Diskusije : Politika

 Komentar
Rat u Ukrajini, linkovi, prioritet Srbije i Kanade
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. februar 2022. u 16.39
Razvukli smo se na nekoliko tema. Zaboravljam gdje su linkovi na vijesti obiju strana. Pa za svoje potrebe sumiram:

Linija sukoba, engleski:
https://tinyurl.com/2p887zxc

Srbija, vijesti na nasem jeziku:
Politika
https://www.politika.rs/
Sputnjik
https://rs.sputniknews.com/

Rusija Danas, engleski, otezan pristup zbog hakerskih napada:
https://www.rt.com/
Ukrajinske vijesti, na ukrajinskom, uz malo truda razumijem prilično. Ukrajinski je blizi srpskom od ruskog.
https://www.youtube.com/watch?v=ZkWz4uF5-vI

Kanadske vijesti, engleski
https://www.cbc.ca/
dulebg
(posmatrach)
27. februar 2022. u 16.42
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. februar 2022. u 17.08
Kanada je poslala dodatnih 500 vojnika u Latviju, tako da Kanada u Latviji ima oko 1000 vojnika. Kad sam jednom Meksikancu rekao šta Kanada radi, on rece: Za 9-10 mjeseci vratice se u Kanadu 3000 „kanadjana”. Aludirajuci da će se kanadjani vise baviti latvijskim djevojkama nego krizom u Ukrajini.
Ozbiljno razmišljajuci, Latvija je bolja destinacija od Ukrajine. Govorim naravno sa kanadske tacke gledista.

Ne ocekujem da će bilo koja zemlja zapada poslati značajniju pomoć u vojnicima u Ukrajinu. Pomoć u oruzju vidim kao način da se Rusi i Ukrajinci međusobno potamane.

Mislim da je trenutni prioritet svih voljnih da pomognu smanjenje ljudske patnje izazvane ratom. Naročito patnje djece. Evakuacija porodica sa djecom je po mom mišljenju prioritet. Ne mislim da će rat brzo stati. U tom smislu Kanada bi mogla pomjeriti svoje vojne snage blize Ukrajini, u Poljsku ili Slovacku ako iste dozvole humanitarni angazman. I organizovati prebacivanje u Kanadu.
Jednako i Srbija. Vucic bi trebao nazvati Rumunskog i Madjarskog kolegu i dogovoriti prevoz i smjestaj majki sa djecom.

I da, sjetih se pomoći koju smo dobijali u BiH:
Lijekovi sa isteklim rokom trajanja. U redu ako se radi o korisnim lijekovima. Uz rizik mogli su se koristiti i neko vrijem nakon isteka. No tu je bilo svakakvog djubra za koji je neko naplatio pare od država ili donatora.
Pelene. Jedan dan naletih na paket pelena. Klasicne, pamucne. Sunce kao da me ugrijalo. U BL nije bilo struje i pelene i deterdzent bili vrijedniji od zlata. Evo i danas zahvaljujem onome ko ih je poslao.
vacuum
27. februar 2022. u 18.03
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. februar 2022. u 18.27
Kako može predsjednik Bajden da pomogne Ukrajini?
Ako već Zelenski ne može ili neće da otkloni jedan od razloga ruske agresije na Ukrajinu, Bajden bi mogao da potpise da se neće dozvoliti pristup NATO-u Ukrajini u narednih 10 godina. To bi uklonilo jedan od glavnih uzroka rata. I dalo izlaz i Ukrajincima i Rusima da prekinu rat.
I učinilo Ameriku velikom.
Ili može da salje vojnu pomoć i ohrabruje rat „do posljednjeg Ukrajinca”.
Starac_Foco
(--)
27. februar 2022. u 21.00
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. februar 2022. u 23.34
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. februar 2022. u 23.56
Gledao sam malo Dojcevele. Govor njemackog kancelara u parlamentu. Njemacka će uloziti 100 milijardi eura u naoruzavanje. I 2% BDP-a u oruzane snage. Aplauz za aplauzom. Zabrinjavajuci aplauzi. Nedostaje mi Merkelova.
Jocko4
(observer)
28. februar 2022. u 00.17
Pjer,

>'... Bajden bi mogao da potpise da se neće dozvoliti pristup NATO-u Ukrajini u narednih 10 godina.'
- - -

Врло мало вероватно - Путин је у свом обраћању грађанима Русије говорио и о томе. Прегледај (или прочитај) његов говор ... Русија инсистира на војној НЕУТРАЛНОСТИ Украјине, одмах и трајно.
Уједно, Бајдена је дубока држава довела на власт да би се изазвао рат у Украјини.
Odesa
(надежда, вера и л)
28. februar 2022. u 05.41
Brighteon (https://www.brighteon.com/e8b9d706-5cbc-45f6-bfc4-395472b56081)
What Russia Wants From Its Invasion of Ukraine—and Why Zelensky Is Evil
From Gonzalo Lira, reporting from a hotel room in Kyiv, Ukriaie

https://www.brighteon.com/e8b9d706-5cbc-45f6-bfc4-395472b56081
Случајно сам налетео на овај видео од америчког бизнисмена и аутора неколико књига, који је сада у центру Кијева... Не могу да кажем да се слажем са њим 100%, али он износи веома важна разматрања о томе шта је тачно Руске војне снаге раде сада и зашто то раде на тај начин. А пошто је видео на енглеском, још једном вас молим да га дистрибуирате међу својим пријатељима и познаницима у иностранству у неуморној нади да ће неко нешто схватити.

Резиме његовог говора:

🧩 Американци емитују идеју да је руска војска неефикасна и 'слаба' - јер после неколико дана операције нису уништили канале за снабдевање водом, гасоводе, цивилну инфраструктуру, комуникационе торњеве итд. ИНВАЗИЈЕ. Све униште и рашчисте, а онда уђу. Али земља је у овом тренутку већ осакаћена и спаљена, створена је хуманитарна катастрофа.

У снимку каже да Руси немају такав циљ. И обрнуто. Задатак је да апсолутно све у земљи остане нетакнуто, осим конкретних војних објеката, не треба да страдају ни цивили, ни земљиште, ни цивилна инфраструктура.

🧩 Према мишљењу аутора снимка – супротно тактици Американаца за уништавање, тактика специјалних снага Руске Федерације у овом случају је да преузму територију под привремену контролу како би се створила могућност постављање новог режима власти који неће седети у ропству САД и Британије и који ће бити спреман да рачуна са захтевима националне безбедности својих суседа.

🧩 Он напомиње да иако је напредовање руских трупа изузетно брзо, оне се редовно „повлаче” ако наиђу на отпор становника или јак отпор Оружаних снага Украјине. Зашто? Зато што нема сврхе млевења меса или насиља. После таквог корака уназад следи маневар опкољавања и чекања.

🧩 Аутор снимка више пута понавља да пошто војска Руске Федерације контролише небо од првог дана – да су њихови задаци укључивали окупацију, одавно би то постигли, али нема тог циља

🧩 Војска Руске Федерације такође нема за циљ да уништи трупе Украјине, тако да линија неопходне конфронтације не прелази у сукобима, стога постоји минималан број жртава (а нема на хиљаде жртава из руска страна, иако има рањених и мртвих!) „Генерали Оружаних снага Украјине учили су заједно са генералима армије Руске Федерације, пили заједно, били пријатељи, а најмање их занима да се међусобно убијају.”

🧩 Често понавља да да је задатак био рат, не би могао да седи у својој хотелској соби у центру Кијева и преноси своја размишљања преко интернета...

🧩 према режиму Зеленског, он категорично каже – „то су криминалци који деле оружје цивилима који не знају да га користе, али особа са АК у рукама више није цивил за војску, па Зеленски замењује сопствени грађани”

🧩 Многи мушкарци (укључујући и пословне партнере аутора снимка) сада покушавају да напусте градове, јер постоји принудна мобилизација свих мушкараца, младих и старих – зашто је то потребно са живом професионалном војском? Да има више цивилних жртава? И још слика и видео записа за ЦНН лешинаре?…

🧩 Засебно, огорчен је чињеницом да Оружане снаге Украјине постављају ГРАД инсталације у стамбеним насељима међу кућама... ово је намерно излагање ових подручја опасности да гранате усмерене на ове инсталације могу додирнути куће или погодити њих директно. Зашто тако саботирати свој народ?

У целом снимку он позива западне земље да размисле и дођу до дна, уместо да прскају у хистерији и следе вођство луткара који Кијевом управљају из иностранства.

...ово јепреузето с ТЕЛЕГРАМ канала „СИЛОВИКИ”

Ово је један од Телеграм-канала који преносе збивања у Украјини директно са терена из свих зона војне операције, тако да можете овде пратити збивања и видети видео прилоге скупљене са свих страна Украјине:

https://t.me/SIL0VIKI

...а ово је још неколико Телеграм-канала који су одлични извори
информација о догађањима из Украјине

https://t.me/wargonzo
(овде су јавили да је котао око Мариупоља скроз затворен)

https://colonelcassad.livejournal.com/
https://t.me/boris_rozhin
https://t.me/RVvoenkor
https:// t.me/rusvesnasu
Odesa
(надежда, вера и л)
28. februar 2022. u 05.45
...вести на српском уз мноштво видео прилога, директно с терена:

https://t.me/sputniksrbija
keser
(Тешем букве)
28. februar 2022. u 06.38
Pjer,

У праву си. Постирамо овде ако није несто специјално онда на оба места.
Odesa
(надежда, вера и л)
28. februar 2022. u 07.01
prioritet Srbije i Kanade...?

Па какаве приорите има па канада да би нама било интересантно овде разглабати ?
Нису они никаква сила него део англосаксонских терориста који малтретирају остатак света.
keser
(Тешем букве)
28. februar 2022. u 10.05
https://tinyurl.com/2p87muhk

Да ли ће Америка напасти Русију? Према овој вести све је могуће!!!
Odesa
(надежда, вера и л)
28. februar 2022. u 10.14
...хахаха, ако неко и незна...Иформер све зна !!!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. februar 2022. u 10.59
Odesa,
„Па какаве приорите има па канада да би нама било интересантно овде разглабати ?”

Mnogo nas živi u Kanadi, mnogo je Ukrajinaca u Kanadi. Kanada je dio NATO. I ma kako mali bio nas uticaj na poziciju Kanade, on postoji. Moj MP zna da sam bio protiv vanrednih mjera. Glasao je ZA, ali ih ukinuse manje od 24h nakon glasanja. Nije nemoguće da je NDP shvatio da glasom ZA gube i rekao Trudou da odmah ukine. On je dobio šta je htio, ali i oni koji mare za demokratiju u Kanadi takođe. Slično je i za rat u Ukrajini za koji mnogi od nas sa razlogom brinu i pokusavaju da umanje stetu.

Nisam citao Informer, ali Politika je vratila dio svog ugleda ruiriniranog „Utiscima i reagovanjima” i ima ozbiljne komentatore. Jedno vidjenje:
https://tinyurl.com/b3wrvx89
keser
(Тешем букве)
28. februar 2022. u 11.36
Ова вест је објављена и на енглеским медијима. Дакле, шта има везе ако је информер.
Да ли би сте више веровали Н1? Ја не.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. februar 2022. u 15.23
Keser,

Istina je da je Amerika preporucila svojim gradjanima da napuste Rusiju. Dok još mogu, jer sve zemlje koje su Rusiji zabranile letove i prelet, su dobile rusku zabranu takođe.
Da li to znači da USA planiraju napad na Rusiju? Ne vjerujem.

Americki predsjednik ne može dobiti podrsku da se direktno umijesa u rusko-ukrajinski sukob. On je već prebacio normu time sto Rusija i Ukrajina ratuju.

Jocko4
(observer)
28. februar 2022. u 15.41
Pjer,

>'Путин је саопштио Макрону да је решење кризе у Украјини могуће САМО ако се БЕУСЛОВНО узму у обзир легитимни ИНТЕРЕСИ РУСИЈЕ У СФЕРИ БЕЗБЕДНОСТИ који укључују:

- признање руског суверенитета над Кримом.

- демилитаризација и денацификација украјинске државе.

- осигурање неутралног статуса Украјине.'

https://rs.sputniknews.com/20220228/putin-saopštio-makronu-tri-uslova-koja-ukrajina-bezuslovno-mora-da-prihvati-11348 76598.html
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. februar 2022. u 17.37
Jocko,
Na izgled jednostavno: Rusi da povuku svoje snage, Ukrajina prihvati nezavisnost Krima i obaveze se da neće u NATO narednih 20 godina.
Demilitarizaciju i denacifikaciju je teško sprovesti/dokazati. Visoki stepen autonomije za Donbas bi trebao biti dovoljan.

No iskustvo iz BiH mi kaže da dok god neko lozi Ukrajince, ti pregovori neće uroditi plodom. I realnije „rjesenje” je okupacija Ukrajine do Dnjepra. Sto mislim da je Putinov plan. I nakon toga „slobodno izjasnjavanje” stanovnistva na referendumu da se pridruže Rusiji.
D-Man
(Analyst)
28. februar 2022. u 18.30
„No iskustvo iz BiH mi kaže da dok god neko lozi Ukrajince, ti pregovori neće uroditi plodom.”

Да, а сви добро знамо ко је главни ''ложач'' тако да од преговора нема ништа. Уз то је и циљ ослабити Русију овим ратом и оцрнити је толико пред светом да скоро па нико не жели трговати са њима.

Руси иду да заузму Кијев како би онда преговорима и Крим и Донбас био признат тј. да и званично припадну Русији.
Уз то, писмене гаранције да остатак Украјине неће у НАТО.

