Diskusije : Emigracija

 Komentar
Na danasnji dan 6. marta 1945. godine
Seeb-VN1700
06. mart 2023. u 18.05

Nepravda na obe strane, i teško će se ispravi..
-

Odluka NKOJ o privremenoj zabrani vraćanja kolonista na njihova prijašnja mesta življenja, poznata i kao Odluka br. 153, bila je uredba posleratnih jugoslovenskih vlasti donešena 6. marta 1945. godine.

Tom odlukom su vlasti nove Demokratske Federativne Jugoslavije svim kolonistima privremeno zabranile povratak na Kosovo, Metohiju, Makedoniju i druge oblasti u kojima je vršena kolonizacije u periodu Kraljevine Jugoslavije. Odluka je bila privremenog karaktera usled najavljenje revizije dodeljivanja zemlje u međuratnom periodu. Nove vlasti su već početkom avgusta 1945. usvojile Zakon o reviziji kolonističkih odnosa, čime je prestala da važi privremena opšta zabrana povratka kolonista.

Prema Zakonu o reviziji, pravo na zemlju su gubili oni kolonisti kojima je bila dodeljena zemlja prinudno oduzeta od ranijih vlasnika. Za porodice kolonista kojima je zabranjen povratak su predviđene kompenzacije u Vojvodini, odakle su masovno iseljeni podunavski Nemci. U septembru iste godine oko 3.352 „bivša kolonista” su dobila pravo da se vrate na Kosovo i Metohiju, dok je 306 naseljenika koji su izgubili pravo povratka preusmereno u Vojvodinu. Nove vlasti su smatrale da je time ispravljena nepravda naneta albanskim seljacima tokom međuratne kolonizacije Kosova, kada je određen broj kolonista useljen u kuće albanskih seljaka kojima je nasilno oduzeta njihova zemlja.

Ta odluka se u srpskoj istoriografiji smatra kontroverznom. Komunisti su naseljenike smatrali eksponentima predratne velikosrpske politike, od koje se novi režim distancirao. Nacionalistički autori tumače kako se zabrana povratka odnosila na sve Srbe i Crnogorce, starosedeoce Kosova, što se uzima kao krunski dokaz antirspske politike KPJ.

Pozadina:
Kolonizacija Kosova Srbima, Crnogorcima i drugim nealbanskim stanovništvom je planski sprovođena od strane beogradske vlade u periodu između dva svetska rata. Kolonizacija Kosova je imala naglašeno nacionalnu notu i njome je „anacionalni elemenat” trebalo zameniti „zdravim nacionalnim elementom”. Paralelno sa srpskom kolonizacijom, tekao je proces prisilnog iseljavanja Albanaca sa Kosova. Između 1912. i 1941. godine na Kosovu je oduzeto 228.000 hektara zemlje za koloniste i naseljeno je oko 15.000 srpskih porodica, odnosno oko 65.000 nealbanskog stanovništva sa raznih krajeva Jugoslavije. Određen broj kolonista je bio nasilno smeštan u kuće albanskih seljaka, kojima je nasilno oduzimana njihova zemlja. Kolonistima je regularno deljeno oružje, a neki kolonisti, uglavnom crnogorski, redovno su izazivali konflikte sa domorocima. Usled primene nasilnih mera odnosi između albanskih starosedelaca i kolonista su postali veoma napeti, što je imalo posledica na produbljenje srpsko-albanskog sukoba.

Tokom Drugog svetskog rata, veći deo Kosova i Metohije pripojen je fašističkoj Kraljevini Albaniji, koja je bila italijanski protektorat. Prema procenama srpskih istoričara tokom okupacije sa Kosova i Metohije proterano je između 90.000 i 100.000 Srba, a ubijeno je između 8.000 i 10.000 lica srpske nacionalnosti.

Starosedeoci Srbi i Crnogorci, izbegli s Kosova tokom rata, vraćaju se na Kosovo odmah po njegovom oslobođenju. Već 1945. vratilo se oko 4.000 porodica. Na sastanku Politbiroa početkom aprila 1945. Tito je rekao da na Kosovo i Metohiju treba da se vrate svi koji su tamo živeli. Međutim, u praksi su komunističke vlasti nastavile da ometaju povratak srpskih izbeglica. Mase srpskih izbeglica zaustavljene se tokom maja i juna 1945. na železničkim stanicama u Skoplju i Kuršumliji, jer im vlasti AKMO nisu dozvolile ulaz na teritoriju Kosova. Oni koji su uspeli da dodju u svoja mesta, nisu mogli da vrate kontrolu nad svojim imanjima, dok su im kuće uglavnom bile porušene ili zauzete od strane Albanaca.

-
Simo
06. mart 2023. u 19.01
Na danasnji dan pamtim po dva dana pre 8 Marta 1991 kada smo nas cetvorica sedeli u Subotici u Hotelu Patrija i razgovarali sa prof. Budimirom Kosuticem do kasno u noć.
Univirzitetski profeser i strucnjak za međunarodno pravo i jedan od bliskih savetnika S.Milosevica nakon zvanicnog intervijua i ugasene kamere rekao sledeće, „zato dragi moji moram vam reći da mi sa Hrvatskom idemo u siguran i otvoren rat vema brzo...”
Tri nedelje kasnije tacnije 31 marta na Plitvicama je pukla puska, nisam bio iznenadjen ni tada ni 2.Maja u Borovu Selu ni 26. u Banskoj Strugi, dalje je sve islo po planu... samo nazalost ne i po planu Z-4.
Egzodus, bezanija i emigracija...
zlatiborac
06. mart 2023. u 20.31
„Ta odluka se u srpskoj istoriografiji smatra kontroverznom. Komunisti su naseljenike smatrali eksponentima predratne velikosrpske politike, od koje se novi režim distancirao. Nacionalistički autori tumače kako se zabrana povratka odnosila na sve Srbe i Crnogorce, starosedeoce Kosova, što se uzima kao krunski dokaz antirspske politike KPJ.”

Ovo su samo i uglavnom delimicni podaci - docim ono najbitnije nedostaje
a to je ugovor koje su nakon balkanskih ratova potpisali Kraljevina Srbija
i Turska. A to je: iseljavanje turskog stanovnistva u Tursku za koje se Srbija obavezuje uz nadoknadu placanjem u zlatu, sto je ispunjeno neku
godinu posle prvog svetskog rata. Na mesto Turaka naseljavani su Srbi iz
Crne Gore (pretezno u Metohiju) kao i Srbi iz Like i još nekih pasivnih
krajeva tkzv. Vojne krajine. Među njima i Adam Pribicevic rođeni brat
Svetozara (iz Kostajnice - Banija) koji je u Kraljevini SHS bio vodja
Demokratske Stranke. Tokom drugog svetskog rata Kosovo je bilo okupirano
od strane Talijana, osim toga; Alnanija, C.Gora i Dalmacija. U međuvremenu nekih 200-250 hiljada Srba proterano i na njihovo mesto doselili Albanci iz Albanije.

