунају стварне трошкове као и замишљене користи од мера политике, наводи се у Светској декларацији о клими коју је потписало 1.609 научника и стручњака.

Нема климатских хитних случајева, а алармантне поруке које гурају глобалне елите су чисто политичке, стоји у изјави 1.609 научника и стручњака који су у оквиру Глобалне климатске обавештајне групе потписали „Светску декларацију о клими”, пренео је „Зирохеџ”.

„Наука о клими треба да буде мање политичка, док би климатске политике требало да буду више научне”, почиње декларација.

„Научници би требало отворено да се позабаве неизвесностима и претеривањима у својим предвиђањима глобалног загревања, док би политичари требало да непристрасно рачунају стварне трошкове као и замишљене користи од мера политике”, наводи се даље.

Група је независни „чувар климе” коју су 2019. основали професор геофизике Гус Беркхоут и научни новинар Марсел Крок. Како се наводи на њиховој интернет страници, циљ организације је да „генерише знање, разумевање узрока и ефеката климатских промена, као и ефеката климатске политике”. И то чине објективним сагледавањем чињеница и ангажовањем у научним истраживањима климатских промена и климатске политике.

Међу потписницима декларације су нобеловци, теоретски физичари, метеоролози, професори и научници из области животне средине широм света.

На питање „Епох тајмса” зашто су потписали декларацију у којој се наводи да је „климатска ванредна ситуација” фарса, сви су навели одговор „јер је то истина”.

„Потписао сам декларацију јер верујем да се клима више не проучава научно. Напротив, постала је предмет вере”, рекао је за „Епох тајмс” Хејм Бенароја, угледни професор машинства и ваздухопловства на Универзитету Рoтгерс.

„Земља се загрејала минимално од краја Малог леденог доба око 1850. године, али то тешко да представља хитан случај — или чак кризу — jeр је планета још топлија током последњих неколико миленијума”, рекао је Ралф Александар, пензионисани физичар и аутор веб-сајта „Наука под нападом”.

„Постоји много доказа да су просечне температуре биле више током такозваног средњовековног топлог периода (са средиштем око 1000. године), римског топлог периода (када су се узгајали грожђе и агруми у сада много хладнијој Британији), и у раној Холоцени (након што се завршило последње редовно ледено доба)”, навео је он.

Климатска ванредна ситуација је „фикција”, рекао је недвосмислено.

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
17. septembar 2023. u 19.01
(наставак)

„Климатска ванредна ситуација”

Људске активности и настали гасови са ефектом стаклене баште узрок су глобалног загревања, према Међувладином панелу за климатске промене (IPCC). Конкретно, каже да су 1750. године у атмосфери биле 280 молекула угљен-диоксида на сваки молекул ваздуха, односно делова на милион (ппм), а данас су 420 делова ппм, што утиче на температуру.
IPCC је тело УН за процену „науке у вези са климатским променама”. Основали су га 1988. Светска метеоролошка организација и Програм УН за животну средину како би помогли креаторима климатске политике.

Едвин Бери, теоретски физичар и сертификовани консултантски метеоролог, рекао је да је једна од централних теорија IPCC је да је природни угљен-диоксид остао константан на 280 ппм од 1750. године и да је повећање CO2 од 140 ппм због утицаја човека.

Ова теорија IPCC криви људски фактор за повећање угљен-диоксида за 33 процента укупно данас, рекао је он за „Епох тајмс”.
Сходно томе, да бисмо снизили температуре, каже IPCC, морамо смањити емисију угљен-диоксида изазвану људским фактором — дакле, да насилно изврше прелазак на електрична возила, да се отарасе фосилних горива и генерално смање све активности које доприносе емисији CO2 од стране људи.

Читава та премиса, према Берију, је проблематична.

„Перцепција јавности о угљен-диоксиду је да он одлази у атмосферу и тамо остаје. Они мисле да се само акумулира. Али није”, рекао је он.
Објаснио је да када се погледа проток угљен-диоксида — проток значи да се угљеник креће из једног резервоара угљеника у други, тј. путем фотосинтезе, исхраном биљака и назад кроз дисање — константан ниво од 140 ппм захтева континуирани прилив угљен-диоксида од 40 ппм годишње, јер, према IPCC, угљен-диоксид има време обртања од 3,5 године, што значи да молекули угљен-диоксида остају у атмосфери око пола године.

