Diskusije : Politika

 Komentar
Ко подржава Зорану Михајловић
Jocko4
(observer)
16. jun 2022. u 23.29
SPUTNIK Србија, 16:57 16.06.2022

Лавров: Чудна изјава Зоране Михајловић о отказивању моје посете Београду

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је веома чудном изјаву потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике Србије Зоране Михајловић, која је рекла да би његова посета закомпликовала ситуацију у Србији и да је добро што одложена.

„Потпредседница Владе, госпођа Михајловић, дала је веома чудну изјаву, да нису хтели да ме виде тамо у Београду, као да сам се ја сам позвао. Она је даље рекла да ако Лавров каже да је пријатељ Србије, није требало ни да помисли да долази код нас када смо под притиском да уведемо санкције Русији”, рекао је министар у интервјуу за НТВ.

„Ако си пријатељ, немој да долазиш код нас, јер ће твоја посета иритирати Запад, и то је све”, објаснио је Лавров логику министарке Михајловић.

Државе суседне Србији – Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија, затвориле су ваздушни простор за прелет Лавровљевог авиона, па је отказана посета шефа руске дипломатије, која је била заказана за 6-7. јун. Лавров је тада рекао да је Русија позвала српског министра спољних послова да посети Москву у најскорије време.

https://rs.sputniknews.com/20220616/lavrov-cudna-izjava-zorane-mihajlović-o-otkazivanju-moje-posete-beog radu-1138632982.html
D-Man
(Analyst)
17. jun 2022. u 09.19
Ако је тачно да је гуска то рекла онда је, чини ми се, почело обрађивање српске јавности за неке много горе ствари.

Пре неколика дана сам отворио тему о којој сам говорио о неком извештаченом Вучићевом чуђењу када је чуо шта Шолц отворено тражи од њега и Србије.
Ово је сада изгледа наставак те приче. Чини ми се да почиње потпуна капитулација Србије и да ће Запад усепти да нас завади са Русијом а онда можемо само да се молимо Богу за неку помоћ која никад неће доћи.

Та гуска је преузела Вулинову улогу да говори оно што јој Вучић нареди да мора да каже. Вулина има да искаче са запаљивом реториком чиме се глуми одржавање неког српског патриотизма а ова гуска сада тестира јавност отвореном провокацијом ни мање ни више него према Лаврову што је директно вређање Русије.

Са Русијом смо потписали уговор на 3 године за гас и иако није потпуно јасна цена због неких занимљивих калкулација око количина, колико ми је познато, и изгледа да Вучић мисли да сада има 3 године да може да се идиотски понашамо према Русији.

Не знам, све је ово жалосно да жалосније не може бити.
Lorka
(поета)
17. jun 2022. u 11.03
Ако је тачно да је гуска то рекла онда је, чини ми се, почело обрађивање српске јавности за неке много горе ствари.
*****************************************************
Не вређај гуске!
intrigue
17. jun 2022. u 11.05
Не знам и мене живо интересује шта се ту деашва и која је фора са том Михајловићком .
Знам да је жена била у Г17 , Лабусов кадар и да је прешла код Вучића .
Е сад , неоспорно је то да је жена образована и школована , ваљда је и већ поодавно докторирала ...
Али , да већ одавно вуче на своју стран , да солира , да искаче из шеме , да прави проблеме влади и Вучићу ...и то је истина .
Ако ме сећање не вара , ватала се за врат са оном Вучковом лезбачом само тако .
Па се онда постављају два питања .

Шта ће она као таква у влади ?
Зар Вучић факат не може пронаћи неког другог да ради то што ради ?

Опет кажем , не би ја 100% тврдио да је она и њено поншање део неке завере , неког плана итд .
Пре ће бити да опет ради оно што већ годинама ради , да паметује и солира . Није тајна ни то да је она проамерички настројена и да људи причају како је она њихов човек .
Због овог што је изјавила ће добити по ушима , сигурно...њу ретко ко може очима гледати , што се тиче људи блиских Вучку , па ће сигурно искористити ово да јој натрљају уши .
Е сад , да ли је то она прича „добар и лош полицајац” ...не знам , нисам сигуран .

Реално кад се гледа , факат који био тачан разлог и повод Лаврове посете Србији ...рат у Украијини , 4 рајх скочио за врат Србији зато што неће да уведу санкције Русији , најављен долазак оног Швабова Шулца :))
Нејасно је , јебига ...

пс.
то да Вучић уведе санкције Русији , после овог уговора за гас , није баш лако за поверовати .
морале би баш крупне ствари да се десе , па да га натерају на то .
шта би се дешавало са Србијом да им Руси заврну гаси нафту ? шта би Вучко ? како би остао на власти ?
Jocko4
(observer)
17. jun 2022. u 12.38
Напоменуо бих да ово није први међу разним испадима напумпане „Барбике”, као и да је често давала изјаве против Русије.

Овај одговор Лаврова је стигао са извесним кашњењем, а ево шта је она изјавила ...

Политика, 08.06.2022. у 23:20

Зорана Михајловић сматра да је добро што је отказана посета Лаврова

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је добро што је отказана најављена посета министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Србији, јер је и сама најаве те посете ставила Србију у компликовану позицију, саопштено је из кабинета Михајловићеве.

