Diskusije : Politika

 Komentar
Neonazi Smit
cicero99
(historia est mater of studioru)
06. septembar 2023. u 04.27
Ovo nacisticko celavo pogano goFance Kristijan Smit je usmrdeo i opoganio sve moguće granice.Pa ni njegove svabe ga ne podnose a doslo goFno na Balkan da smrdi gde su mu predci genocid cinili! Djubre nacisticko pogano bi da ponovo Srbe tamani. E neće da može celavi nacisticki natin pogancer da ponovi zlo zla i genocid. Neće njegova do zore goreti to mu Srpski rod garantuje!!!! Mogu zapadnjacki zlotvori kako hoće ali NEćE DOKLE su zamislili!!! KO zna razumet će!!!
D-Man
(Analyst)
06. septembar 2023. u 12.24
cicero99,

Сви ти тзв. високи представници су били ђубрад што и не треба да изненађује када знамо шта им је основна улога.

Та позиција је и измишљена како би муслимани наметнутим законима и одлукама тих високих представника добили оно што нису добили Дејтонским споразумом.
Због тога су Републици Српској и одузимане надлежности, некаквим декретима су се стварали услови да се РС једноставно утопи у унитарну БиХ.

Унитарна БиХ је сан свих на Западу. Сва власт муслиманима с тим што би довољан број Срба и Хрвата у БиХ наводно био довољан да не дође до формирања чисте муслиманске државе са шеријатским законима.

Овај Шмит обавља функцију чак и без пуне сагласности Савета безбедности али то, наравно, Западу не смета. Циничност Запада је одавно превршила сваку могућу меру.

На жалост, неко се поиграва са судбинама људи јер врло мало треба да опет почне рат. Рат из којег опет нико не би изашао као потпуни победник јер би Запад опет нашао начина да наметне своју вољу.

Све то што се дешава је врло озбиљно и забрињавајуће.

samadel
(snimam)
06. septembar 2023. u 22.14
Interesantno da je ovaj Nemac obrisao/blokirao u svim podacima na internetu svoju istoriju, ko mu je bio otac i deda. Porodica.

Što je normalno za sve javne ličnsti.
samadel
(snimam)
06. septembar 2023. u 22.20
A ne bi me čudilo sa je potomak hitlerjugend guard.

Iver ne pada daleko od klade,,,
cicero99
(historia est mater of studioru)
07. septembar 2023. u 01.13
Upravo tako D-man i samadel...nešto opasno smrducka sa tog zapada .
Neće do veka nadajmo se.
Vartolomej
(Student)
07. septembar 2023. u 06.13
Kada trazis online obrasce penzionerskog osiguranja BIH dobijes opciju da biras na dva jezika hrvatski I bosanski, naravno srpski I ne postoji. I ja sam mišljenja da se ta država urusila da li namjerno ili ne I nije važno, vrlo opasno stanje.
Simo
07. septembar 2023. u 07.36
Šta mislis zašto nema na srpskom cirilicom?
Bosanci postavili samo na bosanskom.
Hrvati postavili na hrvatskom
Srbi postavili na srpskom a bosanci i Hrvati sklonili?
Bosanci i Hrvati su nasi neprijatelji i kad su postavljali na svom jeziku iz zlobe su ignorisali srpski tj zabranili Srbima koji sada više ne mogu da poprave stvar.
Power12345
07. septembar 2023. u 08.35
nema Bosanskog jezika.. Ba i jašta trebaju da svate da su Bosanci...Muslimani i rvati naśi bosančerosi koji su do juče pričali Srpsko Hrvatski i pisma u školi su legitimno bila
Ćirilica - Latinica
sa Turcima i njihovim haračem mnogi su promenili veru , običaje..Ono pljuckanje, po podu, priči koja se mahom svodi na trač ili ej..ba
jesil ćuo itd..su karakteristika arapa, turaka i onih koji su preuzeli te običaje .
Ako se dijete rodi u četvrti Menheten , sigurno poprimiće običaj asvalta a u Kolumbiji ili CGori šverz, komerz
D-Man
(Analyst)
07. septembar 2023. u 13.18
„nema Bosanskog jezika”

Jа сматрам да се никад није смелo пристати на такав назив језика који се све до 1992е звао српскохрватски или хрватскосрпски у БиХ.

