Diskusije : Emigracija

 Komentar
What's up bro?
santa
06. decembar 2022. u 15.44
Not much around here other than cold and traffic jam wherever you turn! :(
santa
06. decembar 2022. u 16.08
Postavljeno pitanje se posebno onosi na naše komsije iz CAN?
Simo
06. decembar 2022. u 17.26
Not much around here other than worm wherever 5c without snow and wind. Cigo kaže ma nema zime dok vetar ne dune burazeru.
Pocela je praznicna rasveta, Christmas se retko spominje da se nebi međusbno vredjali.
Inflacija je pod kontrolom, sutra kamata ide 05% up, cene nekretnina
u padu, cene hrane ubrzavaju, energija nakratko stagnira, plate kao i do sada, peMzje svaka tri meseca vece za dvadesetak dolara, U E-Room se ceka do sutra u koliko te baba roga ne zgrabi u međuvremenu.
Vakcina ima, samo nikome ne trebaju, Covid se ukakio, mene prošle nedelje upecao RSV virus, kažu traje od 8-10 dana, mene bogami drmao čitavih 12, Covid test negativ. Simo se još nije vakcnisao, a kad će niko nezna.
Ukrajinu redovno pomazeno u borbi za njen ulazak u EU i NATO.
Novi emigranti stizu uredno, blago njima.
vodena
(*)
06. decembar 2022. u 18.11
Ja sam na sluzbenom putu, upravo sam vecerala i pojela Lindt kuglicu 60% kakao i sad pijem caj. Kažu da ovo sto sam vecerala dobro ide uz vino ali na mene se alkohol nekako nikada nije zalepio a naročito vino koje ne podnosim. Tekstam se sa muzem kome nedostajem. Volela bih da verujem da je to zbog moje neponovljive psihofizike ali posto nisam neponovljiva ni u cemu pre će biti da mu nedostaje drustvo za veceru ili, još bolje, neko da mu spremi veceru.

I ovde je hladno. Hladno je na kanadski način, na način da ti misli stanu, da nema briga, radosti ili planova. Od tacke do tacke, ako moras peske, ides samo sa jednom ciljem - da preziivis :) Koleginica i ja smo pokazale neverovatan avanturizam jutros uprkos poznim godinama (ja 47, ona 62) i otisle peske 5 blokova do Starbucksa da kupimo jednu od onih novogodisnjih kafa. Na povratku smo srele 2 mladjane koleginice u svojim srednjom/kasnim 20-im sa kojima smo isle korak uz korak. Ne zato smo smo mi breze od njih već zato što je volja za zivotom možda i jača kako godine odmicu :)

U hotelu je, naravno, toplo. I sve je top. Ovo je standardni hotel jednog poznatog lanca sto ovde ne znaci ništa jer su ovde manje vise svi hoteli deo nekog poznatog lanca. Ali u svakom se osecas kao V.I.P. Postoji u severno americkom kapitalizmu nešto sto Evropa ne može da ponovi a to je osecaj luksuza na, objektivno, budzet nivou.

Sa ulice se cuje hitna pomoć. Ovde ima toliko narkomana da je mnogima prva pomisao kada cuju hitnu pomoć da se opet neko predozirao. Droga je jeftina, dostupna i prljava. Ja imam dobru ili losu osobinu da obozavam da ukrstim pogled sa ljudima i duboko im se zagledam u oci. Neko to prihvati, neko ne. Ono sto mnogo puta vidim u ocima mladih narkomana me samo rastuzi. Možda zato što razlika u godinama između mene i njih postaje sve veca i zato što ih sve gledam kao svoju decu. A najviše zato što svaki put želim da im kažem da za sreću i zaborav ne postoji prava precica a za unisten zivot postoje mnoge.

Uskoro će Nova godina, moj najomiljeniji praznik :)
zlatiborac
06. decembar 2022. u 19.00
„What's up bro?”

Blagodarim na pitanju ali...

