Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Prevremeni porodjaj
bt
25. novembar 2011. u 04.25
Cao svima,

Zanima me da li je ijedna od vas rodila sa 36 nedelja..Ja sam danas napunila 36 nedelju,ali sam prije par dana bila u bolnici zbog bolova u stomaku.Na kraju sve je bilo ok,radili su mi analize krvi(malkice su mi bjela krvrvna zrnca povisena),pratili bebu,uradili u/z i sve je ok.Otvorena sam čini mi se jedan cm,ali sve drugo je super.Maloprije sam primjetila malkice pink na toalet papiru,zvala bolnicu,oni kažu nije to ništa,moguće da je ostalo nešto od preksinoć kada su me provjeravali i radili briseve.Takođe moj puls u bolnici je bio visi,kao i bebin,ali niko za to nije brinuo jer beba navodno jako zadovoljna.

Naravno ja se brinem da ne krene poradjaj prerano.Termin je 23 dec i strah me je da li je beba spremna.Ima li ijedna da je rodila ranije i kako je sve prošlo?

Hvala puno
BT
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
25. novembar 2011. u 05.57
Pa ti već dogurala skoro do kraja. :))
Evo ja sam rodila sa ne pune 32 nedelje, ali kod mene su bile sasvim neke druge okolnosti.
Ništa ne brini, kad predjes 36 nedelja, ovdje to već neko racuna kao full-term.
Ako bebana dodje sad, možda će malo sporije prihvatiti da jede, nekim ranije rođenim bebama sisajuci refleks nije odmah tu, ali za dan-dva se sredi. Sa disanjem i ostalim ne bi trebala imati bas nikakvih problema.
Sretno i želim ti lak porodjaj!!! :)
detlic1
(profesor)
25. novembar 2011. u 06.02
Koliko ja znam čim i jedan dan udjes u deveti, beba se smatra terminskom. Miruj koliko možeš, cuvaj se. Ti si danas već krocila u deveti, tako da sto duže izdržite 2in1 to bolje, ali biće beba dobro ako se rodi i ranije. Moja se rodila dve nedelje ranije.
bt
25. novembar 2011. u 06.08
Pa i ja sam tako mislila,već sam 36 nedelja sve je super.Međutim u bolnici su me zivu isprepadali,čak mi je jedna sestra rekla da bi beba trebala biti u inkubatoru oko 3 nedelje??To me je malo prestrasilo,ali moram se opustiti,pa šta bude da bude...
-afrodita-
(♫)
25. novembar 2011. u 06.10
to nije prevremeni porodjaj,relax..
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
25. novembar 2011. u 06.20
Ma ne slusaj sestre, slusaj doktore. ;)
U inkubator idu jako male bebe, koje ne mogu da održavaju tjelesnu toplotu, imaju problema s disanjem, itd. Moja bebica od 32. nedelje je bila u inkubatoru 4 nedelje.
Tvoja bebolina može jedino malo duže ostati u bolnici, eventualno u special care, a tamo nisu inkubatori, nego mali krevetici. A to kažem eventualno, jer niko ne zna u sustini kao prvo da li ćeš se sad poroditi i kao drugo kako će bebica da napreduje. A vrlo je vjerovatno da će i kao sve bebe rođene u terminu.
Ne nerviraj se previse unapred. ;)
bt
25. novembar 2011. u 06.21
Hvala od srca,puno mi je lakse :)))
Komunikativna
(($))
25. novembar 2011. u 06.39


bt, koliko se ja secam sa onih saveta od babice, to što ti trenutno imaš je sve ok. Taj rozicas iscedak je normalan jer je verovatno prozrokovan kontrakcijama, beba se okrece, mesto joj je tesno itd.

