Diskusije : Politika

 Komentar
Напади на гасоводе Северног тока: коме користи?
Popaj
03. oktobar 2022. u 17.30
Алек Лантиер, Јоханнес Стерн
30. септембар 2022
Огромне подводне експлозије у понедељак су отвориле рупе у гасоводима Северни ток 1 и 2 који транспортују руски природни гас у Немачку кроз Балтичко море.

Од експлозија које су се догодиле у данским водама на површину издижу облаке гаса пречника једног километра. Инфраструктура вредна десетине милијарди евра, која је неопходна за финансирање руске привреде и снабдевање немачке и европске привреде електричном и топлотном енергијом, лежи у рушевинама.

У јеку рата САД-НАТО против Русије у Украјини, овај догађај указује на немилосрдну војну ескалацију која се дешава у Европи. Данска премијерка Мете Фредериксен рекла је да су експлозије резултат „намерне акције” непознатих страна, док је шведски сеизмолог Бјорн Лунд потврдио: „Нема сумње да није реч о потресу”.

Чак и ако су европски медији одмах оптужили Русију да је извршила нападе на гасоводе Северни ток, такве оптужбе брзо нестају.

Чак се и Њујорк тајмс, обично извор агресивне антируске пропаганде, уздржао од окривљавања Москве за акте саботаже. „На први поглед делује контраинтуитивно да би Кремљ оштетио сопствену имовину вредну више милијарди долара”, наводи лист. „Док су неки европски политичари брзо спекулисали о руској умешаности, амерички званичници су били опрезнији, позивајући се на недостатак доказа. Вашингтон ”и већина његових европских савезника оклевају да именују осумњичене„.

Бивши пољски министар спољних послова Радек Сикорски, члан неколико истраживачких центара НАТО-а и ожењен познатом америчком експертом за спољну политику Ен Еплбаум, отворено је наговестио да Вашингтон стоји иза напада. Он је на Твитеру поставио слику природног гаса који бежи уз натпис ”Хвала, САД„. Додао је: ”Сада на морском дну има 20 милијарди долара смећа, што је још једна цена коју Русија плаћа за своју злочиначку одлуку да нападне Украјину„.

Оптужбе да је Русија умешана у саботажу немају кредибилитет и умањују много вероватнијег кривца: Сједињене Државе. Прво питање које треба поставити о бомбардовању Северног тока је: цуи боно? Ко има користи, а ко је имао мотив да изврши дело?

Русија није имала мотив да уништи гасоводе Северног тока. Руски конгломерат Гаспром поседује половину гасовода заједно са немачким, француским и холандским акционарима. Штавише, гасовод је био у средишту планова Москве да обнови економске везе са Европом ако и када се заврши рат са НАТО-ом у Украјини. Русија није имала разлога да диже у ваздух сопствени гасовод.

Уништење цевовода имало је две предности за Вашингтон. Прво, усред војне ескалације НАТО-а против Русије у Украјини, то ће помоћи да подстакне антируску ратну пропаганду. Друго, повећање зависности Европе од америчког увоза природног гаса за замену руског гаса одговара кључном циљу САД у рату у Украјини. Ово ће довести Европу под већу контролу САД. Ови циљеви постају све јаснији последњих година.

Огорчени сукоби избили су између Трампове администрације и Берлина 2018. године, када је Трамп увео санкције немачком извозу аутомобила у Америку и затражио од Берлина да затвори Северни ток 2.
Почетком 2022. године, непосредно пре него што је Русија извршила инвазију на Украјину, амерички председник Џо Бајден је ескалирао економске и војне претње Кремљу. Бајден је 7. фебруара 2022. позвао немачког канцелара Олафа Шолца у Вашингтон на разговоре. Током заједничке конференције за штампу са Шолцом, Бајден је запретио да ће уништити гасовод Северни ток 2. ”Ако Русија изврши инвазију„, рекао је Бајден, ”онда ће Северни ток 2 нестати. Ставићемо тачку на њу.„

На питање како би то урадио – гасовод Северни ток је у заједничком власништву Русије и савезника Сједињених Држава у НАТО-у попут Немачке, Француске и Холандије – Бајден је одбио да одговори, једноставно рекавши: ”Обећавам вам, моћи ћемо да урадимо то.„

Распад Совјетског Савеза од стране стаљинистичке бирократије 1991. није само отворио пут крвавим империјалистичким ратовима за НАТО, од Ирака и Југославије до Авганистана, Либије и Сирије. То је лишило НАТО његовог главног непријатеља, који је помогао у уједињењу алијансе, и отворио Евроазију за велике америчке и европске корпорације. Тензије су ескалирале између империјалистичких сила НАТО-а које се такмиче око поделе плена.

