Diskusije : Emigracija

 Komentar
- Kako ćemo s godinama...
santa
22. januar 2023. u 14.28
Samo za veselo drustvo u cose: https://www.youtube.com/watch?v=8RXHPlHaeZY
zlatiborac
22. januar 2023. u 14.48
santa
22. januar 2023. u 15.21
Breaking NEWS: https://tinyurl.com/3f53nttv

„A shooting in the city of Monterey Park, just outside of Los Angeles, has left 10 people dead and at least 10 others wounded.”
santa
22. januar 2023. u 15.27
santa
22. januar 2023. u 15.30
It's your pick, while the 'birtuz' is still open?!
zlatiborac
22. januar 2023. u 15.34
'Breaking NEWS:' ?

Bracela, kako stvari stoje & izgledaju: to je uobicajena stvarnost na koju se naviklo - kud god da se okrenes...
santa
22. januar 2023. u 15.40
„...uobicajena stvarnost...”

Retko kad doprinese 'boljitku' promene na bolje, pa tako i u SC/Emigracija stvarnost. :(
zlatiborac
22. januar 2023. u 15.40
Narodnooslobodilačka borba vezuje se, pre svega, za oslobođenje Jugoslavije od fašističkog okupatora i marionetskih država koje su stvarane na tlu nekadašnje kraljevine, navodno nezavisne države u čije je temelje ugrađena krv svih onih koji su bili manjina ili protiv Hitlerove, Pavelićeve i Nedićeve ideologije.

Ali, postoji i mračna strana ovog sukoba, a to je ideološka borba za prevlast i opstanak komunističke partije koja će biti osnova budućeg poretka blagostanja kakvo pamtimo iz doba Tita. Ta borba bila je surova, a oružje nisu bile samo puške i bajoneti. Izgleda da je to bila i beda po sebi, osiromašenje i ekonomsko sakaćenje.

O tome svedoči i citat Moše Pijade sa prvog zasedanja AVNOJ-a novembra 1942. u Bihaću. U kratkom obraćanju skriven je deo istorije koji nas nisu učili u školama - borbeni potezi partije koja je u vrtlogu rata tražila malo plodnog tla da zaseje svoje seme. I uspeli su u tome. A koja je bila cena?

- Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed.

- Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere. Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira - piše u citatu koji je sačuvan u dokumentu u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu.

santa
22. januar 2023. u 15.46
Toooo, bracela, to, pa makar da je i iz naftalina (dok se ostali probude iz hinbernacije i priloze nešto svezije, pa čak i - ushicenije)!
santa
22. januar 2023. u 15.51
zlatiborac
23. januar 2023. u 21.40
zlatiborac
23. januar 2023. u 21.51
Simo
24. januar 2023. u 12.51
IS LIVING LONGER A NEGATIVE?
https://youtu.be/TgrO4rrrFgQ
santa
24. januar 2023. u 13.42
„IS LIVING LONGER A NEGATIVE?”

It depends on many actors..., koliko je covek fizicki i psihicki bez nekih većih poteskoca. Kažem 'nekih većih' što se podrazumecva da oni manji ( bolovi u misicima. ledjima i ostalo sve što se nakupi do 75te, a dosta se tog nagomila) dok po pitanju bilo kakvog kancera i neophodnog tretmana i vremena da se to 'odrzi' je vise stvar kvaliteta zivota nego vecina ostalog među svakom od nas.

U zadnjih deset godina zivota moje sose roditelja bilo je vise nego izazivno i bolno gledati ih sa njihovim 'kvalitetom' zivota (otac je bio sa srcanim oboljenjem dok joj je mati bila prolazila kroz tri faze 'dementia', u zadnjoj fazi nije prepoznavala od svojih najrođenijih nikog oko sebe. Otac se upokojio u 92goj g. zivota a dve godine kasnije i mati se 88g. se oprostila od muka u). Otca je tražio od doktora da mu 'skrati' muka ali po zakonu on je morao da izdrzi do zadnjeg mu dana. :(

Naravoucenije: - Live Each Day As If It Were Your Last!
santa
24. januar 2023. u 13.44
Oops; actors supposed to be factors.
Simo
24. januar 2023. u 18.40
Live Each Day As If It Were Your Last!
Do the same with every New Year.
Jevrejske kletve su kažu najstrasnije.
Jedna glasi: Dabogda ti Bog dao mnogo para pa sve na doktore potrosio.
Kvalitet zivota je zaista veliko pitanje za sve one koji napuste rad i stvaranje pa otpocnu nestajanje.
zlatiborac
24. januar 2023. u 21.05
'Jevrejske kletve su kažu najstrasnije.'

Docim crnogorske (po logici stvari) naj-prikladnije ;

Dabogda ti žena rodila stonogu - pa cijelog zivota radio za carape i obucu.

Dabogda ti sin doveo zeta u kucu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. januar 2023. u 08.22
Bareshe ono iznad je netačno. Navodni citat nije citat nego je hoax. Mosa Pijade to nije rekao, iako su upravo tako radili, ali nije nigde zvanicno receno/zavedeno.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. januar 2023. u 08.28
svakoj diktaturi su pozeljni zavisni ljudi. -evo tu kod vas, onaj gradjanski rat, šta je bilo? - rat između industrijskog severa i poljoprivrednog juga. - koga je lakse uceniti (ustvari zagorcati mu zivot sa sto naoruzanih pandura) - ugasiti struju/vodu/supply jednom gradu, ili pokriti povrsinu na kojoj živi ista tolika kolicina farmera, koji svako na svojoj zemlji pravi hranu, i ima vodu?
šta je bio jedan od rezultata one orkestrirane tzv velike depresije? - između ostalog da su bankari pretvorili farmere u totalno zavisne radnike, je l' tako?
tako i drug joza, i drug mao, i drug staljin, prvo sto su uradili - opljackali su seljake, oteli su im zemlju, i preimenovali ih u radnike, iako industriju bas nešto nisu ni imali ni jedni.
evo ovde kod mene u blokovima živi preko 100 hiljada ljudi koje možeš da držiš sa 12 mitraljeskih punktova, ono, da ne mogu da mrdnu. dakle ako imaš 100 naoruzanih pandura - bas je pis of kejk.
aj' sa 100 pandura smaraj 100 000 seljaka eno tamo kod tebe u kraju, pa dok ne nabavis za sto hiljada... -malo teze je l'.
zlatiborac
25. januar 2023. u 09.43
'Bareshe ono iznad je netačno. Navodni citat nije citat nego je hoax.

Naravno Sale,

Sve može da se podrazumeva pod 'hoax' ali ne i cinjenicno stanje ciji sam savremenik. Uostalom o gore pomenutom citatu, slusao sam od svojih bliznjih
i daljnjih u okruzenju koje su svojevremeno propovedali prarijski komesari-misionari.
A što se tiče arhiva koje su svakodnevno,orkesterirano i po zadatku bile
alfa i omega srećnije buducnosti - nismo dugo cekali da se ostvare...
Simo
25. januar 2023. u 09.59
Vi o Mosi, pa koga to još interesuje.
Pogledajte ovu sliku i posramimo se.
https://res.cloudinary.com/diwwf4dmp/image/upload/v1674658623/d_cbakgx.jpg
zlatiborac
25. januar 2023. u 11.44
'Vi o Mosi, pa koga to još interesuje.
Pogledajte ovu sliku i posramimo se.'

