Diskusije : Emigracija

 Komentar
'Vreme je novac' je uzrok potrosackog drustva
santa
02. mart 2023. u 14.55
Danasnja 'mantra' je da nam se vise isplati kupiti novo nego popravljati staro.

T F
santa
02. mart 2023. u 15.21
Moj odgovor je „T” (true) i evo zašto: Kao prvo, često puta kad se nešto '
pokvari posebno appliances, tj. kojekakvi kucevni aparati i machine za pranje i susenje, i sl. retko se može naći po neki 'majstor' da to popravi i da ne naplati, neki put, čak i vise nego sto ta sprava skoro vredi.

Kao drugo, retko kad taj 'majstor'sa dobrim reviews može odgovoriti pod „odmah” već se zakazu termini i onda cekaj sa nadom da će se pojaviti, a nedao ti Bo0g da mu je potrebno naruciti novi deo za zamenu, e tu ti je već najmanje ekstra dan dva dok ne doboije preko amazona ili još nešto duže od nekog nepoznatog John Smitha.

Pa kad sve to saberem i oduzmem isplativiji je kupiti novo (ukoliko je na lageru?!) i za dan dva si miran covek.
Simo
02. mart 2023. u 15.45
Santa mnogo je veci problem kad se obradujem sto je neki device crko. Ima slučajeva kada mi savest ne dozvoljava da bacam ponesto sto još radi propisno a ja bih novo.
Mrzim samo ako se kvari pre reda ali nije ni to bas često.
Pre nekoliko mgodina imao sam Monitor 24„ u besprekornom stanju ali šta
ću hoću 4K i prodam ovaj za $30 a kupim novi za 400, al je posao ...
Što se tiče appliances e posto se selimo u novu kucu sveke 3-4 godine i ova tehnika uvek biva Jovo novo nanovo. Imli smo jednom slučaj da je dryer bio popravljan pod garancijom.

By the way usput dok se mi ovde družimo, tako ja nosas dok sam sanjao
svasta, sretnem se sa našim Zlatiborcem u foajevu nekog strackog doma.
i malo razmenimo diskusije u ovom stilu spomenmo i Santu koji treba da se pojavi i u ocekivanju nurse pojavi se moja žena u punoj mladelackoj lepoti. Ja jadan mator i zbunjen sa mojim sogorom koji je nešto nizeg rasta, prosed ukicosen sa prslukom sve ispeglan ko maneken, kažem je sebi, vidi ga isti Disney.”
santa
02. mart 2023. u 15.54
„spomenmo i Santu koji treba da se pojavi...”

Eh, Simo derane, nekim ovdasnjim se prividja santa 24/7, a eto vidim čak i tebi, nego ako ti se sogor nije pojavio pre budjenja, sigurno me sreo pa me nešto ispravlja oko mog pisanija?! :)
zoxthegreat
02. mart 2023. u 16.01
bas me zanima kako ćeš da kupis new brain
moras da ga popravis, isto kao i onaj mali mozak

ali
The brain is the most complex part of the human body. This three-pound organ is the seat of intelligence, interpreter of the senses, initiator of body movement, and controller of behavior.

teško se popravlja zbog navedenog

inače usput new educational content
https://beforeitsnews.com/alternative/2023/02/ex-cia-agent-explains-deepstate-and-the-shadow-government-3789035 .html
abvgd
(Morski)
02. mart 2023. u 17.08
Постављач теме је у праву, најчешће. Но, узрок томе није неки „спонтани развој” друштва, већ је неко (корпорације) све учинио да дестимулише поправљање било чега.
Зато ја уважавам и дајем позитивна бројања свима који поправљају или чак чине (стварају, граде) своје.
На неки начин, чини се да су сада одлична времена за оне који су заиста мајстори нечега јер правих, знатижељних и оригиналних мајстора - има мало.

