Diskusije : Politika

 Komentar
Predsednik i volja naroda
CAHJAP
26. maj 2021. u 06.11
Predsednik kada ima apsolutnu podrsku naroda ima i najvecu moc. Takav predsednik ukoliko sprovodi politiku u skladu sa opstom voljom naroda, nema potrebu za ikakvom diktaturom.
Kod nas međutim, situacija je jako komplikovana i biti predstavnik Srbije u ovim vremenima i nakon svih nedaca 90tih je izrazito tezak posao. Svaki potez predsednika je balansiranje na ivici ambisa. Samo raskorak i balansiranje između Rusije i zapada je izrazito tezak posao uzimajuci u obzir nasu geografsku i stratesku poziciju. Neutralnost je ipak, jedina logicna opcija za nas u ovim vremenima i Srbija vodi takvu politiku. Iz ovog razloga, narod je podeljen preko sredine i to se odrazava na licnost i funkciju predsednika Srbije, dakle Aleksandra Vucica. Sa jedne strane ima apsolutnu podrsku dok sa druge apsolutno negodovanje koje je često praceno vulgarnim i sputavajucim izrazima.
Uzmimo sada ove dve varijante i pruzimo im apsolutnu većinu, kakav bi bio ishod, po vasem, da Aleksandar Vucic ima apsolutno poverenje i podrsku vecine stanovnika Srbije, recimo 75% i vise a kako da je obrnuto. Kakav ishod bi bio za Srbiju, za međunarodnu politiku, za Kosovo i za opsti rast i razvoj naše zemlje u pozitivnom smeru.
Iako se ne slazem sa mnogim potezima Vucica koji donekle iz nama nepoznatih razloga deluju nelogicnim, on ipak, pod raznim pritiscima zapada nema u potpunosti odresene ruke da čini nagle poteze u skladu sa opstom voljom naroda. Vrlo dobro znamo šta zapad trazi od Srbije i dok Vucic javno iznosi da neće priznati nezavisnost KiM, Kosovo je deo Srbije. Niko nema pravo niti legitimnost da protiv volje naroda, skriveno potpisuje nezavisnost Kosova i takav dokument skriven od ociju javnosti ne moze i ne sme da bude legitiman i samo može biti potvrdjen javnim priznanjem. Lično verujem i mislim da Aleksandar Vucic to neve učiniti jer je divoljno otwligentan i svestan kakve bi bile posledice.
U ovim vremenima, mislim da nemamo adekvatnu zamenu za Vucica, coveka koji ima njegovo iskustvo balansiranja u raskoraku među danasnjim silama, održavanja neutralnosti Srbije i odugovlacenja pritisaka zapada. Istovremeno smo svedoci da se Srbija gradi, iako se opet kažem, ne slazem u potpunosti sa mnogim projektima i nacinom kako se odvijaju ali ipak, Srbija ne stagnira niti tone, za sada, vremema će ipak pokazati ishod, dali pozitivan ili ne.
Mislim da je ipak dobro sto Vucic uziva podrsku vecine naroda i mislim da sa takvom voljom naroda će obavljati svoju funkciju u skladu sa opstim interesima Srbije i njenih gradjana. Mislim da bi Vucic sa mnogo manjom podrskom naroda lakse pokleknuo zapadu i njenim zahtevima, dakle dobro je da ima podrsku vecine.
Lično sam neutralan, za sada, vidim pozitivnih pomaka a ne mogu da izbrisem iz secanja nelogicne i neshvatljive poteze tipa klintona, blera a i potpisa u ovalnom kabinetu. Ipak smatram i želim da verujem da su sve to potezi taktickog balansiranja između zapada i naših tradicionalnih saveznika i vreme će otkriti ishod danasnje politike. Omalovazavanje i vulgarne reci na racun predsednika, kao i ljudi uopste, je ništa drugo nego indikator nivoa inteligencije, svesti, kulture i sposobnosti vodjenja diskusija ili argumenata pojedinca uopste.
CAHJAP
26. maj 2021. u 08.00
Budimo realni, predsednik sa visoko vecinskom podrskom naroda vodi politiku u skladu sa voljom naroda dok predsednik koji ne dozivljava vecinsku podrsku naroda je u stanju da povlaci pogubne poteze po narod i državu.
Budimo još realniji, u polozaju u kojem je Srbija danas, svaki rat bi za sobom nosio nesagledive pogubne posledice od kojih se možda nikada vise nebi oporavili. Još daleko od toga da smo se oporavili i od poslednjih ratova. Sa obzirom da smo okruzeni clanicama nato pakta, da se granicimo sa neprijateljski orijentisanim državama prema nama, pre svega mislim na hrvatsku, muslimansku bosnu i albance, da smo prilično udaljeni od Rusije, svaki nas potez, u ovim vremenima koji bi se javno i odlucno suprotstavio zapadu i jednostrano okrenuo Rusiji bi nas stavio u polozaj žrtvenog jagnjeta. U takvom scenariju, sa takvim predsednikom,nasi neprijateljsko orijentisani susedi bi lako mogli dobiti zeleno svetlo da udruzeno napadnu Srbiju i krenu u osvajanje naših teritorija sa ciljem da se izazove Rusija. Mi smo danas isuvise mali narod da možemo pretrpeti milionske žrtve kao u 2 prethodna svetska rata, naročito uzimajuci u obzir i mentalitet koji danas vlada i da se deca ne radjaju u prirodnom prirastaju stanovnistva već u deficitu.
Lako je sedeti za kompjuterom ili kafanskim stolom, ispoljavati svoj pogled bez ikakvih obaveza ili posledica po sebi i donositi zakljucke bez sagledavanja posledica takvih poteza. Lako je huskati na rat iz druge države ili za svojim sokocalom.
Nas jedini adut danas je vreme i neutralnost do promene vladajuce sile na globalnom nivou u skladu sa našim interesima a verujem da ta vremena dolaze. Ako uspemo sacuvati mir do toga vremena, to je za nas najveci uspeh.
Starac_Foco
(--)
26. maj 2021. u 09.02
Vladar koji je bio po volji vecine naroda nikad nije ni postojao, a sanse da takav bude izabran jednog dana su male cisto matematicki gledano jer u najboljem slučaju za njega će glasati pola od onih koji izadju na izbore sto obično nije vise od 30% onih sa pravom glasa. Uostalom to je tako manje vise svuda, i americki presednici obično ne dobiju vise od 30% od ukupnog broja onih sa pravom glasa.

