Diskusije : Politika

 Komentar
Neprijatelji komsije
lisabutterflay
06. jun 2022. u 20.47
Bugari i Makedonci nisu dozvolili Lavrovu da prijateljski poseti Srbiju, ali su zato dozvolili Nato paktu da nas bombarduje 1999 godine.. Dosta vise pruzanja ruke onima koji bi da nam je uvrcu.. Srbi i Rusi braca zauvek...
Jocko4
(observer)
07. jun 2022. u 00.51
Тзв. Отворени Балкан.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
07. jun 2022. u 04.34
Posipali smo se pepelom, isporucili Hagu čak i predsednika države, komsijama Makedoncima izgradili pola države posle zemljotresa, komsijama montenegrosima izgradili državu posle zemljotresa. Politicari u Srbiji rade u korist stete svom narodu. Kakve isporuke zita, ulja itd, nek kupe ima na trzistu po daleko većim cenama. USA trazi od nas da prekinemo sa rujama, nafta, kažu iz USA nema problema dobicete, nasi odgovaraju ali preskupo mi nemamo para, USA kaže e to je vas problem.
CAHJAPPoruka negativno ocenjena. Pokaži

CAHJAP
07. jun 2022. u 05.30
Ameri imaju uskladiśtene preradjene nafte za sledećih 50 godina i toga moraju da se reše jer za jedno desetak godina će nafta u potpunosti izaći iz upotrebe jer se potpuno prelazi na električnu energiju. Jedino sirova nafta ili mazut će se koristiti za pokretanje ogromnih generatora za proizvodnju električne energije. I litijumske baterije će izaći iz and upotrebe. Elon Mask već radi sa tri različitih vrsta baterija, sumporna baterija, mangan baterija i nuklearno-dijamantska baterija koja će trajati godinama bez potrebe da se dopunjava.
Energija je moć, bez obzira dali su u pitanju pojedinci, kompanije ili države koje poseduju izvor i tehnologiju da vrše distribuciju po svetu.
CAHJAP
07. jun 2022. u 05.42
Da se vratim na temu, jedino mi Srbi koji smo od vajkada imali hrabrost i inat da se suprotstavimo silama daleko većim od nas kao retko koji narod na svetu, dok naše komšije su uvek bili hrabri kada su ih te sile koristile da ih upotrebljavaju kao avatare protiv nas.
Jedino Rusija i dominacija Rusije na Balkanu i daće Bog i u Evropi će biti garant mira, stabilnosti i prosperiteta. Svaki naš političar koji se suprotstavlja bratskoj Rusiji je izdajnik kao i on ii koji našu budućnost vidi u našim dokazanim neprijateljima, nekada pripadnicima trećeg a danas četvrtog rajha zajedno sa amerikom, engleskom i svim njihovim marionetama. Da se samo oni pitaju, Srbiju i Srpski natod bi potpuno izbrisali iz postojanja što su više puta kroz istoriju pokazali isto kao što nas danas ucenjuju.
Starac_Foco
(--)
07. jun 2022. u 08.02
CAHJAP
07. jun 2022. u 05.30

Ameri imaju uskladiśtene preradjene nafte za sledećih 50 godina i toga moraju da se reše jer za jedno desetak godina će nafta u potpunosti izaći iz upotrebe jer se potpuno prelazi na električnu energiju. Jedino sirova nafta ili mazut će se koristiti za pokretanje ogromnih generatora za proizvodnju električne energije.

********

Fino je sanjati, ali da se ipak malo spustis na zemlju...? Evo zašto.

Dnevna potrosnja nafte u USA je oko 20 miliona barela sto je oko 3 milijarde litara.

Ako taj broj pomnozis sa 365 pa onda sa 50 (da dobijes koliko potrose za 50 godina) ispada oko 57 biliona kubnih metara.

Pretvorio sam u kubne metre posto ne bih ni znao da izrazim tako veliki broj u litrima. Pri cemu da ne bude zabune to su „srpski” bilioni (1 bilion = 1000 milijardi) a na engleskom to bi bili trillions.