Oko tog perioda bi ti se trebao spustiti stomak, odnosno beba. Možda nisi primetila. Sa prvom trudnoćom sam i ja tako ispanicila pa 2 nedelje ranije mislila da se poradjam, a ono se beba samo ulogorila da izadje :) Sledeće nedelje sam se porodila a bilo je 10 dana pred termin. Mrvica od 3075 g :o))

Nego, jesi li ti spremila torbu za bolnicu? Ne mislim sada da te istripujem nego samo da te podsetim ako si zaboravila.

Sve najbolje
bt
25. novembar 2011. u 07.02
E stomak se spustio,bebicina glava je dole,ali je na minus 3,sto navodno znači da još nije u kanalu.beba je jako aktivna.Torba je spremna,eno je ceka me u hodniku.Ja bih najviše volila da izdržimo još samo dvije nedelje,ali šta da se radi...Sigurna sam da će sve biti ok!:))
efferalgan
(volim uvojke)
25. novembar 2011. u 07.10
Prst u uvo i pjevaj :)

Usla si u 9-ti i beba je dobrodosla kad god to pozeli.

Koliko trudnica masta samo da se dokopa do te 36. nedelje...posebno one sto nose rizicnu trudnoću.

Moja drugarica, koja živi u PG, ali čujemo se telefonom, lezi od 6-tog mjeseca trudnoće. Fali joj još 1,5 mjesec da udje u 9-ti i za nju je to čitava vjecnost. Otvorena već 2 prsta, prima ginipral, i dalje pije progesteron i već je 3x zaglavila na klinici zbog održavanja.

Ona MASTA da dodje do 36 nedelja. Zato ti kažem budi srećna. Spremi torbu i reci muzu da ne stavlja mobilni na silent čak i kad je na sastancima :)

pozdrav
blondinka
(avanturista)
25. novembar 2011. u 07.20
Ja sam rodila dve nedelje pre termina, na zakazani carski rez jer je beba bila krupna /4 kg/. Po meni, ti si već u fazi kada se porodjaj može smatrati normalnim i prirodnim i ne moras da brines jer beba je sigurno već dovoljno velika i jaka, čak verujem da u toj nedelji ne bi ni isla u inkubator je u inkubator idu izrazito male bebe, ispod 2 kg tezine. Moja snaha je rodila bebu u terminu koja je bila 1950g teska i nije isla u inkubator jer je bila dovoljno razvijena, čak ni to nije pravilo.

Opusteno i smireno, sve će biti ok!
efferalgan
(volim uvojke)
25. novembar 2011. u 07.26
Da, granica za inkubator se pomjerila u ova nova vremena. Ja sam se poradjala u Podgorici i mislim da je tamo bilo pravilo da djeca koja imaju ispod 2100 gr idu u inkubator.

Ali evo recimo moj muž koji je rođen u Njemackoj prije 30 i kusur godina, i imao 2800 gr sa 48 cm visine je bio 7 dana u inkubatoru. Tada su bebe stavljali u inkubator i sa tom kilazom...još u Njemackoj !

