Diskusije : Politika

 Komentar
Борбени роботи?
dulebg
(posmatrach)
09. avgust 2022. u 05.31
Имам утисак да Руси више верују у артиљерију и авијацију: самељу нешто у прах и пепео, онда уђу да виде има ли још кога. Прочитао сам да дневно испале до 70.000 граната и ракета - колики су Амери за цео Ирачки рат. Од робота имају само онога што активира мине, чак им се ни тенкови (ни терминатори) не експонирају.

Зато и напредују, уркос нејасној логици - да их је 2-3х мање него бранилаца, а морало би обрнуто? Њих јесте мање, али је артиљерије 50х више. Претпостављам да логистику не треба рачунати у тих 200.000 бораца, јер треба још једна цела армија - да сваки дан довезе 70.000 граната на даљину од 500км.
dulebg
(posmatrach)
09. avgust 2022. u 05.38
Ја сам 1980. служио на самоходним хаубицама 122мм „Гвоздика”. Тада је очитавање циља било ласерско, наше позиционирање жироскопско, рачунар у командном возилу био повезан са приручном метеоролошком станицом.

Било је ту неких лоших места: како тачно лоцирати извиђача, а како положај хаубица (јер оне су 150-500м од командног возила), па време хватања нултог угла, пројектовање сасређене или рафалне ватре - мени се чинило да су наши командири кленови, који не би знали ни лифт да покрену.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. avgust 2022. u 17.45
Rusi su još 60-tih imali sistem za navodjenje artiljerijske vatre pomoću mikrofona. Detektuju sa vise mikrofona zvuk ispaljivanja, lociraju trigonometrijom lokaciju topa. Vjetar, temperatura vazduha, teren uticu na tacnost. Ali ispale jednu probnu, kad grune znaju lokaciju i onda koriguju.

Naravno to isto imaju i Ukrajinci. Artiljerija protiv artiljerije je interesantna. Osim ako lupaju po tebi. ;)
Kilometar veci domet i prednost ti je ogromna.
dulebg
(posmatrach)
14. avgust 2022. u 15.15
Читам нови чланак: како су јевтини дронови вратили првенство артиљерији и ракетним јединицама. Иоле опремљени дрон има ласерски даљинар и може да очита координате циља, које се после аутоматски преносе оруђима и ватра је тренутна.

Претпостављам да аналогно могу да се наведу и високопрецизне ракете, испаљене са бродова, авиона или копнених лансера.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.