„Сада кажемо да је прилив угљен-диоксида као последица људског деловања једна трећина од укупног. Чак и подаци IPCC кажу: ”Не, прилив угљен-диоксида од људи је око пет до седам процената укупног прилива угљен-диоксида у атмосферу„, рекао је он.

Дакле, да би се надокнадио недостатак неопходног угљен-диоксида насталог под утицајем људског фактора који се налази у атмосфери, IPCC тврди да уместо да има време обрта од 3,5 године, тај CO2 остаје у атмосфери стотинама или чак хиљадама година.

IPCC каже да је нешто другачије у вези са људским угљен-диоксидом и да он не може да тече из атмосфере тако брзо као природни угљен-диоксид.
”Па, господо научници из IPCC, требало је да поставите једноставно питање: ‘Да ли је људски молекул угљен-диоксида потпуно идентичан природном молекулу угљен-диоксида?’ А одговор је да, наравно!„, навео је физичар Бери и закључио да ако су људски и природни молекули CO2 идентични, њихова времена изливања морају бити идентична.

Према његовом образложењу значи да је природа – а не људски фактор – узрочник повећања емисије угљен-диоксида. Сходно томе, покушаји смањења CO2 од стране човека су бесмислени.

”Веровање да људски фактор покреће повећање емисије угљен-диоксида је највећа јавна обмана и најскупља превара у историји„, рекао је Бери.
Истакао је да у науци научна метода каже да не можете доказати да је теорија 100 одсто тачна — само да подаци то подржавају — али можете доказати да је нетачна.

Oн је отишао корак даље у истраживању и израчунао циклус угљеника код људи користећи податке IPCC о циклусу угљеника.
”Сада би неко могао да пита: 'Па, да ли су подаци IPCC тачни?' Мој одговор је: 'Не знам'. Али не морам да знам јер је IPCC користио управо ове податке да обмане свет. Желим да покажем да је њихова логика погрешна користећи њихове податке„, рекао је он.

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
17. septembar 2023. u 19.03
(наставак)

IPCC није постављен као научна организација

Бери је рекао да се IPCC не упушта у скептицизам према својим теоријама и научном методу.

„Они су основани као политичка организација да посебно убеде јавност да угљен-диоксид изазива проблеме”, рекао је он.

На питање зашто постоји притисак да се прогласи „климатска ванредна ситуација”, Бери је рекао да је све у новцу и контроли.
„То је једини прави разлог за то. Нема ванредних климатских околности”, рекао је он.

Као и научник Бери, и физичар Ралф Александар каже да је наука постала више политичка него научна.

„Једноставно није тачно да је клима на Земљи угрожена. Та тврдња је далеко више политичка него научна”, рекао је он.

„Наука је заснована на доказима из посматрања, заједно са логиком, да би се доказима дао смисао. Постоји врло мало, ако их уопште има, доказа да људске емисије CO2 изазивају пораст температуре. Постоји корелација између њих, али то није посебно снажно: Земља се хладила, на пример, од 1940. до 1970. године, док је ниво угљен-диоксида у атмосфери наставио да расте. Компјутерски климатски модели су све што повезује глобално загревање са CO2”, тврди Александар Ралф.

Тврдње из НАСА кухиње

На питање зашто је CO2 означен као узрок климатске ванредне ситуације, Ралф је рекао да то потиче од Џејмса Хансена, астрофизичара и шефа НАСА Годард института за свемирске студије од 1981. до 2013. године, и ватреног еколога.

„Хансен је развио један од првих компјутерских климатских модела и почео да даје веома преувеличана предвиђања будућег загревања, од којих се ниједно није остварило”, тврди Ралф и додао да је ово укључивало сведочење које је дао на саслушању у Сенату 1986. године, за које се сматра да је изазвало каснији наратив о антропогеном глобалном загревању.

Упркос томе што се његова предвиђања нису остварила, напори Хансена допринели су оснивању IPCC.

„Иако је наизглед IPCC научно тело, налази његових научника су често изобличени и наглашени од стране владиних и невладиних бирократa који доминирају организацијом”, рекао је он.