„САМА НАЈАВА ПОСЕТЕ РУСКОГ МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СЕРГЕЈА ЛАВРОВА БИЛА БИ КОМПЛИКОВАНА ЗА СРБИЈУ И ЗА ПРЕДСЕДНИКА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА. ТРУДИМО СЕ ДА ОПСТАНЕМО У ЕНЕРГЕТСКОМ, ФИНАНСИЈСКОМ И ПОЛИТИЧКОМ СМИСЛУ У ТРЕНУТКУ КОЈИ ЈЕ ЗАИСТА ТЕЖАК И МИСЛИМ ДА НАМ ЈЕ НАЈМАЊЕ ПОТРЕБНО ДА СЕ ПРЕКО НАШИХ ЛЕЂА РЕШАВАЈУ СВЕТСКА ПИТАЊА. СТАЛНО СЛУШАМО КАКО СУ СРБИЈА У РУСИЈА НАЈВЕЋИ ПРИЈАТЕЉИ. АКО СУ НАМ ПРИЈАТЕЉИ, ПОШТО ГОВОРЕ ДА ЈЕСУ, ОНДА НИЈЕ ТРЕБАЛО ДА ПЛАНИРА ДА ДОЂЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ, ДА НЕ ИДЕМ У ОНУ КРАЈНОСТ ДА КАЖЕМ ДА ЈЕ ТРЕБАЛО ДА НАС ЗАМОЛЕ ДА ИМ УВЕДЕМО САНКЦИЈЕ.

МИСЛИМ ДА ЈЕ ДОБРО ШТО РУСКИ МИНИСТАР САДА НИЈЕ ДОШАО У ПОСЕТУ СРБИЈИ, И МОРАМО ДА РАЗМИСЛИМО О НАШЕМ ПУТУ ДАЉЕ, А СРБИЈА СЕ ЈАСНО ОПРЕДЕЛИЛА ЗА ПУТ КА ЕУ, ШТО ЈЕ РЕКАО И ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ”, РЕКЛА ЈЕ МИХАЈЛОВИЋ ЗА ЈУРОЊУЗ, УПИТАНА ДА ПРОКОМЕНТАРИШЕ ОТКАЗИВАЊЕ ПОСЕТЕ ЛАВРОВА, ПРЕНЕО ЈЕ ТАНЈУГ.

Она је рекла да је изградња гасне интерконекције са Бугарском приоритетни пројекат, јер тиме Србија добија могућност снабдевања гасом и од других добављача, али да је пођеднако значајно повезивање са свим земљама региона и изградња новог подземног складишта природног гаса.

„Када бисмо се поредили са многим државама у Европи, онда нисмо у лошијој ситуацији, иако смо зависни од руског гаса готово стопроцентно. Немачка је такође потпуно зависна од Русије, што је велика грешка и није битно ко је добављач, проблем је зависност од једног снабдевача. Следеће године ће гасовод Ниш-Димитровград бити оперативан и имаћемо могућност да око 40 одсто наше потрошње добијемо од других добављача”, рекла је Михајловићева.

Као могуће алтернативне изворе гаса она је навела Азербејџан и ЛНГ терминал, истичући да је циљ да повезивање и са Хрватском, која проширује капацитете складишта на Крку, али и са Румунијом, чиме би Србија могла да буде транзитна земља и да имамо регионалну гасну мрежу, саопштено је из кабинета Зоране Михајловић.

„У међувремену имамо договор са Гаспромом о куповини 2 милијарде кубних метара гаса годишње, закупићемо додатне капацитете у складишту у Мађарској и колико год да буде компликована зима, имаћемо довољно гаса за грађане и привреду”, рекла је потпредседница Владе, додајући да је планирана и изградња новог складишта подземног гаса које ће бити у власништву Србије.

Говорећи о снабдевању електричном енергијом, Михајловићева је рекла да држава чини све да обезбеди довољне количине енергије за зимски период, али да све то државу кошта.

„Чињеница да ћемо увозити електричну енергију и сада је, нажалост, увозимо, на дневном нивоу између 12 и 15 одсто од укупне потрошње. Ипак, сада је ситуација другачија него што је била децембра и верујем да се тако нешто више никад неће поновити, јер није нормално да јавна предузећа не дају тачне извештаје и не раде свој посао'', казала је потпредседница Владе.

Суштина је, како је додала, да се није улагало у копове, у производњу откривке у производњу угља и ЕПС-у треба улагање од око 150 милиона евра да ове и следеће године може да произведе те количине.

''Штета је што се претходних шест година није размишљало и планирало, јер је ЕПС могао да заради, уместо што ћемо до краја године потрошити на увоз око милијарду евра. Немамо ни нафту, ни гас, али оно где можемо да будемо самодовољни и да зарадимо јесте производња електричне енергије'', наводи Михајловић.

https://www.politika.rs/scc/clanak/509230/Zorana-Mihajlović-smatra-da-je-dobro-sto-je-otkazana -poseta-Lavrova
Jocko4
(observer)
17. jun 2022. u 12.59
Уместо да се извини, дотична је пожурила да „објасни” и притом није пропустила прилику да опет омаловажи Лаврова.