A s obzirom na broj partija i neozbiljnost glasaca u Srbiji, tu se neko može docepati vlasti i sa 15% glasova. Jer ima li idje na ovom svijetu država u kojoj je jedan klasicni zahebant (Preletacevic) osvojio 10% na presednickim izborima? Nema takve države. Kakav narod takva i vlast, a u ovom slučaju moglo bi se reći da je narod čak i dobro prosao.

Tehnicar
(Tehnicar)
26. maj 2021. u 09.49
Ovo sto je Foco napisao je dobra primjedba.
Ja, naime smatram, da je sadasnji predsjednik mnogo gora opcija od predhodnih, jer je prakticno nesmjenljiv, a niti pokazuje namjeru da sjase I pored tolikih skaradnih afera I dokazanog kriminala.
Nesmjenljiv, ne zbog vecinske podrske, već zbog despotske I nedemokratske vladavine, u kojoj zdrava politicka kritika I realnost ne dolazi do javnih medija (a time I do usiju najveceg broja glasaca), tuzilastva I sudstva. Razvio je do perfekcije takav monstruman sistem da politikom ucjena i potkupljivanja primorava ekonomski najugrozeniji sloj drustva da glasaju za njega, jer bi u protivnom trpili posljedice, ostali bez mizerno placenog posla, penzija, sendvica . . .
Mora mu se priznati, da takodjer jako vjesto manipulise opozicijom I blacenjem iste na svojim cnn medijima, glorifikacijom svojih sumnjivih postignuca I manipulacijama svih vrsta. On, naime ne smije pasti sa vlasti kao castan covjek, jer će to biti jako pogubno za njega zbog razotkrivanja nemjerljive korupcije, kriminala I izdaje države
U ovoj Srbiji sve je laz, netrasparetno I manipulacija. Ne zna se koliko je I kakvih kredita uzeo, na šta je porosio, šta je I pod kojim uslovima rasprodao strancima, ko je koga ubio, pokrao, ko su pedofili, šta je obecao stranim gazdama.
Vi, koji mu se divite, podržavate njegove enormne sposobnosti, koje su strane pravicnom, moralnom, postenom I odgovornom predsjesniku.
Lorka
(поета)
26. maj 2021. u 10.33
... осим кад се краду избори и опозицији забрањује приступ медијима. Тад, богме, 'подршка председнику' уме да догура и до 80% (ал нико то не може да провери).
D-Man
(Analyst)
26. maj 2021. u 10.36
Вучићево балансирање између Запада и Русије није његова способност већ стицај околности.
Присиљен је на такво балансирање јер нас Запад неће а он би тамо хтео по сваку цену. Волео бих да видим његову политику и шта би чинио да је Запад отвориo врата ЕУ Србији и рекао: Сутра постајете чланица ЕУ уколико учините то, то и то!
Срећом по нас, Запад то није учинио. Мржња неких држава које су чланице ЕУ према Србима је толико велика да, захваљујући тој њиховој мржњи, још увек немамо никаквих шанси да уђемо у ЕУ тако да смо, са те стране, безбедни.

Што се тиче Русије, Вучић је свестан да је Русија уз Кину велики играч који је и званично на страни Србије. Подржавају нас у УН, доследни су што се тиче Косова и Метохије, а и Русија и Кина, чини ми се, помажу Србију иза кулиса и много више него што се то може јавно видети.

Хиљаду пута сам рекао да не могу схватити његово понашање. Класичан пример нарцисоидног психопате али то је, изгледа оно што може да прође у Србији која ја тотално заглупљена разноразним Задругама, Паровима и сличним глупостима које обичном човеку просто разарају и душу и мозак.
Није ни чудо што нам је онда Председник такав какав је. Паметан човек би водио своју државу некако из другог плана и не би се стално гурао пред камере али овај то једноставно мора. Ту се моја прича о Вучићу завршава.
CEKAC
26. maj 2021. u 10.48
Tehnicar

, naime smatram, da je sadasnji predsjednik mnogo gora opcija od predhodnih, jer je prakticno nesmjenljiv, a niti pokazuje namjeru da sjase I pored tolikih skaradnih afera I dokazanog kriminala.
===================================================================

Polako covjece.
U Srbiji postoji ustav, koji strktno određuje nadleznost predsjednika
i izbor i opoziv. Kada se steknu uslovi za opoziv, predsjednik će biti opozvan prije isteka njegovog mandata. Do sada takvi uslovi nisu nastupili, pa i zelje opozicije su ustvari zelje „malog Perice”. Ako Vucica podržava 65% srpskih biraca, vase pisanje izgleda „kao lajanje na mjesec”.
Rekao sam polako covjece. O kojem ti dokazanom kriminalu pišes?
O kakvim ti skaradnim aferama pišes? Tko je sve to i cime dokazao?
A šta ako nije tako? Sto ti sebi dozvoljavas? Vrijedjas predsjednika jednog naroda i preko njega cijeli taj narod.
I to sve bez ikakvog osnova.
Da je istina to što ti pišes ne bi u Srbiji opozicija izgledala kao skup drogiranih nulicara.
Stvarno vi nemate mjere.

