Diskusije : Politika

 Komentar
Pismo prijatelju o istorijskoj pozadini rata
Popaj
13. jun 2022. u 00.45
Pismo prijatelju o istorijskoj i političkoj pozadini rata u Ukrajini
David North
15 April 2022
...
Da je sporazum o ne-NATO statusu Ukrajine mogao biti osiguran, zar to ne bi bilo bolje od sadašnje situacije? Može li se ozbiljno tvrditi da Rusija nije imala razloga da prigovara integraciji Ukrajine u NATO? Oni koji su iskusili krizu iz oktobra 1962. sećaju se da je ona izazvana postavljanjem balističkih projektila Sovjetskog Saveza na Kubu. Iako je to učinjeno uz punu saglasnost Castro-vog režima, predsjednik Kennedy je jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države neće prihvatiti sovjetsko vojno prisustvo na zapadnoj hemisferi i da su spremne riskirati nuklearni rat po tom pitanju. To je bilo prije 60 godina. Može li itko ozbiljno vjerovati da bi Biden-ova administracija danas djelovala manje agresivno kada bi, na primjer, Mexico ili bilo koja druga karipska ili latinoamerička država ušla u vojni savez s Kinom, čak i onaj koji bi tvrdio da je isključivo defanzivni?
...
https://www.wsws.org/sh/articles/2022/04/15/cmmf-a15.html
keser
(Тешем букве)
13. jun 2022. u 05.52
Све у писму тачно.
Међутим када пуцање започне никакве позадине више нису важне.
Рачуна се само победа.
Popaj
13. jun 2022. u 07.15
Keser, u ovom ratu nema pobednika, svi smo gubitasi!
keser
(Тешем букве)
13. jun 2022. u 12.02
Губиташи смо ми обични.
А има неких који зарађују милијарде.
D-Man
(Analyst)
13. jun 2022. u 13.09
„World Socialist Web Site javno je osudio rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, ovo principijelno suprotstavljanje političke ljevice nema ništa zajedničko sa groteskno jednostranim zvaničnim propagandnim narativom SAD-NATO, koji invaziju predstavlja kao potpuno ničim izazvan akt agresije Rusije.”

Ето, баш тај део текста ми је привукао пажњу. Врло лепо речено! Исто се односи не само на ту ту веб страницу већ и на све државе које из принципијелних разлога осуђују напад на Украјину што онда Запад користи као некакав доказ јединства међународне заједнице против Руса.

Тако ради западна пропаганда и управо због тога сам био један од оних који није био за она два гласања Србије у УН.

Разумем ја принципијелне разлоге али ми врло добро знамо западну пропаганду и махинације које су и нас много коштале.

Нико неће запамтити речи српског амбасадора да се Србија не слаже са појединим деловима резолуције већ се само памти глас Србије.

Е, управо због тога, из принципијелних разлога је Србија требала бити уздржана а не гласати за ту резолуцију јер нама никакви приниципијелних разлози нису сачували Косово и Метохију да и даље, по резолуцији 1244 буде саставни део Србије, већ само ствавови Русије и Кине.
Исти тај Запад са којим се Србија сагласила је нама отела Косово и Метохију.

Дакле, то су неки проблеми српске вањске политике јер се лута. Ако си окренут и једној и другој страни онда мораш бити узржан јер неутралност је принцип који важи и за гласање.

Иначе, ево и линка на енглеском ако неком треба:
https://www.wsws.org/en/articles/2022/03/19/cmmf-m19.html

Popaj
13. jun 2022. u 20.09
„Sjedinjene Države neće prihvatiti sovjetsko vojno prisustvo na zapadnoj hemisferi i da su spremne riskirati nuklearni rat po tom pitanju.”

P.S. Tada su Rusi popustili, a sad je vreme da tako postupe i US-rani, da se ne zagovna cela planeta...
Popaj
13. jun 2022. u 20.21
D-Man
(Analyst)
13. jun 2022. u 13.09

Дакле, то су неки проблеми српске вањске политике јер се лута. Ако си окренут и једној и другој страни онда мораш бити узржан јер неутралност је принцип који важи и за гласање.
**********************************************************************
D-Man,
Volim i postujem tvoje komentare, ipak treba uzeti u obzir da je Srbija u neprijateljskom okruzenju...
Jocko4
(observer)
14. jun 2022. u 09.55
Popaj,

>'D-Man,
Volim i postujem tvoje komentare, ipak treba uzeti u obzir da je Srbija u neprijateljskom okruzenju...'
- - -

Мислим да је по питању два гласања у УН (поводом специјалне операције Русије у Украјини) важна и „клацкалица-тракалица” у којој се нашла Србија.
Претходно је Савет безбедности Србије усвојио много прецизнију, уравнотеженију и принципијелну Резолуцију, да Србија не подржава ту операцију. То је било довољно у складу са неутралним статусом Србије.

Србија је под притисцима у другом гласању поклекла и подржала осуду руске интервенције. То НИЈЕ морала - требало је да буде уздржана. Оббразлоење које је навео А. Вучић је у пракси показало своју анемичност, јер су притисци на Србију и после тога настављени у непромењеном наративу.

Србија срећом није увела санкције Русији, премда је и у томе ставила акцент на своје интересе (подршка Русије у СБ УН), тако да звучи као да јет тако одлучила из користољубља, а не због принципијелног става преме санкцијама. (Поготово што је раније два пута тајно, иза очију и ушију јавности, увела санкције Белорусији).
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.