Diskusije : Emigracija

 Komentar
Spremni ili ne, sezona putovanja je na pragu
santa
17. mart 2023. u 20.00
Mi ćemo biti zauzeti, čak i prebukoirani na neke dalje dstinacije, a vi?
Seeb-VN1700
17. mart 2023. u 20.15
Svaka cast Santa, treba putovat i vidjet svijeta.
Putovanje da bi se vidjelo kako je drugdje i uzivanje koje ide uz to je možda jedna od najljepsih stvari koje covjek (ako je u mogućnosti) sam sebi može da pruzi.
Ipak putovanje kao zelja svakog covjeka ipak je vrsta luksuza..

-
zoxthegreat
17. mart 2023. u 20.15
mi nismo preobukirani, moramo da radimo jer nismo još u mirovini
sto bi reko ssime.

bilo bi zanimljivo cuti kako se to preobukuje,
preubukuje ili bilo kakvo bukovanje, tako da se i mi naubukujemo.
santa
17. mart 2023. u 20.24
„bilo bi zanimljivo cuti kako se to preobukuje”

Kad lepo pitas evo i odgovor: Rano proleće i kassne jeseni na pecanje sa Holand America cruise, a između Deltom i American tu i tamo.
kt61
(*BCM)
18. mart 2023. u 05.58
Od sajta imate zaradu za kiflu i hrenovku, po osobi.

Simo
18. mart 2023. u 07.41
Kod nas još prava zima, ja gledam možda bi ovog leta opet valjalo
bukirati majstore na nekom gradilistu, dosadno mi bre.
Inače u svojoj YU mladosti proputovao sam dobar deo sveta osvajajuci razne svetske destinacije kao medalje. Dolaskom u Kanadu sve se promenilo i uprkos svemu sve ovo vreme zivljenja na americkom kontinetu
duboko negde imam osecaj da sam još uvek na nekom velikom putu bez povratka.
Seeb-VN1700
18. mart 2023. u 07.56
Nisam nikad koristio tu vrstu turizma jer mi nakako kao grupno putovanje, a to nisam nešto volio..
Ali vjerujem da takova putovanja gdje je mnogo ljudi na malom prostoru može bit interesantno, nova poznanstva i tako to..

Nego gledam nešto ove cijene i recimo putovanje za dvije osobe tim brodom 4 mjeseca zavisno samo od kabine ima 5 cijena:

1. Kabina unutrasnja 26.690 eura
2. Kabina sa pogledom na more 41.590 eura
3. Kabina sa balkonom 59.990 eura
4. Panorama balkon-kabina 75.990 eura
5. Kabina do 5 osoba.. nema cijene

Pa mi cudno da polozaj kabine igra toliku ulugu u razlici cijene?!

https://aida.de/finden/SOB7231027/PREMIUM#weitere-kabinen

-
santa
18. mart 2023. u 10.01
„Nego gledam nešto ove cijene i recimo putovanje za dvije osobe tim brodom 4 mjeseca zavisno samo od kabine ima 5 cijena:”
----

Seeb, te cene se podudaraju i sa ovim ovde samo sto mi obični smrtnici smo na krstarenju od 7 do 24 dana u mesecu, zavisno od interesa i dubine dzepa. Mi uvek uzimamo kabinu sa balkonom, jeste da je malo skuplje, al' bar vidis kud prolazis i sednes na balkonu i uzivas u zalasku sumnca, i ostalo.

Tako ako uzmes cenu za kabine tu i podelis sa brojem dana u cetir meseca i to pomnozis sa danima koje izaberes za krsterenje ovde, nije bas jeftino ali nije ni nedohvatljivo, tim pre, ako se, u ovom dobu zivota, živi po ovdasnjoj izreci; - live each day as if it was your last, tj. živi svaki dan kao da ti je poslednji. :)

Happy traveling...
zlatiborac
18. mart 2023. u 11.52
'Nisam nikad koristio tu vrstu turizma jer mi nakako kao grupno putovanje, a to nisam nešto volio..'