Ako može da se pita na nasem maternjem jeziku - a koji je jedan od glavnih razloga zbog čega se navraca ovdeka - bar u mojem slučaju.

Vreme ovdeka (u juznom delu ON - CAN) je priblizno, ako ne isto kao i severnom delu juznog suseda. Ako ga ima u TO,isto vazi i za NY.
Ako ne bas istog dana, već koliko sutra.
Simo
06. decembar 2022. u 19.04
Pade mi za oko ovo sluzbeni put, hoteli supruznik, vecera itd.
Nije prosao mesec a da nisam par noćiprenocio u onekom od crno-belih hotela u onih svojih 23-40
Spavao sam u najgorim hotelskim rupama ne zbog para već zbog nema ti druge.
Jednom bas pred novu godinu, stizemo u ponoc u Motel Vljaznimi kod Prizren
Pitam recepcionara siptara, jel ima soba, ima druže, ima soba, a posteljina jel cista?
ćisto, ćisto, druže, nema probljema.
Posteljina je bila cista, vrata provaljena bez brave, kupatilo-WC zajednicko na hodniku bez vrata i toalet papira, voda curi na dve tri strane a pored WC solje po dve fljase, ako ustreaba.
U Kikindi 1996, u sobi brodski pod, premazan necim nalik na pregoralo ulje. Za dorucak, marmeljada, i kiflja sa margarin caj ili kafa.
Međutim nebi bilo pristojno opisivati Hiltone, Sheratone, Babin Kuk
hotel Jugoslaviju ili nekadasnji Continental, Sava Centar.
1982 na svetskoj paradi kica Festival du Film Canes, kada je svaki Hotel bio pun imali smo izbor nekog od malih francuskih hotelcica,
Trokrevetna sobica za nas trojicu sa WC+bide, Kreveti besprekorno cisti i zategnuti, peskiri takodjer samo u malo u fronclama, zidovi
i plafon se polako ljuste, za dorucak, toplo francusko pecivo, caj i kafa samoposluzi se. Bilo je uglavnom lepo.
Međutim uvek je bilo najlepose vratiti se kuci i sledeću noc imati pun krevet. Bilo je i nestasluka ali nebi sad o tome. Znalo nas je nekad biti i vise, neki su voleli vino a neki kad su podgrejani bilo čim.
santa
06. decembar 2022. u 19.39
„Ako može da se pita na nasem maternjem jeziku...”

Ta može, bracela, kako nebi moglo, moz po 'maternjem' (ili macehinom u ovom mom slučaju) važno je da se divanimo, ponekad čak i po buddy sistemu.

Nego da se vratimo na sadanje vremenske prilike u poredjenju sa nekadasnjim, jer kako Simo rece, danas u Torontu je bilo 6C (42F), a kolko me još pamcenja sluzi moj prvi susret sa tim vasim vremeno bilo mi je zdravo zima, brez subare još i vise nego da te uvati drhtavica.

Doduse po net zapisima: https://www.extremeweatherwatch.com/cities/toronto/year-1965 razlika i nije bila tako velika (3.2C), ali u ono vreme sve mi se cinilo - osim sveta.

Nego, vodena, „jutros uprkos poznim godinama (ja 47...), moj mladji sin je tvojih godina i još ne pokazuje tezinu doba u kojem se prerano nasao, jer po nekad mi se čini k'o da je to juče bilo kada sam da ucio kako da vozi bickl (sa 2 tocka?).

Happy reading...”
skoljka1
06. decembar 2022. u 20.36
Evo i ja da dodam. Slobodan dan, malo self-care (sto sam starija treba mi sve više), malo kuca, a ponajviše razvozenje djece. Sad smo u tim ‘taksi’ godinama.
Trenutno pustila neki jazz, sjedim uz vatricu i čekam slijedeci vozački zadatak. Razmišljam kako bi ja bila fantazija Uber/taksi vozač. Znam svakojake rute, precice, kako izbjeći saobracaj, specijalnost mi je vožnja po snijegu, ledu, uz to još ako je mrak i magla i uzbrdice /nizbrdice, e tu briljiram. A Šta ću, nemam izbora, nikad ništa da otkazu, da me malo poštede.

