Diskusije : Politika

 Komentar
НАТО се припрема за „борбу против нуклеарно наоруж”
Popaj
01. jul 2022. u 11.53
НАТО се припрема за „борбу против нуклеарно наоружаних конкурената”
Андре Дамон@Андре__Дамон
пре 11 сати
На крају овонедељног самита НАТО-а у Мадриду, у Шпанији, чланице НАТО-а, укључујући већину европских држава, као и Сједињене Државе и Канаду, усвојиле су стратешки документ у којем су наведени планови за милитаризацију европског континента, масовну ескалацију рата са Русијом, и припремити се за рат са Кином.

Самит НАТО-а у Мадриду. (Јонатхан Ернст/Фотографија базена преко АП)
Документ се обавезује да ће „испоручити читав низ снага” потребних „за борбе високог интензитета у више домена против нуклеарно наоружаних конкурената”.

Извод из стратешког документа
У великој промени у односу на последњи стратешки документ, први пут објављен 2010. године, нови стратешки документ НАТО-а проглашава да „евроатлантска област није у миру” – све осим да се објављује да је алијанса у рату. И то упркос чињеници да ниједна чланица НАТО алијансе није објавила никакав рат унутар „евроатлантског подручја”.

У документу се каже да „евроатлантски простор није у миру.
Стратешки оквирни документ отворено усваја језик политике моћи, познатији под немачким називом Мацхтполитик. У њему се седам пута помиње реч ”интереси„, изјављујући да и Кина и Русија оспоравају ”интересе Алијансе„.

Претходни стратешки оквир НАТО-а, објављен 2010. године, користио је само једном реч ”интереси„, у обећању да ће ”појачати политичке консултације и практичну сарадњу са Русијом у областима заједничких интереса„.

Док је у документу из 2010. Русија именована ”партнером„, овогодишњи стратешки оквир проглашава Русију ”претњом„, а Кину ”изазовом„. Нови стратешки документ НАТО-а експлицитно оправдава ова именовања изјавом да те земље ”оспоравају наше интересе„.

У њему се изјављује да ”НР Кина (Народна Република Кина) настоји да контролише кључне технолошке и индустријске секторе, критичну инфраструктуру и стратешке материјале и ланце снабдевања. Користи своју економску полугу да створи стратешке зависности и појача свој утицај.„

У документу се тврди да је економски развој Кине (изражен као ”контрола„) у сукобу са ”интересима„ чланица НАТО-а.
Да би сачували своје ”интересе„, савезници се обавезују да ће ”значајно ојачати одвраћање и одбрану„.

Критично, документ тврди да је низ акција које су покренуле рат у Украјини био успешан, проглашавајући ”проширење НАТО-а историјски успех„. Кремљ је оправдао своју инвазију на Украјину тврдњом да напори Украјине да се придружи НАТО-у и размештање нуклеарног оружја на граници Русије представљају претњу њеној националној безбедности.

Документ НАТО-а удвостручује ширење војног савеза, изјављујући: ”Поново потврђујемо нашу политику отворених врата. ... Наша врата остају отворена за све европске демократије које деле вредности наше Алијансе.„ Додаје се: ”Одлуке о чланству доносе савезници у НАТО-у и ниједна трећа страна нема право гласа у овом процесу.

Рат који сада бесни у Украјини је највећи у Европи од Другог светског рата и већ је убио десетине хиљада Украјинаца и Руса. Описујући проширење НАТО-а као успешног, алијанса ефективно изјављује да су ове смрти, и многе друге које ће уследити, прихватљиви трошкови за заштиту интереса чланица алијансе.

Као одговор на изазове „интересима” алијансе, чланице НАТО-а су се обавезале на програм милитаризације који ће утицати на све аспекте друштва. У њему се изјављује: „У окружењу стратешке конкуренције, побољшаћемо нашу глобалну свест и домет да одвратимо, бранимо, оспоравамо и негирамо у свим доменима и правцима, у складу са нашим приступом од 360 степени.”

У документу се даље наводи: „Све док постоји нуклеарно оружје, НАТО ће остати нуклеарни савез”, а алијанса се обавезује да ће „осигурати значајно и упорно присуство на копну, мору и у ваздуху, укључујући кроз ојачане интегрисане ваздушне и противракетну одбрану”. У документу се додаје да се „држав НАТО-а за нуклеарно одвраћање такође ослања на нуклеарно оружје Сједињених Држава које је распоређено у Европи и на доприносе дотичних савезника”.

За постизање циљева наведених у документу потребно је масовно проширење трупа, муниције и ланаца снабдевања неопходних за ратне борбе. „Ми ћемо одвраћати и бранити напред са снажним снагама на месту, са више домена, спремним за борбу, побољшаним аранжманима команде и контроле, унапред постављеном муницијом и опремом и побољшаним капацитетом и инфраструктуром да брзо ојачамо било ког савезника, укључујући у кратком року или без најаве. ”

https://www.wsws.org/en/articles/2022/07/01/ftvp-j01.html
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.