Diskusije : Politika

 Komentar
Столтенберг: Србија је дугогодишњи близак партнер
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
10. avgust 2022. u 22.51
Politika:

„Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оценио је да је Северноатлантска алијанса дугогодишњи и близак партнер са Србијом, рекавши да се партнерство заснива на политичком дијалогу и на практичној сарадњи, уз пуно поштовање државне политике војне неутралности Србије.”

Da, dugogodisnji partner. Sjecam se zajednicke vjezbe još 1999-te. ;)
keser
(Тешем букве)
11. avgust 2022. u 10.56
Штоб нишлије рекле,

сас бојеву муницију :-)

Шалу на страну, са њима је боље бити добар него лош.
D-Man
(Analyst)
11. avgust 2022. u 14.50
Био са њима добар или лош, наје6аћеш!

Они су силеџије и то се никад неће променити. Или те презиру као мањег вредног уколико си добар са њима или те злостављају на све могуће начине уколико им покажеш зубе.
Power12345
12. avgust 2022. u 05.40


dobro gospoda zna glumiti ...Portre
blizu, bliži, najbliži kao i one makro...Mikro i koji su daleko, ..ili tamo daleko

Dugogodišnji se ne mogu poredit sa stogodišnjim ili onim partnestvom da ih je na papiru više
keser
(Тешем букве)
12. avgust 2022. u 08.13
Д-ман.

Зашто нико не малтретира Усташе?
D-Man
(Analyst)
12. avgust 2022. u 09.48
„Зашто нико не малтретира Усташе?”

Као прво, нацизам и фашизам, коме је припадало и усташтво, никад није искорењено већ је основна идеологија тог нацизма и фашизма преузета од стране Американаца. Због тога не треба ни чудити да су се и Амери ''приклонили'' новој НДХ на почетку деведесетих прошлог века.

Као друго, усташе су, у основи, кукавице и увек се приклањају јачима у одређеном тренутку. Кад год могу, пребацују се на противничку страну уколио та страна постане јача и види се да ће победити.
То је, иначе, и основа данашње хрватске политике. Пленковић игра на западну карту а Милановић, понекад, нешто каже и у корист Руса.
Ево, видећеш, уколико Руси постигну циљеве које су зацртали онда ћеш одједном видети како се и цела хрватска политика пребацује у корист Руса.

Као треће, нова НДХ је мала и безначајна. На сва звона славе наводне некакве победе против Срба и осамостаљење а онда су то осамостаљење утопили у ЕУ. Такве ствари могу чинити само они који су навикли да им други господаре, диригују и наређују. Дакле, слуге покорне а Запад такве треба, мирне и послушне, који без поговора извршавају њихове наредбе али, прилично сам сигуран, Запад такве не цени и не вреднује више од пишљивог цента.

Као четврто, ми за Запад важимо као некакви мали Руси и таквим ћемо остати док је света и века. За тај исти Запад, Хрвати су корисно оруђе, уколико затреба против Срба тј. против руских интереаса јер, како рекох, Запад сматра да Русија преко нас Срба има утицај на Балкан и то по сваку цену настоје спречити.

Ми Срби, као народ, имамо некакву слободарску традицију која нас је, додуше, кроз историју увек скупо коштала. Хрвати то, иначе, немају. Њима су увек други ствари државу или су их држали покорене.
Њихов проблем је да их је приличан број српског порекал којег су се одрекли преласком на католичанство. Правих Хрвата је, иначе, врло, врло мало и прави Хрвати су углавном настањени у Загорју, имају врло специфичан говор (у ствари, њихов изворни хрватски језик) и ми Срби са таквима, генерално говорећи, нисмо имали неких већих проблема кроз историју.
''Хрвати'' са којима ми имамо проблема су већином бивши Срби, новонастали католици који, по сваку цену, настоје да забораве своје корене јер их ти исти корени подсећају на нешто што они више нису: поносни народ који држи и до своје вере и националних осећања и ником не дозвољава да их покори.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. avgust 2022. u 15.52
„Као друго, усташе су, у основи, кукавице и увек се приклањају јачима у одређеном тренутку. Кад год могу, пребацују се на противничку страну уколио та страна постане јача и види се да ће победити.”

Ne mislim da je to tipicno samo za Hrvate. Mislim čak da svi manji narodi traže saveznike, priklanjaju se nekome kad im se interesi sukobe sa jačim. I ako se situacij preokrene mijenjaju stranu. Rumuni 1940 sa Nijemcima, 1945 sa Rusima. Koliko je moralno je upitno. Ali ako cuva zivote tvog naroda, upitno je ko je bio pametniji 1940-te. I Srbi to isto cine.
Možda su Svajcarci izuzetak, ali oni drže pare mocnih ljudi i ne treba im jače oruzje. ;)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. avgust 2022. u 16.02
Vidim Vucic se sastaje sa NATO sefom.

Mislim da bi trebao zatraziti prijem Srbije u NATO.

Kao clanica NATO bi mogli blokirati prijem KiM u NATO.
A i da vidimo to visegodisnje na djelu.

Nisam analizirao negativne strane, ali ako ne valja, iskljucimo se kao i Francuzi kad im je bilo previse NATO-a.
Za razmišljanje.
D-Man
(Analyst)
12. avgust 2022. u 17.27
„Nisam analizirao negativne strane, ali ako ne valja, iskljucimo se kao i Francuzi kad im je bilo previse NATO-a.”

