Diskusije : Politika

 Komentar
Да ли је крај рата на видику?
D-Man
(Analyst)
10. novembar 2022. u 10.26
Руска одлука да се повуку из Херсона је, чини ми се, први знак да се рат ближи крају.

Довољно је погледати мапу Украјине и уочити да Руси изгледа желе да задрже тај део Украјине десно од реке Дњапар.

Има логике да нека нова граница буде баш река Дњепар али би то исто значило и да Русија нема планове да покуша да освоји Одесу и на тај начин Украјину потпуно одсече од Црног мора а камоли да иде на то да узме целу десну обалу Дњепра што би значило и да би Кијев био подељен град. Ја сам прилично био сигуран да је то крајњи руски план, дакле, десна обала Дњепра.

Осим руске одлуке да се повуку из Херсона, на десну обалу реке, видимо и да је реторика из САД умеренија и да се полако почело у јавности провлачити вест како помоћ САД Украјини није неограничена.

Нема ни неке велике еуфорије у Украјини око овог руског повлачења. Да ли то значи да је дошло до неког договора?
Да нема договора, украјинска страна би на сва звона славила велику победу али такве еуфорије, бар за сада, нема.

Запад може лако уразумити Зеленског и Украјина и зауставити рат али они то до сада нису хтели него су, напротив, потпиривали тај рат свим могућим средствима.

Цела Европа је у проблемима, инфлација дивља стиже зима, очекују се и социјални немири широм Европе.

Можемо само да нагађамо да је и из Европе кренуо притисак на америчку администрацију да престану са великом војном помоћи Украјини јер сваки дан којим се рат продужава је од директне штете управо за Европу.

Амерички долар је у опасности да престане да буде ''светска валута''. Шта би то значило за америчку економију можемо само да замислимо.

Дакле, да не дужим превише, чини ми се да је крај рата близу и да ћемо врло брзо видети почетак преговора.
Наравно, хиљаду пута је лакше минирати сваки прегарачки покушај па остаје да видимо шта тачно значи руско повлачење из Херсона, блага промена америчке реторике и недостатак еуфорије код Украјинаца због Херсона.
Чињеница да би Украјини остао излаз на Црно море је вероватно понуда руске стране о којој Украјина треба озбиљно да размисли. Да, остали би без Донбаса али ти Украјинци морају да схвате да су се они толико компромитовали према Русима у том региоуну да једноставно и треба и мора бити и у њиховом интересу да се та врата једном затворе.

Могу, исто тако, и да претпоставим да ће Украјини неким убрзаним темпом бити обећано да уђе у ЕУ без Донбаса и Крима, наравно, а не бих се изненадио ни да се постигне договор да та нека нова, окрњена Украјина уђе у НАТО.
Руси могу рећи да са леве стране Дњопра више не би претила таква опасност по безбедност Русија, НАТО би се, ипак, проширио, Украјина би била у НАТО и ЕУ и сви би могли тврдити да су победили у том рату. То је, управо, и суштина компромиса тј. да сви добију понешто а да не изгубе све.

Нама Србима је у великом интересу да тај рат између Украјине и Русије стане што пре јер престанком тог рата би, уверен сам. притисци на Србију од Запада били колико толико умањени.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
10. novembar 2022. u 11.52
Мислим да је повлачење руских снага из Херсона, са десне на леву обалу Дњепра, престројавање и заузимање повољнијих позиција за борбу.

И у шаховској партији фигуре се крећу напред, назад, у страну, ..., мења се правац напада и сл. Једино пешаци или стоје, или иду напред.

Предстоји јесење затишје у променама и кретањима јединица на фронту (због повећаних падавина и блата) пред зимске борбе (кад се тло заледи и омогући кретање пешадије и механизације).

Поновио бих свој коментар из друге дискусије ...

Постоје објективно оправдани разлози за наређење Шојгуа, које је донео по препоруци Суровикина:

- Украјинске снаге ракетама гађају брану Каховске хидроелектране (узводно од Херсона) и једна њена капија је већ делимично оштећена;

- Ако би брана била озбиљно оштећена, постоји реална опасност да дође до велике поплаве, или чак јаког ударног таласа воде, који би угрозио руске снаге и преосталих око 20% неевакуисаних цивила;

- Због великог ризика, благовремено је вршено евакуисање цивила и њих око 80% је напустило Херсон;

- Украјинске снаге су у тој области оштетиле мостове на Дњепру и руске снаге свакодневно раде на њиховом поправљању и оспособљавању, а тим путем се врши и достављање војне опреме, хране и санитетског материјала за руске снаге;

- Ако би украјинске снаге успеле да озбиљно оштете брану и изазову велике поплаве, као и да дефинитивно сруше мостове, руске снаге у Херсону, на десној обали Дњепра биле би одсечене од снабдевања, допуне и сл., а изложене нападима украјинских снага, или би морале да се предају.

- Преласком на леву страну Дњепра, руске снаге (као и цивили) могу довољно да се удаље од обале и избегну евентуално потапање.

Украјинске снаге су и до сада масовно кршиле ратна правила и конвенције (да сад не набрајам ...), а вероватно то раде по саветовању (или упутствима) страних инструктора и не би се устручавале/и да изазову и еколошку катастрофу праћену великим бројем цивилних жртава, за шта би западна пропаганда окривила Русе.

Уласком у Херсон и околину, украјинске снаге ће бити мало развученије и на њих ће се наставити артиљеријски, ракетни и ваздухопловни удари, а престаће да гађају брану, да не би угрозиле себе.

Треба узети у обзир да Русија има већ припремљен план за трећу фазу специјалне војне операције и да је и ово повлачење из Херсона у склопу тог, ширег плана.
Због тога украјинско војно руководство претпоставља да је овим маневром припремљена замка и још није донесена одлука о брзом уласку на територију коју ће руске снаге напустити.
HoboPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Hobo
(Pacifing by force)
10. novembar 2022. u 12.23
I onda je mrmot zamotao cokoladu.
Beze rusi … putin otkazao G 20 posetu naj verovatnije zbog bruke u ukraini
intrigue
10. novembar 2022. u 12.57
Негде сам прочитао да повлачење Руса из Херсона има везе са договором који су склопили са Америма ...
Е сад , шта би то тачно требало да значи , шта ће и чије бити , то је тешко предпоставити .
Углавном , ако је истина оно што горе написах онда би крај рата стварно могао да буде близу .
HoboPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Hobo
(Pacifing by force)
10. novembar 2022. u 16.12
Kakav bre dogovor ...rusi gube rat . Povlacenjem se ne dobija rat .Ovo će biti 5 put od kada je pocela ova „specialna” opracija da se rusi „strateski” povlace .

A što se tiče zavrsetka rata pa ako ovako rusi nastave ima sanse da se rat brzo zavrsi pobedom ukraine .
Posle toga pregovori će se voditi o reperaciji rusije prema ukraini da bi se sankcije skinule rusiji.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
10. novembar 2022. u 16.41
D-Man,

>'Могу, исто тако, и да претпоставим да ће Украјини неким убрзаним темпом бити обећано да уђе у ЕУ без Донбаса и Крима, наравно, а не бих се изненадио ни да се постигне договор да та нека нова, окрњена Украјина уђе у НАТО.
Руси могу рећи да са леве стране Дњопра више не би претила таква опасност по безбедност Русија, НАТО би се, ипак, проширио, Украјина би била у НАТО и ЕУ и сви би могли тврдити да су победили у том рату.'
- - -

Из Кремља је прецизно речено да Русија није против учлањења Украјине у ЕУ, али да не долази у обзир њено учлањење у НАТО.

Донбас није толико близу Москве, као што су то северо-источни делови Украјине, тако да не верујем да би Русија прихватила компромисно решење, а да Украјина не буде денацификована, не буде демилитаризована и још постане чланица НАТО-а.

Русија је већ најавила трећу фазу специјалне војне операције у Украјини.
Вероватније ће током јесењег периода Русија да настави са ракетним нападима на кључну инфраструктуру и украјинске борбене положаје и технику, а да ће најављена трећа фаза СВО почети током зиме.
Vartolomej
(Student)
10. novembar 2022. u 20.42
Ovo povlacenje ruske vojske sa desne obale Dnjepra vise lici na pregrupisavanje. Uzvodno je brana sa 81 milion kubnih metara vode koja može da se srusi sa nekliko projektla a to bi znacilo velike vojne i civilne gubitke u ljudstvu prvenstveno. Sve te snage iz Hersona se mogu prebaciti na druge frontove a Dnjepar koji je 1500 metara sirok u tom djelu je dovoljna zastita za lijevu obalu i može se lako braniti sa malim ljudstvom. Rusija još nije gadjala Kijevsku elektro-mrezu a kada se to desi 3 miliona stanovnika bi se moralo iseliti jer bi prestalo snadbjevanje vodom i strujom a ni kanalizacija ne bi funkcionisala, tako da je ovo sve faza između dalje esklacije ili uvod u mir. moguće da su i na zapadu shvatili da im ovaj rat nanosi samo gubitke a to je Putin upozoravao od prvog dana. Ako je to slučaj i ako su na zapadu shvatili da u ratu gube onda je moguć mir, ali problem je sto Nato vojna industrija ima odlucujuci politicki uticaj u Americi i oni će gurati vojnu opciju i dalje bez obzira na ekonomske gubitke. Ovo je i ekonomski, propagandni i geostrateski rat. Ekonomski rat Rusija pobjeduje jer im ekonomija nije uzdrmana kako su na zapadu ocekivali, naprotiv na zapadu je stanje mnogo gore. Rusija je geopoliticki uspjela odsjeci juzno Nato krilo (Tursku) i na svoju stranu je dobila dvije trecine UN clanica. Plitko je razmišljanje da ovo stratesko povlacenje znaci gubitak rata, povukli su se i iz Harkova i ništa se nije desilo, sam su izvukli ukrajinsko ljudstvo i tehniku i sad mogu da ih udaraju svim i svacim a da ne nanose žrtve među civilima.
vacuum
10. novembar 2022. u 23.45
Они су знали да ту има брана, да је „тешко држати”, што су ишли тамо ако је тако... него сад „повлачење”.

