Diskusije : Politika

 Komentar
Otkriveno šta piše u dokumentu i posledice
keser
(Тешем букве)
30. januar 2023. u 07.52
https://tinyurl.com/94h95a7k

Priština može da izabere da ne formira Zajednicu srpskih opština i u potpunosti da se povuče iz sporazuma iz 2013. godine, ali tada mora da snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuca, slobodno kretanje, pozivni broj +383, integraciju severnog dela i kontrolu dva adminstrativna prelaza sa Srbijom, navodi se u novom non-pejper dokumentu koji je objavio Albenijan post.

Prema ovom dokumentu, samoproglašeno „Kosovo” ne može da teži da nastavi da uživa apsolutnu zaštitu od zapadnog sveta, koji je od vitalnog značaja za njegovo postojanje, i da istovremeno okleva da prihvati zapadne napore za trajni mir.

Na drugoj strani, prema pisanju albanskog portala, „Srbija ne može istovremeno da teži da nastavi da uživa u finansijskim, ekonomskim i političkim prednostima postojecih sporazuma i podriva napore Zapada za trajni mir.

Prema pisanju Albenijan posta, dokument ”jasno stavlja do znanja Srbiji„, da je ”recept za katastrofu kockanje lažnim nadama da će se jednog dana, u buducnosti, NATO i EU urušiti„, čime bi se, kako je navedeno ”omogućila ponovna okupacija Kosova„.”
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
30. januar 2023. u 13.46
Једино на шта Србија може да се ослони и на чему мора да инсистира је Резолуција 1244 СБ УН.

Све друго: Бриселски споразуми, Вашингтонски споразум, концепт „петорке” из ЕУ (у ствари, концепт који гура Немачка) и сад неки non-paper (о коме пише албански лист) су трикови у покушајима Запада да се незваничним путем потисне и поништи Резолуција 1244, опере кривица НАТО-а (Америке) због агресије на СРЈ 1999. и легализује отимање КиМ.

Колико пута треба да нас преваре, да бисмо схватили да преговарамо и потписујемо некакве споразуме које они не поштују ?
keser
(Тешем букве)
30. januar 2023. u 14.22
https://tinyurl.com/5yz6j452

Predsednik Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao ispred Palate Srbija predsednika Češke Miloša Zemana

13.07 - Predsednici odgovaraju na pitanja novinara
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman, nakon obraćanja, odgovaraju na pitanja novinara.

O slaganju oko situacije u Ukrajini
- Naravno da razumem stav Srbije i neutralnost. već sam naglasio i ponavljam, upravo taj položaj neutralnosti Srbije, koja ne podržava sankcije Rusiji, vodi do uloge medijatora

- Mi smo se oko velikog dela stvari saglasili. Mi nismo članica EU, ali ni Nato. Jedino što tražimo je da budemo svoji na svome. Govorili su kako se samo čeka kada će Srbija da napadne nekoga, kao što je Rusija Ukrajinu. Neko mora da opravda ono što se događalo 1999. godine. Srbija poštuje Rezoluciju UN, poredak UN, a moje pitanje zašto ne poštujete Rezoluciju 1244. Očekujete da Srbi poštuju sve druge rezolucije...Stavite se u naše cipele. Molimo vas dajte nam pravo na sopstvebni stav - istakao je Vučić.

O Kosovu i Metohiji
Da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja KiM, Zeman je rekao:

- Ja sam nastojao da Češka opozove priznavanje Kosova. Želim da podsetim da je svojevremeno češki parlament pozvao vladu da opozove priznanje, ali su se stvari promenile. S druge strane, pozdravio sam činjenicu da se Hašim Tači nalazi u Hagu. Ja nisam dao saglasnost da se postavi ambasador u Prištini - kazao je Zeman.

O izjavi Zorana Milanovića
Predsednik Vučić upitan je da prokomentariše današnju izjavu Zorana Milanovića, u kojoj navodi da je „Kosovo oteto”.

- Voleo bih da u celini poslušam izjavu Milanovića. Sa pažnjom ću da pogledam izjavu - rekao je predsednik Vučić.

12.58 - Obraćanje predsednika Zemana
- Ponosan sam što imam najviše odlikovanja Srbije. Razgovarali smo o bilateralnoj saradnji. Pre dve godine, u vreme posete predsednika Pragu, zamolio sam da mi se oprosti što u životu sam uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini. Nisam osudio samo bombardovanje Srbije, nego i napuštanje Avganistana, što je dovelo do pobede talibana. Želim da Srbiji čestitam na uspešnim ekonomskim rezultatima, Češka se već dugo bori sa deficitom - kazao je Zeman, koji je potom govorio o Češkom domu.

- Verujem da za razliku od ulice, da će Češki dom ostati spomenik češko-srpske saradnje. Čvrsto sam ubeđen kada otvorimo dom, da ćemo napraviti nešto što je značajno. Još jednom da se zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu - istakao je Zeman.

