Diskusije : Politika

 Komentar
Енглези су нас бомбардовали на Неретви
dulebg
(posmatrach)
28. novembar 2021. u 18.05
Сведочење једног од сведока четничке погибије на левој обали Неретве. Тада су се удружили Немци, партизани, Италијани, усташе и балије - против четника. И некако би се и изгурало, него их је засула британска авијација. У филму је немачка или усташка, а у стварности изгледа да није било тако.
dr-morsPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dr-mors
29. novembar 2021. u 10.32
-i posle se ljutis kada ti kažu, da si babici ispao iz ruku i gekno na glavu...:)
D-Man
(Analyst)
29. novembar 2021. u 10.32
''Тада су се удружили Немци, партизани, Италијани, усташе и балије - против четника.''

Видиш, дулебг, управо због таквих констатација (као што је та изнад коју сам издвојио) није уопште чудно да ни 76 година након Другог светског рата ми не можемо да дођемо да националног помирења.

Историја се не може и не сме преправљати већ само истраживати и донекле кориговати.
Да, тачно је, историју пишу победници па је тако било и код нас након Другог светског рата.
Али, тврдити да су се партизани удружили ни мање ни више него са Немцима, Талијанима, усташама и балијама против четника је такво искривљивање историје да се то не може ни речима описати.

Да те, иначе, подсетим само на једну поражавајућу чињеницу из наше новије историје тј. из деведесетих.

Док су се прекодрински Срби уз помоћ једног мањег дела добровољаца из Србије борили против и усташа и муџахедина а и оних који су им помагали (НАТО пакт) за то време је приличан број људи са источне стране Дрине на рат у БиХ и Хрватској гледао изузетно критички да је фактички и било немогуће спровести мобилизацију и Србију директко укључити у рат како би се врло брзо дотукли и усташе и муџахедини и коначно заокружила срспка држава у границама које је најбоље била дефинисала у то време од Српске Радикалне странке.

Дакле, не само да се Србија није укључила директно у тај рат већ је од 1993-е под притиском Запада почела и да прави жестоке проблемe и у Републици Српској као и у Републици Српској Крајини што је кулминирало издајом РСК која је, иначе, у тој истој Србији, од истих оних кругова који су били против рата, била означена као кукавичлук и бежанија српског народа са простора РСК што, иначе, уопште није било тачно.

Ето, ти сада размишљај зашто мене та и таква ситуација из девдесетих неодољиво подсећа на ситуацију из четрдесетих.
Док је год Београд уточиште свима онима који српство сматрају назадним до тада ћемо имати овакве стравичен поделе међу нама Србима. А таквих има много када они други, прави Срби, не могу ништа, ама баш ништа да учине против тих и таквих (осим да се организују у добровољце као што су чинили током деведесетих).

Иначе, често прочитам и овде како, је ли, Београдом још владају потомци комуниста који су, ваљда, дошли са западне стране Дрине а врло је интересантно да су управо Срби са западне стране Дрине изузетно лако, брзо и ефикасно рашчистили са комунизмом и без икаквог размишљања се вратили Православљу.
Како то да онда у Београду још увек могу да диригују покондирене тикве којима је све што је везано за српство накарадно и назадно?
dulebg
(posmatrach)
29. novembar 2021. u 17.05
Ево насумично одабран текст; Коча Поповић, Милован Ђилас и Владимир Велебит са Немцима и усташама у Доњем Вакуфу, Сарајеву и Загребу. Месец дана су правили планове.

https://tinyurl.com/yuz23hxr

Кад су уништили четнике - Немци и усташе нападну партизане и схебу их на Сутјесци.

---
Интересантно ј да су сва тројица после рата живела на Западу: Коча Поповић у Риму, а ова друга двојица у Лондону. Од којих пара - није ми познато?
D-Man
(Analyst)
30. novembar 2021. u 12.30
dulebg, човече, шта је теби?

Први пишеш о томе како су се партизани удружили са усташам, Немцима, муслиманима и Талијанима да униште четнике на Неретви.

Након тога нудиш неки ''доказ'' о сарадњи партизана са Немцима, чак поставиш и линк где онда пише нешто супротно од оног што ти говориш.
Да ли си ти уопште прочитао шта пише у томе тексту? Ако ниси, прочитај!
semperaliquem
30. novembar 2021. u 14.21
Izvinite gosn ali opste poznato da su Velebit, Koca i ostali bili u sred Zagreba 1943.
Pa postoje dokumenta, ukljucijuci fotografije iz samog Vermahta.
Radnik
(TeTe)
05. decembar 2021. u 14.23
ja bajke
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.