Е, сад, ако гледаш из угла муштерије - разумем. Што више пара зарађујеш то су цене резервних делова све приступачније и баш те брига да ли они сад бацају неку штампану плочу од 300 долара кад остављаш такве паре сваки дан у касину.
Simo
02. mart 2023. u 17.13
bas me zanima kako ćeš da kupis new brain„
--
Zoki mozak se ne kupuje, već se ispire i to ti je onda mentalna higijena.
Najbolji su self cleaning sa build in auto update tj sealed.”
Tubby
02. mart 2023. u 17.24
simo u SVE mi se diraj SAMO nemoj u diznija:
https://lat.rt.rs/news/6532-sne%C5%BEana-bez-7-patuljaka/
Simo
02. mart 2023. u 17.30
Pa krenimo od popravke automobila, popravljaju se automobili ali ne i delovi automobila.
Ko danas popravlja altenator, akumulator, generalnu na motoru i da brusi radilicu na neku specijalu, ko krpi ausuph.
Kad kupis novi auto i crkne mu auspuh vreme je da menjas staro za novo.
Vidim da po molovima ima sustera ali nisam nikad privirivao šta popravljaju. Za popravke satova obično se menja kais i baterija dok Rolexi su česti gosti na servisima zbog kvara.
Najlepsi dozivljaj mi je jednom sam imao Nikon Flash iz Best Buy crkao tačno 364 dan i ja trk tamo na customer service, garancija vazi uz napomenu da će pokusati da ga poprave a u koliko ne uspeju za 30 dana
ću dobiti novi i tako bi, nakon mesec dana ništa od popravke ponovio se ja...
Hobo
(Pacifing by force)
02. mart 2023. u 18.31
Paradox capitalistickog drustva , velika je mantra zbog zagadenja planete otpada itd...strase nas sa plasticnim kesama dok fabrike prave stvari kratkog roka trajanja da bi se bacale te kupovale nove radi većeg profita .
Simo
02. mart 2023. u 19.02
Mnogi od nas ne kapiraju koliko je potrebno raditi da bi opstalo ovih
skoro 8 milijardi nas gmizavaca.
Kad sam se ja rodio bilo je jedva 2,7 milijardi. Biće da su Eva i Adam ipak bili usamljeni.
santa
02. mart 2023. u 19.48
Pre negde oko 3g. sam kupio novi Chevy Colorado 4x4 V6 i ako sam prilikom test drive bio ne bas siguean sa nekim 'loaded options' ali k'o vremenom navicu ci se na to.

Posle 2.5g. i 23,000 na odometru resim ipak da ga zamenem (8/22) sa 2022 NISSAN Frontier V6 4x4 jer su mi 'options' vise odgovarala. I to spada pod 'potrosacko drustvo' i ako se ne desava često kao vecina ostalog.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. mart 2023. u 03.42
Ovo sto je HObo rek'o. - otprilike kapitalizam, od kada je skontao da je zasao u recesivnu fazu, a to je bilo tricavih dvestotinak godina od momenta kad je uspostavljen (negde ni sto) ljude pravi onako bas budalama. E sad, posto raja to puse - pa onda im valjda i treba tako / žele tako. tako da je tu sve okej.

Simo, i kad nas bude bilo 50 milijardi, u smislu kolicine resursa planete zemlje, i recimo naseljivog kopna - na zemlji prakticno i dalje „neće živeti skoro niko”. - cik probaj svaki dan da se setas pola budnog dana od kuce (pa onda drugu polovinu natrag), al' nemoj trotoarom, nego uzmi neki azimut, i zaobilazi eventualno prepreke dok ne izadjes iz naseljenog dela - i javni kol'ko si ljudi sreo :)
(a naročito ako poneses recimo klopu za 4 dana, i mali sator, pa onda otpicis dva dana u pravcu). - nigde niko, i to već posle sat-dva, a onda dva puna dana - bukvalno nigde niko ziv.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. mart 2023. u 03.48
santose, sistem je kreirao tu mantru, i tu „isplativost”

prosta matematika ipak kaže, da, ako bi se iskljucili nebitni parametri u toj kalkulaciji, a na kojima kapitalizam insistira (a to je - tacka 1.-ultraprofit za akcionare, 2.-sve ostalo...) - ne postoji nov proizvod koji je isplativiji nego popravljeni prozivod. Naročito kada se ima u vidu serijska proizvodnja.

