Diskusije : Emigracija

 Komentar
Radio u Kanadi za Srbiju
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
04. februar 2022. u 16.12
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
04. februar 2022. u 16.14
Mislim da ovo nije korektno.
Radi se o sirotinji, koja se snalazi, kako zna i ume.
Novac legalnim putem, ne verujem da može preneti, toliki iznos.
Ima tu i Profesor Kanada, koji zna vise, postirao je o bankama.
Oteras ga napolje, vrati se verovatno zbog ovih mera i pokrades ga.
Gde će im dusa, još se hvale.
Simo
04. februar 2022. u 17.20
Gotovo uvek čestitam lopovima, i policiji, carinicima kad im u ruke padne kolicina sakrivenog kesa. Posebno se smejem onima so izgube u nekim torbicama kes pa se pojavi srećni pronalazac. Onima sto drže po slamaricama, takodjer, ali bio sam i ja jedan od tih u Slobino vreme.
Iz Kanade se sme izneti $10K kesa po osobi, ostalo ide samo kao legalne transakcije.
Starac_Foco
(--)
04. februar 2022. u 17.42
Limit za iznosenje iz Kanade je 10 000 CAD u gotovini, a preko bankovne transkcije nema limita, možeš milion poslati.

Ali otkud ti znaš da su pare iz Kanade? To sto ima kanadski pasos, nije nikakav dokaz za to, on je ocigledno bio u autobusu iz Bosne u Srbiju. Možda je npr prodao stan u Bosni pa posao u Srbiju da tamo nešto kupi, ali u tom slučaju sto pobogu svercovati pare, kriti ih od koga i zašto?

Sve sto je trebao da uradi je da prijavi te pare kad je ulazio u Srbiju. Pri cemu ne vjerujem da bi ga debelo pritiskali da dokaze otkud mu.

A ako je zaista krenuo sa gutom kesa u dzepu pa ih nelegalno iznio iz Kanade, pa nelegalno unio u Bosnu, pa nelegalno pokusao unijeti u Srbiju. Onda je je on u najmanju ruku priglup.

zlatiborac
04. februar 2022. u 17.43
„Mislim da ovo nije korektno.”

Eh Markane, šta god ko mislio, doticni je učinio carinski prekrasaj,

Bilo da je iz neznanja, tj. neobavestenosti ili namerno,ne menja stvar.
Poznat mi je sličan slučaj jednog od poznanika izBosne koji je nedavno nosio povecu sumu gotovone sa sobom,a koja je premasila pomenuti iznos. Nije to bio samo njegov novac,već i svojih poznanika-prijatelja namenjen tamosnjoj rodbini. Davnih 80-ih jedan od srodnika moje supruge nosio sa
sobom 45.000 da kupi kucu i prosao. Uostalom onda su bila mnogo drugacija vremena opste carinske i bezbednosne kontrole.

Tih godina saobracao je JAT pa je carinska kontrola pri dolasku aviona
imala nešto više posla. Razlog? Nasa 'sljivka-mucenica' koja se i te kako osecala i privlacila paznju.
P.s. uglavnom u plasticnim kantama i flasama - čak do i preko 100L.
P.s.s. tada se moglo nositi 2x 30 kg. po osobi, + nešto sa sobom.
Profesor-Kanada
(Profesor)
04. februar 2022. u 18.19
Starac_Foco
(--)
04. februar 2022. u 17.42

Limit za iznosenje iz Kanade je 10 000 CAD u gotovini, a preko bankovne transkcije nema limita, možeš milion poslati.
***************************************************************

Kao i uvek, Starac Foco je 100% tačan.