Ово би требало да буде довољан разлог да се тражи оставка Зоране Михајловић, или да буде смењена декретом Председника Србије, јер она својим изјавама ремети односе Србије са Русијом.

SPUTNIK Србија, 21:16 16.06.2022 (Освежено: 21:23 16.06.2022)

Зорана Михајловић: Лавров није политички лаик

Потпредседница владе Србије Зорана Михајловић реаговала је на изјаву министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, који је чудном оценио њену изјаву да би његова посета закомпликовала ситуацију у Србији и да је добро што је одложено.

Она је поручила да не зна шта је чудно с обзиром на то да шеф руске дипломатије није политички лаик, а да је званични Београд под великим притиском због неуведених санкција Русији.

„Уверена сам да је господин Сергеј Лавров исувише искусан дипломата да би га зачудила било која моја изјава, па и ова везана за његову отказану посету Србији. Не знам шта је чудно у чињеници да се Србија, као европска земља, налази под великим притиском Европе и читавог Запада само зато што је једина земља Европе која се није придружила санкцијама Русији и руским званичницима”, навела је Михајловићева.

Она је, како је саопштено из владе, истакла да је Србија под притиском ЕУ и читавог Запада не зато што је нешто лоше урадила, већ напротив, зато што као пријатељ пружа ову врсту подршке Русији, земљи која је угрозила територијални интегритет једне друге суверене земље - Украјине.

„И само политички лаик не види да у овим околностима посета једног од највиших функционера Русије, нашег пријатеља, Србији ништа добро не би донела. А знам да шеф руске дипломатије никако није политички лаик”, навела је Михајловићева, пренео је Танјуг

https://rs.sputniknews.com/20220616/zorana-mihajlović-lavrov-nije-politicki-laik-1138655216.html
Jocko4
(observer)
17. jun 2022. u 13.18
Симптоматично је да „Политика” није пренела примедбу Лаврова поводом изјаве Зоране Михајловић, а све чешће објављује пропагандне изјаве неких „високих званичника” из западне хемијсфере, у којима се говори против Русије, као и да администратор 'ладно пушта коментаре русомрзаца (Душан Петровић, Никола Нешић, Катица, Московскаја, даса, Маријана) и гуши коментаре којима се аргументовано оспоравају коментари поменутих ботова.
Starac_Foco
(--)
17. jun 2022. u 13.47
Za Politiku je nemoguće ustanoviti ni ko joj je 50% vlasnik a kamo li sto šta prenosi ili ne prenosi...

*********

Na adresi gde je danas registrovano preko 200 različitih firmi u Moskvi, dva čoveka iz Srbije osnovala su u januaru 2012. East Media Group, firmu koja će samo šest meseci kasnije, za 4,7 miliona evra kupiti 50% vlasništva u najstarijem dnevnom listu u Srbiji Politici.

Ove novine su do tog trenutka bile u suvlasništvu Nemačke kompanije WAZ koja je u Politiku došla još 2001. godine, a posedovala je i novosadski Dnevnik. U toku 2005. WAZ je pokušao da kupi i list Novosti, ali u tome nisu uspeli jer je 62% akcija na berzi kupio biznismen Milan Beko.

Nezadovoljni zbog poslovne situacije, WAZ je u junu 2012. godine prodao svoj udeo u Politici firmi East Media Group dok je država ostala vlasnik drugih 50% Politike.

Vlasnik firme East Media Group bio je Aleksandar Trbović, a direktor Uroš Stefanović. Obojica su javnosti u Srbiji postali poznati tek nakon kupovine Politike, ali se o njima ni danas ne zna mnogo.

Trbović i Stefanović su zajedno vodili firmu sve do januara 2015, kada je Stefanović otišao sa mesta direktora.
Stefanovićev odlazak nije prošao glatko jer je između dva poslovna partnera nastao problem oko osnivačkih dokumenata firme – bivši direktor je otišao iz kompanije ali nije predao osnivačka dokumenta vlasniku.

Trbović nije mogao da upravlja firmom, računima u banci ili da se bavi prodajom zbog čega je bio prinuđen da pred ruskim institucijama u novembru 2015. zatraži nove kopije osnivačkih dokumentata. U tome je uspeo u maju sledeće godine i konačno preuzeo firmu.

Međutim, firma godinu dana nije imala aktivnosti jer Trbović nije mogao njom da upravlja zbog čega su poreski organi pokrenuli u januaru 2016. postupak za njeno gašenje.

Ovome se Trbović usprotivio i pokrenuo postupak pred sudom koji je u junu prošle godine odlučio da poništi rešenje o brisanju firme i dodelio Trboviću 30 hiljada rubalja odštete.

Od maja 2018. firma je ponovo aktivna, pa je tokom leta Trbović dobio mogućnost da njom upravlja bez ovlašćenja.
Konačno, u septembru je promenio adresu firme. Tada je pokrenut i proces gašenja firme.

S obzirom na to da ova firma poseduje 50% udela u Politici postoji nekoliko opcija šta će se sa tim udelom desiti.

„U postupku likvidacije, neki likvidacioni ostatak će pripasti osnivačima, znači sadašnjem vlasniku. To je samo ako iz tih 50% ne moraju da se namiruju poverioci”, objašnjava za CINS Branko Pavlović, advokat iz Beograda, i dodaje da ako ruska firma ima dugove, udeo koji poseduje u Politici biće prodat trećem licu kako bi se namirila dugovanja.