Трамп је захтевао од Берлина да прекине Северни ток 2 након што су немачки политичари позвали на јачање војне снаге ЕУ и одбрамбену политику независну од НАТО-а. Док је тадашња канцеларка Ангела Меркел позвала Немачку и Европу да ”стварно узму своју судбину у своје руке„, француски председник Емануел Макрон је приметио да ЕУ мора да се припреми за конфронтацију са Русијом, Кином или Америком.

Званичници ЕУ одбацили су Трампове позиве да се заустави Северни ток 2. Такви захтеви, према речима лидера посланичке групе СПД-а Ролфа Муцениха, утичу на немачке и европске компаније и представљају мешање у унутрашње ствари.”ЕУ и Немачка очигледно нису савезнички партнери Трампу, већ вазали који су дужни да плаћају данак„, рекао је Муцених. ”Нећемо поклекнути пред овим уцењивачким методама.
...
https://www.wsws.org/de/articles/2022/09/29/pers-s29.html

Seeb-VN1700Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Seeb-VN1700
03. oktobar 2022. u 19.03

Ne volim citat duge tekstove pa ne znam dal je ovo navedeno ili nije. ali momentalnu i odmah financijsku korist imaju Poljska i Ukrajina.
Dva dana prije ekspolzije na tom mjestu bio je i Svedski ratni brod..

Ne mogu shvatit da na tako dugom gasovodu nisu ugradjeni ventili koji se u pravilu kod ovakovih stvari ugradjuju na svakih 15-20km.
Imaju takovi sigurnosni ventili koji se automatski zatvaraju i potpuno su mehanicki.

Ne znam dal i ovo ima u tom tvom tekstu pa da ima ako nema..

-

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
03. oktobar 2022. u 22.48
Seeb-VN1700,

>'Ne znam dal i ovo ima u tom tvom tekstu pa da ima ako nema..'
- - -

Имало је о томе у другим текстовима.

Popaj
03. oktobar 2022. u 23.11
George Galloway:
SAD će se boriti do poslednjeg Ukrajinca i do osiromašenja poslednjeg Evropljana
https://www.youtube.com/watch?v=5RoE0VyoVD8
zupa
(DR.MR)
03. oktobar 2022. u 23.48
одговара произвођачима дрва
C_A_B_OPoruka negativno ocenjena. Pokaži

C_A_B_O
04. oktobar 2022. u 09.47
Privatan buisness ISKLUCEN...NEMA company sa takvim resursima.
NAUK svakom VERESIJA nikom!
Starac_Foco
(--)
04. oktobar 2022. u 11.33
Profesor Jeffery Sachs o ratu u Ukrajini i o tome ko je minirao gasovode:
https://www.realclearpolitics.com/video/2022/10/03/jeffrey_sachs_most_of_the_world_doesnt_view_the_ukraine_war_the_way_t he_us_media_does.html

Rijetki su ovakvi koji uspiju da na zapadnim medijima prezentuju makar malo drugaciju sliku. A pogotovo među poznatim americkim jevrejima (a on je jedan od njih) skoro da takvi ne postoje.
Starac_Foco
(--)
04. oktobar 2022. u 11.36
Gornji link ne radi. E vlasnci SC, koji god da ste i ako uopste postojite, nije vam ova skripta koja je 20 godina stara ni za kitu... Link koji radi:

https://tinyurl.com/yc7u3aua
dulebg
(posmatrach)
05. oktobar 2022. u 19.16
Гасоводи иду пар хиљада км по дну мора (или укопани?). А гасовод мора да има на сваких 10-15км:

- затварачку станицу, где вентили аутоматски прекидају даљи ток, уколико осете пад притиска

- чистачку станицу: кроз цев се пропушта пампур од 3м и вади сваких неколико км да се очисти од прљавштине коју је накупио

- катодну станицу: гасоводна цев је јако корозионо- и хидро-изолована, али се преко тога још држи у катодној заштити - под позитивним електро-напоном. Ово стога што струјање гаса производи јаке лутајуће струје, од којих би цев брзо кородирала.

Све ово мора да је некако доступно, тако да верујем да је и штета од диверзије локализована.

Само - да ли се исплати поправљати док нападач има вољу да квари? По мени - решење може бити у томе: да Немци некако неким парама умилостиве Американце, да им ови дозволе да троше руски гас. Амери би се најпре примили на предлог: да Немцима препродају руски гас! то би баш био бизнис!
dr-mors
06. oktobar 2022. u 11.04
-kažu, cev je zasvajsovana i gas više ne curi. danasnje vesti.
C_A_B_OPoruka negativno ocenjena. Pokaži

C_A_B_O
06. oktobar 2022. u 14.50
Tebi je edendija poruciJo da uzmes zapis STARI...dok ne dodjes po novi a DALEKO je JUMA
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.