Diskusije : Politika

 Komentar
Детекција артиљерије
dulebg
(posmatrach)
27. januar 2023. u 06.15
Руси испробавају систем детекције непријатељске артиљерије. Систем је заснован на детекцији звука и потреса тла и јако добро одређује положај. Системи могу да раде увезано и тада један покрива фронт од мислим 40км.

Амери су донели своје радарске против-артиљеријске системе, који имају ману што су радарски, па су мамац за одређене ракете и дронове.

А једни и други артиљерци научили су се: да испале салву и мењају локацију, пре него што их непријатељ пронађе. Истина - ово су и нама објашњавали још 1980, у дивизиону „Гвоздика” 122мм.

То са мењањем локације усавршили су и наши 1999. Имали су по 4-5 ватрених положаја, а у сваком некаквог метала, контуре оруђа, ложили ватрицу и причају да су остављали микроталасне рерне, мада верујем да су то више ловачке приче.
keser
(Тешем букве)
27. januar 2023. u 07.09
Надам се да ће брзо са проба прећи на праксу.

Западњаци то већ имају. Шведска...
Registrovan
(Я люблю запад)
27. januar 2023. u 11.46
Taj sistem postoji već decenijama. Bolji se sistem sa radarima, koji prati projektil dok je u letu i lansira kontraudar pre nego sto protivnicka granata padne.
dr-mors
27. januar 2023. u 14.41
Руси испробавају систем детекције непријатељске артиљерије. Систем је заснован на детекцији звука и потреса тла и јако добро одређује положај. Системи могу да раде увезано и тада један покрива фронт од мислим 40км.
======
dobro jutro kolumbo,-dulebg otkriva rupu na saksiji i toplu vodu,-istovremeno.

U JNA taj sistem (americki) zvao se, *zvukovni* Bili su sastavni deo svakog artiljerijskog diviziona,- još pre 50-ak godinica.
I sada, šta se desava?
dulebg malo izmeni text, kao tajna je procurela malte ne još juče ujutro,
i osvanula na njegovom stolu...
smanji malo dozivljaje,- barona minhauzena...dr-mors
27. januar 2023. u 14.47
ps..
stari smederevci i bubnjare, upotrebljavani su kao mamac da neprijateljska avijacija ispali rakete na „cilj”.. a to dulebg, -blage veze nema sa detekcijom polozaja neprijateljske artiljerije, zvukovnim putem..
Idi drmni jednu duplu...a možeš i 3...
keser
(Тешем букве)
28. januar 2023. u 05.06
Сећам се разговора са једним рабином који је 1995 био са осталим европским верским представницима на линији фронта према Книну. Да ли треба да кажем са које стране?
Кажу немачки топови су убацивали гранате кроз прозор. Имали су неке веома напредне нишанске справе.
dulebg
(posmatrach)
29. januar 2023. u 13.15
Шта је с'тобом др-Морс?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.