Rezolucijom 1947 doneta je odluka o zabrani povratka Srba na Kosovo, tako
da su Albanci postali vecina. Tim povodom osnovana je A.P Kosovo, sto je
dodatno uticalo na iseljavanje Srba. Ali ne u A.P Vojvodinu kako neki
izvori tvrde. U A.P. Vojodinu na mesto Folksdojcera, naseljavani su
Srbi iz Vojne Krajine i Bosne sto je i te kako uticalo na slabljenje i opstanak Jugoslavije ciji su državotvorci upravo Srbi. U prilog recenog
nastala je postapalica:'Sto slabija Srbija - jača je Jugoslavija'.

Simo
06. mart 2023. u 21.40
Rezolucijom 1947 doneta je odluka o zabrani povratka Srba na Kosovo, tako
da su Albanci postali vecina.'
----
To je suprotna neistina. Veoma lako baratamo sa brojkama stanovnika na Balkanu u prvoj polovini 20 veka kad nam zatreba neki adut.
Niko neće da prizna ili da opjasni niti ima valjane dokaze o odnosu Srba i Siptara na Kosovu kroz zadnjih par vekova. Zaboravljamo da smo Kosovo izgubili još 1389.
Koliko Srba nije smelo i moglo a jako je zelelo da se vrati na Kosovo 1945 a koliko je njih to uradilo, i ko je najviše izdao samo Kosovo.
Koliki je natalitet posle rata bio kod jednih a koliki kod drugih.
Najbolnije pitanje o kojem nije srpski diskutovati je prodaja srpskih imanja i selidba Srba na sever naročiti 70tih..
Osim vrednocom u krevetu Siptari su suvim markama poprilično isplatili Srbe odjose.
Srbija i njeni kosovski Srbi će proćikao i braca krajsnici sto je prirodno i normalno uprkos tz međunarodnom pravu.
Slobina teza svi Srbi u jednoj državi će se definitivno ostvariti uz cinjenicu Hrvatska i KiM Free of Serbs.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. mart 2023. u 04.26
ova teza (simo), zapravo nije tacna uopste.
siptari su svojim narko-parama, sto'no se kaže „posteno platili” to što su kupili od srba.
ME-DJU-TIM. -tu pricamo o katastarskoj zemlji - u privatnom vlasnistvu. a ta zemlja, dal' njiva, dal' gradjevinsko, dal' suma, dal' šta - u svakoj zemlji, manje-vise, je u manjini u odnosu na ono sto mi kažemo „državna zemlja”
dakle da je sve-i-jedan srbin prodao sve sto je imao albancima, i dalje, apsolutno vecinski procenat teritorije je nas-države srbije.

to ono „za početak”.

dalje - ako si nekada (a jesi, siguran sam) pricao sa nekim od srba-kosovara koji su stvarno i prodali svoj imetak i preselili se 'vamo - ako izuzmemo razloge zbog kojih su dosli (opsta nerazvijenost k i m, plus sto su im komsije albanci bili jako fini jedni ljudi, naravno, najcesce i ne bas ovi prvi komsije - uglavnom su tu bili dobri jedni sa drugima (kažem-uglavnom), nego dodju neke protuve, i samo ti jednog dana crkne krava, jednog dana neko izmenjao ulje u traktoru na tvojoj njivi i td... no, da ne sirim sad temu, dakle
ako si pricao sa nekim ko je prodao imetak, nije to islo bas po principu : „dodje albanac, sa dzakom narko-para, i PREPLATI srbinu kolibicu na dva ara placa, za koje srbin ode i sazida kucu u kaludjerici kod beograda” (pa sad varijacije na tu temu - kako se predstavlja, da su albanci POSTENO I IZNAD CENE PLATILI SVE STO SU KUPILI. - Nego to ide po istom principu kao sto sada recimo kompanija rio-tinto burgija 'vamo gde 'oce da vade litijum.
znaci ti stvarno ultra-preplatis prvog koji pristane da ti proda, onda njega vidi drugi, drugom ponudis preko cene, ali ne kao prvom, onda treci opet vidi, i njemu isto prodas za još manje preplaceno, onda ti dodje četvrti - njemu prodas po ceni, a već petom do desetog prodajes ispod cene, i kad ih ostane vidna manjina - oni prodaju bud-za-sto, samo da pobegnu od ovih ludaka.
to je znaš, tu i tamo tako islo, pitaj kosovare, u krajnjoj liniji videli smo ko su, šta su, i kakvi su albanci - od momenta kad je nato vojnom silom okupirao taj deo naše zemlje, pa do dana danasnjeg. -a videcemo je li šta i kako kada jednog dana ta sila koja za sada drzi stanje as-is, ode kuci svojim poslom. tipa kad povade sve po šta su dosli tu da opljackaju. (ne znam da li je neko bio u tom delu naše zemlje, ja da, godinu dana, kosovo je izuzetno bogato zapravo, rude, pitka voda, plodna zemlja).
Simo
07. mart 2023. u 08.08
Sale moj obisao sam Kosovo poprilično dobro i to u sluzbi podrske Milosevicu, svedok sam mnogo stosta sto Kosovo ima.
Jedina stvar sa kojom ću otici pod zemlju je saglasnost da Srbija nikad ne treba da prizna KiM de jure, samo iz jednog razloga jer je bukvalno oteto protivno svakom razumu.
Danasnje Kosovo sa sipstarima u sastavu neke nove Srbije Srbima neće doneti ništa dobro jer Srbi ne mogu ni sa samima sobom da se nose a kamoli tek sa ovim nevoljnicima'
Puna saradnja i normalno funkcionisanje tj defacto status već uveliko kasni na obostranu stetu.
Što se tiče birokratije i katastera, tu se namece pitanje šta je starije koka ili jaje?
zlatiborac
07. mart 2023. u 09.05
„To je suprotna neistina. Veoma lako baratamo sa brojkama stanovnika na Balkanu u prvoj polovini 20 veka kad nam zatreba neki adut.”

Tako nekako se baratalo i manipulisalo nekih pola veka 'dok vrag nije dos`o po svoje`.
Dakle postojale su dve neistine; jedna suprotna naspram one prave,pa biraj?

Kraj price.
Simo
07. mart 2023. u 09.29
dok vrag nije dos`o po svoje„
------
Sogore bre, nije tamo vrag dosao, on je tamo oduvek bio i ostao i nema nagovestaja da će ikad i otici.
Kaži mi kad to tamo nije bilo vrazija posla? Možda u Dusanovo doba kad se ruka odsecala...”
zlatiborac
07. mart 2023. u 21.43
'Kaži mi kad to tamo nije bilo vrazija posla?'

Sa vrazijem poslom se nikad i nigde nije oskudevalo pa se i odolevalo.

Spoznali su to moji pretci pre jednog veka u Macvi i Pocerini koju je
pohodila 'vrazja divizija' sa prostora 'tisuculjetne' .

