Diskusije : Politika

 Komentar
Да ли змајчеки испипавају терен?
D-Man
(Analyst)
12. april 2021. u 14.41
Председник Словеније Пахор упитао је трочлано Председништво БиХ у марту 2020-е да ли је могућ распад БиХ мирним путем.
Додик је рекао ''Да'' а Џаферовић и Комшић ''Не''. Иначе, било би лепо поставити исто питање легитимном представнику Хрвата у БиХ Човићу а не овом Комшићу који је муслимански лутак али шта да се ради.

Дакле, испипавају ли змајчеки терен? Да ли је неко из ЕУ дошапнуо змајчекима да, као, онако случајно и издалека приупитају о тој могућности.

Наравно, одмах се огласила и амбасада САД у БиХ која каже како ентитети немају будућности изван БиХ!!!??? Јбт, да није трагично било би смешно!

Република Српска, сасвим сигурно, има будућност у Србији а хрватски кантони Федерације БиХ у Хрватаској. Остатак може бити муслиманска БиХ.
То је јасно и малом детету али западни фашисти настављају са својим иживљавањем гурајућу оне који су крваво ратовали једни против других приликом распада СФРЈ у нови тор који се зове БиХ а који ће, пре или касније, опет довести до крвавог рата.

Мени се чини да је Пахор поставио то питање по нечијем налогу, тек толико да се мало узбуркају страсти и да се види где је ко са својим ставовима (иако се то одавно зна). Тешко је поверовати да би он то тек тако приупитао.

Заиста, распад СФРЈ је окончан на апсолутну штету Срба (остали без обале, остали без српских ентичких крајева у Хрватској, остали без Космета и остали у БиХ иако су добили Републику Српску коју би сви да черупају до бесвести). Да ли ће се неправда учињена над Србима икад исправити?
D-Man
(Analyst)
12. april 2021. u 14.46
Пардон, Пахор је то питао у марту 2021-е.
CPHA
(Чувари ћирилице)
12. april 2021. u 15.10
Па требао је питати предсједнике Србије, Хрватске и БиХ.
То су потписници Дејтона.
Додуше предсједник БиХ се већ изјаснио. :-))
CPHA
(Чувари ћирилице)
12. april 2021. u 16.52
Занимљив коментар на сајту НСПМ.

По Повељи УН, најважнијем међународном документу, а који су пријемом сваке државе у Организацију Уједињених Нација аутоматски прихватиле, сваки народ унутар мултинационалне државе има право на самоопределење и отцепљење. Да формира своју самосталну државу. У случају конфедеративне БиХ са три конститутивна народа (Бошњаке, Хрвате и Србе) и два ентитета Федерације БиХ и Републике Српске ствар је простија јер су Срби као конститутиван народ са својим ограниченим ентитетом већ самоопределењи. Тако да је за отцепљење РС довољно на седници Скупштине РС са простом већином посланика усвојити Одлуку о отцепљењу од БиХ! Нема ту ништа спорно по релевантним међународним правима (Повељи УН, Хелсиншком документу и актима о правима народа, Документима ОЕБС-а и др.). Жеље бошњачких политичара и њихових спонзора су нералне, једно а стварност је као и право на страни РС! Не могу Срби бити вечни таоци Бошњака и њихових лоших политичара, нежељене државе!
D-Man
(Analyst)
12. april 2021. u 17.17
Срна, на жалост није баш тако.

„By virtue of the principle of equal rights and self-determination of peoples enshrined in the Charter of the United Nations, all peoples have the right freely to determine, without external interference, their political status and to pursue their economic, social and cultural development, and every State has the duty to respect this right in accordance with the provisions of the Charter.”

(The United Nation General Assembly Resolution 2625 (XXV): Declaration of Principles of International Law Concerning Friendly Relations and Co-operation Among States in Accordance with the Charter of the United Nations, 24 October 1970)

Дакле, људи имају право да слободно одлуче, без мешања са стране, свој политички статус те спроводити свој економски, социјални и културни развој и свака држава има обавезу да поштује то право у оквиру повеље УН.

Каже се генерално ''all peoples'' (дакле, људи) а, колико је мени познато, не наводи се право етничких група да формирају своје независне државе у оквиру већ постојеће државе.

Иначе, та повеља је усвојена да би се решио проблем са свим оним колонијализованим државама које су желеле да се реше утицаја колонијалних сила па им је том повељом дато право да се економски, социјано и културно развијају.

