Diskusije : Politika

 Komentar
Jugoslavija poredjenje
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. jul 2022. u 13.35
Grupa iz BL gimnazije bombarduje suprugu sa linkovima koji govore kako je bilo u YU. Poredjenja se namecu.

Zadnji koji je govorio o rucku u Holivudu za Tita sa zvjezdama iz tog doba ne mogoh naći. Ali nadjoh ovaj:
Tito u USA i vraca se sa 2.5 milijarde tadasnjih dolara. Vucic se vraca bez Gazivoda.
https://youtu.be/3xvgjFtSUF8

Hrvat o Ukrajini i YU.

https://tinyurl.com/ymrjyphs
intrigue
22. jul 2022. u 13.55
ок је прича како је било у Југи , није проблем .
проблем се појављује при помињању речи „поређење” . разлог је једноставан , жабе и бабе се не могу поредити .
ошо Тито у Америку и вратио се са пар милијарди долара , а Вучић се вратио без Газивода !?
јел неко од вас добро размислио пре него што му је пало на памет да то упореди ?
звучи по мало тупаво , да не кажем ретардирано , уз сво дужно поштовање.

јебга .
:))
D-Man
(Analyst)
22. jul 2022. u 14.07
Група из бањалучке гимназије? Било би добро да нам кажеш и националну структуру те ''групе'' па да нам мало буде јасније о чему се ради.

Надам се да твој супруга тој групи постави следеће питања:

1) Зашто Броз никад није посетио Јасеновац?

2) Зашто је на свим стратиштима на којима су првентствено страдали Срби увек у први план стављано то да су то биле жртве фашистичког терора а ретко је где било јасно и гласно уклесано у неку таблу да су жртве били Срби?

3) Да ли је тој БЛ глупи познато да су још на Вису, колико ме сећење служи, о новој Југославији расправљали Броз и Шубашић? Све ''Србин до Србина''.

4) Приупита ли твоја супруга ту БЛ групу да ли јој је познато да је на Другом заседању АВНОЈа у Јајцу Србију представљао Иван Рибар. Још један Хрват који је заступао српске интересе. Инале, делегација из Србије је побијена на путу за Јајце под неразјашњеним околностима (колико сам ја могао сазнати о том догађају).

5) Можда се твоја супруга сетила да приупита ту групу гимназијалаца из БЛ знају ли они како то да је Србија једина имала покрајина или како је било могуће да Хрватска (СРХ) добије фактички целу Јадранску обалу?

6) Знају ли ти исти да је по Уставу СФРЈ народима а не републикама било гарантовано право на самоопределење? То буквално значи да се без гласова већине Срба у Хрватској и БиХ те две бивше републике једноставно нису имале право осамосталити.

7) Ето, Срби у Хрватској и БиХ су хтели сачувати СФРЈ али су је и Хрвати и Словенци и Муслимани и Македонци без милости тргали комад по комад. Приупита ли твоја супруга онда те гимназијалце како то до смо ми Срби окривљени за распад СФРЈ поред свега набројаног изнад а и оног испод што ћу тек навести!?

8) Зна ли ко из те групе за фамозну изјаву у хрватском Сабору'' Ја сам свој задатак извршио, Југославија више не постоји!'?

9) Сећа ли се ко како су бившом СФРЈ увек дрмали високи хрватски и словеначки кадрови? Броз, Кардељ, Бакарић, Доланц су само неколико оних на које мислим. Шта рећи о чињеници да су почетком деведесетих Хрват Месић Председник Председништва СФРЈ, Хрват Анте Марковић Председник Владе, Хрват Будимир Лончар Министар вањских послова, полу Хрват Кадијевиш командант генералштаба ЈНА, Хрват Антон Тус, командант РВ и ПВО, Хрват Имре Аготић, шеф војне безбедности, и тако даље и тако ближе!

10) Сети ли се ко из те групе како су Хакија и Хамдија Поздерац захтевали да се приликом отварања споменика на Гаравицама код Бихаћа где је побијено више од 12 хиљада Срба, на спомен плочи упише како су ту погинуле жртве фашистичког терора! Јбт, 12 хиљада Срби побијено али морајо је да пише да су то жртве фашистичког терора а не да су били Срби.

Ето, да не дужим више, то је била та Југославија које се тако радо сећа та група БЛ гимназијалаца. Док су Срби ћутили и трпили иживљавање других и над њиховим мртвима, до тада је било, је ли, све ''у реду''.
Појавом првог јаког српског политичара, Милошевића, СФРЈ се распала ко балон од сапунице! И Срби окривљени за распад иако су очигледно управо они други све велемајсторски испланирали а уз то узеше нам и вековне српске етничке територије које никад кроз историју нису имали.

D-Man
(Analyst)
22. jul 2022. u 14.12
8) Зна ли ко из те групе за фамозну изјаву у хрватском Сабору'' Ја сам свој задатак извршио, Југославија више не постоји!'?

За оне који не знају, ово је рекао Стипе Месић. Ко не верује нека чује и својим ушима:

https://youtu.be/9w2PMEWh6EM
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. jul 2022. u 18.41
Intrigue,

Ne razumijem zašto je poredjenje tupavo. Istina vrijeme i okolnosti se razlikuju. Ali resultat je cinjenica i može se porediti.

