Diskusije : Emigracija

 Komentar
Top 10 Lista najgorih Srpskih jela
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
13. novembar 2022. u 12.44

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/35390/svetski-kuvari-i-strucnjaci-napravili-listu-10-najgorih-srpskih-j ela-sokiracete-se-kada-vidite-koji-specijalitet-im-se-nije-dopao-tu-su-i-podvarak-i-pihtije/vest
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
13. novembar 2022. u 12.46

Ova Popara je bas dno dna.

Nekima se gade pihtije, ali bih pre izabrao pihtije od popare.

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
13. novembar 2022. u 15.54
shorturl.at/eiG89
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
13. novembar 2022. u 15.57

Iako se Srbi ponose svojim tradicionalnim specijalitetima kao što su sarma, čvarci, podvarak, pa i pihtije, čini se da ona nisu po ukusu profesionalaca. Poznati gastronomski sajt „Taste Atlas” koji se bavi istraživanjem najpopularnijih jela u svim zemljama sveta, kao i njihovim ocenjivanjem, dao je negativne ocene našim najpoznatijim specijalitetima.

Evo kojih 10 srpskih jela su po mišljenju profesionalaca najgora, krenuvši od najmanje „loših”:

10. Podvarak

Podvarak se pravi od kiselog kupusa, crnog i belog luka, sa mesom (svinjetina i slanina) ili bez. Tradicionalno se priprema i jede tokom kasne jeseni i zime (kada se ukesili kupus). Mnogi Srbi veruju da ima još bolji ukus ako se podgreje sledećeg dana, a neki čak ga koriste kao lek za mamurluk zbog kiselog ukusa i poveće količine belog luka.

9. Čvarci

Shutterstock
Čvarci se prave od svinjetine, to su komadići mesa isečenog na kockice koji se prže u sopstvenoj masnoći dok se ne istope. Tokom kuvanja, neophodno ih je često mešati, a neretko se dodaje i mleko kako bi dobili boju karamela. Naravno, dodaje se so (što više, to bolje), a u nekim krajevima se dodaju i beli ili crni luk. Obično prave u kasnu jesen ili zimu, često tokom svinjokolja, a jedu se kao predjelo, uz hleb, kajmak, luk i, nezaobilanu, rakiju.

8. Proja ili projara

Proja je vrsta pogače koja se pravi od mešavine kukuruznog brašna, soli i vode. Čim se u ovo jelo doda mleko, umućena jaja, puter ili ulje, to više nije kukuruzni hleb, već vrsta pogače ili pite koja se zove projara. Nakon što se ispeče, proja se obično seče na kocke i služi topla. Trebalo bi da bude hrskava sa svih strana, a pošto je malo suva, preporuka je da se jede sa sirom, jogurtom, pavlakom, pasuljem, kiselim kupusom, sarmom ili čvarcima.

7. Svadbarski kupus

Nema svadbe pod šatrom bez svadbarskog kupusa! To je tradicionalno jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lista, bibera i mesa (svinjetina, teletina, jagnjetina i slanina). Poznat je po tome što se jako dugo sprema, lagano se krčka u zemljanoj posudi po nekoliko sati. Smatra se da što se duže kuva, to će imati bolji ukus, posebno ako se ponovo zagreje sledećeg dana.

6. Srpska salata

Srpska salata je zapravo malo siromašnija šopska salata koja se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je skoro potpuno ista, ali bez sira. Povrće se pomeša, zatim začini solju i biberom i pre služenja samo malo pokapa uljem i sirćetom. Ova salata je posebno popularna leti.

5. Riblja čorba

Riblja čorba se najčešće služi na posnim slavama, to je tradicionalno jelo koje se nekada kuvalo u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Obično se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, štuka i šaran, a od začina je krcata mlevenom crvenom paprikom. Često služi sa domaćim rezancima.