Seeb, ako nikad nisi tako nešto koristio-iskusio (kako sam kažeš)naravno da nemas osecaj i potrebu da volis. A što se turizma tiče, isti je toliko
raznovrstan i vecini nas dostupan, bez obzira na status u i prihode.
U mojem slučaju i početku radne karijere prvenstveno se islo na izlete
sa drustvom po okolini ili ekskurzije na duže staze u okviru firme.

Kada se otislo u drugo podneblje koje omogućava bolji standard, bilo je
prilike i za ostale vrste turizma koje do tada nisu bile dostupne.
Kad se steklo potomstvo, najcesce smo putovali autom po Kanadi i USA i
dva puta po Evropi - od severa do juga. Kad se potomci osamostalili,
onda smo prvenstveno i najcesce posecivali Karibe,Floridu dva puta godisnje u proleće i jesen. Osim toga po Kanadi i USA - uzduz i popreko -, 8x u starom kraju i 1x u Australiju. Ovo putovanje sa ladjom-barkom,sajkom je i te kako zanimljivo,raznoliko i vredno ucesca.
Nama penzosima koji su zasli; ko u sedmu,osmu devetu itd. deceniju bitisanja, pod dobavezno,pa čak uslovno i nužno je zdravstveno osiguranje za 'zlu ne trebalo. Osim toga poželjno i avio-osiguranje, tako da izdaci tj. troskovi uzivanja za nas 'neproduktivne' važe po onoj: 'prema svecu i tropar' - kužiš?
;-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. mart 2023. u 10.50
kapiram da ću opet da skoknem dole u crnu goru negde početkom septembra, pa ću da budem 2-3 meseca. nešto mi je simpaticno bilo letos/jesenas kad su samo lokalci i rusi i ukri prisutni.
*evo bas obidjoh vikendicu na fruskoj gori, i tamo ću sigurno skoknuti tokom leta možda na jedno mesec dana, mada cuje se buka sa nekog radilista za gradiliste, kao i prošle godine. -a bio sam sa drugarima sad par dana na fruskoj gori u nekom planinarskom domu, muzikanti, malo svirali, malo pravili klopu, malo pili vince, druzili se, i tako to. - bas sam crk'o. još nije olistala fruska gora, al' za nedelju dana ima da ispuca vegetacija samo tako.
Simo
19. mart 2023. u 11.48
Ako budem setao Dunav kej ove jeseni kao sto planiram
pozivam Saleta da mi javi gde svira ja bih tajno da posetim svirku i da na SC postavim video klip za daljni kviz...
santa
19. mart 2023. u 12.04
Many, many moons ago, tj. davno početkom '60tih sam uzivao (sluzbena putovanja) na Gocu kod Brnjacke Banje i Jastrbcu kod Krusevca gde mi se cinilo da nema lepseg kraja u svetu, dok danas posle mnogih putesestvija sam upoznao i ostale bogom date prirodne lepote od kojih me neke potsecaju na prošla vremena a neke po prirodnom sjaju ih je teško uporediti sa bilo kojom drugom.

Sa putovanjima se i dalje nastavlja sve do onog zadnjeg sa koga se niko ne vraca bez obzira na 'ko je i šta je' - danas.