D-man,

Najviše je Srba, po koji Bosnjak i Hrvat. Broj postova Bosnjaka i Hrvata je procentualno mnogo veci. Od 300 u generaciji, grupa ima oko 80 clanova. Dinamika grupe je interesantna, neki (iz svih naroda) su napustili grupu zbog neslaganja sa postovima. Ne čitam postove, sem onih koje mi supruga proslijedi. Čini mi se ne diskutuju teme koje bi mogle ostro polarizovati clanove. Niti istorijske teme prije perioda kad su clanovi spoznali sebe i okruzenje. Mada ima postova i linkova koji su na ivici. Ili suptilna propaganda.

Ne mislim postavljati tvoja pitanja. Pošto si se potrudio mogu odgovoriti u svoje ime.

1. Ne znam. Možda ga je bilo sramota sto nije uradio ništa da zaustavi rad logora.

2. Praksa KPJ/SKJ je bila da ne istice ko je koga ubijao vise ili manje. Ima logiku. Recimo insistiranje na terminu genocid lozi nove generacije i doprinosi novom ciklusu ubijanja.

3. Ne znam detalje. Bilo je mnogo dogovora i pregovora svih strana. Četnika sa Nijemcima, partizana sa nijemcima i četnicima...

4. Ne znam te informacije. Interesantno da nisam znao da je Hrvat. Kao ni da je Ivo Lola Ribar bio Hrvat. Možda sam čuo i zaboravio, jer su mi bili vazniji djela i ljudske osobine. Nacija ima uticaja, ali i okolina. Vrijedni podsjecanja: ljubav koja je Slobu Trajkovic i njene kostala zivota, i pjesma Korni grupe.

https://tinyurl.com/4ms7yyv7

https://youtu.be/RNv8KKdN3SA

5. Da, Srbija je imala pokrajine. Dobra strana su bila 3 glasa kad su radili zajedno. Loše strane znamo. No poslije bitke svi su pametni.

6. Mislim da znaju. Ja znam.

Prođe 5 minuta...



vacuum
22. jul 2022. u 20.54
Поређење јесу јабуке и крушке.

Какав је свијет био 1960, 1970, 1980... какав је данас у овом галопирајућем лудилу од зелених агенди, оптшег цензурисања, гурања разних „парада” да би се доказао да припадаш „цивилизованом свијету”...

'60-их и '70-их су људи буквално завртали шарафе да се склопи аутомобил, данас аутомобил изађе са траке да га 6 људи дотакне.
intrigue
22. jul 2022. u 21.00
Seeb-VN1700 ,
ајд кад си ти тако паметан реци кад је то Тито био у Јасеновцу ...година , месец , дан , нека фотографија , видео запис .
мора да буде , јеботе...па њега снимали и кад је њоке ...
па онда пуштали у биоскопу пре филмске проекције .
журнал , Тито кења у новом купатилу .
:))
intrigue
22. jul 2022. u 21.08
Pjer ,
vacuum ,

Зашто је тупаво поређење ?
Не треба дужити причу ...Тито је ишао у Америку као што сад у њу иде Курти ...
А Вучић иде у Америку као Путинов мали од кужине . :))

Шта овде има нејасно !?

пс.
а оне милијарде што су му дали , то било оно „ево ти јаране , нек ти се нађе ” !!
:))

Simo
22. jul 2022. u 21.15
Tito je dvaput bio u Jasenovcu
Jedna od zabluda koja se odnosi na Tita, a koju vaš čitalac Vladislav Sotirović nekritički i netačno ponavlja ( „Josip Broz, Jasenovac i srbocid”, „Politika”, „Među nama”, 13. 2. 2021), jeste da se pokaže kako su Srbi tobože imali negativan tretman u Jugoslaviji. U tom kontekstu se pominje i Jasenovac, a često govori o tome da Josip Broz Tito nikada nije posetio Jasenovac. Time g. Sotirović i drugi koji tu zabludu plasiraju žele da pokažu da je Tito zanemarivao srpske žrtve. A to ne samo da nije tačno, nego je i uvredljivo, osim što predstavlja i notornu istorijsku neistinu. Drug Tito je, naime, dvaput bio u Jasenovcu.

Prvi put već u leto 1945, odmah nakon oslobođenja, dok na tom mestu nije bilo ničega osim ruševina (ustaše su pre svog bekstva skrivajući tragove svojih neljudskih zločina srušili gotovo sve logorske zgrade i barake) čije je raščišćavanje trajalo i u vreme Titove posete. Tito se na tim ruševinama poklonio senima svih žrtava, pa naravno i srpskih. Sa Titom Jasenovac je posetio i tada prvi čovek hrvatske Ozne Ivan Stevo Krajačić.

Drugi put je Tito u Jasenovcu bio u maju 1975. godine u povodu tridesetogodišnjice pobede nad fašizmom, kada su s njim logor posetili drugovi Edvard Kardelj, Miloš Minić i dr Dušan Dragosavac. O tome je u svojim sećanjima pisao upravo Dušan Dragosavac. Poseta nije bila javna, samo iz jednog razloga, veli Dragosavac: „Iako drug Tito lično nije imao ništa protiv da se medijski njegova poseta proprati, mi iz rukovodstva CK SK Hrvatske nismo želeli da se Titu eventualno postavljaju pitanja o broju žrtva u Jasenovcu, ne samo srpskih nego svih, i romskih i jevrejskih i žrtava Hrvata komunista, jer taj broj do tada nije bio utvrđen, pa bi svaka brojka bila obično licitiranje”.