Дакле, све зависи он оног ''ложача'' а тај ''ложач'' је пироман.
Zorrko
28. februar 2022. u 20.57
----
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. februar 2022. u 10.59

Mnogo nas živi u Kanadi, mnogo je Ukrajinaca u Kanadi. Kanada je dio NATO. I ma kako mali bio nas uticaj na poziciju Kanade, on postoji. Moj MP zna da sam bio protiv vanrednih mjera.
--------

da li si siguran da nisi stavljen na spisak onih kojima će biti zamrznuti bankovni racuni, sljedeci put kad opet uvedu izvanredne mjere?

Ovaj put možda ne zbog kovida i kamiondzija, nego zbog pruzanja podrske ruskoj agresiji?

Ili nečeg treceg...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. februar 2022. u 21.37
Zorrko,

Covjek u malo šta može biti siguran. No ne mislim da će mi Kanada zamrznuti bankovni racun zbog nečega. Kao ni tebi. Mada neka mjera protiv konstantnog skretanja sa teme i svodjenja diskusije na lične kritike, napade i sl. ne bi skodila. :P
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. februar 2022. u 21.49
Clanak iz 2014 o Ukrajini. Pomaze da se razumiju neke stvari:
https://tinyurl.com/bdfx5ay6
Jocko4
(observer)
01. mart 2022. u 00.42
Pjer,

Отвори овај линк и видећеш да је Путин рекао о предлогу за орочену неутралност Украјине да то Русији не одговара.

https://www.youtube.com/watch?v=eMT_H94Hm7A
keser
(Тешем букве)
01. mart 2022. u 05.38
Како је оно Пашић рекао.

„Не брините, добро бити неће.”
semperaliquem
01. mart 2022. u 07.12
Пре пет минута, у енглеским медијима се појавило нешто за шта сам увек страховао да може бити.
А то је да руске специјалне јединице и пешадинја ништа нису промениле за ових двадесет-тридесет година.
Наиме енглески стручњак тврди да је сада јасно да Руси примењују прастару тактику из Другог светског рата и да је то разлог што не напредују у градовима.
Seeb-VN1700
01. mart 2022. u 07.21
да је сада јасно да Руси примењују прастару тактику
-

Koje gluposti da ne povjerujes..
Pa da u tim gradovima žive englezi vidio bi kako bi Rusi brzo napredovali. Ali Ukrajinci su braca pa se biraju ciljevi pa je zato sporo.
Zna se kako ide tehnika zastrasivanja, tkz. „tepih bombardovanje” i da vidis kud ode borbeni moral..

-
semperaliquemPoruka negativno ocenjena. Pokaži

semperaliquem
01. mart 2022. u 07.38
Ok, ok ne znam ko si, vidim samo novi link.

Tepih bombardovanje gradova u danasnje vreme?

To niko danas ne primenjuje. Jedino okostale komunisticke strukture koje nisu sposobne da uce i da primenjuju nešto novo.
To je vidljivo golim okom.
Seeb-VN1700
01. mart 2022. u 08.20
Treba znat zašto je za Ruse neprihvatljivo da Ukrajina ide ne samo u Nato nego nije prihvatljivo ni u EU.
Ne znam sad tačno kad ali mislim 1997.g. Ukrajini je receno da sve atomsko naoruzanje vrati Rusima u zamjenu za suverenost i da zadrzi neutralnost.
E onda kasnije je zapad rekao Ukrajini da treba da se odredi ili Rusija ili EU?
To je huskacka tehnika zapada jer zna da Rusi to ne mogu dozvolit.
Davna ideja Putina je bila trgovinska zona od Lisabona do Vladivostoka.
Čitava Evropa bi bila kao Svicarska.
Ali kako Amerikanci da sebe vide kao sporedne igrace?
Putinu nije lako ratovat protiv brace, ali ukrajinski prdsjednik Želinski nije Ukrajinac, on je cisti Zidov i po majci i po ocu.
Kad zagusti on ima kuda će, kao i ona dva boksera.
Sto prije narod Ukrajine ukapira o cemu se radi to bolje i za njih i za Ruse.
Zapad Ukrajinu treba samo kao sredstvo za slabljenje Rusije.
Jedan americki politicar manjeg ranga još 90-tih je tačno opisao i predvidio dogadjanja sa bivšim SSSR državama i sirenjem Nato-a, i za kraj je ostavio Ukrajinu koja će posluzit zapadu za slabljenje moći Rusije.

-
semperaliquem
01. mart 2022. u 08.49
„Seeb-VN1700”

Овај други пост разумем.
И слажем се 90%.

Није лоше погледати линк, овде имамо наше, српске еџперте који дају веома добру анализу.

https://youtu.be/wYpdY7iptPg
semperaliquem
01. mart 2022. u 12.37
Два добра видеа о украјини.

Уранак:

https://youtu.be/cMnGhSCpl14

Око:

https://youtu.be/qx2e2sSw9DA
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. mart 2022. u 12.38
„Analiza” djevojke od 22 g koja je rođena i živi u Kanadi, i imala je visoko mišljenje o Putinu kao lideru i o Rusiji:
- Zašto je napao? Pogrijesio je. Ljudi ginu.

Teško mi bismo da bilo šta kažem na zadnji argument. Sjetih se onog filma gdje su Pavla Vujisica komunisti osudili na smrt kao kolaboratora. A ucitelj Dragan jedini vice „Na zivot”.
-Zašto na zivot?
-Pa djeca placu.
- E grebiga, dzaba zakoni i sve ako djeca placu.

Popaj
01. mart 2022. u 13.43
NEMAČKI POSLANIK ŽESTOKO ZAPUŠIO USTA ZAPADU! „Putin nas je na vreme UPOZORIO!”
https://www.youtube.com/watch?v=CBtzv1b-TT4
Seeb-VN1700
01. mart 2022. u 15.00
- Zašto je napao?
-

Pa napao je Ukrajinu jer nije imao drugog izbora.
Rusiju su napadali mnogi.. Poljaci, Svedjani, Francuzi, Njemci.. i uvijek su svi napadi dolazili sa zapadne strane. Dakle preko Bjelorusije i Ukrajine..
Rusija se dijeli na evropski i azijski dio.
Evropski dio je ta zapadna strana i problem Rusije je taj sto na tom malom dijelu Rusije živi 77% stanovnistva.
Iako je Rusija velika kao Amerika i Kanada zajedno, na tom ogromnom prostranstvu (azijskom dijelu) živi mali broj Rusa, Muslimana..
To je geo-strateski problem Rusije i zato Ukrajina može bit neutralna ali ne može u Nato.

Greška Putina je sto je ranije dozvolio da se u vladu Ukrajine instalisu zidovi i zapadni poslusnici.

Bilo kako bilo Putin je sigurno kalkulisao sa svim sankcijma koje su mu nametnute i već ranije se oprostio od sjevernog gasovoda prema EU.
Sklopio je već ranije ugovore sa Kinom i gradnja gasovoda je u toku i jeftin gas neće ići prema EU već prema Kini.
Prizvodnja umjetnog gnojiva u Evropi ovisi o ruskom gasu.
Izvoz zitarica, sunocokreta, kukuruza.. u velikom postototku dolazi iz Rusije i Ukrajine.
Metali titan, nikal, aluminujum, čitava paleta celičnih cijevi i profila, uran, nafta.. sve to dolazi iz Rusije i zapad to treba.
Amerikanci Boing i prizvodnju aviona mogu da zatvore bez titanijuma koji kupuju od Rusa. Rezeve ima za pola godine, a dalje se nezna.
Svi govore o ruskom gasu, a 50% nafte EU kupuje od Rusa.

Malo mi nisu jasne te sankcije Rusima?
Ah da „dolar”?, da problem je Rusije sto 80% trgovine obavljala u dolarima. Zato sada prodaja gasa Kini ne ide u dolarima sto Amerikance tjera da si grizu jajca.

To je sto Rusija ima a drugima treba.
A Amerikanci misle da je moguće prehranit debelu Ameriku sa mesetarenjem na berzama, pomoću fesbuka ili Bill Gatesa.. koji je svojevremeno pokrao patente i licince pa tako postao bogat..
Na berzi je moguće ponekad ponesto zaradit ali od toga Amerika ne može vjecno zivjet, a još manje ako svake godine mora izdvajat 740 milijardi dolara za americku vojsku i vojne baze sirom svijeta.

A steta, čitava Evropa je mogla lijepo zivjet u zajednici sa Rusima, ali Amerikancima se to nešto ne dopada..

-
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. mart 2022. u 19.01
Ukrajinske vazdusne snage:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Air_Force

Nato će drzati „hitni” sastanak u petak. Moja firma DANAS organizovala doniranje pomoći za kuhinje na granici Rumunije i Madjarske za izbjeglice. Mislim da je Ukrajincima jasno ko vise mari za njih.

Zorrko
01. mart 2022. u 20.11
------
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. februar 2022. u 21.37

Zorrko,

Covjek u malo šta može biti siguran. No ne mislim da će mi Kanada zamrznuti bankovni racun zbog nečega. Kao ni tebi.
------

Ti mislis?
U kojem filmu ti živis? Opet se pravis slijep?
Nisi pratio šta se dogadjalo tokom i nakon demonstracija Konvoja slobode?

Nakon što je diktator Trudo nelegalno proglasio izvanredno stanje, zamrznuti su bili bankovni racuni mnogih malih, običnih ljudi koji su donirali Konvoju slobode.
Ljudi donirali 50$ konvoju slobode, pa su im zbog toga bili zamrznuti racuni.

Sef policije u Otavi se prijetio da će svima koji su na bilo koji način sudjelovali u protestima biti zamrznuti racuni, i da će im egzistencija biti unistena. I da će mjesecima raditi na tome tome da svima udje u trag...

Onda su se malo povukli kad se vidjelo da senat neće odobriti izvanredno stanje i takve umobolne totalitaristicke nelegalne poteze.

Do sljedece prilike...

Jocko4
(observer)
01. mart 2022. u 22.57
SPUTNIK 28.02.2022

>>>
Запад подиже страшну антируску хистерију у Србији: Да је 1949. слали би на Голи оток

Језиву антируску хистерију коју је Запад покренуо као одговор на специјалну интервенцију Русије у Украјини, евроатлански медијски, невладини и квазиинтелектуални кругови хитно би да оживе и у Србији.

ЗБОГ УЧЕСТАЛИХ ХАКЕРСКИХ НАПАДА И ОМЕТАЊА САЈТА СПУТЊИК СРБИЈА И НАШИХ КАНАЛА НА ФЕЈСБУКУ И ЈУТЈУБУ, СВЕ ВЕСТИ ПРАТИТЕ И НА КАНАЛУ СПУТЊИК СРБИЈА НА ТЕЛЕГРАМУ, КОЈИ НИКО НЕ МОЖЕ ДА УГАСИ.

Провлаче се у јавности потпуно надреални и парадоксални аргументи са циљем усађивања нове америчке идиотске мантре да је Путин — „нови Хитлер”, а да су украјински декларисани и нескривени неонацисти и њихови западни помагачи — спасиоци наше будућности.

Ти, одавно инсталирани и плаћени штабови из западних хибридних фондова, пробуђени су да агресивно и без одлагања крену у најофанзивнији рат против сваког помена Русије у Србији.

У тој безумној акцији провлачи се сомнабулна теза да је за агресију 1999. године крива Русија јер нас „није бранила”, а не НАТО који нам је 78 дана најсавременијим пројектилима разарао земљу и убијао децу.
Зато би ваљда, и у сукобу у Украјини, коначно требало да се адекватно реванширамо и да свим снагама подржимо НАТО, односно да станемо у фронт против Русије.

У страшном подухвату испирања мозгова, евроатлански пиони у Србији једноставно прећуткују аргумент да је Америка више од 50 пута од Другог светског рата интервенисала у независним државама без одобрења Уједињених нација.

Мора се упорно понављати исконструисана америчка парaдигма да је једино Русија прекршила међународно право, „извршила инвазију и агресију”, а да сви у Србији морамо користити само те речи и на сваком кораку осуђивати Москву.

И новинари евроатланске агенде узели су бич друштвено политичких цензора, па деле „одважне” лекције, ликују што се по Европи гасе Раша тудеј и Спутњик и позивају српске власти да забране и Спутњик Србију.
Велики „борци” за слободну реч тако, отворено се и без срамоте, (да не причамо о елементарној еснафској солидарности), бедно и гласно залажу за гашење медија и отпуштање новинара.

Русомрзитељи заоденути у костиме врхунске објективности и филантропије жмуре на најморбидније нацистичке злочине над руским народом у Донбасу последњих година који су документовани, а објављују потпуно монтиране слике и снимке наводних руских разарања.

За те велике хуманисте, који нису сузу пустили због протеривања Срба са Косова и Метохије, постоје сада само украјинске избеглице, а не виде више од стотину хиљада Руса који су избегли из Донбаса у Русију.
Траже да се заврне руски гас, да се прекину авиолиније са Москвом, да се блокирају банке, замрзну паре, аплаудирају што се руским спортистима забрањује учешће на такмичењима, усхићено кличу јер Русије нема чак ни на песми евровизије…

Да је сада 1949. година и да постоји Голи оток, они би први друкали комшије, супружнике, колеге, рођаке и пријатеље који поштују Путина, слушају Чајковског, гледају Тарковског, или читају Достојевског и Љермонтова, навијају за Медведева, једу руску салату и певају Каљинку.
Ти антијунаци нашег доба, подигли су сада главе, осетили крв и решили да заувек дотуку и сахране сваку позитивну емоцију Срба према Русији.
Какав залудан и помало комичан посао.