I još ne zaboravi: ti ne živis u Srbiji iako si možda formalno njen državljan.
Tehnicar
(Tehnicar)
26. maj 2021. u 12.53
Cekac,
Lijepo je da ti volis predsjednika, a i ranije si pricao da ste prijatelji itd. Ovu temu smo diskutovali mnogo puta i znamo da smo na suprotnim stranama, kada je on i njegova vlast.u pitanju.
Da sada ne zapocinjem sve iz početka, nema smisla.

Siguran sam da ćete vrijeme uskoro demantovati, ali nazalost.
CEKAC
26. maj 2021. u 13.15
Tehnicaru

Ja volim svoju ženu, djecu, unuke i rodbinu.. Volim i prijatelje.
Ostale cijenim. A ocjene se krecu od nule do bekonacno. U plus ili
minus.
Vucica cijenim. Uvazavajuci sve njegove mane, koje su vidljive, pa čak i one nevidljive, pretpostavljene.
Znaš, nije u redu blatiti covjeka ako se ne slaze s tobom. Ti si o prethodnom postu ofrlje optuzio covjeka, bez obzira sto je on predsjednik, za nešto sto nems ti niti bilo tko drugi ni jedan relevantni dokaz.
Eto to nije u redu.
Inače, nikada ga nisam vidio uzivo...
Tehnicar
(Tehnicar)
26. maj 2021. u 18.27
Jok, nevini predsjednik i koordinator tajnih sluzbi Alex Veliki, „nema pojma” ko je unistio IMT, poklonio oranice po Vojvodini i PKB arapima, prodao glavni aerodrom N T jaranu Makronu, kao da je njegovo, ko to krcmi Telekom i tim parama odkupuje medije da bi imao veću promociju, ko pere pare kroz B n V, niti ko je od ministara ojadio Krusik, niti kako BIA i policija obezbjedjuje Jovanicu - najvecu plantazu trave u EU, zna da pijani Babic nije vozio na rampi i ubio nevinu ženu, iznenedjen tucetom samljevenih navijaca od strane njegovih sticenika, lazne fakultetske diplome ministara su ok, trgovanje sa KiM, protivustavni vashingtonski i briselski sporazumi kojima se odrekao teritorije sjevernog kosova, lisio kosovske Srbe državnih dokumenata, tablica, telefonije, ukinuo naše sudstvo, policiju elektrodistribuciju, Gazivode ne damo, tamo neka Zorana zatvara novu termoelektranu na Kolubari, Brnabin brat uporno dobija milijone za vjetroparkove, sve netrasparentne i stetocinske investicije su dobre za državu, korupcija i kriminal gotovo da i ne postoje, ko to placa Blera i Sredera, Klingtonove iz budjeta, 500 hiljada jadnika živi ispod granice siromastva, zaduzio pokoljenja za samo 12 milijardi evra, kako? to Comicka gura istopolne brakove bez njegovog znanja . . .

Jeste Cekac, sve neutemeljneo i nedokazivo - vala.
Kao i za vrijeme zutica?
KAKO ME NIJE SRAMOTA?

Dobri Alex Veliki, predvodnik globalista, jedini u svijetu 'obezbjedio' vise vakcina od potraznje, pa sada casti bosnje i cehe i albamce. Aferim!

Pošto ni to nije bilo dovoljno, sada uvodi i obavezno cjepljenje za vojsku i policiju (djeca slijedeca?), iako dobar dio znanstvene javnosti upozorava na opasnosti i posljedice po zdravlje ovih sumljivih i netestiranih sredstava.

CAHJAP
26. maj 2021. u 18.31
Starac_Foco
Jer ima li idje na ovom svijetu država u kojoj je jedan klasicni zahebant (Preletacevic) osvojio 10% na presednickim izborima? Nema takve države. Kakav narod takva i vlast, a u ovom slučaju moglo bi se reći da je narod čak i dobro prosao. 

- - - - - - - - - - -

Zaboravio sam na tog Preletacevica. Na nasu opstu zalost i nesrecu ovo jesu odrazi jednog velikog dela našeg drustva sto je zaista zabrinjavajuce. Da budemo realni, tih 10 posto ima u svim državama i isto bi bilo da se kod njih pojavi neki Preletacevic (fly-over). Jedina razlika je u tome da u drugim državama tip poput Preletacevica nebi imao odresene ruke i toliko prostora da se javno u krajnje neozbiljnom stilu izrugava. On je osvojio glasove na opstu komediju a ne ozbiljnost kao politicki kandidat.
intrigue
26. maj 2021. u 18.54
Вучићево балансирање између Запада и Русије није његова способност већ стицај околности.
Присиљен је на такво балансирање јер нас Запад неће а он би тамо хтео по сваку цену.
------------------------------------------
Не би ја рекао да је у питању стицај околности , рекао бих да је сасвим супротно ...да је то била смишљена Вучићева политика .
Наиме , српса политчка сцена од појаве вишестраначја је поларизована .
Демократе - прозападне и Националне странке прорсуке .
Да сад не дужим и не ширим , неда ми се .
Углавном , сагледавши предходна искуства , препознајући тренутну политичку ситуацију у држави ( распад Демократа и Националних странака) Вучић је одлучио да заигра на обе стране , и на Западну и на Руско- Кинеску . Са Меркеловом прс'у шупак , свако мало код Путина .
Тим потезом је поништио политике и Демократа и Националних странка...и тако покупио гласаче и једних и других .
На то је додао и Арапе , гради се , ради се , посла има итд.
Да сад не улазимо у његов Титоистички маркетинг , Журнали -да нам Вучић дође и кроз школу прође и његове способности које су баре-ба са Суперменовим .
Чисто за рекорд , без да ме интересује да ли ће неко прихватити истину...
Лепо се сећам времена кад нпр. у Срему ( Стара Пазова , Нова Пазова , Инђија) где постоји маса приватних фирми , није могао да се нађе посао , ништа , нула ...
А „данас” , данас нема радника , не могу газде да наватају раднике ...па им долазе да раде људи из Баната (Кикинда и околина) .
Разумете ли шта вам причам ?
Јел нема посла , има ...