4. Popara

Shutterstock
Popara, balkanska verzija kaše od hleba, možda je najprakrtičnije jelo koje se sprema kada imamo višak starog hleba, a ne bismo da pravimo prženice. Jede se u mnogim zemljama širom regiona, pa tako postoji mnogo različitih načina pripreme. Dva ključna sastojka su hleb, isečen na kockice ili iseckan na manje komade, i tečnost, obično mleko ili voda. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom mašću kako bi jelo bilo što kaloričnije i obezbedilo potrebnu energiju.

3. Slatko

Slatko najviše podseća na kandirano voće. Pravi se od voća koje je ukuvano u šećeru tako da se napravi sirup. Može da se sprema sa raznim vrstama voća kao što su dunje, kore lubenice, trešnje, maline, jagode, kupine, smokve, grožđe, šljive, suve šljive, pa čak i latice ruže, dok se sirupi na bazi šećera često začine vanilom, limunomovim sokom, cimetom ili karanfilićem. Slatko je znak je gostoprimstva koje se tradicionalno nudi kao topla dobrodošlica gostima. Uvek se servira u malim staklenim činijama i gosti po običaju treba da uživaju samo u kašičici ovog kandiranog voća.

2. Nasuvo ili rezanci sa makom

Omiljeni vojvođanski specijalitet, koji se tamo zove nasuvo, su jednostavni rezanci s dodatkom maka. Prave od široke, tanke testenine koja je prelivena ogromnim količinama rastopljenog putera i posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja jeftino, ali omiljeno jelo.

1. Pihtije

Shutterstock
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od svinjskih iznutrica in delova kao što su glava ili papci. Meso se kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa masnom tečnošću u kojoj se kuvalo, meso se stavlja u činije ili plehove, pa se ostavi da se ohladi i stegne aspik. Ovaj žele od mesa se služi narezan na kocke kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
13. novembar 2022. u 18.04

Ja nisam nikad ni probao mnoga.

Pihtije jesam, ovaj Svadbarski moras bas biti iz price.

Popara isto nikad.

Cvarci postoje i ovde, oni duvanski.

To smo probali.

Prvi put čujem za ovo, zanima me i za ostale zemlje.

Inače se ovakve stvari ne služe po restoranima.

Čak i za Karadjordjevu sniclu znaju pogledati ispod oka,

kao da je ispod casti, tako da ovo moras upasti negde

među tradicionaliste da bi probao.
Simo
13. novembar 2022. u 19.26
Sva ova jela osima zajednickog imenitelja imaju lokalne razlike i tajne malih majstora.
Pihtije, pača ili hladetina, može biti veoma sirotinjska i veoma ekskluzivna hrana, zavisno od mesa, recepta i naravno kuvara.
Ne sprema se za jedn obrok već u vecoj serpi za vise osoba ili dana.
Na selu se obično kuvala nakon svinjokolja. Najceci sastojci su bili otpad, usi koza, papci,rep. nije mi poznato za iznutrice, meso mora da sadrzi zelatin.
Najvece iznanedjenje sa pihtijama sam doziveo u Kanadi u srpskoj sali na Dundas st kof poznatog sefa Nedje. To nije bilo normalno kako je posluzio punu salu gostiju sa prilogom pihtija koje nisu imale otpad već prvorazfedne komadice rebaraca i ostalog veoma kvalitetnog mesa od kolenica protkanog u zeleu. Nakon kuvanja meso se aranzira u plitke posude i sa vrucom otopinom stavlja na hladjenje a zatim sece i servira kao kolaci.
Svadbarski kupus sam probao samo jednom u zivotu na svadbi i to u srpskoj sali Gracanica u Chicago. Najpre sam bio iznenadjen kad su i to doneli na sto, nije bas izgledalo reprezabtativno, izostala je tradicionalna sarma, međutim kad sam probao taj kupus sa mesom bilo mi zao sto sam ista drugo zagrizao jer je bio toliko dobar.
Postoje mnoga veoma losa srpska jela koja se nisu sluzila u domovima srpske gospode, ali za mene je i dalje najgora hrana ona koja sesvakodnevno sluzi u najvecem svetskom lancu McDonaldas.
Karadjordjeva snicla malo izgleda perverzno naročito kada se zasece nozem, ali ipak vazi za dobar specijalitet.
Simo
13. novembar 2022. u 19.41
Joj milostiva suseda bum vam ispricala kaj nam se jucer desilo v
restavraciji. Jen gospon kaj je sedel iza nas je tak glasno srkal svoju juhicu da sam se morala dić i reć, pa cujte maldi gospon pa zar bas morate to srkat tak glazno? i znate kaj mi rekel taj mulec nepodojeni, kaj draga Janaica
ovak je rekel, more mars ti u PM pa je pozval pipnicarku i porucil je srpski pasulj i Maras na Drinu...
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
14. novembar 2022. u 15.36