Happy traveling...
Seeb-VN1700
19. mart 2023. u 18.59
Santa svaka cast na vitalnosti.
Ja sumnjam da ću u tvojim godinama mastat o krstarenju svjetskim morima.
Možda ono sa kamp-vozilima voznja i kampovanje u prirodi, to mi se više svidja.
Jednom sam u Rijeci razgovarao sa jednim mornarom, imao sam zelju tada ukrcat se na neki brod i tako zaradjivat i plovit morima.
Rekao mi da ja nisam za to i da hvalim more a da se držim kopna.
Ima to dosta desetljeca od onda ali ja ne zaboravljam iskrene savjeta :))

Ovdje u Njemckoj bio sam par mjeseci na izradi jednog kruzera, i to je fascinantno kako ta grdosija od debelih limova u prosjeku po 2 cm može uopce plivat.. U utrobi broda da nema znakova za orjentisanje ko zna kako bi nasao put do lifta.
Interesantno da opsluzuju dvije dizalice dobavu materijala, ali moras cekat nekad i pola sata da spusti u brod tvoj teret/materijal..
Sve je dobro dok ne padne kisa, onda moras u cizmama jer je sve pod vodom dok pumpe ne izbace.
U jugoslaviji sam neko vrijeme radio na rijecnim brodovima, popravci.
Tako da mi je i bez savjeta onog Rijecanina dosta velikih brodova :))

-
santa
19. mart 2023. u 21.31
„Santa svaka cast na vitalnosti.”

Hvala, Seeb, kad dodjes u ovim 'mladim godinama' možda ćeš promenuti ukus o krstarenju, a za nas kokji smo se već nasli u tim vodama, dok smo u fizickoj i mentalnoj kondiciji, šta nam drugo preostaje nego da trosimo naše dece to malo krajcara sto je još na racunu (da ih inflacija ne pojede). :)

PS - Sosa mi upravo najavljuje da je već bukirale krstarenje i u iducoj godini, a na moje pitanje zašto tako rano, odgov je bio da sto je ranije (godinu / dve unapred) da ima bolji izbor kabina sa balkonom?!

Happy traveling...
Simo
19. mart 2023. u 22.58
Ja sam se navozao po svim vodama ali moju ljutu krajiskinju na kruzer ni dizalica neće popeti, a uzivala je na mojoj plasticnoj zutoj jahti na naduvavanje sa ljutim vanbrodskim Tomos 4 i dva vesla sto po plavom Jadrabu a sto na toplom Egejskom.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. mart 2023. u 09.29
simo, pa ne sviram ja vise aktivno. ovo smo se muzikanti drugari organizovali - ono zakupili jedan planinarski dom, kupili klopu i pice, i dva dana pravili klopu (dobro ispekosmo jagnje, stvarno je odlično bilo :) ), pijuckali i sviruckali sami sebi do rano ujutru :)

al’ mogu da javnem ako pocnem da sviram, a nadam se da neću. (umorio sam se svirajuci, jeste bilo davno, ali zamisli koji je napor - 94’ sam odsvirao preko 380 svirki mislim (a godina ima 365 dana - znaci svaku noc sam svirao plus dvadesetak svirki prvo po danu, pa onda sa te svirke u kafanu do kasno u noc/u zoru…)

ps. ako je gospodja kraisnica, imaj na umu da 99posto krisinika, ma kroz kakvo zivotno iskustvo prošli, u principu do poslednjeg dana ostaju kraisnici. (ne kažem ni da je dobro ni da je loše)

da, lep je jastrebac (santos). mada, meni lepsa recimo i tara i nacionalni park djerdap, pa onda tu muvanje dok sam vozio 4wd onaj mali ruski auto niva.
p.s. otkud znaš da se sa poslednjeg niko ne vraca - možda se vrati, samo u agregatnom stanju koje mi ne možemo da vidimo/skontamo, i možda se cerekaju k’o blesavi kad krepaju oni koji krepaju, a kad gledaju nas koji smo ostali živi kako se eventualno nerviramo i tugujemo za njima misleci da je to mnogo strasno, iako nije - normalno je, a oni recimo znaju da uopste nije los trip :)
* (kaže se poslednjeg, a ne zadnjeg. - zadnje je za poziciju napred/nazad // prednji/zadnji, a kada se nabraja/redosled, onda je prvi, drugi, …., - poslednji)
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
20. mart 2023. u 17.34
Uzeo za Ibiza kartu da se prosetam, dva dana.