Tanjug
- Ja sam rekao Milošu da se nadam da ćemo jedno 30-40 godina da čekamo da Milošu dodelimo ulicu - dodao je predsednik Vučić.

12.45 - Obraćanje predsednika Vučića
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon potpisivanja zajedničke deklaracije sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, obraća se građanima Srbije.

- Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju Miloše, dobio sam tu priliku i čast, da ga oslovim imenom i to govori o iskrenom prijateljstvu naših zemalja. u prethodnih 10 godina, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmena između naših zemalja, 1,700.000 miliona evra ona je iznosila u 2022. godini. U političkom smislu, ja sam posebno srećan. To što je on rekao o Kosovu, ostalo je u srcima naših građana.

Tanjug
- Srpski narod nikada neće zaboraviti to što je Zeman rekao. Ima mnogo projekata na kojima radimo. Češka kuća je mesto koje će biti važno u našim odnosima. Postoje i fabrike koje žele dodatna ulaganja u našu namensku industriju. Mir više ne sme nigde da se pomene. Pošto je to tako, a ja moram da brinem o namenskoj industriji. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji, ni Ukrajini, ali hoćemo drugima. Sarađujemo i radićemo dosta po pitanju saobraćaja. Razgovarali smo i o situaciji o Ukrajini, saglasni smo u tome, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine. Srbija je jedina koja nije uvela sankcije Rusiji. Mi smo imali iskustva sa sankcijama i znamo da nikome dobro nisu doneli - kazao je Vučić i poželeo Zemanu da dugo ostane u političkom životu.

- Želim Zemanu dobro zdravlje, čestitam novoizabranom predsedniku Češke. sve što radite, Srbija nikada neće zaboraviti. Retko imate prilike da razgovarate sa čovekom takvih intelektuanih kapaciteta, kao što je Zeman. Ovde ćete uvek biti poštovani, imao sam privilegiju da više puta sa vama razgovaram, i da jedni drugog zovemo prijatelji - istakao je Vučić.

11.45 - Vučić i Zeman potpisali deklaraciju o jačanju kulturne saradnje Srbije i Češke

Predsednici Srbije i Češke Aleksandar Vučić i Miloš Zeman potpisali su danas, u Palati Srbija, deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju „Češkog doma” u Beogradu.

Češki dom će biti centar čeških agencija u Srbiji i služiće za potrebe češke manjine.

Vučić je prethodno svečano dočekao Zemana ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Usledio je tet-a-tet susret Vučića i Zemana, kao i plenarni sastanak dve delegacije.

Vučić i Zeman će se uskoro obratiti na konferenciji za medije.

Nakon toga usledice tet-a-tet susret Vučića i Zemana, ali i plenarni sastanak dve delegacije.
Najavljeno je i potpisivanje zajedničke deklaracije o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju „Češkog doma”.

Totom je predviđena i zajednička konferencija predsednika Srbije i predsednika Češke.

Ovo je treća poseta Zemana našoj zemlji, a ovom posetom Beogradu završiće svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke, tokom kojeg je ostao upamćen po izvinjenju Srbiji i srpskom narodu zbog bombardovanja, a i rečenice „Volim Srbiju i srpski narod, ne volim Kosovo”.

Komentarišući tada u maju 2021. izvinjenje predsednika Česke za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, za koje je dao saglasnost kao tadašnji premijer Češke, predsednik Vučić je rekao da je to što se desilo u Pragu „ući u udžbenike istorije”.
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

keser
(Тешем букве)
30. januar 2023. u 14.26
„Колико пута треба да нас преваре, да бисмо схватили да преговарамо и потписујемо некакве споразуме које они не поштују ?”

Замисли да су у неком средњовековном затвору?
Треба ли газда затвора да те вара?
Може ако гоће а не мора. Може да се игра са тобом како хоће?

Доле си рекао да би питао Русију за помоћ.
А сада више не би. То говори о томе да не сагледаваш све аспекте живота а камоли политике.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
30. januar 2023. u 16.07
keser,

>'Доле си рекао да би питао Русију за помоћ.
А сада више не би. То говори о томе да не сагледаваш све аспекте живота а камоли политике.'
- - -

Вероватно си нешто погрешно разумео.
Да ли би могао да цитираш (copy/paste) то што кажеш да сам (негде доле) рекао ?
Ако сам то рекао, где ти видиш контрадикцију ?

Како си успео да закључиш да 'а сада више не бих' ?

Шта подразумеваш под 'аспектима живота' ?

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
31. januar 2023. u 12.22
keser,

Шта би, где је copy/paste тога што кажеш да сам (негде доле) рекао ?

Где сам рекао да 'сад више не бих питао Русију за помоћ' ?

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.