Повлачење звучи ружно, и деморалише трупе како год га назвао или објашњавао. Осим тога војници су погинули да се до тамо дође.
Онда гледање савезника, опет како год га назовеш повлачење је повлачење. Русија је сила, значи кад нешто заузме то се држи.

...а треће, не знам зашто је Путин отказао долазак на Г20, одржава се у пријатељској земљи Индонезији? То опет не изгледа фино у очима „савезника”, људи који подржавају Русију или је бар нису осудили због интервенције.
bezdomni
(maestro)
11. novembar 2022. u 06.06
Da li je kraj rata na vidiku?
Nije jer Ukrajinci otvoreno kažu da nema kraja rata dok ne stave pod kontrolu celu teritoriju Ukrajine koju su imali kada su izasli iz SSSR.
Puno ozbiljnije pitanje je da li je kraj Putinovog svevlasca blizu?
Mislim da jeste.
Ovo je jednostavno nezamislivo za bilo koju iole ozbiljnu državicu šta je Putin od sile Rusije uradio zadnjih meseci...
Sve je slagao od reci do reci.
I da neće napasti i da može Ukrajinu celu pregaziti za dve nedelje i da neće dozvoliti po cenu svetskog rata strano uplitanje i da neće biti mobilizacije i sada još kao slag na tortu je napravio Rusiju cirkusom običnim kada je proglasio ove oblasti u Ukrajini delom Rusije. I sada se ruska vojska povlaci iz Hersona.
Kako se može ruska vojska povlaciti i bez borbe predavati neprijatelju dio teritorije Rusije???
To je znaci presedan koji otvara mogućnost da nato ili neko drugi fino krene sa jakim trupama na Moskvu.
Granice Rusije su jednostavno ovim potezima prestale postojati..
Nevidjena bruka i izdaja.
dr-mors
11. novembar 2022. u 06.22
Ako Rusi nastave da bombasaju elektrane i vodovodne mreze, sto rade, (zivot čini nepodnosljivim)same ukre će gledati, da na bilo koji način sk.enjaju vasingtonsko goFno,zelenskog.. i time učine kraj očaja i bede..
dulebg
(posmatrach)
11. novembar 2022. u 06.47
У свету је јако мало кометара о руском повлачењу. Ни патриотски сајтови се не оглашавају, сви су прилично збуњени.
Мислим да би улазак Украјине у ЕУ или НАТО био нож у стомак Русији, барем док је црноморска обала у њеном саставу. Неопходно је да цео југ украјине пређе под руску контролу.
Ово руско оклевање могу да схватим само као тактику „минималног трошка”, али без остварења циља „Одеса у рукама Руса” посао неће бити завршен. Такође ми се чини да је за Русе и Кинезе неопходно да НАТО ратује и да се троши.
Power12345
11. novembar 2022. u 07.11
...ko i zašto ratuje ..
Gladni, žedni ili oni koji imaju pa žele više.
Rusi, Ukrainci narod..ko narod
Reci masi, naredi, zapovedi i masa će vodju da sluša ..
Vodja bit nije lako...Birovi su puni razno raznog stratigiškog plana i kako mase privolit ili natjerad da sluša.
Lično mislim da
Putina ljute izgledi da se NATO baze stacioniraju pored njegovih granica i kaže da bi, ukoliko se Ukrajina pridruži Transatlantskom savezu koji predvodi SAD, to značilo prelazak crvene linije.

Crvena , plava žuta su pregažene i sad po meni nije da se ratuje i pobedi..sad je rat , iscrpljujući , tempo obuzdat, ekonomiju poljuljat, prohtjeve, zahtjeve i sve ono do juče izmenit..
EU nije više Evropa,
Azija, Rusija, Amerika nisu više ono od juče..
Kina i njen smjer je Isisat kao i smer Amerikanaca
stim da strategija rada, kalkulacije i cijena su faktori danas i gdje kapital vodi..

Amerika je na raskolu ...onih super bogatih i 90% što prevće po džepovima.

Pital se neko odakle i zašto toliko pridošlica iz Kanade, Norveške, Njemačke koji kupuje zemlju po Srbiji..

Vreme čudnovato i dal je cilj EU podržavati Ukraince da ratuju ili Rusiji da toliko na budžetu troši je sad stvar Ekonomista.

Mene čudi svadje u Studiju i kad čujem pristalice i jednog ili drugog naroda a rat se vodi..

Stopovat rat kako i šta je pitanje danas

Power12345
11. novembar 2022. u 10.01
seab ti si u Deutschlandu

vidiš kud ova najnovija politika, strategija zelenih i crvenih vodi
Novac i šta sve država ne čini daje samo da ljude obuzda i da ne idu napolje, ulicu, štrajk
Kako može normalan čovjek to da svati ...
tj onaj koji radi ili onaj koji sjedi a da novac pokriva potrebe...

Politika Evrope
njemačke
... ljude zaustavit , dat i reći sjedite jedite, pite samo birajte ..birajte i one koji su za vas..evo vidite mi vam dajemo...mi vas podržavamo pederi , lezbe mi smo vaši , jedn8 od vas

Evropa je na raskolu
više niko neće da kuva, pere guze starim, vozi kamione, autobuse,
Radnika fali...fali..fali
Cijene
pa ko više pita za cijene
Odmori, svetske destinacije..Lux Hoteli
Auro strade, putevi, železnica, avioni sve puno a radnika fali

Putine
stvarno nije ok od tebe da si doveo toliko gasa pod nos..
Radje mi kupujemo onaj iz Kanade..sve što je dalje to sladje

semperaliquem
11. novembar 2022. u 11.20
Previse lepo to što ste napisali. Kid mene odmah sumnja.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. novembar 2022. u 11.23
Danas se obiljezava dan kad je potpisano primirje u 1. svj. ratu.
Dobar dan za temu.

Ne mislim da je kraj na vidiku. A opet bi volio da jeste.

Od nastavk do momenta kad se obe strane iscrpe vojno i ekonmski čini mi se bolje primirje pod sljedecim uslovima:

1. ratna destva prestaju
2. Kreira se linija razdvajanja
3. Ruska vojska se povlaci sa teritorije Ukrajine i zamjenjuje međunarodnim snagama (Kina, Poljska, Njemacka, Srbija... ko god je voljan da doprinese)
4. Ukrajina pristaje da mijenja granice na bazi međunarodno nadziranog referenduma. Pa ako vise 0d 50% distrikta Odese glasa za pripojenje Rusiji - nek bude tako. Jednako i za region Donjeck.
Power12345
11. novembar 2022. u 12.53


ja mislim da su Ukrainci kao i Rusi narod koji ide na Svjo...
Je..be..na i složena situacija
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
11. novembar 2022. u 15.05
Најновија вест:

>>>
15:36 11.11.2022 (Освежено: 15:38 11.11.2022)
Руска војска тренутно гранатира људство и војну технику Оружаних снага Украјине на десној обали Дњепра.

Раније је руско Министарство одбране саопштило да је јутрос у 5.00 сати по руском времену завршено пребацивање јединца руске војске на леву обалу Дњепра. Такође је пребачена сва руска војна техника која захтева поправку. Услед ефикасног управљања и координисаних дејстава, руска војска није оставила ниједан примерак војне технике и наоружања на десној обали Дњепра.

https://tinyurl.com/mr27tndd

19:56 11.11.2022
Украјинска војска побегла из места Опитно

Украјинска војска побегла је из места Опитно након дуготрајне опсаде руских снага, саопштио је заменик команданта прве Славјанске бригаде Олег Горленко.

„Наше јединице ушле су у град и учврстиле положаје око Опитног и тренутно се спроводи чишћење од непријатељских јединица”, казао је он.
Такође је рекао и да украјинска војска није се само повукла, већ је заправо побегла јер су руске јединице на тим положајима нашли напуштене и радио станице и документа што се обично не дешава приликом повлачења.

https://tinyurl.com/yc6ufyzc
Hobo
(Pacifing by force)
11. novembar 2022. u 15.58
Trampili Rusi Herson za Opitno . Opitno nema ni na mapi a Harson je imao 300 000 stanovnika .
bezdomni
(maestro)
11. novembar 2022. u 16.51
Opitno:))
Gornje ili donje :)))
dulebg
(posmatrach)
11. novembar 2022. u 17.13
https://standard.rs/2022/11/11/ideologija-kao-preduslov-za-pobedu/

Текст В.Дугина о неопходности постојања идеологије.
Hobo
(Pacifing by force)
11. novembar 2022. u 17.17
Dugin kao ruski nacionalista i filozof pokusava da otrgne ruse od komunistickog mentalnog sklopa koji trenutno vlada rusiom.

