Diskusije : Politika

 Komentar
Лажне пријаве о бомбама у Србији
keser
(Тешем букве)
16. maj 2022. u 13.10
Прво су то радили у Црној Гори па им је неко рекао да су погрешили државу и да треба да се окоме на нас.
И сада јесу скоро сваки дан по једна пријава о некој бомби. За сада на срећу лажне, бојим се да ће ускоро бити и правих.

https://tinyurl.com/43xpnca9

И јел се каже дојава или дојава.
Због ове кроатизације српског језика поцео сам да заборављам матерњи који сам говорио као дете. :-)
Registrovan
(Я люблю запад)
16. maj 2022. u 13.14
„И јел се каже дојава или дојава.”

Ne znam, velika je razlika.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
16. maj 2022. u 13.26
@keser,

Slab ti link, danas je bilo samo u BG prepodne 74 dojave u skolama itd. Posle podne dojave opet sve skole, mostovi... Neko se opasno igra a nasi vajni strucnjaci ništa ne preduzimaju. Svemu se može uci u trag, nek konsultuju hakere kako se to radi, Ako po pisanju nekih medija dojave dolaze iz Ukrajine pa sad zadnje iz poljske pa makar im lupi kontru istom merom ako se taj svajcarski proton mail ne može otkriti navodno odakle je izvor. Prva svajscarska treba da na*ebe jer se bezobrazno ponasaju, svaki server zna odakle šta prima i salje. Svaki TCP/IP paket nosi u sebi adresu odakle je krenuo i gde treba da ode.
keser
(Тешем букве)
16. maj 2022. u 13.38
Али Деда,

Линк није слаб јер је само оријентациони. Докатз ти већ знаш као и други.

НАТО алијанса сигурно има могућност да то открије али неће. Нисмо чланови, зашто би помагали.
Дакле од почетка рата у Украјини многе ствари су се промениле па и сарадња међу државама чак и када је криминал у питању.
Све је више подела на наше и њихове и то је то.

И шта кажеш да ударимо ми њима.
Па што им не удариш.
Већ би ти били код куће а ти би био у неким новинама као цибер криминалац.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
16. maj 2022. u 13.55
@keser,

Proton mail je servis u Svici, tamo ti je @sirculle nasao uhlebljenje. Šta mislis kako bi internet funkcionisao kad nebi bilo IP adresa, iP adresa ti je ko kucna numera. Znaju oni u svici ko to ako al se prave ludi. Nisi oni dzaba država koja je puna otetih krvavih para, seti se samo Nemacke i Jevrejskih para i zlata.
Ja da znam da i akakm ako bi. Mene su oduvek cudili nasi srvi preko grane. Svaki alhovac je pozivao u sveti rat i uvek im neki napravi neko njesra. Srbi nikad ništa.Amerima ne treba niko kod njih ima dovoljno poremecenih pa svaki dan čitam udje lik u neki objekat i pobije kilo ljudi, uzeo malo vise PCP ili Meta.
Putin je ima ideju da krenu sa svojim internetom ali sad je kasno, trebalo je ranije. Svi glavi A klase serveri nalaze se u USA. zato sad moj provajder posto je to grupacija u vlasnistvu ko zna koga ne puta sputnjik i RT. Šta mislis ona sto je kupio tviter i lansira satelite za sirokopojasni net to radi radi iz dobrih namera, pokrice nije kao USA-NATO nego neki tamo privatnik. ko ima para moz na deep webu da naruci od ruskih hakera da krenu i da qaraju nekog kao sto sad nas qaraju
keramicar
(mrgud koji sedi)
16. maj 2022. u 14.07
keseru,

kakvo je tvoje mišljenje o ovoj danasnjoj pojavi? šta ti prvo pada na pamet?
keser
(Тешем букве)
16. maj 2022. u 14.24
https://tinyurl.com/2kmaj7b2

Објашњење стручњака је да се ово ради од стране једен или више држава.
Није могуће да неки појединац или организована групу спроводи овакве нападе јер је за ово потребна изузетно скупа опрема.

Чак 97 основних школа у Београду и поједине средње школе јутрос су добиле дојаве о бомбама. Након детаљне провере контрадиверзионих екипа МУП-а у великом броју школа, утврђено је да су дојаве биле лажне.