Idem do 3 dana, previse, smorim se svuda.

Ako ostanem duže, zaboravim i odakle sam

dosao.

Nekad kada se vratim, vidim sebe i Svet oko

mene iz drugog ugla, kao da sedim pored svih

sa strane i gledam.

Nemas osecaj i predstavu, gde si, dok ne odes

negde, naviknes se i vratis.

Vratio sa Gran Canaria, gledam i mislim se,

„Jad&Beda u dve reci”.

Naravno, palme, surferi, Okean, zenske,

vratis se nazad, gledaš, normalno da je

mrak prica.

Da dobijem na lotou, samo bih putovao.

Vi?
Seeb-VN1700
20. mart 2023. u 18.24
„Da dobijem na lotou, samo bih putovao”
-

Ti onda i imaš neke sanse.
Al šta ću ja kad ne igram loto?

Kad sam jednom davno procitao da je veca vjerojatnost da grom pogodi dva puta u isto mjesto, nego da dobijes na lotu.
Odmah sam batalio taj mogući izvor prihoda :))

-
Simo
20. mart 2023. u 19.07
U Kanadi su prošle godine objavili dva slučaja gede je dobitnik po drugi put osvojio milione, jedan je slučaj da je i drugi put kupio loto na istom mestu.

Moli Jevrej Boga svaki dan, Boze daj mi sreću da pobedim loto i tako danima i godinama, Najednom u sred molitve Bogu pukne film od tolikog moljakanja i javi mu se u sred molitve i kaže pa daj kupi taj loz već jednom.
zlatiborac
20. mart 2023. u 20.50
'Moli Jevrej Boga svaki dan...'

Stovani sogore,

Ovo me potseti na naše Pirotjance davnih 60-tih minulog veka,i po istoj
verziji:

Molio se Pirke celi mesec dana Bogu da dobije glavni zgoditak na lutriji:

'Gospode Boze, kako to svi dobijaju na lutriji,a meni ništa? Dosadilo to
Svevisnjem, pa se konacno oglasi: 'uplati covece već jedanput - uplati'.

Kad smo već kod Jese i Pirketa, eve gi jedan gde ucestvuju njiha obojica:

Nekih pet godina po okoncanju II sv. rata, dos`o Pirke u crkvu da se
ispovedi. Na svestenikovo pitanje šta je zgresio? Pirke odgovara:'za vreme rata skriv`o sam u podrumu jednu jevrejsku porodicu od Svaba.
Svestenik:'To nije greh, već naprotiv - humani cin'. Pirke: 'nije samo
to, već sam im naplaciv`o za kiriju i hranu'. Svestenik: 'pa dobro, svima
je poznato da oni imaju puno para i zlata, prema tome ni to nije bas neki veci greh'.Pirke:' jeste to tako Oce, ali imam još nešto da ti ispovedim'.
Svestenik:'da čujem?' Pirke; 'Oce, istina je da imaju mnogo para i zlata, ali im još uvek nisam rek`o da je rat zavrsen'.
Simo
20. mart 2023. u 21.58
Nije puno ni pogresio,Nisam siguran da se taj rat ikad zavrsio i da će se zavrsiti.
abvgd
(Morski)
21. mart 2023. u 15.32
За мене и ове године „седи ди си ни за ди си ниси!”. Ваљда ћу бар неке „пројекте” да завршим...
prekodrinski
(Å¡loser)
22. mart 2023. u 02.42
Mislio sam uzeti balkansku turu, BiH pa Crna gora, Albanija, pa Grcka. Pa onda nazad Sev. Makedonija, Srbija , pa preko Croatie kuci.
To već duže vreme planiram, ali nekako uvek nešto koci... :))))))
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. mart 2023. u 04.06
simo naravno da nije gotov, biće gotov ili kada hrvati isteraju do poslednjeg srbina, a 'vamo kod nas ta raja pomre, ili kad mi vratimo ono gde smo bili pre njih, posto one koji su bili pre nas na tim prostorima, a sigurno je makar neko bio - tih vise nema.
znaš onaj serijal filmova highlander - može biti samo jedan.