Као да кренеш праћком на С-400.
Jocko4
(observer)
02. mart 2022. u 00.07
SPUTNIK Србија 02.03.2022

>>>
Поштовани пратиоци, под ударом смо бруталне цензуре – ево како да будете уз нас

Поштовани пратиоци, Спутњик Србија, као и сви остали руски државни медији, трпи сајбер нападе и најсуровију цензуру.
Наш јутјуб канал је укинут свуда у Европи и тренутно може да му се приступи само из региона (Босна и Херцговина, Македонија, Црна Гора) и преко ВПН-а, док су људи у Србији онемогућени да гледају наше емисије, ексклузивне интервјуе, анализе актуелних дешавања, и посебно оно шта занима цео свет – информације о ситуацији у Украјини.

Иако ово није први пут да се против руских канала води медијски рат, овога пута се отишло најдаље – угасили су руске медије, како би могли лагати до бесвести. Измишљају се вести, фингирају злочини, снимљене филмске сцене се проглашавају истином, а права истина мора бити дубоко закопана...

Како бисмо могли да вам дамо све проверене и правовремене информације које покушавају да сакрију од вас, принуђени смо да наш садржај пласирамо на другим платформама.

https://rs.sputniknews.com/20220301/postovani-pratioci-pod-udarom-smo-brutalne-cenzure---evo- kako-da-budete-uz-nas--1134927493.html

Сав наш видео садржај који сте могли да гледате на Јутјубу, сада можете гледати на слободној платформи „Одисеја” (odysee.com) на каналу Спутњик Србија.

Такође све наше вести можете читати на апликацији Телеграм, на каналу Спутњик Србија. Телеграм је најбржи канал који нико не може да угаси (апликацију можете скинути кликом на овај линк).

Још увек нас можете наћи и на фејсбук страници Спутњик Србија.
Пут до истине је увек трновит. Избегните цензуру и омогућите да се чује и друга страна.

Делите наш садражај преко доступних друштвених мрежа и позовите пријатеље да нас запрате.
И наравно, посећујте наш сајт „rs.sputniknews.com” који без прекида, 24 сата дневно, извештава о свим актуелним дешавањима широм света, са посебним нагласком на дешавања у Украјини.

Хвала на разумевању,
Редакција Спутњика

https://rs.sputniknews.com/20220301/zabranjuju-sputnjik-na-jutjubu--gledajte-nas-na-slobodnoj-video- platformi-odysee-1134901528.html

КАКО ЧИТАТИ СПУТЊИК АКО НАШ САЈТИ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ БУДУ БЛОКИРАНЕ ?

Шта је VPN и како га активирати ?

VPN (виртуелна приватна мрежа) је ефикасан начин да се безбедно заобиђу локална ограничења.

Како активирати VPN ?

Инсталирајте жељену апликацију из App store-a или Gogle Play-a на свој мобилни уређај или на рачунар.
Креирајтеналог, активирајте VPN, изаберите жељену земљу, где Спутњик није блокиран. Например Русију.
Повежите се, читајте и гледајте Спутњик !

[ Ми бринемо о вашој безбедности и због тога не препоручујемо коришћење бесплатних услуга. Оне могу да садржезлонамерни софтвер или да продају ваше податке. Продавнице апликација нуде широк спектар VPN услуга са ниским ценама претплата.]

SPUTNIK
Jocko4
(observer)
02. mart 2022. u 00.46
Дачић о забрани Спутњика и РТ:
Србија неће примењивати те цензорске и тоталитарне идеје

„Потпуно је неприхватљиво гашење Спутњика и РТ у земљама које би непрекидно да извозе своје ”демократске слободе„ широм света. Па јесу ли то европски стандарди које треба да примењујемо, да уводимо сурову цензуру. Србија то неће чинити и неће примењивати те цензорске и готово тоталитарне идеје”, рекао нам је Дачић.
. . .

https://rs.sputniknews.com/20220301/dacic-o-zabrani-sputnjika-i-rt-srbija-neće-primenjivati-te-cenzorske-i-totalita rne-ideje-1134906581.html
Jocko4
(observer)
03. mart 2022. u 00.53
Ambasador Rusije u Srbiji otkrio plan ruske vojske: „Da završimo rat koji su poveli protiv Rusije” – VIDEO

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je rekao da ruska vojska ima najvažniji zadatak da civili i građanski objekti ostanu izvan vojne akcije.
Ambasador je u Jutru TV Prve rekao da je cilj specijalne vojne akcije zaštitta oblasti Donjeck i Lugansk.

„Cilj je da se završi genocid i uništavanje naroda u prethodnih osam godina, koje su ove države zatražile od Rusije”, rekao je on.
...

Na pitanje zašto ruska vojska ide ka Kijevu i Harkovu, kada je to daleko do Donbasa, Bocan Harčenka je rekao da je Vladimir Putin bio jasan što se tiče ciljeva akcije.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem „Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine su dva najvažnija zadatka Rusije”, dodao je on.

„Rusija ne zauzima. Kao što je i Putin rekao, cilj nije okupacija, već demilitarizacija i denacifikacija, i kontrola nad gradovima i uništavanje vojnih ciljeva je u svrhu toga, kao što je već rekao Šojgu, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, ovo je bitno i za stabilnost Evrope.

Bocan Harčenko je pojasnio da je denacifikcija znači oslobođenje Ukrajine od nacista.

On dodaje da ruska vojska ne gadja civilne objekte, ali da, kako je rekao, ima puno lažnih vesti o tome.
...

https://webtribune.rs/ambasador-rusije-u-srbiji-otkrio-plan-ruske-vojske-da-zavrsimo-rat-koji-su-poveli-protiv-rusije- video-politika/”
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
03. mart 2022. u 02.31
Mislim i čvrsto sam ubeđen da sva ona gađanja zgradi, kuća i drugih civilnih objekata je delo ukrajinske vojske. Ista šema kao što su radili muslimani u Bosni i krvati u Hrvatskoj. Prerušavanja u uniforme protivnika, ubijanje civila i onda optužbe. I još uz sve to kompletna cenzura kao i širenje neprekidne propagande.
Seeb-VN1700
03. mart 2022. u 04.28
Pa napad na Pearl Harbor bio isto žrtvovanje preko 4000 americkih vojnika da se opravda ulazak Amerike u rat.
Amerikanci su prije napada Japanaca otkrili sifru vezista i znali su unaprijed za napad. Amerikanci su zato sklonili nosac aviona podalje, a sve drugo prepustili Japancima..
Ali pobjednici pišu istoriju pa svijet uci onako kako Amerikancima odgovara. Laži i petljanija zapada..

Tako su govorili Indijancima.. Hajde vi samo tamo preko rijeke i mi ćemo vas ostavit na miru.
Nije dugo potrajalo.. Hajde vi tamo iz onih brda i mi ćemo vas ostavit na miru.. i tako to ide.
Amerikanci su narod koji je u istoriji bombardovao toliko naroda kao niko nikad. Niko u istoriji nije bacio atomske bombe na civile osim Amerikanaca. Niko nikad nije na civile i djecu bacao napalm bombe, jedino Amerikanci.

Ova podrska zapada Ukrajini nije zato što zapad ima sazaljenja prema ukrajiskom narodu, već sto Ruse ne podnose. Inače ne vole ni Ruse ni Ukrajince, ali Ruse naročito.
Niko se ne pita sto Ukrajinu vodi i zastupa židov? ..sto nije ukrajinac u vladi Ukrajine?

-
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
04. mart 2022. u 02.14
Ima jedna epizoda „South park” gde se objašnjava kako su to belci istrebili domorodce. Oni su se zapravo toliko bojali domorodaca da su morali da ih istrebe da se ne bi plasili. Tako se i Rusi (Putin) toliko plasio Ukrajine i njihovog vodjstva da je jednostavno bio primoran da ih napadne pod izgovorom da brani neke Ruse tamo. E sad kad je već u Ukrajini pa sto da se malo i ne proširi spisak zahteva. U stvari stvari su mnogo prostije bez obzira na sve ovo vase ovde truc-truc i bla-bla filozofiranje gde pokusavate da ostanete neutralni opravdavajuci agresiju dikatatora na suverenu zemlju. Pa da uprostim. Postoje dva mita ili ti price koje se nude sa dve strane. Prva je zapadna i to ono red Coca-Cole, McDonaldsa, svi možemo da budemo uspesni i bogati i slične trice i kucine. Druga je istocna. Patria (otadzbina), crkva, Bog, nacija a iza svega stoji KGB. E sad je problem sto ljudi vise veruju u prvi mit jer u prvom mitu ima pomalo mesta i za sirotinju dok u drugom nema toga. Otadzbina, crkva, Bog, nacija prezire sirotinju a voli tajknune i one do njih. Sad kad nisi uspeo nikome da prodas svoj mit onda si krenuo oruzjem. Veoma prosto...
keser
(Тешем букве)
04. mart 2022. u 03.17
https://www.politika.rs/scc/clanak/501029/Gde-napreduju-a-gde-grese-Rusi-u-Ukrajini

Где напредују а где греше Руси?
Војна анализа Политике. Интересантно да још увек има комунистичке аљкавости у деловима руске војске.

на пример, борбена средства остављена у данима колони на путу лака мета за украјинце јер нису размештена како треба
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
04. mart 2022. u 04.06
Ovo je pravi nepatvoreni pravoslavac i brat od poverenja a ne neki tamo katolici, protestanti i poneki pravoslavac unijat. Nema šta vise da se brinemo za pravoslavnu bracu sirom sveta kad je ovakvi brane sve pod okriljem KGB-ovca Putina koji se kao i drugi ruski tirani nisu libili da upotrebe sve protiv svojih. Eh, kad ovaj brani Putina od Ukrajinaca onda nema šta da se brinemo, zar ne? Ali da ponovim, sto vise diktatori, nacija, crkva, Bog preziru sirotinju to ih sirotinja vise voli.

https://www.blic.rs/vesti/svet/vas-sam-pesadinac-spreman-da-dam-zivot-za-vas-kadirov-moli-putina-da-naredi/mbh2dz3

A šta Rusi grese u Ukrajini? Pa sve grese da ne bude zabune.
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

keser
(Тешем букве)
04. mart 2022. u 07.26
Да греше.

Замисли имаш комшију који седи у свом дворишту и ловачком пушком нишани у тебе. Преко ограде.
Каже, имам право да радим шта хоћу на својој територији.
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
04. mart 2022. u 10.17
A sad ti zamisli majku koja sina docekuje u kovcegu jer uvek postoji opravdanje za upotrebu mladih zivota od strane odrtavelih matoraca zeljnih moći, slave i bogatstva kojima nikada nije dosta. Pri tome mislim na americke, ruske, afganistanske, ukrajinske, naše, hrvatske, bosanske i ostale majke...Zao mi je sto smo se zgrazavali kada silnik nagazi slabog kao sto su to cinili sa Libijom, Irakom i slično ali sada otvoreno podržavamo agresiju silnika nad slabijim. Znaci nije postojao ni jedan drugi način nego ratom? E pa tako kažu i u NATO-u za nas i ostale koje su napali.
Seeb-VN1700
04. mart 2022. u 10.26
Putin je bio velika evropska sansa, ali Evropa je propustila tu sansu i ostala dalje u americkoj sjeni.
Tamo prije nekih 20-tak godina Putin je govorio i govorio.. o zajednickim interesima Rusije i EU.. ali nisu htjeli ozbiljno da ga shvate.

Zapad je prevario Ruse. Još prije raspada SSSR-a Bejker je u Moskvi rekao da se Nato neće ni za inč proširivat dalje na istok.
Pet put je trajalo proširivanje Nato na istok.
To proširenje i priblizavanje ruskim granicama je napad Nato na Rusiju.
Isto je bio dogovor da Ukrajina ostane neutralna.
Nato Ukrajinu ne treba, ali Amerika hoće Ukrajinu u Nato.
Vrlo dobro Amerika zna da to Rusi dozvolit neće.
Meni djeluje da se zapad predhodno jako dobro dogovorio i pripremio šta i kako kad Rusi napadnu Ukrajinu, jer ovakova sinhronizacija i orkestralna hajka protiv Rusije je nešto nevidjeno.
I Amerikanci su napadali i bombardovali mnoge narode i niko nije reaogovao, ali kad to urade Rusi e onda se aktiviraju kompletni zapadni ljigvaci pod Americkom kontrolom.
Onu Olbrajtovu ptali jednom da je usled uvedenih snkcija od strane Amerike (mislim Iraku) od gladi stradalo nekoliko hiljada djece, pitali je dali je to bilo vrijedno toga, odgovorila je sa da.

Putin je pogrijesio sto bombama napada Ukrajinu, trebao je Ameriku.
Ona je alfa i omega sveg svjetskog sranja..

-
Lorka
(поета)
04. mart 2022. u 10.38
Zao mi je sto smo se zgrazavali kada silnik nagazi slabog kao sto su to cinili sa Libijom, Irakom i slično ali sada otvoreno podržavamo agresiju silnika nad slabijim.
*************************************************
Не знам на ког силника мислиш. Ако мислиш на НАТО пакт, онда си у праву.
Русија је том силнику коначно морала да стане на црту, јер се он преко Украјине већ скоро ушетао у Русију.