Tako je to sogore - sve u svoje vreme,

Ja o Mosi, Sale o hoax-su, ti o Slobi ... pa 'majku mu bozju' - dokle bre?!

santa
25. januar 2023. u 11.47
Tok reke Drine:

Ishod uzasnog oskrnavljenja prirodnih resursa zbog ljudskog nemara i sebičnosti!
Simo
25. januar 2023. u 12.29
Ja živim u gradu pored vode i često setam obalom Grand Rivera evo mali detalj.
https://res.cloudinary.com/diwwf4dmp/image/upload/v1674666416/R_cobrfu.jpg
Santa preblag si u komentaru.
Ja sam ovde već pisao ranije da je jedan od mojih uslova za povratak u Srbiju bilo i rešenje deponija smeca.
Dok smo imali Jugoslaviju Slovenci su nam bili izvesni „dezurni pozarni”po mnogo cemu sto oznacava svaku uredjenost, od kada su otisli konacno smo se oslobodili tih „narcisa” i opustili u sopstvenom brlogu.
Srbija ubedljivo spada u najprljavije zemlje Europe
Da imamo veci broj stanovnika bili bi rame uz rame sa Indijom ako ne i gori.
Ogroman je to posao sada, ocistiti i urediti tu zmelju, Za prestiz je dovoljna markirana gardaroba silikoni i bezbrojni kafici sa automobilima iz nama najomrazenije nemacke nacije.
Parkiras Mecku pored kontejnera iz kojeg bazdi smece i na visokoj stikli ides i pazis da ne stanes na nešto i razmazes zatim procitas najnovije grafite na vratima zgrade sa cigaretom u ruci koju možda i bacis tu negde ako bas nećeš sa njomm u lift te ulazis u jedan od svetski uredjenih apartmana ili prenatrpanih peljavih garsonjera.
Kada sve to spomenes bilo gde onda si verovatno srpski autosovinista koji mrzi Srbiju i dobijes kompliment da si vece djubre od onog o kojem pricas.
zlatiborac
25. januar 2023. u 13.54
'Dok smo imali Jugoslaviju Slovenci su nam bili izvesni „dezurni pozarni”po mnogo cemu sto oznacava svaku uredjenost, od kada su otisli konacno smo se oslobodili tih „narcisa” i opustili u sopstvenom brlogu.'

Slovenija u bivšoj nam - bila je bez sumnje država u državi po mnogo cemu.
Imao sam cast,ako se tako može reci, da sticajem okolnosti provedem godinu dana u SLO - polovinom 60-ih minulog stoleca. I ne samo to već polaskom za
osnovno obrazovanje Slovenka bila 'razredna' - zvala se Branka. Jedna od
mnogih Slovenaca koji su u ratnom vihoru nasli utociste u Srbiji. I to ne
mali broj već nekih 40 hiljada. Dolaskom u Bg 60-e još uvek su bile osnove
-strukture- održavanja gradske čistoće iz predratnog vremena. Glavne gradske ulice su u ponocnim satima cistile cisterne sa vodenim mlazevima, a gradske pijace u podnevnim casovima. Gradska deponija je bila pored Dunava nasuprot Panceva. Upoznao sam i neke od 'Janeza' koji su bili zaposleni u razno-raznim strukturama. Jedan od njih glavni za stambeno planiranje i održavanje nasledili novi narastaji koji su u Bg. stigli pretezno iz unutrasnjosti svih krajeva bivše nam.
Već krajem sezdesetih mnogo čega se izdogadjalo, a posebno mogućnost dobijanja kredita za gradnju,kupovinu namestaja,auta i još kojecega nicale su i deponije smeca po Bg-u, okolini i naravno diz magistralnih puteva.

Prema tome; za sve ovo sto nam se desilo i desava, ništa lakse već traziti
krivce izvan nas samih.
santa
25. januar 2023. u 14.00
Možda sam i preblag, ali ništa manje ogorcen na šta sve još i danas da se suocis sa - cucavcima u javnim ustanovama i sličnim (dok se Bgd na vodi gradi)!
Simo
25. januar 2023. u 14.06
„ništa lakse već traziti
krivce izvan nas samih.”
Tačno i to ne samo po ovom pitanju, ali sada je u opticaju reč autosovinizam pa ti vidi.
zlatiborac
25. januar 2023. u 14.15
'Tačno i to ne samo po ovom pitanju, ali sada je u opticaju reč autosovinizam pa ti vidi.'

Naravno,

A za tako nešto imalo se plodno tlo, nije bilo potrebe za uvozom - kužiš?
Simo
25. januar 2023. u 14.48
I tako se namece pitanje,
Jesmo li danas zadovoljni nasom odlukom da budemo ovde gde smo.
Bez obzira na naše odluke da se iz veoma ličnih razloga ne vracamo,
šta bi nam danas najviše smetalo u Srbiji.
Meni napr, su potpuno neprihvatljive novonastale balkanske vrucine,
tmurne zime bez sunca sa maglom i zagadjenim vazduhom,
Drskost u javnim servisima i sitna korupcija, senlucenje na verske praznike, putevi i saobracaj, javni natpisi, plus grafiti. O čistoći i higijeni smo već rekli, e sada ostaje glavno pitanje a zbog čega bi da se vratim?
zlatiborac
25. januar 2023. u 17.28
'Meni napr, su potpuno neprihvatljive novonastale balkanske vrucine,
tmurne zime bez sunca sa maglom i zagadjenim vazduhom,
Drskost u javnim servisima i sitna korupcija, senlucenje na verske praznike, putevi i saobracaj, javni natpisi, plus grafiti. O čistoći i higijeni smo već rekli, e sada ostaje glavno pitanje a zbog čega bi da se vratim?'


Sogore, vremenske promene su manje vise svuda poremecene, i ma gde živeli
ne možemo na iste uticati. Drskost u javnim servisima i korupcija? To je
jedan od od 'normalnih' faktora na kojima je pocicvala bivša samuopravna zajednica, a pogadjala sire slojeve iste. To je jedan od bitnih razloga
sto su mnogi (među njima i moja malenkost) otisli na put bez povratka.
Na 'sreću' pravovremeno ne cekajuci zadnji vagon posle 'rusenja' zida.
A to se sto potajno sto javno saputalo i naslucivalo u vreme nezamenljivog 'ma mi smo se navkli na redove svega i svačega-samo da ne bude do rata'.