Takođe postoji mogućnost da je 50% udela u Politici već prodato nekoj trećoj strani objašnjava Pavlović, iako ti podaci trenutno nisu upisani u Agenciju za privredne registre gde i dalje kao suvlasnik stoji ruska firma.

„Veća je verovatnoća da je tih 50% on (Trbović) već negde uneo kao osnivački kapital u drugu firmu”, kaže Pavlović.

Postupci Komisije za zaštitu konkurencije bez epiloga
„To je toliko netransparentno i nefer bilo prema našoj državi da ja nemam reči”, ocenio je, nedugo nakon prodaje udela Politike, Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade.

Tokom 2012. Vučić je tvrdio da je „kompletan mozaik sklopljen” i ukazao da iza ruske firme zapravo stoji biznismen iz Šapca Miroslav Bogićević.

Bogićević je međutim te navode demantovao, uz reči da njega pominju kao novog vlasnika Politike možda zato što je „lep i pametan”.

Zbog velikog interesovanja javnosti Komisija za zaštitu konkurencije je 18. jula 2012. saopštila da East Media Group, u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, ima obavezu da prijavi da je preuzela 50% udela u Politici. Iako je za to imala 15 dana, ruska firma nije podnela prijavu u predviđenom roku.

Prodaja Politike nije smela da se obavi bez dozvole Komisije za zaštitu konkurencije koja je trebalo da proveri ko i pod kojim uslovima kupuje Politiku i da li se tom prodajom remeti fer tržišna utakmica.

Komisija je tokom 2012. bila u kontaktu sa Urošem Stefanovićem, u tom trenutku direktorom East Media Group, ali postupak po službenoj dužnosti nije pokrenut sve do 2014.

Ostaje nejasno zbog čega je Komisija čekala toliko dugo, a na molbu CINS-a za intervju nadležni iz Komisije nisu pristali.
Pred kontrolom Komisije 2014. našao se Koncern Farmakom iz Šapca u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.

Komisija je tada obrazložila da postoje nezvanični podaci da su vlasnik i direktor ruske firme povezani sa Farmakomom i Bogićevićem i da proveravaju da li je došlo do kršenja zakona.

Postupak je brzo zaustavljen jer je Farmakom otišao u stečaj u septembru 2014, a Bogićević uhapšen dva meseca kasnije zbog sumnje da je oštetio „Privrednu banku Beograd” kod koje se zaduživao.

Komisija je zato odlučila da pokrene novi postupak – direktno protiv ruske firme pa su u novembru 2014. doneta dva zaključka.

Prvim je konstatovano da je direktor ruske firme Uroš Stefanović zaposlen u predstavništvu koje Farmakom ima u Moskvi, a da je Aleksandar Trbović, vlasnik firme iz Moskve, rođak Miroslava Bogićevića, vlasnika Farmakoma.

Takođe, predsednik skupštine Politike, koga prema ugovoru o prodaji postavlja kupac, postao je Mita Katić, predstavnik Farmakoma.

Drugim rešenjem Komisija je izrekla privremenu meru ruskoj firmi kako ne bi mogla da proda 50% udela koji ima u Politici dok se ne utvrdi da li je koncentracija sprovedena bez odobrenja Komisije što bi moglo da dovede do nenadoknadive štete za sve učesnike na tržištu u Srbiji.

Nekoliko meseci kasnije, u januaru 2015. Komisijа je naredila firmi iz Moskve da u roku od osam dana dostavi dokumentaciju kako bi mogao da se nastavi postupak provere pravog vlasništva.

Ni ovu obavezu East Media Group nije ispunila zbog čega joj je krajem marta 2015. izrečena novčana kazna od 143.500 evra.

Tada je doneto i rešenje da se postupak protiv East Media Group obustavlja uz obrazloženje da zapravo postoji problem sa ugovorom o prodaji Politike iz 2012. i da treba prvo utvrditi da li je on punovažan.

U saopštenju piše da je na osnovu prikupljenih dokaza i izjava svedoka, Komisija došla do saznanja koja upućuju na mogućnost da, prilikom prodaje 50% udela Politike, WAZ nije postupio u skladu sa osnivačkim aktom.

„Naime, prikupljeni dokazi i izjave svedoka, upućuju na osnovanu pretpostavku da ponuda za otkup udela (pravo preče kupovine), nije dostavljena drugom članu društva, koji je u većinskom vlasništvu Republike Srbije, na način i pod uslovima predviđenim aktima društva”, konstatuje Komisija.

S obzirom na moguću štetu po imovinska prava i interese Republike Srbije, Komisija je odlučila da u aprilu 2015. slučaj pošalje Državnom pravobranilaštvu „radi ispitivanja punovažnosti predmetnog ugovora i odlučivanja o eventualnom pokretanju spora”.

Međutim, Državno pravobranilaštvo je na to odgovorilo da je Politika pravno lice zbog čega Pravobranilaštvo, koje zastupa državne institucije, nije njen pravni zastupnik. O mogućnosti podnošenja tužbe tim povodom je obavešten Generalni sekretarijat Vlade Srbije.

