Diskusije : Emigracija

 Komentar
Srpska Dijaspora
zlatiborac
31. januar 2022. u 20.50


„KAKVI SU FINANSIJSKI EFEKTI EMIGRACIJE

Živimo od izvoza dece

Novac koji emigracija šalje u Srbiju, paradoksalno, ”pomaže„ da se nacija ponaša neodgovorno prema sebi, svojoj deci i svojoj budućnosti

U Srbiji se često izražava nezadovoljstvo slabim učešćem emigracije u domaćim privatizacionim procesima. S druge strane, ni emigracija nije zadovoljna tretmanom koji u Srbiji ima. Nesporazum je logičan i nastaje uvek kada se u jedan surovo racionalan proces unose emocije i sentiment. Na finansijskom tržištu se promeće novac, a ne patriotizam i nostalgija.

Ako se privatizacija ostavi po strani i tajkunima, emigracija snažno učestvuje u ekonomskom životu Srbije. Kroz doznake ili u džepu, ovako ili onako, u Srbiju stiže izmeću 2 i 3 milijarde evra godišnje. Precizne statistike nema, postoje samo procene. Ovo je svakako više od onoga što Srbija dobija od investitora i donatora zajedno.

U ovom trenutku Srbija ima samo jedan ”svetski„ proizvod, a to su ljudi. Oni ulaze svuda i mnogo lakše od domaće robe. Kada pređu granicu, Srbi se ”unormaljuju„, zaboravljaju pogubne fraze tipa ”nisam ja učio školu da vama ovde…„ ili još čuveniju ”niko ne može da me tako malo plati koliko ja …..„. U emigraciji, Srbi se uglavnom ne žale – rade i štede.

Fenomen velike emigracije je u Srbiji odavno prisutan. U platnom bilansu ”stare„ Jugoslavije, doznake iz inostranstva bile su jedna od najvažnijih stavki i potpora. Kako je država bila ozbiljnija i dobro razumevala suštinu i sociologiju problema, za emigraciju se koristila kovanica ”radnici na privremenom radu u inostranstvu„. Jugoslavija se i vrlo aktivno opirala svakom pokušaju asimilacije Jugoslovena u zemljama imigracije, verujući, ili praveći se da veruje u njihov povratak.

U međuvremenu, broj emigranata je porastao, promenila se i njihova struktura, pa je među njima ogroman broj najbolje školovanih. Niko više ni ne krije da emigracija nije privremena, a nikoga, čini se, nije ni previše briga. Srbija nema pouzdanu statistiku, možda i bolje, jer bi precizne cifre bile poražavajuće.

Iza svakog odlaska i života u emigraciji kriju se lične drame, kako onih koji su otišli, tako i onih koje su emigranti ostavili iza sebe. To je teška, mučna ponekad i ružna priča – od toga se pravi lepa literatura.

Tema ovog teksta su finansijski efekti emigracije. Oni su fantastični, ili tako na prvi pogled izgleda.

Kada izvezete robu iz Srbije, u njenoj vrednosti je i ono što se moralo uvesti za njenu proizvodnju – sirovina, amortizacija mašina nabavljenih u inostranstvu, itd. Neto efekat izvoza je uvek znatno manji od vrednosti izvezene robe. Kada stranci investiraju u Srbiju, profit i paraprofit (plaćanja po osnovu licenci, tehničke ekspertize, nadoknada za upravljanje itd.) opet se vraća u zemlje iz kojih je kapital došao. Kada se Srbija zadužuje, kredit se mora vratiti, mora se platiti kamata i moraju se trpeti sva uslovljavanja koja uz to idu. Svega toga u doznakama emigranata nema. Šalje se ”čist„ novac, neopterećen troškovima, neuslovljavan bilo čime.

Na prvi pogled, sve izgleda idilično – da čovek poželi da se ovaj ”izvozni„ trend nastavi, a nastavlja se bez obzira na želje. Prednosti su višestruke i nisu samo ekonomske.

