Diskusije : Emigracija

 Komentar
Spelling
Simo
25. maj 2023. u 11.03
Možemo li mi Srbi ikad da se oslobodimo Vuka kada se radi o pisanju i i slepom kucanju na tastaturi, je pitanje anarocito za Santu.
Ja kucam sa dva tri prsta i nikad nisam naucio slepo kucanje kao moja žena a da ne spominjem kcerku.
Nema sanse da engleske reci ne kucam po Vuku plus speling korekcija.
Međutim moja kcerka je Yu osnovac sa kanadskim srednjim i visokim obrazovanjem i ima zavidnu brzinu kucanja od 70 reci za minut sa preciznocu čak preko 99% i izaziva cudjenje kolega na poslu koji znaju da joj je engleski drugi jezik. Ona kaže da takodjer za to može da zahvali Vuku jer se vizija reci pretvara u nešto sto ni sama nezna objasniti.
prekodrinski
(Å¡loser)
25. maj 2023. u 14.46
Taj speling na Zapadu, naročito engleski, francuski, pa i donekle švapski je luda kuca. Možda je dobrim delom i to krivo da je mnogo USA gradjana prakticki nepismeno. Vuk je , po meni, tu uradio dobru stvar.
Iako ga je na neki način kontrolisala, savetovala austrijska tajna sluzba, a Kopitar kao lingvista i ministar je tu imao glavnu ulogu.
Cilj je bio pripremiti Srbiju da postane pokrajina u Habzburskoj monarhiji.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. maj 2023. u 18.55
simo nauci se za par dana (cca 5 radnih dana ako imaš strpljenje, dakle 40 radnih h - i cepas k'o slavuj).
treba ti metronom (imaš na smartfonovima androidima/ajfonima app metronom), i knjiga daktilografija (ili neki program, al' to ne znam, ja sam radio po knjizi, i za tri dana sam naucio. ne gadjam gornji red najpreciznije (brojevi i njihovi shiftovi), jer mi nije bilo potrebno ali ova tri reda gde su slova to kidam. i na srpskom i na engleskom, zanimljivo, još kad prst poleti da otkuca pogresno (kad ću pogresiti), mozak već zna da je greška i odma kreće ruka na 1 ili 2 ili već koliko si slova okinuo posle greške - toliko backspace (posto kad malo uvezbas, zapravo se toliko brzo kuca da ne možeš da zaustavis motoriku još par slova posle pokreta za koji znaš da si napravio grešku.
vukov trip - jedan od boljih, čini mi se planetarno. - kad bi kinezi imali nekog pametnog, kao sto fala bogu nemaju u ekipi koja odlucuje, i lepo platili nekog zapadnjaka da im analizira i sintetizuje jezik i pismo, i da im nekako organizuje pisanje kao ovo naše po vuku - naheba planeta za sto godina od njih. iako je i njihovo pismo, kad ga malo izanaliziras, na fundamentalnom nivou zapravo vrlo logicno.
Simo
25. maj 2023. u 21.08
U vojsci sam bio vezista radio telegeafista pri ABHAO ikad sam zavrsio obuku iz telegrafije sledeći kurs je bio teleprinter gde se uglavnom strucnom obukom postizalo veoma pristojno znanje daktilografije.
Pohadjao sam samo dva dana i taman naucio postavljati prste tj uciti kojim se prstom šta kuca, kad ono otkaz kažu meni ti ne možeš, dosta ti je Morze obuka je gotova ides nazad u ABHO. i the end.
Razvio sam svoj neki stil i meni dovoljno brzo kucam i sa dva-tri papka.
Ali kad vidim kako mi kcerka madjionicarski prelazi onom zenskom rukom preko belog Apla ne znam dali mi je draže ili me veca sramota...
Ovde je inače za određena radna mesta potrebno minimalno 30 ispravno napisanih reci za minut.
Seeb-VN1700
27. maj 2023. u 14.09

Mislim da je kucanje kao pisanje nekad na pisacim masinama ženama nekako lakse nego muskarcima. Ranije sam čuo samo za daktilografkinje nikad za dktilografa. Kao i kordinacija prstiju kad babe rucno pletu ili heklaju, sa mnom prica i gleda me i ruke same heklaju neku mustru. To muski mislim da ne mogu..

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. maj 2023. u 08.03
Lično nisam nešto siguran u tacnost te teorije (za koju sam i ja negde citao svojevremeno - kao da nisu žene daktilografi zato što živimo u seksistickom muskom drustvu (tačno), pa ih tu i tamo samo takvi poslovi zapadnu - nego kao žene brze kucaju od muskaraca).
E sad, posto sam recimo i muzicar, a muzika im vala nije zabranjena ni na koji način već jako dugo vremena - pa kad se dodje do nekog virtuoznijeg nivoa sviranja, ono sto sam primetio je da oni bas najbrzi i najprecizniji sviraci su ipak muskarci. doduse, sviranje je muski pos'o :) :)
opet, znam lično vise žena pred kojima je bila neka stvarno dobra karijera, a koje su to sve u principu batalile i posvetile se deci, tako da treba imati i taj detalj u vidu.
tako da nemam pojma, al' ono sto imam pojma je - da se nauci sa deset (ja koristim devet, retko okidam spejs levim palcem, doduse, leva ruka mi ne radi isto kao desna jer sam još kao mali imao ozbiljnu frakturu oko rucnog zgloba, pa su me loše namestili doktori pa su me lomili još jednom jer je krivo zaraslo (nisam siguran zašto/kako chale nije tad nalomio doktora, ja kad bi ga nasao danas, mislim da bi ga nalomio od batina, jer je govedo, nebitno...) uglavnom - za par dana uz metronom i knjigu daktilografija, nauci se. i mislim da bas svako može da nauci, ono, ne mislim da i ispodprosecno inteligentni ljudi mogu da postignu sulude brzine kucanja, posto je to motorna uvezbana akcija, dakle za postizanje preciznosti i brzine potrebno je samo precizno vezbati.
vodena
(*)
30. maj 2023. u 21.59
Ja sam među onima koji nikada nsu postali vesti u slepom kucanju. Mislim da je glavni razlog za to što sam radila poslove za koje mi ili nije bilo potrebno neko brzo kucanje il, kao sada, imamo administrativne radnice koje kucaju po nasem diktiranju. Ja diktiram u diktafon i to samo prebacim njoj i ona mi kreira dokument.