ali danas to vise nije slučaj i zato se opusti. Ma šta fali inkubatoru? Moj sin je bio 9 dana u inkubatoru zbog problema sa disanjem kad se rodio pa ga evo sad pravi mali sportista, igra fudbal za drugu ligu ;) hehehe biće jednog dana i prva nadam se :)
bt
25. novembar 2011. u 07.40
Sve ste upravu!!Hvala puno:))
-Layla-
25. novembar 2011. u 07.59
Znaš kako, po meni je bolje biti dosadan i pitati po nekoliko puta. Meni je najvaznije mišljenje doktora. Sestre/babice itd ne slusam nešto preterano. Ti miruj i opusti se, a ako si zabrinuta trk kod doktora.
Ja ti želim super lak i brz porodjaj i zdravu, slatku i poslusnu bebicu:-)
Milica83
(raspevana)
25. novembar 2011. u 08.10
Bt evo u mom slučaju ako se recimo danas nisam porodila i par puta u 8 mesecu zagazicu ja i u 10 mesec :-D moja dr rece da se od 37 nedelje beba racuna kao terminska. Ja imam katastrofa kontrakcije već mesec dana, od bolova ne mogu da disem kad krenu i evo još ništa. a još sam se i danas bukvalno tukla sa 4-5 psa lutalica koje su mi napale kolica sa detetom unutra, relax izguraces ti to.
Chian
(student)
25. novembar 2011. u 08.27
Ja sam rodila DVE bebe u 36ned 5 dana, i da vidis momcine, 3kg skoro svaki, roze, zdravi i pravi. Idete vi svi kuci nakon par dana, nemoj uopste da brigas!!! Srećno, želim ti brz i lagan porodjaj,
Avlija
25. novembar 2011. u 09.56
Joj, super bt, pa bebica će uskoro!
Prvo sam rodila u 37 nedelji a drugo u 36 i 5 dana. Bez ikakvih problema... Sreća pa je sin rođen u 36 nedelji jer je i tada bio blizu 4kg. Zamisli koliki bi bio da je dogurao do 40te nedelje:-)
To nije prerani porodjaj tako da ne treba da brines.
Želim ti brz i lak porodjaj!
Chian
(student)
25. novembar 2011. u 10.04
Milice uzas!!!! Nadam se da ste ok?
anjale
25. novembar 2011. u 12.30
ja sam ta koja se porodila 36+0, dete apsolutno zdravo i vitalno, najviše ocene, 2850g. dugacka kosica:-), super refleks sisanja, mirna, normalno disanje, ma sve-ne moram vise da te ubeđujem:-)!

srećno.
majkakg
(mama)
25. novembar 2011. u 15.56
Efferalgan, ne idu bebe u inkubator samo zbog težine. Težina je jedna od poslednjih indikacija za inkubator, kod terminski rođenih beba.

BT, samo opušteno, ti si već u terminu, bitno je da si dobro i da je beba ok, a dal' će se roditi sad ili za Novu godinu, svejedno, slaviće se ;)
JoannaL
25. novembar 2011. u 16.03
Jeste mila, ja , 36+5.Cerka, 3350gr, Apgar 9/10,zdravo pravo i niko nije ni pomenuo gestaciju:) Jedino je dobro da dotrajes do 38 barem jer se tada zatvore i suzni kanalici , mi smo se malo patili s tim ali to se javlja i kod „starijih” beba tako da ne mora da znaci.Ostalo po knjizi, sve ok.To je već zrelo bebce.
bt
25. novembar 2011. u 17.58
Ja se super osjecam ova 2 dana,ono pink se nije ponovilo od sinoć,tako da vidjecemo.Samo da je ona ok,a sve drugo ćemo lako.Ona je bas aktivna,izbaci guzu i nogice i tačno se vidi na mom stomaku.

Milice drzi se još malo,pokusaj da odmaras.Ti ides na carski zar ne?Sa koliko nedelja?puno sreće,jedva cekam da sve prođe,pa da razmjenjujemo savjete oko novorođencadi.:)

Hvala svima!!
Milica83
(raspevana)
25. novembar 2011. u 18.00
Bt sad u sredu bi trebalo da odem do dr da se dogovorimo, idem na cr, jedino ako me bas beba ne preduhitri ali ne bi trebalo, racunam tamo oko sv Nikole da se porodim (ja sam sve isplanirala) ali moram pre toga na slavu
BabyDoll_SW
25. novembar 2011. u 18.08
Evo i ja da se javim kao neko ko se porodio u 36+1. Bio je indukovani porodjaj, pa se zavrsilo Cr, ali beba je bila totalno OK. Apgar 8/9...a i to bi bilo bolje da nas nisu gnjavili 34 sata sa indukcijom.

Devojcica je inače bila 3090g ;-), nije bilo inkubatora ili bilo kakvih drugih zackoljica.