Kontradiktorni odgovori Komisije i Pravobranilaštva
Komisija za zaštitu konkurencije je nakon prodaje 50% udela inicirala i pokretanje postupka sa Državnim pravobranilaštvom.

Obe institucije su 2016. prekinule aktivnosti koje se tiču Politike, a CINS-u su poslale delimično kontradiktorne odgovore oko toga šta se tačno danas dešava u ovom slučaju.

Članovi Komisije nisu pristali na razgovor sa novinarima CINS-a, a u pisanom odgovoru naveli su da ne mogu da komentarišu slučaj Politike dok Državno pravobranilaštvo ne reši „prethodno pitanje” odnosno dok se ne utvrdi „moguća ništavnost kupoprodajnog ugovora” kojim je Politika prodata firmi East Media Group.

Međutim, Državno pravobranilaštvo je u odgovoru CINS-u negiralo navode Komisije i odgovorilo da trenutno ne vode postupak koji se tiče Politike.

Prema podacima koje je Državno pravobranilaštvo dostavilo CINS-u, početkom novembra 2016. godine njima se obratila Komisija za zaštitu konkurencije sa molbom za pomoć oko naplate kazne od 143.500 evra koju je Komisija izrekla godinu i po dana ranije ruskoj firmi zbog nedostavljanja dokumentacije u postupku koji je pokrenut pred tom institucijom.

Na tu inicijativu Državno pravobranilaštvo je odgovorilo da nemaju obezbeđena budžetska sredstva kako bi angažovali advokatsku kancelariju iz Rusije koja bi mogla da se pozabavi prinudnom naplatom, te da Komisija može podneti tužbu sudu.

Početkom decembra 2016. godine Pravobranilaštvo je dobilo dopis Komisije u kojem se navodi da je ruska firma obrisana iz registra i da nema potrebe preduzimati bilo kakve radnje.

Međutim, Trbović je pokrenuo postupak pred sudom koji je u junu 2017. poništio rešenje o brisanju firme.

D-Man
(Analyst)
17. jun 2022. u 13.50
„Симптоматично је да ”Политика„ није пренела примедбу Лаврова поводом изјаве Зоране Михајловић, а све чешће објављује пропагандне изјаве неких ”високих званичника„ из западне хемијсфере,...”

То ти довољно говори да ништа није случајно и да се неке ствари одвијају по нечијем плану. Мен и се чини да је тај план да се грађанима Србије, на неки начин, омрзне Русија тако да је онда лакше спровести неке друге одлуке у дело.

Ништа то Михајловићка није учинила на своју руку већ у договору са Вучићем. Нико из Владе ништа не ради без одобрења Вучића па тако ни Премијер(ка) Брнабић.

Обрати пажњу на ону реченицу када каже како је Русија требала да нас замоли да им уведемо санкције па да нас Запад остави на миру. Пази, такве идиотске приче пале код неких грађана у Србији који помисле да је то Русија заиста требала учинити уколико нам је пријатељ.
Јбт, ми опет хоћемо од пријатеља да направимо непријатеља и то само да бисмо наставили да задовољавамо оног правог и истинског непријатеља који нас никад, ама баш никад неће престати уцењивати и услловљавати.

Наставимо ли тако, буквално ћемо остати сами на ветрометини или, још горе, у чврстом ''загрљају'' Запада од којег пуцају кости. Бићемо очерупани ко заклана кокошка пре него што је убаце у неку супу.
lisabutterflay
17. jun 2022. u 15.12
ZORANIN SIN RADI U BELOJ KUCI,,,U USA. STA RECI ?
intrigue
17. jun 2022. u 15.49
ко ће бре Србима утерати у вугла да је Русија „пи кака” , нема шансе ни 5 тих Михајловићки ,јало ва је то работа .
и није њој ово први пут , већ 21 -први ...много је бре „да није случајно” , очигледно је . :)) и , по мени је само питање на коју фору
она остаје на том месту на ком је , где је фора ?
што рече Јоцко шта још та милфара треба да уради па да пи попила ногу у дупе од Суперменка Вучића ?

пс.
а да није баш јасно зашто је Лавров хтео у БГ , баш у овај вакат ...па и није јебига , мора се признати .
:))
CAHJAP
17. jun 2022. u 18.43
Kaže dotična, kao i AV po ko zna koji put, da se Srbija jasno opredelila ka EU.
Da ja vas pitam, ko se to opredelio ka EU i još pod kojom cenom ?
Jocko4
(observer)
17. jun 2022. u 22.27
intrigue,

Овај део његове изјаве је важан:

„Потпредседница Владе, госпођа Михајловић, дала је веома чудну изјаву, да нису хтели да ме виде тамо у Београду, КАО ДА САМ СЕ ЈА САМ ПОЗВАО. Она је даље рекла да ако Лавров каже да је пријатељ Србије, није требало ни да помисли да долази код нас када смо под притиском да уведемо санкције Русији”, рекао је министар у интервјуу за НТВ.