*meni ovo kako santa, da ja danas znam gde ću na leto za dve godine - to mi je bukvalno laboratorijski primer ljudske ne-slobode, i koliko je danasnji covek u masini, i koliko je diktatura jaka.
nekad, u nepravednijim drustvenim uredjenjima, imao si da das crkveni desetak i carskim sejmenima porez razrezan, a mimo toga ako nisi nečije vlasnistvo - ud'ri mile, radi šta 'oćeš... možeš i da pobegnes, kad te nadju, samo das ono sto si „duzan”, i sve o-kej.
danasnji, slobodni covek, koji zaista ima mnogo nekih nekada nedostupnih stvari na izvol'te - planira danas, i rezervise danas, „odmor” (dobro santa je penzos, pa se zasluženo odmara svaki dan) za dve godine.
U mom sistemu vrednosti, to je bukvalno strasno-prestrasno.
Mislim, ne kažem da oni ljudi grese sto tako, u krajnjoj liniji, oni su deo sistema od starta, prihvatili su sistem kao takav uz sve primecene manjkavosti i sve je ok. tu.
ja sa druge strane kada bih mogao iskljucio bi sistem po svim pitanjima. problem je sto sistem ne pusta nikoga na miru, nadju te i na juznom polu... -sto nekada nije bio slučaj. samo je represija bolje organizovana nego nekad, pa ljudi misle da su slobodni/ji - a nisu, bas naprotiv.

prekodrinski, moj savet ti je da sve to što koci odhebes, i napravis taj djir. naravno, kad budes ako budes u kosove, 'vamo kod nas, u bih ili cro - ne za...i se i ne upusti se nikada u rasprave gde se spominju ratovi, nacija i tako to. ili kad krenu da ti recimo srbi objašnjavaju kako ti živis u dezeli :) - samo klimas glavom i kažeš da daaa, jeeeste, ma gotovi smo... ma pusti, vama je još i dobro, jesu u slo vece platice, ali ne znate vi kako eu birokrate nam jbu kevu, i tako to :)

ps ako mislis da ne možeš da odhebes to što koci - zamisli da te sad ovog momenta spuca srce, onako najozbiljnije, tipa moraces u bolnici da provedes dvadeset dana, i onda još preporuceno dva meseca da ti kasika i sapun budu najtezi predmeti koje si podigao... -šta će biti sa tim sto koci?
- eto, vidis da može :) -ništa, zovi jedno psenicno pivo, ili casu vina u kafani kad me sretnes u znak zahvalnosti :) (najverovatnije ću odbiti, al' kako kažu ponudjen ko pocascen).
srećan put svima, u svakom slučaju
Simo
22. mart 2023. u 08.37
Da budem precizniji.
Sada sa 69 i 1/2 vise se okrecem proslosti da bi izbegao rizicno planiranje buducnosti ionako kratke perspektive.
U proteklom zivotu i pored svih onih faktora koji su ga značajno oblikovali uvek je postojao kutak za privatnost zivljenja ciji je dizajn i uspeh uvek bio veoma licna stvar.
Danas sam znam biti srećan sto nisam mnogo gore nego jucer a još uvek se desi da sutra zna biti bolje nego danas.
Mislim da mi to daje snage da verujem da mogu imati još dosta vremena za razne kreacije uz puno pravo iznenadjenju da me u svemu preduhitri mnogo jače nego u mladosti.
santa
22. mart 2023. u 11.04
„*meni ovo kako santa, da ja danas znam gde ću na leto za dve godine - to mi je bukvalno laboratorijski primer ljudske ne-slobode, i koliko je danasnji covek u masini, i koliko je diktatura jaka.”
--------------

Sasha, o kakvoj 'masini' i 'diktaturi' tako nepokolebljivo iznosis ma kako da je sa tvoje tacke gledista/razumevanja to TAKO, dok istini za volju, u ovim sredinama uslovi zivota, putovanja, i slično su potpuno suprotni tvojih dozivljaja i ubeđenja.