Docim ona teza; 'svi Srbi u jednoj državi', nije potekla od Slobe, već od
Ace Ujedinitelja - kužiš? Slobo je bio i ostao JugoslAven, i kao takav
dosledan svojim uverenjima do kraja. Zato i ne pociva u aleji zasluznih
gradjana već pod lipovim ladom.

Seeb-VN1700
08. mart 2023. u 04.06
Zlatiborac ti vjerujem da znaš, ali šta mislis koliko Srba u Srbiji zna ko je Milunka Savic?
I kako je zavrsila Srbijanka koja ja na sremskom frontu upala u bunker i zarobila 20 Austrijanaca i dovela ih zarobljene pred stab. Koliko je Bugara zarobila?
Žena o kojoj i danas prica svijet, austrijski i francuski oficiri klanjaju do poda.. svi osim srpske vlasti.
Kao i danas tako i onda, Milunki je trebala veza da dobije posao cistacice i tako ima od čega da živi.
A Francuzi joj nudili da živi u Francuskoj, odbila je i vratila se u Srbiju.
Kako su uopce prošli proslavljeni borci srmskog fronta? vecina kao prosjaci.
O tome je pisao Rajs, uostalom kako je i on prosao sa srpskom birokracijom?
Srbija ima takovu istoriju kao malo ko, i šta i kome trebaju mitovi?
Kao da nema Srbija dovoljno dogadjaja pa treba da se dodaje i izmišlja?
Tamo neke godine kao bio u posjeti neki ne znam sad, al on bio u Srbiji i kao gost na veceri jede prstima a Srbin zlatnom viljuskom.
Kome to treba?
Taj onda jedan od najvaznijih državnika Evrope zadrzao se u Srbiji 4 dana i to je samo po sebi je veoma veliki dogadjaj. Inače prva viljuska kod jela u Srbiji pominje se 300 godina kasnije od tog dogadjaja..

Te isto vjecito izrugivanje komsijma te ovi su Ustaše, oni su Arnauti, ovi su Balije, oni su austrijski konjusari.. i tako.
Pa koliko danas u Becu živi Srbijanaca a koliko Hrvata austrijskih konjusara..?

Tako da kako ti kažeš.. smanjte malo ddozivljaj :))

-

Seeb-VN1700
08. mart 2023. u 04.08
zlatiborac
08. mart 2023. u 08.58
'Te isto vjecito izrugivanje komsijma te ovi su Ustaše, oni su Arnauti, ovi su Balije, oni su austrijski konjusari.. i tako.

Seeb-@

Obzirom da se obracas lično na moju adresu, osnovni i uobicajeni red je da navedes gde i kada sam tako nešto ikada ili bilo kada napisao- izjavio?
Kao uostalom sve drugo sto si napisao na racun svojih istocnih suseda koji
su ti zagorcali zivot - ma gde da živis na ovoj planeti - kužiš?

P.s. tako nešto može izjaviti neko ko je odgajan i vaspitavan u okruzenju gde su razlike između dobra i zla tkr. izjednacene, pa prema tome:

Oladi covece - već jednom!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. mart 2023. u 10.19
Pa Sloba ne pociva u aleji zasluznih gradjana, jer ni ne treba tamo da bude, osim možda u nekoj aleji zasluznih gradjana - ali za propast srba i srbije. -tu da. tipa neko partizansko-razbojnicko groblje, gde su i ostali yu ne-srbi/antisrbi razbojnici sahranjeni. (znaci ne neko, neka klaonica tipa sremski front, nego bas negde gde su ono drugovi-razbojnici, koji su prvo 4 godine jeli (ukradenu) gibanicu po kukuruzima kraj sela, a onda još 40-50-60 zaseli u tudje kuce i stanove koje su pokrali, gde su im i danas deca i unuci.

p.s. zar nisi do sada primetio da sib prvo plasira (svoju) tezu, kao da nekoga citira/parafrazira, a onda dalje polemise sa tim nekim koga je prozvao, a povodom te (svoje) teze.
Najveca glupost koju možeš da uradis je da mu odgovoris na tako nešto. Znaci samo ignore kad tako lupeta.
*a šta, hrvati kao nisu ustaše? direktni ili indirektni.
Seeb-VN1700
08. mart 2023. u 11.35
Ma Zlatiborac moj narod u Krajini je samo radi beogradskih vlasti morao napustiti svoj zavicaj. Beogradske vlasti su mome narodu u Krajini obecali podrsku u pobuni protiv nove hrvatske vlasti. Poslata je podrska u vidu Seseljevaca, Draskovica, Kapetana Dragana, koje kakovi kadrovi bivše JNA, Arkanovi, Crvene Beretke, koje kakove sluzbe bezbednosti.. ma nema čega sve nije bilo.
I kad su Hrvati odlucili napasti Krajinu, gle cuda nigdje jednog od gore navedenih.
I ti sad kažeš da ja oladim? Pa ja samo pricam da se zna i ne zaboravi, pricam istinu..

Isto sam pitao za spomenik Gavrilu Principu zašto je podignut i kome ide poruka? Koliko je ili nije ali čitav svijet u skolama uci djecu čitavog svijeta kako je poceo i ko je izazvao 1. svetski rat, najvece stradanje u istoriji covjecanstva. Poznato je ko je pripremao Gavrila Principa za atentat, kao i gdje je vjezbao gadjanje. Gavrilo Princip nije ubio samo austrijskog cara, ubio je i njegovu ženu. Pa se onda svi u Srbiji cude kad na proslavi obljetnice zavrsetka 1. svj. rata u Parizu srbijanski predsjednik stoji po strani a albanski i hrvatski predstavnici na pocasnom mjestu.
Kako je doslo uopce do Solunskog fronta?
Pa nakon bitke Austrijanca i Njemca sa Rusima, Rusi su se povukli.
To je bio momenat kad su Austrijanci i Njemci odlucili da Srbija nestane sa karte. Plan je bio da se spoje sa Turskom. Oko 800.000 vojnika krenulo je da potpuno unisti Srbiju. Bilo je zasjedanje šta i kako i odluceno za varijantu bjezanje preko Albanije. E zato ja pitam cemu spomenik nekome ko je izazavao najvece stradnje srpskog naroda.. Pitam samo.

-
Simo
08. mart 2023. u 12.47
Ako bi nki Rus sada ubio Zelenskog ili ukrajinac Putina obojica bi se kvalifikovali za heroja zavisno od pobrdnika.
Gavrilo Princip je ubio Ferdinanda u trenutku kada još nije bilo fronta bez obzira na sve tenzije i njegov cin je najobičniji terorizam, ništa drugaciji od onog u Marseju.
Svi spomenici borcima I rata su zasluženi...
Seeb-VN1700
08. mart 2023. u 13.41
Evo nešto za opustanje :))
-

Mali klinac pogleda u dnevnu sobu, a tamo djed cita i nešto uci.
Klinac upita mamu:
- Mama, šta to djed radi?
Mama uzdahne:
- Uci, sinko..
Klinac se zacudi:
- Pa zašto uci, nije li on to već uradio?
Mama uzdahne:
-Ehhh.. uci za prijemni na faks..
Klinac pita:
-Zašto se sad želi upisat na faks?
Mama slegne ramenima:
- Zakljucio je da mu je studentski dom jeftiniji od starackog..