Ako osoba u Kanadi uzme sa svoga racuna $10.000 ili veću sumu od 10K, banka, kredit unije, investment ili finansiske firme zakonski moraju da pripreme raport za državu.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
05. februar 2022. u 03.30
Možda ne zna poslati preko banke.
Mnogi navikli drzati u slamarici i
u gacama prilikom prelaska granice.
Mentalitet.
Nisu rekli celu pricu, Kanadski Medved
iz Bosanskim planinskih suma, zasao u Srbiju
sa 50.000 dolara, eura, nečega, svakako ne dinara, dinar nije trendy.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. februar 2022. u 05.15
Ja pozdravljam ama bas svakog ko izhebe sistem. Ono, to care, ako si. Bez zezanja. Svaki sistem. Pošto svaki sistem je toliko pljackaski, da svaka pljacka pljackasa nije pljacka, nego je herojsko delo.
*evo recimo zašto ne možeš da izneses preko deset soma, svojih rođenih, uzetih sa svog racuna, koje recimo možeš bez problema da odneses i deponujes na taj isti racun. Eventualno te pitaju - odakle ti, ti objasnis odakle ti (pretpostavka: sve belo, kristalno cisto legalno) - i dakle možeš da ulozis recimo pedeset soma, u roku od jako brzo, i onda dakle dok ih još sluzbenik nije ni odneo do sefa, kažeš, e aj' sad da podignem nazad 40 - to neće da može tom istom brzinom. -ajmo zdravorazumski - za koga tu navijate? ono, na kojoj strani je tu pravda, a ko koga tu dakle (putem sistema) zahebava?
Simo
05. februar 2022. u 08.19
Sale evo ti samo jedan primer,
U Kanadi lopov ako te napada bilo gde, naročito stare ljude u njihovoj samoci može traziti svasta ali ne i gotovinu jer to samo kriminalci drže koje kuda samo ne na sigurnom. Ni jedan lopov ne ocekuje da će uraditi velik posao ako mi ukrade novcanik.
U Jugoslaviji je takodjer narod drzao visak para u bankama sve dok nismo resili da se oslobodimo komunistickog jarma pa smo onda dobili Slobu, Dafinu, gazda Jezdu, staru i novu deviznu stednju.
Država je zaduzena za svaku egzestincijalnu sigurnost, a tu sigurno pripada i promet gotovinskog novca.
Svaka država stoji iza svakog izdanog centa i svaka siva ili undergraund ekonomija podriva sistem od kog mi ipak ocekujemo mnogo.
Promet kesom na Balkanu je ipak prevazidjena stvar.
Sa druge strane slazem se da svski sistem treba drzati na oku, ali ako si sa njim stalno u ratu slično kao u Srbiji onda nema druge nego cekaj da se ostvari san o dolasku pravog vozda iz naroda, slično verovanju u povratak Isusa Hrista koji će suditi živima i mrtvima, i njegovom carstvu neće biti kraja.
Starac_Foco
(--)
05. februar 2022. u 08.25
Ovaj je moguće izhebao sam sebe a ne sistem, kao i mnogi drugi koji bez ikakvog valjanog razloga ostadose bez legalno stecenih para. Taj koji ne zna da u danasnjem vremenu postoji legalan način da posalje koliko hoće legalno stecenih para (makar iz Kanade, ne znam za druge zemlje), ebi ga, sam pao sam se ubio, da je najgluplji na svijetu mogao naći nekoga da mu pomogne oko toga. Nešto kosta, ali zar nije bolje platiti manje od 1% tu transakciju, ili može biti 3% sve skupa dok jednu valutu pretvori u drugu (a ovo ga na kraju svakako ceka, ovde ili tamo), nego ostati bez 80% koliko su mu uzeli... Ja znam da to možda nije lako jer ako nema svoj racun tamo morao bi na racun nekoga ko tamo živi, a on možda nikome ne vjeruje ili neće da iko zna. No onda ide svjesno u još veci rizik da na...e iz bizarnog razloga.

Ali otkud mi znamo šta je tačno bilo. Onih koji tumaraju Balkanom sa kanadskim pasosem u dzepu i koji su se odavde vratili ili poluvratili ima poporilično. Sto bi bila iskucena mogućnost da je taj npr neki mafiozo koji živi tamo i pomalo valja razne prahove, pa ponio nešto efektive da ispati jal' supplier-e jal' boss-ove...

Što se tiče izhebavanja sistema. Pogresna ti je logika Sale, skroz. Takvih ima koliko hoćeš, i u tzv uredjenim državama kao ova. Ali evo kako to radi ovde.

Imaš npr one koji imaju razvijene manje porodicne biznise i već su kroz razne oblike imovine teski nekoliko miliona, preko 5, pa i do 20. Oni žive u kuci od bar par miliona, imaju nekoliko novijih skupljih auta pred kucom, imaju vjerovatno i stan ili kucu nedje u toplijim krajevima, itd. A uz zatvoreno jedno oko države, izhebu sistem tako da ovde prijave jako nisku godisnju zaradu koja u principu nije veca nego da su bili zaposleni kao da rade na kasi u samoposluzi, npr. Na šta porez skoro da ne postoji... Ostalo se ili sakrije, ili prikaze kao neki gubitak ili neka druga biznis zvrcka, i to tako traje i traje. Ponekad ih uhvate, u prosjeku jednom u 10 godina, pa im odrezu neku popriličnu kaznu, ali to je obično 5 puta manje nego koliko su u međuvremenu ukrali od države. I tako u krug.