Nisam spora u kucanju , naprotiv, ali kucam malo zbrda zdola i sa nekoliko prstiju…nije onako vizuelno pravilno kao sa slike :). Ovo sve je možda još cudnije s obzirom da sam svirala klavir vise godina i nekako bi bilo za ocekivati da mi je pravillno kucanje sa pravilnim drzanjem ruku prirodno. Ali, eto, nije.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
31. maj 2023. u 02.19
Pa onda nisi trenirala na ispravan način. - to je kao razlika između kako možda ja sviram klavir - i kako ga ti sviras. -verovatno smo tu negde sad i ti i ja (jer ne vezbamo ni ti ni ja). -al' da sad stavimo pred sebe zadatak „e sacemo za mesec dana d'odsviramo to i to...” - ti bi me verovatno usila, zato što si verovatno u muzickoj skolici naucena, a ja sam se naucio sam. i par puta sam pitao klaviriste drugare sa kojima sam svirao - e je l' ovako? - i dobio sam dva puta neke smernice kako da držim ruku, al' sam prilično siguran da je ne držim dobro. i onda kada treba malo ubrzati i razraditi tehniku - dolazi do izrazaja pravilna vs nepravilna tehnika.
kao recimo bb-king gitarista (nepravilna tehnika), i recimo ingvi malmsteen (ispravna tehnika). -u tehnickom smislu, nisu momci uporedivi. ingvi u principu ne svira to/tako kako svira bb -jer mu je dosadno :) - a bb ne svira to što ingvi svira - jer mu je (sa tom tehnikom) nedostizno, ma koliko da vezba.

'ocu reci mislim da ne kucas brzo k'o zver - zato što nisi radila po knjizi/razradjenoj tehnici, nego ono „zbrda-zdola”

inače kako sam naucio - dok sam drzao stampariju, i dobijem da odstampam neki tekst, tipa valjda jedna-dve-tri A4 strane. i sad kao moram to da prekucam da bi napravio pripremu za stampu - i tad sam kuc(k)ao sa tipa 5 prsticha, i svako slovce sam ipak i vizuelno kontrolisao na tastaturi. u prevodu, skoro svako slovo je ispraceno ocima - na tekstu koji čitam/prekucavam, na tastaturi i na monitoru. i posle jedne ipo stranice skontam da su mi već „oci ovolike” (i ima da ima još)(vreme crt monitora (malih)). i onda još sve moras da procitas na monitoru slovo po slovo, cisto da uocis eventualne slovne greške.
i tu skontam da mi se ne isplati. -i predjem preko puta do komsinice koja je daktilograf sudski, i kao e' jel' imaš knjige ovo sto si ucila - yeah, imam dve. aj' daj mi - e'o. -krenem da čitam, kaže „najbolje je da imate metronom”. aha, ok. -odem do ortaka uzmem onaj mehanicki klik-klak metronom, pocnem da kucam, i skontam da je tastatura na kompu razlicita od te sa masine (pomalo) (veca). -ništa, predjem opet kod ove i reko' daj i masinu onu tvoju malu. - kao evo, al' ne valja ti traka, ako bas treba da kucas-kucas, moras kupis traku. ok. -treba mi za trening. e'o-ud'ri.
i ništa - seo - i naucio za cca mislim 4 dana. ali bas ono seo - i ajmo... tipa preko trideset radnih sati...

Kolicina vremena koju mi je ta vestina ustedela, posto sam još dugo posle toga imao i stampariju, a i dosta toga sam pisao - neverovatna je. -Cik sto bih imao ovolike kilometarske komentare evo i ovde na diskusiji da kucam sa tri prsticha :) (a kucam zapravo možda polovinu brzine govora). cek' bas da vidim da li ima na netu „how to test your keyboard typing speed” ili tako nešto.
https://www.livechat.com/typing-speed-test/#/
aha, evo ima - opusteno sam hobotnica :) :) :

You're an Octopus.

Neat! You type with the speed of 56 WPM (260 CPM). Your accuracy was 100%. Good job!

mada, brzina je realno malo sporija, posto ovi ovde nisu imali velika slova i ostale znake interpunkcije, samo na par reci apostrof.
Simo
31. maj 2023. u 07.14
U Kanadi u srednjoj skoli postoji opcija predmet
keyboard cours, ko to uzme postaje strucnjak.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. jun 2023. u 09.49
61 WPM (254 CPM),
doduse, ispromasivao sam jedan apostrof jedne navodnike i jedno slovo pa sam vratio. znaci oko 245-50cpm.
mislim, da mi treba brze, seo bi pa bi na/do vezbao brzinu. mislim bukvalno je isto kao i sa sviranjem i povecanjem brzine čini mi se. - a to je da kada pravilno postavis tehniku, brzina je onda stvar treninga
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.