O tobožnjem ćutanju „komunističkih vlasti” (kako se izražava g. Sotirović) o srpskim žrtvama u Jasenovcu naš poznati istoričar dr Dejan Ristić u svojoj knjizi „Zablude srpske istorije” kaže: „Nakon velikog stradanja u Drugom svetskom ratu, narodi koji su činili Jugoslaviju su i pored zverstava koja su se dogodila, odlučili da pokušaju iz početka. Za to je bilo potrebno istaći ideju bratstva i jedinstva i oslobodilački karakter Drugog svetskog rata. Shodno tome, najpre se pristupa obeležavanju bojišta i organizovanoj javnoj memorijalizaciji ratnika. Tako su izgledale posleratne godine i tek onda kada i u ostatku Evrope počinju da se obeležavaju stratišta nedužnih. Čekalo se jer je bilo psihološki neophodno da se savlada jedna takva trauma. Prvo da se sazna šta se zapravo događalo u logorima, a zatim i da se trauma prevlada. Da je Tito imao bilo šta protiv, u tom trenutku kada je bio najjači, ne bi dozvolio da se bilo šta radi. Država je memorijalizovala Jasenovac, država ga je i podigla i ta prva postavka je bila odlična”.
intrigue
22. jul 2022. u 21.23
а ђе журнал Симара , ђе фотографија п му м ...?
стоји вако друг Тито , а до њега друг Едвард , онај са десне стране је Минић ...
слика преко целе прве сртане Политике .
:))

или је Титага ишо тамо ко илегалац ? маскиро се , нико ка није препозно.
Тихи , Прле и Тито били у Јасеновцу .
:))
vacuum
22. jul 2022. u 21.35
Тито је тамо ишао у „приватну посјету” зато нема слика :D :D
intrigue
22. jul 2022. u 21.39
то ко оно кад је Мујо ономад био у Вегасу .
сео за коцрски сто да игра покер . кад је дошло време да се покажу карте један од играча му рече : Ми овде то не радимо ...ми играмо на поверење.
каже Мујо ...„кад онда мене крену карта” !!

ко бре још верује Тити и његовим комуњарама ? ко још увек верује тим лажовчинама ?
Симела им верује ...
јес ти Симела верово њима кад су причали и писали за Голи Оток оно што су писали ?

и да је истина ...замисли ти , председник државе за 35 година био 2 пута илегално у Јасеновцу !?
и ми му одржавамо споменик , музеј јеботе ?
луд смо народ .
јебале нас паре и туризам .
проклете су те паре .
никад Србији неће кренути како треба ...све док се кости тог злотвора не потрпају у црну кесу од смећа и зафрљаце у преко границе у усташију .
Simo
22. jul 2022. u 22.53
https://res.cloudinary.com/diwwf4dmp/image/upload/v1658543715/t_n7v640.jpg

Intrigue, Evo ja posto kupio poto prodajem.
Politika je stari ugledni srpski list, kakav je znaš i sam.
E sada koliko se lagalo u SFRJ i kako je tretirana sedma sila
evo ispricacu ti samo jedan od mnogih zaista mnogih
mojih dozivljaja.
Osamdestih negde u vreme kad je drug Sejdo Bajramovic bio presednik predsednistva SFRJ bila Nova Godina.
Meni kcerka imala gripu i zana i ja ostali kod kuce.
Tačno u 12.10 zazvoni mi telefon i sef kaže jesi trezan, jesam kažem ja,
spremi se hitno dolazi vozac po tebe moramo u Karadjordevo.
Presednistvo države tamo ceka N,Godinu a nikog od nas nisu obavestili.
Stigli smo na vreme iako je ponoc prošla, party je trajao do zore sa prilično bitnim drugovima i drugaricama. Nama sau dozvolili da ostanemo desetak minuta.
Posle smo saznali da su jednom drugu oko ponoci zafalili paparaci i sve se zavrsilo po zelji vise nego po planu..
Simo
22. jul 2022. u 23.23
Intrigue danas je lako i slobodno lajati naročito protiv Tite.
Još jedan primer iz vremena pre Slobe ali posle Tite.
Moja koleginica i ja napravili interviju nebitan za dnevnu politiku.
Likovna kultura, nakon što je prilog vidjen, koleginica bi suspendovana
zato što joj je gost bio inforbirovac, mene nisu dirali ja sam bio svima dobra devojka za sve.
Ja sam rezio po ugledu na Ckalju, Miju i Nelu Erzisnik, mada ona je dozivela da može lajati i drugacije kad se malo razdanilo a kockice isplivale.
D-Man
(Analyst)
22. jul 2022. u 23.42
https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/broz-u-ustaškom-logoru-bio-inkognito/

https://tinyurl.com/mr2hf2uu

Не постоје званични извештаји ни било какви докази да је Броз икад био у Јасеновцу што само по себи довољно говори о томе да је наводно два пута био тамо (1945е и 1975е). Није!

Не постоје ни слике, ни тонски, ни видео записи о тим његовим наводним посетама! Зар то није довољан доказ да се лаже о тим наводним посетама?

Посете су измишљотине чувара његовог лика и дела али, понављам, нигде нема ни једног јединог доказа. Ако је за 1945-у колико толико разумљиво (крај рата) онда је за 1975-у потпуно неразумљиво.