Odlazak u emigraciju smanjuje broj nezaposlenih u Srbiji, pa je statistika manje strašna. Politički efekti su takođe sjajni. Efektivno glasačko telo je suženo, a njegova struktura manje komplikovana. Kako odlaze najobrazovaniji, dakle i najkomplikovaniji, sve je manje teških pitanja, zahteva i očekivanja. Medijska manipulacija je time mnogo lakša i uspešnija. Nostalgični emigranti lakše opraštaju politička nepočinstva u zemlji matici i ne zanovetaju, sretni što imaju sentimentalno utočište.

Na političkoj i privrednoj sceni je manja konkurencija i manja gužva. Mnogo se više može dobiti sa mnogo manje kvaliteta – zgodno za one koji ne vole konkurenciju, a ako ćemo pravo, ko je voli.

Nažalost, ništa nije idilično.

”Rashodna„ strana emigracije je katastrofalna. Svaki emigrant je sa sobom odneo znanje koje su prethodne generacije finansirale. Deo ključnog kapitala male zemlje, a to je upravo znanje, tako odlazi zauvek. Otišao je kapital koji je najvažniji izvor stvaranja vrednosti. Kada bi valorizovali taj kapital, platnobilansne radosti doznaka bile bi manje. Srbija je na gubitku. Da je ta vrsta prihoda dobra, razvijeni bi već primenili isti metod, a Srbija bi bila puna Nemaca, Kanađana i drugih.

Odlazeći, emigratni nisu poveli i roditelje sa sobom. Sve i da jesu, nisu ih skinuli sa liste penzionog fonda, ili zdravstvenog osiguranja. Njihove troškove u zemlji neko mora pokrivati, a novac koji se rodbini šalje ne ide u kasu uzajamne pomoći, ni u budžet Srbije. Oni koji su ostali sada izdržavaju i svoje i tuđe roditelje, bar kada su penzije i zdravstvo u pitanju. Izdržavanih je tako sve više, a radno sposobnih sve manje.

S druge strane, tamo daleko, imigranti plaćaju porez i jačaju tuđe penzione sisteme, zdravstvo, školstvo itd., pomažući i sebi ali i onima kojima pomoć baš i nije preko potrebna. Lavovski deo onoga što imigracija stvara ostaje u zemlji imigracije i ugrađuje se u društveni proizvod tih zemalja. Samo mali deo stvorenog se vraća u Srbiju.

Otišao je i ”fertilni kapital„ da popravi natalitet onih čiji je natalitet ionako viši od našeg. Sve i da se natalitet ne popravlja, popravlja se odnos zaposlenih i penzionera u zemljama imigracije. Nije slučajno da mudri česi pozivaju mlade srpske stručnjake da se sa porodicama usele u češku. Neko mora nadomestiti nizak natalitet u razvijenim zemljama i uneti potrebni ljudski kapital. Ko će pomoći Srbiji?

Novac koji emigracija šalje u Srbiju, paradoksalno, ”pomaže„ da se nacija ponaša neodgovorno prema sebi, svojoj deci i svojoj budućnosti. Da ovog priliva nema, Srbija ne bi mogla imati tako ležeran odnos prema radu, platnom bilansu, zaduženosti i nezaposlenosti.

Taj novac ne ostaje u Srbiji, bar ne dok Srbija ima trgovinski deficit, a ima ga stalno. Srbija koristi taj novac da bi uvezla robu, platila kamate itd., pa se novac vraća odakle je i došao, pomažući proizvodnju zemalja izvoznika.

U ekonomskom smislu, gotovo je svejedno da li emigracija šalje Srbiji novac, ili pakete sa robom – efekat na domaću privredu je minimalan, izuzev što pokriva katastrofalne greške ekonomske politike.

Srbija tako nastavlja da živi preko svojih mogućnosti, finansirajući se izvozom dece – nekom vrstom konsenzualnog ”danka u krvi„ novog doba.”