Redovi pred prodavnicama,benz-pumpama,bankama, ambulantama,ambasadama pa
čak i autobusima - kužiš? Može biti da tako nešto nisi primecivao 50-ih
60-ih kada se kalio novi sloj koji preuzima kormilo broda koji tone,ali
jeste vecina nas i tamo i amo. Verovatno da nisi primecivao grafite, niti
drskost najobičnijih salterusa sto je bila uobicajena praksa ponasanja toga doba. O deponijama smeca po gradu i duz puteva tadasnjeg doba, malo
ko je pravio pitanja odgovornosti. Kome da se zalis? Gledaj svoja posla.

Oni koji su ugradili temelje bratske nam zajednice su bioloski iscezli,ali ne i njihovo nasledje koje su predali u amanet svojim naslednicima.
Prema tome; 'kakvo drvo takav klin - kakav otac takav sin'...

p.s. nasa vidjenja i tumacenja po istoj temi su slaba ili nikakva uteha,
pa nek tako i ostane...
Simo
25. januar 2023. u 19.04
Seeb je ovde nedavno pisao o srpskim i hrvatskim carinicima kao javnom servisu.
Bio si i sam u novoj Hrvatskoj inače staroj Jugoslaviji pa...
Salteruse i policija su veoma blizu kanadskih standarda i kada zna da razgovara sa Srbinom, tada dijalog može da bude na još sluzbenijem korektnom nivou u koliko nisi buzdovan.
Primecivao sam ja nered i ranije i pravilo sto juznije to tuznije ali
najlon kese su bile redje i imale su upotrebnu vtrdnost, Nije bilo nemoguće videti oprane kese da se suse na striku.
Sa plasticnim flasicama za vodu sreo sam se tek ovde par godina nakon uselenja. Coca cola i ostali sokovi su bili uglavnom u staklenkama.
Plehove i stare sporete su skupljali cigani oduvek. Bela tehnika je bila još upotrebljiva, a automobila za bacanje ne mnogo, neki su znali da stoje na ulici godinama i da se deca igraju u njima, ali ne i na severu Yu.
Ali naj dozivljaj koji me je sokirao neposredno pred selidbu je u stanu mog komsije na nasem zajednickom 4 spratu.
Malo smo sa drustvom ostali do iza ponoci pijuckajuci tako dobro nspunili pepeljaru. I dok sam ja ustajao da krenem on ladno otvori prozor i istrese opuske. Stvarno sam ostao zabezeknut i kažem mu, pa ti si bre lud kako možeš... pa sto, idi begaj pa ja tako svaki put...
Jednom prilikom putovao sam privatno sa jednim prijateljem iz NS moje generacije na zapad. Stali smo u Zagrebu na pumpi Motel Plitvice, nakon što smo pojeli naše sendvice pre ulaska u auto smotao sam papir i konzerve od soka i prosetao nekoliko metara do kontejnera za smece.
Nakon ulaska u auto dobio sam sokantan kompliment:„vidi se da si svetski covek, gledao sam kako si bacio smece...Hej moj druže...”
zlatiborac
25. januar 2023. u 21.30
'Bio si i sam u novoj Hrvatskoj inače staroj Jugoslaviji pa...
Salteruse i policija su veoma blizu kanadskih standarda' ...

Nije sporno u SLO i delimicno u HRV - pretezno u Zagorju, Zg-u,Zumberku
i naravno Istri. Dok su 'ljuta' Krajina i Z. Hercegovina susta suprotnost.

Dok sam bio na zanatu u Bg-u početkom 60-ih, vecina ucenika su cinili iz
APV - tkzv. kolonisti, dok u studentskom Gradu iz C.G. BiH. Čitava naselja i blokovi imaju nazive ulica iz tamosnjih krajeva. Predratni Bg je oduvek bio varos-grad dosljaka, pogotovu posle II sv. rata. Svojevremeno je govoreno da u Bg-u. ima nekih 10% 'starinaca' dok su ostali 'dosljaci' koji su iz korena promenili mnoge strukture koje su ga učinile sasvim drugacijim.
Posebno poglavlje se može odnositi na N. Beograd koji je 'ogledalo' savremene zajednice. Nije redak slučaj da sa balkona tkzv. 'sivih blokova'
osim 'istresanja pepeljara' leprsaju i plasticne vrece-vrecice i drugih
sadrzaja. O sarenim fasadama i hodnicima je prica sama za sebe:stambeni
prostori nazivaju gajbe, kupatila klonje, setnje bulevarima 'gluvarenje'
i tako to...

P.s. I još nešto, kad sam se nastanio u Bg-u pri ulasku u stambene
prostorije, obuca je imala svoje mesto u pretsoblju. Samo deceniju kasnije
ta moda je iscezla, pa ako pokusate da ih izujete, 'taman posla - ovde se
osecajte ko u svojoj kuci'.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. januar 2023. u 06.05
santose, za cucavac nisi u pravu actually.
cucavac je najbolje rešenje za javni toalet.
ok. naravno one neke specijalne klonje za ljude sa specificnijim potrebama *koji kostaju k'o gajba, a realno ne vrede, al' eto, razni ovi majstori k'o drug sib to naplate pola od toga, i još sto posto se ugrade oni koji muzu pare, posto se takve klonje u principu prave uvek od budzetskih para.
u-glav-nom - cucavac je dakle najbolje rešenje, jer je najhigijenskije rešenje. NE postoji (osim ako se ne koristi na kreativne nacine :) ) mogućnost prenosa zaraza koje plus-minus postoje u tom zapadnom (wc sholja) sistemu. hipoteticki, nekad, kad-tad, nestace na 10 min. sredstvo za dezinfekciju, covek ulazi u klonju jer ga priteralo - ja ti tvrdim da će ga koristiti. -na cucavcu će lakse da se iskenja, jer je prirodniji stav za defekaciju, i nema mogućnosti za kontakt tela sa bilo cime sa cime je drugo telo već bilo u kontaktu.
simo, suglasan, ako se izuzmu male ustaše buzdovancici, najverovatnije hercegovci i dalmosi sluzbenici, vrlo korektni panduri hrvati i carinici, generalno sa rajom, a pogotovo kad vide/znaju da si iz srbije.
*pisao sam već da sam bio u kombiju koji vozi jednodnevne ture iz h.novog u dubrovnik koji je mali pizdun, dal' carinik dal' pandur vratio sa prelaza jer jedan tip nije imao da pokaze tipa dvesta eura on i supruga, posto je valjda bilo moras da imaš stoju po nameravanom danu boravka u cro kod sebe.
i ništa, kombi se vratio 100m na parking na nicijoj teritoriji, mi coveku dali lovu da pokaze, i kao ajmo ponovo. -pri tom nabrijani mladi ustaša, neko 88' godiste... -ono, mrznja u ocima beskrajna, pri tom govno malo se maltene nije ni rodilo kad je pocelo, a apsolutno nije bio rođen kad su pedeset godina pre toga vodili srbe na klanje kao stoku... par km. od prelaza ogromni bilbord svi smo mi gotovina, u tom momentu gotovina optuzen tamo u hagu mu sude, pri tom, nije optuzen za branje cveca, je l'...