-
zlatiborac
08. mart 2023. u 14.12
„Ma Zlatiborac moj narod u Krajini je samo radi beogradskih vlasti morao napustiti svoj zavicaj. Beogradske vlasti su mome narodu u Krajini obecali podrsku u pobuni protiv nove hrvatske vlasti.”

Kao prvo; 'tvoj narod' iz neovisne je okupirao Beograd, a potom ostatak cele države u pozadini iza sovjetskih tenkova i kacusa - ako nisi znao. Sa njima
je pristigao i stric Stipe Mesica Marko - dragovoljac Wermahta koji je
bio 'uhicen' u staljingradskoj bitci... Jozekov generalismo Franjo Tudjman
bio prvi predsednik kluba 'Partizan' kojeg vecinski sacinjavali nogometasi
iz 'lijepe' kao sto su; Mrkusic,Sostaric,Belin, Bobek, Zebec,Valok i još
neki. A šta tek reci za 'neumrlog vodju' kojeg su ustolicili nasi saveznici i Sveta Stolica koja je blagosiljala pogrome na prostorima NDH, a njihovom poglavniku i sledbenicima obezbedila 'putovnice' u daleku Argentinu. I za divno cudo, Jozek se nikada nije setio da potrazi njegovo & njihovo izrucenje...

Eto, to bi u nacelu bili osnivaci, a njihovi potomci i sledbenici elita
beogradskih vlasti koje pominjes i s` kojima si opsednut. Pa i taj Sloba
koji vas je navukao na tanak led, imao je svoje telohranitelje iz Krajine
koji su pristigli početkom 90-ih. Ovde u iseljenju ga Krajisnici velicali
i svesrdno pomagali - izvesni M. Ulemek - Legija ic Crnog Potoka kod Petrove Gore. Pa i taj Seselj,Draskovic,sadasnji i bivši presednik koji se ugnjezdili u beogradskoj carsiji i još mnogi - imaju svoje korene sa prostora izvan još uvek okupirane Srbije u koju si i sam utekao,ali u zao cas.
P.s. Sad imaš putovnocu i domovnicu pride - pa nek ti je srećno!
Simo
08. mart 2023. u 14.47
Sogore Beograd odavno nije srpski već „jugoslavenski”grad.
Bio je prestonica svih naroda i narodnosti kako Kraljevine tako
bratske nam komunisticke domovine.Niko danas ne haje za Srbe iz Krajine i Krajinu a isto će biti i sa Kosovom. Sad smo već iskuili i znamo da čega nema bez toga se može.
Jednom prilikom 1991 komunisticki general i dr povijesti Franjo
Tudjman je javno upozorio druga Slobu da se prisjeti Srbije i Beogradskog pasaluka, svedok sam te izjave.
Nemam ni jednu reč pohvale i odbrane mojih i Sebovih zemljaka kada je u pitanju slepo verovanje Beogradu.
Danas slusam srpske rusofile koji su puki kliše navijaca iz 91.
Sloba je mahao sa nekim ustavotvornim papirima i pravima naroda bez da je imao ikakvu ideju i konkretan plan dok su mmu kacili autorstvo tz velike Srbije.
Danas Srbi isto samo tako masu sa deklaracijom UN 1244 bez i najmanjeg plana ili objašnjenja kako bi trebao izgledati buduci suzivot Srba i Siptara.

Seeb-VN1700
08. mart 2023. u 14.50
Ma nemam ja hrvatsku putovnicu. Imao sam ali sam se u hrvatskom konzulatu u Hamburgu odrekao.
Po normalnoj proceduri nakon 8 godina dobio sam njemacko državljanstvo i sve šta ide uz to. Ali sam se prije morao odreci hrvatskog državljanstva, i odluku Hrvata sam cekao godinu i pol.
Imam negdje i njemacki pasos ali ne treba mi jer ovdje po Evropi ukljucujuci i Srbiju putujem sa njemackom osobnom.

Tačno je to sve šta ti kažeš.
Moj problem je kad neko nesta obeca i onda to ne ispuni.
Da su Krajisnici znali, ma da su samo sumnjali da će ih Milosevic prevarit, ne bi racunali na obecanje i tražili bi neka druga rjesenja.
Krajisnici su Milosevicu i Srbijancima vjerovali 100%.
I to treba da se zna i glasno kaže.

Rat nije bio još ni poceo, Jovan Raskovic i Tudman su dogovorili zajednicki miting mira na trgu u Zagrebu. Sa ciljem da se izbjegne rat Krajisnika sa Hrvatima. Možda ni od toga nebi bilo ništa, sad ne možemo znat jer je taj miting Milosevic sprečio uz izjavu da se zna kako se pregovara sa Hrvatima.

-
Seeb-VN1700
08. mart 2023. u 15.07
- Musliu prvi covjek države (Albanac)
- Ana Brnabić (Hrvatica)
- Ivica Dacic (nije Srbin, Dacic djeluje isto albanski)
- Gaši (ne isto albansko prezime)
- Sešelj (Hrvat)

Paradoks je kako je malo koga briga ko vodi državu koja je svoju slobodu skupo platila.
zlatiborac
08. mart 2023. u 15.23
„ Jednom prilikom 1991 komunisticki general i dr povijesti Franjo
Tudjman je javno upozorio druga Slobu da se prisjeti Srbije i Beogradskog pasaluka, svedok sam te izjave.”

Stovani sogore,

To sto si ti bio licni svedok tek 1991, postalo je pravosnažno u dogovoru
saveznika na Jalti i Teheranu - kada se znao ishod rata - kraj price.

Čak šta vise u Jajcu 29 -XI- 1943 obiljezene teritorije 6 reoublika i 2
autonomne pokrajine. Drugim rečima: Srbija svedena na Beogradski Pasaluk.

Povjesnicar,prvi predsjednik kluba 'Partizan„, Jozekov generalma potom
prvi predsjednik Hrvatske države Franjo Tudman je znao sa govori.

To sto je vas tadasnji obozavalac i nedvosmisleno okoreli JugoslAven Slobo
mastao, a vi ga van granica Srbije svesrdno podrzali, jeste prica za sebe.