И шта су онда смислили за 1975-у? Па кажу да тамо није био јавно већ да је отишао са члановима хрватског СК тајно! Није ваљда!

И још шупља прича како је ишао тајно 1975-е да би се избегла питања новинара!!!??? Јбт, зар је могуће да неко продаје такве небулозе?
Као да је неко смео нешто да пита Броза што њему не одговара или да уопште буде у његовој близини уколико није десетину пута прегледан од службе безбедности.

Дакле, најобичнија је лаж да је Броз био у Јасеновцу. Доказа нема! Само измишљена прича!

Где је год ишао Броз, сваки тренутак је забележен и снимљен али, ето, у Јасеновац је ишао као тајно из неког разлога. Ко још може да поверује у такве бајке!?

Ма све и да је тачно да је тамо био 1975-е да ли идиоти који верују у ту причу могу сами себе да запитају како је могуће да ''највећи син наших народа и народности'' дође у Јасеновац тек 30 година после рата!!!
Ето, није био сигурно ни 1975-е али, ето, полемике ради рецимо да јесте па се запитајмо шта је радио целих 30 година!

А оном типу који мене пита да ли сам био у Јасеновцу размишљам како да одговорим а да не будем вулгаран. Мојој баки су тамо скоро сви најрођенији побијени и ја сам о тим страхотама слушао чак и од неких преживелих логораша. Моја бака никад није отишла у Јасеновац иако је живела у близини. Једноставно, није могла!
Ја сам, наравно, био и то бар 6, 7 пута.
intrigue
22. jul 2022. u 23.53
ма дај бре , ако је и био те 45 -те то се не рачуна , ратно време .
и пази сад ..од 45 -те до 80-те отишо једном и то илегално ?
за 35 година 1-дном ?
усташа , маму му јебем пиргаву , главату , задриглу .

јебем му матер и пре и сад и ретроактивно .
а ти Симара извини ако сам те увредио и повредио .
:))

Starac_Foco
(--)
22. jul 2022. u 23.59
D-Man
(Analyst)

1.

2.

.
.
.

10.

Dodao bih stavku 11. Kako bi se mogao nazvati onaj kojeg neko uspije prevesti zedna preko vode?
D-Man
(Analyst)
23. jul 2022. u 00.11
intrigue,

Знаш како се оно у народу каже: ''Ако лаже коза, не лаже рог!''

Ето, нека неко покаже бар једну слику на којој се Броз види у Јасеновцу. Дакле, не треба чак ни видео материјал из 1975-е већ само нека, макар и црно бела, слика!
Међутим, нема па нема! Човек којег су камере и новинари пратили у стопу, ето, није усликан у Јасеновцу!!!??? Ваљда био толико жалостан па се расплакао па нису хтели да му народ гледа сузе! Чуди ме да још и то нису рекли.
cicero99
(historia est mater of studioru)
23. jul 2022. u 01.01
D-man postavlja , kao i uvek, logicna pitanja i argumentovano izvodi zakljucke. Jasno, koncizno i bazirano na cinjenicama je i ovaj puta sasvim legitimno osporio neosnovanu tvrdnju da je „j.b.tito” ikada posetio Jasenovac. Ako je i zalutao do tog jezivog stratista jbtito sigurno to nije učinio iz pijeteta prema žrtvama tog ustaškog pakla. Oni koji tvrde da jbtito jeste posetio Jasenovac neka kažu kojeg datuma i koje godine jer su SVA jbtitina dnevna kretanja i bitisanja do u detalje arhivirana. Ni CNN ni BBC neće moći da izmisle i iskonstruisu tu laz da je ono posetilo Jasenovac. O Seeb provokatoru neobrazovanom da ne govorim.
D-manu, i Jocku, sam zahvalan na postojanoj pristojnosti i uvek prisutnom patriotizmu i sposobnosti da se cinjenicama obrate kojekakvim sitnim neobrazovanim provokatorima. Jasenovac nije za licitiranje , to je naše veliko stratiste koje me se lično dotice kao i mnoge Srbe. Mir Boziji i vjecnaja pamjat nevinim žrtvama Jasenovca!!!
intrigue
23. jul 2022. u 01.09
D-Man,
Ма наравно , али и за то они имају објашњење ...ишао илегално , није хтео да се офира .
Е због тога нема ни једне једине фотографије .
Хаха !!

Чапри за 4 основне .

Гледали бре журнале у бископу , где год дошо или пошо , све снимали ...
Да нам Тито дође и кроз школу прође .
А из Јасеновца ни да неко шкљоцне фотоапаратом ?
:))

Каже Политика писала , хаха !!
Ајд нађи нам шта је Политика писала о Голом отоку ?
:))

vacuum
23. jul 2022. u 01.19
Па и да додам... и да је ишао тајно, јебеш то тајно да је био и 20 пута.

Ако није отишао као предсједник државе и тамо се поклонио жртвама, одржао говор народима који би ТВ преносила, као „први син” значи НИШТА!

Тајно је могао ићи сваке године а ако нико не зна о томе то је Н.И.Ш.Т.А.