A vodena to sve sto opisuješ i hotele i narkomane i zvuke hitne u pozadini, toliko mi je sve to poznato. I Starbucks božićna pica i hladnoća, ma sve…dobro si opisala čitavu situaciju.
zlatiborac
06. decembar 2022. u 21.11
'Nego da se vratimo na sadanje vremenske prilike u poredjenju sa nekadasnjim, '...

Ta može bracela da se vrnemo, a ko da je juče bilo.

Elem kada sam stig`o ovdeka pre pola veka, zime su bile zdravo zesce
i surovije,no kako je vreme odmicalo, sve blaze i blaze. Zadnjih godina
imali smo Bozic-e bRez belog pokrivaca, sto je neuobicajeno. Ali su
cerez toga racuni za grejanje nešto manji. Ipak i za svaki slučaj tj. zlu ne trebalo, snabdemo se sa zimskim djakonijama pocev od salanine pa
preko sunke, kobaja,zimnice i pod obavezno kupus. Osim toga u komsiluku
ima se priličan izbor bureka,ajvara,kora za gibanicu itd.itd.

santa
06. decembar 2022. u 21.48
„u komsiluku ima se priličan izbor bureka,ajvara,kora za gibanicu...

Uff, da nema te gornje granice za prijem tu kod vas, oma bi se prijavio (po dugi put). :) ”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. decembar 2022. u 01.39
sedoh juče na bajs po drugi put od kad sam se vratio sa mora (sa novim zadnjim setom zupcanika :), saaam sam ih promenio (nikakva mudrost zapravo, -samo ti treba right tool for the job), nego da se pravim majstorcina).. -vidan je pad kondicije.
non stop sam kod caleta, on covek nikako ne može da se sastavi od kad je keva umrla, ja sam kao normalan skroz.

Kupio sam si nedavno još jednu jeftinu gitaru skvajer strat, indonezijski hss, bukvalno sam odusevljen gitarom za 110novaca.-mislim bili su mi donedavno tu u kuci i strat amer, i skvajer sa svim onim iz/sa amera, pa mogu da uvidim razliku.
that speaking, posto sam skoro sve gitare prebacio kod caleta na gajbu, posto kad ne pravim klopu (on, zaboga, ne ume da pravi klopu (videti ono vodenino „a možda mu samo treba drustvo, ili neko da mu napravi klopu” :) ) - napravio sam stalak drveni za 8 gitara. posto sam ga brzinski smišljao tad kad sam ga smišljao, nije mi se dalo da dumam, a ni da pravim komplikovano, pa onda, nazalost, ima dva srafa. u osnovi sam zadovoljan. mada ću ga verovatno pokloniti nekom od ortaka, a kad sebi napravim neki bez ijednog srafa.
bila kosava par dana, onako... kad stojis napolju, bas moras da budes fino oklopljen protiv vetra, posto nadje svaku rupicu.
planeta se i dalje okrece, na te-veu a i iz vc solje izvire i dalje ludak koga su tu postavili i koga predstavljaju kao glavnog za sve i svja (sto nije tačno, je l').
eo pijem kafu u krevetu, ustadoh jutros dosta kasno, oko 6..
Tubby
07. decembar 2022. u 11.55
dok sedite po kucama, hotelima i motelima, stimujete gitare ili ... TOPLO preporucujem da pogledate emisiju „ekonomija iz supljeg u prazno”: https://tinyurl.com/2p8rbwtf prvi sat vremena je o svetskoj a drugi sat je o srpskoj ekonomiji.
zlatiborac
08. decembar 2022. u 12.49
Jedna u nizu vesti sa 'Starog Kontinenta':

