Diskusije : Politika

 Komentar
Premijer Trudo u evropskom parlamentu
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. decembar 2022. u 21.08
Premijer je ucio evropske parlamentarce demokratiji. Nepotrebno. I dva, ne bas prijateljski nastrojena parlamentarca su komentarisala način na koji on sprovodi demokratiju u praksi.
https://youtu.be/HaFy_RpbCU8

kojekud
(lws)
08. decembar 2022. u 08.36
Još jedan, paznje vredan, govor u parlamentu. Nije upucen direktno Trudou već svim njegovim pajtasima.

https://www.youtube.com/watch?v=eHRwl6gdnj4
semperaliquem
08. decembar 2022. u 13.18
Пре два дана у неком наступу на ТВ Хепи, Дачић каже да му је најнепријатнији састанак био са Канадском министарком иностраних послова.
Каже да је само понављала мантру која се базиралиа на закључцима Г7.
Уопште није улазила у полемику као други министри из исте групе па и шире.
Да ли је то код вас у Канади нека посебна ригидна власт која је много крута и неспособна да разговара на људски начин?
Zorrko
08. decembar 2022. u 19.51
------
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. decembar 2022. u 21.08

Premijer je ucio evropske parlamentarce demokratiji. Nepotrebno. I dva, ne bas prijateljski nastrojena parlament
--------

ovo je staro skoro godinu dana. Negdje otprilike u vrijeme konvoja slobode.
Ali nas Pjer sad nasao za shodno da podjeli sa nama?

A u vrijeme kad je bilo aktualno, onda je drzao jezik za zubima, te se podsmjehivao „teoreticarima zavjere, te relativizarao posljedice i rezultate umobolnih kovid mandata.”
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. decembar 2022. u 07.42
Hvala za info. Govor iz marta. Neko je to stavio prije koji dan, sa njegovim govorom, zato postavih.

Govor ilustruje premijerovu nesposobnost da saslusa drugacije mišljenje i razumije razloge protestanata, nadje resjenje koje ujedinjuje. I neiskrenost kad je skoro rekao da nije nazivao protesante imenima.

Kao i umanjen ugled u svijetu zbog nekih akcija. Emergency act je jedna od njih.

„A u vrijeme kad je bilo aktualno, onda je drzao jezik za zubima, te se podsmjehivao ”teoreticarima zavjere, te relativizarao posljedice i rezultate umobolnih kovid mandata.„”

Ne može Zorko a da ne skrene diskusiju na lične vode. :)
Zna ste je Pjer mislo tada, bolje od mene. Beckovic ima odgovor:
https://youtu.be/56VzqUMnxak
Starac_Foco
(--)
10. decembar 2022. u 10.27
semperaliquem
08. decembar 2022. u 13.18

Да ли је то код вас у Канади нека посебна ригидна власт која је много крута и неспособна да разговара на људски начин?

*********

Da, nešto tome slično. Federalna vlast je rigidna, neuvidjavna, rasipnicka i na razne druge nacine ignorantna, nesposobna, korumpirana.

I vrlo često nije u sluzbi naroda već neke duboke države i sjeni. Npr, pored sve većih problema u državi, koje bi se poslije svega ovoga (kovid, inflacija, pad marketa itd) mogli nazvati kolosanim, državi Kanadi je prioritet rat protiv Rusije... U šta običnog kanadskog smrtnika nije nimalo teško ubijediti jer mediji bez obzira ko im je vlasnik svi forsiraju istu agendu kroz stalno ponavljanje ili netačnih ili jednostranih informacija. U principu klasicna ratna propaganda, koju na sličan način koriste sve zaracene strane u svakom ratu, s tim sto Kanadi nije bila bas ljuta nevolja da udje u ovaj rat...

Međutim, može se povuci dosta paralela sa vlasti u Srbiji. U obje države glavni poglavica je narcisoidan, ali Trudo ima bar 30% nizi stepen inteligencije od Vucka.