Беспредметно даље расправљати.
Power12345
23. jul 2022. u 03.15
Jugoslavija čija je zamisao... od nekog ili nekih koji kao i Tito sanjaše o nečem.
Ideja zamisao i kao danas ujedinjenje Evrope...bilo je tu i dosta drugih zamisli ujedinenje Balkana...Pametovanja, ideja i sve pod motom Drugovi i Drugarice...
... zamisao ujediniti naride, ideja Proleterijata , Evrope, Svijeta je hokus, pokus i Marksa, Eng..Lenj..Staljina, Maov..A Tito i drugi pioniri su plesali u tome i takom krugu...i što je moralo da pukne i štoje puklo nije džabe.
Ljudi otreznite se dzabalebaroša ...domaćini ...
po uslovom da su zdravi ljudi...
svih nacija i vera ako su domaćini i neće kucati i tražiti komad
hleba
Seeb-VN1700
23. jul 2022. u 06.17

I u Jugoslaviji je trebala veza, ali ipak se cekalo manje..

https://www.youtube.com/shorts/5gQs35RwqsE

-
Simo
23. jul 2022. u 07.56
Presednik SFRJ Tito zvanicno i sluzbeno nikada nije posetio Jasenovac a
o tome nema ni zvanicnih dokumenata pa nije potrebno ni suprostavljanje mišljenja.
Dali je po nekim pisanjima ipak Josip Broz sluzbenim automobilom i pratnjom svratio u Jasenovac to je njegova privatna stvar ili jedna od nebrojenih zakulisnih rabota politickih buzdovana.
Dakle da ponovimo, Presednik SFRJ Josip Broz Tito nikad nije zvanicno posetio Jasenovac.
Ne znam kako je Vucic tehnicki planirao privatnu posetu Jasenovcu, uz uobicajenu pratnju medije ili na privatni način „slično kao Josip Broz.”
Dali bi to bilo zabelezeno kao poseta presednika Srbije Jasenovcu.
Vidimo da su Hrvati zabranili posetu legalnom presedniku Srbije...
Verujem da Tomislav Nikolic može da ide kad mu padne na pamet.
Simo
23. jul 2022. u 08.05
Šest meseci od smrti: Vučić sa sinom Danilom stigao na Novo groblje
Porodica i prijatelji obeležili su danas na Novom groblju šest meseci od smrti prve supruge predsednika Srbije Aleksandra Vučića i novinarke Ksenije Vučić.

Gde je granica i mera danasnje medije?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
23. jul 2022. u 09.11
Poredjenje sa Kanadom:

Pacijent koji je slomio nogu 4 dana je cekao u neodgovarajucem sobicku bolnice u manjem gradu dok bolnica u Londonu nije pristala da ga primi da mu operisu nogu. Zdravstvo na državnim jaslama ima slične probleme u svim zemljama. Privatno opet druge probleme.
Moja iskustva sa kanadskim su mijesana. Mnogo zavisi na kakvog doktora naletis (ili ne naletis, jer nije imao vremena da te vidi-ispricas se sa med. sestrama, izmjere ti pritisak, uzmu anamnezu, i nakon 3 sata kažu idi kuci. Kad se izderes da si na nosilima dosao u bolnicu da vidis doktora, on posalje stariju setru sa receptom)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
23. jul 2022. u 09.28
Teza da se SVE odlucuje u Vasingtonu ili Moskvi ima problem da skida odgovornost sa onih na vlasti. Sve do običnog gradjanina. „Sve je već odluceno, zašto da glasam?”

Naravno da postoji uticaj. I interes. Ali ako uporedim sposobnost Jugoslavije (ne mislim samo na Tita) i danasnjih državica da ostvare svoj interes, mislim na je prva bila mnogo uspjesnija.

Power12345
23. jul 2022. u 14.44
Tito je znao ...manire, bonton, glumu, rad...nije on bio Srbin ali je znao upregnut...ko su bili radnici, stari kraljevski kadar, seljaci i oni koji su poturali ledja...gledam danas jednog Albanca ..nude mu neki sporedni posao ...
Prvo što pita a kolika je plata...? i koliko god ta satnica bila on će reći ili dobacit da to nije nešto..., slično i sa Hrvatima iz Splita koji uvijek imaju šta da negoduju i traže..
Ex Ju je imala takvih na milione ...A kad radnike i neradnike spojiš ..onda i samo imaš neradnike
iz ex Yu se vadilo i grabilo kapom i šakom
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. jul 2022. u 11.31
Mislim da je stav da Tito nije posjetio Jasenovac ispravniji. Zašto? teško je reci. Mislim da su razlozi slični onima zbog kojih Dodik ne ide u Srebrenicu. Zločin se politizuje. Vise može izgubiti nego dobiti.

Problem je u interpretaciji toga. Nije posjetio = ne zali i ne postuje srpske žrtve. Ne mislim da je tačno. Praveci paralelu sa novijim dogadjajim: Da li je D-man (ili bilo koji Srbin) posjetio Srebrenicu? Zali li ubijene zarobljenike i nevine? Pjer nije posjetio i zali.

Od te posjete je bitnije recimo da je Jugoslavija iz rata izasla sa teritorijom Istre. Dok je nakon cijepanja izgubila kontrolu na KiM.

P.S. Na optuzbe da su Srbi odgovorni za cijepanje države ja odgovaram pitanjem kako si glasao na referendumu o nezavisnosti BiH?