Немојмо се заваравати да је ово рати између Украјине и Русије. Ово је рат Нато пакта против Русије, а Украјинци су само топосвско месо. То су морали да знају оног дана кад су дозволили да им се деси Мајдан и насилно свргавање легитимне власти.
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
04. mart 2022. u 10.42
Putin je sve pogesio na sreću. Amerika je potrebna svetu da drzi prvenstveno Nemce na uzdama da se ne bi opet povampirili. Meni se malo smucila ta prica oko nemacko-ruskog prijateljstva i sličnih nebuloza. Vidim Seebe da naginjes tome ali realno to ne bi imalo nikakvog smisla prvenstveno prema žrtvama koje su ova naroda izazvala pre, za vreme i posle II rata. Postajemo zaboravni zar ne? Pa taj savez bi bio pakao na zemlji o cemu svedoce Poljaci recimo. I ta proruska mitologija je stvarno uzasna. Toliko su pobili i ozalostili prvenstveno svoga naroda pa onda Slavena da je to nepojmljivo. Ukrajinu da ne spominjem i koliko je tamo ljudi stradalo od gladi u najvecoj zitnici Evrope. Rusija je paradoks i tamo ne postoji ni jedan period istorije da su oni ili bilo ko oko njih dobro živeli. Kako Rusija tako i Nemacka. Nemci nisu svesni da su ih Ameri spasili od njih samih pa jedini period gde su dobro živeli je pod Amerima. Pre toga teska sirotinja i beda bila kao i Evropa sto je bila. Ma muka mi je od Rusa i Nemaca iskreno receno. Ima tu još kandidata za muku kao recimo Britanci sto su pa i mi Srbi. Eto svako zadovoljan koliko toliko svojim malim pasalukom na Balkanu samo Srbima nešto fali i uvek im je falilo. Oni bi da se sire a ni ono sto imaju nisu obradili...Mali Rusi nema šta. Da nije Srba i Hrvata na Balkanu to bi bio raj na zemlji.
Seeb-VN1700
04. mart 2022. u 14.16
sirchulle
„Amerika je potrebna svetu da drzi prvenstveno Nemce na uzdama”
-

Kad je Amerika ratovala u Vijetnamu Njemci su dosli do fotografija gdje je prikazano teško stradanje civila od americkog bombardovanja.
Jedan urednik na njemackoj državnoj Tv dosao je sa slikama do šefa i pitao ga dal da pusti te slike?
Gazda je prvo rekao ne, a onda se predomislio i rekao da pusti te slike u javnost.
Danas za tako nešto teško će naći nekog Njemca, jer zna šta ga ceka i reakcija Amerikanaca.

U vrijeme SSSR-a bile su jednom demonstacije u Budimpesti protiv Rusa.. dosli Rusi i rasturili Madjare tako da im nikad više slično na pamet nije palo.
Nekoliko god. kasnije isto se dogodilo u Pragu u Ceskoj, dosli Rusi sa tenkovima i nikad više Cesima slično na pamet nije palo.
Bilo je tada malo gunjanja zapada, ali samo gundjanje jer to je bilo tada rusko dvoriste. Takav bio dogovor, i postivao se.

Isto tako je bio dogovor da Ukrajina bude neutralna.
Pozivanjem Ukrajine u Nato od strane Amerike je krsenje dogovora.
Ukrajinski predsjednik (židov 100%) stavio se na stranu Amerike i onda na scenu stupaju Rusi.

Zapadni mediji pišu svasta, ali Rusi će ići do kraja i mnogi misle da Putin ponegdje blefira. Ali varaju se teško, Putin je 100% u stanju da donese odluku o upotrebi atomskog naoruzanja.

Da će Ukrajina bit preorana znaju mnogi, ali eto i Njemci donijele odluku da salju oruzje u Ukrajinu, sto je do prije par mjeseci bilo nezamislivo. Donijeli isto odluku o udvostrucenje financiranja za vojsku. I odluku da do kraja ove godine zatvore sve nuklerane elektrane. U ovoj nestasici energije oni donose odluku o zatvaranju nukleraki.. šta to govori?

Stvar samo u tome sto su Rusi prvi krenuli.

-
samadel
(snimam)
04. mart 2022. u 18.48
Ovo što se sad dešava je totalno ludilo!
Zabranili su svako izveštavanje ruskih medija ili bilo kog nezavisnog novinara koji ima rusko prezime.
Zaustavljaju svaki protok informacija koji ide u korist Rusa.
(Спутњик će malo sutra da zaustave)
U Češkoj izbacuju sa Univerziteta ruske studente.
Ukidaju koncetre Čajkovskog i zabranjuju Puškina!Niko im nije rekao da je to bilo pre više od 100 godina. Toliko o obrazovanju amerikanaca koji ovu budalaštinu vode.
Čak idu dotle da je u svetskom takmičenju (pasa) i mačaka, zabranjene su ruske mačke!!!
Sve ide iz američke kuhinje...ostali ih prate, jer ili zavise od njih ili su im dužni.
Za razliku od Grka. Napravili su demonstracije protiv NATO, i navijali za Ruse! Braća pravoslavna!
samadel
(snimam)
04. mart 2022. u 18.56
Nažalost, ti klipovi su cenzurisani u USA i Canadi, ali mi dobijamo u drugim aplikacijama Telegram
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
05. mart 2022. u 11.58
Jaka steta sto su zabranili Cajkovskog koga se Srbi sete samo u ovakvim situacijama jer je Rus kao što se sete Tesle kada treba namirivati racune po belom svetu. Kad bi napravili anketu kod nas dosli bi do zakljucka da se radi o fudbaleru Zlatku Cajkovskom. Za njega su čuli i za Baju Malog Knindzu koji već ispevava hitove o bratoubilackom ratu u Ukrajini. Naše obrazovanje mi je poznato i to nadaleko. Rat neće napraviti ti sto slusaju klasiku, rock, blues i slične stvari. To uglavnom cine narodnjaci i to patrioti...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. mart 2022. u 14.18
Finski predsjednik Sauli Ninisto je imao interesantan komentar. Engleski:

https://youtu.be/6russAQvGhI

Da li mislite da Putin djeluje racionalno (logicno?) ili ne?
moguće je da ova iracionalnost koju vidimo na kraju bude racionalna.
Možda on hoće da stvari izgledaju iracionalno i da je to racionalnost (logika).
To je vrlo kompleksno.

Finac je bio suzdrzan prema pridruzivanju NATO. Istorijski Finci su znali da vode racuna o svom narodu i državi nezavisno.
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
05. mart 2022. u 14.47
To sto Putin radi je totalno nelogicno i to prilično. Ne možeš nekoga naterati da te voli tako što mu sve uzmes i to na silu. Nismo bas svi mazohisti na ovoj planeti. Ima i onih koji vole svoje zemlje za razliku od nas recimo. Mi je ne volimo jer se tako prema njoj ponasamo. Nemamo mi taj problem da budemo okupirani ali do mlade uvek dodje neki nezeljeni mladozenja. Pokusali Turci (Otomani) i malo nas jahali sto i nije bilo loše jer smo zadrzali dosta toga, nismo se mnogo bunili, nisu nas bas satirali. Ono jeste pri kraju zateglo ali svakao nešto zategne na kraju. Onda pokusali Austrougari pa i Nemci kasnije ali mlada se otimala jer ona sa ceznjivim pogledom ceka mladozenju sa Istoka, tacnije Ruse ali tog mladozenje nema pa nema. Dodje malo, obradi potencijalnu mladu ali uvek ode. A mlada tuzna i dalje ceka. Evo sad je opet malo potpali mladu, možda bude svadbe, zar ne? Neće to tako lako.

Pogledajte malo Bugare kako se to radi. Uvek su bili preci Rusima nego mi iako su bili i fasisti i cuda pocinili po Srbiji. Bilo sa Hitlerom ali mladozenja njima oprostio sve čak i ulazak u EU. Covece, on im je oprostio sve to i dozvolio da se uda u drugo selo ali nama neće da dozvoli. Zakljucak je da mladozenja 'oce onog ko ga neće a ne onoga ko ga 'oce. Slabo je to sve, sad je udario na mladu koja ga neće sto je i logicno. Uvek ima rezervne Srbe koji ga vole ma šta god on radio okolo. U celoj situaciji Srbi pate sto nisu na mestu Ukrajine da se onako predaju ali neće to tako lako ići. Mnoge smo prosce odbili cekajuci pravog ali sto je govorio Djordje Balasevic:„Sve prave ljubavi su tuzne...”...i neuzvracene rekaobih ja. Nema svadbe ove godine šta god mi mislili...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. mart 2022. u 15.22
Tviter:

Kao Nijemac, volio bih da se ovo razjasni: Cio zapadni svijet želi da izgradimo ogromnu armiju, premarsujemo Poljsku i borimo se sa Rusima ako treba. Zamo da zapisem da ne bude poslije „nismo se razumijeli”.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
05. mart 2022. u 16.30
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
05. mart 2022. u 16.44
Naravno ali da se malo vratimo na sustinu. Bar onako kako je ja vidim. Osnovna poenta ovog sukoba je kako Marks rece poslednji stadijum kapitalizma. Taj poslednji stadijum kapitalizma je po slobodnoj interpretaciji oligarhija ili ti moderno tajkunizam. Prilično podseca na praskozorje I velikog svetskog rata kada se sva moc koncentrisala u rukama nekoliko (stotina) pojedinaca i vladajucih dinastija. Prelazak kapitalizma u feudalizam, nešto tako. Sa svih strana je to isto. I rat veliki je bio zapravo rat između dinastija koje su imale svu moc, novac ali su se međusobno pokusale da istrebe. Bratoubulacki rat na vrhu piramide. Naravno stradala sirotinja. E sad verujem da je taj tajkunizam kao kancer prozeo ceo svet pa se ovde zapravo vodi borba između tajkuna sa svih strana. Mislim da je ovo daleko od bilo kakavog ideoloskog sukoba i ako se ( i kad se) zavrsi biće samo uvod u neko konacno razresenje. A te price o slobodi, slobodnom trzistu, panslavenizmu, pravoslavlju, nacistima i ostalim tricama i kucinama su ipak samo trice i kucine.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
06. mart 2022. u 03.39
Укупно пет возача камиона из Србије, четворица на украјинско-пољском граничном прелазу Јагодин и један у Семиполки надомак Кијева, већ 10. дан чекају да добију дозволу за повратак у Србију, изјавио је јутрос председник Удружења Међународни траспорт Неђо Мандић.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
06. mart 2022. u 04.38
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. mart 2022. u 08.03
Ratno stanje podigne mulj sa dna i onesposobi mehanizme koji ga u miru drže pod kontrolom (zakon, policija, sudstvo). Na liniji fronta znaš šta ti prijeti i cuvas se. Naoruzane paravojne formacije su opasnost na cijeloj teritoriji.

Analiza americkog profesora sa titulom u ruskoj vojnoj istoriji:
https://youtu.be/YDElXTPm3VQ

lucky_luke
(Genije)
06. mart 2022. u 10.27
evo jedan intervju americkog oficira i bivšeg savjetnika pentagona za skaj njuvs: https://www.friatider.se/har-kraschar-oversten-fox-news-hyllningssandning-till-zelenskyj

vjerujem da ga niko više od zapadnih medija nikada neće ništa pitati!
lucky_luke
(Genije)
06. mart 2022. u 10.27
pardon, foks njuvs
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
06. mart 2022. u 16.28
Je li, sirchulle, šta to koristiš pa lupaš ovakve gluposti? Idi molim te kod prvog najbližeg doktora dok imaš još vremena da bi ti mogao pravovremeno pomoći i izlečiti te.
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
06. mart 2022. u 16.47
Ala ti je komentar, svaka cast. Jel' to iz malog mozga?
Zorrko
06. mart 2022. u 21.14
------
lucky_luke
(Genije)
06. mart 2022. u 10.27

evo jedan intervju americkog oficira i bivšeg savjetnika pentagona za skaj njuvs: https://www.friatider.se/har-kraschar-oversten-fox-news-hyllningssandning-till-zelenskyj

vjerujem da ga niko više od zapadnih medija nikada neće ništa pitati!
-------

da li ima neki prijevod na srpski ili engleski?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. mart 2022. u 21.57
Zorrko,
Klikni na video, razgovor je na engleskom.

Pitao sam se šta su Putinovi uslovi da povuce vojsku iz Ukrajine.
Prije vojne akcije cililo se da je to bilo ne-NATO u Ukrajinu i specijalni status za Donbas.
Ne znam zašto Želinski ne kaže da će potpisati taj uslov. Vojna neutralnost je mnogo manja cijena od produzetka rata.

Izgleda da je Erdogan pitao Putina i odgovor je:
Ukrajina da prestane da se bori i ispuni uslove.
https://youtu.be/ooPB88XJd48

Nisam blize odgovoru. Koji su uslovi? Trenutno se ne čini da će se Ukrajina prestati boriti. Niti će se Rusi povuci. Mislim da će od početne situacije gdje se minimizovala steta i civilne žrtve, situacija zaostriti.
Iskljucivanje struje slijedi. I vece angazovanje pjesadije i avijacije. Motorizovane jedinice su previse ranjive od strane Javelin i drugih sistema kuje su Ukrajinci navodno dobili. Čini mi se da će ovo pratiti krivu koju svi ratovi prate; ne staje dok neko pobijedi. Anko ne može pobijediti, onda dok se svi ne iscrpe- bar dvije godine natezanja. Možda i duže.

Volio bih da grijesim.
Zorrko
06. mart 2022. u 22.25
----
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. mart 2022. u 21.57

Zorrko,
Klikni na video, razgovor je na engleskom.
------

hvala, sad tek vidim. ja sam samo citao clanak
Seeb-VN1700
07. mart 2022. u 04.44
sirchulle nakon raspada SSSR-a Rusima hitno trebale pare.. po se sjetili privatizacije.
I tako odredili nekog i neke za te stvari.
Jedan od tih nekih, potomak komunista dobio te ovlasti za privatizaciju i otvorio banku, ako neko nešto kupi da imaju pare gdje sjesti.
I tako jednom prilikom dosao red na licitiranje nekih busotina.
I taj sluzbenik dao najvecu ponudu, i za nekih 300 milijuna dolara kupio ta neka prirodna bogatstva.
Nešto kasnije ta ista prirodna bogatsva prodao je strancima za nekoliko milijardi dolara.
E sad onih 300 milijuna cime je kipio ta nalazista nije ni imao. Platio je državnim parama iz banke koju je on vodio.
Banci je vratio tih 300 milijuna a sebi zadrzao par milijardi.