> КАО ДА САМ СЕ ЈА САМ ПОЗВАО. <

Тај КО га је позвао (Суперман?, Куферче?) сад ћути и не сме да предложи покретање процедуре за испитивање њене одговорности за њено смењивање.
Jocko4
(observer)
17. jun 2022. u 22.30
lisabutterflay,

Ако је тачно да њен син ради у Белој Кући, могло би да се говори и о конфликту интереса.
semperaliquem
18. jun 2022. u 06.46
Жалосно је да пре овога многи Срби нису могли да разумеју да је Србија окружена са свих страна.

Мени је некако ово најјачи утисак.
Ове изјаве, међусобно неразумевање и неслагање различитих мишљења и није.
Тога је увек било и биће.
kupressrpski
(vozac)
18. jun 2022. u 07.55
Apsiti stoku komunisticku zarazenu prvo canak onda sve redom…
Jocko4
(observer)
18. jun 2022. u 11.27
semperaliquem,

Не верујем да неко од учесника у овим дискусијама није свестан да је Србија окружена „пријатељским” земљама.

Овде није реч о томе, премда је очигледно да и Зорана Михајловић покушава да брани своје џиберско понашање и недипломатски држи придику Лаврову, него о још једној у низу њених скандалозних изјава и одлука.
Није важно шта она лично мисли, него шта 'госпођа министарка' говори, јер својим изјавама наноси штету односима Србије и Русије.
Није први пут да она изазове бурне реакције (због својих изјава, или одлука), али је чудно да се она 'претплатила'на седење у министарским фотељама.

Поставља се озбиљно питање: У чије име она говори, чије интересе заступа и докле ће да буде толерисано њено деловање ?
Seeb-VN1700Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Seeb-VN1700
20. jun 2022. u 15.12

> КАО ДА САМ СЕ ЈА САМ ПОЗВАО. <
-

Nemam vremena za ta sva citanja ali je tačno da se Lavrov sam pozvao.
Niko ga nije pozvao, i njegov dolazak u ovim vremenima može Srbiji samo probleme da donese.
Rusi se odnose prema Srbiji kao da ta država nema svoje „JA” kad je Rusija u pitanju.
Pa zato onda smatraju da mogu doći i nepozvani.
Jer eto kao može im se..

-
Jocko4
(observer)
21. jun 2022. u 00.24
Seeb-VN1700,

У међудржавне посете се долази по позиву, или по претходном договору.

Seeb-VN1700Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Seeb-VN1700
21. jun 2022. u 00.53
Srbija je za Rusiju Gubernija, pa zato Rus misli da može doći kad hoće i nepozvan.
Guglaj šta znaci „Gubernija” pa ćeš onda razumjet Lavrova.
Srbija za potrebe Rusa mijenja datum proslave državnih praznika.
Samo za Ruse.

-
Kraj_Sveta
(socijala)
21. jun 2022. u 04.00
Bez obzira kako pogrdno nazivas srpsko-ruske odnose, ako već nismo u prilici da nemamo gospodara, ipak malo razumnije zvuci da budemo gubernija nekog koji ipak ima bar donekle fer odnos prema nama.
Druga opcija gospodara, onog sa zapada zavrce ruke, truje i ubija.
Jocko4
(observer)
21. jun 2022. u 13.14
Seeb-VN1700,

>'...pa ćeš onda RAZUMJET Lavrova.'
- - -

Да ли би ти могао RAZUMJET да међудржавне посете нису тако просте и да се у земљи-домаћину обавезно врше безбедносне провере и припреме, а за то треба неко време и зато се посете најављују.
Уколико „губернија” процени да безбедносна ситуација не испуњава предуслове, или се посета не уклапа у распоред других у земљи-домаћину, о томе обавештава државу из које треба да доће неки званичник у посету.

Постоје и тзв. посете на основу претходно постигнутих ДОГОВОРА о отворенеим роковима, али се и тада посета најављује, управо због безбедносних разлога.

У овом случају, Србија је знала за посету Лаврова, јер је она била договорена, а проблем су направиле околне државице. Вучић је знао да су искрсле компликације, али се веровало да ће се ипак наћи неко решење. Због тога ни Русија ни Србија нису отказале посету.
Seeb-VN1700Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Seeb-VN1700
21. jun 2022. u 14.10
Pa ja ne znam kako da ti kažem da Lavrova niko pozvao nije i da se sam pozvao.
Zašto je to tebi teško za shvatit?
Rusi su takovi, krkani sto bi balkanci rekli.
Razvalise Ukrajinu samo zato što ih je zapad zayebo.
Pa ako ako su Ameri postavili rakete na ruske granice, postavi i ti neku recimo u Mexiku, Kanadi..
Ranije su isto tako Ameri postavili rakete na tursko-ruskoj granici i Rusi postavise svoje u Kubi.
I kako bilo dalje?
Kaže Amer dobro Bacuska ja ću sklonit svoje iz Turske a ti skloni svoje iu Kube i ok. Tako i bilo.
A šta je ovo u Ukrajini? Udarise po siritinji.

Pa kako mislis da će se to da zavrsi?
Dal će bit smjena vlasti u Kremlju ili Kijevu?
Pa covjece ne možeš protiv čitavog svijeta. Tu lekciju Srbijanci uce svako malo. Koliko je puta bombardovan Beograd?
Ukrajinci su kod kuce, a ruski borci, gdje su oni?
Šta mislis kome je lakse vrsit rotacije boraca na fronti?
Svakih 20-tak dana moras da zamjenis borce, inače oni odose i kažu .ebite se..

