Diskusije : Politika

 Komentar
2001g. zabranjeno da se vrse specilizacije lekara
Vlada_Dorcol
27. novembar 2022. u 07.45
Dr Danica Grujicic je pre neki dan izjavila da nemamo dovoljan broj lekara specialista jer je posle 2000-te godine doneta odluka da se ne vrse specilizacije lekara. Ja secam da jeste tada doneta takva odluka ali ne znam za vreme cijeg mandata ministra zdravlja je doneta takva odluka.

U svakom slučaju to jeste bila jedna pokvarena odluka a doneta je sigurno u cilju da tadasnji lekari koji su imali specijalizaciju mogu da vitlaju i po državnim i privatnim bolnicama, da rade na nekoliko mesta, da u bolnicama kao nema mesta za zakazivanje pregleda i na specijalisticke preglede se dugo ceka pa su specijalisticke preglede vrsili u privatnim klinikama pa kada im pacijent stavi o dzep od 500-1000 evra oni ga onda prime na državnu kliniku na kojoj rade i onda ne mora da ceka red za specijalisticke preglede a niti za eventualnu operaciju u državnoj bolnici.

To je bio jedan pokvaren metod da tadasnji postojeci doktori specijalisti zarade puno novca a ljudi su morali da im trpaju u dzepove gomilu para da bi ih neko primio u državnu bolnicu.

Grujicicka je sada rekla i to da nekoliko hiljada lekara radi i posle ispunjenih uslova za punu penziju a neki tako rade u državnim bolnicama i sa svojih 70 godina a ti isti 70-godisnjaci rade istovremeno i danas u privatnim klinikama. Naravno da im se može tako da rade jer su ukidanjem specijalizacija obezbedili da nema dovoljno mladjih lekara specialista pa su oni tako bez konkurencije neophodni.

Da li se neko seca koji je tada bio ministarka zdravlja, Tomica Milosavljevic je bio ministar zdravlja od 2002-2011 ali pre njega je bio neki drugi lekar ministar zdravlja od kraja 2001-2002. Tomica Milosavlje ic je najviše poznat po tome sto kad je trebalo ima neku ortopedsku operaciju otisao je u inostranstva da to uradi jer je znao kakvo je naše zdravstvo.

Šta li će i da li će nešto Grujicicka da uradi videcemo. Ali ne nadam se mnogo jer je ta doktorska klika vrlo jaka i povezna.
Seeb-VN1700
27. novembar 2022. u 08.00

Ne mogu da dam neke korisne informacije na tvoj tekst, samo da kažem da ovdje u Njemckoj se zatvaraju ambulante, ordinacije i manje bolnice jer nema ko da radi u njima.
Specijalisticki pregledi u pravilu cekaju se i preko pola godine..

Obična njega pacjenta nakon operacije i sl.. placa se i po 7000 eura netto mjesecno, i ipak teško mogu naći nekog i za te pare.

-
Tubby
27. novembar 2022. u 10.55
Spisak ministara zdravlja Srbije: https://tinyurl.com/mr42tjnz
dulebg
(posmatrach)
27. novembar 2022. u 18.35
Српско здравство претворило се у СПЕЦИЈАЛИСТИЧКО. Сад да дођеш код доктора и кажеш сева ме желудац - он ти напише упут у лабораторију, код рендгенолога и код интернисте, што би знала и медицинска сестра.

Изабрани лекар више ништа не лечи, осим прехлада. По мени је то страшно арчење ресурса: људи су студирали 7 година, имају 20 год искуства, а ти их остављаш за саобраћајце: знају латински, па је згодно, иначе би и банкомат умео тако да те лечи.

Иначе мало сам се растужио кад сам прошао кроз поликлинике: 80% пацијената су старине једном ногом у гробу, људи преко 75-80-85 година. Јасно је да су заслужили да се боримо за њихове животе, али: да ли тиме умањујемо шансу радно способним да се брзо излече и врате на посао?

И још нешто ћу рећи: пензија треба да буде ИНВАЛИДСКА - човек има да ради док може. Може да му се обезбеди радно време од 5, 4 или 3 сата, преквалификација, рад од куће ... али је бацање пара то да здрави и прави људи ништа не раде, а за то добијају пензију.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
28. novembar 2022. u 11.44
dulebg,

>'И још нешто ћу рећи: пензија треба да буде ИНВАЛИДСКА - човек има да ради док може. Може да му се обезбеди радно време од 5, 4 или 3 сата, преквалификација, рад од куће ... али је бацање пара то да здрави и прави људи ништа не раде, а за то добијају пензију.'
- - -

Звучи разумно у случају да је понуда послова већа од потражње. Уједно, ако би неко радио само 3 сата дневно, из пензијског фонда би требало да му се исплаћује остали део пензије.
Али како омогућити и незапосленим млађима да дођу до посла, ако је понуда мања од броја оних који траже посао ?
Branko-123
30. novembar 2022. u 04.55
Tu odluku da se ne vrse specijalizacije mladih lekara su doneli ovi sadasnji doktori matorci koji rade u državnim klinikama iako su već odavno ispunili pune uslove za penziju. Mnogi od njih imaju sada i preko 70 godina i još uvek rade i u državnim i u privatnim klinikama. Upavo oni su pre 15 godina kreirali i doneli takvu odluku da se ne vrse specijalozacije lekara jer tako su sebi obezbedili da nemaju konkurenciju. I sada oni tako matori rade istovremeno i u državnim bolnicama i u privatnim klinikama, a to je upravo njima i najbitnije da istovremeno budu i u državnim i u privatnim klinikama. Onda su oni uspeli da naprave ogromne liste cekanja za operacije i specijalisticke preglede, za neke operacije i visegodisnje liste cekanja, da bi tako zaradili još vise novca i to tako što pacijent prvo mora da dodje kod njega na pregled u privatnu kliniku, da plate pregled a onda da podmite tog doktora da ih preko reda primi na pregled i operaciju u državnoj bolnici gde on radi.

To je takav pokvarenluk koji direktno pogadja zdravlje svih gradjana Srbije. Zato pod hitno treba utvrditi ko je ucestvovao u izradi i donosenju te Odluke o obustavljanju svih specijalizacija i njima oduzeti doktorsku licencu jer to nisu ni ljudi, ni lekari već najobičnije stetocine. I naravno sve ove lekare koji su ispunili sve uslove za punu penziju poslati u penziju i osloboditi radna mesta za mladje lekare.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.