Устав СФРЈ 1974-е уопште није регулисао право на отцепљење републикама већ је давао право на самоопределење народима тј. етничким групама. Међутим, тај исти Запад је себи дао за право и да погази Устав СФРЈ, да тумачи да републике имају право на отцепљење истовременo газећи право на самоопределење Србима који су живели у СР БиХ и СР Хрватској и чак имали и статус конститутивног народа! Дакле, отме се право једном народу којем се нешто гарантује Уставом а дозволи се републикама отцепљење иако то није уопште било регулисано Уставом!

Дакле, ти правни акти постоје да их се придржавају мали и немоћни док силеџије могу да крше било који правни акт и међународни документ. Самим тим, чак и да је тачно оно што си ти написала, проблем би био у томе што нико не би признао осамостаљење Републике Српске. То осамостаљење чак не би признала ни Србија, веровала ти то или не.
BLPoruka negativno ocenjena. Pokaži

BL
(Dr.)
12. april 2021. u 21.01
Bravo gosp. D-Man
Sto narod rece ukratko:„Zelje su jedno, a mogućnost drugo.”
D-Man
(Analyst)
12. april 2021. u 21.12
BL,

Ти видиш оно што теби одговара а уопште не уочаваш важну чињеницу да су бивше републике СФРЈ добиле самосталност ПРОТИВ Устава СФРЈ јер право на самоопрделење до отцепљења, тим Уставом, није дато републикама већ народима. Међутим, Западне силеџије су због својих интереса буквално погазиле Устав једне државе (СФРЈ) и признале сецесионистичке републике.

Дакле, једног дана је сасвим могуће и да се БиХ распадне на такав начин. О томе ће одлучивати опет велике силе а неће ни Срби, ни Хрвати а ни Бошњаци.
Jocko4
(observer)
12. april 2021. u 23.27
D-Man,

Јанези су и у ранијим кризним моментима (још у време СФРЈ) испипавали пулс, прикупљали информације за страног поручиоца и извршавали задатке које им је налогодавац постављао. Зато не би било чудно да и у овом случају раде исто, а ако би се ствари заоштриле, могло би да се очекује да се Јанези понуде да буду арбитри.

Само једна мала напомена: у енглеском 'people' зависно од контекста може да значи 'људи', 'народ'.
Рецимо People's Republic of China.
D-Man
(Analyst)
13. april 2021. u 11.50
Јоцко,

Знам да је дефиниција речи peoples прилично широка али сам уверен да се не односи на етничке групе тј. народ по дефиницији какву ми знамо.

Запад врло мало придаје пажњу етничким групама (народима како би ми то дефинисали) већ им је све усмерено према њиховом појму нације или, како би они рекли, nation што је, по нашим појмовима, најлакше поистоветити са државом тј. територијом.

Ту Западну терминологију су у бившој СФРЈ увек злопотребљавали Хрвати који су игром речи тј. појмова све људе са територије бивше СР Хрватске сматрали Хрватима.
Јбт, па ја сам тек тамо током деведесетих ''научио'' да је, рецимо, дете српског брачног пара, које је рођено у Србији али су оба родитеља тог детета рођени у СР Хрватској сматрано држављанином Хрватске!!! Хеј, у држави која се звала Југославија републичко држављанство је имало приоритет!

Ето, на такав начин је и јачан утицај република а умањиван утицај савезне државе а све то, колико могу закључити, има везе са Западном терминологијом која је нас онда укопала током деведесетих јер никог на Западу није занимало то што Устав СФРЈ право на самоопределење до осамостаљења даје народима тј. етничким групама а не републикама.

Руку на срце, изгледа ми ни да ми Срби нисмо били уопште способни да укажемо на то катастрофално тумачење нашег властитог Устава.
То нам се онда опет поновило када је идиот Тадић поставио оно ужасно питање Међународног суду правде о тзв. отцепљењу Косова од Србије. Случајност? Не верујем. Ми имамо политичаре који су због свог личног интереса спремни да продају и последњег Србина на кугли земаљској.
Jocko4
(observer)
13. april 2021. u 13.43
D-Man,

Тачно је да на Западу преовладава погрешан амерички став поистовећивања националности са држављанством.

Превод:

„На основу принципа једнаких права и самоопредељења народа утврђених Повељом Уједињених нација, сви народи имају право да слободно одређују свој политички статус, без спољног мешања, и да остварују свој економски, социјални и културни развој , а свака држава је дужна да поштује ово право у складу са одредбама Повеље ”.
- - -

Принцип права народа на самоопредељење је формулисан пре оснивања УН и тако је гласио: Право народа на самоопредељење и осамостаљење. То право НАРОДА и у социолошкој литератури се води под истим називом, а признато је још у време Лиге народа. (Вероватно знаш да је о томе говорио и Лењин, премда је тај став у пракси политички изманипулисао).