Kraj_Sveta
(socijala)
24. jul 2022. u 18.43
Kakvo je to poredjenje Jasenovca sa Srebrenicom?!
vacuum
24. jul 2022. u 18.59
Mislim da su razlozi slični onima zbog kojih Dodik ne ide u Srebrenicu. Zločin se politizuje. Vise može izgubiti nego dobiti.

----

Извини Пјер али ово поређење је толико небулозно да не могу вјеровати да си ти то написао.

Шта је Тито био у усташама па неће де „политизује борбу”.

Додик је припадник Српоског народа, политичар Српског народа а Сребреница је у најмању руку „проблематична прича” ДРУГЕ СТРАНЕ ЧЕСНИКА РАТА. У Сребреници се без сумње десио ратни злочин за који оптужују читав Српски народ и на основу којег хоће да укину Републику Српску.

Тито је, ако је био партизан, по твојој причи то је веопма упитно, предсједник СВИХ НАРОДА И НАРОДНОСТИ био предсједник потомцима свих тих жртава. Те Јасеновачке жртве су ваљда биле „његове жртве”, његова народ... ИСТАСТРАНА У РАТУ ПРОТИВ ЊЕМАЦА. није се тражило од њега да се иде поклонити Њемачким жртвама.

Мислим још не могу вјеровати које си поређење изабрао... ако је то све што имате онда лабаво брате, лабаво да не може бити лабавије.
D-Man
(Analyst)
24. jul 2022. u 21.25
Размишљао сам да ли уопште да коментаришем Пјерово поређење Јасеноваца и Сребренице те Броѕових и Додикових потеза. Прво нисам хтео јер нисам могао веровати шта је Пјер написао а онда, ипак, срце није могло издржати.

Поредити Јасеновац са Сребреницом могу само највећи српски непријатељи или они који појма немају о историји. Пјер, ако је и од тебе, превише је!
У Јасеновцу је извршен класичан геноцид. Убијани су деца, жене, старци и немоћни поред мушкараца. Стотине хиљада невиних! Стотине хиљаа оних који су нису ником замерили осим што су били Срби.
Сребреница се десила након ужасних злочина почињених у околини Сребренице и Братунца од стране Орића и злочинаца сличних њему. Нико од жена, деце и стараца није убијен! Питање је колики је број муслиманских мушкараца стрељан, што јесте злочин и то нама Србима заиста није требало, а колики је број оних којих су убијени у борбама.
Сребреница је плански жртвована од Алије и Клинтона што су потврдили и неки муслимански извори.
Заиста је стравично поредити Јасеновац и Сребреницу!

Броз је био Хрват којем није одговарало да Хрвати одговарају за злочине над Србима нити да им се додели епитет геноцидног народа.
Додик је Србин којем је стало да се Срби на налепи етикета геноцидног народа због једног злочина. Само толико о томе, ни вше, ни мање!
Simo
24. jul 2022. u 22.09
Odakle ste isisali da je Pijer uporedio Jasenovac i Srebrenicu.
Ova dva stratista imaju samo zajednicki imenitelj, Masovna pogibija
lokalnog stanovnista od domaće ruke.
Ko hoće da uspoređuje trebace mu dva dana da iznosi razne cinjenice.
Presednik RS Dodig ima nešto zajednicko sa Titom po pitnju ova dva zločina ali to je takoder tema za vise stranica a ne vise redova pisanog teksta.
Srpski presednik Vucic nije imao problema da se pojavi u Srebrenici ali je morao da se pobrine da izvuce zivu glavu. Kakav cirkus bi mogao biti izreziran i kako objašnjena Dodigova poseta, jel da se izvine kao Tadic.
vacuum
24. jul 2022. u 22.18
Симо, није Додиг него Додик.
intrigue
24. jul 2022. u 23.53
тако кажу код њих у 'рватској . код њих није Додик , већ Додиг.
нема везе Симче , разумели смо те .

:))
Simo
25. jul 2022. u 07.21
I ne kaže se cevovi nego cevove...
cicero99
(historia est mater of studioru)
26. jul 2022. u 00.14
Sada su se Pjer i Simo kristalno jasno izjasnili ko su i kakve stavove zastupaju. Porediti Jasenovac i Srebrenicu mogu samo ostrasceni zakleti smrtni neprijatelji Srpskoga roda i poroda i naše-Srpske stradalacke istorije. Šta sve covek ovde može da procita a navodno smo svi ljudi??!! Neka je na „cast” svakome šta izrekne.
Mir Boziji i vjecnaja pamjat svim nevinim žrtvama.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. jul 2022. u 01.15
D-man,

Teza je da Hrvat Tito nije izrazio zaljenje nad žrtvama Jasenovca jer ga nije nikad posjetio.

Srebrenica je mjesto gdje su mnogi nevini i zarobljeni Bosnjaci ubijeni.
Koristim taj aspekt kao sredstvo da kažem da Srbin koji nije posjetio Srebrenicu (D-man, Pjer, Dodik...), ne znači da ne zali.

Zali li Srbin D-man NEVINE i ZAROBLJENE ubijene Bosnjake u Srebrenici?
Ako da, zašto misli da Tito nije zalio?

Poredjenje Jasenovca i Srebrenice (sem ovog gore aspekta) je nešto cime se nisam bavio.