И зато мене Вучић изненађује са партократијом , са претераним маркетингом , са гушњењем медија , сарадњом са битангама , глупердама и неспособњаковићима и са дозвољавањем истим да жаре и пале у својим малим срединама .
Да не види како ће га све то кад тад коштати губитка власти .

пс.
да , нисам баш ни сигуран у то да би Вучко хтео на запад по сваку цену .
да то није тако показује његова сарадња са Русима , Белорусима , Кинезима , Арапима итд.

Starac_Foco
(--)
26. maj 2021. u 20.27
Ja razumijem primjedbe o netransparetnim tenderima, zaduzavanju, kontroli medija, ahbabima arapima itd.

Sve to možda stoji u odredjenoj mjeri, ali ne može se njega kriviti sto je nešto sto je bilo u rukama države ili čak djelimicno radnika koje je bilo Q pocelo da propada još prije 30 godina i na kraju njemu slučajno pripalo da raskrcmi ono malo sto je ostalo...

Propao IMT. Pa šta? U zadnjih 50 godina propalo je stotine pa i hiljade proizvodjaca masina, vozila i opreme na zapadu gdje kao vlada red, pa što ne bi i IMT koji je imao tehnologiju iz 60tih, i onda ga dotukao rat i privatizacija. Ako pogledas velika imena iz americke industrije poljoprivrednih masina iz 60tih, prakticno samo je prezivio John Deere, a skoro svi ostali (bar jedno 10 njih koji su bili veci od IMTa) su nestali. Neki možda ne bukvalno već su postali dio neke druge kompanije koja ih je kupila i ukinula i odavno nema vise masina pod tim imenom.

Vrijeme će da pokaze šta je istina ili laz, ili šta je bitno ili nije. Bio je isto tako dug spisak grijehova Slobodana Milosevica prije 25 godina, pa mu se neki koji su pravili te spiskove sad javno izvinjavaju...

Po meni je Vucic sposobniji vladar od ovoga našeg „Juse” u Kanadi, ali šta da se radi mi trpimo Jusagu i dalje a prosjecan kanadjanin je svakako bez mooda, taj će da trpi sve i svasta do sudnjeg dana.
Narod će glasati opet za Jusu ili takve, jer evo već vise od godinu dijeli i sakom i kapom pomoć zbog kovida, ko god zatrazi on daje, ali odakle?
Država koja je već bila ranije u deficitu može „napraviti” stotine a uskoro i hiljade milijardi dolara za dijeljenje samo na 3 nacina: zaduzivanjem, inflacijom, ili da uzmu meni a daju njima.

Nijedan od ova 3 nacina nije bas nešto plaho dobar za mucenika iz tz srednje klase (koja će da nestane), ali Jusa daje li daje, a puk zadovoljno trlja ruke.
Besmislenost njegove darezljivosti ide do te mjere da hiljadama sitnijih biznismena koji se voze u mercedesima S klase najviše zahvaljujuci vjestom izbjegavanu bilo koje vrste poreza, od koji su neki bukvalno teski desetine miliona i žive u kucama koje su kao omanji dvorci, a državi prijavljuju minimanu zaradu, e i njima Jusa zbog kovida svaki mjesec lično daje po $2000 još od marta prošle godine. Da im se nadje... Plus im je do sad dao desetine pa i stotine hiljda dolara kao pomoć tim njihovima biznisima koji obično vrlo malo ljudi legano zaposljavaju ako ikoga. I još će da im daje...
Jusa nije bas tema, ali svak se cese gdje ga svrbi, tj ove dugove za nerad će i moji unuci da placaju, osim ako ne postaju snalazljiviji od mene, tj dio te privilegovane lezi-lebe-da-te-jedem ekipe... Dakle,
na neki način, možda ima i gorih od Vucica :).
Tehnicar
(Tehnicar)
26. maj 2021. u 21.55
Foco,
Ja sam samo nabrojao mali dio onoga sto mu se može staviti na teret i osudu. Pošto si se zakacio za IMT, da ti odgovorim.
Firme propadaju i u Americi, ali je Barak sacuvao i spasao posustalu auto industriju i banke te iskesao (bailout) sredstva, jer država bez njih ne može, pa čak i u trulom kapitalizmu.
IMT, ZMAJ nisu smijeli propasti, jer su bili strateska industrija i imali kupce sirom bivše.
Nas seljak je imao jeftin, dobar, popravljiv i pouzdan traktor, a sada je prisiljen da kupuje kineske, skuplje i losije. Jako domaćinski i mudro.
Uvoznicki lobi blizak sns-ovim bagrom se fino bogati na grbaci naroda i države. Seljak, poljoprivreda i stocarstvo su propali sa vucicem, a sa njime i država i njena proizvodnja zdrave hrane.

Malo vise o ovome od hrabrog Aleksica:

https://www.youtube.com/watch?v=NBX66kU78Uk

Slijedeca genijalna Ace Velikog metoda unistenja i razaranja - Litijum
Starac_Foco
(--)
27. maj 2021. u 07.08
O tom litijumu u Srbiji znam malo vise nego sto je suvislo da se piše po forumima. Samo bih naveo da Rio Tinto, u formi kcerke-firme pod imenom Rio Sava postoji u Srbiji skoro 20 godina, još iz vremena kad je Vucic vjeorvatno bio samo presjednik opstinskog odbora SRS Novi Beograd...

