Diskusije : Politika

 Komentar
dulebgPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Пропаст 1. светског рата
dulebg
(posmatrach)
12. januar 2022. u 11.27
Упорно нас пумпају славном српском епопејом 1.светског рата. По мени - били смо подметнути Аустро-Угарима и Немцима да нас самељу и изазвали смо њихову пропаст. Али нипошто у нашу корист.

Држава је изгубила половину мушког становништва и небројено жена, деце и старих, разорена, опљачкана - добила је велику прилику да уједини све српство (не заборавити да је међу Солунцима било скоро пола Прекодринаца), а онда су нам уваљени Хрвати и Словенци - да не би случајно српска краљевина изводила керефеке по Медитерану и угостила руске базе.

Смрт милион ипо Срба тачно су организовали и наручили Енглези. Њима је то било много важније, него да се убијају Немци и Маџари, а тада су наручили и геноцид у Јерменији, затим прогон Грка из Мале Азије и са Босфора.

После 1.рата Србија је ОПРОСТИЛА ратну штету новопридошлим покрајинама, које рата нису ни виделе. А они Србији нису опростили што су је палили, пљачкали, клали и вешали. Никакав порез за обнову уништене земље није расписан (бар ја никад нисам чуо), држава се ужасно понела према ратним војним инвалидима и породицама пострадалих - све се радило у правцу гушења српског утицаја.

Две северне покрајине биле су вечито незадовољне, па се узимало од српске сирочади да би њих намирили. Развиле су се у 20 година краљевине, колко нису за 1000 година под Аустријанцима и Маџарима.
Simo
12. januar 2022. u 11.41
Propast 1 sv, rata.
Cija propast, Rat je uspeo maksimalno zato ga i nazvali svetski rat.
Posledice rata su zaista uzasna propast onih kojima je rat rat a ne brat.
Starac_Foco
(--)
12. januar 2022. u 12.08
Dokle li ćemo kukakti da su za sve krivi iskljucivo oni koji su nas nekoliko puta preveli žedne preko vode?
keramicar
(mrgud koji sedi)
12. januar 2022. u 13.44
sudbina Srbije i Srba u prvom svetskom ratu ne može se opisati sa par pasusa napisanih od samo delova desavanja i prilika uoci, tokom i po zavrsetku rata.

slazem se da je srbija pretrpela velike gubitke, u ljudstvu a i u materijalnom smislu.puno toga je unisteno.

o Velikom ratu, iz ugla Srbije, ne treba ni pisati ako se ne spomene bar:

- Niska deklaracija iz decembra 1914g

- Londonski tajni ugovor iz aprila 1916g

- Versajska mirovna konferencija iz 1919g

kad je o stradanju Srbije reč u Velikom ratu, to je rezultat dveju carevina, Austrougarske i Nemacke.
englezi u to vreme nisu radili protiv Srbije, bar da se to zna iz pisanih izvora ili samih poteza ili dogadjanja.
dulebg
(posmatrach)
12. januar 2022. u 16.18
Сам преврат и окретање Србије непријатељима Аустро-Угарске већ ку ке довео у деликатну ситуацију, коју је могла да реши енормним наоружавањем, отварањем војних база тих пријатеља у Србији и међународним уговорима са Аустро-Угарском, који би је заштитили од немачке агресије. Шта је од тога учињено - ја не знам, отприлике ништа - Србија је Балканским ратовима показала Аустро-Угарској и Немачкој да је пут преко Балкана затворен. Истовремено је вршена јака агитација за јужнословенско уједињење - народа из Србије, Турске и Аустро-Угарске.

Све у свему - понашала се отворено непријатељски и изазовно, што бих ја поздравио да је постојао и План Б, али очито да није. План је био да их чачкамо за рачун Енглеза, Француза и Руса, а после већ да изгинемо, како је ред.

И ми смо то и спровели, још се хвалимо. За награду смо после рата добили сустанаре, чији је посао био да нас дестабилизују, а после 41 - да нас затру.
Simo
12. januar 2022. u 18.59
Slazem se gospon Dule, ispada da je tako nekako..
Vartolomej
(Student)
13. januar 2022. u 00.04
1918 nam uvalise Hrvate i Slovence a danas nam uvaljuju Albance i Makedonce da spasimo njihovu propalu ekonomiju, umjesto da Srbija saradjuje tamo gdje ima Srba Bih i CG.
keser
(Тешем букве)
13. januar 2022. u 11.52
„(не заборавити да је међу Солунцима било скоро пола Прекодринаца)”

Јеси ли због овога писао цео текст?
Ти ми личиш на оне Битлсе из ИСИСа.
Рођени у Лондону али гори Муџахедин Халк него рођени у Ираку
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.