Diskusije : Politika

 Komentar
Fašistički prijatelji kanadskog imperijalizma
Popaj
18. maj 2022. u 14.20
Fašistički prijatelji kanadskog imperijalizma: višedecenijski savez Otave sa ukrajinskom krajnjom desnicom i rat NATO-a protiv Rusije: Prvi deo
Džejms Klejton, Rodžer Džordan, Kit Džons
15. maj 2022
Ovo je prvi članak u višedelnoj seriji.

SAD i njeni saveznici u NATO-u, uključujući Kanadu, vode rat protiv Rusije. Njihove vlade, korporativni mediji i partije establišmenta tvrde da sile NATO-a upućuju desetine milijardi dolara u oružje u Kijev kako bi zaštitile „suverenitet” Ukrajine i sačuvale njenu „demokratiju”. U stvarnosti, njihove provokativne akcije dovele su svet do ivice globalnog požara koji se bori nuklearnim oružjem.

Kao što je Vorld Socialist Veb Site iscrpno dokumentovao, američki imperijalizam je dugo planirao i podsticao rat sa Moskvom zbog Ukrajine. To je dovelo do širenja NATO-a na istok tokom protekle tri decenije da opkoli Rusiju i podstaklo Putina da započne svoju reakcionarnu invaziju odbijajući da raspravlja o bezbednosnim brigama Moskve. Vašington i Volstrit su odlučni da potčine Rusiju, opljačkaju njene bogate resurse i time zaoštre vojno-strateško opkoljenje Kine.

U potrazi za ovim grabežljivim geostrateškim i ekonomskim ciljevima, SAD i njeni saveznici su se udružili sa ukrajinskim strankama krajnje desnice i fašističkom milicijom; odnosno sa snagama koje poštuju i nastoje da se ugledaju na ukrajinske fašiste koji su sarađivali sa nacistima i tražili njihovo pokroviteljstvo tokom Drugog svetskog rata. U potrazi za etnički „čistom” ukrajinskom državom, ukrajinski fašisti su učestvovali u nekim od najmonstruoznijih zločina 20. veka, uključujući Holokaust.

Vašington, potpomognut i podržan od svojih nemačkih i kanadskih saveznika, koristio je fašistički Desni sektor kao svoje udarne trupe u državnom udaru u februaru 2014. kojim je uklonjen izabrani ukrajinski proruski predsednik Viktor Janukovič. Imperijalističke sile su tada postavile na vlast vladu posvećenu upregnuću Ukrajine u NATO i Evropsku uniju. Vašington je kasnije ponovo naoružao i reorganizovao ukrajinske oružane snage, nadgledajući spajanje fašističkog bataljona Azov u ​​ukrajinske snage bezbednosti. Danas ovi fašisti čine važan deo ukrajinskih elitnih trupa. Kako se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski hvalio, oni su ključni borci na frontu u regionu Donbasa sa već́inskim ruskom već́inom.

Kanadski imperijalizam je dugo pokušavao da se predstavi kao altruistička sila u globalnim poslovima. Ali Otava igra posebno provokativnu i ratobornu ulogu u ratu u Ukrajini. Ovo je nastavak njegove značajne uloge u pripremi i podsticanju rata.

https://www.wsws.org/en/articles/2022/05/16/vxen-m16.html
Popaj
18. maj 2022. u 14.33
...
Pod liberalnom i konzervativnom vladom, Kanada je blisko sarađivala sa Vašingtonom, prvo u nastojanju da proširi NATO kako bi uključio bivše zemlje Varšavskog pakta i sovjetske republike; a zatim, od 2016, da trajno rasporedi ekspedicione snage NATO-a na ruskim granicama. Kanada predvodi jednu od četiri NATO pojačane borbene grupe za napredno prisustvo u Poljskoj i baltičkim državama i rutinski šalje ratne avione i ratne brodove na ruskom pragu. Od 2015. stotine instruktora kanadskih oružanih snaga raspoređeno je u Ukrajinu, gde su radili zajedno sa američkim i britanskim vojnim osobljem na reorganizaciji ukrajinskih oružanih snaga. To je uključivalo pomoć́ u integraciji i obuci fašista bataljona Azov.

Pripadnik Nacionalne garde Ukrajine nosi simbol fašističkog bataljona Azov, dok učestvuje u vežbi Oružanih snaga Kanade. (Reprodukovano sa društvenih medija od Radio Kanade Internešenel)
Kanadska vojna podrška Ukrajini eksponencijalno je porasla kako su Vašington i Otava zacrtali sve već́e ratne ciljeve. Od januara, Kanada se obavezala da će Kijevu do marta sledeć́e godine isporučiti vojnu pomoć́ u vrednosti od 618 miliona dolara, uključujući teško naoružanje. Liberalna vlada Trudoa takođe je predvodila optužbu za sveopšti ekonomski rat protiv Rusije. Radeći u tandemu sa britanskim torijevskim režimom, vršio je pritisak na isključenje Rusije iz SVIFT bankarskog sistema i zaplenu imovine ruske centralne banke.