Toliko ovim povodom, docim o kKosovu nekim drugim povodom...”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. mart 2023. u 02.22
Da bi se ustvrdilo da je gavrilo princip izazvao / otpoceo prvi svetski rat, mora se biti ili jako glup, ili jako neobrazovan. Najcesce je kombinacija i jednog i drugog.
Kao što se mora biti jako glup i poverovati da je adolf hitler (mala protuvica) uspeo da mobilise 70milionsku naciju, u zli pohod protiv pravednog i predobrog covecanstva i već sav onaj oficijelni narativ koji se plasira u vezi tog tipa, njegove stranke, politike itd.
Prvi, kao i drugi svetski rat (kao i sve ratove od kad kapitalizam postoji) je otpoceo kapitalizam kao takav, jer je neodrziv sistem. Po principu mala bara (resursa planete zemlje), puno krokodila. -jbg, na kraju se pobiju. Ili kad ubacis stuke u bazen gde nema ništa drugo - pojedu se međusobno.

baresh ovaj drugi pasus u pretposlednjem postu - lepo sroceno.
evo bas danas je 9. mart - dan kada je yu-udbas draskovic, pozvao srbe, da se sukobe sa yu-policijom (da ih izmlati dobrano), i da zahtevaju da yu-db skine yu-udbasa sa mesta direktora yu-dba-vizije, i da postavi drugog yu-dbasa.
i ništa, srbi ljudi popusili pricu bosancerosa debeovca draskovica, dobili batine, i ništa - ovi skinuli jednog udbasa sa mesta direktora rts-a, i stavili drugog udbasa.
super.
simo - da to.

kraisnike sloba nije prevario, samo se nisu dobro raspitali ko je sloba, i ko su im ti njihovi vozdovi. ili jesu, pa su se ponadali da će biti još tudjih stanova kuca i imanja, kao i 45', zlih odvratnih „srbijanaca”, u koje će moći da se presele - kao sto su učinili od jeseni 44' po srbiji.
milosevic i srbijanci - nisu bili srbijanci, nego bosanci, kraisnici, kosovari, hrvati i tako dalje - ukratko jugoslovenska državna bezbednost. nesrpska. antisrpska.
eto, taj raskovic koga si spomenuo - srbin covek, i šta bi? - ništa. skrajnut. -jer samo ratom hrvata i srba, yu-db-ovci, sada obuceni u hrvatska i srpska odela su mogli da ostanu netaknuti, na pozicijama gde su i bili, - gde su i ostali, do dana danasnjeg.
mada, hrvati su obrni-okreni imali u planu da proteraju sve srbe, na ovaj ili onaj način, u to nema sumnje.
ono, ostave jedno deset-dvaj's komada za slikanje, a ostalima baj-baj..

simo, jel' si bio u rts kad je popov napuc'o onog malog glodara simO-a gajina beshe?
Seeb-VN1700
09. mart 2023. u 04.17
mudrijas
„Kao što se mora biti jako glup i poverovati da je adolf hitler (mala protuvica) uspeo da mobilise 70milionsku naciju, u zli pohod protiv pravednog i predobrog covecanstv”
-

Ti ne razumijes da se tvoj glas ne cuje.
Još jednom:
U svim skolskim udzbenicima cijelog svijeta stoji jasno ko je izazvao 1. svj.rat.

Moje pitanje do danas ostalo bez odgovora.
Zašto je podignut spomenik Gavrilu Principu?
Gavrilo Princip ubivsi suprugu cara nije samo atentator.
Dakle kome i kakova se poruka salje podizanjem tog spomenika?

Što se tiče Hitlera reci ću ti samo podatak da je pre dolaska na vlast u Njemackoj od ukupnog broja sudija 70% su bili jevreji. Ne samo sudije, nego i advokati, trgovci, bankari, pisari, opcinari..
Bila im (Njemcima) je određeno da plate odstetu za prvi svj. rat (onaj za koji su okrivljeni Srbi) toliko koliko nisu mogli placat.
Onda je dosao taj mali protuvica kako ti kažeš i rekao jednog dana njemackom narodu da od danas niste nikom ništa duzni.

Inflacija je bila tolika da ako si recimo zapreznim kolima odvezao svinju u Bremen (ca 35 km) da prodas.
Prodas, dobijes pare i vratis se kuci i za tih par sati te pare vise ništa ne vrijede.
Ljudi i seljaci pored njiva nisu imali šta da jedu jer sve odlazilo za ratnu odstetu. Nacisti su bukvalno osobno razvozili hranu od kuce do kuce gdje je bilo djece i staraca..

Bio si u Njemckoj, što se nisi raspitao kako je to mali protuvica samo tako dosao na vlast.
Jesu Amerikanci dali orden malom protuvici za privredne reforme koje je učinio?

Čitaš ti uopce ista, ili bubas samo onako..?

-
Simo
09. mart 2023. u 08.11
Pa vidi Sale ustavom iz 1974 „repunlika Vojvodina” je dobila svoje nezavisno informisanje a 1988 oslobodilac Sloba ujedinjuje TVNS u RTS u veliki SOUR a 1994 na svoj zahtev raskinuo sam odnos sa tom firmom nakon 18 godina rada.
Bili smo doro loaded sa raznim Gajinima.
Iako sam bio NS kadar imao sam brojna iskustva sa BG perjanicama cija imena bi iz etickih razloga preskocio.
Svi smo mi bili u sastavu UDBE i to vrlo jednostavno a da nismo ni znali. Prisustvovao sam nebrojenim javnim dogadjaima, a na danasnji dan sam srećom bio slobodan bila nedelja i nismo ocekivali bas
takav 9 Mart.
Lično sam kroz posao poznavao nekoliko Ljudi iz tz, DB koji su se na tim dogadjaima na izvestan način druzili i razgovarali veoma drugarski o svemu osim o politici.
Urednici su obavezno bili ljudi kameleoni i poltroni koji su zbog te svoje karakterne osobine imali otvorena mnoga vrata.
Isti onaj Santos tj poznati Slobin telohranitelj je bio nas drugar koji je često sedeo sa nama u holu Sava Centra ili skupstinskim foajema kroz zezanje obavljao svoj posao.
Smena rukovodsva 1988 je bila jednostavna, Svi oni koji su se pokazali u podrsci Slobe i mitinga solidarnosti su se preko noćikvalifikovali u nove velike srpske SPS patriote. Nama tehnickoj eliti transfer je bio mnogo laksi i imali smo vise vremena.
Igranka oko nastupa politicara na TV je bila uvek organizovana ukljucujuci i naš tehnicko kreativni doprinos. Kao podoban covek uvek sam morao znati šta nije za pokazivanje i to zaobici, kao takvom uvek bi usledilo priznanje i pouzdanje kao odanog zadatku.
Odnos urednika i politicara je uvek bio na onoj nasoj poznatoj, Ja tebi vojvodo-ti meni serdaru.
Kad si kod profita i stanova prenecu samo jedan detalj. U leto 1991 sedeli smo na terasi Hotela Moskava a pretpostavljena osoba nam je bila poznata zagrebaka srpkinja veliki TV promoter Slobinog rata.
U drustvu je bio i njen maloletni sin. Odjednom kao iz vedra neba usledeo je njen komentar, „pa valjda će nam Sloba dati neki stan” Dobila je stan a danas vise nije među nama.
Ono sto mnogi ljudi ni danas ne znaju je cinjenica da je među Slobinim TV zvezdama bilo mnogo vise onih koji su verovali u svoje price nego u bilo šta drugo.
zlatiborac
09. mart 2023. u 08.13
'Moje pitanje do danas ostalo bez odgovora.
Zašto je podignut spomenik Gavrilu Principu?'