Nebojša Katić
Finansijski konsultant,
London
----------------------------------------------------------

Clanak iznad o srpskoj dijaspori napisan pre dve decenije,
a reklo bi se; kao da je danas izasao na videlo dana...

P.a. 'nema odmora - dok traje obmana'!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. februar 2022. u 04.17
ovo je sustinski tačno. detalj koji je izuzet eventualno - jeste taj da ta lova dijaspore ne ucestvuje u budzetu. - to je u principu netačno, zato što sve sto oni koji prime lovu i potrose ovde - dvadeset posto, i to u jednom ciklusu prodaja/kupovina, t.j. u prvoj finansijskoj transakciji - otme država, a pdv navodno ide u budzet.
dakle lova koju raja drzi po slamaricama ne ulazi ni u kakve tokove. sva lova koja udje u bilo kakve tokove - dvadeset posto mazne država. (sto je fakat mnogo manje nego kada tu lovu ubace nazad u sistem oni koji su ovde zaposleni, posto su porezi i doprinosi tu i tamo 70ak posto prosecne plate -pa onda tek kad ti ocerupaju 70 posto - tipa na tvojih soma uzmu prvo 700 - onda kad potrosis tih soma, uzece još 200).

dijaspora, NARAVNO, ne može i ne želi da investira ovde, posto možda onaj prvi talas koji je otisao nije bio nešto specijalno obrazovan, možda nisu bili ni geniji, ali vala nisu bili bas ni toliko glupi - posto šta god sam ikada čuo, ovde, da je neko iz dijaspore pokrenuo neki posao - ako nije sa njima (komunisti, i stranke koje su proizasle iz njih i njihovog de-bea - a to su sve stranke) - u principu mu je izaslo na nos.
Seeb-VN1700
01. februar 2022. u 16.19
zlatiborac jedno pitanje ako može i vjerujem da ti možda znaš odgovor.
Zašto je hrvatska emigracija (mislim nakon 2.svj.rata) bila bolje organizovana nego srpska?
Hrvatska ekstremna emigracija je otvoreno bila i radila protiv Jugoslavije, i unatoc udbi i koje kakovim jugoslovenskim sluzbama uspjela se odrzat i bit kljucni faktor 90.-tih kod osamostaljenja Hrvatske.
Isto vjerujem da možeš potvrdit da „vani” među hrvatskom i srpskom emigracijom da je bilo druzenja i nije bilo neprijateljstva..?! dali je to tačno?