Inače sve do 37. nedelje, JESTE prevremeni porodjaj, ali to ne znaci automacki da će biti problema. Postoje par karakteristika koje imaju prevremeno rođene bebe i moja je to imala . Pokazali su muzu dok je prvi put kupao (ja sam još bila u operacionoj sali). Ne seca se svega, ali npr. savitljivost nozica do iza glavice i tome slične stvarice, koje mogu samo bebe koje su ranije rođenje.

Ovo pišem samo da kažem da jeste da se sve pre 37-38 racuna prevremeno, ali kao sto rekoh nije bilo nikakvih problema

Srećno!!!

BD
Teogopa
(HECTBAPHA)
25. novembar 2011. u 19.06
33+4
Evo ga sada...vlada. Ne brini sve će biti u redu. Srećno :)
bt
25. novembar 2011. u 19.09
Hehe Milice i ja sam sve bila tako fino isplanirala,reko zaovin rođendan 9-og,idemo malo do nje,da se opustim,pa ću par dana nakon toga na porodjaj.Ali beba izgleda odlucuje,a ne ja.MA samo da sve dobro prođe i biće super!!!Srećno!
blondinka
(avanturista)
26. novembar 2011. u 04.31
Tako je žena mog brata /šta mi ona dodje, snaha?/ isplanirala da proslavi rođendan svog muza /ajd opet, mog brata :)/ pa da se onda porodi ali je brat ipak za rođendanski poklon dobio - cerku. Mala smizlica je sacekala da mama pojede tortu i čim je klopanje zavrsilo, odmah je odlucila da se rodi :)
bt
26. novembar 2011. u 04.43
Hehe bas slatko...Meni danas i nije najbolje,kako se beba pomjera,ja hoću da umrem od bolova.Toliko jako udara da imam osjecaj da sam modra iznutra.Još mi valjda glavom dole pritisce,jedva hodam.BAs se trudim da odmaram,ali i lezanje zna biti bolno,kada moram ustati u toilet.Ne znam da li se ikome dogadjalo,ali mene odvaljuje stomak sa strane(na obe strane),kao da sam trcala danima.DOktor u bolnici mi rece da je to neki bol ligamenata,ali nemam pojma.Sa prvom trudnoćom ništa od ovoga nisam imala.ISpricah se ja ziva...Izvinjavam se :))Poz svima
babyshamble
(sandinista)
26. novembar 2011. u 05.32

e bt, kao da opisujes moju drugu trudnoću u odnosu na prvu.
sve me je bolelo zadnje tri nedelje, noge, stomak, ma koza me je bolela, prepone, čak sam i snimila filmcic kako mi se cerka koprca, bilo je za neverovati.

biće sve oket! ;)
hana-banana
(.)
26. novembar 2011. u 10.15
To je medicinski zamalo full term, ali ipak pazi ako se beba rodi ranije vodi racuna o zutici. Moja ljepotica je pozurila 2 nedelje i sve je bilo super osim sto joj jetra nije bila 100 % spremna i zaglavili smo sa zestokom zuticom.

Naguraces ti još par nedelja pa onda da se upoznas sa svojim nemirkom :)
efferalgan
(volim uvojke)
26. novembar 2011. u 10.34
majkakg procitaj ponovo moj post...napisala sam da mi je sin bio u inkubatoru zbog disajnih problema.