Kad već odvedoste temu u tom pravcu, zaintrigira me koliko je djece ubijeno. Gugle „statistika Jasenovca..” odvede me na sajt logora:

https://tinyurl.com/2p949xwd

Mislio sam manje jer mi je punica prezivjela Jasenovac. No broj je uzasno veliki. Odnos romske djece i odraslih procentualno govori o genocidu. U slučaju Srba ne bi koristio termin genocid i pored velikog broja. Baba i dvije majcine sestre nisu odvedene u logor, neto dalje su zivjele od Une. Punica i njena majka da.

P.S. Nadjoh ime djeda na poimenicnoj listi zrtava. Izgleda da su svi moji pobijeni u 2 svj. ratu i u ovom zadnjem su na listama. Na zalost.

dulebg
(posmatrach)
26. jul 2022. u 12.06
Релативно високим стандардом и безбрижним животом Срби су анестетизовани да не виде како им се отимају територије, народ, историја, државност.

Све то заједно је енглески пројект уништавања православља и ешавало се како они нареде и одлуче. Ако се неко пита: откуд да су Словенци, Хрвати, Муслимани, Мађари, Шиптари испали паметнији од нас? - они су само извршавали вољу Господара: са Запада и из Коминтерне.

Историја ће показати: како су се циљеви Запада и Коминтерне преклопили у Југославији, СССР и целој источној Европи?
Jocko4
(observer)
26. jul 2022. u 22.32
Pjer,

>'U slučaju Srba ne bi koristio termin genocid i pored velikog broja.'
- - -

Да ли можеш да објасниш шта си хтео да кажеш ?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. jul 2022. u 00.02
Jocko,

Mislim da se termin genocid zloupotrebljava u politicke svrhe, i preferiram da ga ne koristim za zločine nad Srbima u NDH.

Ne sumnjam da su neke ustaše radile na 100% pobiti sto je genocidna namjera. No srećom nisu imali vremena da to ostvare, pa namjera nije pretvorena u djelo. Neka statistika kaže da je na teritoriji NDH po popisu 1931-ve bilo 633K Srba, a u popisu 1948 543K.

Licna strana: Moja baba, majka i dvije sestre su zarobljene u ofanzivi, prošle kroz Jasenovac i vracene su kuci nakon nekoliko dana. Argument protiv genocida.

Mnogo teska riječ, na zalost korisnici stanu na njoj. Mislim da je bolje razobliciti velicinu zločina detaljima, Glina toliko, Jasenovac toliko, djece toliko ubijeno ili umrlo od gladi.

P.S. Punica je cekajuci u redu u Jasenovcu za parce hljeba dobila od ustaše kundak u glavu, ima udubljenje na lobanji. Hrvatica koja ju je uzela iz logora ju je prekrstila u Anicu. Da, odvajanje djece od roditelja i pokrstavanje je elemenat genocida. Ali ja to vidim kao način da djetetu sacuva zivot. Sin Hrvatice je bio ustaša. i nije ubio Srpce.

CCCC
28. jul 2022. u 02.45
natakarim ti Magdu i sve od benkice pa nadalje seronjo ustaško-komunisticka

ps
pokenjam ti se „titi” u ona usta austrijsko-paradna
Jocko4
(observer)
28. jul 2022. u 17.39
Pjer,

Дефиниција геноцида не подразумева 100-постотно истребљење неког народа.

Ни немачки нацисти нису 100% истребили све Јевреје у Немачкој, или Европи.
Ни Турска није истребила све Јермене.
Ни северно-амерички Индијанци нису истребљени 100%.

Геноцид подразумева систематско и организовано уништавање неког народа, или расе, путем физичке ликвидације, наметнуте асимилације и етничког чишћења/прогона на одређеном простору (на коме је тај народ, или раса) живео.
То значи да политика усташког режима у НДХ потпуно испуњава све критеријуме дефиниције геноцида, јер је прокламовала „трећину побити, трећину превести у Католике, трећину протерати из Хрватске”.

Један број Јевреја је имао среће да су издржали и преживели више од 3 године у Аушвицу и дочекали крај рата, па то не значи да није било геноцида. Ако је твоја бака пуштена из Јасеновца, то није никакав аргумент да у том логору нијеспровођен геноцид на Србима + Јеврејима + Ромима.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. jul 2022. u 22.20
CCCC,

Ne možeš MENI natakariti Magdu jer ne znam lično ni jednu.
Ne možeš MI se Titi u usta unerediti. Možeš se njemu, ne marim.

Sve moje od kolijevke do groba? Jedna ruzna psovka na CCCC racun i dusu. Nije vrijedno odgovora.

Jocko,

Postji uza i sira definicija genocida sa etnickim ciscenjem koje se primjenjuju kako politici odgovara. Genocid je akt nad grupom, narodom pocinjen od druge grupe, naroda. Kako razdvojiti ustašu koji je udario gladno dijete toliko da ga je mogao ubiti, od žene koja je to dijete izvadila iz logora? Ustaški rezim u NDH od Hrvata kao naroda?
Moje je mišljenje da zločine i politiku iz zadnjih ratova na nasem prostoru treba kvantifikovati i kvalifikovati ne koristeci termin genocid. Izbor koji preporucujem i tebi. Postujuci tvoje mišljenje i odluku po tom pitanju.