Tako su nastali ruski bogatsi, i danas se uzivaju u vilama Londona, Pariza, Monaka.. i vozaju se jahtama svjetskim morima.. a do jucer pas nije imao za šta da ih uhvati.

Onaj ukrajinski glumac sto voli da ga slikaju, teski kriminalac koji je sa svojim pajdasima pronevjerio ukrajinske milijarde.
Recimo niko sigurno nezna gdje je iz ukrajinskog trezora nestalo zlato..?

18.03.2014.
„7. marta 2014. u 2 časa iza ponoći dragocjenosti su u kamionima pod zaštitom ukrajinske obavještajne službe (SBU) dopremljene do kijevskog aerodroma Borispolj, bez carinske inspekcije. Prema pouzdanim izvorima, iz javnih repozitorijuma Ukrajine u nekoliko kamiona iste noći su izvezene dragocjenosti čija ukupna vrijednost, prema bivšem ukrajinskom predsjedniku Leonidu Kučmi (2003), iznosi oko 27 milijardi dolara. Među dragocjenostima se nalaze drevni zlatni nakit, umjetničke slike, jedinstveni istorijski artefakti.

Čak i za vreme Viktora Juščenka američke obavještajne agencije pokušale su da izvezu ove vijrednosti, među kojima su i dragulji ”blaga Skita„. Režim u Ukrajini dobrovoljno ih je predao svojim američkim gazdama kao obezbjeđenje za kredit za finansiranje već okončanog puča i vojne provokacije protiv Rusije, koja se sprema. Bez obzira na ishod ovog drugog, Amerikanci i njihove sluge u Kijevu osigurali su se od moguće štete.
Iza samoproglašene vlasti Kijeva stoji američka klika opredijeljena za rat sa Rusijom, koja je u žurbi da podigne uloge do kraja marta, kada slijedi usvajanje američkog budžeta za narednu finansijsku godinu. Da bi se izbjeglo smanjenje vojnih izdataka, što je planirao Barak Obama, potrebno je da se stvori opasnost od novog svetskog rata, koji, bez opasnosti za SAD, može da se izvede u ukrajinsko-ruskom vojnom sukobu na Krimu. Uporedo s tim sukobom zamajac hvata i globalni finansijski i ekonomski rat, koji bi preko sankcija morao da uništi ruski finansijski sistem, što će dovesti do kraha niza sistemski važnih evropskih banaka. To će omogućiti američkoj oligarhiji da u ratu sa Rusijom otpiše svoje dugove u piramidalnim shemama, koje se ruše, čime će se ublažiti dejstvo finansijske krize..

Teško da plaćanjem troškova američke pomoći i podsticanja nasilja među ukrajinskim nacistama blagom Ukrajine Jacenjuk i Turčinov razumeju igru u kojoj učestvuju. Baš kao naivne evropske diplomate, zvaničnici i političari, koji žure da legitimišu očigledno kriminalni ukrajinski režim. Postoji nada u zdrav razum velikog evropskog biznisa i američkih korporacije koje sarađuju s Rusijom, kao i u razmišljanje Vladimira Putina. Svima njima ostaje 2-3 dana da osujete taj đavolski plan. Troškove njegove primjene već je platio ukrajinski narod, kome je američka geopolitička igra namijenila ulogu žrtve.”
-

Tako sirchulle da ovdje ima možda samo 5% onih koji imaju kapacitet da razumiju to šta ti pišes..

-
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
07. mart 2022. u 05.29
Sirotinja se na sve strane bori jedna protiv druge da bi njihovi gospodari uzivali u blagostanju. Sirotinja misli da će njen gospodar pobediti tudjeg gospodara a ona malo da skupi neke mrve sa gazdinog stola kad se ovaj najede. Sirotinja velica svojeg gospodara, nalazi mu nepostojece atribute samo da mu udovolji ne bi li preostalu sirotinju nahranio kada vecina nje izgine u sukobi sirotinja. Gospodari sada imaju tehnologiju i inteligenciju, ne treba mu vise potrosac da ga čini bogatim zato je potrosac suvisan i treba ga eliminsati. Gospodarima samo trebaju resursi. Covek je postao suvisan. Ovo se ovde ne zavrsava, biće rata i rata da se ukloni visak. Nuklearni je malo verovatan ne zbog sirotinje koja bi svakako potegla bombu već zbog bogatih koji treba negde i da žive kad se rese sirotinje. Potrosacko drustvo je ono koje nas drzi u zivotu a kada ono prestane prestaje i potreba za nama. Neko će nekoga da drzi za dzabe na ovom svetu? Čitajte malo Karl Marksa...
C_A_B_O
07. mart 2022. u 11.24
Sve se MOžE odigrati na trostruko zadovoljstvo...jer AKO se bivša yu mogla rasparcati na 9 dEEElova..kad se YUkreJn razvoji na 3...zapad sa Lavovom u NATO sredina neutralna .istok federaciji.. i MIRNA Jevropa//ALI kako je Kutiljerov plan biJo aman identican Daytonu sve će se odigravati vise godina...dok se YUkrejn ne isprazni...i neki NOVI ne nasele...a treba zeeeeena sa dEcom u D zarad neozenjenih obrezanih iz vascijelog svijeta...i da se po'sEtimo da 1/2 zemjista od Lavova do MaiJopula posEEduje ex monsanto..dprugo pola je vlasnistvo kineskih korporacija...Bajke o cEEEnama goriva,gasa i psenice služe SAMO uzvitalvanju panike i NOVIM uslovima mesetarenja...a misteriJozni zio COVIDO ossso u pemz'ju...sad pametnom dosta
Popaj
07. mart 2022. u 11.36
Blinken: NATO zemlje mogu da šalju borbene avione u Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da zemlje članice NATO imaju „zeleno svetlo” da šalju borbene avione u Ukrajinu.
https://scradar.com/vesti-iz-sveta/blinken-nato-zemlje-mogu-da-salju-borbene-avione-u-ukrajinu/
Popaj
07. mart 2022. u 12.07
ZELENSKI VIŠE NE KONTROLIŠE VOJSKU? GAJIĆ TVRDI DA NATO ŽELI DA SE RAT ODUŽI ŠTO DUŽE, EVO ZAŠTO
https://www.youtube.com/watch?v=romCH3d2e6U
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
07. mart 2022. u 14.15
Sve što se desi jednom ne mora i drugi put. Sve što se desi dva puta sigurno će i treci put. Nemci su ekspresno izglasali dodatnih stotinjak milijardi izdvajanja za vojsku a oruzje se proizvodi da se upotrebi. Zakljucak se sam namece.

https://www.youtube.com/watch?v=Hby6gOlRbi0

Morace Turci i Nemci da se pridruže jer nema borbe nema rata bez Jasera Arafata...
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
07. mart 2022. u 14.18
Kada se prikljuce Nemci i Turci onda ćemo mi i Poljaci da držimo cvrsto gace jer će prvo po nama da opale, istorijski je dokazano a onda će svi ostali da nas brane kada izginemo...
Popaj
08. mart 2022. u 08.36
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
09. mart 2022. u 06.51
Koje su sad ovo cake na ovoj platformi. Mikakav ja broj racuna nikom ne saljem
Hello,

We would like to give you Credits for when you watch videos on Odysee but your account is not set up to receive them yet.

[email protected]
dr-mors
10. mart 2022. u 18.19
Priotitet Srbije je:

-ne sme da primi ni jednu jedinu izbeglicu Zelenskog. Dosta nam je u bliskoj proslosti bilo fasista za narednih 1000 god.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. mart 2022. u 20.38
Navodni zahtjevi Rusije:

1. Odbijanje ulaska u NATO. Neutralni status Ukrajine. Rusija, koja je napala našu zemlju, spremna je da postane jedan od garanta.

2. Ruski je drugi državni jezik. Ukidanje svih zakona koji to ograničavaju.

3. Priznanje Krima od strane Ukrajine kao ruskog.

4. Priznavanje nezavisnosti DNR i LNR od strane Ukrajine unutar administrativnih granica regiona (uključujući teritorije koje trenutno kontroliše Ukrajina).

5. Denacifikacija. Zabrana delovanja ultranacionalističkih, nacističkih i neonacističkih partija i javnih organizacija, ukidanje postojećih zakona o veličanju nacista i neonacista.

6. Demilitarizacija Ukrajine. Potpuno odbacivanje ofanzivnog oružja.

Šta je teško prihvatiti?
1. Šta znaci nezavisnost DNR i LRN? Veliki stepen autonomije u okviru Ukrajine je nešto što se čini racionalan kompromis. Recimo kao status RS u BiH. Po slovu Dejtona.
2. Demilitarizacija je moguća samo Rusija potpise da neće ulaziti na teritoriju Ukrajine vojskom. Kao i da se DNR i LRN demilitarizuju.

U ovoj kombinaciji čini mi se svi dobijaju. Ako Ukrajinci mogu vjerovati Rusiji. Možda da garanti sporazuma budu EU i Rusija sa obavezom vojne zastite u slučaju nove agresije sa bilo koje strane.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. mart 2022. u 06.20
Juče su se u Kijevu sastali Jansa, poljski premijer i ceski sa Želinskim.

https://youtu.be/kqvGb7ePUuA

Bitno u vijesti je „u Kijevu”.
Seeb-VN1700
16. mart 2022. u 07.46
Pogledao sam film i taj Želinski djeluje kao da uzima opijate ili alkohol.
Osim sto je 100% židov taj Želinski je 4 puta izbegao vojnu obavezu.
Isto kao srpski Vulin sto je izbjegaovao služenje obaveznog vojnog roka, pa postao zapovjednik vojske Srbije.

https://www.youtube.com/watch?v=HpQuMtk7kXQ

-
samadel
(snimam)
24. mart 2022. u 19.35
Želinski je glumac komičar. Tako se sad i ponaša. Nedorastao za politiku.

Seeb-VN1700, po starom običaju stavlja prioritet na„ Osim sto je 100% židov”
To nije prvi put.
Pa dokle bre to ustaštvo uvijeno u lažnjak srpstva!?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. mart 2022. u 10.13
Indijski WION bio blokiran na Youtube 7 dana.
https://youtu.be/WQ7vy2JxH0U

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. mart 2022. u 12.11
Danas je 31-vi dan rata. Mir kasni već 31 dan.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. april 2022. u 23.20
Već mesec dana traje rat u Ukrajini, a mirovni pregovori se otežu. Zapravo, Putin pojačava nasilje, dok zapad povećava vojnu pomoć Ukrajini. U prethodnom razgovoru uporedili ste rusku invaziju Ukrajine sa Hitlerovom invazijom Poljske. Da li Putin planira da okupira celu Ukrajinu? Da li pokušava da obnovi rusko carstvo?

Vrlo je malo verodostojnih informacija o pregovorima. Neke informacije koje procure do javnosti zvuče blago optimistično. Ima osnova za pretpostavku da bi, ukoliko bi SAD pristale da se ozbiljno uključe sa konstruktivnim programom, to povećalo šanse za okončanje ovog užasa.

Nije tajna kakav bi taj konstruktivan program bio, bar u načelu. Primarni element je posvećenost neutralnosti Ukrajine: nema članstva u Natou, nema naoružanja usmerenog na Rusiju (čak ni onog koje navodi na zabludu nazivom „odbrambeno”), nema vojnih vežbi sa Nato snagama.

Ne bi to bilo ništa novo u svetskim odnosima, čak i u slučajevima gde nema formalnih ugovora. Svi podrazumevaju da Meksiko ne može da se pridruži vojnom savezu koji vodi Kina, da postavi kinesko oružje usmereno na SAD i izvodi vojne vežbe sa kineskom vojskom.

Ukratko, konstruktivan program bi bio suprotan zajedničkoj izjavi o strateškom partnerstvu SAD i Ukrajine, koju je Bela kuća potpisala 1. septembra 2021. U ovom dokumentu, koji je prošao uglavnom nezapaženo, energično se ističe da su vrata za pridruživanje Ukrajine Natou širom otvorena. Njime se takođe „finalizuje strateški odbrambeni okvir koji čini osnovu za unapređenje strateške odbrambene i bezbednosne saradnje između SAD i Ukrajine” i omogućava Ukrajini napredno protivtenkovsko i drugo naoružanje, zajedno sa „širokim programom obuke i vežbi u skladu sa statusom Ukrajine kao partnera proširenih mogućnosti Nato saveza”.

Ta izjava je bila još jedno namerno guranje prsta medvedu u oko, još jedan doprinos procesu koji Nato (što znači Vašington) usavršava otkad je Bill Klinton 1998. prekršio čvrsto obećanje Džordža Buša starijeg da neće širiti Nato na istok – što je naišlo na oštra upozorenja visokih diplomata Džordža Kenana, Henrija Kisindžera, Džeka Metloka, (sadašnjeg direktora CIA) Vilijama Bernsa i mnogih drugih i zbog čega je ministar odbrane Vilijam Peri zamalo dao ostavku u znak protesta. To je, naravno, samo dodatak drugim agresivnim postupcima koji su izazivali zabrinutost Rusije (Srbija, Irak, Libija).