Naravno da znam da nije samo tezina povod za inkubator.

bt
26. novembar 2011. u 19.38
Moja Tamara se rodila sa 41 sedmicu i borili smo se sa zuricom.Bila je na granici 7 dana,drzali je pored prozora,sestre nas kuci obilazile.Tako da znam da zurica dolazi kod ranije rođenih beba,pa sam i spremna.Ja danas samo lezim,bas mi prija,boli me kada hodam i kada se beba pomjera.Dacu sve of sebe da izdržimo još makar jednu sedmicu.Bila bih presrecna.Hvala ti Boze za mog predivnog muza,to se jednom u 100 godina radja.:)))Nevjerovatno koliko je sve preuzeo na sebe.Hvala svima na savjetima i iskustvima.
blondinka
(avanturista)
27. novembar 2011. u 04.18
I moj stariji sin je rođen tačno na termin i bio je jako krupna beba i isto je imao zuticu, 7 dana smo se mlatili sa njom,a ovaj mladji rođen dve nedelje ranije i malo sitniji od njega nije imao zuticu. U stvari, imao je nešto kao pokusaj, sto je trajalo samo jedan dan, samo mu se nos zazutio, bukvalno, odveli ga na „suncanje” i to je to. Nema tu pravila, izgleda.

Ma samo opusteno, draga, biće sve ok!
efferalgan
(volim uvojke)
27. novembar 2011. u 07.46
Imam pitanje ali da ne otvaram temu zbog toga pitacu na ovoj temi.

Ako je trudnica recimo 10 nedelja i 3 dana, da li je ona u 10-toj ili 11-toj nedelji trudnoće?

Ja sam racunala da kad se napuni 10 onda znaci ulazis u 11-tu nedelju...kad napunis 11 ulazis u 12-tu i sve tako ?

Pitam ovo posto čitam na sajtovima razvoj bebe iz nedelje u nedelju i onda ne znam koja nedelja se odnosi na koji period.

Doktorica mi je rekla da se javim na UZ u 12-toj nedelji. Je li to znaci 11 pounih i nekoliko dana ili 12 punih???
hana-banana
(.)
27. novembar 2011. u 10.05
Ova moja je zaglavila pravo, bila na terapiji sa 4 bili lampe, na korak od mijenjanja krvi, ali hvala bogu evo zdrava, prava, nestasna jednogodisnjakinja :). Samo ti guraj, sve će biti u redu.

Efi, koliko ja kontam 10 i 3 dana je u 11-toj nedelji i tako je sve dok ne dodjes do punih 11 nedelja. sa 11 i dan si u 12-toj nedelji.
sharlota
(bez zanimanja)
27. novembar 2011. u 14.30
bt,nemam slično iskustvo,hoću samo da ti čestitam i zaželim sve najljepse

:)
bt
27. novembar 2011. u 18.38
Effi ako si npr 10 nedelja i 3 dana još uvijek si u 10-oj nedelji po njihovom gledanju.Znaci sve dok ne navrsis 11 nedelja u dan si 10 nedelja.Kada budes pravila u/z pravis ga kada navrsis 12 nedelja i onda imaš cijelu tu sedmicu da obavis u/z.Puno sreće,još malo pa ćeš se vidjeti sa bebicom po prvi put.:))

Sharlota hvala od srca!!
Gala06
(......)
27. novembar 2011. u 18.43
Bt, ne znam... moji ginekolozi se slazu sa Hanom:)

bt
27. novembar 2011. u 18.49
Hehe ok,valjda svako ima svoju teoriju.Meni nisu dali prošle nedelje u bolnici da kažem da sam 36 nedelja,nego 35+5.Kao još nisam 36 nedelja.Lol.Ko će im znati!!
elastigirl
(mrs. incredible)
28. novembar 2011. u 01.28
Pa i nisi tada bila trudna (punih) 36 nedelja, ali jesi bila u 36-toj nedelji :-)
efferalgan
(volim uvojke)
28. novembar 2011. u 02.58
Eto 2 razlicita mišljenja. Zato sam i ja zbunjena.
Jer sad kad pratim razvoj ploda iz nedelje u nedelju...ako sam u 10-toj onda je 3 cm a ako sam u 11-toj onda je i 4,5 cm dugacak (a to meni u ovom stadijumu nije isto i voljela bih da znam preciznije koju nedelju da pratim).

bt
28. novembar 2011. u 04.34
Aha ok,to stoji...:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.