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. februar 2022. u 16.48
Pa kada ti vatikan organizuje begstvo, kao sto su organizovali pavelicu da zdimi u juznu ameriku, dakle kada ekipa koja je tada, a verovatno i sada - jedna od najimucnijih na planeti cuva ledja - nekako si organizovaniji nego kad si sam sa sobom.
Kapiram da je to jedan od osnovnih detalja. Pri tom je simpaticna hrvatska, u kojoj nemali broj ljudi i dan-danas nešto bas i nema preterano preterani problem sa ustašama, tim pokretom, tom ideologijom itd - a kada su oni bili hrvatska - ndh - hrvatska nikad manja, otprilike „pola hrvatske su dali italijanima” - samo da oni budu na vlasti. - toliko o njihovom hrvatstvu. (barem - kako ja to, kao srbin sa strane vidim).
-odradila bi njih udba vrlo strucno, otprilike kao sto mosad odradjuje njihove neprijatelje - samo da nisu imali ta i takva ledja.
Simo
01. februar 2022. u 18.17
U Kanadi sam bio u tri grada u Hrvatskim Crkvama i jednoj banket sali.
Svaka crkva je unutra imala hrvatsku zvanicnu kao i onu ustašku zastavu.
U banket sali su iznad pozornice visile slike sa Poglavnikom u sredini a sa strane Franjo, Starcevic i ostali. Sala je pre nekoliko godina renovirana i sve slike su sklonjene.
Sve njihove crkve otvoreno su negovale ustaštvo bez ikakvog ustrucavanja,
Ništa drugacije nije ni sa Srbima, U Hamiltonu imao Četnicki Dom koji nesmetano funkcinisao u vreme UDBe a pre desetak godina je porusen i na istim temeljima je sagradjena velelepna banket sala koja je radila punom parom sve do ovog nesretnog Kovida.
Onako svez iz Slobine Srbije bio sam iznenadjen kad sam u srpskim salama umesto navike gledanja Brozove slike sada imao priliku gledati cica Dražu.
Ono o cemu sogor zna mnogo cise je njihov suzivot i negovanje bratstva i jedinstva u to vreme.
Isto kao i Nemackoj tako i u Kanadi su bili na raspolaganju srpski, hrvatski i neizbezni jugoslavenski savezi.
Jugoslavenski klubovi su vazili za cinkarose i od njih su ultra nacionalisti bezali kao vrag od krsta.
Na obe strane bilo je vrhunske mrznje, ali i fer igranja na ringu.
U Kanadi i USA je za vreme Udbe doslo i do crkvrnog raskola na slobodnu srpsku pravoslavnu crkvu kaja nije imala autokefalnost i ogranak punovazece SPC koju su uvredljivo zvali komunistickom. Gradjanski rat i Patrijarh Pavle su pomirili ove podeljene Srbe na americkom kontinentu posle čega je nastupila ljubav slična onoj kao kad se rastavljeni supruznici ponovo nadju starom braku.
zlatiborac
01. februar 2022. u 18.32
Seeb-@, svojevremeno do dolaska u iseljenje pre pola veka, sama reč emigracija i tumacenje iste izjednacena je sa pojmom 'izdajnistva'.

Kada sam polazio u iseljenje, dato mi je na znanje da izbegavam
susrete i druzenja sa emigrantima; 'oni su slatkorecivi i vrbuju za uclanjenje u njihovu organiciju' bla bla bla. Toga nije bilo u Evropi koja je bila 'na pragu'.a gde se odlazilo u pecalbu tkzv. 'privremeni rad'. Kada sam ovde stigao, zatekao sam tri talasa emigracije.
1 t. ratna - koju su prvenstveno cinili ratni zarobbjenici iz Nemacke,
pripadnici JVO i običnih gradjana.
2 t. po ratni koji su ilegalno prelazili u Austriju & Italiju iz tkzv.
izbeglickih logora.
3 t. 'legalna' sa pasosima od polovine 60-ih pa nadalje.

Dok se 'pecalbari' u Evropi okupljali u tkzv. YU klubovima, ovde su
'emigranti' u okvuru hramova i domova koje su osnovali-izgradili stari
emigranti - neposredno posle rata.
===================================================================
„Zašto je hrvatska emigracija (mislim nakon 2.svj.rata) bila bolje organizovana nego srpska?”

Ne samo hrvatska već i svaka emogracija pod patronatom Vatikana, ima
potporu i privilegije po mnogim pitanjima, bez obzira na etnicku
pripadnost. Osim Hrvata i priličan broj Ukrajinaca-katolika tkzv.
'unijata', katolika; Kineza, Indijaca,Arapa,Filipinaca i Afrikanaca
iz nekadasnjih i sadasnjih evropskih kolonija.

===============================================================

„Isto vjerujem da možeš potvrdit da ”vani„ među hrvatskom i srpskom emigracijom da je bilo druzenja i nije bilo neprijateljstva..?! dali je to tačno?”