Karadjordjeva mislim u Maderi da sam pitao, pogledao me ispod oka sa cudjenjem.

Svargla, zatim kavurma.

Kavurma je Tursko, samo su kod nas bas smece gurali.

Kupio mackama kod Matijevica za macke, macke omirisale i ajde zdravo.

Svargla vidim u zeleu po radnjama kod nas, fino izgleda.

Mogu samo da gledam po slikama.

Kavurmu ovi nisu videli, dodali bi i nju, zavisi ko šta stavi.

Ono sto sam ja vidjao, bas loše.

Proji bi dodao mocarelu, picnuo bih je sa prilozima, može dosta

dobro jelo biti.
vodena
(*)
14. novembar 2022. u 17.08
Ni ja ne volim svargle, krvavice, pihtije, skembice. Moja slava je Sv. Dimitrije i postoj je jesen i vreme obilne hrane moji su uvek pravili gozbe na kojima su obavezne bile i pihtije. Po ovacijima njihovih prijatelja mislim da su ih lepo pravili. Secam se da je presek lepo izgledao, mama je stavljala i tvrdo kuvana jaja, kvalitetno meso, persun i sl sto je doprinosilo estetici kada se pihtije iseku na kocke.

Inače, na ovoj listi vidim i nešto što se zove svadbarski kupus. Taj izraz se, bar u Beogradu, nije često koristio, mi smo to jelo zvali jednostavno kiseli kupus sa mesom. Podvarak je bio podvarak i to je posebno jelo. Ja pravim super podvarak, pustim da mu pokoje perce izgori na vrhu. Ne mislim da mi imamo nešto posebno dobru kuhinju ali ne mislim ni da nam je losa. Malo ukradeno od Madjara, malo od Turaka, nešto od Italijana…ko zna od koga su oni ukrali i šta se sve mesalo dok nisu zapecatili neko jelo kao svoje autenticno. Popara, cicvara i sl su ipak jela vezana za teze (siromasnije) periode istorije ili zivota jedne porodice tako da poparu sigurno ne bih uvrstavala u tradicionalna srpska jela.

Ali, posto su se spomenula razna jela vezana za hladnije vreme a i NOva Godina dolazi koju vezujemo za digestivne probleme usled tradicionalno premasnih jela, ja moram da postavim ovaj spot :). Mislim da sam postavljala prošle godine, ako jesam izvinjavam se, ali meni je spot VRH. Ko god je živeo u SFRJ tokom 80-ih će doziveti toplinu oko srca kada vidi ovu vremensku masinu. Lik je sve skinuo 100% ! Od kostima, perike, fonta za najavu spota, do rasvete na sceni i cele scenografije. :):) A tek pesma :) Ma nema šta, nas generaciju 1970 i neku vraca u detinjstvo uz rusku i koka kola kao da se juče dogodilo. :):)

