Diskusije : Politika

 Komentar
Крајишка српска држава по Ђури Цвијићу
semperaliquem
31. maj 2022. u 11.24
https://www.politika.rs/scc/clanak/508488/Krajiska-srpska-država-po-Duri-Cvijicu

Комунистичке партија Југославије је на свом Четвртом конгресу у Дрездену октобра 1928. усвојила став Коминтерне о разбијању Краљевине СХСКоминтерна је на Петом конгресу, јула 1924. дефинисала формулу разбијања Југославије (тада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца) и прокламовала нове државе, Словенију, Хрватску и Македонију. Коминтернина секција, Комунистичке партија Југославије (КПЈ), на свом Четвртом конгресу у Дрездену октобра 1928. дефинитивно усваја став централе, разрађујући и надграђујући концепт растурања Југославије, додајући на списак нових држава Црну Гору и дајући право отцепљења Мађарима у Војводини и Албанцима на Космету.

Ђуро Цвијић (Википедија)
Како разграничити те пројектоване, нове ентитете који, осим Црне Горе, никад нису били државе односно како дефинисати, маркирати и рашчланити етнички замршене територије, е то није занимало професионалне усрећитеље жртава „великосрпског хегемонизма” и „српског шовинизма”.

Те две комунистичке флоскуле фигурирале су као кључни постулати, псеудоетички алиби за игнорисање кључног, српског питања: где је Србија и шта са Србима на хомогеним српским територијама који остају ван њеног магловитог опсега?!

Ту недореченост и конфузију покушао је да коригује један једини вискорангирани комуниста, Ђуро Цвијић, Хрват рођен у Загребу.

Причу преносимо према занемареној студији историчара Бранислава Глигоријевића „Коминтерна – југословенско и српско питање” (1992).

У јулу 1932. Коминтерна даје „задатке” КПЈ која потом разрађује „тезе” о акционом поступању у националном питању чији је циљ склапање „борбених споразума” са некомунистичким националистичким организацијама и групама како би се водила „акција угњетених нација”. Преведено с бољшевичког матајезика: малобројни комунисти хоће да се инфилтрирају у те, друге групације, међу „корисне идиоте” (Лењин) и да преузму вођство.

Одмах се у Берлину формира центар „Групе хрватских националних револуционара” којем су на челу Георги Димитров, Људевит Кежман и Ђуро Цвијић. Ускоро покрећу и своје гласило, берлински „Хрватски лист”. За теренски рад у Југославији ангажују се специјални кадрови обучени у Бечу и чланови КПЈ блиски некомунистичким хрватским националистима.

„Основну снагу Групе требало је да представљају присталице Хрватске сељачке странке и усташа”, наводи Глигоријевић.

За кључну фигуру пројекта изабран је Мирослав Крлежа који би, по плану, написао две пропагандне књиге и држао предавања по Европи. Али, превејани „Фриц” се нећкао и опирао, настале су велике препирке и полемике у које се укључио и Јосип Броз и почетком 1934. ствар је замрла.

Међутим, од свега је ипак остао програмски концепт артикулисан у брошури „Пут ка ослобођењу хрватског народа”. У потрази за „марксистичким утемељењем” хрватског питања аутори концепта морали су најпре ревидирати самог Карла Маркса!!!

Јер, Маркс је 1848. објавио да Хрвати „немају ни најнеопходније историјске и политичке услове за своју самосталност” и да зато „имају неизбежну контрареволуционарну улогу”. Резоном Зуке Џумхура на чувеној карикатури објављеној у „Политици”, Камило Хорватин је испеглао тај рашомон сугеришући да је Марксово мишљење „превазиђено Стаљиновом теоријом националног питања по којој је хрватски народ национално угњетен”.

Редактор текста програма и, по природи ствари, главни аутор био је Ђуро Цвијић. Констатујући право Хрвата на самоопредељење, тј. на сопствену државу, програм Групе не маркира њену територију али доноси занимљиво начело: „Подручју на којем Срби имају већину и које се компактно налази у средини хрватског националног подручја, припада право самоодређења”.

Цвијићево тумачење тог принципа гласи: „Хрватски национални териториј има облик прстена у чијој средини се налази скоро компактно српско подручје од Глине до Гламоча и од Прњавора до Плашкога. Баш зато сам ја у пројекат ’Упута за рад Групе хрватског нац. револуционарног покрета’, у програмском дијелу уметнуо став: ’Српском подручју које се налази у средини хрватског националног територија признаје се право самоопређељења’.”

Равном линијом, од Плашког до Прњавора, има 180, а од Глине до Гламоча 155 километара. Тај простор је геополитичка спона Југославије и обједињује карловачку Војну границу, Бањалучку и Високу крајину (Гламоч, Грахово, Дрвар, Босански Петровац).