Dakle, prica o rudniku Jadar je stara već skoro 20 godina i prošla je pored nekoliko presjednika i vlada u Srbiji i još nema rudnika. A da li će ga biti to još niko pouzdano ne zna. Niko nije branio prethodnim vladama i presjednicima da kažu Riju - good bye, neće nikad biti rudnika ovde...

Ono što se desilo pod Vucicem a sto je novo je sto je dozvolio istrazivanja i na nekim drugim lokacijama osim Jadra, ali ako je u Jadru koji je najbolje nalaziste biti potrebno 25 godina od prve busotine do eventualne realizacije projekta (ako to ikad bude), neće ništa brze biti ni na drugim lokacijama, gdje god da je to, Pozega ili nešto treće.

Jedan od najgorih zagadjivaca u metalurgiji je proizvodnja zlata, pa i pored toga zlato se Srbiji proizvodi još iz doba kraljevine...

Najbolje bi bilo kad ne bi bilo nikakvih rudnika i fabrika, samo koliko je to realno? Kanada npr ima oko 200 rudnika i među najvecim je proizvodjacima u svijetu potasa, urana, nikla, kobalta, aluminijuma, platine, zlata, dijamanata itd. Vecina tih rudnika je u rukama istih tih bjelosvjetskih korporacija koji su se nameracili da truju Srbiju... Dakle oni truju Kanadu već decenijama, a u nekim slučajevima već i 100 godina.
D-Man
(Analyst)
27. maj 2021. u 11.04
''Dakle, prica o rudniku Jadar je stara već skoro 20 godina i prošla je pored nekoliko presjednika i vlada u Srbiji i još nema rudnika. A da li će ga biti to još niko pouzdano ne zna. Niko nije branio prethodnim vladama i presjednicima da kažu Riju - good bye, neće nikad biti rudnika ovde...''

Али они ''претходни'' нису говорили ни да ће га бити а сада и Председница Владе и Председник Србије причају како ће га бити.
Дакле, разлика је велика у приступу том проблему који, уколико се спроведе у дело, може и да доведе до велике еколошке катастрофе у Србији. Рио Пино је компанија која је већ проузроковала неколико великих проблема широм света.

Међутим, треба бити искрен па се погледати у учи и запитати се како је уопште могуће да смо дивне реке претворили у депоније свакаквог отпада а првенствено пластике. И то је еколошка катастрофа коју смо сами изазвали.
Tehnicar
(Tehnicar)
27. maj 2021. u 12.34
Čitava poenta je u tome, da je ova vlast otisla mnogoooo dalje od predhodne u unistenju ekonomije, dobrih kompanija, prodaji prirodnih resursa, dovodjenja kolonijalnih „investitora”, prezaduzivanju, kriminalizaciji drustva, izdaji KiM . . .
Ne zaboravimo to, da su dosli na vlast kritikujuci upravo ono sto sada i sami rade, a sav predhodni „demokratski” sljam čini ~80% njihovog strucnog kadra.
Tako i sa Rio Tintom, oni su zapoceli, a on finalizira pogubnu politiku unistavanja temelja države, poput dovodjenja i prodaju Bora kinezima za sicu, a da, nemaju obavezu da ispostuju ni postojece ekolosku regulacije.
Sada tone zlata i srebra, iz naših rudnika, uzima bogata Kina, a najsiromasnijoj državi u EU, ostaje trajno zagadjenje i dio mizernih plata uposlenima. Naravno, može se pretpostaviti, da su oni koji su ovakav nakaradan biznis doveli u vlastitu državu, imali vlasititu korist, a ne i država za koju rade.
Ogromna Kanada, može (mada ne podržavam) u neneseljenim podrucima i pustarama Alberte da devastira prirodu, a Srbija da iseljava sela sa plodnih oranica zarad snishodljivosti vlasti prema kolonijalnih gazdama, je ravno ekoloskom i ekonomskom samoubistvu.
Što se kriminala u vlasti tiče, takodjer se pravdas kanadskim politicarima. Koliko znam, mnogi su se povukli sa vlasti za malu sumu novca, koji su sumnjivo trosili itd.
U Srbiji toga nemade.

Malo o vucicevoj ekonomiji:

https://www.youtube.com/watch?v=jOzd5o_77Fo
Starac_Foco
(--)
27. maj 2021. u 12.47
Cekaj malo Dmanu, svi su oni potpisivali neku vrstu preliminarnog sporazuma sa tim kompanijama koje nesta istrazuju po Srbiji (nije samo Rio, vidi šta se dogadja na drugim lokacijama). Ja ne znam šta je u tim papirima tačno pisalo, ali dao bih desnu ruku da nije bas pisalo nešto kao ovo:

Vi, dragi Rio, mozete da busite o svom trosku (i ako vas seljak pusti u njivu), ali ako nesta nađetei budete ozbiljno zainteresovani da tamo pravite rudnik i fabriku, e onda van država Srbija u ovom momentu može obecati samo malo poduzu kitu. Tj mozete vi da busite na vlastiti rizik, ali primite k znanju da je sasvim moguće da će vam taj posao na kraju sluziti za qrcevo zdravlje... E da je takav jedan memorandum potpisao neki premijer ili presjednik prije 15 godina, Rio bi davno otisao...

Nisu se stekli uslovi za mogući stvarni početak projekta zbog Vucica, već zbog zavrsetka svih pripremnih radnji onoga ko treba da potrosi 2 milijarde dolara. A da bi se neko odlucio na toliki trosak, uradjene su bukvalno stotine studija u zadnjih 10 godina, i obično uzme bar 10 godina dok te kompanije zaista ne odluce da li da implementiraju projekat.

Sve te pripreme koje su kostale nekoliko stotina miliona dolara do sad nisu bile nikakva skrivena rabota, o tome su mediji redovno pisali ko je bio zainteresovan da prati.

