Diskusije : Politika

 Komentar
Зар Канада и Аљаска нису исто што и Сибир
dulebg
(posmatrach)
01. jun 2022. u 12.51
Зашто Запад баца куке на Сибир? Зашто не користи Канаду и Аљаску? Дал се стварно у Сибиру потрефило толико важних сировина, а да их овамо нема?
Lorka
(поета)
01. jun 2022. u 13.22
Лукав је западни капитализам. Они би своје сировине на Аљаској да сачувају за себе. Сад би прво да потроше оне у Сибиру.
Starac_Foco
(--)
01. jun 2022. u 15.16
A kako znaš da ne koristi, ili pretpostavljas onako „od tamina” sto bi rekla moja pokojna baba?

U Kanadi ima oko 200 rudnika u kojima se vadi oko 60 razlicit minerala, tj vrsta rude. To nije malo. Vecina njih su u vukohebnom dijelu Kanade. To vjerovatno nije ni blizu broja rudnika u Rusiji koja ima oko 200 samo rudnika uglja, ali ja bih uzeo u obzir i to da je SSSR otvarao rudnike po teskom vukoheblju ne nužno zbog profitalbilnosti u momentu kad su otvarani već vise sto je politbiro odlucio da tako treba. Dok su rudnici po Kanadi uvijek bili privatni i nije bilo politbiroa...

Na Aljasci nema mnogo rudnika, ali ja bih to pripisao najviše tome sto u USA postoji čak 12 000 (da 12 hiljada) rudnika, jer razne rude ima po najtoplijim krajevima, Florida, Kalifornija, Texas, Arizona, itd pa što se hebavati na -50 C na Aljasci ako ne moras...?
samadel
(snimam)
01. jun 2022. u 23.12
Aljaska ima naftu za 1/4 potreba USA.
Bio sam tamo. Cevi su ogromne, veličine sobe 4x5m. Uglavnom pod zemljom, a one iznad zemlje, koje se prikazuju nama turistima, stoje na šinama koje se pomeraju u slučajevima zemljotresa, koji je tamo čest. Aljaska živi od te nafte. Njihovi stanovnnici imaju privilegije.
Leti mogu da zarade od turista, ali zimi dobijaju pomoć od države, kao procenat od prodaje nafte, što svakom od njih pripada ako živi minimum 20 godina na Aljasci.
samadel
(snimam)
01. jun 2022. u 23.34
Još nešto.
Ljudi koji žive na Aljsci, nemaju nikakve veze sa američkim načinom života. Oni žive u prirodi i za prirodu. Decu od malih nogu uče da poštuju životinje. Idi u šumu, uberi borovnice ili bilo kakvo voće, ali samo onoliko koliko ćeš pojesti. Ne smeš da baciš, jer to jedu i životinje.
To vaspitanje je najbolje i svaka im čast!
Starac_Foco
(--)
02. jun 2022. u 12.10
Takođe, Canada je 5ta u svijetu po proizvodnji nafte i 4ta po proizvodnji gasa. Oboje daleko prevazilazi domaće potrebe i izvozi se (koliko transportni kapaciteti dozvoljavaju), tako da bar za taj dio teorije zavjera da ovde stede dok ne iscrpe Sibir slobo nešto drže vodu.

No postojanje tih domaćih resursa nije uticalo na dramatican rast cijena. I ovde je gorivo skoro duplo poskupilo jer rat je...

A rat je samo izgovor da nas oderu... Iako je Rusija treca u svijetu po proizvodnji nafte, to procentualno gledano nije mnogo na svjetskom nivou - 12%. Rusija i dalje vjerovatno proizvodi svih tih 12% samo sto manje prodaje u Evropi. Ali čak i da prozizvodi samo pola od nekadasnje proizvodnje, pa to je manjak od 5-6% na svjetskom trzistu što ne izgleda ni kao razlog da gorivo poskupi 10% a kamo li skoro duplo... I sto bi se moglo nadoknaditi tako da ostali veliki proizvodjaci povecaju proizvodnju za manje od 1%...

Doduse, cijena gasa ovde se nije bitno uvecala u odnosu na prošle godine, tu su nas izgleda postedili. Za sad.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
03. jun 2022. u 10.04
„Doduse, cijena gasa ovde se nije bitno uvecala u odnosu na prošle godine, tu su nas izgleda postedili. Za sad.”

Crni Foco, sto pomenu. Postojala je sansa da se ne sjete da dignu i cijenu gasa. Ali sad nam ne gine i to povecanje. ;)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.