međutim, priroda ljudskih bica je izgleda takva, da zapravo ni ne bi umeli a ni želeli da žive u sreći i harmoniji (ne znam, još nije nikada ni pokusan eksperiment na nekoj grupi ljudi, da bi se mogli izvesti zakljucci).
u smislu da uspostavis standarde kao u army - tipa „ovo je main fighter plane F-15, main battle tenk M1a1, itd - i nema novih dizajnova - to je to, i NE pravimo sto modela, posto sto modela je tracenje svih mogućih resursa, i stostruko povecavanje troskova održavanja. -ono evo rajo, npr - ovo vam je mali auto za do pijace, ovo vam je porodicni, ovo vam je 4x4 working horse truck, ovo vam je truck/lorry - jedan jedini model -koji eventualno usavrsavas - ali to ti onda dovodi kapitalizam kao takav u pitanje, a sistem će radje poubijati svakog pojedinacnog coveka, nego da ga se (samo) stavi pod pitanje. ”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. mart 2023. u 03.52
Evo santose objašnjeno jako lepo (topla preporuka svima da NE odgledaju fox news tri puta, nego da odgledaju ovaj film):

https://www.youtube.com/watch?v=wzJI8gfpu5Y

(youtube - Planned Obsolescence documentary - The Light Bulb Conspiracy kucnete u search ako izlomi skripta link)

Svaki put kad kupite nešto „jeftinije”, dobro se zamislite, a u siroj slici, da li je jeftinije, ili je zapravo mnooogo skuplje - samo što ne placate vi - nego će platiti vasi potomci:

https://www.youtube.com/watch?v=RXmnBbUjsPs&t=185s

(youtube: Walmart: The High Cost of Low Price • FULL DOCUMENTARY FILM )
santa
03. mart 2023. u 11.07
„Evo santose objašnjeno jako lepo...”

- Where is the beef?
zoxthegreat
03. mart 2023. u 13.04
the beef is here, Sosa have said to Sosan „In order to REPAIR my mood BUY the NEW Dildo”

This is an example of how both „repair” and „buy the new” can go together. In this particular case, the new also means the bigger
because according to sosa's logic the bigger is the better.

big , bigger, the right one( synonym for the biggest)

well, another meaning of new/repair could be harder or longer(duration)
therefore the difference between repair and new is tricky one

also we forget about the pricing, she can get for free atleticar(s) lol
Tubby
03. mart 2023. u 13.07
ako vam se video ne svidi u prvih 20min onda se izvinjavam ... ALI branko dragas retko kada gresi: https://tinyurl.com/2s4aahyy

*** simo brate moj, ti sto pre da ides u BestBaj jer već drugu godinu posluju sa gubitcima i „suska se suska ...” ... sa zenom da odes do volmarta jer ni oni neće dugo ( https://tinyurl.com/59239zj7 ) a za nordstrom ste već zakasnili: https://tinyurl.com/5ed3vzva
Simo
03. mart 2023. u 15.18
Nemam ja vise ništa da tražim u Bestu, gotovi su oni već odavno, slično se pakuje i kod Lowe's jedino Home Depot je još ko stena. Canadian Tire takodjer veruje da će biti bolje malo sutra.
Nego vraca se nama stari truly Zelers.ca
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. mart 2023. u 16.42
Pa jel si odgledao film (santos)?
santa
03. mart 2023. u 17.25
Pogledao sam 12.11/52:48 gde to 'The Light Bulb Conspiracy' je potvrdjeno x puta u savremenije vreme, jer stvari za siroku potrsnju se namerno proizvode za kracu upotrebu u odnosu na ranije, nego moj komentat se odnos na gde je rešenje tom trendu za vreme danasnje industrijske potrosacke - rervolucije?
santa
03. mart 2023. u 17.47
U prilogu šta je Sasha postavio evo još jedan prilog zašto i kako se to danas radi što se tiče potrosacke korpe, i još je vaznije ZASTO?!