Pri svakoj rezervaciji za putovanje, avionom ili kruzerom, se uzme (kupi) osiguranje da u slučaju promene 'plana' ta rezervacija se otkaze 24h pre zakazanog polaska. TACKA!

Ta promena može da bude iz bilo kojih razloga, i sto je još glavnije, NIKO te nepita za razlog otkazivanja, ako možeš to da prihvatis u cemu je ovde sustina potpune slobode izbore, gde, kako, i kad ti se cefne (za par ekstra $$) slobodan si da biras.

A za ovo; - to mi je bukvalno laboratorijski primer ljudske ne-slobode, je za filozofsko/politicko prezvakanje u nekom bircuzu na kraju carsije?! :)

Happy traveling...
prekodrinski
(Å¡loser)
23. mart 2023. u 01.55
U pravu si Sasha, upravo sam majku spremio u staracki dom. I upravo je onakva kako si ti opisao, jedva se kreće uz neciju pomoć, pomoć pri jelu, pomoć pri svemu. Živela je dugo vremena sama u svojoj kucici, macka i tri kokosi, malo baste. Ja sam često dolazio, posto je bila par sto metara udaljena od mojeg stana.
Poslednjih sest meseci dok smo cekali za mesto u domu je bilo zaista teško, za nju i za mene. Ali sad izgleda zadovoljnije, ipak su profesionalci tamo, lekarska pomoć...
Izvininjavam se na skretanju van teme, ali mislim da mnoge od nas ceka slična sudba...
Inače, u pravu si, ni sa kim ne treba politicki, čak ni ovde...
Postuj kraj i obicaje u kojima si gost , i to je to.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. mart 2023. u 04.25
santa, izvini sto sam na momenat pomislio da ćeš moći kriticki da sagledas ijedan moj post, i da ga razumes na pravi način, pa tako i ovaj prethodni :)
santa
23. mart 2023. u 11.13
„pomislio da ćeš moći kriticki da sagledas ijedan moj post”
--------

Sasa, upavu si da 'NE razumem' „kriticki” ma šta to znacilo po tvojoj definiciji, važno je da ostali čitaju i između redova dok moja malenkost jedva prati sustinu napisanog u tvom znru. Sorry, me too.
abvgd
(Morski)
23. mart 2023. u 19.17
Soylent green - све ти је припремљено унапред. Нема да бринеш.

Ја сам био туристички представник и живео сам у хотелу укупно 18 месеци. Нисам волео да ме служе конобари већ сам јео у кухињи, уз сву галаму, звук судова, разни мириси и мали, неугледни сто. То ми је било боље него да чекам конобара и да једем у стерилним, туристичким условима.
Ја разумем зашто људи узимају јефтине аранжмане, и сам понекад помислим да је то добра идеја...али никад нисам волео да ми било ко било шта организује што ја могу сам.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. mart 2023. u 03.31
Pa šta znaci critical thinking?

Critical thinking is the analysis of available facts, evidence, observations, and arguments to form a judgment.