bareshe - jbg, 'oce baresh u kenjadu, al' neće baresh iz baresha :)

uzgred, novi beograd jedini civilizovani deo grada, još uvek najjače odoleva, ali da, ovi novi sto dolaze, opet su kao i oni prvi koji su dosli - smece leti kroz prozore - gledam babu zgrada do moje, ona na 16. ja je gledam sa 18., pa me ne vidi, svaki dan pljuga na terasici, i svaki put baci ziv opusak napolje i tresne pepeljaru, ni jedan jedini put nije unela unutra da izbaci u svoje smece...
a ona stoka koja je puskama usla gore u gradu u tudje kuce 45', o njima ne vredi ni trositi reci, je l'.
Simo
26. januar 2023. u 08.13
„cucavac je najbolje rešenje za javni toalet.”
Sale samo delimicno si u pravu.
Cucavac izgleda prakticno samo srbijanske navike i sve je Ok dok brzo ne pobegnes iz njega.
Cucavac je otvorena kanalizacija bez obaveznog trap sistema gde voda u smotanoj cevi ili WC solji izgleda kao tampon. Ispiranje cucavca je katastrofalno loše dizjnirano u svakom slučaju.
U Kanadi je sada već retkost da na frekventnim mestima ima dugme za vodu na WC solji, svuda je u primeni senzor koji obavi posao za tebe.
Toalet papir je u velikim rolnama od po pola metra i nikad ga ne fali niti ga ko krade. vrlo je hidrodkopican i vecina ljudi zastiti solju kako bi mogli sesti, nebi komentarisao čistoću
U molovima i na aerodromima za pisore nigde nema vrata niti bilo šta dodirujes osim svog pimpeka, samo katakombe i senzori kako na solji tako i na slavini za pranje ruku sa jakim ventilatorom za susenje.
Papira uvek u izobilju.
Kada sam Kanadskoj ambasadi dobio kovertu za iselenje sa svim potrebnim dokumentima i uputstvima veoma naglasene su bile informacije o javnim WC uz napomenu, Public restrooms across Canada are free of charge.
zlatiborac
26. januar 2023. u 09.31
'bareshe - jbg, 'oce baresh u kenjadu, al' neće baresh iz baresha :)'

Nije sporno, pa neka ti tako bidne i ostane...
;-)
santa
26. januar 2023. u 11.00
Mudrijas: „santose, za cucavac nisi u pravu actually.
cucavac je najbolje rešenje za javni toalet.”

Uz svo postovanje, tako je možda bilo u 'pecinskom' dobu, ali NE u ovom u kojem živimo. Da ne nabrajam pross & cons o 'cucevac sistemu, već ću napomenuti samo jedno koje opravdano seizanemario pomenuti jer u tvojim godinama je još tako:

Nisu svi sposobni da cucnu i da se podignu sa cucevca, kao iz sale, iz razno raznih razloga, posebno stariji.

I tu je kraj price i svih vrlina koje cucavci nude!
Simo
26. januar 2023. u 11.50
Nazalost Santa opet si u pravu.
Pored svog našeg hvalisanja i ne moze nam niko ništa, naročito niko nam ne moze pozavideti na higijeni diljem celog Balkana.
Balkanom su još uvek rasprostranjeni poljski WC a posedovanje kupatila i svakodnevno tusiranje daleko do redovnog upraznjavanja.
Na americkim WC soljama često vidimo amblem American Standard.
Poljskog WC sam se najviše setio kada sam nedavno u gradnji kuce imao obavezu majstorima kao i samom sebi obezbediti WC.
Za 120$ mesecno dostavljen mi je isti sa potpunom opremom umivaonik za ruke WEC hemijski, dve vrste papira, deterdzent za ruke i sinitizer zbog Covida.
Dostavljac je svakog petka vrisio praznjenje i ostali update.
Pošto sam ja ipak balkanac nebi ja imao ništa protiv da majstori piii iza coska u zbun ali sipak razni inspektori su me redovno obilizili da me demokratski podpomognu.
Imaš WC platio si, nemas WC e platices.
santa
26. januar 2023. u 13.37
Da se nadovezem po pitanju 'Cucovac system' kod nas na Balkanu gde je još 'radi ko sat', a pored njega kada se doda i osoba (obično neka snajka) koja ti da dva p r o v i d n a pairica kad ti naplati koju krajcaru pri ulazu (na autoputevima pa čak i u Bgd., i ostalim...) sam imao tu cast da mi se ukaze.