PROF: RYSZARD LEGUTKO: „Two minutes of truth, of …
https://www.youtube.com/watch?v=eHRwl6gdnj4
zlatiborac
08. decembar 2022. u 13.13
Irish MP Richard Boyd Barrett calls out the double …
https://www.youtube.com/watch?v=mu2uI0gZD-c
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. decembar 2022. u 15.17
idem sutra zdrugarima na divcibare. -pravimo klopu, i obzderavamo se par dana. to radimo anually na po 2-3 meseca. poslednji x smo bili na tari/drini kraj avgusta... vidim, losa je prognoza vremenska, sto je super, posto kad je lepo vreme onda se iznerviram što ne mogu i da pravim klopu i klopam i locem k'o smuk i skitam po planini :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. decembar 2022. u 15.20
prof. komazec pametan covek. no, verovatno bezopasan -posto kapiram da imaju vrlo precizne podatke koliko ljudi pregleda njegove intervjue itd, -posto bilo ko za koga čak i na momenat pomisle da bi mogao da im bude neka pretnja - oblate po novinama/televizima/radiju/netu u roku od odma.
Tubby
08. decembar 2022. u 15.26
još jedan primer OBJEKTIVNOG izvestavanja: *** Европска комисија je потврдила да је избацила из видео-обраћања председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен реченицу у којој наводи број страдалих цивила и војника у Украјини, пренеле су „РИА Новости”, i ne samo to, nego su i bombardovanje buche pripisali rusima i ako je nedvosmisleno utvrdjeno da je granatiranje grada izvrsila ukrajinska strana.
https://rt.rs/videos/8862-fon-der-lajen-isecena/

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. decembar 2022. u 01.13
pa dobro, gdju ursulu ne moras reč da saslusas - dovoljno da je vidis, ono general appearance - i jasno ti je. to je placeni glumac-birokrata, i to ono bas striktni glumac. znaci nema nikada, nigde, i nikakve improvizacije - strogo mora da nauci scenario napamet i da ga otpeva. - slična kao recimo svojevremeno vilijem klinton, pa kad se bavi(o) nama.-niko njega tu ništa nije pitao - ono, evo ti koks, kuravele, itd, i potpisuj ovo sto ćemo mi već da odlucimo...
e sad, mora da je jako teško, čak i onom nasem rock-staru, posto ga opciono kao znam tu iz bloka - ono „k'o i svi mi tu iz bloka”, ni po cemu mnogo bolji ili gori - dakle sve pametna deca, u principu dobra deca bili - i sad kad on, koji je sigurno za toliko i inteligentan i iskusan da proceni / procita osobu kao sto je gorepomenuta g-dja - i sad ti kao nešto moras da se slikas sa takvim nekim, da mu se kao uvlacis u bulju, i tako dalje - to, bez obzira kolika eventualno silom prilika zivotnih slina postanes u tom zivotu, mora da bude jako mucno.
zlatiborac
09. decembar 2022. u 09.18
Uf uf - ta ovaj specijalitet je prava poslastica u ravnom Banatu ;-).

Inače u mojoj tazbini - ljutoj Krajini za ovaj specijalitet se kaže
zmare. Čak šta vise toliko je poularan da se koristi kao uzrecica
u svakodnevnom govoru, kao npr.; ``bem ti zmare'! Kada sam prvi put čuo za ovu reč-uizrecicu, pomislio sam da je u pitanju tamo nekakav svetac
kao npr. sv Janko,Ilija itd. Bar tako se obicava u mojem erskom vilajetu

No kako bilo da bilo, ovaj specijalitet obozavam i povremeno nabavim
po neverovatno niskoj ceni. Evo kako: u mojem komsiluku ima jedna
prehrambrena prodavnica gde osim ostalog imaju kasapnicu sa velikim
izborom, pa čak i svinjsko salo koje (reklo bi se)retko ko kupuje.
Zato je izlozeno na posebnom mestu gde i kosti sa neverovatno niskom
cenom, tek toliko da se ne baci. Dakle 1.kg = $1.00 - bagatela.