Koja svrha polemisati sa nekim koji unapred ima sva moguća rešenja i
odgovore po bilo kojoj temi?

Drugim rečima; sam se pitas-sam si odgovaras...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. mart 2023. u 08.15
sibe, izvini, ali, iole ozbiljnija diskusija sa tobom je bespredmetna, jer si evidentno slabog opsteg obrazovanja, i nemas svoje-kriticko mišljenje - sto ukazuje da ti i inteligencija verovatno nije neka visoka. pretpostavljam neka niza prosecna, u kombinaciji sa opstim neobrazovanjem - i eto nas u recenici „vecina udzbenika...”
-naime, zapravo ni jedan udzbenik ne kaže tako kako ti tvrdis „gavrilo izazvao rat” - nego da je atentat bio povod.
dalje, ferdinanda su prakticno žrtvovali njegovi, jer je austrijska tajna sluzba zapravo i organizovala taj atentat. tu budalu niko u austriji ionako nije voleo - i odveden je na streljanje u sarajevo (jer da nije - posle prvog neuspelog atentata ne bi povorka nastavila dalje po planu, nego bi, je li, i njega i sve te tu oko njega spakovali i odveli na sigurno. dalje, ona njegova, iako kolateralna steta nije bila carica, jer ni on nije bio car, nego prestolonaslednik - dakle kad njegov tajo skonca, on dolazi na tron. itd.
tako da - mog'o bi ti malo za promenu ponesto da čitaš, ali najvaznije - da naucis da koristis zdrav razum i prostu logiku.
-pa svojevremeno su svi udzbenici iz fizike/nauke tvrdili da je zemlja ravna. - i šta bi na kraju, jel' ravna il' nije?
santa
09. mart 2023. u 10.14
Sasha (Mudrijas): „sibe, izvini, ali, iole ozbiljnija diskusija sa tobom je bespredmetna, jer si evidentno slabog opsteg obrazovanja, i nemas svoje-kriticko mišljenje - sto ukazuje da ti i inteligencija verovatno nije neka visoka. pretpostavljam neka niza prosecna, u kombinaciji sa opstim neobrazovanjem - i eto nas u recenici ”vecina udzbenika...„
-naime, zapravo ni jedan udzbenik ne kaže tako kako ti tvrdis ”gavrilo izazvao rat„ - nego da je atentat bio povod.”

„”gavrilo izazvao rat„ - nego da je atentat bio povod.”
---------

Nije sija nego vrat, a za ostalo sto navodis, stavi prst na celo pa ze zapitaj koliko je sve to slika klasicnog - narciste!

That's just my two cents.
Seeb-VN1700
09. mart 2023. u 10.39
mudrijas
„da ti i inteligencija verovatno nije neka visoka”
-

Pa od tebe sam višlji i u geografskom smislu.
Tako da po tome gdje se ja nalazim, samo po sebi znači da sam intelegentniji od onih juznije ispod mene.
Ovi u Norveskoj ili Kanadi su opet pametniji i od mene, i od tebe.
Inače i naučno je objašnjeno zašto su oni na sjeveru uspjesniji u odnosu na jug.. tako da ja nisam otkrio toplu vodu.

Drugo, ono šta tebi nije jasno, da biti dobro informisan ne znaci biti i inteligentan.

Treće, pogledaj kartu IQ i pronadji svoj region i uvjeri se gdje ti živis?

To šta sa 50 godina starosti imaš 5 dana radnog staza i u tim godinma još si podstanar..
Ma znaš šta, kao onaj onom prosaku dat ću ti 100 eura da pokazem ženi kako izgleda visoko inteligentan covjek..

-
Seeb-VN1700
09. mart 2023. u 11.06
Zlatiborac
„Drugim rečima; sam se pitas-sam si odgovaras”
-

Odgovor na to pitanje ne znam. Znam samo da je prilikom postavljanja tog spomenika bilo ljudi u Srbiji koji su bili protiv. I postavljali su slična pitanja da šta će reci Evropa i Svijet? Neki su rekli da kakovu poruku time saljemo?

Lično mislim da je to jedan prelomni trenutak u istoriji Srba i da se do danas Srbi nisu oporavili.
60% muske populacije kod Srba je u tom ratu izginulo.
Nakon toga je sve kasnije islo kako je islo. Da tih 60% najboljih šta je Srbija imala nije stradlo nebi nikad u Srbiju krocili crveni, a kamo li da vladju Srbijom. Niti bi mijenjali svoje ime države, svoju zastavu svoj grb, kralja za bravara.. u svrhu eksperimentiranja sa buducnoscu svoje dražave i svojim narodom.

Danas su bravara zamjenili koje kakovi hostapleri kupljenim diplomama i drže po Srbiji mitinge.. Da bi im neko dosao pripremili gladnom narodu sendvice, jer inače nebi dosli. Recimo neki Seselj četnicki vojvoda, a covjek hrvat!?
Sve je to rezultat tog atentata.. kome se postavio spomenik.
Nijednoj državi nebi palo na pamet da nakon takovog rata postavi izazivacu rata spomenik, a najmanje Srbiji obzirom na stradanje.
zlatiborac
09. mart 2023. u 11.07
'-naime, zapravo ni jedan udzbenik ne kaže tako kako ti tvrdis „gavrilo izazvao rat” - nego da je atentat bio povod.'

Kako istoriski redoseled dogadjaja toga vremena ukazuju atentat u Sarajevu je bio ništa drugo do izgovor Germana;'Drang nach Osten' koji je ponovljen
(repriza) dve i po decenije kasnije okupacijom Cekoslovacke i Poljske...

U prilog recenog; pre atentata u Sarajevu Austrougarska je izvodila
manerve duz granice prema Srbiji iskljucivo na obalama Drine i nigde vise.
Obzirom da je Srbija bila iscpljena u prethodna dva balkanska rata, ovo je
bio vise nego idealan trenutak. Za tu priliku je određen je dan koji je urezan u dusu i pamcenje svakog pripadnika srpskog plemena. Ne samo Srba u
beogradskom pasaluku, već sirom ove zajednicke nam planete gde god da pocivamo. Porazom Otomanskog Carstva ('evropski bolesnik- sick man of Europe), ceo Bliski Istok je postao meta-izazov u podeli plena, prvenstveno kolonijalnih mocnika kao sto su Engleska i Francuska. Razog? 'Crno Zlato' kojeg nije imala niti pak ima tkzv. 'proscevena' Evropa.

Prema tome 'Sarajevski atentat' je u najmanju ruku obracun Davida i Golijata koji se zavrsio pobedom odlucnijeg - hrabrijeg i na svome pragu.
Sve ostalo je sled dogadjaja koji ni dan danas nije rešen niti okoncan.