Nije preterano reći da je ta zajednička izjava imala određenu ulogu u rešenosti Putina da pojača mobilizaciju snaga na ukrajinskoj granici i krene u zaista kriminalnu agresiju – koju možemo uporediti sa Hitlerovom invazijom Poljske (izvedenom zajedno sa Staljinom).

Neutralnost Ukrajine je glavni element konstruktivnog programa, ali ne jedini. Potrebni su potezi koji vode ka nekoj vrsti federalnog aranžmana za Ukrajinu, a koji bi podrazumevao određeni stepen autonomije za region Donbasa, u skladu sa opštim okvirom onoga što je ostalo od sporazuma Minsk II. Opet, ni to ne bi bilo ništa novo u svetskim odnosima. Ne postoje dva identična slučaja, a nijedan stvarni primer nije ni blizu savršenog, ali federalne strukture postoje na primer u Švajcarskoj i Belgiji, čak i u SAD u određenoj meri. Ozbiljni diplomatski napori mogli bi dovesti do rešenja ili bar obuzdati akutne ratne sukobe.

A oni su realni. Procenjuje se da je u sukobima u ovom regionu od 2014. ubijeno oko 15.000 ljudi.

Ostaje Krim, u odnosu na koji zapad ima dve mogućnosti. Jedna je da prizna da je ruska aneksija prosto životna činjenica koja ne može da se preokrene bez akcija koje bi uništile Ukrajinu i izazvale možda još gore posledice. Druga je da zanemari vrlo verovatne posledice, da ispaljuje fraze o tome kako SAD „nikada neće priznati rusku aneksiju Krima ”, kako se navodi u pomenutoj zajedničkoj izjavi, uz razna elokventna saopštenja onih koji su spremni da osude Ukrajinu na potpunu katastrofu dok se iz daleka prave hrabri.

Sviđalo nam se to ili ne, to su jedine opcije.

Da li Putin želi da „okupira celu Ukrajinu i obnovi rusko carstvo”? Njegovi proklamovani ciljevi (uglavnom neutralnost) prilično su drugačiji, što potvrđuje i njegova izjava da bi pokušaj rekonstrukcije Sovjetskog Saveza bio ludost, ali možda jeste imao tako nešto na umu. Ako je to tačno, teško je zamisliti šta on i njegov uži krug misle. Iskustvo Rusije u Avganistanu bilo bi kao piknik u parku u poređenju sa okupacijom Ukrajine. To je sad savršeno jasno.

Putin zaista ima vojni – a sudeći po Čečeniji i moralni – kapacitet da od Ukrajine napravi gomilu ruševina. Pažnja nam je s pravom usmerena na sve veće strahote ove invazije. Ali ne treba zaboraviti ni postupke druge strane.

Pre nekoliko nedelja diskutovali smo o Bajdenovom budžetu za odbranu, o kome se kao i o zajedničkoj izjavi malo govori. Ovaj dokument predviđa neprekidni lanac krajiških država koje SAD naoružavaju, a koji se proteže od Japana i Južne Koreje u severnom Pacifiku do Australije, Filipina, Tajlanda i Singapura na jugu i Indije na istočnom boku Kine, a koji je namenjenom opkoljavanju Kine, uključujući Tajvan.

Možemo da zamislimo reakciju Kine u vezi sa navodnim planovima američke indo-pacifičke komande da proširi opkoljavanje te zemlje, duplirajući potrošnju u fiskalnoj 2022, delimično i za razvoj „mreže preciznih raketa duž tzv. prvog lanca ostrva”.

Sve to samo u cilju odbrane SAD, naravno, pa kineska vlada zaista ne treba da brine.

Nema sumnje da Putinova agresija na Ukrajinu izneverava teoriju pravednog rata, te da i Nato snosi moralnu odgovornost za krizu. Ali šta je sa Ukrajinom i naoružavanjem civila za borbu protiv osvajača? Nije li to moralno opravdano na istoj osnovi na kojoj je moralno opravdan otpor nacizmu?

Teorija pravednog rata, nažalost, u stvarnom svetu je validna otprilike koliko i „humanitarna intervencija”, „odgovorna zaštita” ili „odbrana demokratije”.

Naizgled se čini da je pravo naoružanog naroda na odbranu od brutalnog agresora čist truizam. Ali kao po običaju u ovom tužnom svetu, kad o tome malo bolje razmislimo dočekuju nas nova pitanja.

Uzmite otpor nacizmu. Teško da postoji plemenitiji cilj.

Motivi Heršela Grinšpana koji je 1938. ubio nemačkog diplomatu svakako su razumljivi i izazivaju simpatije; ili motivi partizana koje su obučavali Britanci, a koji su izveli atentat na nacističkog ubicu Rajnharda Hajdriha u maju 1942. Njihova hrabrost i pravdoljubiva strast su za poštovanje, bez kvalifikacija.

To, međutim, nije kraj. Prvi događaj je nacistima dao izgovor za Kristalnu noć i podstakao nacistički program ka svom užasnom ishodu. Drugi je vodio u masakr u Lidicama.

Događaji imaju posledice. Nevini pate, često strahovito. Ljudi sa osećajem morala ne mogu izbeći takva pitanja. Pitanja se nužno otvaraju kada razmatramo da li i kako naoružati one koji se hrabro odupiru ubilačkoj agresiji.

U aktuelnom slučaju se takođe moramo zapitati na koje rizike od nuklearnog rata smo spremni, što bi značilo ne samo kraj Ukrajine, već i mnogo više od toga, do zaista nezamislivog.

Ne ohrabruje to što je više od trećine Amerikanaca naklonjeno „preduzimanju vojne akcije u Ukrajini čak i uz rizik nuklearnog sukoba sa Rusijom”. Možda su oni nadahnuti komentatorima i političkim liderima koji bi trebalo dvaput da razmisle pre nego što počnu da imitiraju Vinstona Čerčila.

Možda se može naći način da se braniocima Ukrajine obezbedi potrebno oružje za odbijanje agresora, a da se izbegnu kobne posledice. Ali to nije lako pitanje koje se rešava ishitrenim izjavama.

Da li očekujete dramatična politička dešavanja u Rusiji ukoliko rat potraje mnogo duže ili ako Ukrajinci budu pružali otpor čak i nakon zvaničnog kraja rata? Ruska ekonomija je već pod opsadom i mogla bi da završi u kolapsu bez pandana u novijoj istoriji.

Ne poznajem Rusiju dovoljno da bih se usudio da nagađam. Neko ko zna bar toliko da spekuliše je Anatol Liven, čiji uvidi pružaju korisne smernice. On smatra da je „dramatični politički prevrat” u Rusiji malo verovatan zbog prirode sirove kleptokratije koju je Putin pažljivo izgradio. Među optimističnim mogućnostima „najverovatniji scenario”, piše Liven, „jeste neka vrsta polu-puča, koji će pretežno ostati skriven od javnosti, a u kom bi Putin i njegovi neposredni saradnici ‘dobrovoljno’ odstupili u zamenu za garancije ličnog imuniteta od hapšenja i zaštitu porodičnog bogatstva. Ko bi bio predsednički naslednik u ovim okolnostima je potpuna nepoznanica”.

Ni ovo neće biti nužno lako pitanje.

Truthout, 24.03.2022.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net, 30.03.2022.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. april 2022. u 23.21
Iznad je razmišljanje Noama Chomskog
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. april 2022. u 00.20
Vedrana Rudan:

...O VAS PUTIN!
Mene i vas uznemirava rat između Rusije i Ukrajine. Kad se sjetim da je ona drončina mogla pasti na krov zgrade u kojoj su bili studenti, smrzne mi se srce. Tko nam ju je poslao ne znamo, ako smo uopće bili cilj? Činjenica da možemo biti cilj ledi nam krv u žilama. Da, Putin nam je preblizu.

Putin? Putin. Putin. Putin. Putin. Ne postoji medij u Evropi i Americi da ga već tisuću puta nije proglasio „ratnim zločincem”. O njegovom protivniku, sad već legendarnom vojskovođi, većem i od Napoleona i od Čerčila i od Cezara, budućem dobitniku Nobelove nagrade za mir, tiše se govori. Zaboravilo se da je čovjek ušao u povijest kao pijanist koji svira kurcem. Zelenski danas drži [email protected]#$ u maslinastim hlačama, na tijelu mu maslinasta majica, skroman čovjek, Che Guevara naših dana. Svjetski borac za slobodu obraća se svim parlamentima „civiliziranih” zemalja i optužuje ih što mu ne šalju još oružja i još i još. I još sankcija Rusiji i još i još i još.

Novinari, psi rata, bolje ih kužim jer mi je Putin blizu, reže onako kako im gazde kažu. Svi znaju koliko je Putin pobio dječice pred kojom je bio život. Putin Hitler, Putin djecoubojica. Ej, u svakom ...enom ratu ginu djeca. U svakom. Samo što se nekad brojke izvlače, nekad preskaču. Na mojoj sam stranici objavila podatak koga svi znamo, u Iraku je pobijeno 500 tisuća djece. Zloglasna Madeleine Albright glasno i jasno je izjavila da ta cijena nije bila previsoka.

Za koga nije bila previsoka? Za Ameriku, naravno. Za Busha. Dok su Amerika i Zapad na pravdi boga taracali Irak, nikad ni jedan novinar nije proglasio Busha Hitlerom. Ona djeca su poginula, i ne samo djeca, da bi se američki kriminalci dočepali nafte. Smije li se spomenuti Gaza? Koliko tamo djece umire dok se novinari dižu na zadnje noge zbog dječjih leševa u Ukrajini? Naravno da se na tu temu ne smije pisnuti. Postoje ratovi za slobodu, to je primjerice svaki rat u kome država Izrael ubija djecu, i država Amerika, i „civilizirane” evropske države.

Nemate pojma gdje je Jemen? Ni ja. Slučajno sam naletjela na nekoliko rečenica uvaženog novinara Večernjaka Hassana Haidara Dijaba. Pa kaže: „Zbog napada Saudijske Arabije i njenih saveznika 25 milijuna ljudi u Jemenu je na rubu bijede, a četiri milijuna djece gladuje.” Nisu bitni. Nisu bijeli. Daleko su. Postoji samo Hitler Putin.

Volim Hitlera? ...ite se. Ja volim svoju djecu i moju mačku, ali ne volim kad me mediji prostački zezaju i prodaju mi kurcosvirca kao heroja. Nisam voljela ni Clintona koji je osiromašenim uranom zasuo Evropu. Da, Evropu, ne Beograd. Je li tada itko od „demokratskih” novinara Clintona proglasio Hitlerom? Smeću to nije padalo na pamet. Osiromašeni uran je u međuvremenu u liječničkim krugovima „civiliziranih” zemalja postao bezazlena prašina. Nešto kao pelud. Hitler Clinton je bio i ostao borac za demokraciju. Milijuni buduće mrtve evropske djece svjedočit će o njegovoj veličini.

A Obama? Koliko je djece pobio odvratni crni lutak na konopcu bijelog kapitala? Tko se još sjeća libijske djece? Naravno, u libijskoj priči je Gadafi bio Hitler. Obama će ući u povijest kao mirotvorac. Uostalom, gospodin je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Svaki rat osim strahota donosi i mnoštvo dražesnih priča o dobrim ljudima koji udomljuju nesretne izbjeglice. Milijuni bježe iz Ukrajine. Sve „civilizirane” evropske zemlje ih primaju raširenih ruku, Amerika ne jer to nije njezin rat. Ha! Ha! Pametno i praktično i jeftino. Amerika „samo” prodaje oružje i planira izvoziti plin, ne uvoziti izbjeglice. Kad se smiri Hitler.

Mi, istovremeno dok širimo ruke prema bijelim Ukrajincima, ne čujemo, ne vidimo i ne čitamo što naša država čini tamnim izbjeglicama na našoj granici. Razbija im crne glave, otima lovu i mobitele. Koliko je dječice boje čokolade poginulo u Hrvatskoj? Koga briga. Tko ih ...e! To nisu djeca, to su teroristi.

Hrvatska, „civilizirana” nula na karti svijeta, svoja je vrata otvorila bijelcima. Osigurat će im krov, školovanje, posao, struju, vodu, hranu. Koji je meni [email protected]#$? Imam nešto protiv? Ja? Jedina u Evropi? Kako mogu biti tako luda? Zato što samo luda postavljam pitanje našim vlastodršcima: zašto već trideset godina ne vidite patnju svog naroda? Hrvati su izbjeglice, zbog vas. Hrvati su bez krova, zbog vas. Hrvati su gladni, zbog vas.

Jučer sam bila u Mlinaru. U prodavaonicu kruha ušao je dječak koji pohađa Osmogodišnju školu na Trsatu. Uredan, pristojan, čist. Htio je kupiti „nešto najjeftinije”. I to mu je bilo preskupo. Moja prijateljica učiteljica plaća marendu za četvero djece koja pohađaju školu u kojoj radi jer joj se srce slama. Znamo koliko je dječice poginulo u Ukrajini. Koliko dječice od gladi umire u Hrvatskoj?

E, kužim, nisam spomenula ono ključno što ovaj rat između Amerike i Rusije razlikuje od svih ostalih ratova. Putin ima atomske bombe. Da su me Ameri nazvali, prije nego su krenuli obučavati zelenog Che Guevaru, otkrila bih im taj podatak. Sada je kasno.

Ne serite! Nije Putin junak mojih snova. Jednostavno, ne volim pušiti sranja.
lucky_luke
(Genije)
05. april 2022. u 10.17
bravo vedrana!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. april 2022. u 18.12
Ja sam clanak sazeo u dvije recenice:
Mene uznemirava rat između Rusije i Ukrajine.
Ne volim pusiti sranja.