CCCC
28. jul 2022. u 23.45
Kretenu majmunski, ne mogu s tobom da razgovaram kao s covjekom jer to nisi. Ti si najpodmuklija gnjida ovog foruma. U grupi fazno pomjerenih imamo jedne koji su zlonamjerni, druge koji su prosto glupi, treće koji su neobavjesteni ili zavedeni i četvrte koji su cisto provokatori. Ti si podmukao i zao, yebo li te ustaša u ta paradna usta „koji udara gladno dijete”

Objasnjenje ka ostalim diskutantima

Genocid nije AKT ili DJELO, pojedinaca, grupe, organizacije...nego ORGANIZOVAN PLAN koji je smišljen, isplaniran, pokrenut u rad i ostvaren SA NAJVISEG DržavNOG VRHA.

Nije to sastalo se grupa engleza, njemaca, japanaca koji su najgnusnije pobili nekih X ljudi, žena i djece
ili se sastalo desetak, stotinu, hiljadu ili milion ustaša,..pa klali, bacali u jame ili ubijali ljude jer ih eto mrze.

NE

Nego je politicka, državna, javna i NA VLASTI GRANITURA,..osmislila, organizovala i sprovela KOMPLETAN PLAN eradikacije rase, nacije ili vjere.

Srebrenica NE MOžE biti genocid jer

1) NIKADA nije dokazano da je postojao smišljen PLAN eradikacije muslimanskog zivlja OD STRANE DržavNOG VRHA bilo RS ili SRBIJE.
2) Ne može se genocid izvrsiti nad mjesnom zajednicom, selom, gradicem ili gradom iako ih može biti pobijeno i milion...
ERADIKACIJA GENOCIDA JE TOTALNI PLAN na cijelom prostoru koji zauzima eradikovana grupa ljudi. Ne možeš u Srebrenici izvrsavati genocid a da u Trebinju, Banjaluci, na Romaniji, ili bilo gdje imaš stanovnistvo koje nije PLANSKI UBIJANO
3) Ako su sve žene, djeca, stari i svi oni koji nisu bili vojno sposobni,..PREZIVJELI i PUSTENI, ne može se govoiriti o genocidu, nego o masakru ili ratnom zločinu

Genocid JE CIJELI ORGANIZOVAN PLAN,..i nije ni slučaj ni akt, koljaca, ludaka, mrzitelja itd itd

Nacisti su rijesili da ISTRI...E iz EVrope jevreje i rome, zajedno sa većinom slovenskog zivlja kojih bi bar dio trebalo biti germanizirano kao Bavarci. Oni su sa najveceg državnog vrha dakle ISPLANIRALI i INSTRUMENTALIZOVANI KOMPLETNAN PLAN I Način te eradikacije.

Nisu ustaše ili bilo ko izvrsile genocid jer su pobili hiljadu ili milion ili deset miliona Srba
Nego jer je njihov državni vrh i njihovo vodjstvo NAPRAVILO, KONSTRUISALO I PLANSKI ORGANIZOVALO tu eradikaciju.

Dakle ne može GENOCID izvrsiti neki japanski ili njemacki ili americki ili spanski ili srpski general koji uloeti u neku oblast, grad ili bilo gdje i pobije hiljadu ili 100 hiljada ljudi,...JER JE BUDALA ILI LUD
To mora biti PLAN SA NAJVISEG VRHA i implicira kompletnu grupu ljudi I SVE LJUDE(ljude, žene, djeca, čak i stoka, izvori vode, njive koje ti ljudi koriste,.eradikacija njihove kulture, i jednostavno POSTOJANJA

Jocko4
(observer)
29. jul 2022. u 00.44
Pjer,

Проблем је у томе да ти гледаш на понашање усташа кроз призму појединачних поступака, а у претходном коментару сам парафразирао дефиницију геноцида, која подразумева организовано и систематско деловање и спровођење такве политике. (Једна ласта не чини пролеће).

Чињеница да је један усташа побио 50 Срба цивила (у логору, или ван њега), а други усташа само једног, или ниједног Србина цивила (рачунајући мушкарце, жене, децу, старе, изнемогле, ..) НЕ мења суштину.

Не мења суштину ни то да су неке хрватске породице прихватиле српску децу - тачно је да су их спасле од вероватне смрти и хвала им на томе, али су та деца већином асимилована и многа се касније и не сећају свог порекла, а нека ни својих убијених родитеља.
Спашавање деце од могуће смрти је једно, а њихово касније похрваћење нешто сасвим друго.
Не мења ствар ни чињеница да нису сва спашена деца похрваћена, јер већина јесте.

Ако си у Канади, знаш за проблем деце домородаца, Индијанаца, која су страдала по посебним школама за њих и због чега је држава морала да се извине, а папа извине и затражи опрост. То је слично ономе што се догађало са српском децом у НДХ и у те ствари је и тада била умешана и Католичка црква.

И у оквиру логора је вршена „уљудба” српске деце, да би се од њих направиле будуће усташе. И Турци су одводили децу поробљених народа у јаничаре.
То је затирање свести потомака о припадању свом народу, што је такође саставни део геноцида.

И Турци су одводили децу поробљених народа у јаничаре
Jocko4
(observer)
29. jul 2022. u 00.52
Pjer,

Подсетио бих те и на студију коју је обавила група еминентних познавалаца (не политичара) ове проблематике, коју је предводио Гидеон Грајф. Закључци њихове студије су да оно што се догађало Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ има СВА ОБЕЛЕЖЈА ГЕНОЦИДА.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.