Ako to pretvorim u kubne kilometre, oni dakle imaju skladisni prostor za preradjenu naftu velicine 57 kubnih kilometara... Da nije ipak malo mnogo?

Možda nemas odjecaj koliko je kubni km veliki. Evo za poredjenje, Sava na uscu u Dunav ima prosjecan protok od 1700 m3/sec i trebalo bi joj vise od godinu dana da „naspe” 57km3...

A posto je mjerenje kubnim kilometrima malo neprakticno, evo realnije „posude” 57km3 je oko 250 hiljada tankova za naftu svaki precnika 100m i visine 30m...

Drugi dio izjave, tj da će nafta da pokrece „ogromne generatore” je takođe netačan. Trend koji odavno traje je da se zatvaraju elektrane na naftu i mazut (kao i na ugalj) a ne da se otvaraju. Jedino se elektrane na gas još uvijek prave jer one daleko manje zagadjuju.
Power12345
07. jun 2022. u 14.12
Komšije...gladno pašćinje a kad im baciš da jedu trgaju lanac, zavijaju , škevću i ujedno ulizuju da tmurni domaćin se smiluje ..
Koji Bugari ...Makedonci isti
Ali ovi i što nekad mislih da je CGora časna i poštena...Lopov do lopova
CAHJAP
07. jun 2022. u 19.06
Starac Fočo, nisam se najbolje izjasnio. Samo u americi ima oko 5 godina uskladištene nafte a daleko više u svetu koje je pod direktnom ili indirektnom kontrolom amerike. Kada se ipak obrazloži načinom koji si izneo, da to je neverovatno velika količina i deluje nerealno.
Što se tiče generatora na naftu, to nije tačno da izlaz iz upotrebe. Na ugalj da. Familije i države koje drže moć i priliv ogromnog kapitala preko nafte neće prestati sa naftom sve dok je ima. Prodavanje magle o zagadjivanju je samo još jedan način oporezivanja običnog naroda. Potreba za električnom energijom raste astromskom brzinom a gradnje hidro elektrana su limitirane, što zbog remećenja vodenih tokova, što zbog problema naseljenosti i zavisnosti od tih tokova jer je na većini mesta nemoguće raseliti narod da bi se gradile brane. Sve više se proizvode ogromni generatori koje pokreće mazutni manji broj nuklearnih reaktora.

~~~~~

The United States holds 35,230,000,000 barrels of proven oil reserves as of 2016, ranking 11th in the world and accounting for about 2.1% of the world's total oil reserves of 1,650,585,140,000 barrels. The United States has proven reserves equivalent to 4.9 times its annual consumption.

~~~~~~

Dakle amerika ima uskladišteno una svom tlu skoro 5 puta svoje godišnje potrošnje što je svega 2.1 posto svetkih rezervi. Amerika ima monopol nad barem 10 posto ovih svetskih rezervi a verovatno i više, i to je ekvivalentno najmanje 50 godina uskladištene nafte.
Starac_Foco
(--)
07. jun 2022. u 20.50
Kakve veze imaju procjenjene rezereve neizvadjene nafte u zemlji sa rezervama preradjene nafte koje si pomenuo u prvoj poruci? Nikakve, reklo bi se.

Oko toga kakve se elektrane prave, ja provedoh 35 godina radeci na tim poslovima, pa moglo bi biti da sam nešto i čuo o tome :).

Po vuko...inama (postinje, oblasti na dalekom sjeveru ili jugu, dzunglama, bespucima, ostrvima, itd naravno ima desetine hiljada manjih generatora na dizel gorivo. To nikad neće prestati da postoji. Ali što se tiče „ogromnih” elektrana ili toplana koje trose neko tecno gorivo, to je postalo rijetkost kao novi projekti. Bude ponekad u državama koje su prebogate naftom. Ali na jednu takvu vjerovatno dodje bar 20 gasnih elektrana slične snage.