-
Jocko4
(observer)
21. jun 2022. u 14.35
Seeb-VN1700

>'Pa ja ne znam kako da ti kažem da Lavrova niko pozvao nije i da se sam pozvao.'
- - -

Како да ми кажеш ?
Па ваљда као што си већ рекао, а ниси обратио пажњу на постојање договора о тзв. отвореним роковима, какви обично постоје међу државама на високом нивоу сарадње. (Србија и Русија нису једине које имају такве договоре).

Друго: Да је тако како ти кажеш, Лавров сигурно не би рекао да се није сам позвао.

Треће: Чудно је да ннемаш негативан коментар поводом Шолцовог услова, да неће доћи у Србију ако је Лавров посети пре њега (6. јуна о.г).
Да ли то значи да је Србија немачка губернија, којој Немачка може да негира суверено право да суверено води суверену неутралну спољну политику ?
Лавров није постављао никакве услове, а ти говориш о некаквој руској губернији.

П.С. Начитао сам се довољно коментара разних русофоба и русомрзаца, друго-србијанаца и активиста разних НВО-а и само још фали да кажеш 'малигни утицај Русије' да бих те препознао као једног од њих.
Уједно, твој српски је мало-прилично чудан, па помишљам и да те је неко ангажовао.

Jocko4
(observer)
21. jun 2022. u 15.15
Seeb-VN1700,

Зорана Михајловић није рекла да је Лавров сам себе позвао, него је суштина њене недипломатске изјаве да није требало ни да дође у незгодном моменту.

Пре свега, она није министар спољних послова (то није њен ресор) и није јој први пут да показује одбојност према руским дипломатама и пословним представницима.

Ти и још неки (које сам побројао у претходном коментару) протурате гласину да Лаврова нико није позвао у посету.
Одакле теби и такОвима такОва непроверена информација, дезинформација коју предано ширите ?

Шта ако је Вучић у разговору са Путином (током уговарања цене гаса) имао договор о посети Лаврова, а пропустио да о томе обавести владу (конкретно „госпођу министарку”), а она гурнула нос у ресор министра спољних послова ? Вероватно зато Вучић и нема петљу да јој удари заушку, јер зна да је и сам крив јер није саопштио све важне појединости разговора.

Ипак је чудно да се испади Зоране Михајловић толеришу и да Вучић има само један коментар на ову њену изјаву (о посети Лаврова) - да је то њено лично мишљење.

Jocko4
(observer)
21. jun 2022. u 23.30
Seeb-VN1700,

>’Rusi su takovi, krkani sto bi balkanci rekli.
Razvalise Ukrajinu samo zato što ih je zapad zayebo..’
- - -

После 8 година терорисања (гранатирањем насеља) руског народа у Донбасу, о чему ниси рекао ни реч, кажеш да су Руси кркани !? (Поздравили те Наташа Кандић и Чанак).
Украјина је потписала Мински споразум и имала је прилику да све ово реши на миран и цивилизован начин, али није, него је чак појачавала реторику и претње упућене Русији.
***

>’Pa ako ako su Ameri postavili rakete na ruske granice, postavi i ti neku recimo u Mexiku, Kanadi..’
- - -

Како после овога ико озбиљно да дискутује с тобом ? Добро ниси рекао да поставе ракете у Ирској, или у Тексасу.
***

>’Ranije su isto tako Ameri postavili rakete na tursko-ruskoj granici i Rusi postavise svoje u Kubi.
I kako bilo dalje?’
- - -

Којешта !
Кад је то Русија ПОСТАВИЛА своје ракете на Куби ?
Русија је НАМЕРАВАЛА да постави ракете на Куби и бродови су већ били близу Кубе, али је после разговора Кенедија и Хрушчова та акција обустављена.
***

>’A šta je ovo u Ukrajini? Udarise po siritinji'
- - -

Информиши се мало и не претварај се, не глуми болећивост и ганутљивост. (Другим речима, убриши сузе-музе).
Познато је који су циљеви ове операције и на кога су ударили Руси.
По теби су укро-нацисти, инфилтрирани нацисти и плаћеници из иностранства - сиротиња.
***

>’Pa kako mislis da će se to da zavrsi?
Dal će bit smjena vlasti u Kremlju ili Kijevu?
Pa covjece ne možeš protiv čitavog svijeta. Tu lekciju Srbijanci uce svako malo. Koliko je puta bombardovan Beograd?
Ukrajinci su kod kuce, a ruski borci, gdje su oni?
Šta mislis kome je lakse vrsit rotacije boraca na fronti?’
- - -

Завршиће се врло лоше, јер Запад (по диктату Америке) упорно ради на продужењу и ширењу сукоба који су они изазвали.
Ако хунта у Кијеву настави да растеже жваку и тупи мотку, постоји реална опасност да Русија покрене веће војне ефективе, а Zеленски и екипа већ су разматрали избеглиштво у Пољску, или даље на Запад.

Украјинци јесу код куће, али не господаре Украјином, јер су на власти западне марионете.

И Немци су били код куће кад су их руски борци „посетили” 1945.