Према његовим речима бирократе су одиграле велику улогу у преувеличавању научних закључака узастопних извештаја IPCC, па отуда и недавне изјаве генералног секретара УН о „узаврелој земљи”.
Генерални секретар Антонио Гутереш је у јулу рекао да су климатске промене овде.

„То је застрашујуће. И то је само почетак. Ера глобалног загревања је завршена; стигла је ера глобалног кључања. Ваздух се не дише. Врућина је неподношљива. А ниво профита од фосилних горива и климатска неактивност су неприхватљиви”, рекао је летос Гутереш.

„Шансе да CO2 буде кривац број један су веома мале. CO2 несумњиво доприноси, али постоји неколико природних циклуса који такође утичу”, рекао је он и додао да ово укључује соларну варијабилност и циклусе океана, оба занемарена у климатским моделима, или су представљена лоше. „Док ће вам климатски активисти рећи другачије, наука о клими је још увек у повоју, а постоји много тога што још не разумемо о нашој клими”, оценио је Александер Ралф.

На питање зашто су климатски модели тако нетачни, Александер Ралф је рекао: „Компјутерске симулације су поуздане само онолико колико су поуздане претпоставке на којима је компјутерски модел изграђен, а постоје многе претпоставке које улазе у климатске моделе. Претпоставке о процесима које не разумемо потпуно захтевају приближно оцењивање и закључивање”, преноси РТ Балкан.

https://sputnikportal.rs/20230917/apel-naucnika-klimatske-promene-ne-postoje-sve-je-u-novcu-i-kontroli-1161345935.html

https://tinyurl.com/454vsxu9

Simo
17. septembar 2023. u 22.32
Не постоје климатске промене
---
ali u Kanadi postoji Carbon Tax i spremne su nove Vakcine
kao i sveze maske za nastupakucu jesen, kažu iz kanadskog minstarstva zdtavlja.
abvgd
(Morski)
18. septembar 2023. u 01.37
Пропашће им и вакцине, и Трећи Светски и Инвазија Марсоваца. Ништа неће да прође. Просто ми их је жао...
hologram
(copy/paste)
18. septembar 2023. u 20.26
Posle ovakvih mudrih disertacija ne znam šta da kažem osim da je u tom pseudono naučnom smislu zemlja ravna ploca.
kt61
(*BCM)
19. septembar 2023. u 10.07
⭕ satelitima koji *prže odozgo, pišes ti?
kt61Poruka negativno ocenjena. Pokaži

kt61
(*BCM)
19. septembar 2023. u 10.12
Pogledajte listu prvih 5 gradova koji će fema zatvoriti,

St. Louis,

Buffalo, Ny

...
anonimaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

anonima
(Stranac)
19. septembar 2023. u 10.42
Apsolutno se slazem. Spavam 18 septembra u Parizu kraj otvorenog prozora, znojim se k'o konj i kontam kako smo srećni sto su te price o globalnom zagrijavanju samo jedna bezocna laz. Sva sreća, skoro će i decembar pa će temperature pasti ispod dvadeset stepeni celzija i kod nas na sjeveru Evrope.

@nonima
Starac_Foco
(--)
19. septembar 2023. u 14.17
Klimatske promjene su uvijek postojale i postojace. Ne samo postepene, nego i nešto slično što se danas dogadja tu i tamo. Npr nalaze zaledjene mamute po Sibiru. Ocigledno je u Sibiru nekad bilo znatno toplije pa naglo prestalo da bude. Zbog čega je tada bilo toplo, pa naglo zahladilo, ja ne znam, ali ocigledno nije zbog fabrickih dimnjaka i auspuha. Pa bi tako i ovo što se danas dogadja moglo da nema mnogo veze sa dimnjacima...

Nauka kaže nekad, ne tako davno, prije 5000-10 000 godina i Sahara bila zelena. Sto vise nije, takođe se ne može objasniti postojanjem fabrickih dimnjaka i auspuha.

Carbon tax je porez na glupost. Ali za našeg kanadskog poglavicu Jusagu je to izgleda najpreca stvar na svijetu (ili druga po vaznosti odmah iza prava pedera i lezbejki). Ova država je totalno otisla u PM.

Stvari su se toliko otele kontroli i sve je krenulo nagore da je o tome poceo da govori čak i državni CBC. Slusam danas pricu, zaboravih u kom (manjem) gradu žena koja je gradonacelnik i koja je zavrsila Harvard University ne može da dodje do sopstvenog krova nad glavom već živi kod roditelja...