Prica o nestanku energije je takođe isforsirana i rezirana. Prije samo 3 godine nikakve velike panike oko struje nije bilo. Sad odjednom fali u skoro svim državama, a potrosnja od onda se smanjila i još se nije vratila na period prije kovida...
CAHJAP
08. jun 2022. u 02.53
Starac Fočo, ovo je iz vikipedije „The United States has proven reserves equivalent to 4.9 times its annual consumption” što nije neizvađena nafta koju tvrdiš, već prerađene nafte u svojim rezervama, što znači za dovoljno prerađene nafte za potrebe amerike za sledećih skoro 5 godina. Daleko veći deo nafte amerika poseduje izvan svojih granica. Većina nafte koja amerika izvozi zapravi nije izvoziz amerike već iz svojih skladišta izvan amerike koji su više od 10 puta američkih rezervi, ne u zemlji već prerađenih i uskladištenih, dakle za sledećih 50 godina što sam već tvrdio.
cicero99
(historia est mater of studioru)
08. jun 2022. u 03.42
Sanjar, bez zle namere moram da primetim da sve sto napises mora se uzeti sa ozbiljnom rezervom. Zašto? Zato sto već preko 20 godina vikipedija nije priznata kao akademski izvor informacija i oni koji je citiraju smatraju se za „vikipedija intelektualce”-kvazi intelektualce. Npr. poznate su bljuvotine vikipedije o Jasenovcu i negiranju genocida u NDH itd. Verujem da nemas zle namere ali vikipediju da ovde citiras kao izvor cinjenica??? ...studenti koji je citiraju na univerzitetima padaju na ispitu. Zašto? Proveri, ali ne preko vikipedije. Postoje arhive, akademski zurnali,istrazivanja, studije,doktorati, knjige itd ako covek želi da zna istinu. Vikipedija je „starbucks” za izgubljene mase...
Pozdrav i kao sto rekoh, ništa zlonamerno, naprotiv veoma dobronameran osvrt.
CAHJAP
08. jun 2022. u 04.06
Cicero, ironično, iako sam postavio to sa vikipedije, svestan sam tih činjenica. Pre nekoliko godina sam došao do saznanja, ne sećam se tačno gde, da amerika ima uskladištenih rezervi preradjene nafte preko 50 godina. Lično znam da su većina američkih rezervi nafte izvan amerike zato i njihova stalna potreba da ratuju tamo gde ima nafte i drugih prirodnih minerala i odatle crpe energente. Čisto sam izguglao i prvi izvor uskladištenih naftnih rezervi mi je iskočio na vikipeji pa sam to kopirao i zalepio iznad.
Starac_Foco
(--)
08. jun 2022. u 08.09
Sve sto si rekao je manje vise netačno Sanjar. I zadrobio si i zapetljao se. Prvo 50 godina pa onda 5 godina. Prvo preradjene pa onda nepreradjene. Šta ispade na kraju? Pa kaže:

The United States has proven reserves equivalent to 4.9 times its annual consumption. This means that, without imports, there would be about 5 years of oil left (at current consumption levels and excluding unproven reserves).

Ovo ocigledno znaci nafta u zemlji, ali se tebi i dalje prikazuje da se radi o preradjenoj nafti. Ako su „proven reserves” u derivatima iz rafinerije, sto je i dalje budalastina za tvrditi iako si smanjio sa 50 na 5 godina, kako mogu „unproven reserves” (nepotvrdjene rezerve) da se nadju u istoj recenici??? Šta je to nepotvrdjena rezerva kad je u pitanju benzin spakovan u bure?

Nabacas s brda s dola nekoliko pogresnih premisa da bi iz njih izvukao „tačan” zakljucak.

Nisu vise samo u Americi skladista ukupne zapremine od 57 kubnih kilometara nego i po svijetu. Imaju kod sebe jedno 5 a po svijetu još jedno 40 rupa svaka velicine Djerdapskog jezera (koje ima zapreminu od 1,3km3) pa u njih sipaju benzin za crne dane???
D-Man
(Analyst)
08. jun 2022. u 10.39
„Nabacas s brda s dola nekoliko pogresnih premisa da bi iz njih izvukao ”tačan„ zakljucak.”