https://youtu.be/6XvBY5sGy24
Simo
14. novembar 2022. u 18.51
Za seljacki dorucak: Cicvara, Serpa pavlake se stavi da provri na sporetu zatim se doda brasno i uz mesanje kuva 15estak minuta,
na povrsinu ispliva veca kolicina masnoce nalik ulju koja se odstrani
Cicvara se sluzi uz ostale salatne i mesne dodatke, katastrofa od kalorija.
Zganjci, fino mleveno kukuruzno brasno se kuva duže vreme,
Tz proces vadjenja iz lonca u obliku knegli dovrsava se na razne nacine.
preliju se kajmakom i mlekom, pospu sa kiselim sirom i preliju vrelom svinjskom masti, može da se doda i podvarak. Veoma izdasam obrok za fizikalce.
Krpice, razvije se velika kora od testa zatim prostre na stolnjak na visokoj dnevnoj temparaturi izlozeno suncu, Kada je testo suvo izlomi se u komadice sto lici na krpice te se ubaci u kljucalo mleko uz dodatak kajmaka, neznas šta je dosta.
Vruca pogaca se isece pa na taj vruc komad naslaze sveze pokupljen kajmak sa prokuvanog i ohladjenog mleka, za veci uzitak pospe se secerom a za diabetes niko nije ni znao.
Domaći kulin koji se na tavanu susi od Dana Republike pa sve do velikog Petka a zatim u podrumu sazreva još mesec dva. Kulen se pravi od mlevenog mesa nagurano u mehur pa zatim stisne sa dve letvice, Kada se suv presek lici na broj 8. Ovde u Kanadi na taj proizvod blago podseca Mastro supresa salama. Katastrofa za pritisak.
Lista nije mala...Ima se može se...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. novembar 2022. u 02.37
A dobro, kada eventualno los kuvar, nekom placenom malom pizdunu (ili pizdunu koji ima da napise nešto za sajt, sa naredbom da to što piše mora da privuce posete sajtu, a ne da mora da bude nešto smisleno), napravi neku klopu - onda...
'ocu ti ka'em da svaka klopa tu i tamo može da se napravi da bude vrhunska, a da onaj ko to eventualno klopa i ocenjuje, mora u startu da bude podesen, prvo ako nije njegova lokalna klopa - na sirinu (pogleda na svet (kao sto sam recimo ja do-svih-jaja muzicar, jer nemam problem da sviram (i dobro se provodim kada sviram) bilo koji genre, iako recimo nemam ni jedan jedini nosac zvuka narodnjaka u kuci)).
i tek onda dolazimo do opcije da čak i uprkos sirini pogleda na svet (i gastronomiju, recimo) - nije svako za sve.

evo recimo gorepomenute piHtije - kako ih prave po sremu 'vamo i kako su ih pravili kad sam bio mali, i kako ih ja recimo napravim ponekad - to je nebo i zemlja. dva totalno razlicita jela - iako se prakticno prave na identican način, i od gotovo identicnih sastojaka.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
16. novembar 2022. u 16.03

)
14. novembar 2022. u 17.08

Ni ja ne volim svargle, krvavice, pihtije, skembice. Moja slava je Sv. Dimitrije i postoj je jesen i vreme obilne hrane moji su uvek pravili gozbe na kojima su obavezne bile i pihtije. Po ovacijima njihovih prijatelja mislim da su ih lepo pravili. Secam se da je presek lepo izgledao, mama je stavljala i tvrdo kuvana jaja, kvalitetno meso, persun i sl sto je doprinosilo estetici kada se pihtije iseku na kocke.

_______

Ima i do ovoga sto kaže Mudrijash, zavisi kako se napravi.

Vidim da i kupovno ne izgleda loše na oko.

Pokazujem Italijanki svarglu kupovnu, prijateljica, gleda i

odmah kako je odvratno, mada ja da sam u Rodicu ili gde već

od tih Hipermarketa, uzeo bih odmah da probam.

Vidim i u HR da imaju prodaju tih krvavica i slično.

Probao bih sve po malo, iako meso slabo jedem.

Realno sam Vegan, ali ne što se trudim, već u Cikagu na

pumpi sam se loše modifikovao i od tada derem Junk food,

cipseve, Dorito’s, ovde Pringles i slično, tako da sam realno

najveci period Vegan, takođe supe i paste.

Otkrio sam da Portugalci imaju veliki izbor supa.

Kod nas se dere meso, pasulj i slično.