Зато не верујем да би неко америчко поигравање речју 'peoples' могло да оспори да се то право односи на 'народе', јер би изазвало хаос. Било које групе људи (и најмање, без обзира на бројност, или неке друге основе) могле би да проглашавају самоопредељење, до потпуног распада друштвених заједница и држава.

Jocko4
(observer)
13. april 2021. u 23.32
D-Man,

Да се не би погрешно разумели, мислим да је проблем у томе да Америка произвољно тумачи 'all peoples' онако како одговара њеним гео-стратешким интересима - где јој одговара признаје Право НАРОДА на самоопредељење и неким НАЦИОНАЛНИМ МАЊИНАМА, а где јој не одговара, не признаје га.

CPHA
(Чувари ћирилице)
14. april 2021. u 05.17
Обзиром на страдање у Другом свјетсом рату, на страдање у прошлом рату...Република Српска треба бити, само на основу страдалог мученичког народа, изузета на посебан пиједестал.
Да буде независна попут Сан Марина, Монака, Ватикана.

Света земља Српска са Даном Републике Свети Мученици Јасеновачки. Са два меморијална центра Доња Градина и Мали Зејтинлик. Са заштићеним статусом, да је никада нико не може напасти. Демилитаризована.
D-Man
(Analyst)
14. april 2021. u 12.02
Срна,

Шта мислиш због чега смо ми Срби током деведесетих оцрњени најгором могућом анитсрпском реториком? Па управо због тога да би Немачка и Ватикан лакше спровели своје циљеве а то је био награђивање Хрватске за то што су им увек били верни савезници.

Током тих деведесетих Запад се оголио до кости и свако онај ко је имао и најмање заблуде у вези Запада могао је да види колико је то труло друштво тј. систем које не цени ни историју ни морал а ни правду.

Ја сам увек прилично критичан према нама самима и много пута сам размишљао о томе где смо ми толико погрешили када се тај Запад толико окомио на нас. И нема ту ни пуно размишљања ни пуно мудрости. У питању је интерес а Запад је проценио да ће од оних малих државица које су настале распадом Југославије они управо имати највише користи.

Јака и стабилна српска држава им никад није одговарала јер их увек брине могући утицај Русије на Србе. Требало је, дакле, спречити стварање јаке и стабилне српске државе и то само због западних интереса.

Ајде да замислимо да смо ми Срби, рецимо, створили неким чудом српску државу током деведесетих која би се данас простирала кроз данашњу Србију, ЦГ, већи део БиХ и пар четвртину Хрватске.
На свим тим просторима Запад данас не би имао толики утицај као што има сада и у ЦГ, и у Хрватској, и у БиХ (нарочито у Федерацији БиХ).
Дакле, ми смо страдали због западних геополитичких интереса и, самим тим, без обзира што ти и ја желимо РС у саставу Србије и што сматрамо да смо ми најмањи ђаволи у балканском паклу, на жалост, много ће деценија проћи док се можда не створе услови за распад БиХ. Мислим, услови постоје и данас али Запад одржава ту неодрживу државу на респираторима већ више од две деценије и неће попустити јер евентуални распад БиХ управо води оном чему су се противили и током деведесетих а то је стварање јаке и стабилне српске државе.

D-Man
(Analyst)
14. april 2021. u 12.06
Јоцко,

Нас двојица се разумемо изузетно добро, без бриге. Ево баш нешто размишљам о чињеници да у овој кафани више, мање редовно долазим, пуно се овде пије и галами а нас двојица смо увек имали исто или слично мишљење о разним темама.
Jocko4
(observer)
14. april 2021. u 22.11
Спутњик, 14.04.2021.

>>>
U propagandno fabrikovanoj negativnoj slici o Srbima kao glavnim vinovnicima razbijanja SFRJ naziru se ozbiljne pukotine. Izveštaj nezavisne međunarodne komisije o stradanju Srba u Sarajevu trebalo bi da ubrza formiranje realističnije predstave o ulozi svih aktera jugoslovenske krize i rata u BiH i da sruši paradigmu o Srbima kao agresorima.

https://rs-lat.sputniknews.com/analize/202104141125092538-napukla-lažna-slika-o-srbima-veliki-korak-ka-r usenju-propagande-o-jedinim-krivcima-i-agresorima/
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.