„Разговор Слађане Томашевић са Гораном Мандићем
После претећих дојава о постављеним бомбама у београдским основним школама, стигла је нова претња да су постављене бомбе на мостовима у Београду, тржном центру ”Стадион„, али и ”Водоводу„.

Горан Мандић, професор на Факултету безбедности, наводи за РТС да се ради о организованом нападу који је добро припремљен са циљем да изазове страх и панику.

”Евидентно је да ово није дело појединца, не може ово да уради ни организована група, ово је дело неке службе, неке државе која спроводи ову врсту специјалног рата усмереног према Србији„, оцењује Мандић.

Указује да је за овакву акцију потребна озбиљна организација.

”Да пошаље толики број дојава на толико различитих адреса не може појединац, него веома озбиљна организација која је прво требало да прикупи све информације о радном времену, када ђаци иду у школу, које институције још могу да гађају„, објашњава Мандић.

На питање како се бирају институције које се гађају, одговара:

”Имате две врсте које су интересантне за напад: једна врста су она правна лица која су од значаја за функционисање државе, а друга правна лица су она која нису од значаја, али се окупља велики број људи у тим институцијама, и евидентна је овде процена оних који то раде да је најбоље гађати школе јер се тамо налази велики број деце, а сви смо осетљиви на децу„, наводи Мандић.

Указује да су сајбер напади само један део специјалног рата.

”Мислим да је ово специјалан рат јер сајбер напад је само један део специјалног рата, а фактички све ове последице које проистичу од дојава могу се сврстати управо у један облик специјалног рата, који је у овом случају усмерен према Србији„, наводи гост Београдске хронике.

Све ово што се дешава, додаје он, догађа се зато што нисмо увели санкције Русији.

”То је евидентно ако посматрате генезу: прво авиони који лете за Москву, па аеродроми, па се онда полако шири. Ко може да буде заинтересован за толико широк дијапазон мета где ће послати дојаву – онај коме не одговара оваква тренутна ситуација„, указује Мандић.

Оцењује да ће се дојаве поновљати и у наредном периоду.

”А када ће се завршити немогуће је и незахвално прогнозирати. Вероватно када виде да не постижу свој циљ, па ће евентуално пробати да користе неке друге методе и средства„, указује гост Београдске хронике.”
keser
(Тешем букве)
16. maj 2022. u 14.30
Немам разлога да не верујем Вулину он је тамо где се највише зна о томе.
Води се специјални рат а то је и моје мишљење од самог почетка. Може бити и из неког центра НАТО. Уопште није немогуће али то већ нико не може да каже са сигурношћу. Мало превише.

https://tinyurl.com/4d3dhxxu
„Министар Александар Вулин у саопштењу истиче да са различитих адреса из више европских држава стижу претње на адресе институција, новинских кућа и привредних друштава.

”Само вредност опреме потребне за удар таквог обима и снаге какав је био данашњи, прелази сто хиљада евра, али се нанета штета у изгубљеним радним сатима и обустављању рада привреде мери милионима„, истиче Вулин.

Каже да о томе колико је напад организован и скуп, говори и информација да се опрема уништава одмах по извршеном нападу како се не би могло са сигурношћу утврдити одакле је удар поведен.

”Пријаве о постављеним експлозивним направама су у функцији изазивања узнемирења, ширења панике и наношења штете привреди наше земље. Али, суштински циљ свих напада је да Србија престане да води самосталну политику и да одлуке доноси под притиском и у страху„, наводи Вулин у саопштењу.

Позива грађане да буду дисциплиновани и уздржани, да не подлежу паници и да поштују наређења која им приликом поступања издају представници полиције.

”Министарство унутрашњих послова улажe крајње напоре да у најкраћем року изврши прегледе нападнутих установа и да нормализује живот. Такође, Министарство унутрашњих послова, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом и Тужилаштвом за организовани криминал, чини све да се убрза процес међунaродне правне помоћи путем контактних тачака успостављених у складу са Будимпештанском конвенцијом„, пише у саопштењу.

Вулин истиче да су све законом предвиђене полицијске радње извршене правовремено и детаљно.