https://tinyurl.com/nj8f3j6r
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. mart 2023. u 23.56
aha. ok. posto where is the beef je bio reply posle mog komentara, pa sam razumeo da pitas gde je beef u filmu koji sam postavio, a ne kako rešiti. -posto rešenja nema. rešenje će biti hard-reset globalnog kapitalistickog drustva - a tu znamo ko će da gine, a ko će da se (po hiljaditi put) provuce... -ti i ja sigurno se nećemo provuci. to jest ti lično i ja lično možda i da, al' neki opsti santos ili mudrijash - nazalost, spadaju u onu kastu „kolateralna steta” (ili direktna), a kada se sistem menja, i kada su velike turbulencije u drustvu. -a kapitalizam, koliko vidim, ne postoji opcija da se re-setuje in a civil way. -oni kojima se nikakva promena ni ne isplati - ni neće da se ista promeni, a oni u cijem je mnogo vecem interesu da se stvari promene, i to nabolje/pametnije, prosta raja - nisu zainteresovani. -znaš ono kao kad pilicima brojlerima otvoris kavez i urlas „bez'te pilici, sve će da vas pokolju” - oni te onako belo gledaju, i nastavljaju da leze u onom kavezu, i da se tove.-samo kad koljac dodje, ima jedan posao manje (da otvori kavez) - samo ih skupi iz onog kaveza i pokaci na onu liniju za klanje i cerupanje.
ukratko, u ljudskom drustvu vlada savrseni sklad.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. mart 2023. u 00.17
simpatican je ovaj (placeni content-writer's) article na bbc.

kwd: consumer culture which industries did create for their benefit

ovo je dobro :) :) : „I think there are some avenues where [businesses] are kind of tricking the consumer, but I think there are also situations where I might put the fault on the consumer.”

ovaj deo je isto sjajan, kapiram da kod ponavljaca i dvojkasa izuzetno lepo prolazi.-kod nas koji smo imali petake iz fizike i matematike, levom, (ono, sto bi se po srpski reklo „umemo prost racun”) - malo teze :)

Planned obsolescence isn’t nakedly exploitative, as it benefits both the consumer and the manufacturer

pazi ovo:
children might grow out of their clothes sometimes in mere months. It’s not so bad, then, that the clothes might relatively easily stain, tear, or go out of style, so long as they’re inexpensive.
a istina je da zapravo uopste nije inexpensive, nego kosta isto kao nekad kvalitetn(ij)a odeca - koju posle kad opravis sledeće dete za godinu/dve/par - to sledeće može opusteno da nosi tu odecu - a platio si je samo jednom -ovako, placas svaki put kad nabavis (il' ti žena nabavi :) ) novo dete. how cool is that?
i sad salje palamudi o smartphone-ima - i tu se bas vidi da je pisao content writer - laik, a ne profesionalac iz elektronike ili managementa / planning etc.
on iznosi tezu/zakljucuje da smartphone menjas svakih par godina, jer naprosto - baterija toliko traje - pa onda kupis nov, jer raja ionako ne bi cenila (platila malo vise) bateriju koja traje malo duže.

a relanost je da ti zamenu baterije naplacuju kao da je od platine :) -i kao da joj proizvodna cena nije tipa dolar-dva. -odnosno, isto kao i sa onim cartridge za stampac na početku onog filma - industrija namerno drzi visoku cenu (ni na cemu zasnovano osim na ekstra-ekstra-ekstra profitu) zamene - da bi te naterala da kupis ceo produkt ponovo, a ako se neko i zezne pa promeni bateriju - njima super.
ajde iskreno - koliko znaš pripadnika svoje generacije (i (malo) mladjih) - koji jedva cekaju svake dve godine da kupe nov telefon?
a koliko znaš onih koji će ti reci - teraj ih bre u p.m. - prvu wireless motorolu kucnu/landline smo koristili 30 godina pa smo onda promenili bateriju, i koristimo je i dan danas...
nije problem do raje (osim u nezainteresovanosti, i nespremnosti da se izlupaju neke glave, dakle da, bas ono rulja-linc, instant-rešenje, mimo sistema (sudskog, recimo)) - sistem je uvek problem, odnosno ruling class - dakle organizatori, a ne executors sistema.
abvgd
(Morski)
04. mart 2023. u 16.05
Сви који капирају како систем функционише, имају у принципу само пар алтернатива.
Систему је довољна мањина која, иако чак и мисли да нешто зна, у основи прихвата правила као овце.