Могли су бирати између српског и хрватског али су дошли на идеју да им се језик зове босански. То није било све већ су и пронашли ново име за свој народ (Бошњаци). Сад тамо имате народ који се зове Бошњаци и они говоре тзв. босанским. Срби говоре српским а Хрвати хрватским. Луда кућа!

Међутим, чак је и држава Србија пристала на тај назив босански језик па самим тим у Новом Пазару се и званично настава одвија на том језику тј. ученици могу да бирају да ли ће учити на том језику.
Simo
07. septembar 2023. u 16.03
Obatri ta jezika još se zovu „naski”
Kad god sam se ovde u Kanadi kroz engleki i prepoznavnje po imenu sreo nekog sa Balkana usledilo je ligitimisanje, ooo pa mi možemo onda naski, a tek druga overa bi uvek bila, svejedno, srpski, hrvatski nema problema.
e_da
(oʞɐdoɐu)
07. septembar 2023. u 23.54
Koji je to bosanski jezik?
Filološki potpuno nepostojeći!
Vartolomej
(Student)
08. septembar 2023. u 00.43
Sve što se pristalo na stetu srpskog naroda u proslosti nije obavezujuce danas. Međunarodno pravo je mrtvo, ako je ikada i postojalo. Treba se prilagodjavati danasnjim uslovima jer dolaze neka buduca izazovna vremena. To treba da naucmo od ovih naših silom nametutih mentora sa zapada koji su nam ponudili naprimjer Dejtonski sporazum a sami ga krse i prilagdjavaju po svojim potrebama. I nije strasno sto bosanci hoće svoj jezik jer su i to ukrali od nas kao i istoriju koja nema veze sa Bosnom ni sa bosnjacima kao narodom. Izraz Bosnjaci nikad nije postojao do Dejtona. Strasno je što se nama uskracuje isto to pravo na jezik, istoriju i kulturu.I tu treba da se ulazu napori da ocuvamo svoj identitet.
cicero99
(historia est mater of studioru)
08. septembar 2023. u 02.30
D-man, sa postovanjem da Vam repliciram: tačno ste dotakli ideologiju obesnih „western” zločinaca. Istorija u zadnjih 200 godinica je nesumjivo pokazala da „rešenja” bazirana na „zapadnjackom zločinackom -demokratskom” bombardovanju,lazima, ucenama, sili, pljacki, otimacini, kolonizmu,i zločinima potiv covecnosti je Zločin. ! Nadajmo se da će razum i „pravda” trijumfovati. Ovi trenutni „zapadnjaci” bi trebali da se sete Hegela koji jasno i glasno rece : „Nije sramota biti u zabludi” Uveren sam da „zapad” sa bezobraznim prezrenjem ignorise zdrav razum i porice stvarnost. !!! Njihova zabluda je ovencana zločinima i vreme je da prestane da postoji.
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
08. septembar 2023. u 04.39
Pa taj njihov takozvani „bošnjački” jezik je samo dijalekt srpskohrvatskog jezika i ništa drugo. Da um nije podrške da zapada, nikad nigde se ne bi moglo kao nekim posebnim jezikom. Sve je to politizirano nakon rata u ex ju. I što je najgore niko ništa od naših us..ranih zvaničnika da nešto kaže protiv toga. Čak i kad neko ukuca neku reč na guglu za prevod ili slično pojavljuje se opcija pod nazivom bosanski jezik. Sramota, bruka i ruglo da je to prosto neverovatno.
Možda ipak može nešto više o tome da objasni onaj anonimni?
Simo
08. septembar 2023. u 09.10
Da se ne samozadovoljavamo previse.