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
11. novembar 2022. u 23.33
Преносим један коментар:

>>
„Оно што многи не знају, а треба сазнати из више извора је следеће: Руси су напустили Херсон јер на тај начин спасавају војску и цивиле, оне који су спремни да пређу на леву обалу Дњепра. Херсон је у врло неповољном стратешком положају (бар за сада) и нападан је из три правца, Криви Рог, Николајев и Одеса. Руси су га лако бранили али је због самог положаја на десној обали Дњепра (својеврсног ”џепа„) одбрана Херсона могућа само уз велике жртве. Са леве обале Дњепра ће све наци-украјинске (читај: НАТО-украјинске) бити на лакој мети. Отуд недоумица нациста о самом освајању града, јер знају да би трпели огромне жртве. Рецимо, Запорожје је знатно већим делом на левој обали Дњепра и лакше га је бранити. Русија ће сада имати много већи маневарски простор и могућност ”гађања„ по линији Криви Рог, Николајев, Одеса, уз наношење великих губитака нацистима, а са мањим ризиком по сопствену војску. Наравно, ово повлачење многима служи као мотив да подрже напредовање нациста, али објективно не значи ништа. Поздрав!”

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
11. novembar 2022. u 23.42
Тек толико да смање доживљај, ево вести за русофобе, шатро „разочараТе” повлачењем руских снага из Херсона:

>>>
SPUTNIK Србија

20:15 10.11.2022 (Освежено: 20:39 10.11.2022)

Русија не напушта Херсон заувек

Одлука о повлачењу руских трупа на леву обалу Дњепра резултат је војне стратегије Русије чији је циљ исцрпљивање противника, рекао је за Спутњик руски војни експерт Василиј Кашин. Лидер Либерално-демократске партије Русије Леонид Слуцки обећава да ће се руска војска вратити у Херсон.

„У оквиру те стратегије, контрола над територијом није важна – важно је минимизирање сопствених губитака, повећање губитака противника и уништавање економије противника. Русија има за циљ да води дуготрајан рат, постепено уништавајући Украјину и повећавајући трошкове издржавања Украјине за Запад”, објашњава руски стручњак.

Кашин сматра да је највероватније било могуће да се и даље брани Херсон, јер су у последњих неколико недеља сви украјински напади били одбијени и није било неког напретка код Украјинаца.
...

„Што се тиче повлачења трупа са десне обале, то је изнуђена одлука, то је исправна одлука, имајући у виду да се спашавају животи наших војника. Сигурно ћемо се вратити у Херсон, сигурно ћемо победити у догледној будућности”, рекао је Слуцки током састанка делегације ЛДПР са вршиоцем дужности губернатора Херсонске области Владимиром Салдом у Геническу.
Power12345
12. novembar 2022. u 02.34
za analitičare i poznavaoce rata se vidi ko protiv koga ratuje...
vozila,helikopteri, oklopna vozila, oprema ljudstva,vojska, vojnici , lako oružje, panciri, šlem, opreme za noćno, taktično ili drugo štose javno ne iznosi...

Primjer

Немачка влада подржава украјинску војску у блиској сарадњи са својим партнерима и савезницима. Ова листа пружа преглед немачке смртоносне и несмртоносне војне помоћи Украјини. То укључује залихе из акција Бундесвера - и оне из немачке индустрије, које се финансирају из средстава такозване помоћи савезне владе за обуку.

У оквиру буџетског процеса за 2022. годину, средства за иницијативу надоградње повећана су на укупно 2 милијарде евра за 2022. годину. Додатна средства су првенствено намењена Украјини. Истовремено, они ће се користити за финансирање повећаних немачких обавезних доприноса Европском фонду за мир (ЕПФ), из којих се могу надокнадити трошкови држава чланица ЕУ за услуге подршке Украјини.

Пружане услуге војне подршке:

(Промене у поређењу са претходном недељом подебљане)

30 Динго транспортна возила са потпуном заштитом
Ракета за Ирис-Т СЛМ*
18 сензора и ометача против дронова (са 14)
18 извиђачких дронова*
5 тешких полуприколица М1070 Осхкосх*
3 виљушкара* (претходно: 2)
17 тешких и средњих система мостова*
22 возила граничне страже*
5 вишецевних ракетних бацача МАРС ИИ са муницијом
14 Панзерхаубитзен 2000 (заједнички пројекат са Холандијом)
2 површинска дрона*
Систем противваздушне одбране Ирис-Т СЛМ*
10 оклопних возила за спасавање 2*
200 шатора
195 генератора
116.000 јакни за хладно време
80.000 термо панталона
240.000 зимских капа
100.000 комплета прве помоћи*
Пакети за једну особу од 405.000 оброка (ЕПа)
30.000 метака муниције 40мм бацач граната*
30 ГЕПАРД противавионских тенкова укључујући око 6.000 метака противавионске муниције*
6 МГ3 за оклопна возила за спасавање
13.500 метака 155 мм артиљеријске муниције
67 фрижидера за санитетски материјал
Радар за откривање артиљерије ЦОБРА*
4.000 хитаца противавионске тенковске муниције за вежбање
54 оклопна транспортера М113 са наоружањем (системи из Данске, конверзија финансира Немачка)*
53.000 метака противваздушне муниције
20 ласерских осветљивача мета*
3.000 патрона Панзерфауст 3 плус 900 хватаљки
14.900 противтенковских мина
500 противваздушних пројектила СТИНГЕР
2.700 СТРЕЛА летећих песница
22 милиона метака пиштољске муниције
50 бункер песница
100 митраљеза МГ3 са 500 резервних цеви и вијака
100.000 ручних бомби
5.300 пуњења експлозива
100.000 метара детонирајућег кабла и 100.000 детонатора
350.000 детонатора
10 топова против дронова*
100 ауто ињектора
28.000 борбених шлемова
15 палета одеће
280 моторних возила (камиони, минибусеви, теренци)
6 палета материјала за уклањање експлозивних убојних средстава
125 двоглед
1.200 болничких кревета
18 палета медицинског материјала, 60 хируршких лампи
заштитна одећа, хируршке маске
10.000 врећа за спавање
600 чаша за пуцање
1 радио фреквенцијски систем
195 generatora

Службе војне подршке у припреми/спровођењу:

(Из безбедносних разлога, Савезна влада се уздржава од давања додатних детаља, посебно о модалитетима и времену испоруке, све док се не изврши примопредаја.)

Ракета за Ирис-Т СЛМ*
42 оклопна возила за деминирање*
4 мобилна и заштићена уређаја за уклањање мина*
3 мобилна, даљински управљана и заштићена уређаја за разминирање*
5 мобилних извиђачких система (на возилима)
478 возила граничне страже*
6.100 метака артиљеријске муниције 155 мм*
186.000 метака муниције 40мм бацач граната*
5 Бадгер Танк инжењера
35 камиона 8к8 са системом изменљивих каросерија
4000 врећа за спавање
3 тешка и средња система мостова*
16 самоходних хаубица Зузана 2* (заједнички пројекат са Данском и Норвешком)
116 грејача*
36 амбулантних возила*
90 тешких зглобних камиона*
3 система противваздушне одбране ИРИС-Т СЛМ*
Муниција за вишецевне ракетне бацаче МАРС ИИ
20 Динго транспортних возила са потпуном заштитом
Резервни делови тешки митраљез М2
7 тешких полуприколица М1070 Осхкосх*
12 скенера фреквенције/ометача фреквенције*
Теренска болница (улога 2)*
20 ракетних бацача 70 мм на камионима са 2.000 ракета*
3 виљушкара*
40 надоградњи пропусног опсега за електронске уређаје против дронова*
5 оклопних возила за спасавање 2*
24 МГ3 за Бергепанзер 2
8 површинских дронова*
14 тегљача и 14 полуприколица*
2 трактора и 4 приколице*
22 извиђачка дрона*
10 заштићених возила*
место деконтаминације возила
5.032 противтенковска пиштоља*
200 камиона комерцијална возила*
20 сензора и ометача против дронова*
16 оклопних возила за полагање мостова БИБЕР

Укупна вредност појединачних дозвола за извоз наоружања које је издала Савезна влада у периоду од 1. јануара 2022. до 7. новембра 2022. године износи 1.539.564.615 евра. Ова вредност лиценце обухвата горе наведену робу, у мери у којој је њихов извоз предмет дозволе по закону о спољној трговини. Ово није случај за сву горе поменуту робу. Да би се убрзала обрада одређених испорука, савезна влада је направила и процедурална поједностављења, на пример за заштићена добра. Ове испоруке такође нису укључене у вредност лиценце. Информације о вредности коришћеног материјала из залиха Бундесвера такође се заснивају на тренутним вредностима, које могу бити знатно испод одговарајућих нових или заменских вредности. Роба је укључена у вредност лиценце без обзира на то како је финансирана њихова набавка и испорука. Из безбедносних разлога, Савезна влада ће се уздржати од давања детаља до примопредаје.

Power12345
12. novembar 2022. u 03.03
ako se gleda koliko tehnike zemlje EU , Nato alijanse u Euro daju...
a tek obuka, podrška, ljudstvo i plaćenici

Putin i njegova sp operacija je zakazala...dal namjerno ili su se prešecovali to sigurno on zna

Istok Rusi kao i Zapad sa Nijemcima na čelu i ovako bez dijaloga zna se da nigdje ne vodi ...


ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
12. novembar 2022. u 08.44
Zvalo se to takticko povlacenje ili poraz na isto se svodi. Ispada reklma bez osnova najmodernije oruzje ali u konstrukcionim biorima. Pored tolikih reklamiranih ubojitih sredstava Rusi gube a i mi smo nagrbusili. Nismo poslusali zapad i sad smo ga na*ebali debelo. Već se sve vidi po standardu ljudi u Srbiji, cene divljaju, mera za tecnost nije vise litar nego kg a to je mera za masu. Još dok zahladi a gasa nigde, nafte nigde, drva, uglja. Rusi su ispali teski naivci a Ukre su se lepo spremale godinama, imaju isto naoruzanje, plus zapad filuje sa novim, znaju manu svakg ruskog naoruzanja. Preko starlink satelita rukovode ratom u realnom vremenu a rusi tek sad resii pa lansirali jedan satelit da malo nadgleda bojiste.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. novembar 2022. u 10.15
Značajna pomoć. Primjetih ozbiljan propust: nisu poslali vojne cizme. Osim ako one nisu „palete odjece”.

Ako ih stvarno nemaju, to je sansa za naše fabrike obuce. Ako ista još radi.
bezdomniPoruka negativno ocenjena. Pokaži

bezdomni
(maestro)
12. novembar 2022. u 10.26
Ukrajinski general je rekao da će Herson osvojiti u novembru.
Ocekivale su se teske borbe i ogroman broj ljudi i tehnike je tu koncentrisan..
Pošto su fakticki bez gubitak odvojili Herson sada imaju puno jače trupe nego sto su planirali za dalji prodor osvajanja Krima.
Tako da će uskoro4 Rusi se takticki provuci sa Krima da još vise razvuku Ukre i do proljeca najdalje je ovaj rat zavrsen.
Tubby
12. novembar 2022. u 11.18
Медведев: „Из разлога очигледних свим разумним људима, Русија још није искористила цео свој арсенал могућих средстава за уништење. И није погодила све могуће непријатељске циљеве који се налазе у насељеним местима. И не само из наше урођене људске доброте.Све има своје време”. Заменик председника Савета безбедности је подсетио да се Русија сама бори против НАТО-а и западног света. Медведев је сигуран да је Руска Федерација та која данас обликује будући светски поредак, а не државе са њима Британија или мрачни Кијев.
И тај нови равноправни светски поредак биће изграђен„, закључио је политичар.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. novembar 2022. u 12.28
„Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko pita se: Što bi se dogodilo da su svi 1944. krenuli pregovarati s Adolfom Hitlerom o završetku rata? Kad bi završio Drugi svjetski rat i koji bi bili njegovi rezultati? Bi li Njemačka postala demokratska zemlja koja je prošla proces denacifikacije? Mislite da bi Berlin postao stup zajedničke europske politike kao što je sada da je Hitler bih ostao na vlasti?”

Trenutno bi paralela bila da su pregovarali krajem 1941. Da jesu, i da su bili uspjesni, bilo bi mnogo manje mrtvih, granice ko zna gdje, saglasno odnosu snaga i situaciji u tom momentu.

https://tinyurl.com/3utk4ehv

Na zalost i da se dogovore, niko ne postuje dogovore. Tako da će se nastaviti „do 1945-te” dok neko ne odnese pobjedu ili dok se obje strabe ne iscrpe (BiH) i ahvate da je pobjeda nemoguća i kompromis neophodan.

„Podsjetio je da je Ukrajina u prvoj polovici devedesetih godina Rusiji dala svoj nuklearni potencijal, koji je bio isti koji posjedovala Ruska Federacija, kao i strateško naoružanje uključujući međukontinentalne rakete i bombardere. Rusija je, dodao je, uz prisustvo i pismene potvrde Washingtona, Londona, Pariza i Pekinga dala garancije teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.”

Da ozbiljno krsenje od strane Rusije. Ali zar nije i Ukrajina cackala mecku (krsila dogovore) sa „mi hoćemo u Nato”?
Tubby
12. novembar 2022. u 13.34
„This is how locals welcome the German troops in Kiev, September 26, 1941. https://tinyurl.com/3av4vjrj Does it remind you of something?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. novembar 2022. u 14.34
Tybi,
Njemacki propagandni film. I bez propagandne komponente, u svakom milionskom gradu će se naći nekoliko hiljada koji će pozdraviti nešto sto vecina osuđuje. Teško da to šta dokazije. Osim da svi ne misle isto.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. novembar 2022. u 14.54
https://www.itemfix.com/v?t=sgi9px

Herson juče. I? Ništa. Jerovatno su i Rusi imali docek. ;)
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
12. novembar 2022. u 15.33
Кад би се имао увид у однос броја гласова у Херсону:

- из 2014, кад је Јанукович добио на изборима (пре преврата у Кијеву),

или

- однос броја гласова у Херсону на референдуму 2022. за приступање Руској федерацији,

- и упоредио са бројем оних који су се јесу или нису евакуисали,

видело би се да није чудно што су они који су остали у Херсону радосно дочекали украјинске снаге.

То је била мањина, која је у овој привременој ситуацији постала већина.

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
12. novembar 2022. u 16.00
bezdomni,

Откриј нам тајну, кад укро-нацисти улазе у Москву и да ли ће протерати Русе преко Урала у Азију ?
bezdomni
(maestro)
12. novembar 2022. u 16.10
Ovo se Desavalo par dana posle ulaska ruskih trupa.
https://youtu.be/caMBO-ywAlA
HoboPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Hobo
(Pacifing by force)
13. novembar 2022. u 08.46
Kom zna možda Rusi udu u Moskvi jednog dana i proterju boljsevike preko Urala
ZAGI-DSPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ZAGI-DS
(instalater)
13. novembar 2022. u 11.03
Ajoj Bezdomni! Ovo je bilo pregrubo za Jocka...

U pravu si Pjer. Baš su Rusi imali „doček” :-)
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
13. novembar 2022. u 13.59
Гласање на референдумима у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској ОБЛАСТИ. завршено је 23. маја 2022. Грађани су убедљиво подржали улазак ове четири области у састав Русије.
У ДНР је овај корак подржало 99.23 одсто бирача,
у ЛНР – 98.42 одсто,
у Запорошкој области – 93.11 одсто,
у Херсонској ОБЛАСТИ – 87.05 одсто.

Излазност гласача у Херсонској ОБЛАСТИ износила је 63.43% .
Укупан број становника Херсонске ОБЛАСТИ (према процени за 2021.) био је 1 016 707, што би значило да је гласало њих око 645 000.

Ако претпоставимо да међу онима који су гласали није било уздржаних,
онда је у Херсонској ОБЛАСТИ 12.95% (одн. око 83 515) гласало ПРОТИВ уласка у састав Русије и вероватно је највећи број њих био у ГРАДУ Херсону.

Укупна површина Херсонске области је око 28 500 квадратних километара, при чему је приближно једна трећина области на десној, а две трећине територије су на левој страни реке Дњепар.
Tubby
13. novembar 2022. u 14.19
Salivan imao predlog za Zelenskog​: Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan predložio je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tokom nedavnog sastanka da razmisli o „realističnim” pregovaračkim pozicijama, piše „Volstrit džurnal”, pozivajući se na diplomate.Prema izvorima lista, Vašington je pozvao Kijev da pokaže otvorenost za ideju pregovora.
„Dvojica evropskih diplomata upoznata sa diskusijama rekla su da je Salivan preporučio timu Zelenskog da razmisli o realnim zahtevima i prioritetima na pregovorima, uključujući i ponovno razmatranje svog objavljenog cilja... povratku kontrole nad Krimom”, navodi list.
Vartolomej
(Student)
14. novembar 2022. u 07.14
Sad postaje jasno zašto su Rusi napustili Herson, pocelo unistavanje energetskih sistema velikih gradova Kijeva, Harkova i Lavova.

https://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=7&idnovost=138939&Kijev:-Ozbiljno-ostecen-jedan-od-kljucni h-energetskih-objekata
D-Man
(Analyst)
14. novembar 2022. u 13.08
Остаје чињеница да, чини се, ником још није јасно шта је крајњи руски циљ и да ли они уопште имају јасно зацртан циљ ове ратне операције.

Оних 300 хиљада мобилизованих војника би наводно требало да се ускоро упуте на ратиште пролазе кроз последњу фазу обуке.

Да ли је долазак толиког броја војника притисак на Украјину да преговара сад или је то увод у страховите гранатирање до којег ће морати доћи уколико ће се та пешадија послати директно у борбу.

Дакле, дилема остаје. Ако је Русија задовољна с тим да јој припадну ове две републике у Донбасу уз већ давно заузети Крим, онда је јасно да неко мора да убеди и Украјину да јој је најбоље да прихвати тај сценарио. Украјина то неће прихватити све док стижу и новац и наоуржање са Запада што значи да су кључеви мира у рукама Запада.

Запад може да настави да ризикује шаљући толики новац и наоружање. Западу је лако ратовати преко украјинских леђа али све то кошта, инфлација дивља и питање је да ли ће ускоро доћи до великих социјалних немира.
Уколико Руси униште електроенергетски систем Украјине и почну да озбиљно бомбардују Кијев, Лвов и Одесу онда ће бити још неколико милиона избеглица из Украјине што ће опет бити додатни притисак на Запад.

Ко ће кога пре економски да исцрпи? Запад Русију или Русија Запад?

Што дуже рат траје, то значи да ће Русија морати да иде на све или ништа.
Тренутно, Русија заиста не може да очекује да јој припадне Донбас уколико не уђе војнички бар 50 до 100 км на територију са којом после може трговати и вероватно је вратити Украјини као неки компромис.