Nekad su ovde sa lakocom kupovali kuce i oni koji su sa srednjom ili nikakvog skolom radili najjednostvanije poslove tipa privrtanja tockova u fabrikama vozila. Danas ni diplomci sa Harvarda to više ne mogu...

A Jusaga spasava planetu time sto tim koji ne mogu „pomaze” da još manje mogu sa carbon tax... I pri tome je uspio da zakuva sa 3 jako mocne države, ne bi li nam bilo još malo gore... Aj sto je zakuvao sa Rusijom, šta drugo i ocekivati, već zatvori guzicom vrata i u Kini i evo upravo sad u Indiji. Aferim budalama koje glasaju za njega, premda njumu je dovoljno i 20% glasova da nastavi da vlada sve dok mu se kita ne digne da neće vise...
anonimaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

anonima
(Stranac)
19. septembar 2023. u 15.41
Zadnja deglacijacija, prelazak iz ledenog doba u današnju klimu se odvijala tokom 8 hiljada godina. U tome periodu je srednja temperatura planete povećana za 4 stepena Celzija a nivo mora za 120 metara. Danas smo u situaciji da srednja temperatura već tople planete skoči za dodatna 4 stepena Celzija u nekoliko decenija. Ne znam da li možete shvatiti nivo te katastrofe kojja je već u toku? U odnosu na ono sto čeka našu djecu i unuke, cijena od 3 eura za litar goriva je najobičnija zezancija. A sudeći po komentarima, čini se da apsolutno niste svjesni katastrofe koju ćemo čak i mi današnji matorci vidjeti za ovo malo vremena sto nam ostaje.

@nonima
Starac_Foco
(--)
19. septembar 2023. u 15.47
Zaboravih... Najveci aspurd by far je da ćemo, mi, ko biva, spasiti planetu prelaskom na elektricna vozila, pa su „glede” toga sve „napredne” i „liberalne” vlade donijele fermen da se do 2030 ili najdalje do 2035 ima prestati proizvodnja vozila na pogon klasicnim gorivima, benzin i dizel.

Aspurd zato što svega oko 10% emisije C02 na globalnom dolazi od putnickih automobila. Pa čak i da proizvodnja baterija za vozila kao i struje za punjene nema nikakve veze sa proizvodnjom C02 (sto je apsurd samo po sebi), čemu se oni nadaju?

Nije nerealno da će uspjeti da prisile običnog smrtnika u Njujorku, Torotnu ili Londonu npr da se ima voziti cime vlast naredi (a ako ne može da kupi nek oda pjeske) ali kako misle da to provedu tamo gdje države neće i ne mogu da izdaju takav fermen, kao npr u Kairu, Bombaju, Meksiku (gradu), Delhiju, Karachiju, Daki, Istanbulu, Sao Paolu, itd, itd. Sve u svemu, do 2030 neće se smanjiti emisija CO2 na globalnom nivuou ni za 0.1%. Ali zato nam oce oteti stotine a možda i hiljade milijardi u tzv carbon tax.

Magare se, kažu, najlakse kara ako ga sateras u baru pa mu noge upadnu u blato do koljena. Ne može da se rita... E to je nasa situacija... Sve dok, mi, magarad, pocnemo da tvrdoglavo odbijamo da zagazimo u baru...
Starac_Foco
(--)
19. septembar 2023. u 16.04
anonima
(Stranac)
19. septembar 2023. u 15.41

Zadnja deglacijacija, prelazak iz ledenog doba u današnju klimu se odvijala tokom 8 hiljada godina.

****

A Sibir je ocigledno imao obrnuti proces. Onaj naglo zaledjeni mamut je morao hoditi po nekom dunjaluku dje je raslo dovoljno biljaka da imao šta jesti a da pri tome ocigledno nije spavao na -50C bar pola godine. Dakle bilo je relativno toplo, tj dobro toplije nego sad. Pa odjednom zahladilo.