Naravno da je; em 'tačno' em ispravno. Utoliko sto smo kao narod po
mnogo cemu slični i upuceni na suzivot jedni sa drugima, a sto je
trajalo vekovima. Kada sam se doselio 'preko bare', moji stanodavci su bili Bosnjaci - on islaske vere - ona katolicke. Osim toga prvo
zaposlenje sam dobio posredstvom takođe od zeme islamske vere, a sa kojima sam i dan danas u vezi - kužiš?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. februar 2022. u 04.42
Simo, zaobilazis jednu izuzetno važnu stvar - kao filmovi veljka bulajica, i istorija pod josipom brozom, stavljas četnicki i ustaški pokret u isti kos - to su oni ekskluzivno losi momci, četnici na nasoj, ustaše na hrvatskoj strani - uz jedine dobre momke, jugoslovene partizane.
A to ne da nije isto, nego vrlo nije isto. Četnicki otpor je bio prvi organizovani otpor u slomljenoj - prakticno na tanjiru hitleru predatoj evropi (sa zadatkom osvajanja ruskih prirodnih resursa - zato su ga stvorili, zato su ujedinili celokupni ekonomski i ratni potencijal evrope sa jednim jedinim ciljem - osvajanje sssr-a).
Sa druge strane, ustaški pokret, kada im je data i država, je bio organizovani sistem terora nad politickim, verskim, rasnim, i nacionalnim neprijateljima. dakle sistem terora nad stanovnistvom.
U tom smislu - mogla je ta crkva opusteno da neguje ndh-ustašku ideologiju u kanadi - jer je, kao sto rekoh iznad, imala vatikan za ledjima - iako je ndh bila dakle zemlja gubitnica u drugom svetskom ratu, i podržavala je sve one loše stvari koje je nemacka cinila - dakle nemcima i nije bas bilo dozovljeno da najopustenije propagiraju ideje nacional-socijalizma hitlerovskog posto su izgubili rat, i placali su reparacije - ndh / hrvatska nije nikada odgovarala, čak je politickim marifetlucima podpala pod jugoslaviju - dakle zemlju pobednicu u drugom svetskom ratu.
Draža je dobio vrlo visoko odlikovanje od amerike (zanimljivo: brozov sud nije dozvolio to kao dokaz u sramnom politickom postupku, t.j. prekom sudskom postupku protiv brozovog politickog neprijatelja) - ante pavelic je sa druge strane bio predsednik zločinacke zemlje. srbija i draža nisu imali konc-logore, jasenovac i stara gradiska su bili u hrvatskoj, pod hrvatima i ustašama, a ne u srbiji pod četnicima. to su izuzetno velike razlike, i svako izjednacavanje te dve ekipe je relativizovanje stravicnog zločina pocinjenog od strane ndh.
Jako je velika razlika kada imaš organizovani sistem terora nad gradjanima u obliku (ndh) države, i kada imaš organizovane pobunjenike, ostatak nekog sistema (vojske kraljevine jugoslavije), gde su pojedinci eventualno pocinili i ratne zločine.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. februar 2022. u 04.57
Inače nikakav problem druziti se negde sa ljudima sa kojima delis isti jezik.
Pre dvadesetak godina, pijem pivo u budapestu u nekom kaficu, tu i tamo pun turista/stranaca - pored nas čujem dva momka pricaju, hrvati. - i ništa startujem ih - ono zdravo momci vi ste hrvoji - da, mi smo srbi iz bgd-a - oli popit' pivu sa nama? - naravno. - i ništa, fino se ispricasmo malo „kako sad kod vas/kako kod nas?” (tada još nije bila otvorena grana srb/hr kao sto je danas). sve ok. -vidim u ocima, normalni urbani momci, nikakav problem sto sam ja srbin, kao sto ni ja nemam nikakav problem sto su oni hrvati.
Pre nekog vremena, skoknem ja do drugarice u istanbul. Ulecem u auto put bez vinjete, nešto se iscimam/nađemneku kucicu, dal' je putar, šta je, da bi mi turcin pantomimom objasnio da ne može da mi proda vinjetu, jer je on tu noćnicuvar, al' da nije problem, nek' picim tako, sve kamere će me snimiti, pa kad odem gde sam krenuo, imam 2 nedelje fore da odem u postu, kupim vinjetu (sa koje će se odma skinuti ono sto bi se skinulo da sam je imao u startu), i onako odusevljeno mi objasni da on prati fudbal u srbiji, i da navija za novi pazar :)
Tu mi nešto bio zveknuo auto u sred crne noći:) -uglavnom, kad sam dosao po auto kod onog turcina, ulazi se u neki ogradjen prostor sa rampom, mali tu na ulazu kao e zdra'o vi, ja sam emigrant iz srbije, bosnjak, tamo iz oko pazara, ono osmeh od uva do uva - sve o.k. normalan deckonja.
Pre par godina u kini sedim pijem pivo prolaze neki momci čujem srpski, reko 'de ste braco na srpskom jeziku - oni ono kez od uva do uva, kao e a gde smo mi sad/koliki je ovo grad (crnogorci-mornari :) - stali tu blizu nas u luku chiwan (jedna od shenzhenskih), jel' velik? - pa kao nije mnogo, ima 14ak miliona, evo tamo ova ulica što se vidi početak vam je red-light ako ste tu krenuli - kaže on - a to smo već odradili :) :)
Nešto kasnije - odem da platim telefon u china mobile, čujem „nas” jezik, i obratim se momcima, reko' de ste turisti koji pricate srpski - onaj deckonja jedan onako mrznja u ocima do neba „nismo mi srbi, mi smo hrvati, i mi pricamo hrvatski” - reko' dobro buraz, nisam te lepo razgovetno čuo akcenat, ništa aj' cao... (pri tom govnarcic maleni mislim da je mladji od 20 godina (dakle ni u planu nije bio ni 91')..
tako da - sa normalnim ljudima, možeš normalno, ma ko da su, ma šta da su, i ima ih svuda. -opet, sa druge strane, ne manjka ni smradova mlaih i dzibercica - pa sad, ko šta trazi taj i nadje. ima svega, i za svakoga na ovome svetu. ničega ne fali.
Seeb-VN1700
02. februar 2022. u 07.52
Dobro to, nego meni su interesantniji oni „Četnici” i Ustaše„ koji su pobjegli od bravara.. i njihove kasnije aktivnosti.
Meni djeluje kao da su Ustaše znale i vjerovale da se bravareva Jugoslavija neće odrzat. A Četnici kao da su se pomirili sa time da do obnove Srbije neće doći.