Руско повлачење из Херсона је и више него занимљиво. Наравно, они који су на руској страни ће да истичу како је то био паметан потез да им се 30 хиљада војника не би нашло одсечено уколико би дошло до пуцања хидроелектране која је у близини Херсона.
Они који подржавају Украјину ће у руском повлачење видети само руску слабост што ће довести до додатног слања војне помоћи Украјини.

Разноразни војни експерти стално причају о томе како се наводно чека да терен у Украјини замрзне јер ће тенкови лакше преко тог замрзнутог терена.
Можда грешим али чини ми се да сам на почетку овог рата чуо те исте стручњаке који говоре како је рат започет у фебруару јер ће убрзо пролеће а на пролеће је лакше ратовати него зими!?
Јбг, већ постајем уморан од тих назови стручњака и војних аналитичара који стално нешто изјављују а, у ствари, појма немају о чему говоре. Нагађају исто као и ја.
Zorrko
14. novembar 2022. u 20.09
-----
D-Man
(Analyst)
14. novembar 2022. u 13.08

Јбг, већ постајем уморан од тих назови стручњака и војних аналитичара који стално нешто изјављују а, у ствари, појма немају о чему говоре. Нагађају исто као и ја.
--------

ne posustaj, vjeruj samo struci i nauci... to samo teoreticari zavjera i slični ravnozemljasi tvrde da nazovi strucnjaci i analiticari nemaju pojma o cemu govore.
D-Man
(Analyst)
15. novembar 2022. u 11.12
Занимљива вест данас је да се наводно руске снаге повлаче и из места Каховка. То је место 100њак км од Херсона, на десној страни реке Дњепар (када се гледа на мапи) што значи да је на ''руској'' страни (ако је река Дњапар нека замишљена граница.

Наводно су Украјинци толико гранатирали брану код Каховке и Руси су донели одлуку о повлачењу да би заштитили и брану али и снабдевање Крима водом пошто је то наводно главно извориште воде за Крим.

Јбм ли га, нешто се заиста чудно дешава. Прво повлачење из Херсона јер је наводно постојала опасност да руске снаге остану одсечене уколико се оштети брана (не знам да ли се ради о истој брани код Кеховке или можда постоји и нека друга која је ближе Херсону). Сада и повлачење из те Каховке.

И Херсон и та Кеховка су заузети управо због заштите Крима а сада се та места напуштају. Ајде да се донекле разуме повлачње их Херсона са оне ''друге'' стране обале али Каховка је на десној обали Дњепра (гледајући мапу). Уз све то, треба рећи, Каховка је ближа Криму него Херсон.

Дакле, чудни потези руске стране (уколико је заиста тачна та информација о повлачењу из још једног места).

Онај Зеленски на самиту Г20 саопштава неких 10 услова које Русија треба да испуни да би се приступило преговорима а један од услова је потпуно повлачење руских војника.
Руси се повлаче из Херсона и Каховке.

Договор на видику? Мени се још увек чини да је управо то у питању јер просто не могу да верујем да ће Руси наставити добровољно да се повлаче и из других места које су заузели.
ZAGI-DS
(instalater)
15. novembar 2022. u 12.13
Vartolomej
(Student)
14. novembar 2022. u 07.14

Sad postaje jasno zašto su Rusi napustili Herson, pocelo unistavanje energetskih sistema velikih gradova Kijeva, Harkova i Lavova.
-----

Glupost! To su radili dok su bili u Hersonu a i ne vidim zašto to nebi radili da su tamo i ostali?
bezdomni
(maestro)
15. novembar 2022. u 13.29
Kakav dogovor? Rakete padaju po Kijevu Lavovu...
Rusi su rekli da su se povukli iz Hersona i da će se utvrditi na levoj obali Dnjepra i obezbediti da Ukre ne mogu preci na levu obalu i nastaviti prodor prema Krimu kako su najavili.
Ukre su međutim uzvodno kod ove Kehonke presli na levu obalu i sada gomilaju trupe i cekaju da tlo zamrzne pa da mogu tenkovima krenuti na Krim..
Nevidjena bezanija ruske vojske se desava ovih dana dok ruski mediji dizu moral pišuci o nekim zabitima oko Donjecka gde se često menjaju pozicije...
D-Man
(Analyst)
15. novembar 2022. u 14.08
Заиста је најасно како се неко може повући са десне на леву обалу (гледајући низводно) код Херсона а онда, само неких 90 км узводно, и из Кахонке која је на лeвој обали (гледајући низводно) и тако дозволити непријатељској страни да пређе на леву обалу те да има могућност да крене не само према Криму него и да одсече и оне снаге код Херсона које су прешле на леву страну реке.

Даље, ако гранате падају по Кијеву и Лавову (а ради се, наводно, о високопрецизним ракетама) зар онда није било ефикасније гађати украјинске трупе које су биле близу и Херсона и Кахонке?

Признајем, ништа ми није јасно.

Са друге стране, гледам неке пензионисане америчке пуковнике и аналитичаре који све учесталије говоре како је Украјина пред капитулацијом.

Коме уопште веровати?

Да ли уопште постоји неки извор информација који објављује истину о томе шта се тачно дешава?
bezdomni
(maestro)
15. novembar 2022. u 15.01
Trupe se naravno ne grupisu na jedno mesto nego se razbacaju kilometrima po terenu i dobro maskiraju i još se postave i makete kao i mi sto smo radili 1999 tako da se ne isplati skupe visokoprecizne rakete na to trositi.. Eventualno nekim jeftinim dronovima ih traziti i unistavati ali nema dovoljno dronova a Ukre su dobili opremu za efikasnu zastitu od istih..
Mrka kapa.
Ovo unistavanje vodosnabdevanja Kijeva i Harkova ako je istina da se desava je zločin. Kakve veze ima voda sa vojnim dejstvima???
keser
(Тешем букве)
15. novembar 2022. u 15.07
Бездомни разумем ја тебе али овога пута ниси сасвим у праву.

Испада да није злочин само када НАТО нешто ради.
Хебга, они су богатији и имају пропаганду па тако обичним људима и изгледа.
А НАТО је бомбардовао далеководе, рафинерије и остало у Србији.
Није ли и то злочин.
bezdomni
(maestro)
15. novembar 2022. u 15.25
Keser nato je strasne zločine pocinio bombardujuci civil ne ciljeve u Srbiji 1999 to ja nikada nisam sporio.
Tubby
15. novembar 2022. u 15.46
1) Mi ne mrzimo iračku decu, mi ih samo ubijamo zbog Sadama...
2) Mi ne mrzimo libijski narod, mi ih samo bombardujemo zbog Gadafija...
3) Mi ne mrzimo srpske civile, mi vam samo ubijamo novinare i decu na noši zbog Miloševića ...
Mrgud777
16. novembar 2022. u 07.28
Није ово крај рата него почетак друге фазе у којој се обелодањују и други играчи.
D-Man
(Analyst)
16. novembar 2022. u 10.25
„Trupe se naravno ne grupisu na jedno mesto nego se razbacaju kilometrima po terenu i dobro maskiraju i još se postave i makete kao i mi sto smo radili 1999 tako da se ne isplati skupe visokoprecizne rakete na to trositi.”

bezdomni,

То што си рекао је тачно али је то у ситуацијама када се браниш.

Ја сам мислио на украјинску офанзиву око Херсона због које су се руске трупе и повукле на леву обалу Дњепра. Та офанзива није могла бити развучена толико у ширину да би било бескорисно користити тешко наоружање па чак и те, како кажу, прецизне ракете.

Негде је морала бити главнина снага која је била у офанзиву и, самим тим, артиљерија и прецизне ракете би имале смисла.

Напуштање Херсона се донекле и могло схватити (пуцање бране, терен под водом, немогућност да се брзо пребаци на леву обалу) али напуштање Каховке је, благо речено, запањујуће. Каховка је не левој обали а лева обала је (као што се причало након повлачење из Херсона) требала бити територија на коју Украјинци никако не би смели прећи.

Повлачење на јужном делу фронта је, чини ми се, знак слабости а силно гранатирање великих градова (електро мрежа, пре свега) је проблематично уколико за циљ није изазивање панике (и у градовима и на фронту где онај војник, хтео не хтео, мора да размишља шта му је са породицом у Кијеву и Лвову), уништавање сваке могућности да се презими у тим градовима јер неће бити ни струје, ни грејања, ни воде што би довело до вишемилионске колоне избеглица према Пољској и даље према западној Европи.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
16. novembar 2022. u 10.35
bezdomni,

>'Ovo unistavanje vodosnabdevanja Kijeva i Harkova ako je istina da se desava je zločin. Kakve veze ima voda sa vojnim dejstvima???'
- - -

Водоснабдевање није мета руских ракетних удара, него енергетска мрежа, да би се пореметиле војне комуникације и пренос информација (у реалном времену) војним снагама Украјине, као и напајање железничке мреже струјом.
Водоснабдевање је поремећено зато што и пумпе за воду раде на струју.

За разлику од тога, Кијев је становништву Крима директно спречавао снабдевање водом, зато што су на референдуму одлучили да се придруже Русији.
То јесте био злочин.

D-Man
(Analyst)
16. novembar 2022. u 17.05
Jocko,

Злочин је све оно што је Украјина чинила против руског народа у Украјини још од 2014-е и због тих злочина се данас и води овај рат. Украјина је превршила сваку меру шиканирањем руског становништва и још се почела кур4ити причом о уласку под тетка Натину сукњу.