Алтернативе за мало или мало више освешћене су - у најању руку непријатне. Или ће сасвим напустити „систем” (како знају и умеју) или ће трпети и покушавати да надиграју систем на њиховом терену.
Ова друга варијанта, иако примамљивија и наоко лакша, у ствари је практично, за већину људи, неизводљива. Мислим, систем ће онда да направи некакав безвезан рат, на пример, и сви учитељи, професори, попови и свако ко зна нешто, нестаће. То је један начин.

Сад је нарочито тешко јер ми сами хранимо систем свим информацијама тако да могу да предвиде сваки наш корак.

Зато мислим да је духовна борба најважнија. Кад човек себе промени само мало набоље, читав свет око њега се мења. То је правило. Но, треба себе заиста променити а у наме је безброј „програма” одасвуда. На пример, дуго сам мислио да „ја волим кошарку”. Међути, касније сам укапирао да ми је то наметнуто и да сам, као и милиони других, само „ушао у шему”.
Tubby
04. mart 2023. u 20.05
sa'ću ja da ti povratim ljubav ka basketu, ima SVAKI dan po 50-tak ako ne vise utakmica: https://qatarstreams.me/schedule/basketball

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. mart 2023. u 04.26
Naravno da je -iz tvoje (i moje) perspektive najlakse menjati sebe, a ujedno i jedini način da promenis svet.
Međutim, kada poželiš da menjas svet, sustinski da ga menjas, dolazis do bas onako duboke filozofije - otkud znaš da as-is stanje nije bas kako treba, a da promena koju nameravas da napravis - totalno pogresna.
Evo recimo, kada bi tzv zelena agenda bila tacna (ono co2, global warming i ostala proseravanja) - otkud znamo da nasa uloga na zivom biću zvanom planeta zemlja, nije slična kao recimo tzv dobrih bakterija u našim crevima. (dakle, kako znamo, da nismo prakticno najzdraviji i najnormalniji moguć - samo planetarni prdez? - i da ako bismo uspeli eto taj co2, pa man made svedemo na nulu (i skontamo da biosvera i dalje proizvodi taj co2, i da smo total emission svojim svodjenjem na nulu smanjili za ni 1 posto) - nismo prakticno učinili isto sto neki oralni antibiotik napravi u nasem sistemu probave - pobije sve žive bakterije - pa i one koje su okej - pa kao ajde sad gutaj probiotik itd, ne bili ponovo uspostavio dobru crevnu floru itd?
U tom smislu, globalni vladari, jer definitivno su sto koraka ispred nas u posedovanju informacija (mi-bednici, robovi, recimo radimo za njih u obavestajnim agencijama svih profila, i pusimo pricu da je to sve za nasu bezbednost - a ne za njihovu tiraniju) - možda zapravo rade sve kako treba - i znaju bez sumnje da rade kako treba (jer imaju vise informacija) - i zato ni ne menjaju ništa, jer ne zaboravimo, puske - koje sve menjaju instantno, su u njihovim rukama. mislim, mi ih nosimo, i povlacimo obarace, ali oni upravljaju puskama - tako što upravljaju nama (tj - sami se upravljamo :) ).
-da pitas popove -ajde kume, ima l' ga il' ga nema, roknucu te bre ako kažeš da ga ima - tvrdim ti da i dan danas, postoji nemali broj njih, koji bi rekli -ima ga, apis me za pimpeka, rokaj...
međutim da to isto uradis papi - njegov odgovor bi bio relevantniji - on ima pristup mnogo vecem broju relevantnih informacija na date teme. npr papa vrlo dobro zna da li su ona „cuda” stvarno miriklz ili su hoax.-pop, ima svoj stav o tome, ali to je stav, a papa zna - ima tacne informacije, i zna zašto je hoax ako je hoax. (dok ti pop kaže - „ma 'de bre cudo, da l' si normalan” - ali nema dokaza, osim možda zdravog razuma, ili nemanja vere).
*šta mislis kada je sistem bio na nivou ovoga što se nama danas plasira (ai)? -ja ti tvrdim kad su umrezili mobilni telefon i internet - već su bili tu (da kupe sve podatke, i da ih masinska inteligencija analizira i u smislu zadatog programa pali lampice za sistemu interesantne ljude).
itd.
Dakle radom na sebi eventualno možeš maaaalo da zaobidjes sistem, tako što ćeš sam sebe da ubedis -kao onaj pop iznad sto će da kaže rokaj, i povuci me za kitu, jer bog postoji - da ti ne mogu ništa. ono da mogu „samo” da te ubiju, i to je to. vise od toga ne mogu. (recimo - šta je sistem mogao da uradi bilo kome od ekipe sa nirnberskog procesa (i sper im se izvukao, a trebao je da visi samo tako... :) )) - ajde, kako da se sistem naj... majke nekome ko je roknuo deset ljudi?
ili ubedis sebe da ti nisu potrebni deterdzent za sudove, protocna voda, dishwasher i td... i ništa, jacas imunitet povremenim prolivima :)
Seeb-VN1700
05. mart 2023. u 09.36
Hebo
„Paradox capitalistickog drustva , velika je mantra zbog zagadenja planete otpada itd...strase nas sa plasticnim kesama dok fabrike prave stvari kratkog roka trajanja da bi se bacale te kupovale nove radi većeg profita.”
-