-znaci suprotno od predrasudnog recimo - kada ti unapred imaš neki zakljucak o nekome ili nečemu, bez da uzmes facts u obzir, a kada najzad dobijes i te facts, i one ukazuju na suprotan zakljucak, samo ih ignorises, i ostajes na svom prvobitnom, predrasudnom zakljucku.

abvgd - kao muzicar, svirao sam i po hotelima, za tadasnje ovdasnje uslove - visoke kategorije, minutaza spavanja u hotelima mi je zapravo par godina čini mi se :) - i fakat sam vise voleo kada nema konobara. ili kad se klopa u restoranu (manjem). Mislim, ako si normalan otvoren covek, pa ako hoćeš, postanes ti „ekipa” sa svakim (pa i konobarima/osobljem), ali naprosto u velikom hotelu konobar mora da se bavi drugim gostima, dok u restoranu smo mi uglavnom klopali ili sa ostatkom osoblja, ili kada mi klopamo tad još nema gostiju, pa je atmosvera vise „domaća”. Osoblju kada neko voli neku pesmu, uvek bez izuzetka odsviramo - gostima, ako i nekom od njih nije omiljena - sve super, a taj kome jeste - bude covek presrecan, skonta da ga mi - muzicari (koji uvek zaradjujemo bolje od svih njih, sem eventualno doobrog konobara (bak) ili vrhunskog barmena) - tretiramo kao coveka, sebi ravnog itd. a ne kao ono... „pomoćno osoblje” fazon. -pa onda oni ljudi to na neki način „vrate”. tipa serviraju ti uvek bas dobro/najbolje od klope, ili lepo aranziraju itd - i to ne zato što stvarno „vracaju” - nego ono - bude im merak da usrece tebe kao sto je nama merak da odsviramo - i vidis da ceo sank i konobari djuskaju dok rade, jer im je super :) itd. -mislim, velika je nauka međuljudski odnosi i pozitivna energija, iako se svodi na prosto - budi pozitivan i dobar covek :) , nebitno..
Doduse, skoro svi bendovi u kojima sam svirao, bili su generalno ok ekipe i ok ljudi, uvek je bilo super zezanje i na svirci i mimo svirke.
I ja se lično zgrazam da se iko oko mene cima jedan milimetar, a ako mogu to nešto sam. Bukvalno mi je neprijatno. Naročito mi je mucna ona uvezbana, mehanicka, pod moranje ljubaznost. „can i help you sir?”, ili „hello, how can i help you?”, ili ono osoblje po hotelima „dobro jutro, da li ste lepo spavali, šta ćemo za dorucak danas”, itd...
Ono, ako ti nije vedar dan, ne moras meni da se osmehujes, sve ok prijatelju/ice - evo razvedricu te ja, ali stvarno..

evo recimo svanuo je lep dan ovde u beogradu, ja sad polu-lezim na svom krevetu, rasek'o sam testo sto sam sinoć umesio i stavio 4 veknice na tray da još malo dorastu, pa ću oko 9 da ispecem te 'lebove, i pijem nes kafu - koja mi je na pokretnoj polici sto sam nedavno napravio za kraj kreveta (da odlozim ovaj laptop na nju, i tu su mi externi hardovi, ext. tastatura, graphic tablet kada ga ne koristim itd (ima 4 spraticha, super je :) ), na njoj je trenutno nes kafa koju sam smutio dok sam ono testo do-gnjavio, itd.
mogao sam da odem bajsom ili autom ili nogama tu na omiljeni mi splav gde sam dugo drzao camac, i da uzmem nes i sedim iznad reke, i u povratku da kupim hleb - al' nekako mi je sve u svemu ovo veci merak. pri tom bi pedja konobar napravio nes kafu tačno onako kako je i ja napravim :), - a hleb doduse ovakav NEMA da se kupi u prodavnicama ili pekarama..
mislim da ću danas malo da putujem lokalno - bajsem tu po gradu. veliki je grad :)
santa
24. mart 2023. u 11.58
@Sasha-Mudrijas:

What is the difference between critical thinking/writing and Sesquipedalian style of writing?

- Sesquipedalian style can also be used to describe someone or something that makes excessive use of big, or personally composed words in a a long-winded style.

If someone gives a sesquipedalian speech, people often assume he was clever, even if they don't know what the speech is about because they can't understand the words.

by google:

-Seskuipedalian stil se takođe može koristiti za opisivanje nekoga ili nečega što prekomerno koristi velike ili lično sastavljene reči u pre-gugackom stilu.

