Diskusije : Politika

 Komentar
Штедња у ЈНА
dulebg
(posmatrach)
27. maj 2023. u 04.12
У ЈНА се штедело на војсци и објектима, а разбацивало на стандарду запослених.

Штедело се на исхрани, грејању, добар део објеката био је 100 година стар - крпљен и шминкан без резултата. Возила су била стара, са неисправним акумулаторима, алати некомплетни, војничка гардероба неквалитетна. Штедело се на обуци - у муницији и гориву. Официри и особље крадуцкали су помало, све се то видело и сматрало нормалним.

Са друге стране - особље је имало веома добре плате, синдикалне набавке, слободан викенд, дуге годишње одморе; рано су одлазили у пензију. Војна насеља су била јако солидна, са школом, домом здравља, културе, спортском двораном и стадионом. За лечење постоји систем војних болница, амбуланти, диспанзера. Војна одмаралишта су била на нивоу хотела Б-категорије: у Купарима, Башком Пољу, Перна на Пељешцу, на Тари .. тек могу мислити на погодности које су пружене вишим официрима и генералима - они су населили Дедиње и Врачар, а њихова деца окупирала РТС и Круг двојке?!

Мени су у војсци причали да је сва та наша опрема и наоружање само за обуку, а да ћемо добити нову за кад буде рата. Међутим у рату се показало да нема те нове, а да је и свака пушка добра, само нек нешто пуца.
Simo
27. maj 2023. u 08.34
Koja crna stednja, bili najvece raspikuce.
dr-mors
27. maj 2023. u 09.29
..iiiii sa tako „do zuba moderno naoruzanom vojskom” Pi.cousti preti
(mecki sa resetom) Kurtisi, koji se posle ovakvih dramos.erskih napada Picoustog pubertetlije-bolesnika,- nacisto „uk.enja”...

dulebg
(posmatrach)
27. maj 2023. u 18.01
Оно што је мени упадало у очи било је:
- да су са једне стране опрема, наоружање и објекти ЈНА покупљени с'коца и конопца, закрпљени ко циганско корито,
- а да су им са друге стране: станови, медицина, одмаралишта, спортски центри и домови ЈНА - врло луксузни.
Ако је то било средство да се официри вежу за ЈНА - па није им упалило. Расули су се 1991. горе него пузле.
Simo
27. maj 2023. u 18.16
A ti kao nisi ucio da riba od glave smrdi i da je vojska bez komande niko i ništa. Vojska Kraljevine jugoslavije je bila kao bolja, a Hitler je usao u Paris kao u svoje dvoriste.
JNA je bila iznad stvarnih mogućnosti države koja je grcala u bedi i posleratnoj obnovi. Ništa cudno u odnosu na sve okolnosti.
Znaš li možda u komsiluku neku drugu vojsku koja bi nas tada pregazila samo zato što smo imali dobre Domove JNA a loše naoruzanje,
Steta je samo sto nismo razvili atomsku a skoro da smo mogli.
Jesi li ucio koliko je važan moral a koliko oruzje, jel mislis da se Ameri 99 nisu plasili srpske gerile i partizanluka, Pogledaj kako ruska i svetska vojna velesila lako osvaja teritorije koje se brane tudjim oruzjem a domaćim mesom i moralom.
Dule volis da glumis ponekad vise od potrebnog.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.