Ротација ?
Ротацију бораца 'na FRONTI' лакше врши она страна која има већи контингент војних обвезника које може да мобилише.
Где си научио да је ФРОНТ именица женског рода ?
***

>’Svakih 20-tak dana moras da zamjenis borce, inače oni odose i kažu .ebite se.’
- - -

Да, да, и Америка је вршила ротацију у Вијетнаму, али на 6 месеци, а у Ираку су неки остајали два пута 6 месеци и сви су у хору певали „хеб'те се!”
Jocko4
(observer)
22. jun 2022. u 12.45
Seeb-VN1700,

>'Pa covjece ne možeš protiv čitavog svijeta.'
- - -

Ово морам да издвојим, јер је то уобичајена флоскула агитатора про-западних НВО-а.
Ко је тај čitav svijet ?
Јел' Кина, Русија, Индија, земље Јужне Америке, Белорусија, Казахстан, ...

Докле ће да се натура нацистичко једнодимензионално бесмислено мишљење - „ил' си с нама, ил' си против нас” ?
Seeb-VN1700Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Seeb-VN1700
22. jun 2022. u 14.43
Jocko4 reci ću ti samo da su Srbiju oba puta spasili Amerikanci.
Rusi nikad nebi pobjedili Hitlera i nebi nikad dosli do Berlina bez americke pomoći.
Jugoslaviju je Amerika rasturila samo zato da ne predje pod ruski uticaj.
Čak i ostatak krnje Jugoslavije takodjer je rasturula iz istog razloga, radi Rusa.

-
crni_jaguar-bec
(Saobracajni inzenjer)
22. jun 2022. u 16.29
Seeb, zaboravio si rechi da su nas ti tvoji ameri tri puta spašavali. Zadnji put je to bilo 99 godine kada su na Srbiju izruchili nekoliko tona osiromašenog uranijuma kroz bombe. Sada nas isto pokušavaju spasavati od zdravog razuma koji nam govori da ništa dobro ne potiche i ne dolazi iz njihove kuhinje u kojoj se sprema samo zlo po sve države koje ne žele da sarađuju sa njima i da sa njima ne treba šurovati. Chak šta više i same Ruse žele spasiti od njih samih. Zauzvrat nam nude sav blud, nemoral, sva zla i tu njihovu demokratiju. Vama Hrvatima je to svejedno ochigledno jer ste pod njihovim uticajem potpali nakon završetka 2 svetskog rata. Nama nije jer želimo razmišljati trezveno i realno a ne prihvatati zdravo za gotovo svakojake gluposti koje dolaze od njih.

Eto zaboravio si rechi i to da i svetsku ekonomiju i zdravlje ljudi spasavaju instaliranjem i širenjem raznih bolesti među kojima je i korona.

Chak i preko bedne svite ukrajinskih politichara koji su prodali svoje sitne duše za šaku dolara i neke duboke fotelje i napravili tolike bio hemijske laboratorije u Ukrajini za svoje nehumane opite nad ljudima. Pametnom je ovo više nego dovoljno.
crni_jaguar-bec
(Saobracajni inzenjer)
22. jun 2022. u 16.35
Što se tiche same te veštice Zorane, jasno je chiji je ona pion. Najgore je što su pogrešni ljudi na pogrešnim pozicijama. I to strane sluge. I nju su zaslepili dolari i neka vila na nekom ostrvu pa nabija oberuchke nož u leđa Srbiji i Srbima. Nju i celu vladu treba u ludnici strpati ili sve njih poslati u nekom gulagu po Sibiru.
crni_jaguar-bec
(Saobracajni inzenjer)
22. jun 2022. u 16.40
Srbija je jasno za put u EU? Pa jel je to vuchichi opet izjavio gluposti i ostao živ?
Neche on protiv svojih šefova ništa uraditi.
Neko se gore pitao u smislu što vuchichi ne šutne Zoranu? Pa vrana vrani ne vadi ochi. Rade za iste gazde. Kratko a jasno.
Jocko4
(observer)
22. jun 2022. u 17.27
Seeb-VN1700,

И сад залазиш у подручје које недовољно познајеш ...
Америка је помагала СССР и чекала да Немци и Руси искрваре, а укључила се у рат у Европи кад је већ било јасно да ће Црвена Армија (ако се настави како је кренуло) стићи до Атлантика. (То је било у складу са планом Черчила).

Премда су изненадили Немце у Нормандији, могло је да се деси да америчке, канадске и британске снаге буду ипак бачене у Ламанш. Веровао или не, спасло их је што је ађутант пробудио Хитлера тек у 7:30 (по устаљеном протокоу), уместо чим је примљена депеша о искрцавању савезника. Због тога су из Немачке тенковске јединице кренуле скоро читав сат касније (што је око 60км кашњења). Западни војни аналитичари сматрају да је тих сат времена било преломно, јер су управо у то време савезничке трупа успеле да учврсте освојене позиције изнад гребена на обали.

Да ли си размишљао зашто Америка није помогла у време док Црвена Армија није пробила фронт и преузела иницијативу ?

Да ли си знао да су нас Американци и Британци бомбардовали пред крај другог С.Р.-а, чак и на православни Божић ?

Америка јесте помогла ФНРЈ/СФРЈ после 1948. зато што је њој и Британији одговарало да Југославија не буде уз ССССР.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.