Ovde nema pastete, ima neki pate, ali je skup, probao nekoliko

puta, mada to tokom praznika, daleko je to od pastete.

Pastetu ovi nisu videli, inače bi je dodali na listu.

Preko 500 komentara.

https://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=2243180
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
17. novembar 2022. u 18.14
Nije bre, nego je sto pogresnija kafana - to losija klopa :)
Doduse, kapiram da je svugde tako - ako nemas insajdera, a ne zadržavas se dovoljno dugo da možeš sam da iznjuskas i izbunaris „prava” mesta, nego ides tamo gde i svi turisti - osuđen si uglavnom na, u najboljem slučaju prosecnost, po nadprosecnim cenama.
zato i kažem - kad se ide negde, minimum mesec dana. sve ispod toga nema smisla.
Power12345
19. novembar 2022. u 02.55
Kuvanje ...šta kuvamo, kako kuvamo, kome, to, ta
priroda ili gluma
jela, predjela, supa, gotovih jela, deserta...kao i mašta na otvorenom, šumi, njivi, moru ili kući, restoranu .

taj
osećaj spoja materije, materijala, vazduha, vode ,soli i ono što vredne i poštene ruke obrade, urade, uberu i donesu nekom i taj neko ko osećaj ima šta i kako spremiti, napravit itd...
Koliko je poznanstva, kreativnosti u nekome i za koju delatnost ...jel može kuvar reparirat avionski motor pitam se.. a pilot ili neki ing. stolar ili bravar kuvati može...Kako kuvati ili kako mašinu, motor popravljati je delatnost..
Za ugostitelje se kaže
Delatnost kojom se nemože baviti svako...a ta delatnost koja se veže sa iskrenim, prirodnim ili pravim nije laka...Koliko je proizvod manipuliran kao i sve je dobit...gir , novac koji remeti to i osnovno što jedna domaćica, majka ili kuvar, kuvarica spremati treba
Danas je puno toga što se prodaje, kupuje i nudi..
Veštački kao molekularna ili iskonska prava, vegan , vegetarijanksa
Šta od mesa i kojeg mesa, ribe, divljači i tog i takoga napraviti može su romani
Srpska kuhinja kao i sve druge imaju svoj ciklus , periode , razvoj ...danas se previše izmišlja, laže, krade ...tako da i supa supica kao i koktail ala naš su naši..posebno ako su iz sopstvene Avlije

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
19. novembar 2022. u 05.22

Pihtije imaju i Nemci, zove se nešto

otprilike Sulze sa dve tacke iznad u slova.

Ima ih u vise zemalja, odakle su tačno, ne

znam, niti neko zna online reci.

Ne verujem ni da postoji bilo gde restoran

sa istim na meniju.
Power12345
19. novembar 2022. u 08.52
Marko

... koliko sam čitao o tebi ..pretpostavvljam da se baviš transportom špedicijom ili vožnjom kamiona...
Težak, odgovoran i sam najbolje znaš u ovom svetu i na asvaltu šta se dešava..
Svugdje i po restoranima sigurno jedeš
To što pišeš o deset najgorih jela na svetu je glupo...prvo i prvo kako jelo da se najgore nazvati sme...
ako je pokvareno ili manipulisano... je nešto drugo

a svugdje i gdje čovječija ruka i ta prokleštinja za girom kao i pr.
da sa želatinom koji je baza za pihtije ili druga proizvode od mesa, voća, povrća i sveg drugog što i sa čime i gdje se želatin stavlja.
Poznati slučajevi politički ili stvarnost manipulisanja tj. jedan primjer
Sukoba koji je izbio u Hamburgu kada je 1919. bure sa trulim leševima razbilo ispred fabrike mesnih proizvoda
Kompanija je zapravo bila kožara čiji je vlasnik pokušao da profitira od preovlađujuće bede.
Ovoj svrsi je poslužilo i preimenovanje.
Gomila gladnih se okupila, pretpostavljajući da su leševi u fabrici napravljeni u žele, i upala u prostorije, gde je pronašla još leševa pacova, pasa i mačaka.
Prikupljeni svet nije znao da se u fabrici prikuplja i otpad za fabrike lepkova, ali je i tada trebalo da bude propisno odvojen. Međutim, ovo se nije moglo razjasniti.
Vlasnik fabrike je tada bačen u Alster i za dlaku je izbegao smrt.