Суштински, резон Ђуре Цвијића био је доктринарно принципијелан и морално обзиран.

Прво, Коминтернина експозитура звана КПЈ досетила се да у Дрездену прокламује како „великосрпска буржоазија” експлоатише и српски народ ван Србије, тј. да су „угњетени” и Срби „пречани”! Зато Цвијић, из такве премисе изводи закључак да и они имају право самоопредељења.

Тада први човек КПЈ Јосип Чижински (Чех рођен у Босанском Броду, псеудоним Милан Горкић), иако прихвата речену премису, негира Цвијићеву тезу баналном доскочицом како би се тиме „сишло с партијске линије у националном питању”?!

Друго, Цвијић луцидно пројектује шта би Србима унутар хрватског „прстена” могло да се деси. Упозорава на паролу „франковаца” и „хрватских шовиниста”, мислећи на тадашњи усташки покрет у напону: „Напоље са Србима из Хрватске”.

Чижински му цинично и злослутно узвраћа: „Партијске (комунистичке) пароле нису исте као франковачке. Али представимо да и јесу. Зашто се не би могле истаћи у том случају.”
semperaliquem
31. maj 2022. u 11.30
И онако успут, модератор Политике је из непознатих разлога јутрос обрисао скоро сва претходно објављења мишљења читалаца.
Иако пратим Политику више деценија, и на нету и пре њега, ово до сада нисам видео.

Један коментар који ми је привлачио пажњу:
„завршетак коминтерниног деловања према Југославији био је Устав из 1974 када је створена конфедерација која се 16 година касније распала”.

Обрисан чак и овај безазлени текст а са којим бих се ја могао сложити јер је научно поткрепљен.
Simo
31. maj 2022. u 11.47
Saces i ti da budes dezinfekovan, ovo ti je tema za Istoriju.
Mi smo danas moderan svet oslobojen fasizma i komunizma, još samo da nas prođe demokratija i Covid, da ruska zastava opet zaviori na d Berlinom i to je to...
semperaliquem
31. maj 2022. u 12.14
Тема је објављена на Политици одељку који се зове друштво.
А није само историја јер има утицаја на данашња дешавања.
Ако желимо све можемо прогласити за историју. И оно што је јуче било.

Овде имамо доигађаје који су утицали на 1991., и на све што се на Балкану дешава све до данас. И што ће бити још 50 година.
Seeb-VN1700Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Seeb-VN1700
31. maj 2022. u 12.23
„ruska zastava opet zaviori na d Berlinom”
-

Pa ko zna dal bi se i onda zaviorila da nije bilo Staljinove naredbe br. 227 poznatija kao „Ni koraka nazad!”
Po toj naredbi nijedan zapovjednik nije smio zapovjedit povlacenje.
Iza fronte su bili odredi (tkz. blokirajuci odredi) koji su smaknuli svakog ko bi krenuo nazad. I tako su stigli do Berlina.

Ove danasnje Ruse koje Putin na prevaru doveo u Ukrajinu daleko su od one „Crvene armije”. Svi bi oni da mogu odmah pobjegli i od Rusije i od Ukrajine. Čim su se vrata otvorila raspadom SSSR-a svi su se odvojili od Rusa. Samih Rusa je preko 10 milijuna smjesta napustilo Rusiju.
Ne bjezi samo ruska sirotinja nego i tajkuni čim dodju do para bjez iz Rusije..

-
keser
(Тешем букве)
31. maj 2022. u 12.27
Не знам каква руска застава и какве то има везе.
Знам само да је за Руског Цара стаљин био обична грузијска глуперда која је на превару стала на чело руског народа.
Simo
31. maj 2022. u 20.39
Не знам каква руска застава и какве то има везе.„

Pa znaš kako Keser, Kad su Rusi stigli u Berlin zafrknuli su amere, međutim danas još nekako u Berlinu nadjes americku zastavu ali rusku
mnogo teze, a tek u Kijevu, hu huu ista stvar kao i sa srpskom u Kninu.
E sad cekamo povratak otpisanih.”
dulebg
(posmatrach)
01. jun 2022. u 05.38
1943.генерал Вицко крстуловић једва је живу главу извукао, пошто се залагао да Хрватска има покрајине: Далмацију, Истру, Славонију. То би свакако ослабило позицију Хрватске у Југославији и њену улогу надзора над Србима - а због чега су их Енглези и измислили: Хрватску и Југославију.
keser
(Тешем букве)
01. jun 2022. u 11.52
„Simo
31. мај 2022. у 20.39

E sad cekamo povratak otpisanih.”

Повратак отписаних догађа се превише на мишиће док се трули запад шири а да и не приметиш.
Није да навијам за њих. Навијам за истину, правду итд, што би народна песма рекла, „ни по бабу ни по стричевима”.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.