То што си рекао је управо како се Запад понаша према нама Србима већ више од 30 година!
Нема шта нису измислили о нама како би нас оцрнили а онда нам пресуђују управо на основу тих њихових лажи.
Starac_Foco
(--)
08. jun 2022. u 16.28
Pa Ok, to jeste tako, samo ne znam kakve veze ima to argumentom da je „malo” pretjerano tvrditi da Amerika ima preradjene nafte za narednih 50 godina... U realnosti to što imaju u rezervi derivata sigurno je mnogo blize cifri od 50 dana nego 50 godina...

Šta je poenta tvog komentara, da bi za „srpsku stvar” bilo korisno da se i na diskusiji ovde koriste pogresne premise da bi izvuklo sto vise „tačnih” zakljucaka i tako vise ocrnio neprijatelj, ili nešto drugo?
CAHJAP
09. jun 2022. u 00.04
Starac Fočo, pošto tvrdiš da si stručnjak jer 35 godina si proveo u nekoj industriji povezanu sa naftom koju nisi precizno specifirao a samim tim to ne znači da apsolutno znaš sve pri tom mene nazivati sanjarem, da brljavim mešam pojmove itd. Ja vtlo dobro znam šta sam napisao. Rekai sam da Amerika u svojim rezervama ima „preradjene” nafte za skoro 5 godina a deset više u svetu odakle izvozi za druge države. Ako ti tvrdiš da sam pomešao pojmove i da amerika ima u prirodnim rezervama za 5 godina to ipak znači da će amerika ostati bez nafte u sledećih 5 godina shodno svojoj godišnjoj potroşnji naravno ako se za svoje tržište isključivo troši naftu iz svojih prirodnih rezervoara i bušotina. Niko nezna koliko nafte postoji pod zemljom sa obzirom da najviše ektrakcija se vrši pod morem. Bilo je raznih tvrdnji od 10 do 20 do 50 do 100 do tvrdnji da se nafta stalno obnavlja i s'tim da su izvori neiscrpni.
Ovo nije prvi put da si mi kačio dijagnoze jer su nam pogledi različite prirode. Postoji i psihološki naziv za osobe koji imaju potrebu da omalovažavaju druge, da ističu svoje višegodišnje iskustvo u nekom polju (obično nepovezano) u pokušaju dokazivanja drugima da su u apsolutnom pravu. Neću ga ovde upotrebiti, ali reći ću po njovo da amerika ima 50 uskladištene nafte za sledečih 50 godina. Priznajem da lično ove tvrdnje ne mogu da pokrepim čvrstim činjejicama jer sam iznad i izneo delimične izvore kako sam došao do ovakvih saznanja. Ja znam da to zvuči nenormalno mnogo i da takvi rezervoari bi morali biti neverovatno velike zapremine i količine da uskladište tolike količine. Možda grešim, možda ne ali činjenica je da te nikada nisam nazivao imenima i kačio dijagnoze što si uostalom ti u nekoliko navrata činio.
Toliko toga ima nepoznatog u svetu mimo saznanja koja se nama serviraju tako da verujem da i postoji mogućnost da su ameri uskladištili ove neverovatno velike količine koja bi im pružila energstsku superiornost usledled globalne katastrofe koja bi uostalom i sprečila ekstrakciju i pretade naftnih sirovina.
Starac_Foco
(--)
09. jun 2022. u 21.18
Nikakvim te ja strasnim imenima nisam nazvao osim sto sam rekao da si zadrobio i pomijesao. Ako su to „imena” onda se izvinjavam. A sanjarem si se nazvao sam, što se odlično uklapa u ono sto pišes.
Starac_Foco
(--)
09. jun 2022. u 21.34
A što se tiče dokazanih rezervi nafte (ocigledno u zemlji), po volji, koji oćeš izvor i jezik. Premda redosljed nije na svim spiskovima bas isti, Amerika je rednovno ispod 10 mjesta sa 2% svjetskih rezervi.

Srpski:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_dr%C5%BEava_po_dokazanim_rezervama_nafte

Engleski:

https://www .worldometers.info/oil/oil-reserves-by-country/

Ruski:

https://tyulyagin.ru/ratings/krupnejshie-zapasy-nefti-po-stranam-mira.html

Takođe strateske rezerve nafte u USA:

https://bahasa.wiki/sr/Strategic_Petroleum_Reserve_%28United_States%29#title

Laku noć
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.