I ovde postoje samo 3 velike partije koje se bore za vlast, u stvari može se reći da ih ima 4 ako se pod 4tu svrstaju sve raznorazne male partije koje postoje i nešto glasova ode njima ali nikad ni na kakvu vlast doći neće.

I posto na izbore uglavnom ne izadje pola onih sa pravom glasa, dovoljno je imati jedno 15% podrske od ukupnog broja glasaca u državi da postanes i ostanes glavni poglavica...

A tih 15% je lako kupiti. Jedino su metode kupovine ovde malo drugacije od tih tamo. Das neradnicima, folirantima, lelemudima, drogerasima, samohranim majkama koje i ne znaju ko im je koje dijete napravio i ostalim lezi-lebe-da-te-jedem kategorijama „pucanstva” dobre mjesecne prihode a da ništa ne rade... I to isplatis u kombinaciji raznih mjesecnih davanja (naravno pare dolaze iz dzepa onih koji hoće da rade...) kao sto su socijalna pomoć, velikodusni djecji dodaci, povrat poreza, razni oblici invalidnina (sigurno je jedno par miliona na tome, a veliki broj zbog „psihickih problema”)), pomoć siromasima za ovo ili ono, i eto ga, stvario si dovoljno veliku glasacku bazu da možeš biti vjecno na vlasti...

Bitna je razlika u odnosu na to tu, sto je ovde stvarna opozicija i nisu toliko politicke partije koje se kao jedna protiv druge bore za federalnu vlast već su stvarne opzicije provincijske vlasti, a provincije su države u državi. Naravno ne uvijek, zavisi koja je partija na vlasti u pojedinim provincijama i teritorijama. Nešto slično sto su bile bivše SFRJ republike, samo ocigledno u drugom politickom okruzenju i sa vise elemenata konfederacije.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
10. decembar 2022. u 12.29
Da, izbor nije veliki. Na zalost i mali strah umjesto sustinske akcije rezultira u „podmicivanju” onih koje je najlakse kupiti. Na stetu srednje klase koja placa državnu administraciju.

Zadnji „rad” federalaca je na zabrani „ofanzivnog” oruzja. Zbog cijene i efikasnosti je kod lovaca na sjeveru popularna puska PAP-ovka, raznih proizvodjaca. Iako ništa vise „ubistvena” od bilo kog pistolja sa magazinom od 12 ili vise metaka (ne znam koliko je ogranicenje), nju bi da zabrane. Popis oruzja i sve pare potrosene na to nije umanjio stopu kriminala gdje je oruzje umijesano. Čak suprotno.
Nekoliko slučajeva gdje je koristeno oruzje ILEGALNO nabavljeno je povod za zabrane. https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_Polytechnique_massacre

Ja lično sam promoter „oruzje u kuci i lično je nepotrebno”, ali mislim da je ovaj zakon nepotreban. Ko hoće zlo kupice 2 pistolja i napraviti sranje kao iznad.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
10. decembar 2022. u 14.40
Mali strah od toga da mogu izgubiti izbore.
I greška: u slučaju Polytehnike oruzje je legalno kupljeno. Ali ne mijenja ništa. Onaj ko ima takve namjere može istu ako ne i veću stetu napreaviti sa pistoljima.
Starac_Foco
(--)
10. decembar 2022. u 15.07
Ma te budalastine kao zabrana kupovine odredjenog oruzja i sl je samo zamazivanje ociju onima koji ionako ništa ne kontaju (a to je bar 50% populacije), da izgleda kao da on nešto korisno radi.

A inače besmislena je zabrana posjedovanja oruzja u svrhu smanjenja njegove zloupotrebe. Time se jedino može smanjiti broj slučajnih nesretnih slučajeva kad neko nekoga upuca bez namjere. A ko je naumio da nekoga smakne taj će naći nacina i bez puske...