E, evo konacno sto je to pogresno. Državi treba para koliko joj treba, i ona ima samo dva nacina da dodje do njih, oba nepopularna, porezom ili inflacijom (stampanjem). Sto joj vise gore opisani i slični njima ukradu (ukljucujuci velike koproracije koje takođe lažu i varaju), država samo prebaci taj manjak na ledja onih koji imaju nadprosjecnu zaradu ali nemaju opciju da muljaju, rade za platu. Ajmo nazvate te mucenike srednja klasa. Ili k'o malo iznad prosjeka srednje klase.

Ali takvih je pocelo da nestaje. Ubrzanim tempom. A kad njih nestane, ko će ostati da placa porez? Oni koji su već decenijama ako ne i generacijama na socijalnoj pomoći, ili oni kojima bog nije dao vispernost da rade neke bolje placene poslove pa ionako jedva sastavljaju kraj sa krajem uz minimalnu zaradu, ili lopovi? Nijedna od ovih kategorija ne placa porez ili placa vrlo malo. E zato ti ne valja logika. To je put u sunovrat.
Seeb-VN1700
05. februar 2022. u 09.13
Marko
„Mislim da ovo nije korektno.
Radi se o sirotinji, koja se snalazi, kako zna i ume.
Novac legalnim putem, ne verujem da može preneti, toliki iznos”
-

Pa nerazumijem šta tu nije jasno?
Svjesno se upustio u rizik i ko mu sad kriv?
Kažeš cariniku da nemas ništa za prijavit a imaš u dzepu 50.000 eura?!
Pa šta da mu radis da si carinik?

Imaš fino frmular napises da nosis 50.000 eura, i napises od kud ti te pare.. i šta je tu problem?

Ja sam kupio kucu u istri i otisao u moju banku i rekao mom bankaru da hoću da prebaci 110.000 eura na jedan inozemni racun.
Oni u Hrvtskoj mi rekli šta traba da navede da dobiju eure, da im na racun ne sjednu kune nego euri.
Danas uplaceno, sutradan već prodavcu sjeo novac i to u eurima.
Nije me to slanje novca kostalo ništa, ni centa.
Kasnije tamo u jednoj hrv. banci otvorio sam racun i odavde iz Njemacke da ne mrdam iz kuce posaljem pare iz moje banke na moj racun u tu hrv. banku i odavde internetom platim porez na promet nekretninama, rezije i sve šta treba..

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. februar 2022. u 09.53
Foco, ekonomija ne funkcionise tako.
taj tvoj mali zanatlija muljator - nije on ništa ukrao od države.

Pošto definicija kradje je: ti nešto imaš, ja nešto nemam, ja to na neki način uzmem, a ti to ne skontas (dok nije prekasno). Ili ako saznaš - onda me navatas, nalupas, po principu ud'rite lopova.
To je kradja. -uzimas nešto tudje, za šta se neko drugi znojio, bez prolivanja svog znoja i ulaganja svog rada (dakle zivota).
Ovaj tvoj nije ništa ukrao dakle od države - jer država ionako nema ništa. Država je organizovani sistem pljacke, koji prvo pljacka sve, dakle uzima - ili ti prosto receno - krade, a onda na pipeticu raspodeljuje opet nazad deo tog hajduckog plena (jer je hajducija - ako ne das svoje - na kraju dodje pandur sa pendrekom i smajserom - da ti otme tvoje - u ime naroda, a nije narodno - tvoje je, ti si se znojio, a ne narod, ni taj pandur, ni dzastin trudo (on se pogotovo nije znojio)) - a nemali deo zadrzi za sebe i taj organizovani sistem neradnika, mlatimuda, secikesa, razbojnika i tako dalje.
Uzgred, put u sunovrat, bolesnog i pokvarenog sistema, nije nikakav problem. I buy it. mada, ja sam nebitan, kao i svako pojedinacno od nas (na cemu se između ostalog i zasniva taj sistem).
Mada, ovo sustinski i nije pitanje - a i nepotpuna je prica, ako je uopste i tacna.