Nekad bilo, ne ponovilo se!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. januar 2023. u 13.49
santose, da li je realno da ti toliko idem na nerve da nikad ne procitas lepo šta sam napisao.
lepo sam napisao iznad, i ne može se izvuci drugacije iz konteksta - da postoje ljudi sa specificnijim potrebama, za koje cucavac nije rešenje, pa sad, da li su to disabled people na neki način, ili naprosto stariji ljudi - koje fizicka snaga polako izdaje - svejedno je - njima je potrebno drugacije rešenje, cucavac nije za njih. to jest za zapadnjake, posto su zapadnjaci navikli da sede.
recimo u kini, bas imucna raja, koja se k..ci kucama i lovom sprdlanom u iste (k'o ovo nas drug sib za mecke :) ), pa između ostalog naprave i onako kicerica klonje, oni to zovu western toilet kad ima solju sedecu - ali uredno stave i cucavac - u kuci. -posto oni tamo cuce(mislim ono, kad su klinci, ne koriste stolice kao zapadnjaci, indija isto). recimo lično sam vise puta shorao u tim javnim klonjicama tamo u shenzhenu kad sam živeo - uredno matorci od 80+ udju u cucavac, cucnu, raskrile novine, i ono, u cucnju po' sata bez problema bistre :) . -azijati ne koriste stolice toliko kao evropljani i njihovi derivativi.
konkretno kina - svako sedmi na planeti ti je kinez. dakle - respektabilna kolicina - cucavac, apsolutno daju prednost (ne zbog higijene, posto higijena i kinez ne idu u istu recenicu :), a tu i tamo da zbog toga sto je prirodnije i lakse se iskenjati iz cucnja nego iz sedeceg polozaja).
simo što se tiče flushinga, nisi u pravu, najregularnije bre ima ona barica u cucavcu, dakle ima neko sifon-style rešenje, kao i sholja. isto skoro nigde nije bilo da ista pipas - sve elektronski, svugde ima i papir i ubrusi, i baba/deda sera koji dodatno održavaju to (tipa brisu patos svako malo, prazne male kante za smece koje su tu itd).
**intrsting: u tajlandu kad sam bio, kenjara/sholja je kao kod nas, ali za flushing ne koristi gravitaciju i kineticku energiju pada vode, nego gravitaciju/rotaciju zemlje - kad pustis vodu, solja se prvo napuni, i onda krene polako vrlo da otice i da se vrti, i validno usisa sve.
simo, što se tiče higijenskih navika/tusiranje i tako to - evo i u kini, i u thailandiji, pa i tamo po turskoj kad sam se muvao, a i po jevropama zapad/severozapad, NE mogu reći da im je tusiranje draga aktivnost.
naročito su mi bili odvratni u tajlandu tamo na onih njihovih vlaznih 34-5, a i 'vamo kod mene u kini (mada ih je bilo manje), D, Nl, B, GB/uk, USA, Au, A, F - onako oznojani, debeli, smrdljivi, tope se na onoj jari, pri tom jasno ti je, ne može onako da se usmrdi ako se jutros istusirao... - dakle moje neko vidjenje zapadnjaka - vrlo strokavi ljudi (što ne iskljucuje cinjenicu da je izuzetno veliki (po meni) deo naše populacije takodjer strokav. *super su mi ove ribice sa onim nalepljenim nokticima, a prljavstina se vidi i kroz te nalepljene...
e sad, kod nemaca sam usao par puta da se isoram u toi/box klonje, ono gradiliste, pri tom par cuta cuh -uredno sljakeri bosanci - klonja, uredno koriscena kao da je koriste ljudi a ne stoka.
ovde kod nas, evo beograd, kao glavni grad, ono... elita je tu i tako dalje :) :) - pa ne mogu ti opisati na šta lice te klonje. one na adi su u nešto boljem stanju, valjda zato što narod pisha u vodu :) :) -ali stvarno ono je „nemam reci”. pri tom, ne mogu reći da sam nešto spektakularno gadljiv covek, al' brate... -tako da podržavam zapadnu birokraciju u tom delu - il' plati klonju, il' ćeš da platis -da ti sljakeri ne soraju i ne kenjaju unaokolo.
ovde kod mene po kraju, cik prosetaj po bilo kom parcetu trave, ili probaj da prođes bajsom u pravoj liniji - ako uspes da promasis kucece govno - evo, poklonim novi preskupi predobri objektiv koji sam kupio pre par dana :) -znaci opusteno da se neko iznervira i pobaca neke otrove i pobije kucice, kad bi video na vestima, mislim da bi mi prva misao bila „pa da, dopizdilo nekom, smorio se covek, i treba...” - pa tek druga „jadni kucici, padose za slobodu neduzni”.
poznanik moj, ginekolog u D, pa na temu zenskog sveta i higijene, well, intimnih delova tela - nije se bas pohvalno izrazio za nemice. a pazi, dolazi mu raja tu i tamo vrlo imucna. za turkinje je recimo rekao da je ono... nije uporedivo sa nemicama (u korist tih istocnih), fazon, brale - to su cupave noge, itd, al' to je sve sterilno...
i tako..
Simo
26. januar 2023. u 14.48
„ako se jutros istusirao”
Takodjer interesantna stvar kod mnogih ljudi sirom sveta,
Iako sam stigao do 70 a kupatilo imam jedva 55 godina ne mogu razumeti ljude koji nakon izvesnog radnog dana odlaze u krevet bez tusiranja, kome se oni tusiraju ujutro. Dali spavaju sami ili imaju partnera.
Takodjer sam procitao negde na cirilici, kada menjati posteljinu? Možda ja malo preterujem ali to nije zbog mene već zbog moje lepse polovine koja je na granici ako ne i patoloski slučaj po pitanju visokih higijenskih kriterijuma.
Da se vratim na cucavac nisam ga video tačno 30 godina pa ...
Inače zivot je hteo da se 1976 zaposlim u novoj modernoj potpuno klimatizovanoj zgradi, prvih par godina rentao skoro nov stan, zatim uselio u još noviji. U Kanadi opet slično pa zatim sedam puta svaki put u brend new home. Inače ovdasnji najnoviji trend je broj kupatila a ne kvadrata. Sve ispod tri je nizi nivo, tri i vise je good a vise od 4 Hi.
Pošto je institucija porodica prilično omalovazena zadnjih godina sto zbog sve većeg nedostatka stambenih jedinica visoke cene kvadrata i smanjenih porodicnih a povecanih potreba pojedinaca pravi je hit izgradnje jednosobnih stanova sto po balkanskom standardu znaci dvosoban Tj ispog 70m Dnevna, spavaca, kuhinja kupatilo, laundry on site, kao velika stvar koja nije pohvalna osobina starih zgrada.
santa
26. januar 2023. u 15.08
Mudrijas: „santose, da li je realno da ti toliko idem na nerve da nikad ne procitas lepo šta sam napisao.”
---------

Sasha, 'to lepo sto napises' (klonja, gajba i sl.) je za mene nepoznanica jer nije iz maternjeg mi jezika koje sam ja ucio i sa kojim se još, koliko toliko, služim.

Ukratko, za moju generaciju je teško pratiti ko o cemu divani ili piskara sa nepoznatim izrazima, tim pre koji živimo u sredinama gde nemamo ikakvog dodira sa novo-kompanovanim recnikom.

Sorry, it is what it is, tj. u komuniciranju spusti se ili se podigni na nivo osobe koja te slusa ili prati, ALI sluzi se standardnim recnikom umesto - budi bog s nama.

Just a thought...
zlatiborac
26. januar 2023. u 16.54
Daj bre Sale rodjooo - skoncentrisi se jednom bar malcice,

Svevisnji nam je svima (bez razlike) dao dvoje: oci,usi,noge,ruke,
bubrega,jajca, a samo jedna usta i kitu, pa prema tome: red je da i ti
konacno bar nešto ubodes!

P.s. 'Ispeci - pa reci' - inače - 'ode mas` u propas`'.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
27. januar 2023. u 01.57
...rece covek te napisa na engleskom :) :) -posto su svi emigranti, iskljucivo, otisli u englesko govorno podrucje, i svi razumeju engleski :)

-mislim, razumem ja da ste tu i tamo matori kenjatori (ovo razumete? kenjator-serator?), al' nemoj da kenjate (gle opet - prev. „serete”) da ne znate šta znace reci klonja i gajba.

*što se tiče higijene, a glede gospodje gorepomenute, koja je na granici patologije, ja sam negde skoro pa kao onaj g.judal u filmu dobro da bolje ne može biti (onaj sto je bio jedan od retkih koji je dobio award kad je titanik dobio awardsove, sto je j. nicholson mislim rekao bio kad je otisao da uzme award „dobro je da nije sve potonulo veceras”).
zašto bi se neko istusirao izjutra - pa stvarno ne znam zašto bi se istusirao - al' ako smrdis prepodne na ulici/u prevozu, javlja mi se da je bilo zgodno da se polijes malo vodicom. -ne zbog sebe - nego zbog nas, svih ostalih :)
inače tusiranje hladnom (ledenom) vodom prepodne ima izuzetne zdravstvene benefite.
Simo
27. januar 2023. u 07.50
OK Sale ne mogu a da ne prokpmentarisem tusiranje uz pitanje
Ako živis u kvalitetnoj klimatizovanoj kuci i leti i zimi uz redovno
tusiranje pre spavanja u spavas u krevetu u kom se posteljina menja jednom nedeljno uz svakodnevnu kompletnu zamenu vesa i kosulje plus eventualna dodatna kozmetika, koliko možeš da smrdis okolini u poredjenju sa onim ko se ujutro istusirao i krenuo na posao oko +30 u autobus te ostatk veceri i noc neistusiran proveo u svom brlogu sa sebi sličnim.
Da ne palumudim, leti zavisno od aktivnosti lako padnu i dva tusiranja.
Jednom mi jedan nr bas bezvezan tip u sličnoj prici rekao, hmmm
Use the old-fashioned way, with a wet towel.
zlatiborac
27. januar 2023. u 10.02
Kad je reč o telesnoj higijeni,nema opsteg pravila niti ga može biti iz
vise razloga. Nego nas najveci nedostatak (problem) lezi u verbalnoj
higijeni koja se podjednako pripada svima - ali se često zloupotrebljava...
santa
27. januar 2023. u 10.14
Mudrijas: „-mislim, razumem ja da ste tu i tamo matori kenjatori (ovo razumete? kenjator-serator?), al' nemoj da kenjate (gle opet - prev. ”serete„) da ne znate šta znace reci klonja i gajba.”
----------