Istina je da je hrvatska emigracija imala podrsku Vatikana, ali možda manje poznato imali su podrsku zapada, nato.
Naime prvo sjediste hrvatske emigracije bilo je u Parizu, gdje i sjediste Nato-a. Kad su Francuzi izasli iz Nato, Nato sjediste se preselilo u Brisel.. pa tako za njima seli hrv. emigracija.

Naime, hrv. emigracija je igrala na jednu mudru kartu, na kartu protiv komunistickog sistema u Jugoslaviji, i zato su dobili i imali podrsku zapada.
Hrvatsku ekstremnu emigraciju proganjali su i jugoslovenske sluzbe gdje su bili i Srbi i Hrvati.. dok srpske ekstremiste proganjali su samo Srbi.
I pored jakog ometanja i likvidacija od strene udbe, hrvatski ekstremisti uspjeli su u Austriji pripremit i u Jugoslaviju ubacit onu diverzantsku grupu od 11 ekstremista.

Tako da i za ulazak takove grupe gdje jugoslovenske sluzbe pojma nisu imale, kao kod dopreme oruzja u Hrvatsku i Bosnu u ovom zadnjem ratu..
Kad to sve covjek uzme u obzir dzabe potrosene pare na nekakove nazovi sluzbe..

Kažem malo mi nelogicno da grupa hrv. ekstremista koja je imala svoju državu samo neko kratko vrijeme.. bila daleko jače angazovana na rusenju Jugoslavije, od srpske ekstremene emigracije koja je imala iz sebe Srbiju kao jednu uglednu državu.. I logicki prije se moglo ocekivat da Srbija izadaje iz Jugoslavije nego Hrvatska, a pogotovo Slovenija, ako se uzme u obzir ko sa kime granici..