Ratoborna uloga Kanade u Ukrajini je u skladu sa njenim učešćem u poslednje tri decenije agresorskih ratova predvođenih SAD na Balkanu, Bliskom istoku i Centralnoj Aziji. Ovi ratovi su uvek bili opravdani lažima o „oružju za masovno uništenje”, sprečavanju genocida ili na drugi način zaštiti ranjivih. Ali njihova prava svrha bila je da dominiraju naftom bogatim Bliskim istokom i projektuju imperijalističku moć SAD i Zapada nad geostrateški kritičnom evroazijskom kopnom.

Iza salve ratne propagande i zapaljivih tvrdnji o „genocidu” sračunatih da onemoguć́e bilo kakvu deeskalaciju sukoba, kanadska vladajuća klasa sledi sopstvene grabežljive ekonomske i geopolitičke ciljeve. U uslovima sistemske globalne kapitalističke krize, odlučna je da ojača svoj osam decenija star vojno-bezbednosni savez sa Vašingtonom, koji smatra ključnim za obezbeđivanje i širenje svojih ekstenzivnih globalnih imperijalističkih interesa. Kanada, koja je rasporedila trupe u Sibir 1919. godine kao deo imperijalističkog pokušaja da zbaci revolucionarnu radničku vladu Lenjina i Trockog, takođe ima svoje strateško rivalstvo sa Rusijom. Ovo je posebno tačno na Artiku, gde klimatske promene čine eksploataciju prirodnih resursa i morskih puteva sve održivijom.

Ali postoji i treći važan faktor koji pokreće ogromnu ulogu kanadskog imperijalizma u ratu SAD-NATO protiv Rusije — dugogodišnji savez kanadske države sa ukrajinskom krajnjom desnicom i pokroviteljstvo nad njom.

U godinama neposredno nakon pada Trećeg rajha, kanadska država je dala utočište desetinama hiljada članova i pristalica dve rivalske frakcije Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), i to je učinila uprkos konkretnim upozorenjima da pruža utočište Hitlerovim saučesnicima u strašnim ratnim zločinima. I OUN Melnik (M) i OUN Bandera (B) sarađivali su sa nacistima i željno ih tražili pokroviteljstvo. Pripadnici Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA), koju je 1943. godine stvorilo krilo OUN Stepana Bandere, dočekani su u Kanadi raširenih ruku, uprkos ulozi UPA u ubistvu desetina hiljada Jevreja i Poljaka. Tako su bili i pripadnici 14. grenadirske divizije Vafen SS, takozvane „divizije Galicija”. Bez obzira na to što su Nirnberški procesi utvrdili da je Vafen SS u celini kriminalna organizacija, zbog svoje uloge kao naoružanog krila Nacističke partije i rutinskog vršenja masovnih ubistava i drugih ratnih zločina.
...
...
Popaj
18. maj 2022. u 14.47
...
Kanadski državni i politički establišment je kasnije podsticao i pomagao ukrajinske fašističke emigrante i njihove političke potomke u osvetljavanju njihovih zločina. Prateći scenario koji je razvila CIA, a koja je posle 1945. koristila ostatke Banderine UPA za podizanje pobune protiv Sovjetskog Saveza, konstruisan je novi narativ. U njemu su krajnje desničarski ukrajinski nacionalisti prikazani kao borce za „nacionalno oslobođenje” i žrtve nacizma i „bezbožnog komunizma”, a ne kao fašisti i saučesnici u holokaustu.

Kanadski imperijalizam je od tada koristio ove ultrareakcionarne snage u ostvarivanju ciljeva svoje spoljne i unutrašnje politike. Zauzvrat, oni su postali značajan politički uticaj.

Uz podršku države, krajnje desničarski ukrajinski nacionalisti su politički dominirali značajnom ukrajinskom imigrantskom zajednicom u Kanadi, koja se do sada uglavnom poistovećivala sa socijalističkom i levičarskom politikom. Oni su služili kao bedem kanadske hladnoratovske spoljne politike, izazivajući žestoko neprijateljstvo prema Sovjetskom Savezu, istovremeno promovišući, kroz mrežu etničko-kulturnih organizacija koje podržava vlada, ekskluzivistički nacionalizam koji je eksplicitno slavio ukrajinske fašističke saradnike nacista. Krajem 1980-ih i 1990-ih, ukrajinsko-kanadske krajnje desničarske snage inkubirane kanadskim imperijalizmom su ponovo raspoređene: prvo da se zalažu za kapitalističku restauraciju i raspad Sovjetskog Saveza, zatim da podrže uprezanje „nezavisne” Ukrajine u NATO i EU.