Запад је толико труо, безобразан, дрзак и покварен да буквално раде шта хоће.
Страшно је то западно игнорисање и руских и српских и ирачких и либијских и многи других жртава широм света које су управо жртве агресије западних држава.
Нема какво зло нису починили по овом свету и нису одговарали ни за шта!

Јбт, гледам само овог нашег канадског кретена како се кревељи а нико да се запита како у једној назови савременој и демократској држави премијер може бити најобичнији учитељ драме а наша садашња министарка финансија је особа која је била новинар. Јбт, новинар може бити министар финансија! Па то не може ни у трећеразредној светској држави али у овој може.

И можеш само да пукнеш од муке јер ништа не можеш променити. Ето, то је тај Запад и самим тим није ни чудо што ти и такви могу да по свету раде што хоће.

Знам да сам скренуо са теме али поента свега је да до рата не би ни дошло да није било западног уплитања у Украјину.
Уколико те западне снаге превладају у овом рату онда је цели свет дефинитивно капитулирао пред силом, ароганцијом и подлошћу.
Никако не бих волео да се то деси јер овом свету треба избалансираност а не силеџијство једне стране које смо осетили и на нашој кожи током деведесетих.
Од правих жртава су стравичном пропагандом створили злочинце а праве злочинце су не само представили жртвама већ су им и стварали државе какве никад нису имали кроз историју и све то на штету Срба.

Када онда видим оно ђубре од човека, оног Дарка Обрадовића на ТВ, шта прича, просто ми се повраћа. Чим проговори, мењам канал.
И тај манијак се јуче спрда са руском војном техником и човек не може а да не пожели да та битанга прогута сваку ту реч коју је изговорила.
Јбг, оде ја у недоглед, боље да прекидам сад са писањем.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
16. novembar 2022. u 22.22
D-Man,

Све што си написао су неоспорне чињенице. Ја сам само одговорио bezdomnom поводом поводом реченице коју сам цитирао.
О Трудоу и Кристији Фриланд сам говорио у другим коментарима, а овде бих поновио да је она унука украјинског нацисте (по мајчиној линији) и да је и она нациста (на једној фотографији је снимљена како држи заставу „Црног Сунца”), да је била на списку посебно непожељних особа и да јој је био забрањен улазак у Русију. Џастин Трудо избор Сороша и Клауса Шваба, а жена му је Украјинка.
ZAGI-DSPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ZAGI-DS
(instalater)
17. novembar 2022. u 09.32
D-Man
(Analyst)
16. novembar 2022. u 17.05

Запад је толико труо, безобразан, дрзак и покварен...

И можеш само да пукнеш од муке јер ништа не можеш променити.

Nevjerovatno! Kako misliš da nemožeš ništa promijeniti? KAKO TO MISLIŠ?
Pa odseli se čovječe! Što si takva mimoza? Ko te drži u toj Kanadi? Jel' znaš koliki je svijet? Kolika je kugla zemaljska? Na kraju krajeva, kolika je samo Rusija? Pa nije da nemaš gdje drugdje živjeti osim na trulom zapadu!
------

И тај манијак се јуче спрда са руском војном техником и човек не може а да не пожели да та битанга прогута сваку ту реч коју је изговорила.

NEĆE! Zato što sve kaže je istina i kaže argumentirano! Rusija gubi ovaj rat! A ti i dalje vjeruj kremaljskoj propagandi i onim brkatim JNA generalima koji su kako izgledom tako i razmišljanjima zaostali u 80-ima, da Rusija dobija rat.
-------

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
16. novembar 2022. u 22.22

а овде бих поновио да је она унука украјинског нацисте (по мајчиној линији)

A što je sa rodbinom po oćevoj liniji? To ćeš ignorirati? Oni nisu važni? Na kraju krajeva, zar treba djecu kažnjavati zbog grijeha roditelja?
-------

и да је и она нациста (на једној фотографији је снимљена како држи заставу „Црног Сунца”)

Ima li neka fotografija na internetu ili je to samo izmišljotina kao i onaj natpis na magdeburškoj ili lajpciškoj katedrali?

Tubby
17. novembar 2022. u 13.40
15:53
Ukrajina streljala 39 proruskih aktivista​.Ukrajinske snage bezbednosti pod rukovodstvom zapadnih savetnika sprovode kaznene akcije protiv žitelja Hersona koji nisu uspeli da pređu na levu obalu Dnjepra, saopštio je predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.
„Potvrđeno je da je streljano 39 proruskih aktivista. Njihova tela nisu bila predata rođacima i planirano je da budu iskorišćena za inscenacije koje bi trebalo da svedoče o ratnim zločinima Rusije. Sedamdeset četiri čoveka su odvezena u nepoznatom pravcu”, rekao je on novinarima.
Prema njegovim rečima, ukrajinski zločinci se predstavljaju kao ruski organi reda.

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
17. novembar 2022. u 13.49
ZAGI-DS,

>’Pa nije da nemaš gdje drugdje živjeti osim na trulom zapadu!’
- - -

Ко зна колико пута треба да се каже да географска локација и живот у некој држави не значи да не може да се каже оно што је свима познато, да је Запад тотално лицемеран и не устручава се да то отворено показује.

По таквој квази-логици, сви Американци и Канађани, ко зна које већ генерације, који не подржавају лажи западне пропагандне машинерије, треба да се преселе из Америке у Русију.

Зашто бисмо ми, који живимо на Западу, морали да се селимо, или у противном, да ћутимо к'о мумије и не указујемо на западњачке очигледне лажи ?

Не знам да ли живиш на Западу; овде у Торонту бар 30% људи (који нису нашег порекла) више не верују западној пропаганди о Украјини и Русији. Све лажи и паралажи су већ познате и проваљене.
***

>’Ima li neka fotografija na internetu ili je to samo izmišljotina kao i onaj natpis na magdeburškoj ili lajpciškoj katedrali?’
- - -

Била је приказана пре око 30 do 40 дана, колико се сећам, неко је снимио и објавио на „Телеграму”, али тада нисам претпоставио да ће бити потребно да је архивирам и некоме показуjем као доказ.

Уместо те, погледај другу фотографију, на којој она држи фашистичку заставу:

https://readpassage.com/canadas-deputy-pm-posed-with-a-ukrainian-fascist-symbol/
***

>’A što je sa rodbinom po oćevoj liniji? To ćeš ignorirati? Oni nisu važni? Na kraju krajeva, zar treba djecu kažnjavati zbog grijeha roditelja?’
- - -

О њеној родбини по очевој линији ни она није много говорила, али то не мења значај њене политичке оријентације.
Наиме, можда ни Хилтлеров отац, или мајка нису били нацисти, али то не значи да он није био нациста.

Кристија није кренула стопама родбине по очевој линији, него се од најмлађих дана определила да следи стопе свог деде по мајци, (чију је биографију лажно описала) и била је изузетно активна у подржавању украјинског сепаратизма још у време СССР-а и анти-руске хистерије.

Пренео бих овде и неке фрагменте из других објављених текстова о њој …

Она је унука Мајкла Чомјака, којег NYT описује као „захвалног имигранта у Канаду” који је током Другог Светског Рата био „млађи човек укључен у украјински националистички покрет који је нацисте сматрао корисним средством за супротстављање Совјетима”.

NYT, међутим, није помињао да је Чомјак био истакнути украјински нацистички сарадник и главни уредник пропагандног дневника на украјинском језику Кракивски Висти. Издање, објављиваног између 1940. и 1945. године, финансирала је директно нацистичка Немачка, а канадски историчар – и Чомјаков зет – Џон-Пол Химка описао га је као „вехементно антисемитску” публикацију.

Фриландова је била крајње двосмислена по питању свог порекла - не само што је одбијала да осуди своје баку и деду по мајци, већ их је подржавала. Године 2015. написала је есеј под називом „Моја Украјина”, наводећи да су њени нацистички сарадници бака и деда „себе видели као политичке изгнанике са одговорношћу да одрже у животу идеју независне Украјине”.

„Тај сан се задржао у следећој генерацији, а у неким случајевима и генерацији након тога”, написала је Фриланд у есеју.

Одгајана је у породици фашиста; њена мајка, коју је одабрао Џорџ Сорош, још један звездани злочинац, то више него имплицира. Нацистички фашистички деда, крајње десничарска мајка која ради за Сороша, а њено одбијање да прекори нацистичку идеологију говори много о њеним ставовима.

П.С. Извињавам се на скретању с теме.

Tubby
17. novembar 2022. u 14.20
na zalost i mi imamo nasu sintiju ... od Milunke Savic do Ane Brnabic za manje od 100 godina: Milunka Savic: https://tinyurl.com/ypxs3d2u
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. novembar 2022. u 15.33
„Јбм ли га, нешто се заиста чудно дешава”

Jedino što se zna je da znamo jako malo, šta se desava I zašto.
Motivisani I dobro naoruzani Ukrajinci su efikasniji od Rusa koji se vjerovatno pitaju šta rade tu.

Ima li iko mudar I postovan da posreduje? Indijac I Finac mi se cine tog kalibra. I ljudi kojim se može vjerovati.
ZAGI-DS
(instalater)
18. novembar 2022. u 07.24
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
17. novembar 2022. u 13.49

Ma nije u pitanju kritika zemlje u kojoj se živi. Ako plaćaš porez, naravno da imaš pravo na kritiku!
Ali on doslovno očajava zbog te situacije. Zar doista nije znao (niste znali - ovo ide sve koji tako razmišljaju) u koju zemlju dolazi i na koju će se stranu ta zemlja okrenuti u ovakvoj situaciji?
Kanađani sigurno imaju veće pravo na takav očaj jer su rođeni tamo. Ali isto tako i oni imaju mogućnost odlaska negdje drugdje. Uvijek postoji neka druga solucija. Osim ako ne živiš u zemlji poput Sjeverne Koreje pa ti je slobodan odlazak otežan.