U Bosni, u prosjeku, svaka kuca vjerovatno ima nešto sakriveno za rogom... Ali tamo je broj budala po stanovniku debelo manji nego ovde pa je time i mnogo manje onih koji idu okolo i nasumice pucaju u nevine ili ih bodu nozevima po autobusima, tramvajima i vozovima... Sto je zaista veliki fenomen. Ne samo sad već odmah posle kraja rata u BiH tamo je u prosjeku bilo manje budala nego ovde gdje rata nije bilo bar 150 godina... Kako to objasniti?

Dakle, Justinaga bi učinio mnogo veću uslugu svom stadu da radi nešto na smanjenju broja budala a ne broja pusaka... Ali to već zahtjeva napor...

Što se pusaka tiče vrijeme prava pravcata JNA papovka iz Kragujevca se ovde kao „refurbished” (premda je izledala nova) mogla kupiti u Canadian Tire. Sve skupa sa drvenim sandukom SFRJ municije od 1000 komada... Ima tome može biti jedno 7-8 godina i brzo ih je nestalo. Nije bila ni skupa, oko 250 CAD. Izgleda da je neko uspio da ovde uveze sve otpisane papovke koje je vojska u Srbiji imala po magacinima ratne rezerve i sl (ili je možda doslo iz neke druge države koja je nekad kupila SFRJ tandzare).
semperaliquem
11. decembar 2022. u 07.40
Хвала на објашњењу.
Тако сам и мислио али ништа док то не каже неко ко тамо живи.

Сећам се када је Трамп рекао Трудо,

We shouldn't play the games. (мисли се на стално контрирање Русији)
We should make a peace.
(Не знам дал је коректно на енглеском али разумљиво је.)

Тада ми је постало поприлично јасно какве су козе тамошњи политичари.
Као мала деца. Да се играмо рата, ми против њих...
Starac_Foco
(--)
11. decembar 2022. u 11.31
„Тако сам и мислио али ништа док то не каже неко ко тамо живи”

Zavisi ko je taj sto objašnjava, koji su mu motivi i koliko je taj u stanju da ukapira sustinu okruzenja u kojem je. I da li mu je generani stav u zivotu da je casa pola prazna ili pola puna. A zavisi i od onoga ko cita ili slusa.

Ja sam se naslusao prica u „kraju” koje neko drugi iz Kanade pricao mojoj rodbini, prijateljima, poznanicima pa i neznancima koje sam tamo slučajno sreo, pa onda oni meni prepricavaju šta su čuli od tih drugih i pitaju da li je to tako. I često sam komentarisao ovako: taj sto ti je to pricao i ja izgleda ne živimo u istoj državi...

Doduse jedan dio razlicitih pogleda se može objektivno pripisati ponekad vrlo razlicitim lokalnim uslovima. Dva stanovnika Kanade mogu biti udaljeni jedan od drugog 5-6 hiljada km, žive u razlicitim provincijama, a da pri tome jedan živi u malom mjestu a drugi u velikom gradu, i uz to, može biti jedan živi dobro a drugi jedva sastavlja kraj sa krajem, sto neminovno dovodi do razlicitih pogleda na svijet oko sebe.

Drugo, svi mi imamo neki uzi krug oko sebe koji, ne racunajuci rodbinu koju ne možemo da biramo, se obično svodi na prijatelje koji su sličnih pogleda, sličnih zanimanja pa sličnih materijalnih stanja. Npr, vecina mojih prijatelja su inzenjeri (neki još iz studentskih dana), sto sam i sam. Ne da se mi najviše družimo međusobno zašto što se nešto smatramo nekom posebnom kastom, već to je nekako prirodan tok stvari kao posljedica dugogodisnje sluzbe i druzbe. Vjerujem da se dagadja i drugim profesijama, pa tako npr vozaci se definitivno vise druže između sebe nego sa doktorima ili vatrogasnicma, npr. I onda pripadnost tom odredjenom uskom krugu može da dovede do prilično razlicitih razumjevanja svijeta oko sebe.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. decembar 2022. u 17.00
Takođe zavisi i kad je neko dosao, jer situacija se sa vremenom mijenja svugdje.
Mi koji smo stigli 90-tih smo otplatili kuce i trenutne cijene kuca nas ne kace. Osim kad država uzme „novu” cijenu kuce za porez na imovinu.
Neko ko je skoro dosao morao bi imati platu od 200.000 CAD da može kupiti kucu. Znaci prednost Kanade nad recimo Australijom ili EU gdje je posjedovanje kuce bilo san ili teško, se istopila.
Starac_Foco
(--)
12. decembar 2022. u 11.41
Bez sumnje. Ja kad sam dosao ovde i poceo slusati price nekih od onih koji su dosli 40 godina ili vise prije mene, nisam se mogao oteti ovom zakljucku: nekima ovde još nisu javili da je 2SR prestao 1945...