P.s. sad imamo NATO alijansu koju predvode kultur-tregeri iz WA-DC &
L-UK umesto nekada iz Beca i Berlina...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. mart 2023. u 12.00
santose, to što sam ja narcistic (ako sam) - ne menja istinitost tvrdnji koje izgovorim, a kada one (kao iznete iznad) jesu istinite.
*kako bi opisao licnost uvazenog druga nam siba na osnovu ovog njegovog posta gde će da izvadi sto eura? :) :)
sibe, komentar ti je, sto'no se kaže prizeman. (znaš ono, dzaba, ge-ovi, dzaba firma, dzaba sve... zadrt, i to ti je).
santa
09. mart 2023. u 12.13
Sasha: „Ma znaš šta, kao onaj onom prosaku dat ću ti 100 eura da pokazem ženi kako izgleda visoko inteligentan covjek..”

Pitas za ovo gore? Zaista ne znam šta je s tim hteo reci, ali znam da je slobodan izneti svoje vidjenje stvari i mišljenje o drugima, tim pre sto sve to, sustinski, vise govori o sebi umesto nekog drugog.
zlatiborac
09. mart 2023. u 12.23
„Danas su bravara zamjenili koje kakovi hostapleri kupljenim diplomama i drže po Srbiji mitinge.. Da bi im neko dosao pripremili gladnom narodu sendvice, jer inače nebi dosli. Recimo neki Seselj četnicki vojvoda, a covjek hrvat!?”

Po logici i redosledu stvari, tako nešto je moralo-trebalo biti,kužiš?

Doticni bravar je svoju karijeru zapoceo neposredno posle s. atentata
u Macvi i Pocerini u tkzv. 'vrazjoj regimenti' - kužiš?
Sve ostalo je sled dogadjaja po inerciji sudbine i dogadjanja svakog hohstaplera koji je ponovo dosao u Srbiju da ispuni 'zadacu' svojih
mentora-naredbodavaca. I sto jes, jes, bio je nenadmasan i uspesan u
svojoj ulozi dugogodisnjeg i prekaljenog dvojnog agenta'. Najpre u
zarobljenistvu tokom oktobarske revolucije koja je bila 'grobnica'
ruskog stradalastva i golgote. Ono sto je bio Gruzijanac Dzugisvili za
SSSR, to isto i Jozek za SFRJ.
Istini na volju i bez ustezanja mogu reci i tvrditi, da tog istog Jozeka
nisam mrzeo iz duse kao sto to cine dojucerasnji vajni njegovi sledbenici
po put Seselja, njegova kuma Vuka Manitoga i ostalih danasnjih sledbenika. Ovo iz razloga sto Mi u ovoj Srbiji (kakva god da je bila i jeste), nismo vaspitavani niti uceni da mrzimo, već preziremo. I to onako nekako hrišćansko-svetosavski ne cineci zla i ne sveteci se drugima.

Kad smo već kod tog kobnog atentata, ni nasi vojnici, niti pak obični prostodusni narod, nisu se svetili niti izivljavali nad austro-ugarskim
zarobljenicima, već naprotiv. Majke,žene,sestre i potomci stradalih
vojnika i neduznih običnih gradjana, nisu se izivljavali nad nenaoruzanim
i bespomocnim, već naprotiv sazaljevali i nudili 'hleb nasusni',pa čak
i vise od toga. O tome je pisao i Dr. A. Rajs Nemac poreklom koji je
ostao u Srbiji do kraja zivota. Čak i bio ucesnik albanske golgote.
Naravno da Srbi u Srbiji imaju svoje nedostatke i mane koje su poneli
iz nedavnog rpostva pod tudjinom,ali nisu izgubili dusu i pamcenje svojih
predaka. I taman sto smo stali na svoje noge i udruzili sa 'pucanima'
s` lijeve obale Une, tek smo uvideli i spoznali razlike za koje nije
bilo vremena da sa svedu na dopustenu meru, nastupio je drugi 'Drang
Nach Osten' i kojem su na povrsinu isplivali poltroni svih fela.

toliko za sada...
Seeb-VN1700
09. mart 2023. u 14.43
Po logici i redosledu stvari, tako nešto je moralo-trebalo biti,kužiš?
-

Kužim..
Red je da se na našim prostorima jednom sazna gdje su učinjene greške.
inaca nema kraja odlasku naroda iz naših krajeva..

.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. mart 2023. u 16.20
Ponovimo da je wermacht ukrao vise vagona arhive kraljevine jugoslavije - u kojima su između ostalog dokumentovani ratni zločini austrijanaca i nemaca pocinjeni u prvom svetskom ratu, i do dana danasnjeg vecina te arhive nije vracena - i dalje stoji u wieni.
bas me zanima -zašto ne vrate, ono, šta je problem?
zlatiborac
09. mart 2023. u 19.06
'Red je da se na našim prostorima jednom sazna gdje su učinjene greške.
inaca nema kraja odlasku naroda iz naših krajeva..'

Naravno i bezpogovorno,

Umesto da se pristupi preispitivanju uzroka teskoca koje su nas sticajem
okolnosti zadesile, mi se jalovo preganjamo,od istih zatvaramo oci i bespotrebno udaljujemo.

Za iznalazenje bilo kojeg rešenja (pa i ovog oko čega se preganjamo), uslovno je preispitati uzroke od samog početka. Kao i kod bolesti koja
nije nastala sama po sebi, već sticajem datih okolnosti,ne znanja i još
po nečega.
Prva Yu je nastala kao posledica raspada dva velika carstva koja su po
mnogo cemu bila razlicita. U osecanju slobode smetale nam negativna nasledja (sile) proslosti, dok nas u bratstvu razjedinjuje razlicitost robovanja.
Drugim rečima; razlika u kolektivnom zivotnom iskustvu. Pa ipak narodni
prvaci su smogli snage da se ujedine u istu zajednicu u koju je Srbija
žrtvovala svoju državnost stecenu sopstvenim snagama, umesto nagodbama
kao sto je bilo kod ostalih naroda u okruzenju. I kao takva uspevala je
da se odrzi i opstane.
Ona druga je nastala u tkzv. ratnom vihoru i nagodbama saveznika po oruzju
protiv zajednickog protivnika. Nova Yu je u najmanju ruku bila posledica gradjanskog rata u cije ime je precutno žrtvovan (amnestiran) genocid
zarad 'bratstva-jedinstva zenice oka svog'. Krajem rata nekih 250-300.ooo
ustaša i domobrana prelazi na stranu saveznika. Na primedbe prekodrinskih
Srba, glasio je odgovor;'da su bili zavedeni', i na to je stavljena TackA.
Kao utehu i nadoknadu za genocid, prekodrinskim Srbima date su 'boracke
mirovine' i još kojekakve povlastice-privilegije u ime mira i reda u kuci.

P.s. ovo iznad bi bio samo deo-početak nedorecene price. Ne samo srpskog
kao vecinskog naroda, već i ostalih koji su postali kolonije na svojem
ognjistu. Srbija se još uvek kako-tako opire, iako je ogrezla u haosu
nasledjenim još iz vremena; 'koje su pojeli skakavci' - do daljnjega.