Ako mu je već toliko teško zbog stanja u Kanadi a već plaća porez tamo, pa učini nešto čovječe! Osnuj svoju političku stranku, udrugu, ili već nešto i pokreni stvari. Razotkrij „zapadnjačke očigledne laži” i propagandu! Osvijesti te Kanađane!

Naravno, niko od vas, kada izvaže blagodati koje nudi život na „trulom zapadu” i mogućnosti života u „nekorumpiranoj” Rusiji, nije spreman promijeniti geografsku lokaciju. Lakše je očajavati.
Tubby
18. novembar 2022. u 09.48
zagi ... sinovi u$tasije tzv. bojnici vam bre ginu za američke „vrednosti”, idu i gore kao topovsko meso, dok ti ovde na srpskom forumu pokušavas da dokažes sebi da je ta vasa žrtva opravdana i još imaš skrupula da nekome delis savete.
D-Man
(Analyst)
18. novembar 2022. u 11.05
„Naravno, niko od vas, kada izvaže blagodati koje nudi život na ”trulom zapadu„ i mogućnosti života u ”nekorumpiranoj„ Rusiji, nije spreman promijeniti geografsku lokaciju. Lakše je očajavati.”

Момак, да ти нешто кажем. Прво, ја сам већ једном у животу променио географску локацију и то су били ломови какве је врло тешко и поднети и преживети.
Време лети и мени никако ми није јасно где су нестале године. Овде одмах мораш да схватиш да ти је најважније да децу изведеш на прави пут јер је изузетно лако да се пропадне у провалију.
Прошле су године и деценије неке ''борбе'' против овог система и то почев од школског.
С тим су се наши људи суочили још током деведесетих а нарочито током 1999е када су у многим школама нашу децу били почели да изводе са часова, воде их у заједничку просторију где су им приказивали вести о бомбардовању док нас пар родитеља није чуло шта се дешава па смо директору школе скресали све у лице.
Исто се поновило са школским програма и натурањем става деци у основној школи како је хомосексуалност нешто сасвим природно. Видиш, моја деца таквим часовима нису присуствовали. То сам тражио ја, још пар наших људи и још неколико муслиманских породица. Канадски ''пријатељи и познаници'' су приватно подржавали наше ставове али нису имали храбрости да траже исто оно што је нас неколико учинило.
Видиш, момак, заболе ме нека ствар уколико ме неко забележио у тамо неким службама као неподобну особу због тих неких ствари.

Друго, ја не очајавам већ ми се гади шта се све крије под неким плаштом демократије. Али, ако не живиш овде онда је мени врло тешко објаснити теби и другима на шта мислим. Јоцко то резуме јер и он живе овде.

Даље, врло радо бих ја основао неку странку и освестио, како ти кажеш, Канађане. Али, видиш, то ти је прва заблуда у вези демократије у овој и сличним државама које се кур4е некаквом демократијом као основом модерног друштва.
Овде је политичком борбом немогуће било шта променити. Мале странке немају никакве, ама баш никакве шансе. Постоји овде и једна прилично радикална странка али они не могу ниакко да пређу цензус. Систем је направљен тако да је фактички немогуће да цензус пређе било ко осим 3 главне странке на федералном нивоу. Уз то, пропаганда ради своје и овде нема вести које се могу и смеју слободно објавити. Све мора да прође државни филтер. Тако је и са овим последњим ратом. Прво што су урадили је блокада вести које долазе са оне стране која им не одговара.
Иначе, освестио сам ја многе Канађане у свом окружењу али то је мали број људи.

Ова се држава променила за 180 степени откако сам се ја доселио овде. За све су криви Либерали који су на власти а на чијем челу је човек чије је највеће достигнуће у животу било то што је био учитељ драме.

На крају, да не дужим превише, радо бих ја отишао и то свакако и планирам. Али, деценије су већ прошле, деца су овде, имају своје породице, када сам већ толико дуго онда бих вероватно требао да сачекам и пензију.

Видиш, све то је критика стања једне државе а не очај.

Нисам уопште желео да одговарам на оно што си написао али прозвао си ме више пута и још назвао очајником. Јбг, што је превише, превише је.
Tubby
18. novembar 2022. u 12.28
D-Man ... brate da mogu dao bi ti još 3-4 plusa ALI SC skripta to ne dozvoljava. SJAJAN tekst.
intrigue
18. novembar 2022. u 14.29
D-Man
(Analyst),

Ајд нек си му одговорио , али то је трећа лига , бетнон лига...неко чије писање те натера да поставиш себи питање „ да ли овај провоцира или је приглуп ” , треће опција не може да ти падне на памет .

Он , курац ће га знати ко је , одакле је и где живи , може да њаке о Србији , са којом везе нема , а Ти не можеш о Канади у којој живиш , чије држављанство имаш и ти и твоја деца ?
Кажеш 2 речи о томе шта не ваља у Канади и како си разочаран због тога...а неко ти одма одговара са „ајд ти у Русију ако ти је тамо боље”?
Благоретардирано .
Какве вез има како је у Русији боље или лошије са нечим што не ваља у Канади ?
Шта човек треба да каже нпр. опозицији у Србији кад само кука и кења о томе шта све неваља у Србији ...а како је на Западу боље ?
Да им кажемо , ајте ви тамо где мислите да је боље ?
А не кукају и не жале се они на Србију , већ на власт ? Ајде ? А ти се ко бива жалиш баш на Канаду као државу ?

Пре неки дан читам нешто што има везе са целом причом .
Оће Војвођани да забране концерт Баје Малог Книнџе у Новом Саду .
Као , о он што ради не припада ту , није део њиховог менталитета ...нек пева тамо одакле је дошао бла бла трућ .
Онда је појави Чанак , које све то подржава , на Тв и каже како тај шатро патриота има Хрватски пасош и како његова ћера има Хрваткси пасош и како студира у Америци .
И онда он као поентира ...
Националиста , Србенда , патриота , апсолутни противник Хрвата и Америке ...а има пасош који има , а ћера му студира у Америци .
Дакле преварант .
За причу није толико ни важно то што је Чанак бестидна лажовчина ...наиме ; Баја је из БиХ , а не из Хрватске Крајине ...
Важнија је прича која се повела после његове изјаве да Бајина ћерка студира у тати мрској Америци .
Да видиш ти колико се идиота примило на ту причу , нестварно .
Страшни проблем и превара је то што је ћерка Баје Малог Книнџе отишла да студира у Америку , а ћаћа јој српски националиста који пева против Америке ?
А није страшно ни упитно како су у ту Америку или Канаду после 2 светског рата дошли да живе Хитлерови нацисти ?
Није проблем то што су у Америку и Канаду долазили и остајали да живе Срби који су носили пушку током 90'тих ?
Није проблем број Срба националсита који живе у Америци и Канади ...и отворено јебу матер и Вашнигтону и Отави (са правом) ?
Итд итд .
Народ је једаноставно глуп .
ШтаШ ?

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
18. novembar 2022. u 23.13
Да се подсетимо:

>>
ОД МАРТА 2022-ге украјинска армија је нанела приличне губитке НАТО пакту и његовим земљама-чланицама.

► 2. марта — украјински ракетни систем С-300 уништио је румунски ловац МиГ-21. Пилот је погинуо.

► 2. марта — украјинска ПВО је оборила и румунски војно-транспортни хеликоптер Ми-8 чија посада је имала наредбу да пронађе оборени МиГ-21. Посада хеликоптера је такође погинула.

Место пада румунског МиГ-21
http://fakti.org/sites/defa...

► 3. марта — естонски брод Helt налетео је на украјинску плутајућу мину испред Одесe. Четири Естонца се још сматрају „несталим”.

► 10. марта — украјинска беспилотна летелица Ту-141 „Стриж”
ударила је по Загребу.

► 13. марта — украјинска јуришна група је у Ирпењу код Кијева изрешетала аутомобил америчког новинара из New York Times Брента Реноа, који је, по подацима иранских специјалних служби, у Ираку радио као сарадник ЦИА.

► 9. септебра се и румунски „упознао” са украјинском морском мином. У близини Констанце. Стицајем околности, жртава није било.

► 9. новембра — турски чамац је налетео на украјинску мину у територијалним водама Турске (није било погинулих).

► 15. новебра — украјинска С-300 ударила је по Пољској,
уништивши тракторску приколицу и убивши двоје грађана Пољске.

Украјина, дакле, води и својеврсни хибридни рат и против НАТО!
<<
Zorrko
19. novembar 2022. u 20.50
-----
intrigue
18. novembar 2022. u 14.29

Итд итд .
Народ је једаноставно глуп .
ШтаШ ?
------

rece intriga, i otrci po spasonosni buster...

😎
Popaj
21. novembar 2022. u 14.39
Pregovori o prekidu ratnih dejstava počeće tek kada Amerikanci zatvore kasu, a to će biti uskoro.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
22. novembar 2022. u 00.33
Popaj,

То би било логично, али Федс има неограничени тираж - штампарија долара ради у три смене и спремна је да доштампа колико држава тражи.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. novembar 2022. u 22.07
Vedrana Rudan: Živio Joe Biden!
Sviđa vam se naslov? Zbog njega će mi tekst na Fejsu ostati barem pet minuta. Obična sam žena, poput milijuna Evropljanki i Evropljana koji su ni krivi ni dužni uvučeni u ovaj rat.