Pihtije ako želiš pravit mogu i bez želatina i svaka domaćica žena i u jesen od svinja, papaka, ušiju, obrazina je pravila..

Jelo Pihtije i ako se pravilno napravi je izvanreeno a to što neko piše da je najgore ...mora da je nešto ozbiljno smućkao

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
19. novembar 2022. u 09.50

To u USA oko kamiona, ovde sam u modnoj

Industriji, nemam veze sa transportom.

Ovo je neki veb sajt, koji je verujem za

sve zemlje dao neko svoje mišljenje.

Veliki deo tih jela se realno i ne koriste

vise u ishrani, veliki broj populacije

više ne kuva, niti zna da kuva.

Prodaja sporeta će se smanjiti do nivoa kako

ih vise neće ni biti, jer danasnje zenske ne

kuvaju, niti spremaju, već se slikaju i

kace slike online.

Takođe, ima tu dosta gresaka, jedna od istih

vi bila kada zovu Italijanska kuhinja, koja

ne postoji.

Pizza, Spagere, Ravioli, Lazanja, masa

ostalog, jeste iz odredjenih regija i ne

koristi se u ostalim.

Kada sam spomenuo Spageti sa cuftama, nikad

čuli ovde u Milanu.

Toga ima po USA, verovatno Napoli kuhinja.

Ono sto je kuhinja Lombardije, nema po

Siciliji recimo, tako da Italijanska

kuhinja ne postoji, već kuhinja Italijanskih

regija.

Pihtije mislim da ovde nemaju, možda je to

zapravo Nemacko jelo.

prekodrinski
(Å¡loser)
21. novembar 2022. u 00.57
Dobar restoran je onaj koji ima gužvu. Po BiH sam najbolje jeo po restoranima na benzinskim pumpama. I ukusno i jeftino. Sve ostalo, kao neki fini restorani nije bilo to. Čim ti nemaš protok gostiju...ne valja. Dakle, jedeš tamo gde lokalci jedu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
21. novembar 2022. u 11.34
To ono za siroke narodne mase. Mada, ima i ona druga opcija - restorani koji ama bas nikad nemaju guzvu - al' su popunjeni (unapred rezervisani). Tu i tamo sam svirao i po takvim kafanama, koje su realno, izvan mog finansijskog domasaja - mislim, nije frka, mogu da odem tu i tamo, al' u mom sistemu vrednosti naprosto celo zezanje ne vredi tu cenu - a u smislu kolika je ta cena deo mogo total-score para. (tipa stvarno mi ne pada na pamet da pljunem par stoja za flasicu vina, koje je pri tom otvoreno sad -tu preda mnom, i nije ni udahnulo vazduha koliko treba). -Na tim fancy-shmancy mestima, moram priznati da je klopica uvek bila bas dobra, mislim bez izuzetka.
Ali da, u principu dobro je imati insajdera-lokalca, mada opet, i to treba uvek uzeti sa rezervom, posto i taj lokalac, ako u principu ne zna generalno da pravi klopu - i ta neka lokalna kafana gde on i ostali krkaju - može da bude da je onako bas prosecno.
Mislim, oni restorani na ulici, tu i tamo pristojna je to klopa, i uvek je guzva, ali ponekad je razlog sto je guzva i taj sto jedini rade u to doba. Par puta sam klopao junk-food tamo oni „s nogu klopica” u pohorskoj kod juge/starog merkatora/bivšeg bioskopa jugoslavija. Sve je bilo ono, sasvim ok, manje-vise bez zamerke, al' ipak ono po fancy-shmancy kafanama je fakat bolje (naprosto koriste nešto kvalitetnije/skuplje ingredients).
kt61
(*BCM)
21. novembar 2022. u 13.37
Secam se, u malom meksickom restororanu. Hteo sam da probam
njihova jela koje oni jedu, guacamole i slično.