Ovdje je to fino receno. Ko ne konta neka cita dva puta..
Šta mislite zašto se stare sijalice koje je nekad prizvodila istocna Njemacka bolje prodaju od ovih zapadnih?
-
santa
05. mart 2023. u 11.26
NARAVAUCENIJE iz dosadasnjeg vidjenja 'portosackog drustva' ide se po onom: - If you can’t beat them, join them, tj. ako ne možete da ih pobedite, pridružite im se!
Seeb-VN1700
05. mart 2023. u 12.35
Mnogi još ne shvataju da se svijet mnogo mijenja.
Ranije se prizvodilo da bi se nekom prodavalo. Radnici bili u fabrikama na onim montaznim trakama, i dobiju platu da mogu da kupe.
Kako sad u fabrickoj hali gdje se prizvode auti nema nijedan radnik, samo roboti. Robot nit ima pare nit mu treba taj auto.
U toku je zaglupljivanje ljudi raznim metodama. Danas ne može svako da bez navigacije nadje recimo neku adresu u Hamburgu, nekad bez navigacije to nije bio problem. Danas za banalne stvari i informacije mladi ljudi moraju da guglaju. Bez interneta su dezorjentisani.
I tako malo pomalo od mnogih ljudi napravit će poslusne ovce, site ovce.
Neće bit poželjno da te ovce svojom glavom razmišljaju.
Sad biće takovih koji će i to prihvatit, ali bit će problem oni koji bi radije da su polugladni vukovi i orlovi a slobodni, nego site ovce u toru.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. mart 2023. u 12.35
i ti si leg'o na tu rudu...
ajde kako milijarde ljudi ne mogu da pobede stotine -posto su milijarde ljudi korisnici, a stotine, ili ajde neka bude hiljade su onih koji odlucuju (a sigurno nisu hiljade)? -pa tako što kao ti, poveruju da stvarno ne mogu da pobede. aman bre.
santa
05. mart 2023. u 13.00
Ozbilkno pitam:
Šta je to tako LOšE živeti u - potrosackom drustvu?
Seeb-VN1700
05. mart 2023. u 14.08
„Šta je to tako LOšE živeti u - potrosackom drustvu?”
-

Pa ukratko, bogati postaju bogatiji a siromasni siromasniji.
Onda kod neke tocke ili dodje do velikog rata ili revolucije.
I onda sistem startuje ispočetka.

-
santa
05. mart 2023. u 15.11
Pogledajmo Kinu gde je danas a gde je bila, privredno/ekonomski, samo 35g. ranije pa se zapitajmo dali mbi to sve bilo moguće bez 'potrosackog drustva'?!
Tubby
05. mart 2023. u 15.46
CAHTA ... Не знаш ти шта је дебата и не заслужујеш озбиљну дискусију о било чему, и све док се тако понашаш не очекуј било какву смислену дискусију са било ким.
santa
05. mart 2023. u 17.30
Get lost!
Tubby
05. mart 2023. u 19.04
ha,ha, ha ... dobar ti je engleski. Da li si ovo sam napisao ili ti je neko pomogao ... samo pitam? Ja mislim da ti imaš neke komplekse i traume koje vuces iz detinjstva, već smo razgovarali na ovu temu. Zašto uporno odbijas pomoć?
santa
05. mart 2023. u 20.41
„ha,ha, ha ... dobar ti je engleski. Da li si ovo sam napisao ili ti je neko pomogao ...”
------------

Tubby, you must have been born an idiot!