Ako neko drži sesquipedalian govor, ljudi često pretpostavljaju da je on bio pametan, čak i ako ne znaju o čemu je govor jer ne mogu da razumeju reči.
-----

I couldn't have described it better myself - Ni sam to ne bih mogao bolje da opišem. :)

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. mart 2023. u 16.16
Ma jok. običan sam ja. -doduse, glupanima i običan izgleda clever :)
Nije bre - predrasudan si, idem ti u startu na ganglije, posto si verovatno navikao u zivotu da ti povladjuju (ili vecina), i onda naidjes na sagovornika koji je uvek stava „good for you”, pa te to nervira, i to do te mere da ne možeš kriticki da sagledas šta pišem. :)
santa
24. mart 2023. u 17.11
Znaš za ono; - ne vredi coravom pokazivati ni gluvom preicati pa tako i kod tebe i tvojih - kritickih pisanija.

Pun si i prepun sebe, po svim savovima u - virtual interaction (ne valja ti to, još si mlad, šta će biti kad se malo dublje nadjes u godinama mladosti)?!

Take care...
abvgd
(Morski)
24. mart 2023. u 17.24
Е Мудријаш, то за конобаре увек кажем. Недостају ми социјалистички конобари, углавном озбиљни али кад се осмехну, знаш да је од срца. Гледао те конобар помало с висока, волели су своју професију...тако да су гости имало мало „зорта” од њих. Али зато нема извештачености и не питају те сто пута да ли још нешто треба. То не подносим овде...углавном смо престали да идемо по ресторанима. Мислим, одабрем ја „мало боље” ресторане али су и ти „мало бољи” сада срозали квалитет тако да је безбедније и укуснје јести код куће.

Што се тиче теста и таквих ствари - ја сам на „глутен фри” дијети. И, мој ти је савет да не користиш „обогаћено” брашно. Оно је у ствари „обогаћено” прахом гвожђа који тело не може да избаци.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. mart 2023. u 04.46
u kom smislu obogaceno?
tu i tamo kupim od nekog tipa razeno, pa mu kažem (on uvek pita) kako da samelje. gaji covek, i ima svoju vodenicu, onako, vise mi se svidja nego bilo koje kupovno/iz prodavnice. uglavnom ga koristim i kao starter, a eventualno mogu da se nadam da neću da dobijem rakcinu neku zahvaljujuci tome :)
zoxthegreat
27. mart 2023. u 01.26
ovog puta ostavio sosu i odlucio da putuje sam u neistrazena
tourist destination

https://popcornews.com/66-of-the-funniest-airport-photos-ever-taken/3/
abvgd
(Morski)
28. mart 2023. u 02.21
„Обогаћено” је гвожђем. Постоји „обогаћено” брашно, хлеб, овсене „пахуљице” или како се данас зову, итд. Све то је напуњено гвожђем, но правим прахом гвожђа. Можеш те „пахуљице” да вучеш магнетом, проверено.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. mart 2023. u 09.46
cek' polako...
-tvrdis da neko dodaje samleveno gvozdje u kojekakve namirnice, je l' to teza?
abvgd
(Morski)
28. mart 2023. u 12.16
Да, то је теза. Узмеш обогаћене „овсене пахуљице”, ставиш неколико у чашу воде да пливају и „теглиш” их магнетом. Све је јасно као дан.
santa
28. mart 2023. u 15.39
„Koje su 3 glavne funkcije gvožđa u organizmu ljudskog tela?

Gvožđe je mineral koji je telu potreban za rast i razvoj. Vaše telo koristi gvožđe za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik iz pluća do svih delova tela, i mioglobina, proteina koji obezbeđuje kiseonik mišićima. Vašem telu je takođe potrebno gvožđe da proizvodi neke hormone.”
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.