A ovi sto protestuju, kao da kasne bar jedno 10 godina, premda i sad može biti vajde. A čak i bez protesta, nije neobično da te mega kompanije i dalje odustanu iz svojih razloga i pored tolikog troska na pripreme, studije i busenje. Npr, ako sutra neko pronadje bolji materijal za pravljenje baterija, od tog projekta neće biti ništa čak i kad Srbija ne bi naplacivala nikakvu rudnu rentu.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
30. maj 2021. u 12.46
„kakav bi bio ishod, po vasem, da Aleksandar Vucic ima apsolutno poverenje i podrsku vecine stanovnika Srbije, recimo 75% i vise a kako da je obrnuto. Kakav ishod bi bio za Srbiju, za međunarodnu politiku, za Kosovo i za opsti rast i razvoj naše zemlje u pozitivnom smeru.”

Po mom mišljenju, rezultat bi bio negativan. Predsjednici populisti, koji rade „sve kako narod hoće” i u svrhu rejtinga u narodu, su cesce losiji od predsjednika koji vode narod. Ogromna podrska znaci i opustanje. Konkurencija je jak motivacioni faktor.

„Ipak smatram i želim da verujem da su sve to potezi taktickog balansiranja između zapada i naših tradicionalnih saveznika i vreme će otkriti ishod danasnje politike.”

Jedna od zamjerki politici SNS's je prevaga dnevne taktike nad strategijom. Ili nedostatak strategije. Predsjednik „zato što sam pametan” povlaci poteze koji ruse ugled naroda i države. U zelji da se dopadne, prelazi liniju preko koje se ne prelazi. Recimo mjesto na sporednoj bini se moglo izbjeci hitnom obavezom u Beogradu. Ne mislim da kriticari bacaju blato bez argumenata. Prije mi se čini da je ljubav slijepa. ;)

CEKAC
30. maj 2021. u 18.13
Tehnicar

Dobri Alex Veliki, predvodnik globalista, jedini u svijetu 'obezbjedio' vise vakcina od potraznje, pa sada casti bosnje i cehe i albamce. Aferim!
===================================================================

Mislis li da lideri drgih država, dclanica EU, ili recimo Kanade u kojoj i ti živis, nisu daleko utjecajniji od Vucica? S budzetima za koje srpski budzet izgleda kao dzeparac, pa nisu ni iz daleka bili uspjesni u nabavci vakcina. U EU nastala je cijela pometnja zbog nedostatka vakcina. Konacno i Kanada odlucila se samo na prvu vakcinu, a druga je na redu za vise od četiri mjeseca. I to za rizicne skupine.
A on je nabavio, Sa skromnim srpskim sredstvima je osigurao vakcine za svoj narod. Stonije uspjelo can ni Putinu ni Bajdenu.
Možemo se neslagati. Možemo i mrziti, ali malo realnosti ipak je potrebno.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
30. maj 2021. u 23.17
Cekac,

Cinjenica da Srbija ima dovoljno vakcina je jedna od stvari koje je SNS uradio dobro. Kanadska vlada nije odobrila rusku i kinesku vakcinu. I igri je velika kolicina novca i politika. Opredjeljenje za samo zapadne vakcine čini da Srbija ima vise vakcinisanih od Kanade.

I to je to. Ni vise ni manje.
CEKAC
31. maj 2021. u 00.04
„i to je to”.

Da, to je to.
Sada je sve jasno.
Osnovna karakteristika politicara je sposobnost predvidjanja. Tu je Vucic ispao genijalan. U ovom slučaju rezultat je ocigledan. Tamo gdje to nije vidljivo, ili će se pokazati kasnije? A uradjeno je kao i nabava vakcina.
Prigovara mu se sto lako odbacuje najblize. Nekoliko slučajeva nije pravilo. A i teret je bolje odbaciti nego ga vuci na ledjima. Zašto je recimo Real Madrid odbacio Raula, ili Kasilasa, ili??? Dali su ono što se od njih trazilo i dalje vise nisu u stanju kao ranije. Vidis to se smatra normalnim.
Zašto ne bi bilo normalno penzionirati Nikolica? Može li on dati onoliko koliko se od njega ocekuje? Najvjerojatnije ne.
Ili Stefanovica. Za koga postoji sumnja za umjesanost u kriminal? Pa naravno da je teret.
U politici nema ljubavi. Samo rezoni i interes. I kroz te prozore moramo promatrati i cijeniti politicare...
CAHJAP
31. maj 2021. u 00.10
Pjer, da, slazem se sa tobom da se preko nekih linija ne prelazi. Ti potezi, ma koliko pokusavam sa raznim scenarijama da pronadjem njihovo logicno znacenje, ipak me ostavljaju zbunjenog.
Dokazanog Srbomrzca koji je javno iznosio laži i tražio bombardovanje Srbije, umesto podnosenja krivicne prijave međunarodnom sudu (u skladu sa povoljnim vremenom i dokazima kako bi doticni odgovarao i bio pravosnažno osuđen), toni bler dolazi u Srbiju kao kratkorocni savetnik predsedniku sa cenom koja bi mogla da plati 3 savetnika za čitav zivotni radni staz. Taj potez nema apsolutno nikakvog smisla. Jedino sto mogu da zamislim u nekom pozitivnom kontekstu, je da je bler možda iz ovoga lobirao u svojoj vladi ili kog svetskih državnika da se zaustavi ili uspori neki proces koji je bio na stetu Srbije. Isti zakljucak je za klintona, s'tim sto je predsednik u ovom slučaju indirektno rekao da u svetu novac kupuje naklonost politicara a ne zakon, pravda i humanost.
Ipak, što se tiče balansiranja između, da kažem prijatelja i neprijatelja, mislim da Vucic obavlja solidan posao i da odugovlacenje nama odgovara.
Mislim da bi predsednik trebao javno od hrvatske zatraziti povlacenje hrvatskih vojnika sa Kosova jer takav cin vodi ka destabilizaciji i narusavanja odnosa između Srbije i hrvatske sve opsteg pomirenja u regionu.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
31. maj 2021. u 10.55
Cekac,