Posle 10 minuta sam hteo da bacim peglu.

Onaj vlasnik me gleda, ali uspeo sam da dodjem kuci da izbacim to …

skoljka1
21. novembar 2022. u 21.00
Ja volim meksičku kuhinju. I sama kući pravim njihova jela, nešto vrlo jednostavno (tacos, quesadilla i sl). Ne znam kako to nisi volio kt? A guacamole obožavam. Šta je tu da se ne voli, avokado sa začinima.
Ako pricamo o drugim kuhinjama, indijska je isto jedna od mojih omiljenih i naravno japanska.
Volim i naše, Al malo mi je problem što ne volim meso, a u našoj kuhinji slabo ima šta bez mesa.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. novembar 2022. u 01.22
Pa ima, nego pojele barabe za rucak, pa ostala samo mesina :)
Power12345
22. novembar 2022. u 18.37
Kuhinjja Kineza nije Evropska
Kuhinja Zemalja Afrike, Azije, Indije,Latino Am zemalja, Mediterana i drugih ima sličnosti i nešto od svog a la Regional
Srbi imaju samo par svojih jela
Dok grčia Italija predmjače kai i posle Mapoleonova Fr
Englezi kaskaju
Rusija je dosta pokupila od Francuza
Nemci, Siandinavija su poznati po lovu, ribolovu, regiojal zeleni kupus krompiir i nešto mesa
mediteran i zemlje Mediterana u nešto posebno kao
i Indija, Turska, Afrika
voće, povrće, začini..Orijent
Kina je čudo od kuvarstva
Španija,Portugal imaju posebne note kao i Italija specijaliteta od ribe..morskih plodova pogotovu
Francusi i njihovo utrkavanje sosa, soseva i sveg malog a obogaćeno nečim i sa drugim.
Nijemci su krali znanje od drugih..
danas imaju izvanrednu kuhinju
Italijani su po puno toga i izvornog ispred..
Japanci imaju svoj stil i suši i Kuba meso kao i povrće su klasa za sebe
Ali sve u svemu i kad se sagleda da Tokijo i Njujork, Honkong, Istanbul ili svi gradovi su govnarija ...govna za sebe
Jedide na selu i od čovjeka seljaka trkaće pile ili uberite smokvu , trešnju, šljivu ili lubenicu ..
Koliko smo mi giri i ti novci da se zaboravlja osnovno i regionalno
made in Hand
Power12345
22. novembar 2022. u 18.42
hmmm izvinite što preskaču neka slova
Power12345
22. novembar 2022. u 18.47
Ameriku nisam spomenuo..Kontinent kojeg nažallost čovječije ruke manipulišu
no koment
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. novembar 2022. u 01.10
HK i Istanbul su do jaja za raju koja je pri parama. Mala prednost HK-u, posto je tamo dovoljno ne mesati se u politiku, ako nisi već u toj politici, mada, razaraju ga drugovi iz partije centralne onako sistemski i temeljno. Stambol prednost klopica, a i mentalitet ljudi - ipak su turci, iako azijati mnogo sličniji nama nego kinezi/hk, a i bili smo par stotina godina u istoj državi sa istanbulom :)
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
23. novembar 2022. u 02.44

Turci imaju dosta toga istog kao i Grci a i ostali sa Balkana.

Sarme zelje, kupus, čak i od lista grozdja valjda, musaku ne znam

da li imaju, skup je tanjir iste na Krfu, barem 12 eura ukalkulisi, punjene paprike isto

ne znam da li ima.

Rumuni, vidim da imaju i oni cevapcice, Rumunka jedna kroz spiku i

vidim da je to manje vise slično.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. novembar 2022. u 04.21
ovi turci tamo po stambolu i canakaleu sto sam upoznao - svi su bez izuzetka bili u fazonu, gle-srblji, oeee, dje ste bracho... -mi smo bre bradrz, mi smo bili nekad ista zemlja :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.