Ama, bre covece, pun si i prepun SEBE sa svojom narcistickom patalogijom!

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
27. januar 2023. u 10.39
santose, medikal / big pharma lobi nije ovde kod nas toliko jak kao kod vas, tako da me zezni tog internetskog medical-diagnosticiranja.
zašto me bullingujes, vredjas, proglasavas za psihickog bolesnika, samo zato što ti ne čitaš lepo, i onda gradis svoje stavove na tezama koje drugi nisu izneli.
simo, primetimo da pre tvoje replike, iz mog posta, ne može se zakljuciti da li se ja uopste tusiram, i kada :)
takodjer, imaj na umu da tvoji uslovi zivljenja nisu nužno i drugih ljudi. (npr, meni klima-vazduh smeta, i izuzetno retko palim klimu/klime. i nije do prljavih filtera).
ps santose, nemo' se nerviras, nezdravo je u tvojim godinama :)
Simo
27. januar 2023. u 11.23
Sale ni u jednom trenutku nisam mislio na nikoga lično ovde.
Usput klima je nešto mnogo mladje od mene, blago ženi koja zaspiva sa neistusiranim muzem, a blago i muzu cija žena menja gace nedeljno itd.
-
nema opsteg pravila kaže moj sogor.

Kako nema, pravila higijene su jača od svih ostalih, kazne je propisao dragi Bog onom poznatom ko se cuva i ja ga cuvam, rece on i ode da opere ruke. Pa pogledaj zivotinje, svinja se kupa u blatu zato što joj je tako predodređeno i to je pravilo. Vecina ljudi na planeti su neuredni jer je tako lakse, i cica mica gotova prica.
Da setih se javnih natpisa iz vremena druga Tite.
Ne pljuj na pod! Peri ruke redovno! Cistoca je pola zdravlja!
Nw bacaj opuske, Zabranjeno pusenje, Voda nije za pice.
Seeb-VN1700
27. januar 2023. u 12.30
„nema opsteg pravila kaže moj sogor”
-

Ovaj put mislim da je Zlatiborac u pravu.
Ako je koza normalna onda nije problem svakodnevno tusiranje.
Koza ima vanjski zastitni sloj i ako se pretjera sa pranjem onda se taj sloj ostecuje, koza postaje zategnuta i suha.
Isto jače dnevne tjelesne aktivnosti, sport, znojenje.. onda možda i dva tusiranja dnevno.
Mislim da može i uvece ali da je bolje ujutro. Jutarnje tusiranje dodje kao osvjezenje za početak dana.

Bilo kako bilo struka kaže da se ne preporuca tjedno vise od 2-3 tusiranja.

-
zlatiborac
27. januar 2023. u 12.59
„Ama, bre covece, pun si i prepun SEBE sa svojom narcistickom patalogijom!'

'Uze mi reč iz usta' - kaže se u narodu...

Ni manje ni vise,bracela. Ne zato što priipadamo narstajima 'stare skole',
već je to opstepoznato pravilo ophjodjenja, a koja tamo nekima ništa ne znace...

Toliko ovim povodom...”
Seeb-VN1700
27. januar 2023. u 13.08
Buzzfeed je podijelio nekoliko trendova današnje generacije mladih koji onima malo starijima uopće nisu jasni, dapače, dobar dio tih trendova čak smatraju i toksičnima. Evo što to stariji nikako ne razumiju kada rade mladi.

1.Ismijavaju starije jer vjeruju svemu što vide na FB-u, a oni isto tako vjeruju svemu na TikToku
Ili na Instagramu. Sve generacije padaju na Internet fore, samo svaka na svojoj društvenoj mreži.

2.Grozni su kada je u pitanju dejtanje
Mladi danas imaju grozne dejting trendove, a najveći i najrašireniji je definitivno ghostanje. Kada im je nekoga dosta, samo prestanu odgovarati i nestanu. Bez ikakvog objašnjenja. I to je samo jedan od toksičnih dejting trendova koji su se proširili mlađom generacijom.

3.Nemaju osobnost, samo 'kradu' ideje od drugih
Ako se pita starije, mladi su danas svi kopije jedni drugih. Pogotovo se ovo odnosi na modu. Svi izgledaju kao klonovi. Jer to je sada u trendu i svi žele imati baš te stvari.

4.Sve pretvaraju u estetike
Previše romantiziraju i uljepšavaju stvari, a onda kada ih 'lupi' realnost, nije dobro. Sve gledaju kroz ružičaste naočale.

5.Misle da su svi stariji od 30 starčeki
To je nešto što se prenosi iz generacije u generaciju. Svaka generacija tinejdžera će misliti da su oni ljudi koji imaju preko 30 starčeki, a onda kada se približe tim godinama promijene mišljenje.

6.Govore da je mentalno zdravlje važno, a onda za 5 minuta nekog maltretiraju i vrijeđaju
Naglasak na mentalnom zdravlju i brizi za njega posebno je aktualan u posljednjim godinama. Pokazuju kako brinu za mentalno zdravlje i kako im je ono bitno, a onda otvore društvene mreže i krenu vrijeđati sve po redu. Još jedna toksična stvar koju stariji ne razumiju zašto mladi rade.

7.Preosjetljivi su
Uvrijedit će se na doslovno sve. Čak iako nema veze direktno s njima.

8.Ne skidaju se s mobitela, čak i kada se kao druže u stvarnom svijetu
Koliko često vidiš ekipu u kafiću ili negdje vani, gdje se kao druže, ali su zapravo svatko na svojem mobitelu i ne komuniciraju.