To je to, ali nije sve jasno. Nije još. Kako je recimo Izrael dobio dovoljno Fajzerove i Modernine vakcine, a neke bogatije i uticajnije zemlje nisu? Placao je vise. Oko 47 USD po osobi. Zna li se koliko je Srbija placala? Postojao je i rizik sa mislim kineskom vakcinom. Na zalost u situaciji kontrole medija, slučajevi gdje su ljudi primili vakcinu i nemaju antitijela, ili su umrli, se neće analizirati. Te dvije kockice nedostaju za punu sliku.
D-Man
(Analyst)
31. maj 2021. u 10.59
''Dali su ono što se od njih trazilo i dalje vise nisu u stanju kao ranije. Vidis to se smatra normalnim.
Zašto ne bi bilo normalno penzionirati Nikolica? Može li on dati onoliko koliko se od njega ocekuje? Najvjerojatnije ne.''

Чекај мало, CEKAC, прикочи! Није поента да ли је требало макнути Николића или не тј. да ли је он достигао свој неки максимум и више једноставно није могао.
''Пензионисање'' Николића је био преврат у СНСу а пошто је та странка на власти у Србији онда чак и на нивоу државе.
Вучић одлучује о свему, свачему и свакоме. А ко одлучује о њему? Апсолутистичка власт какву он данас има у Србији постоји још само у једном случају на овом свету а то је у Северној Кореји.

Што се тиче оног примера о вакцинама, да, у праву си али Пјер ти је добро одговорио. Овде у Канади ником не пада на памет да увезе руске и кинеске вакцине. Канада је ушла у ''тихи'' рат са Кином који је дебело кошта због тога што су ухапсили кинеску држављанку, власника компаније Huawei. То је и доказ колико је ова држава самостална јер једноставно мора да чини све што јојо нареде комшије ''са југа''.

Вучић балансира између Запада и Истока али, понављам, то није резултат његове способности већ стицаја околности. Ни унутрашња ни вањска политика једноставно не дозвољавају било какав други корак који би Србија могла направити јер би био раван најразорнијем земљотресу.
И, пази сад једну врло, врло важну чињеницу. То што Србија може да балансира може се захвалити само Русији јер Русија игра отворену игру, без притисака и уцељивања за разлику од Запада.
Замисли само да је Русија заоштрила ставове према Србији који би Србију усмерили према Западу? То би изазвало тектонске поремећаје у самој Србији и довело до циркуса на унутрашњем плану.

Или, само замисли, да у свету још увек имамо само једну силу тј. САД шта би са Србијом данас било и да ли би Вучић уопште могао балансирати. Овако су се карте саме поредале једна за другом и једноставно нема друге опције. То је Вучићева предност а ја не могу да му не признам да је он то максимално искористио како би дошао до апсолутистичке власти у Србији која је, иначе, сама по себи опасна за сваку државу па тако и за Србију, наравно!

Вучић је данас у Србији и Председник и Скупштина и Влада и полиција и војска и тајне службе и СНС и градоначелник сваког града у Србији и директор сваког дечије вртића, школе, установе те да не набрајам даље.

То је страшно колику власт је приграбио један човек и чак и да ради најбољи могући посао, сваки добронамерни грађанин би се морао забринути због толике власти у рукама једног човека.

Тврдим, данас не постоји ни једна служба, установа или организација у Србији која за мишљење тј. одлуку не пита Вучића.
CEKAC
31. maj 2021. u 11.16

Cekac,

To je to, ali nije sve jasno. Nije još. Kako je recimo Izrael dobio dovoljno Fajzerove i Modernine vakcine, a neke bogatije i uticajnije zemlje nisu? Placao je vise. Oko 47 USD po osobi. Zna li se koliko je Srbija placala? Postojao je i rizik sa mislim kineskom vakcinom. Na zalost u situaciji kontrole medija, slučajevi gdje su ljudi primili vakcinu i nemaju antitijela, ili su umrli, se neće analizirati. Te dvije kockice nedostaju za punu sliku. jer
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Povezivanje i usporedba ova dva slučaja je apsurd.Na jednoj strani imaš Izrael, zemlju i vladu s veoma velikim utjecajem na odlucujuca svjetska zbivanja i na drugoj strani Srbiju, zemlju koja je u nedavnoj proslosti, a takodjer u sadasnjem presjeku vremena, dozivjela ratne i poratne strahote, s demoniziranjem kompletnog naroda, instituta i pojedinaca.
Utakmica u kojoj se unaprijed znao ishod. A rezultat izjednacen. Jedan ima utjecaj i novac i prednpsti, a drugi samo covjeka.

Velika razlika, zar ne Pjer?
intrigue
31. maj 2021. u 13.01
D-Man
(Analyst)
Вучић балансира између Запада и Истока али, понављам, то није резултат његове способности већ стицаја околности. Ни унутрашња ни вањска политика једноставно не дозвољавају било какав други корак који би Србија могла направити јер би био раван најразорнијем земљотресу.

-------------------------------
Да ниси ти , пријатељу , малчице контрадикотран ? Ако унутрашња и вањска политика једноставно не дозвољавају било какав други корак који би Србија могла направити , осим балансирања између Запада и Истока ...Зар није логично да је такво стање Вучић једноставно препознао и донео одлуку да „балансира” ?
И , ако је тако , а логично је , како онда „балансирање” није његова способност ?
Да ли су они пре њега то препознали ?

Идемо даље , дакле , „стицај околности” је исти као што је био и пре , шта се то променило , ништа .
Променило се једино то да је Вучић , за разлику од предходиника , који су вукли или на једну или на другу страну , направио баланс .