U našim (YU) delikates-ducanima ovaj specijalitet je $28.00.

Prijatno...

Simo
09. decembar 2022. u 09.42
Moje podrobno secanje zivota pocinje sa sezdestim,
Čvare ili žmare su bitan proizvod koji je pratio dan republike
uz praznovanje punih i masnih trpeza, bozicni post se uglavnom upraznjavao na Badnji dan.
Prosecna familija u mom kraju obarala je tri svinje i do 200kg tezine.
Nekoliko kanti masti je bilo dovoljno za celu godinu a topilo se nekoliko kotlova slanine i sala sto bi u cvarcima iznosilo mnogo iznad potreba svake familije.
Viska ipak nije bilo, Čvare su obavezno ponovo zavrsavale u kazanu ali ovaj put uz dodatak kausticne sode i eto narodu sapuna da ne zaskripi u higijeni.
Međutim sredinom sezdesetih stigao je VIM koji riba cisti i polira, a
zivotno otkrice je bio i Prodixan, deterzdent u pamucnoj kesi koja je imala mastovitu primenu u svakom domaćinstvu.
Vrlo brzo je u pomoć pritrcao Fax helizim iz Saponije Osijek i žmare su dosle u svojevrsnu krizu.
Sreća pa danas imamao ove Prijedorske veseljake i svetsku žmarijadu.
santa
09. decembar 2022. u 09.52
Dok je Lala, biće i Cvaraka! https://tinyurl.com/yc856vsa
zlatiborac
09. decembar 2022. u 14.20
„Moje podrobno secanje zivota pocinje sa sezdestim,”

Blago tebi sogore, a tek moje tokom pedesetih kada su naglo sela
pocela da se gase. Pa ipak po neko je ostajao i opstajao do daljnjega.
Moji pocivsi roditelj još uvek u dobroj snazi su nam govorili: Idite
vi dalje odavde,ovde nema leba za sve. I tako bi i ostade. Ali još neke dve decenije selo je opstajalo i tavorilo. Potomci dolazili roditeljima u posetu donevsi sa sobom 100-200 gr. kafe i 1.kg secera, a pri odlasku odnosili torbe i pakete sa: slaninom,sunkom.sirom-kajmakom,pasuljom krompirom, jajima ... onih donetih 100-200 grama kafe - pipijeno 'u gostima'.

Pocetkom 50-ih seoska skola osmoletka nije mogla primiti sve djake,
tako sa je bila i popodnevna smena. Skola je imala preko 200 poletaraca od I - VIII razreda. Već 80-ih prilikom posete zavicaju, broj poletaraca se mogao smestiti u jedan razred, tj nekih 35-40. Samo iz mojeg sela, tj. zaseoka svojevremeno je pohadalo nekih 30 djaka, dok je u 80-im samo jedan. Toliko ovim povodom

A sad jedna anegdota o cvarcima i sličnim djakonijama:

Dos`o Lala (a ko bi drugi) kod porodicnog doktora donevsi sa sobom
izvestaj od labaratorijskog pregleda. Gleda doktor u papire,vrti glavom levo-desno pa rece:„Lalo, od danas zaboravi na cvarke,slaninu,
svargle,sunku,kobaje, dudovacu,vino'... u tom skoci Lala ko oparen,
zgrabi i zguzva one paire i krenu prema vratima, u tom će doktor:
Lalo, Lalo, cekaj. gde ćeš'? Lala oglasi:”Ta docicu ja doktore opet ovdeka kod tebe, kada ti budes manje nadrndan„.”
Simo
09. decembar 2022. u 15.49
Nema veze sogore, sto pamtis nešto više. Popularni seoski turizam
upraznjavao sam i ja sve dok se autocesta Bratsva i jedinstva nije
zaprecila balvanima.
Roditelji, naročito majka govorila je i meni i bratu, ucite deco i bezite odavde, ovde zivota nema...
Mi je poslusali brat ipak danas živi na ocevini ali sa USA peMzijom.
Da mi deda može da ustane pa da vidi Titine pionire kako broje umirovljenicke dolorese ne znam koju bi zapevali.
Inače o napustenim selima u našim krajevima malo sam se utessio kada sam
prosetao Youtubom i pogledao rubriku Abandoned „villages and towns” kojih ima na pretek po celom svetu naročito USA, Rusija Italia, Kina
sa mrtvim neboderima, a da ne spominjem nas susedni Detroit koji se polako i sigurno uvrstava u tu kategoriju.
kt61
(*BCM)
09. decembar 2022. u 15.52
Onda je ziv i W(zanimator)?
zlatiborac
09. decembar 2022. u 19.18
„Nema veze sogore, sto pamtis nešto više.”

Naravno da sad nema veze ali ima razlika u iskustvu. Utoliko sto smo
rasli u veoma razlicitom vremenskom dobu, a pogotovu uslovima koje
nisu za poredjenje. Nego; obrni okreni - šta je tu je, sad smo jopet
komsije...

P.s. ja stigoh u srednjem, docim Ti u zadnjem vagonu istog voza - kužiš?
zoxthegreat
09. decembar 2022. u 19.18
„Onda je ziv i W(zanimator)?”

a gde je kenjo , da ga nisu skenjali

inače sanju odhbali njegovi domorodci čim se udvara severnim irvasima
Simo
09. decembar 2022. u 20.42
Šta da radimo dragi moj sogore,
Nego ja na proleće planiram duzi odmor u zavicaju, mejutim zavicaj mi od nove godine ode u Sengen zonu i postaje još udaljeniji od srpske matice.
Od 1, Januara radosna vest je sto i hrv Kuna odlazi nazad u rupu kao da je nikad nije ni bilo, iskren da budem to mi se bas svidja.
Vracam se ponovo u đedovinu kad se do Peste i Beca pa i dalje putovalo bez pasosa i sada evo opet, nazalost, ali ne dalje od Vinkovaca.
Nikad ni u snu nisam pomišljao da će cela Amerika i Eu biti zona u kojoj ću biti povlasteniji od ostatka srpske zemlje i naroda gde ne zauzimam vise bas nikakvo mesto..
Ponovo osecam oziljke dubokih rezova moje Yu domovine. Hebiga!
zoxthegreat
09. decembar 2022. u 20.55
simo ides u domovnicu po zadatku sluzbe ili si dobio dopust
zlatiborac
09. decembar 2022. u 21.45
„Nego ja na proleće planiram duzi odmor u zavicaju, mejutim zavicaj mi od nove godine ode u Sengen zonu i postaje još udaljeniji od srpske matice.”

Nek` im je sa srećom - sto dalje to bolje za sve. Pretpostavljam da će
po put kune u rupu otici domovnica i putovnica.

P.s. „kako rekli, tako stekli - kako doslo tako, tako o`slo”.
prekodrinski
(Å¡loser)
13. decembar 2022. u 08.58
Za Srbiju se ništa ne menja ulaskom Hrvatske u Sengen. Jedino će se lakse putovao po Evropi, jedna granica manje. Plus uvodjenje evra, opet jednostavnije.
Koliko je to dobro za Hrvate u ovoj situaciji, to će još da se vidi na duge staze.
Jedino će Seen u Istru konacno bez kontrole. :))>)))))))
prekodrinski
(Å¡loser)
14. decembar 2022. u 07.44
Seen=Seeb
zlatiborac
14. decembar 2022. u 08.31
'Jedino će Seen u Istru konacno bez kontrole.'

Pa to mu dodje em logicno em opravdano...

P.s. IstrIa je bliza Deutschland-u od ljute Kraj`ne - kužiš?
;-)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.