Ja ne znam sto je tada u Sibiru bilo relativno toplo pa naglo zahladilo. Ali pouzdano znam da to nije bilo zbog velikog broja auspuha i dimmnjaka koji su tada postojali pa naglo nestali.
anonimaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

anonima
(Stranac)
19. septembar 2023. u 17.01
Najlakše je reći da ništa ne možemo učiniti pa nastaviti po starom i ostaviti problem djeci i unucima. Može se pokušati naći rješenje, može se željeti da ga se nadje … ali je lakše sebično kenjati kako nas ubi karbonska taksa. I ja vise vjerujem u hidrogensku bateriju pa se ipet ne sprdam sa vjetroparkovima, solarnim farmama, centralama na biomehaničke … Zar je tolika katastrofa nositi platnene vrećice u prodavnicu kako se ne bi bacalo stotine tona plastičnih vrećica? Ili, kupiti barem hibridno auto koje troši barem tri litra manje na sto kilometara nego neki tri litarski dizel ili V8 benzinac. Zar je nemoguće otići na odmor brzim vozom umjesto da se ide kolima? Da li je nemoguće zamijeniti barem jedan sedmicni obrok sa crvenim mesom i pojesti nešto na bazi povrća, žitarica, … Mnogo malih promjena kad se saberu mogu budućnost naših potomaka učiniti podnošljivijom. Ali, nekima je mnogo lakše progutati teorije zavjere, negirati nešto sto je evidentno i dokazano hiljadu puta nego mrdnuti guzove i probati živjeti malo razumnije.

@nonima
Starac_Foco
(--)
19. septembar 2023. u 23.07
More biti bidne. Kao sto rekoh kad bi svi automobili na svijetu prestali da se krecu, emisija C02 bi se smanjila za 10% na globalnom nivou... A posto se broj vozila stalno povecava, ni smanjenje od 1% u narednih 20 godina nije bas izvjesno uz svu halabuku i politicke pritiske za elektrifikaciju... Možda bi vise postigli da ukinemo krave jer i one kad prde stavaraju značajne kolicine C02...

Ja se zadnjih 15 godina osim kenjanja bavim manje vise radom uglavnom na vjetroparkovima i solarnim farmama, pa dovoljno znam o tome, sto mi daje pravo i da budem ironican u vezi sa tim, ako mi se tako digne, premda ne pretjerujem sa tim.

Najvelikodusnije subvencije na svijetu za takve investicije je privatnim investitorima jedno 10 godina djelila kanadska provincija Ontario. Kad su na kraju skontali da je to ipak malo previse djeljenja para iz dzepa poreskih obaveznika i potrosaca struje, da bi bogati bili još bagatiji, to je prestalo. Izgradilo se mnogo toga, ali i dalje to ne pravi ni 15% struje. Uz to vjetar duva kad mu se digne (obično u 2 sata ujutro kad ta struja nikome ne treba), dok sunce ocigledno ne grije noći a i dalje ne postoji kaca za skadistenje struje. Doduse postoji, ali tako skupa da bi za nju država trebala davati jedno 3 puta vece subvencije nego za sunce i vjetar. Subvenicje o cijem trosku, onih koji su ga popusili i jedva sastavljaju kraj sa krajem? I sa kojim ciljem, zbog teoretske mogućnosti da će to spasiti planetu za 0.1%...

Premda Kina emituje vise CO2 nego sav ostali svijet zajedno, najveci proizvodjaci CO2 po glavi stanovnika su bogate arapske zemlje. One zauzimaju 7 od 10 prvih mjesta u svijetu. Pa kad čujem da su npr hadzije u S. Arabiji odlucile da spasavaju planetu tako što vise neće laditi jajca pored klima uredjaja strujom proizvedenom izgaranjem nafte i drzanjem temperature u sobi na 20C kad je napolju 50C, ja pristajem da tada prestanem da vozim i da hodam pjeske. A sto oni treba da lade jajca, nije ljuta nevolja, nisu im ih ni dede ladile pa ostadose živi, zar nije preca planeta? A dotle ću da vozim svoja 3 auta kakvi jesu i kad god mi treba. A nisu po tom pitanju čak ni losi. Trose u prosjeku 5 do 8 L, a jedan je čak hibrid. Premda nisam ih birao kao takve radi spasavanja planete već vlastitog dzepa :)
dulebg
(posmatrach)
20. septembar 2023. u 04.54
Ал да чујеш јуче једног лелемуда на Радио Београду 2: дизање нивоа океана!! Хтедо да питам - у ком граду у Србији се подигао океан?!