Као што си се ти поновио , да се поновим и ја .
Направио је баланс смишљено и планирано и тако поништио политике Демократа и Националних странка .
Интересантан је начин како је направио тај баланс . Онима који се мало боље загледају не може промаћи да не примете интезитет политичке и привредне активности , војне сарадње итд . са Русијом (и Кином) .
Десет пута је већа него што је био пре њега .
Слично се може рећи и за Запад . Макрона је довео у БГ , причао лик 20 минута на српском . Са Меркеловом се састаје свако мало , ишао је и код Трампа .
Никад Демократе нису успеле , то што је њему пошло за руком , мада су то смртно желели .

Дакле , интезитет је у питању , вушеструку повећан интезитет и активност ...
Зато не пије воде прича о стицајем околности , већ се је логично да без његове способности да балансира то не би било могуће .

Да , плус је додао и Арапски свет . Инвестиције . Један разлог више за балнсирање .

Елем , ове приче што се тиче могу за К да га трзну . Националне странке „ ни јеНе” , сарадња са Русима никад није била боља .
Демократе могу да кењају једино о томе како би они још више појачали сарадњу са Западом , а завалили санкције Русији ...а где су гласови и гласачи , шта се дешава са њима , ако се одабере такав пут ?

Једина прича на коју могу да се ухвате и једни и дуги из опозиције је оно о чему си писао у последња 3 пасуса .(да се не понављам)
И плус да објасни народу „Одакле му лова” .

Али , да би се то потерало , потребан хе неко честитији , паметнији , нормалнији , неко засигруно бољи од овога...Неко ко нема путера на глави , неко ко се већ није искомпромитовао .
А то сигурно нису Ђилас , Тепићка , мали Поздерац , Тадић , Сергеј Трифуновић ...па ни Бошко .
Нажалост .

Један део народа можда и има поверења у њих , можда би и пристали да Супермена промене због њих ...али , већински , нема ама баш никакве шансе .
Јебга . :))


Starac_Foco
(--)
31. maj 2021. u 16.00
Ja nemam ličnih razloga da kudim ili hvalim vlast u Srbiji samo bih da vatrenim kriticarima bilo koje vlasti (ili generalno bilo koga i čega) otkrijem jednu veliku tajnu...

Ja se nisam u zivotu bavio donosenjem politickih odluka niti sam bavio donosenjem organizacionih odluka u smislu da sam upravljao kompanijama (osim kad sam ono još uvijek bio samoupravljac :)).

Ali sam se bavio izradom ozbiljnih projekata i još vise revizijom i odobravanjem projekata koji su izradili drugi. I odavno sam zakljucio da je jedno 5 puta lakse kritikovati tudje projekte nego projektovati :).

E prilično sam siguran da je tako i u politici i ekonomiji - mnogo je lakse kritikovati nego donositi odluke.
Werba
(N/A)
01. jun 2021. u 01.49

Čitava poenta je u tome, da je ova vlast otisla mnogoooo dalje od predhodne u unistenju ekonomije, dobrih kompanija, prodaji prirodnih resursa, dovodjenja kolonijalnih „investitora”, prezaduzivanju, kriminalizaciji drustva, izdaji KiM . . .
Ne zaboravimo to, da su dosli na vlast kritikujuci upravo ono sto sada i sami rade, a sav predhodni „demokratski” sljam čini ~80% njihovog strucnog kadra.
============

Pa sns i nema svoj program,...a i šta će im, jednostavno, rukovode se programom zutih stetocina.

Da, otisli su mnooogo dalje, sto bi se reklo, djaci za 8 duzina pretekli ucitelje-zute lopuze.

Bivši ministar finansija kaže a i Zeka potvrdio:(Miodrag Zec)
kada ova vlast ode, Srbiji će ostati dug preko 50 milijardi evrova.Sada je toliko.
Daklena kada ode? A kada će otici?..neće skoro, slobodno može da se racuna na dug od oko 70 milijardi evrova koji će biti navaljen na već i onako savijenu grbinu naroda Srbije, koji će biti još 100-struko teze vracati, jer uporedo sa dizanjem stetocinskih i pokradenih kredita, istim tempom iz Srbije odlazi i mladez...Ko će da vraca kredite ako Srbija nema radnu snagu? A već u ozbiljnim problemima što se tiče tEga!...
Za sada, Srbija je zemlja najjeFtinije radne snage na balkanu ukljucujuci i one, koji razvlace kablove...

eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
01. jun 2021. u 03.10
To što Srbija na čelu da vuchichijem ima kako zapadnjacke tako i ruske i kineske vakcine i da je dobro sa time snabdevena ipak ne znači da sam vuchichi radi i ostale stvari dobro.
Ako je jednu stvar uradio pozitivnu ipak nikad mu se ne može oprostiti sve one brljotine i gluposti koje radi, cenzura svih medija, rasprodaja državnih dobara, strahovlada, kriminal, svakodnevna astronomska zaduživanja...
Tehnicar
(Tehnicar)
04. jun 2021. u 19.00
Vucici, globalisticki piun, je kupio iz kredita (kojima je zaduzio državu) experimentalne I visoko rizicne vakcine da se nad srpskim narodom izvode genetski experimenti I eugenika.

Da, mnogi se ne slazu sa ovim, ali poslusajte ovo nije sala:

https://www.brighteon.com/3d683a15-fc3d-432d-a057-3313969eb075
CEKAC
05. jun 2021. u 17.03
erazer

Ako je jednu stvar uradio pozitivnu ipak nikad mu se ne može oprostiti sve one brljotine i gluposti koje radi, cenzura svih medija, rasprodaja državnih dobara, strahovlada, kriminal, svakodnevna astronomska zaduživanja.
======================================================================

DOKAZE MOLIM?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.