О чему ти то, Пјер?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. avgust 2022. u 23.14
D-man,

To da su Francuzi napustili NATO mi je ostalo u sjecanju možda čak od 1966. Poslije su se „vratili”. Pojednostavljena slika ko zna od kuda. Kad si upitao potražih:

Evo NATO vidjenje toga. Engleski:
https://tinyurl.com/29scaccj

Kad već gledah, upitah se kako se izlazi iz NATO. Godinu dana nakon zahtjeva se ozvanici.
https://tinyurl.com/yzn9skx9

Interesantno. Kažeš muzu ja se razvodim. Nema problema, samo još godinu dana treba da kuhas, cistis kucu, ja da te j... i onda postaje zvanicno.

Takođe interesantno: NATO trupe (sem njemackih) po dogovoru o ujedinjenju Njemacke ne mogu ulaziti na teritoriju bivše istocne, niti tamo razmjestati nuklearno oruzje. Ulaskom Poljske bez tog uslova 1999-te to postaje besmisleno.

Ja sam protiv vojnih saveza bilo koje vrste jer mislim da im je svrha da veliki uvale malima skupo i zastarjelo oruzje. I uzmu „clanarinu” za zastitu. Nešto kao sto mafija naplacuje „zastitu”.

No videci jutros da je Turska isposlovala neke ustupke od novih kandidata, i da bilo koji clan može zaustaviti prijem novog clana (mada znam kako to funkcionise kad Biden nazove Erdogana) zapitah se „šta ako?”. Jer navodno Kosovo se gura.

Mada ne mislm da clanstvo Kosova ista sustinsko mijenja, bi mi interesantna pomisao šta bi se desilo da Vucic zatrazi sluzbeno prijem u NATO. Pitam se ko određuje clanarinu? Jer navodno je Trampu to bilo skupo, razmišljao da SAD izadju. ;)

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. avgust 2022. u 23.20
Evo šta Poljaci kažu:

Предности чланства Пољске у НАТО-у
Најважније користи од чланства Пољске у НАТО су следеће:

1. Повећање безбедности и престижа Пољске

Чланство у најмоћнијем војном савезу на свету дало је Пољској не само безбедносне гаранције у виду чл. 5 Вашингтонског уговора, али је довела и до повећања положаја и престижа наше земље на међународној сцени. Потреба за прилагођавањем НАТО стандардима, учешће пољских војника у мисијама и вежбама, као и обука са војницима из других земаља НАТО-а, довели су наше Оружане снаге до високог нивоа интероперабилности (способности интеракције) са другим чланицама Алијансе. Наш допринос и учешће у операцијама НАТО-а учинили су Пољску поузданим партнером како за наше савезнике тако и за треће земље.

2. Трансформација Оружаних снага Републике Пољске

Приступање Пољске НАТО-у резултирало је потребом да се пољске оружане снаге прилагоде стандардима НАТО-а.

Постао је катализатор промена за најзначајније промене у пољским оружаним снагама: техничку модернизацију, прелазак са војних снага заснованих на регрутацији на добровољачке снаге и темељну реформу њеног командног система. НАТО није диктирао конкретна решења, већ је стимулисао трансформацију.

Чланство у НАТО-у допринело је професионализацији пољског војног особља. Наставни план и програм је ревидиран у школама и војним академијама. Многи војници се обучавају у савезничким центрима, између осталих, у САД, Великој Британији, Немачкој и Италији. За многе је важна фаза у каријери служење војног рока у мултинационалним формацијама.

Учешће у савезничким мисијама служи за идентификацију способности неопходних за извођење савезничких операција, укључујући посебно колективну одбрану, као што је контрола и командовање комбинованим снагама у сложеном оперативном и информационом окружењу (мрежно омогућена способност); извиђање и обавештајне службе; логистичка питања и медицинско обезбеђење. Током НАТО операција, наши војници и официри служе у мултинационалним командним структурама, стичући искуства која се иначе не би могла стећи на полигонским и штабним вежбама. Тако ће, по потреби, бити спремни да предводе Оружане снаге Републике Пољске и усвајање јачања Алијансе у случају хипотетичке кризе.

3. Инфраструктурна улагања

Чланство Пољске у Алијанси повезано је са уплатом доприноса у буџете НАТО-а: војни (за командну структуру НАТО-а, финансије и њихово учешће у операцијама и мисијама Алијансе), цивилни (који покрива функционисање НАТО штаба) и за добробит програм Алијансе НСИП (НАТО Сецурити Инвестмент Програм, финансирање инфраструктурних инвестиција).

Пољска је корисник НСИП-а. Током 1999–2015, пољски допринос буџету програма износио је око 1 милијарду ПЛН, док су буџетска улагања НСИП-а у нашој земљи током протеклих 17 година чланства у Алијанси износила око 1,55 милијарди ПЛН. То значи да је Пољска нето корисник овог програма у износу од приближно 550 милиона ПЛН. У оквиру НСИП-а реализовано је 10 инвестиционих пакета, између осталих и модернизација аеродрома, складишта горива и поморских база.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.