Lično, mislim da se ta neka sirotinja raja koja na tako glup način tu i tamo ostane bez dela svojih, teško zaradjenih novaca, boji da prijavi, zato što kad se malo procesljaju vesti, pa krivicna dela vezana sa koristoljubljem i lovom, neretko je poneko od umesanih - well - pandur. -pa kontam da je možda raji frka da prijave - bukvalno zi straha. Pri tom, ako je to neki jadnik, pobegulja, ono, jedva zivu glavu izvukao tamo negde iz bosne ili hrvatske, koji da nije otisao odatle nikad uzivo ne bi video pet 4wd-ova u ulici - njemu je pedeset soma na gomili mnogo vise nego nekome ko je ovde, recimo kupio gajbu u beogradu na vodi (pa čak i legalnim novcima). -i onda se ljudi bukvalno boje. ono za svoju glavu.
ne'm pojma.
Starac_Foco
(--)
05. februar 2022. u 12.26
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. februar 2022. u 09.53

Foco, ekonomija ne funkcionise tako.
taj tvoj mali zanatlija muljator - nije on ništa ukrao od države.

*****

Slazem se nije od države nego od mene. Država nema para dok ih meni ne uzme, a meni će uzeti vise zato što takvi ne placaju koliko bi bilo fer.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. februar 2022. u 15.37
Pa opet zamenjujes teze - taj nije ni tebi uzeo ništa. Nije njegov kadija, pandur, pendrek i smajser dosao do tvog dvorista, i rekao „simooo, izaaadji pred kucu, ako smeees... ...a i ako ne smees, ulazimo mi, da ti odnesemo i kucu i tebe...” - nego je državni kadija, i državni pandur. -koji, smajserom i pendrekom „oce svoje” - za koje se nisu znojili. Onaj batica muvator, tebi zutu banku ukr'o nije - samo dahijama nije dao harac u krvi. Vrlo je to bitna razlika.
Starac_Foco
(--)
05. februar 2022. u 17.35
Pa kome su drugom mogli ukrasti nego onima koji ne muljaju.

Impresija da podkradanje samo države i nikoga vise moguće, je logicka greška (logic fallacy). Jer država nema para sto ih nekom neće oteti. Ako smo nas dvojica poreski obveznici i ako im ti ne platis ništa, onda će meni morati oteti vise.

Pa da probam ovako. Vrlo pojednostavljeno ali možda upali.

Mi placamo porez na zaradu (zarada je bilo kakav prihod ukljucujuci i radnicku platu) koji samo zavisi od toga koliko državi treba para.

Recimo da je ovo neka mikro-država kojoj godisnje treba 200k u budzetu, a u državi živi 100 radno sposobnih stanovnika, tj poreskih obaveznika. Pretpostavimo da svi imaju isti prihod od 10 000 godisnje bruto.

Država bi onda racunala ovako: meni treba 200k za budzet, dakle svakom ću uzeti po 20% od bruto zarade tj 2000 po glavi, i eto budgeta.

Ali. Onda se među tih 100 poreskih obceznika nadje 30 muljatora koji prikazu prihod koji je samo 20% od stvarnog, tj 2000 na godinu a ne 10 000.

Dakle da bi država i dalje skupila 200k, ona uradi ovako:

Od 30 muljatora po 5% od 2000 to je 30*100=3000

Sto po 5%? Pa muljatori su skoro pa teski siromasi, njima se ne može naplatiti 20% poreza kao meni...

Dakle, u budzetu sad fali još 197k. Sto država onda obracuna ovako:

197k podjeljeno na 70 onih što ne muljaju = 2814 po glavi, umjesto sto bi bilo pravedno samo 2000.

E ako sam ja jedan od tih 70, onda su mi muljatori (svi zajedno) ocigledno ukrali 814 dolara. A pojedinacno svaki muljator mi je ukrao oko 40 dolara. Tako da je na kraju ispalo da je moj porez skoro 30% umjesto 20%, a njihov 5% umjesto 20%.