Nesretnici koji ne mogu platiti bijeg gube živote, ostaju bez ruku i nogu, na objema stranama, jer je Amerika odlučila da Evropa mora postati Irak ili Libija ili Sirija… Evropa. Američka sluškinja od 1945. godine.

Angela Merkel, pokoj joj političkoj duši, pokušala je tu perverznu vezu koliko toliko držati pod kontrolom. Danas joj njezini nasljednici, baš nitko im ne zna imena, zamjeraju da se oslanjala na jeftini ruski plin, umjesto… Umjesto da poput njih do kraja raširi noge Americi i onda to silovanje još u zlatu plati.

Ima li logike da Evropa crkava zbog rusko-američkog rata? Zašto mi šaljemo oružje? Zašto slušamo govore Zelenskoga i gledamo nastupe njegove supruge? Na što smo spali, mi Evropljani? Tko je Zelenski? Američki pizdek, ovo mi neće oprostiti, usuđuje se prijetiti meni i mojoj porodici. Meni i svim mojim evropskim prijateljima. U čitavu se priču uključila kurcosviračeva supruga. Dokle će nas Ameri i prodani mediji ponižavati?

Ameri nam ovih dana cinično poručuju da bismo morali više ulagati u naoružanje jer nam oni neće moći još dugo „pomagati” u ratu. Prevedeno, ne kupujete od nas dovoljno oružja. Zašto mi građani Evrope ne poručimo našim vođama da nama nije do rata. Želimo živjeti. U miru. Kužim da je našim korumpiranim vođama teško odbiti Amere. Možemo li mi mali učiniti nešto za mir? Izaći na ulice svih evropskih gradova i poslati u !@#$ i naše vođe i njihove američke mentore? Koje smo mi kukavice opranoga mozga. Umjesto da dignemo glas za mir, mi kupujemo jod. Jod će nas spasiti od Putina? Što će nas spasiti od Amera ključno je pitanje našeg opstanka.

Svatko tko piše poput mene, nitko ne piše poput mene, mora naglasiti da osuđuje Putina. Naravno da ga osuđujem, ali se istovremeno pitam zašto se od Putina očekuje ono što se u novijoj i starijoj povijesti nikad nije očekivalo od Amera?

Već desetljećima nam je normalno da Ameri bace oko na neku zemlju, proglase je „nedemokratskom”, sravne sa zemljom, opljačkaju i napuste. Jesu li svjetski „demokratski” mediji to ikad nazvali ratnim zločinom? Tražili da se clintone skrati za glavu?

Trump je jedini američki predsjednik koga su svjetski „demokratski” mediji razapinjali na križ. Izvukli su imena svih kurvi koje je ikad po...ao, objavili da je bogatstvo stekao lopovlukom, kao da su ovi drugi poštenim radom. Nisu mu priznali ogromnu zaslugu, nije vodio ni jedan rat. Išli su tako daleko da njegovoj ženi nisu dali priliku da osvane na naslovnici američkog Voguea. Prva dama Ukrajine dobila je nekoliko stranica da bi nam mogla priopćiti što misli. Ona misli? Čime? Zašto bi građane Evrope trebalo zanimati što „misli” „prva dama” kad znamo da je u povijesti bilo jako malo „prvih dama” koje su mislile o bilo čemu osim o haljinama.

Ovaj je rat ukinuo stoljetnu tradiciju. „Dama” koja nema što reći drži slovo evropskoj sirotinji i „misli”. Znam da je nebitno što ja mislim, ali ću napisati. Suludo je da zbog ovog rata koji vodi Zapad protiv Rusije, ...eš Ukrajinu, mome unuku i njegovom češkom i njemačkom i talijanskom kolegi poručuju da u školu, kad zahladi, moraju sa sobom ponijeti deke.

Svi vidimo kako cijene divljaju „zbog rata” i to nam mora biti normalno jer „demokracija” nema cijenu. Demokracija? Što bi u ovoj priči trebala biti demokracija? Ukrajina je nekad bila dio Rusije, nije bila „demokratska”. Poslije rata trebala bi biti u šapama Amerike. Hoće li postati „demokratska”?

Svijetu se obratio i Joe Biden. Biden??????? U ime Oca i Sina i Duha Svetoga?! Biden se obratio svijetu?????

Moja prijateljica je kod jednog riječkog notara htjela ovjeriti punomoć koja bi joj omogućila da diže očevu mirovinu u iznosu od 1400 kuna jer se „tata u posljednje vrijeme ne osjeća dobro”. Gospodin ima osamdeset godina.

Tata se nije „osjećao dobro” ni kod notara. Notar ga je pitao kako se zove, on mu je odgovorio da mu se žuri jer ga mama čeka u čekaonici. Od notara je zatražio dupli makjato bez kofeina za van. Mojoj su prijateljici rekli da nema nikakve šanse da će joj ovjeriti punomoć.

A, vidite, Biden „poručuje”. Nešto „ozbiljno”, naglašavaju svjetski mediji. Čovjek koji pojma nema da l’ je doš’o il’ je poš’o.

Mora li Evropa zbog Amerike postati spaljena zemlja? Jesmo li zaslužili da nam Biden postane grobar? (Rudan blog)

D-Man
(Analyst)
11. decembar 2022. u 19.12
Некако ми нешто није јасно. Током септембра и октобра разноразни војни аналитичари су тврдили како велика руска офанзива почиње када се смрзне терен у Украјини.

Сада све више и више чујемо како се та велика офанзива очекује на пролеће.

Имају ли ти аналитичари појма о било чему или само нагађају као што и ја могу овде да нагађам?
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
12. decembar 2022. u 11.53
D-Man,

Аналитичари из разних земаља износе различите прогнозе, западни махом очекују руску офанзиву на пролеће, а „незападни” - кад се земљиште смрзне и буде олакшано кретање механизације и пешадије. Неке анализе узимају у обзир и слабљење борбеног потенцијала Украјине због руских ракетних удара на инфраструктуру. Итд.

Међутим, ради се о војној тајни о којој нико из Кремљаа не говори јавно.
Обрати пажњу на одговоре које новинарима дају Песков, Захарова и Лавров - нема сувишних речи, без залажења у дубину.
Неке западне анализе су пласиране да би измамиле некакав одговор Русије, а објављене анализе руских аналитичара вероватно служе да би се прогнозе више компликовале и замутиле.

D-Man
(Analyst)
12. decembar 2022. u 15.23
Jocko4,

Офанзиве током зиме су прилично нереалне. Не иде се на минус 15 или 20 у борбу, нема логике али, јбг, ја сам лаик што се тиче те теме па могу само да кажем своје мишљење. Ко зна шта ће се десити? Мени се чини и да Руси још увек ''важу'' и размишљају како даље, који је крајњи циљ и како до њега доћи.

Запад је већ остварио свој циљ, чак и пре овог рата, тим што је код Украјинаца стврорио страховиту мржњу према Русима.

Данас тај исти Запад ратује у Украјину ако треба и до последњег Украјинца остварујући тако све своје зартане циљеве.
А који су то циљeви Запада?

Већ сам рекао, мржња која је сада створена се никад више неће избрисати. Два Православна народа ће се искрвити на радост фашиста за Запада.

Друго, Запад ће ''увести'' на десетине хиљада младих Украјинаца који им требају како јефтина радна снага. Држава у којој ти и ја живимо је сва заснована на увозу јефтине радне снаге од којих огроман број заврши радећи у приватним фирмама које се и одржавају захваљујући тој јефтиној радној снази. За већину док се снађе и схвати како се овде живи и чему мораш посветити пажњу, прошао воз.

Треће, Амери су економски уништили и Европу и сада ће та иста Европа да још више економски зависи од Амера. Јбт, па ако цела Европа пређе на текући гас који ће куповати од Амера, то ће их коштати најмање 4, 5 пута више него руски гас.

Даље, створен је страх на Западу од Русије причама како би Русија након Украјине могла наставити и даље на Запад. Јбт, такве небулозе су пуштене у јавност у западној Европи и на тај начин се остварује какво такво јединство и у јавности у вези овог рата.

Амери су и војно учврстили своје позиције у Европи. Сви ће ускоро истрошити залихе муниције и наоружања шаљући их Украјини а онда ће морати да купују од Амера, да јачају своју одбрану и троше баснословне своте новца на америчко наоружање.

На крају, што дужи рат то и све веће и веће исцрпљивање Русије.

И све се то дешава а у западној Европи се праве блесави.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. decembar 2022. u 19.50
„Zvaničnik američkog Veća za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kazao je da Volodimir Zelenski treba da odluči kada će doći do pregovora sa Rusijom. On je sa ”CNN„ rekao da bilo kakve diskusije o tome da li je pravo vreme za pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini treba ”prepustiti predsedniku Vladimiru Zelenskom, a ne SAD-u„.

Kirbi je odmah dodao da se ”inicijalne procene da bi se rat mogao završiti do kraja godine sada ne čine verovatnim„.

”Mi bismo voleli da rat završi, ako ne danas, onda pre kraja ove godine koji se, naravno, brzo približava. No, s obzirom na ono što vidimo na terenu u Ukrajini, teško je zaključiti da će rat biti gotov do kraja godine„, rekao je Kirbi za CNN.”

Bas sve do Zelenskog. ;)

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.