..
Seeb-VN1700
27. januar 2023. u 13.09
zove me ekipa za kartanje..

santa
27. januar 2023. u 14.36
Seeb-VN1700
27. januar 2023. u 15.01
Simo
27. januar 2023. u 15.23
Ja mislio Seka prica sa Slobom, kad ono ne ona se obrtila svima nama bez razlike.
Simo
27. januar 2023. u 15.32
Nego izgleda sve mirise na dobro, Nemci se ne posmrzavase a evo zima još malo pa gotovo, Ukrajinci još ne porazeni i uzdaju se u leoparde a Rusi su tamo gde su i bili.
Japan od prvog Maja Covid-19 zvanicno svrstava u manje opasne bolesti usto sam se i sam uverio.
U Kanadi inflaciju „obuzdava” kamata, Santa bi nam mogao reci puca li se po USA svi smo nahranjeni okupani i obuceni, nadam se i nahranjeni.
U Srbiji porast imigracije sto iz bratske Rusije sto sa KiM, izgleda nema krize.
santa
27. januar 2023. u 15.45
„Santa bi nam mogao reci puca li se po USA ...”

Simo,za to nemoj da brines, dok je amerikanaca biće pucnjave gde god da se okrenes pa čak i malo dalje u kooliciji sa nato (namerno sa malim slovima) cuvarima demokratije i zagarantovane suverineta po svom vidjenju.

Take care...
zlatiborac
27. januar 2023. u 16.18
„Nego izgleda sve mirise na dobro, Nemci se ne posmrzavase a evo zima još malo pa gotovo, Ukrajinci još ne porazeni i uzdaju se u leoparde a Rusi su tamo gde su i bili.”

Kako stvari stoje; zima tek sto je nastala, Ukrajinci (Malorusi) su dovoljni sebi samima - ni pomena o porazu - a Rusi su i dalje svoji na svome...
Simo
27. januar 2023. u 17.38
Kako stvari stoje; zima tek sto je nastala,
--
Nekad se znalo reci Sv.Savo sredozimac. ali danas zime i gasnu krizu EU podgrejava globalno zagrevanje pa posto Kandska zima zaista tek pocinje u EU će proleće ipak pristici znatno ranije.
zlatiborac
27. januar 2023. u 18.00
Stovani sogore, `si čuo za onu: Grom zagrmi na Svetoga Savu, u sred zime
kad mu vreme nije'? Zima ti je sto i zmija; ako ne ujede - onda te osine
repom.
Baska zagrejavanje koje sa sobom donosi još vece vremenske nepogode
koje Jevropa ne pamti od vremena potopa Nojeve Barke - kužiš?

santa
28. januar 2023. u 11.00
Kad je reč o 'zimskoj' sezoni ovdeka je vrlo blaga zima,često puta bez i pahuljice snega, ali zna biti dosta 'mokra' tj. kisovita i po nekad po di koji tornado prohuji kroz TN.

Tokom ove sezone provedemo neko vreme u Floridi, pretezno u Panama City Beach, gde smo se odomaćili kao skoro u nasem vilajetu. Polovinom Marta meseca već planiramo par dana u Amish country (OH/PA) kada su poljski radovi aktivni (oranje njiva, i...) tako da me to i kako prikaze prizor iz mojih ranijih dana dok sam bio na selu u Banatu.

Takođe tokom proleca, obavezno provedemo par dana u SMOKY MOUNTAINS National Park, a tokom letnje i jesenje sezone obavezno, bar jenom, na - krstarenje (ove sezone bukirana 2: Alaska & Southern Caribbean, zadnji za 85ti rođendan). Iz svega ovog sto sam izneo ocigledno se ne dosadjujemo ni najmanje. :)
zlatiborac
28. januar 2023. u 15.18
'Kad je reč o 'zimskoj' sezoni ovdeka je vrlo blaga zima,često puta bez i pahuljice snega, ali zna biti dosta 'mokra' tj. kisovita i po nekad po di koji tornado prohuji kroz TN.'

Po pitanju sezone-sezona, nema nigde one idealne kako po neko zamišlja.

Ali zato se po nekad i negde mogu posetiti mesta u skaldu sa blagom
klimom i naravno dubljim dzepom koji to dopusta. Inače nebi se reklo
da bilo gde postoji idealna klima, kao sto nema ni idealnog blagostanja.

Sve je to manje vise privremeno - reklo bise.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. januar 2023. u 04.39
pa sve sto nam se desava je samo i iskljucivo stvar lične percepcije. znaš onaj vic „ima se -može se”. samo je pitanje perspektive i tacke posmatranja.
Seeb-VN1700
29. januar 2023. u 04.58
„Inače nebi se reklo da bilo gde postoji idealna klima”
-

Stanovat u Evropi je privilegija u prvom redu radi geografskog polozaja i klime.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. januar 2023. u 09.19
e vala sibe tu kod tebe vremenske prilike ne da nisu privilegija, nego je kazna, a kapiram kako se ide severnije - samo si još vise gresio u zivotu pa je presuda da tu živis još teza :)
hladno/kisha/kisha/hladno/smorno. i oni germanci koji imaju i lepe stvari da kupe u prodavnici, ali se nepogresivo toliko neukusno odevaju i obuvaju ogromna vecina, da to boli.
doduse fini su, kažu ensuldingum, i tjus, pridrže vrata umesto da se guraju. stvarno imaju domaćeg vaspitanja. -al' ...es ti to posto taj ceo paket - ma ne moz' da se poredi sa priobaljem ni jedne mediteranske zemlje evropske.
pazi norsk - ono, država casti de-vitamin da se ne pobiju i ne pocrkaju, posto sunca nema, a i kad ga ima - vise je k'o da ga nema nego ko da ga ima.
bas sinoć se tusiram i videh u ogledalu, ruke su mi još uvek vidno tamnije od sisa i skembeta (posto se nikad ne suncam), a pazi s moreta dodjoh evo ima već 3 meseca...
Seeb-VN1700
29. januar 2023. u 10.39
„e vala sibe tu kod tebe vremenske prilike ne da nisu privilegija”
-

Pa ja sam bio i jesam u stanju da odem bilo gdje, „s`mesta” kako ti kažeš čim se drugo mjesto učini boljim od ovog gdje jesam.

To da je na sjeveru Njemacke hladnije i losije vrijeme nego na Balkanu, misle samo takovi kao i ti koji misle da su pametni.
Istra je odprilike razlika u tem. 3-5°C od mjesta u Njemckoj gdje ja živim, kod Bremena.
Evo sad je već početak drugog mjeseca i ove zime snijeg je bio samo jednom, jedan dan, jedan centimetar.
Bavim se i gradjevinom i ovdje su veci problem ljetne vrucine nego zima.
Kako nisi primjetio da su u Evropi kuce zidane i od cvstih materiala a u Americi recimo jeftino drvo i sperploca?
moguće ima neke veze i sa klimom?