Dva inzinjera od kojih sam mnogo naucio su jedan Rus iz Petrograda, drugi Ukrajinac iz Harkova.
Dobro su se dopunjavali.
Zorrko
05. april 2022. u 21.12
------
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. april 2022. u 18.12

Ja sam clanak sazeo u dvije recenice:
Mene uznemirava rat između Rusije i Ukrajine.
Ne volim pusiti sranja.
--------

ali si dobro popusio kovid sranja.

Pa se sad posipas pepelom...

Ajmo pricati o Putinu i ukrajini, a ne o ludilu koje već 2 i po godine traje...a koje si prihvatio kao normalno, i pokorno slusao SVE sto su ti autoriteti rekli, sve uz ogradu kako ti samo pokusavas biti objektivan i realan.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. april 2022. u 06.04
„Ajmo pricati o Putinu i ukrajini, a ne o ludilu koje već 2 i po godine traje”
Stvarno ne znam šta nam je pa samo pricamo o Covid-19. A kod tako dobre teme „Rat u Ukrajini”
DarkBlue
(istrazivac)
16. april 2022. u 07.37
Rat u Ukraini traje od 2014-te.
Ovo sto si ti popusio je sramota.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. april 2022. u 12.34
Dark blue,

Pusio sam svakakva sranja. U ratu 1992-05 „Super”. Kako ga kolega, strastveni pusac, opisa: ma dobar je Super jedino ujutro hoćeš pluca da iskasljes.

Šta ti mislis da bi u ovoj situaciji bilo najmanje sranje? Da imaš moc šta bi TI uradio?
Zorrko
16. april 2022. u 20.01
-----
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. april 2022. u 12.34

Šta ti mislis da bi u ovoj situaciji bilo najmanje sranje? Da imaš moc šta bi TI uradio?
------

U svakoj situaciji treba zadrzati kriticko razmišljanje i zdrav razum.

Nazalost, tokom zadnje 2-3 godine vecina ljudi se pokazala nesposobna za to.
Iskljucivo su podanicki slusali sve ono sto im samozvani autoriteti i kojekakvi 'eksperti' naređuju, vjerovali u ocite laži, sve pored zdravih ociju i vlastitog razuma. A sve zbog panicnog straha za vlastitu guzicu i egoisticnog konformizma. I pritom su kukavicki napadali one koji kriticki razmišljaju i opiru se diktatu samozvanih globalnih autoriteta.

Ovo što se sad desava u Ukrajini je samo nastavak iste price koja nam se pod nosom odvija već nekoliko godina. Ako ne i puno duže. A nastavak slijedi sa ludilom oko klimatskih 'promjena' i sličnih scenarija.

Uglavnom: tražili ste, gledajte...
DarkBlue
(istrazivac)
17. april 2022. u 04.22
Nisam naravno mislio na duvan nego na 'fake news'.
Pitaj gugl 'can men menstruate' da vidis prvi rezultat 'pretrage'.
I naravno, ista ekipa je smislila pandemiju i 'spasonosne vakcine'
i ovaj incident Ukrajini.

Šta bi uradio da imam moc? Zavisi od nivoa moći...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. april 2022. u 10.36
Dark,

Da imaš moc da naredis Putinu i Zelenskom šta da urade i da moraju poslusati. Hipoteticko pitanje, čak i u takvoj situaciji nije lako naći dobar odgovor.

Kažeš da sam nešto popusio i da je to sramota. Ne čini mi se da si u pravu. Svaka vijest, ukljucujuci i lazne ima uticaj na naše mišljenje. Nebi rekao da ih „pusim” kako su napisane. Omatorilo se i naucilo citati između redova.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. april 2022. u 12.41
Zorrko
17. april 2022. u 20.08
-----
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. april 2022. u 10.36

Kažeš da sam nešto popusio i da je to sramota. Ne čini mi se da si u pravu.
-------

Ne?

Pogledaj podatke o kovidu u ontariju, s obzirom na vakcinaciski status.
Vakcinisani cine apsolutno ogromnu većinu zarazenih, kao i onih u bolnicama i na aparatima. Naročito iskacu busterirani.
Kako u ukupnim brojevima (koje više ne prikazuju kod onih koji su samo zarazeni), tako i po stopi na 100,000 stanovnika istog vakcinacijskog statusa

https://tinyurl.com/2p97yzey

Ali čak ni to nisu potpuni podaci, jer pod nevakcinisane smatraju i one koje su vakcinisani ali su oboljeli u manje od 14 dana nakon vakcinacije, slične logicke vratolomije.
Ono bocnu te, ali ako se zarazis nakon bocke, sam si kriv, jer nije prošlo 14 dana...

S tim sto u grafu kažu 'nevakcinisani' a kad se otvori objašnjenje šta se pod smatra, otvori se ovo:

Not fully vaccinated cases
Number of cases where:

people did not have any vaccine dose
symptoms started after receiving the first dose of a 2-dose COVID-19 vaccine
symptoms started between 0 and less than 14 days after receiving the first dose of a single-dose vaccine series (for example, Janssen)
symptoms started between 0 and less than 14 days after receiving the second dose of a 2-dose vaccine series.

DarkBlue
(istrazivac)
22. april 2022. u 01.11
„Da imaš moc da naredis Putinu i Zelenskom šta da urade i da moraju poslusati. Hipoteticko pitanje, čak i u takvoj situaciji nije lako naći dobar odgovor.”

Za tebe su Putin i Zelenko isti? Na ravnoj nozi?
Tako mali Perica zamišlja stvari?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. april 2022. u 04.56
Mali perica misli da bilo kakvo racionalno, od strane svemocnog nametnuto rjesenje, treba imati uslove za obojicu. Ti ćeš uraditi to, a ti to.

Pitanje ne sadrzi stav šta mali perica misli o njima. Za razliku od tvog pitanja gdje jednog nazivas Zelenkom. :P

Jocko4
(observer)
22. april 2022. u 13.44
DarkBlue,

Боље да наставиш да пецаш рибу по океану.
Не дај се збунити и удели твом ортаку (који је залепио к'о запекла клема) понеки плус.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. april 2022. u 22.58
Interesantan pogled na rat
Engleski.

https://youtu.be/GEIFwLKlq1Q
DarkBlue
(istrazivac)
23. april 2022. u 20.15
Ma kakav bre Zelenko? On se u svemu tome pita koliko ti i ja.
Njegove prekookeanske gazde odlucuju. Pretpostavljam da si čuo
za Blackrock, Vanguard, Obamu, Klintonov klan itd...

Jocko nećeš verovati, ovih dana upravo to radim. Pecam ribe po
okeanu :)
Jocko4
(observer)
23. april 2022. u 23.08
DarkBlue,

>'Pretpostavljam da si čuo za Blackrock, Vanguard, Obamu, Klintonov klan itd...'
- - -

Претпостављаш да сам чуо ?
Не мораш да претпостављаш.
Jocko4
(observer)
23. april 2022. u 23.22
Извињавам се, учинило ми се да си мене питао ...

Што се пецања тиче, верујем ти.
Чувај се мегалодона.

https://www.youtube.com/watch?v=380lxbEPl8c

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. april 2022. u 10.38
„ Ma kakav bre Zelenko? On se u svemu tome pita koliko ti i ja.
Njegove prekookeanske gazde odlucuju. ”

Istina da drigi imaju uticaj na njegove odluke.
To ne mijenja cinjenicu da on predstavlja jednu stranu.
Nisi odgovorio na pitanje „da ti odlucujes”.
Idemo dalje.
DarkBlue
(istrazivac)
25. april 2022. u 05.03
Pitanje je bilo detinjasto cika Pjero a odgovor toliko ocigledan
da je besmisleno odgovoriti. Ali ti si uporan pa evo ti jednostavan
odgovor: Oduzeti svo oruzje zelenkovih vlasnika!

A šta bi ti uradio da imaš toliku moc? Nastampao dovoljno dolara
da svi žive lepo i srećno? :)
sirchulle
(CAD Designer)
26. april 2022. u 16.46
Lako je ratovati. Probaj da nahranis sirotinju za promenu...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. april 2022. u 22.40
„jednostavan odgovor: Oduzeti svo oruzje zelenkovih vlasnika!”

Dakle ti bi naredio Zelenskom da potpise bezuslovnu kapitulaciju i da sve ukrajinske jedinice poloze oruzje?

Ta opcija, ma koliko izgledala pro-ruska mi se čini ne tako losa za Ukrajince. Država koja okupira drugu državu postaje odgovorna za njeno stanovnistvo. Okupacija mi se čini manje zlo za narod od ratnog stanja. Rizik je da bi to moglo dovesti do otkazivanja poslusnosti nekih jedinica ili čak cijele armije. I da rjesenje ne funkcionise u praksi.

Šta bi naredio da Putin uradi u toj opciji? U smislu odnijeli smo vojnu pobjedu. Šta sad?
DarkBlue
(istrazivac)
30. april 2022. u 05.16
Putinu bi poslao delegaciju sacinjenu od sedih glava sa SC.
Nisi odgovorio na pitanje šta bi Ti uradio.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
30. april 2022. u 23.58
Dark,

Izvinjavam se, učinilo mi se da si već odgovorio. Promakao mi je znak pitanja iza stampanja novca. Koje je besmisleno. Još imam novcanicu mislim od 500.000.000 dinara. Koja je dobra ilustracija kako stampanje novca rjesava probleme.

Pitanje je šta bi naredio Putinu? Dao bi mu sijede glave SC'a. Ne razumijem. U kom smislu? Da ih kaznis slanjem u Rusiju? Ili da pomognu?

Da imam tu moc, naredio bi im:
1. Prekid oruzanih dejstava odmah
2. Jedinice postavljaju oznake trenutnog polozaja i povlace se 10 km od linije razdvajanja u kasarne. Ili Ruske nazad u Rusiju.
3. Sloboda ketanja civila i razmjena imovine onima koji hoće.
4. Ukrajina ne može u NATO, i ima obavezu da ima ruski jeziku u svim skolama gdje ima vise od 15 djaka koji žele da uce ruski.
5. Rusija i Ukrajina se obavezuju da u roku od 3 godine organizuju međunarodno nadzirani referendum na teritoriji pod njihovom kontrolom. Pitanje je „Da li ste da vasa opstina bude u sastavu Ukrajine, Ruske federacije ili nezavisna? Ukoliko ni jedan odgovor ne dobije 51% ide se u drugi krug sa pitanjima koja su dobila većinu. Zavisno od odgovora formira se nova granica. Ili se Rusi povlace.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
02. maj 2022. u 09.58
Na zapadu se slavi uspjeh „Javelin-a” u borbi protiv ruskih tenkova.
Ne pominje se ukrajinski sistem Stugna-P koji je vjerovatno zasluzan za većinu unistenih tenkova i transportnih sredstava.
Engleski :(
https://tinyurl.com/226u54kc a ne
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
03. maj 2022. u 17.06
Pjer, samo da dopunim tvoju listu, ako može sa:
tačka 6: da se organizuje neutralna komisija sa obe strane i obelodane sva dokumenta u kojima se jasno vidi učestvovanje Amerike i ostalih zapadnih država da su finansijski i na druge načine umešani u biohemijskim laboratorijama, drogirali učesnike na Majdanu 2014 godine, da se nađu i osude svi zločinci nad nedužnim stanovništvom ruskog porekla na teritoriji Ukrajine bilo da su to Ukrajinci ili Rusi, kao što je to bio slučaj na Merkalama i drugim mestima gde su muslimanski snajperisti obučeni u uniforme tadašnje JNA vršili masakar da bi se mogla optužiti srpska strana za te zločine.
Popaj
07. maj 2022. u 17.15
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. maj 2022. u 01.55
Analiza Ljubisa Malenica u Novom Standardu:
https://tinyurl.com/5fbku4km
Popaj
19. maj 2022. u 04.09
Međunarodni komitet Crvenog krsta
https://www.youtube.com/watch?v=Ls6m4vVvH14
D-Man
(Analyst)
31. maj 2022. u 11.02
„Pjer (svratio samo na 5 minuta) 30. april 2022. u 23.58 Da imam tu moc, naredio bi im:”

Пјер, сад када знамо како би ти „решио” рат између Украјине и Русије баш ме занима како би ти решио следеће проблеме:

1) Окупација Косова и Метохије од стране Запада,

2) Признање тзв. Косова од истих тих држава које су и окупирале КиМ те оних које су то морале под притиском Запада,

3) Постојање БиХ као независне државе иако је и малом детету јасно да Срби и Хрвати не желе ту државе а да муслимани мисле да та држава припада само њима и да у тој држави треба и морају да имају сву власт,

4) Постојање Хрватске, Словеније и Македоније у границама у којима никад кроз историју нису постојалае,

5) Негирање права Србима да створе своју националну државу на територијама бивше СФРЈ у којој су били већина,

6) Бомбардовање српских положаја током 1995е и БиХ и Хрватској од стране НАТО пакта као и бомбардовање Србије 1999е од те исте организације,

7) Пресуде тзв. Међународног суда правде у Хагу које су апсолутно политичке природе и са правдом немају ама баш ништа заједничко.

Наравно, могао бих да ти поставим ко зна колико још питања која се директно тичу нас Срба а када бих почео са питањима која се односе на горуће проблеме у разним деловима света, онда не би било краја тим питањима.

Зашто те све ово питам? Врло лако нудиш ''решења'' која се тичу овог рата између нама две пријатељске државе али нисам баш приметио да си тако активан у ''решавању'' проблема у вези нас Срба или светских проблема где је Запад направио циркус и где буквално ради шта хоће без икаквих последица.