”Против Србије се води специјални рат и морамо бити спремни да издржимо„, тврди Вулин поводом учесталих лажних дојава о постављеним бомбама.”
keser
(Тешем букве)
16. maj 2022. u 14.33
Е керамичар тебе да не заборавим.
Ево овде горе сам то поставио и то исто мислим.
keramicar
(mrgud koji sedi)
16. maj 2022. u 14.58
keseru,

meni prvo palo na pamet da se ovim vrsi pritisak na rezim u Srbiji zbog oklevanja da se uvode sankcije Rusiji. možda je to nadleznima jasno, možda im je i predoceno u poverenju, ali se o tome ne govori javno.

ovo moje mišljenje jena osnovu naslova iz vise listova, bez da sam procitao bilo koji tekt, sem ovih koje si postavio na temi.
Simo
16. maj 2022. u 16.56
Voleo bi da mi neko nadje primer upotrebe reci DOJAVA u Srbiji iz vremena SFRJ. Mi smo to za vreme SUP i UDBE zvali prijava.
Hrvatski novorijek ima neke dopadljivosti koje se učinkovito uvlace u srpski jezik. Progovoricemo mi i ruski izgleda pa hiljadu zamenti tisucom.
zupa
(DR.MR)
16. maj 2022. u 17.34
И птици на грани је јасно да то ради режим у Србији,и то су
прекопирали из Веле Лађе пицоусти психопата копира Шојића.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. maj 2022. u 19.37
Bilo ko može da otvori lažni e-mail, naći e-mail adrese ustanova i skola u Srbiji i poslati prijavu bombe. Prijaviti se može u bilo kojoj javnoj mrezi bili gdje u svijetu, kafane, restorani, prodavnice omogućavaju pristup internetu. Ne treba koristiti lazne IP i VPN usluge koje traže vise truda da se otkriju. Sa mobilnim kupljenim od bilo koga.

Mislim da treba te prijave ignorisati. Onaj ko hoće da učini zlo neće javljati da je postavio bombu.

Da li uzvratiti istom mjerom? E to bi bilo bas vrhunac gluposti. Prijaviti bombu u skoli u Kijevu? Vasingtonu? Varsavi? Jer nekom idiotu smeta sto Srbija ne misli da su sankcije ispravan metod da se zaustavi rat u Ukrajini, a ne vidi da ta ista Ukrajina transportuje ruski gas Njemackoj i „financira” Rusiju.

Nedostatak malina u Rusiji će zaustaviti rat?
Ili da Srbija kupuje naftu po duploj cijeni? Kome da napravi stetu?

Idemo dalje.
bezdomni
(maestro)
17. maj 2022. u 02.58
Kada su stvarno bacali bombe na Srbiju nije bilo dojave već su ljudi mostove telima cuvali.
Sad neke anonimne dojave blokiraju BG...
Pa hebo ga mis ispadose anonimne dojave opasnije od pravih bombi...
To sto stize anonimno ignorisati i malo pojacati sigurnost u BG i mirna Backa.
zupa
(DR.MR)
17. maj 2022. u 06.57
https://youtu.be/UDAynwPl49k
Само за кесера и остале болиде
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
17. maj 2022. u 08.07
Da malo razjasnimo, svaki mail može biti lazan u smislu šta stavis kao meil adresu. Jedino ako ti provajder otvara meil pa ti otvori sa tvojim podacima.
To ovde odavno ne rade za USA nemam pojma znam da je AOL tako radio. Svaki uredjaj pa i mobilni ima svoju IPV4 i IPV6 adresu. Okacio se ti iz kafica ili na nekoga pa poslao mail to je sve ubelezeno. Ako ste čuli za mail heder u tom delu koji mail klijenti ne prikazuju a sve ubelezeno a pogotovo na serveru koji salje mail. Nije to DDOS napad pa da treba stotine racunara a i tu se koriste botovi koji nisu ni svesni da su botovi. Taj odakle je poslat mail da hoće nasao bi posiljaoca ali neće jer je sve to politika. Čak i proton mail kad prvi puta otvaras mail moras da verifikujes i samim cinom verifikacije salje se tvoja IP, ko ti je provajder i lokacija.Jedna varijanta pritisak na Srbiju zbog Rusije a druuga varijanta skretanje paznje sa domaćih njesra Rio Tinto, Zastava itd...Svaka mail adresa ima dva dela nekoimeposiljaoca@domen taj domen jednoznacno oznacava odakle je mail poslat a i piše u hederu maila.
keser
(Тешем букве)
17. maj 2022. u 13.18
Жупа и бездомни, шоу.