Ocigledno ovo gore nije neka teska matematika sa trostrukim integralima da se teško razume.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. februar 2022. u 03.11
opet si zamenio teze - nije ti muljator uzeo na kraju - uzela je država, a ti si se sa time slozio - nisi pokusao ništa da razoblicis siledzijski lopovski sistem. - ovaj je barem probao nešto - izmuvao je nešto i zabasurio. - ti - ništa. mislim, nemoj me pogresno shvatiti, znam ja vrlo dobro da je vrlo teško goloruk, ili sa prutom ubranim ispred zgrade sa zbuna krenuti na sablju i mitraljez.
Međutim, osnova sistema smo mi, mala raja, osnova takvog-kakav je - smo opet mi - svojim slaganjem sa sistemom, a sistem, ma koliko naoruzan, nije jači od nas - jači je -u našim pragmaticnim glavama, posto pragmaticnost kaže - evo ja sam drugi/peti/nebitno - ali-ko je prvi? (zato je sistem uvek tog prvog, koji podbunjuje rado vesao, ili podsisao malo dublje onom giljotinom).
drustva koja nemaju organizovan aparat prinude, sudstvo i zakone, nego samo moralne norme, su u principu drustva bez kriminala bilo kakve vrste. juesofa ili eu ili kina su recimo lepi primeri toga o cemu pricam - propisaano je maltene sve, do u milimetar - jer morala prakticno nema. ima ga, onako deklarativno, ali u stvarnosti prakticno ne postoji. uglavnom, nije ti mali dzastin muvarica dve ulice dalje problem, problem je dzastin ovaj sto je otisao na bezbednu lokaciju. mada, naravno, nije ni on - on je samo jedan od onih koji abjuzinguje sistem.
baci oko na ovaj film: https://www.youtube.com/watch?v=4n3txSCoKn0&t=3008s
ako skrcka link - THE SPIDER'S WEB: Britain’s Second Empire kod brata juchuba.
dakle, nije kostas palamudilis poslasticar iz peličan rapids-a problem jerbo je prodao pet baklava za cash otc - radje bi vid'o sa vlasnikom secerane ili sa vlasnikom vlasnika secerane.
Starac_Foco
(--)
06. februar 2022. u 10.47
Ispade da država kupi porez onako iz hira, može još se.

A inače sve bi funkcionisalo i bez poreza. Skole, vojska, policija, zdravsto, javni servisi, socijalne sluzbe, svi nivoi vlasti, penzije, putevi bi se pravili i cistili sami od sebe, itd, itd.

A posto je to tako, onda sam ja glup što se nisam izborio da državi ne dajem ništa. A muljator je genije zato što sjedi, gricka kikiriki i smije se budali, meni?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. februar 2022. u 15.23
Ona prva recenica je sustinski tacna - država pljacka, jer joj se može. Jer je raja ignorantna.
Evo, pazi sad ovo: - pre sto godina, imao si tamo neku kolicinu ljudi, i tamo neku kolicinu proizvodnje / gdp-a.
Danas, industrijska produkcija je tipa deset puta veca, stanovnistvo se nije uvecalo deset puta, motori koji pogone industriju nisu postali neefikasniji, nego bas naprotiv - energetski su efikasniji - dakle troskovi proizvodnje svega su manji nego tada, i kolicina proizvodnje je visestruko povecana. Standard raje - pa, onako - i ne bas nešto spektakularno (u svakom slučaju - ne deset puta). -takse haraci nameti akcize porezi i tako dalje - danas su veci nego pre sto godina. kako to? -a pazi, koliko god da raja muva - i naplata poreza je visestruko veca. evo meni iz srbije to nešto sto radim sa njima, nisu se zeznuli ni za jedan cent - vrlo uredno su uzeli svojih 30 posto. -al' javlja mi se da gazdama moje firme - paaa, u odnosu na koliko oni zarade - ni izbliza procentualno nisu ubacili u državnu kasicu-prasicu, a kamo li progresivno.
ako su svi o-kej - šta će ti policija? -drugi amandman je sasvim dovoljan ;) . ako su svi o-kej - šta će ti vojska? -da nisi možda krenuo malo u pljackicu / ili krenuo da organizujes malo vojsku da se branis od pljackasa? -da nećeš možda da upotrebis vojsku (sistem za da se branis od drugog takvog sistema, ili da zgromis drugi takav sistem, i opljackas ih) da zgromis recimo kamiondzije, koji pune budzet te države, koja iz budzeta placa tu vojsku?(npr).
mislim, naravno - ne ti, pricam „onako” - uopsteno. -al' sustina je, ako bih ja sada malo nagazio polemiku u smeru da eskalira, možda bi me na kraju oterao u pm. - a recimo mog gazdu ne bi. -iako ja recimo nisam poreski obveznik kenjade, a moji gazde recimo između ostalog jesu -i budi ubeđen da je njihov zaobilazak poreza visestruko veci od svih kafedzija koji ti prodaju gajbicu piva za kesovinu. (mislim da su akcionari mc.donell douglasa, i onog brodogradilista u njuportu između ostalog).
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.