Sve ovo sto nam se dogadja još uvek nije gotovo, i ne treba gubiti nadu...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. mart 2023. u 01.28
bareshe reč neznanja se piše spojeno u kontekstu u kome si je upotrebio, nisu dve (recca ne + imenica znanje, nego jedna, imenica - neznanje).

naravno da ništa nigde nije gotovo - dok i poslednji dishe. - belcuge su recimo tu lekciju iz istorije još davno jako dobro naucile, pa su recimo native-americanse, u velikim brojevima onako strucno ugasili - da bukvalno ne preostane ni jedan jedini koji dishe. -ali dok ima živih, onih koji su preziveli je l' - ima i nade, ili u krajnjoj liniji prica nije gotova. kad poslednji pusti dusicu - tu je tacka.
a i opet, tu je samo kulturoloska/civilizacijska tacka. genetsku prakticno nije moguće staviti, verovatno dok poslednji ziv covek na planeti dise.
e sad, šta je bitnije, možemo da imamo svoje mišljenje, ali realnost ne možemo da znamo, za sada.
prekodrinski
(Å¡loser)
10. mart 2023. u 01.44
Ljudi moji, nekako mi često nadolazi misao da mi imamo sve ove probleme jer nemamo elitu. Još uvek nemamo.
Od turskog osvajanja naovamo. Turki su deo elite poturcili, deo je rasteran,...
Imamo puuno potomaka bivše srpske vlastele, i oni su često vrlo uspesni. I uglavnom ne znaju svoje poreklo. Poznajem ih nekoliko, nekima sam čak i napomenuo to i bili su veoma iznenadjeni.
Do 1. srpskog ustanka je jedino crkva uticaj na narod, ali i to dizirani, tačno toliko koliko je Turcima odgovaralo.
Turski kulturni uticaj je veoma velik, od hrane, mentaliteta, arhitekture,... po strani to što to nisu bili pravi turci, već poturice svih fela.
Teško se stvara elita od tih seljaka, i onda ratovi... i onda imamo jaku oficirsku elitu.
Dolaze komunisti i unistavaju tu vojnu elitu, a i tu tanku civilnu elitu. Kao da se vratilo Tursko carstvo. Sultan je bio Tito, ostalo postavljeno na novo.
Uglavnom polupismeni seljaci iz Krajina su nam krojili kapu, naravno po nalogu Sultana i njegovog harema...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. mart 2023. u 02.24
Pa danasnji turci su bili samo jedan od niza porobljenih naroda (od strane otomana). s tim sto su oni bili već u istoj religiji kao i osvajac, da tako kažem, malo bolje im se zalomilo :)
polupismeni seljaci iz krajina su nam krojili kapu, ali ne po nalogu sultana i njegovog harema - nego po svome, a sultana su gurnuli napred - za slikanje. isto sto i danas rade.
s tim sto nije dovoljno imati elitu (mislim, bolje nego ništa, u svakom slučaju), nego moras da imaš patriotsku elitu. a to, u principu nije na vidiku u skorijoj buducnosti, ako ikad.
tu i tamo kad krenem da razmišljam na te teme u depresivnom smeru, pada mi na pamet da do neke nove velike turbulencije i neke nove podele karata između velikih igrača, prilično nema nade za nas. ako ovako kako je sad potraje još sto godina - ugasili smo karijeru, bez zrna baruta.
zlatiborac
10. mart 2023. u 08.22
'bareshe reč neznanja se piše spojeno u kontekstu u kome si je upotrebio, nisu dve (recca ne + imenica znanje, nego jedna, imenica - neznanje).'

Hvala Sale,

Primljeno k` znanju. Nastojacu da se isto neponovi -'casna piJonirska'!

Idemo dalje...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. mart 2023. u 09.20
to to :) - ako budemo dobri, vezace nam piJonirsku maramu neka drugarica-ucenica iz sedmog-osmog razreda sto joj je deda bio satnik u nekoj ustaškoj bojni :)
Simo
10. mart 2023. u 09.54
„deda bio satnik u nekoj ustaškoj bojni :)”

Mog dede rođeni brat bio domobranski oficir prve dve godine, imao na reveru tri cvarka. pobegao i doneo sijaset veoma lepih fotografija, čak i na motoru.
Prebegao u partizane i kao borac 7.Banijske poginuo na Sutjeci, a ime mu se nalazi na spisku palih boraca.
1991 moja tetka (srpkinja) tj njegova kcerka sacuvala je glavu zahvaljujuci njegovoj domobranskoj slici na zidu u dnevnom boravku.
Šta vise lici na oca sa slike kao jaje jajetu.
Inače poznavao sam dobar broj domobrana prisilno regrutovanih Srba.
zoxthegreat
10. mart 2023. u 10.55
heheh3eh sssime a ti si nastavio tradiciju u kanadskoj spijunskoj sluzbi
no dobro nisi jedini, kenjo i sanjo i krivnjo i još poneki rade
za maerikunsku gang stalkersku sluzbu

https://www.youtube.com/watch?v=DU6jW4k8RxM

https://www.youtube.com/shorts/zjl64vTQMUw
ne kaže se za dzabe krv nije voda, ti čak i unapredio
ono sto su ti preci radili

jedini je mindo pao na ispitu za unapredjenje jer zna da vozi samo pravolinijski

brzi gonzalesi su proterali tu protuvu

„ taman smo proterali onu bledoliku titulu u vucko...inu sad si ti njegov pajtas dosao da kupujes kuce po nasoj suncanoj kaliforniji
mars u cikago pa tamo siri vetroviti ass...”

Simo
10. mart 2023. u 11.35
Zoki sto je je. Mart spada u najdepresivniji period godine pa covek vise vidi bedastoce. Ajd budi već jednom drug pa ispricaj neko i nečije stradanje od tih tvojih bandi al bez You tube, taj sajt osim sto ima jako lepih priloga dobrim delom je povece medijsko zlo.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. mart 2023. u 13.24
Kad slusas danasnje hrvate, svima su dede bili domobrani, i tek ponekom revnosnom neprikrivenom ujki je i deda bio ujka.
Me-dju-tim...
Inače u domobrane jbg, pretpostavljam da je bilo, dodje ti pozivar, verovatno sa još dva zandara, pa ti reci neću ako te nadju kuci...
Simo
10. mart 2023. u 14.46
Upravo tako Sale u vreme NDH svi sposobni muskarci su bili u domobranima
Srbi su bili uzimani zbog pravne i pravedne države i mogli su ići i u Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Tada bsu zandarme zvali kao i danas redarstvenici. Jasenovac je bio radni logor za nepodobne.
Dorovoljacke ratne jedinice su imale crne uniforme i slovo U, niko nije morao ići u te jedinice ali hebiga...niko danas ne mora da ide u Ukrajinu pa ipak idu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.