А осталима је јасно да је ово веома опасно и да се никада не зна када ће бити право.

Каже НАТО није дојављивао. Па како сада одједном није када вам то одговара?
Зар није Милановић заглавио на робију јер му је „дојављено” а он није евакуисао??
crni_jaguar-bec
(Saobracajni inzenjer)
17. maj 2022. u 14.13
Ako su takve vesti uopšte istinite u šta mogu chak i naivni poverovati, zar je mogućhe da danas neko može biti toliko naivan pa da šalje takve majlove?

Pre che biti da oni gore na chelu sa psihopatom su sve to osmislili kako bi sebi opet neki poen sakupili, skrenuli pažnju sa mnoge stvari koje se dešavaju iza kulisa javnosti, a opet sebe predstavili kao žrtve i tobožnje heroje. To je ono kada lopov se razdere i viche: držt'te lopova!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. maj 2022. u 16.32
„Okacio se ti iz kafica ili na nekoga pa poslao mail to je sve ubelezeno. ”

Ne bih bas da savjetujem kako slati lazne dojave, a da te ne otkriju, ali ako kupis polovan mobilni za kes, Ukljucis ga na wi-fi pored kafica, kreiras lažni yahoo e-mail i posaljes neko sranje. Sretno onome ko proba da te nadje. Originalni vlasnik prodao nekom preprodavcu, on tebi. Ali ne zna ništa o tebi. Originalnog će naći ako ga je koristio. Tebe teško
Za veliko sranje moguće je naći na vise nacina, recimo pregledom svih kamera u blizini kafica u vrijeme slanja. Ali za veliko sranje i treba da te nadju. Ove lazne dojave...teško da iko ima volje i vremena. Dok ne pukne.

keser
(Тешем букве)
18. maj 2022. u 12.21
Кесеровићу не сери.
Глупљи си него што мислиш.
Овде је чак пријатна атмосфера када тебе и оног твог ел преча нема.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
19. maj 2022. u 04.38
@Pjer

To je fazon poznat odavno iz serije kad lik pravi met i kad glavni posle svakog razgovora mobilnim krsi mobilni i baca u djubre. Evo danas sami se javljaju, EUropol kaže Srbija nije tražila pomoć, ko sad laže. Onda kažu a da je i tražila dobila bi ogranicenu pomoć jer nisu u EU. Šta to prevedno znaci? Boli njh qurac jer to rade njihovi ljudi da bi se napravio sto veci haos u Srbiji. A oni anonimusi to je izmišljena grupa koja radi pod patronatom CIA i NSA. Sto nisu spasili Asanza. Neki kvazi isterivaci pravde u stvari pokrice kao ne hakuje neka država nego neki nadareni hakeri. Nemoj se zanosis pa Iphone ima zabelezeno svakog vlasnika, prodas, poklonis, moras silne hebade da ga bivši odjavi a ti da ga prijavis.
semperaliquem
19. maj 2022. u 07.15
То значи две ствари.
Србија није тражила званично јер је знала да неће добити помоћ

Или добила је помоћ неформално тј Еуропол је прекорачио овлашћења и помогао Србији али се о томе не може јавно
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
19. maj 2022. u 11.05
@semperaliquem,

Nisam Vuckov obozavatelj ali i da su nezvanicno dali info koju oni nadleznost imaju u Ukrajini kad pomahnitali Zelenski vedri i oblaci, igra po scenariju, Svabe cute kad ih pljuje. Ne verujem im ništa, koliko puta kad je neko nestopljuvo Vucka odmah su dobili info i apsili, sad nije zaigrao njihovo kolo i ne zarezuju ga.
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
19. maj 2022. u 14.44
Nije u eu i zato ne dobija punu pomoć? Ali zato, kad su njihovi prohtevi i želje u pitanju, njihovi interesi e onda bato Srbija mora odmah da uradi po naređenju i da im ispuni želje.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.