MEĐUNARODNO PRIZNANJE HRVATSKOG JEZIKA

OD 1.RUJNA 2008. HRVATSKI I SRPSKI SU ODVOJENI JEZICI
Nakon što je Hrvatska postala samostalna država 15.1. 1992. hrvatski jezik odmah nije postao samostalni jezik . Izvan granica hrvatske države to je postao problem , posebno na stranim sveučilištima gdje hrvatski jezik nije bio priznat, pa nije mogao biti ni studijski predmet. Nije bilo ni osnova za artikuliranje hrvatskih fondova knjiga u svjetskim knjižnicama što je korisnicima knjižnica otežavalo uvid u književnost na hrvatskom jeziku. Zato je prof.dr.Tihomil Maštrović tadašnji glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koju je dužnost obavljao od 2007.- do 2011. godine, 2008. godine podnio zahtijev za priznavanje hrvatskog jezika Međunarodnom tijelu za norme ISO 639-2 Registration Authority sa sjedištem u Washingtonu, u čijoj je nadležnosti svjetska kodifikacija jezika.
Do 2008. je službeno u RH postojao samo srpskohrvatski jezik što je bio službeni jezik za dva jezika srpski i hrvatski. Hrvatska varijanta jezika bila je iskazana latinicom, a srpska čirilicom. Umjesto službenog hrvatskog jezika u inozemstvu se nudio srpskohrvatski jezik, što je posebno dolazilo do izražaja u prevođenju u predpristupnom procesu Hrvatske Europskoj uniji, kao i na Međunarodnom sudu u Hagu.
Prema riječima prof.dr.Tihomila Maštrovića povjesničara književnosti traženju priznavanja hrvatskog jezika pridružio se i Hrvatski zavod za norme, a pokrenuto je i zajedničko usuglašavanje zahtijeva za izmjenu postojećih međunarodnih kodova za jezike s Narodnom bibliotekom Srbije i sa Institutom za standardizaciju Srbije, tako da su četiri ustanove zajednički zatražile da se izmjeni dotadašnji naziv srpskohrvatski jezik i postojeće troslovne oznake njihovih varijanti iz norme ISO 369-2 za bibliografsku upotrebu. Do tada se za hrvatski jezik upotrebljavala oznaka scr skraćenica od Serbo-Croatien-Roman, a za srpski jezik se koristila oznaka scc skraćenica od Serbo – Croatian - Cyrillic . Zatraženo je da se uvedu dva odvojena jezika i to hrvatski jezik s kodom hrv i srpski jezik s kodom srp .
Međunarodno tijelo za norme ISO 639 -2 u Wasingtonu i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee 17. lipnja 2008. prihvatili su zahtijev dvaju nacionalnih knjižnica i državnih zavoda za norme Hrvatske i Srbije. Hrvatski jezik odvojen je od srpskog jezika sa svojim odvojenom oznakom i svaki jezik za sebe službeno su u primjeni od 1.rujna 2008. Od tada se hrvatski jezik s kodom hrv uključuje u svjetske standarde. Potkraj 2010. Europska unija prihvatila je hrvatski jezik kao 24. službeni jezik. Prof.dr. i Tihomil Maštrović istiće da izmjenu međunarodnog koda hrvatskog jezika nije pokrenula politika nego struka. No povjesničar ističe i činjenicu koja govori o tada aktualnoj političkoj vlasti prema međunarodnom priznanju hrvatskog jezika da je u ime regionalne suradnje tadašnja premijerka Vlade RH Jadranka Kosor prijevode pravne stečevine EU na hrvatski jezik 2010. poslala Srbiji i drugim zemljama u regiji na dar, iako je vrijednost toga dara procijenjena na više milijuna eura.
Najrazličitiji riječnici koji u naslovu imaju izraz srpskohrvatski – postali su dio povijesti.
dr-morsPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dr-mors
09. septembar 2023. u 08.08
Koji je to bosanski jezik?
-------

to je jezik kojim govore dodikovi bosanci i alijini bosnjaci.
Ukratko, to je bosansko-srbijanski i bosnjacki jezik.
Tu nema nejasnoca. Sve je cisto ..1/1!!

Nego, da li će M.Z,- uvesti sankcije srbiji ako P.icousti ne smiri podivljalog Doooo-du?!
cicero99
(historia est mater of studioru)
10. septembar 2023. u 04.37
sikter webalijo drmoserski pogani!!!! gade lojavi!!!!
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
13. septembar 2023. u 10.55
Pa niko ti nije kriv što ne znaš da u svakom jeziku postoje puno dijalekta. U srpskom jeziku, u hrvatskom, slovenačkom i makedonskom ima najmanje dva ili više dijalekta, kao i u celom svetu. Jedan od srpsko-hrvatskog njih je upravo „bošnjački”. Crnogorski isto. To su samo dijalekti jednog jezika, gde nažalost i BiH kao i Crna Gora pokušavaju da generališu i politiziraju. Ništa drugo, jer kakvi sve kreteni vode države čudo da uopšte ih neko i podržava.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.