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. mart 2023. u 03.22
santose za tebe nije ništa loše, posto ako daj boze poteras još 20 god. zivota - i to je to u ovom agregatnom stanju od tebe na ovoj planeti. za tih 20god. moguće da će ovaj as-is sistem i dalje biti na snazi.

ME-DJU-TIM - loše je živeti u potrosackom drustvu, odnosno kako-kome, ko „ima” (a to imanje, imaj na umu, uvek ti omogućava aparat sile, a ne tvoje lične sposobnosti - aparat sile kaznjava (otima) one koji su plice u sistemu, i nagradjuje (daje) one koji su dublje u sistemu - osnova je otimacina, a ne vrednoca clanova drustva) - dakle taj ko „ima” - njemu super, ništa loše. Međutim, ima i onih koji bas i nemaju - pitaj njih kako je :)

No, to (nepravda - otimacina/pljacka, nazovi kako hoćeš) NIJE osnovni problem. Osnovni problem potrosackog kapitalistickog drustva je u tome sto je taj i takav sistem NEODRZIV.
Znaci čak i sad evo da zapad porobi rusiju (stavi dakle sapu na njene real resorces) - jednoga dana, ti resursi će biti potroseni, i poslednja kap nafte, i poslednji grumen uglja, i poslednji kilogram uranijuma/plutonijuma, itd...
Sistem nije odrziv. Po srpski - seces granu na kojoj sedis. Pri tom ta grana nije na po' metra visine, nego na 50.

Kina je (jer to može da si priusti) za poziciju u kojoj je sad, u odnosu na gde je bila, prakticno žrtvovala jednu generaciju. Naravno, sirotinje raje, partijski drugovi su napravili sebi kucice daleko od domasaja zagadjenja termoelektrana, celicana, rafinerija i tako dalje. -Njima super, al' pitaj sirotinju raju koja je platila tu cenu kako je njima bilo (platili su svojim zdravljem i zivotima i tvoj konfor, recimo - imaš u kuci gomilu produkata koji su made in china - kupio si ih jeftinije nego da su bili made in usa - jer je kinez bio spreman (nije imao izbora) da radi za mnogo manju platu nego amer.
Kini bi bilo bolje BEZ potrosackog (zapadnog) drustva, koje je svojim uvozom brzinski, po visokoj ceni, njima kao podigao standard zivota.
Tubi ti je lepo rekao - meni se stvarno čini da nas zezas, posto ako si phD iz bilo koje oblasti, ako ti ove neke stvari nisu jasne, onda stvarno ne znam šta drugo da kažem.
santa
06. mart 2023. u 10.13
Sasha: „Kini bi bilo bolje BEZ potrosackog (zapadnog) drustva, koje je svojim uvozom brzinski, po visokoj ceni, njima kao podigao standard zivota.”
------

U toj zadnnjoj recenice je odgovor na pitanje koje sam ja postavio u mom prethodnom postu. Kažem 'pitanje' a ne na moje 'propagiranje' da je svakom potrosacu pojedinacno u tom potrosackom drustvu bolje nego kao pre.

Po pitanju ostalog sto navodis negativnu stranu potrosackog drustva mogli bi da razglabamo do sutra, i kad bi na kraju sabrali i oduzeli sve poene sa kojima se slazemo ili ne, ostalo bi da se vise međusobno slazemo nego da se ne slazemo (tipicno drustvu u kojem se nalazimo).

abvgd
(Morski)
06. mart 2023. u 11.42
Planned Obsolescence - могу о томе данима да причам. Цео систем је лажан. Ама баш све.
Но, ако идемо даље са детаљима, питање је „Кен ју хендл д трутх”?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.