Evo da ti dam jedan savjet.
Ako sretnes nekog ko je već u 50-tim i taj još uvijek živi kao podstanar, bjez od takovog jer gubis samo vrijeme.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. januar 2023. u 11.12
Pa to možeš da pricas nekom ko je turisticki bio u germaniji na pet dana, slikao se kod glokenspila u mjunihu i kod katedrale u kelnu - meni- NE možeš :)
pa bio sam tamo dva puta zimi na po tri meseca, pri tom na planini skoro sve vreme, i skoknuo sam bio i do kelna - nije bilo snega maltene, - al' nije bas nešto bilo ni sunca leti. -vreme/klima u nemackoj je da izvinis k..c zestok. kisha, oblaci. -kako je bilo ove godine? skuvali ste se i pregoreli na suncu a? :)
zašto je „Nemacka” „ne postoji loše vreme, postoji samo losa oprema/odelo”? - sto to nije smislio recimo neko iz barcelone ili neko sa grckih ostrva?

ovaj savet ukazuje da si bio, ostao, i bićeš, jadni bedni mali duhovni siromah - pa makar kupio 51%+ akcija mercedesa :)
ja kad pricam o takvim ljudima upotrebim frazu „klosar bio - klosar ost'o” ili „nikad dingospo covek od njega”.
znaš kako to ide - kad iz nekog razloga nećeš da živis u nekretninama koje eventualno imaš, možeš da živis u satoru, da klosaris, ili da iznajmis gajbu negde ako ne želiš da kupis nekretninu iz nekog razloga a na podrucju na kome živis :)
uzgred, i u istri imam visemesecnu minutazu, tako da apsolutno ne možeš da mi prodas ta muda za bubrege.
svaka uSporedba germanije i istre u smislu klime, klope i ljudi - glupa je, realno.
mislim dobro, kapiram da je tebi tu lepse - znaš ona „slični se sličnima raduju”
i tako to. aj' srećna ti nova godina :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. januar 2023. u 11.15
ps, sto si kupio kucu u istri kad je „isto” ? -samo se cimas da vozis do dole kad ides - mog'o si tu oko bremena. sednes na bajs, ili stavis bajs u ge-a, pa kad ge više ne može dalje, ti na montibajk, i eto te.
ovo do dole dok stignes, ako ne krsis brzinu, bez vise sati neto voznje teško da može. -mislim, ako je isto? -ispada da si glup onda.
santa
29. januar 2023. u 11.48
„-ispada da si glup onda.”

Samo zato što je covek ponudio mišljenje o svom LICNOM iskustvu živeci tamo gde je već, godinama i godinama, dok za nekog provesti par dana, nedelja ili meseca, onako u p r o l a z u je...?
Seeb-VN1700
29. januar 2023. u 13.25
„pa bio sam tamo dva puta zimi na po tri meseca, pri tom na planini skoro sve vreme”
-

Bio na planini gdje je snijeg i ljeti i cudi se kako losa klima.
Pa ti ne da si mudrijas, ti si genije.

Gledaj da ti kažem nešto.
Kad se radi statika za neki objekt u Njemackoj, onda ta statika nije ista ako se nešto gradi kod Bremena ili u Bajernu.
Za Bajern i tamo gdje si ti bio objekti se rade prilično cvrsci nego ovdje kod mene. To je radi snijega jer tamo u Bajernu i gdje si ti bio debljina pokrivaca na krovovima ponekad je i preko 1 m.
Ustvari ti vidis jedan metar, ustvari je metar i pol jer novi snijeg je pritisnuo donji, i opterecenje na krov i na objekt je veliko.
Što se tiče vremenskih prilika kod proracuna statike ipak nejveca paznja pridaje se vjetrovima. U Njemckoj imaš 4 zone.
Bajern je i tu kritican, kao i krajni sjever Njemcke gdje je uzak dio uz sjeverno more gdje je 4.zona.
Dakle ovdje gdje ja živim je najljepse :))

-
Seeb-VN1700
29. januar 2023. u 13.50
„zašto je ”Nemacka„ ”ne postoji loše vreme, postoji samo losa oprema/odelo„? - sto to nije smislio recimo neko iz barcelone ili neko sa grckih ostrva?”
-

Još da dodam ovdje malu ispravku jer pricas bez veze i na pamet lupaš.
Nije to njemacka uzrecica, nego norveska.

Kažem ti mani se onog ko je u 50-tim godinama još uvijek podstanar i stanuje u tudjoj „gajbi”.

-
Simo
29. januar 2023. u 13.56
Šta vas dvojica znzte šta je lepota, pogledajte mene kako uzivam sa jednim od četiri cetverotockasa, dva auta plus snowblower plus kosilica na baterije.
U petak prvi dan ove zime preko noći-27 u subotu suncano
sa ultra plavim nebom i -13 ako bude vetra valja dodati još 50%
U mojoj spavacoj sobi resetka gde duva topli vazduh zatvorena skroz
posto po novom kodu izolacija iza sperploce mora biti 15cm minimalno a na krovu x3.

https://res.cloudinary.com/diwwf4dmp/image/upload/v1639333462/IMG_0739_copy_wnattm.jpg
.
prekodrinski
(Å¡loser)
29. januar 2023. u 14.17
Da, uz Severno more je klima najstabilnija, nema tolikih temp. razlika kao u unutrasnjosti. Verovatno jedan od razloga razvijenosti tog dela zapadne Evrope.Bili smo pred nekoliko godina u Luzici maja meseca, i tamo nocu temperatura padne i do nule.
Ono o cucavcima je zanimljivo, u mojoj (bivšoj) fabrici su ih postavili u jednom odelenju. Mislim da se ljudi manje zadržavaju na wc kad cucis.
Mada, sam ih susretao u Aziji mnogo na javnim mestima. Po hotelima i kucama ih skoro nema. Istrazivanja su pokazala da covek temeljitije opravi nuzdu ako cuci, čak su poceli da prodaju i neke klupice kao dodatak za moderni wc, pa da opet cucis. Naravno , za neke starije i nemocne ljude je lakse da upotrebljavaju standardni wc.
O higijeni na Balkanu je svakako treba poraditi, barem u okviru svojih mogućnosti.
Razvrstavanje i bacanje otpadaka na svoje mesto je normalna stvsr, ali mislim da je to deo sireg drustvenog sistema i kulture. Trebalo bi da se intenzivno svi bave time, skola , tv i sredsttva javnog obavestavanja, pa čak i crkva. Isto tako smatram da oni imucniji i na visim polozajima moraju da su odgovorniji prema drustvu i državi od onih na nizim. Znaci , elita je onaj ko vise daje, vraca drustvu dug.
Secam se kad sam ja u fabrici pokupio rastresene papirice pored kosare, da su mladje kolege gledale na to pozitivno.
Možda bi mi stariji morali sluziti za ugled, a ne gundjati kako nam je teško! :))))))
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. januar 2023. u 17.32
jbt stvarno si bre tupav. lepo napisem da sam bio na planini, i da je tamo bio retko sneg, i ti napises ovo:

Bio na planini gdje je snijeg i ljeti i cudi se kako losa klima.
Pa ti ne da si mudrijas, ti si genije.

aj' iskreno, šta ja sad o tebi da pomislim?

odgovori na prosto pitanje - ako je bremen super klima - sto si kupio kucu u istri hiljadu kilometara dalje - sto nisi kupio odma tu -mislim, sto bi kupovao isto, samo 1000km dalje?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.