Морам да се запитам како је то, за тебе, тако једноставно понудити ''решења'' како би ти решио овај украјинско руски рат а када Запад ради шта хоће и иживљава се, онда се не јављаш како би решио те проблеме.
Зар не би било лепо да се Запад повуче и са територије Косова и Метохије? Само један пример.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
31. maj 2022. u 20.08
„Пјер, сад када знамо... ”
Znamo? Pored D-mana, u cije još ime govoris? ;)

„Врло лако нудиш ''решења''...
Pitanje i ”rjesenje„ su bili hipoteticki, pod pretpostavkom da je rjesavac problema svemocan. I neutralan, bar u tolikoj mjeri u kojoj su Pjer ili D-man neutralan.
Sad kad ”znate„ moje lako ponudjeno ”rjesenje„, fer bi bilo da podijelite vase razmišljanje.

Pa ću se pozabaviti listom. Bar onim stvarima gje se nešto može poboljsati. Ziv bio.

Popaj
01. jun 2022. u 16.03
Западне земље оптужују Русију да вештачки организује дефицит житарица, али заборављају један важан детаљ, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Иако Запад веома гласно подсећа да жито није санкционисано, из неког разлога стидљиво ћуте да су бродови који увозе руско жито били обухваћени санкцијама. Они нису прихваћени у европским лукама, нису осигурани, а у принципу сви логистички и финансијски ланци у вези са снабдевањем житарица на светска тржишта су санкционисани од наших западних колега”, објаснио је он.
https://tinyurl.com/wyz3wdu2

D-Man
(Analyst)
01. jun 2022. u 16.43
„Sad kad ”znate„ moje lako ponudjeno ”rjesenje„, fer bi bilo da podijelite vase razmišljanje.”

Нема проблема. Шта је конкретно питање?

Ако је у вези овог рата и како бих га ја завршио, када бих могао, онда само желим да кажем да тај рат не би трајао ни 3 дана да се западни душебрижници нису умешали.
У ствари, рата никад не би ни било да ти исти нису испланирали овај сукоб вукући такве потезе које су обе сукобљене стране довеле у такву ситуација да ни тотална победа неће моћи да се гледа као победа јер ће се много, много више изгубити на многим другим ''фронтовима''.

Дакле, решење проблема је да ови проклети западни душебрижници престану да се мешају свакој држави у унутрашње проблеме те државе.
Наравно, то се никад неће десити јер тај исти запад користи ону стару ''Завади па владај!'' и у томе је суштима сваког проблема на светској политичкој сцени.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. jun 2022. u 21.25
D-man,

Posteno. No ono sto je bilo ne možemo vise promijeniti. A DANAS da prestane mijesanje svih mislim da bi to teško moglo zaustaviti rat u kratkom roku. Potanje nije bilo kako se rat mogao sprijeciti u proslosti, nego šta sad bi sad svemogući trebao uraditi da stane.

„4) Постојање Хрватске, Словеније и Македоније у границама у којима никад кроз историју нису постојалае,”

U visenacionalnim socijalistickim državama (YU, SSSR..) su se granice republika formirale prema po raznim kriterijumim, i kad se to radilo nije niko mislio da će jednog dana te administrativne granice postati državne. More je tad bilo naše. Mislim da su KiM su dodate neke opstine da bi se balansirala nacionalna struktura. Ukrajini su pridodavane teritorije jer je bilo smisla da se upravlja lokalno iz Kijeva. Tako smo dobili stanje koje je sovjetska republika Ukrajina prenijela u nezavisnu državu. Da li su HR, SLO.. imali te granice kroz istoriju? Ne osim zadnjih 50-tak godina. Proglasenjem SAO se pokusalo nešto promijeniti i na zalost silom je sprjeceno. Nemam dobro rjesenje. Jedna i po generacija je odrasla u tim granicama. Nije neka istorija, ali mislim da ih treba ostaviti kakve su.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. jun 2022. u 07.43
D-man,

Vijesti da su neke ruske i ukrajinske jedinice odbile naredjenja za napade kreira još jednu mogućnost da se ovaj rat zavrsi. Za ovu nije potrebna visa sila:
Da SVE jedinice odbiju naredjenja za napade i rade samo na utvrdjivanju trenutnih pozicija. Da obustave svako artiljerijsko i raketno djelovanje preko linije razdvajanja.

Razmišljam imaju li Zelenski i Putin mUda da narede 100-dnevno primirje. I pokrenu pregovore.
crni_jaguar-bec
(Saobracajni inzenjer)
04. jun 2022. u 16.38
Pa taj Zelenskij se tamo i tako i tako ništa ne pita. On bi chak možda u dubini duše ako je još i ima odavno prekinuo ovo ludilo, ali po svemu sudechi pošto je on samo figura u rukama zapada nastavlja dalje po direktivi da što više vremena se ratuje. Prosto i jasno svakome.
D-Man
(Analyst)
06. jun 2022. u 13.01
„Razmišljam imaju li Zelenski i Putin mUda da narede 100-dnevno primirje.”

Стављати Зеленског и Путина у исту реченицу је изузетно неозбиљно. Зеленски је обична лутка у рукама тетка Нате. Том Зеленском треба да суди украјински народ због тога што их је увукао у сасвим непотребан рат.

Могли су да лепо живе од транзита гаса кроз Украјину да су рашчистили са лоповима који су покупили сву корист од тог транзита. Ма, да су 50% остављали за буџет Украјине било би довољно али штакори су све покупили, осиромашили и државу и народ а онда, наравно, почели са причом о чланству под тетка ЕУлином и тетка Натионм сукњом јер им је увођење Украјине под те сукње гарантовало сигурност да сачувају оно што су покрали.

А онда се велики медвед у комшилику пробудио и рекао да је доста. Сада имамо ово што имамо. Нама два блиска народа се убијају а тетка Ната се церека негде у позадини.
А наш Пјер мисли да онај зелени глумчић може да нареди неко примирје. Јбг, Пјер, то је стварно неозбиљно.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. jun 2022. u 20.00
Tragedija Ukrajinaca je dvostruka. Jedna od najbogatijih sovjetskih republika je dovedena do prosjackog stapa. A sad još ginu da to odbrane. Ne mislim da je predaja opcija. Čak I da ih NATO ne lozi.
Ako Zelenski ne može da potpise primirje šta je opcija?
Zorrko
07. jun 2022. u 21.18
dok eksperti raspravljaju o trenutnim gorucim svjetskim problemima, nešto što se dogadja pred nosom svima prolazi nezapazeno (naravno namjerno, jer se ne želi vidjeti)...

prenosim sa jednog hr foruma:

-------------

https://www.dnevno.hr/magazin/otkriv...otova-1974707/

Sad je jasno od čega je umro Ristović.
Upala srčanog mišića, doktori kažu najvjerojatnije virusnog porijekla. Drugim riječima nepoznat uzrok ali svi ovdje vrlo dobro znamo koji je uzrok.

još jedan od mnogih koji su otišli zbog upale srčanog mišića.
-------------
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. jun 2022. u 06.25
„svi ovdje vrlo dobro znamo”

Niti znam ko je Ristovic, niti da je umro niti od čega je umro. Toliko o „svi”. ;)
Zorrko
11. jun 2022. u 19.46
Healthy young people are dying suddenly and unexpectedly from a mysterious syndrome - as doctors seek answers through a new national register

https://tinyurl.com/4hybjede

People aged under the age of 40 being urged to go and get their hearts checked

yep, nikakve veze sa vakcinama, klimatske promene ili neka viša sila, vanzemaljci
Popaj
12. jun 2022. u 22.13
D-Man
(Analyst)
01. jun 2022. u 16.43

Дакле, решење проблема је да ови проклети западни душебрижници престану да се мешају свакој држави у унутрашње проблеме те државе.
Наравно, то се никад неће десити јер тај исти запад користи ону стару ''Завади па владај!'' и у томе је суштима сваког проблема на светској политичкој сцени.
************************************************************************
Kratko i jasno!
Popaj
16. jun 2022. u 06.37
110. DAN RATA U UKRAJINI: Nazire li se kraj sukobima?
https://www.youtube.com/watch?v=Mv19wGkMJKo

Jedan komentar:

Andrija Cosic
vor 10 Minuten
Nije istina Kurir laže, Ukrainska Armija je vrlo jaka Armija i imaju sve sve su dobili od Nato a imali su masu svog naoruzanja kao i Russija sve to oruzje iz Sovijetskog vremena valja i odlično je oruzje ali Russija je malo jača i zato će dobit ovaj rat, Russija uprkos sto je Ukraina Nesluzbena clanica Nato dobija ovaj rat zato što je vojno malo jača od Nato i natove Nesluzbene Clanice Ukraine,,,!
Popaj
17. jun 2022. u 05.58
LAVROV NIKAD OŠTRIJI! Novinara sasekao u korenu: Ovaj odgovor niko nije očekivao, svet u ŠOKU!

https://www.youtube.com/watch?v=gMRb0eh9-D4
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. jul 2022. u 12.36
Vise i ne znam koji je dan rata. Rusi i Ukrajinci ginu, porodice evakuisane ko zna gdje. Pocetna pomoć izbjeglizama sa svih strana se topi, i vjerovatno prerasta u odnos koji su izbjeglice u YU često sretale - šta ovi iz Bosne rade u Zagrebu ili Beogradu? Zašto se ne bore u Bosni za sebe? Ili „Od kako su ove izbjeglice dosle svi prekidaci u haustoru polupani”.

Ciljevi onih koji ne žele dobro Ukrajini i Rusiji su već ostvareni: dva naroda su gurnuta u mrznju koja će imati negativne efekte decenijama.

Vojno industrijski kompleks trlja ruke prodajuci skupo oruzje zemljama koje su dio starijeg oruzja dali Ukrajini. I zemljama za koje nije bilo nikakve potrebe da resurse trose na oruzje.

tuga.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. jul 2022. u 10.20
Ђорђе Вукадиновић:
И зато, као што рекосмо, ако би требало једном реченицом дефинисати садашњи тренутак руско-украјинског рата, могло би се отприлике рећи: Русија добија – али постепено и, за сада, без војног нокаута. Украјина губи, али не на начин који би наметао хитност прихватања каквог-таквог примирја, или им у потпуности ускраћивао наду у неки могући преокрет. И можда је управо таква ситуација оно што је потенцијално најгоре са становишта људских жртава.

У сваком случају, још једном се испоставља и показује да је у сукоб и рат много лакше ући него из њега изаћи.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. jul 2022. u 22.56
Između redova danasnjih vijesti:

„Ukrajina traži od MMF-a kredit 15-20 milijardi dolara”

Neće patnja stati kad stane rat. Kredite i kamate će vracati i naredna generacija

Politika:„Откако је тачно пре годину дана у Украјини ступио на снагу нови закон о продаји пољопривредног земљишта, до данас су три велика мултинационална конзорцијума с америчким капиталом купила готово трећину украјинске обрадиве земље. ”Аустралијски нешенел ривју„ навео је да су те три компаније купиле 17 од 62 милиона хектара пољопривредног земљишта, односно 28 одсто укупног обрадивог земљишта”
Popaj
04. avgust 2022. u 18.43
HRVATSKI PLAĆENIK PRED SUDOM DNR! KAKVA GA KAZNA ČEKA?
https://www.youtube.com/watch?v=yqeR9r-VdQY
Popaj
04. avgust 2022. u 18.46
UKRAJINA POVLAČI VOJSKU SA KOSOVA! NAPUŠTAJU MISIJU KFOR-A KAKO BI SE UKLJUČILI U RAT KOD KUĆE!
https://www.youtube.com/watch?v=CFuB_n88y8Q
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. avgust 2022. u 21.41
Americki raketni sistem. Navodno negdje u Ukrajini.
Navodjene rakete,
https://www.itemfix.com/v?t=5xaf2i
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. avgust 2022. u 22.16
U dva regiona Ukrajine su se naselili Srbi iz Austrougarske u 18 vijeku. SavenoSrbija.
Tad su branili rusko carstvo. Ovih dana se vode borbe oko centra te regije Bahmut-a. Pitam se na kojoj strani su potomci.

https://tinyurl.com/48mjm8rt
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
10. septembar 2022. u 06.55
Danas jedan Jermenac na poslu rece da nije iskljuceno da je rat rezultat tajnog dogovora između SAD i Rusije.
Ne mislim da je u pitanju dogovor, prije će biti da su u pitanju interesi, a rat je posljedica. USA su gurale Kijev prema odlukama koje Moskva nije mogla vise tolerisati. A korist is steta od rata su neproporcionalne (u korist USA, mada sa cijenom gasa ni Rusiji nije loše) da bi bile rezultat nekog dogovora.

Misterija mi ostaje šta je cilj Rusa. Prilično pesimisticka vizija istog, engleski:
https://tinyurl.com/mrx69y8d

Linija sukoba.
Sa kontraofanzivom ne znam šta će biti rezultat. Ruski odgovor i vise mrtvih. Ili „cijena za nas gol je prevelika, predlozimo kompromisnu liniju razgranicenja”.
https://tinyurl.com/n2hyuejr
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. septembar 2022. u 11.17
Пошто западни ментори председника Украјине Володимира Зеленског инсистирају да власти у Кијеву не прихвате преговоре с Москвом, једини начин да се рат оконча јесте војна победа једне од страна у сукобу. А то ће, по свему што видимо и знамо, бити Русија, каже др Драгана Митровић, редовни професор Факултета политичких наука, oснивач и руководилац Центра за студије Азије и Далеког истока на ФПН-у и Института за азијске студије.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. septembar 2022. u 07.38
Nuklearna opcija procjena je 100 miliona mrtvih.
Trena kupiti zemlju u Africi.
https://youtu.be/2jy3JU-ORpo
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.