Međutim, ta generacija je generalno zakacila bolja vremena nego nasa. Premda se oni lično neće sloziti, ali imali su u prosjeku jedno 4-5 godine manje skole od nas, a nalazili su poslove jedno 4-5 puta brze.

Lično sam ima takav slučaj u familiji, covjek bravar po struci, dosao sa 40 godina sa nula znanja engleskog. I pravo sa aerodroma na posao. Pa mu se to nije svidjalo, dao otkaz i isti dan nasao drugi posao. To je u nasoj generaciji kanadskih imigranta bilo nezamislivo. I među nama je bilo dosta zanatlija ali i njima su se 90tih mooda znala oteci do koljena dok nadju posao, kao i nama inzenjerima.

Trenutna situacija sa poslom je možda bolja nego ikad, ali to je vise posljedica poremecaja izazvanog bjesomucnim stampanjem para tokom kovida pa i sad. Kad i ako to prestane, ja ocekujem recesiju i posao bi se mogao traziti svijecom...
Kraj_Sveta
(socijala)
13. decembar 2022. u 22.59
I u Australiji je u to vreme bilo lako kupiti kucu. Odakle podatak da je bio problem?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. decembar 2022. u 23.59
Kraj svijeta,
Govorim na osnovu price prijatelja. Odnos cijena kuce i zarade je tada bio veci u Australiji nego u Kanadi. Danas, ako je vjerovati internetu:

Index Info Sydney Toronto
Price to Income Ratio: 10.50 13.21

Sto će reći da u Torontu treba raditi 13 godina za kucu. Prosjek. :)
Kraj_Sveta
(socijala)
14. decembar 2022. u 08.24
Zavisi, kakve zarade i kakve kuce. Taj prijatelj je možda pricao na osnovu svojih.
Ako se gleda prosecna zarada i prosecne cene kuca u to vreme, svaka cast ako je vama u Kanadi bilo lakse.
zlatiborac
14. decembar 2022. u 08.59
'Sto će reći da u Torontu treba raditi 13 godina za kucu. Prosjek. :)'

Pjer-o zemo,

Uvijek je 'kod komsije trava zelenija i vocka sladja'.

Tako mu nekako dodje i sa generacijskim razlikama,tj. poredjenjima.
Primera radi; moja satnica (ON-CAN) pre ravno pola vijeka $1.25, a
danas minimalac $15.oo. Interes na nekretnine 11% a potom deceniju
kasnije (kratko vrijeme) čak do 24%. Nije bilo interneta, pa se za
jedan minut tel.razgovora sa 'starim krajem' placalo $3.50 minut.
Zato je posta radila punom parom u oba pravca - kužiš?

Dakle;'svako vrijeme nosi svoje breme', pa prema tome?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. decembar 2022. u 21.19
Kraj svijeta,

1996-te sam ja kupio novu kucu i platio 120K CAD.
Plata je bila mislim 36.5 bruto neto oko 26K. Dakle oko 4.6 mojih godisnjih plata na kucu. Nije Toronto, manji grad. Žena je radila, nekih bonusa bilo, mislim da smo otplatili za 6 godina.
Kraj_Sveta
(socijala)
15. decembar 2022. u 17.31
Sličan odnos je bio i u Australiji u to vreme.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.