Ukrajinski kanadski kongres (UCC) dugo je služio kao veza saradnje između kanadske države i krajnje desnih ukrajinskih nacionalista. Kako se može pohvaliti veb lokacija UCC-a, to je bila organizacija koju je sponzorisala država od samog početka. Osnovan je 1940. godine pod pokroviteljstvom kanadskog ratnog odeljenja kao Ukrajinski kanadski komitet.

Lideri UKC-a imaju lak pristup najvišim nivoima vlasti, a vodeći članovi UKC-a često prate premijere i druge visoke vladine zvaničnike u njihovim posetama Ukrajini. Tako je 2016. godine, kada je premijer Džastin Trudo u Kijevu izjavio da kanadske oružane snage obučavaju ukrajinske snage bezbednosti kako bi bile „efikasnije” u „povraćaju” istočne Ukrajine i Krima, Pol Grod, tadašnji predsednik UKC-a, bio je kod sebe. strana.

UCC nepokolebljivo brani akcije Vafen SS divizije Galicija. Decenijama se ponosno hvalio pripadnosti raznih udruženja veterana kanadske divizije Galicije UCC-u. Međutim, njegova promocija krajnje desničarskog ukrajinskog nacionalizma se fokusirala na slavljenje OUN (B); Stepan Bandera, firer fašističkog stila koji ga je vodio od osnivanja 1940. do svoje smrti 1959. godine; a OUN je osnovala i vodila UPA.

Poznati ukrajinsko-kanadski istoričar Džon-Pol Himka opisao je UCC 2010. kao „čuvare plamena (OUN-UPA)”, koji su „veličanje ovih radikalno desnih nacionalista postavili u samo središte projekta ukrajinskog nacionalnog identiteta”. Nedavno je rekao za Radio-Canada International: „Mnoge društvene organizacije predvode Bandera frakcija Organizacije ukrajinskih nacionalista.

Zamenik kanadskog premijera drži fašistički transparent povezan sa OUN (Bandera)
Savez između kanadskog imperijalizma i ukrajinskog fašizma najupečatljivije je oličen u ličnosti Kristije Frilend, potpredsednika kanadske vlade, ministra finansija i glavnog arhitekte njene ”feminističke„ spoljne politike. Friland je bio među najzastupljenijim zagovornicima sveopšteg ekonomskog rata protiv Rusije u zapadnim imperijalističkim vladama i predvodio je napor unutar Trudoove liberalne vlade da Ukrajina bude snabdevena teškim naoružanjem. Ona igra aktivnu ulogu u unutrašnjoj politici Ukrajine, preovladavajući Zelenskom u januaru da ne zatvori svog proameričkog prethodnika, oligarha Petra Porošenka. Istovremeno, ona služi kao visokopozicionirani sagovornik između Vašingtona i njegovih kijevskih klijenata. Prema Frilandu, ona svakodnevno razgovara sa ukrajinskim premijerom i ministrom finansija.

U članku iz 2015. pod naslovom ”Putinova velika laž„, Frilandova je sebe opisala kao ”ponosnu članicu„ ukrajinsko-kanadske zajednice. Napisala je: ”Moji deda i baka po majci pobegli su iz zapadne Ukrajine nakon što su Hitler i Staljin potpisali svoj pakt o nenapadanju 1939. Nikada se nisu usudili da se vrate, ali su ostali u bliskom kontaktu sa svojom braćom i sestrama i njihovim porodicama, koji su ostali. Do kraja života mojih baka i dede, oni su sebe videli kao političke izgnanike sa odgovornošću da održe u životu ideju nezavisne Ukrajine, koja je poslednji put postojala, kratko, tokom i nakon haosa Ruske revolucije 1917. Taj san se zadržao u sledeć́oj generaciji, a u nekim slučajevima i generaciji posle toga.„
...
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
18. maj 2022. u 15.16
Sve je to manje više već poznato javnosti. Upozoravano i ukazivano na to godinama. Međutim, lakše je zatvoriti oči pred stvarnošću i odmahnuti rukom, odbacujući više nego jasne poruke kao neosnovane i lažne usled zamaglivanja o ispiranja mozga javnosti.
No, da sačekamo da vidimo šta će ekspert Sirćasti da odvali povodom ovoga? Kao i po običaju će opet tvrditi da su ovo laži i kako je u stvari Rusija kriva za sve.
D-Man
(Analyst)
18. maj 2022. u 16.26
Нема већег зла од демократа и либерала! Небитно о којој се држави ради. То је једна посебна подла врста којој је империјализам и наметање своје воље другим уграђено у њихов ДНК.

Западана демократија је највећа подвала човечанству иза које се крије само похлепа и иживљавање над слабијим и малобројнијим од себе.
HoboPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Hobo
(Pacifing by force)
18. maj 2022. u 19.43
Ma pustite to, sve je to propaganda ..nego jeste li čuli pala zeljezara , sutra parada u Moskvi ...bilo bi lepo da nasi komunisti sa Sc otputuju u Moskvu odaju postu Putinu i poloze cvece na Staljinov spomenik.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.