Невероватно је какве глупости лупају и како је народ спреман да се прими. Да се диже „ниво океана” подигло би се море и у Бечићима, а оданде нема таквих извештаја.
Starac_Foco
(--)
20. septembar 2023. u 11.02
Pa kad se nivo Crnog mora digne za 80m, onda će ti vi Dule u Beogradu biti na okeanu ili u okeanu :). To se može čak i desiti, ali ne zbog globalnog otopljavanja nego nekih drugih aktivnosti na Crnom moru...

A narod je ovca, uvijek bio i nastavice lako da se prima na bilo kakvu propagandu.

Mi Srbi smo doduse previse qrceviti pa ne nasjedamo bas lako na sve podvale bez obzira da li su one lokalnog, regionalnog ili globalnog karaktera, ali s druge strane ta qrcevitost kombinovana sa ogranicenim znanjem uzrokuje i to da vrlo često i od najbanalnijih stvari pravimo vrlo mastovite teorije zavjera po cemu smo bez premca svjetski sampioni...

Gospodari svega vidljivog i nevidljivog ili su se toliko osilili da misle da im niko ništa ne može, ili su bas dobro izgubili kompas...

Naime, „pucantvo” bi mnogo lakse progutalo pricu zapadnih politickih komesara o nužnosti spasavanja planete po svaku cijenu, da nam u isto vrijeme ne uvalise 2 godine strogog zatvora zbog kovida, sto rezultirase inflacijom od koje vise niko ne može pobjeci jer ne postoji vise cvrsta valuta, unistenjem srednje klase, troskovima koji se mjere desetinama hiljadama milijardi dolara ili eura sto će i nasi praunuci optplacivati, opstim poremecajem na trzistu za većinu roba i usluga sto će uzeti godine ako ne i decenije za normalizaciju, itd, itd.

I sad u sred tog kijameta i bijede oce još da spasavmo planetu od nečega na šta mi po svoj prilici imamo samo marginalni uticaj. E sto je mnogo, mnogo, je...
dulebg
(posmatrach)
20. septembar 2023. u 15.22
Стари Фочо, чујем да је ефикасност реверзибилне хидроелектране 30%, па не верујем ушима ??! Било би ми логично да је ефикасност пумпања око 85%, и производње струје исто толико - па то помножено даје око 70%. С'тим што пумпаш 5х јевтинију струју, па је ту профит.
anonimaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

anonima
(Stranac)
20. septembar 2023. u 16.24
30% је maksimalan gubitak ciklusa pumpanje-turbiniranje (15 do 30 %)

@nonima
Starac_Foco
(--)
20. septembar 2023. u 17.16
Slabo si čuo Dule. Ja nisam masinske struke ali kao sto prethodnik rece dok popnes vodu uz npr Taru i otisnes je ponovo na turbine odozgo (RHE Bajina basta), izgubis jedno 25-30% energije na razne gubitke. Inače da je iskoristenje samo 30% ti komplikovani i skupi objekti nikad i nidje ne bi ni postojali.

Stepen iskoristenja zavisi i cime pumpas i kako pumpas. Starije verzije RHE su pumpale tako što se turbina vrti istom brzinom i kad pumpa i kad je voda goni u generatorskom rezimu sto nije bilo bas optimalno, a start je bio jako otezan. Ja sam nekad davno radio nešto na RHE Capljina, oni su imali ogromne kompresore od 5MW za start, koji služe samo da rastjeraju vodu oko lopatica turbine da bi start bio uopste moguć. Jer motor (tj generator koji u pupmnom rezimu radi kao motor) ima los potezni moment kad tek startuje.

Dok neke novije RHE masine imaju ogromne frekventne pretvarace koji dozvoljavaju pumpanje varijabilnom brzinom i daleko laksi i ekonomicniji start. Sto povecava stepen iskoristenja i generalno mogućnost promjene brzine u pumpnom rezimu sluzi za optimizaciju.

mogućnosti za izgradnju takvih objekata su ograniceni, nema zgodnih mjesta, a cijena paprena. Samo Bog zna koliko bi danas kostalo da se napravi RHE Bajina basta, vjerovatno bar jedno 5-6 milijardica eura...

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.