-”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. februar 2022. u 08.21
nasa emigracija nije imala nikada iza sebe ni jednu državu.
hrvati/ustaše su imali iza sebe jednu premocnu malu državu koja se zove vatikan.
ustaše dok su imali ndh, opet, imali su državu i državni sistem i sisteme, dok sa druge strane četnicki pokret ni u jednom momentu nije imao takve strukture iza sebe, nego samo ostatke vojne strukture, iz kojih su proizasli.
ni jedan četnik se sigurno nije druzio sa deklarisanim ustašom, posto je četnicki pokret od prvog momenta imao jasno definisane neprijatelje - nemce i italijane kao okupatore, ndh kao anti-srpsku (između ostalog) državu - koja je bukvalno terorisala srbe na svom podrucju, a od razdruzenja sa komunistima - i njih - komuniste, ideoloske protivnike (posto je komunizam/socijalizam ideoloski vrlo suprotan parlamentarnoj monarhiji).
možeš slobodno da pitas potomke, ili ako ima još i živih ljudi iz tog doba - tamo gde su komunisti ili ustaše terorisali (najcesce srbe) - četnicke jedinice su aktivno zastitile civilno stanovnistvo.
ona serija popularna otpisani / tihi i prle - tu je bilo i nekoliko istinitih dogadjaja iskoriscenih za scenarije pojedinih epizoda, samo sto te diverzije uopste nisu organizovali i izveli komunisti, nego četnici, srbi, oficiri kraljevske vojske, trenirani i obucavani u vojnoj skoli za takav vid dejstava. -ali eto, oslobodise tihi i prle beograd maltene sa dva p38, dva smajsera/automata m53, uz pomoć aljose majora gaspara vuckovica i pavla vujisica :)
zlatiborac
02. februar 2022. u 09.26
„Inače nikakav problem druziti se negde sa ljudima sa kojima delis isti jezik.”

Upravo tako Sale,

Ne samo jezik već i zivotnu sudbinu jedni pored drugih kroz vekove.
Ovo sto moj sogor 'ljuti Krajisnik' divani je nešto s`brda - s`dola.
Ili kako ti napomenu nešto u stilu scena iz 'Bulajicevih filmova'.
Emigracija u prekookeanskim zemljama (USA,CAN & AUS) se i te kako razlikovala od 'pecalbara' tkzv. 'na privremenom radu'. Dok su u EU
klubovi bili nešto sto i pupcana vrpca kod novorođenceta koje nije
prezivelo - ovde 'preko bare' se živelo punim plucima i okvirima duhovno etnickih zajednica. Ovde gde jesam samo jedan klub 'bratstva-jedinstva'. One 'vrhunske mrznje' koju moj sogor naglasava, naravno da nije bilo, jer gde je mrznja tu su i sukobi sa groznim posledicama.
Ono sto je Udba uopste cinila na svim prostorima, nije poteklo od naroda niti je pak imala svoje uporiste u narodu. Kao i ona ideologoja koja je nametnuta spolja. Ali su zato ostale posledice koje su još prisutne na svim prostorima bivše nam 'bratske'. Posle raspada iste, među emigrantima se nasli i sami clanovi-pripadnici udbe, ali ne kao ekonomski objekt-subjekt, već da izvuku žive glave od pajtasa iste fele. Neko vreme ovde pristigose i boravise biznismeni dinastije braca Karic. Osim njihA i kcerka privremenog precednika M.Marjanovica,onda
supruga izvesnog Legije - gdj-a Lukovic, otom-potom i još nekih koji
stigose sa nešto 'ustedjevine' da ne moraju biti podstanari ili pak
smesteni u državnim getho-udzericama...

zlatiborac
02. februar 2022. u 10.16
„Istina je da je hrvatska emigracija imala podrsku Vatikana, ali možda manje poznato imali su podrsku zapada, nato.”

Obzirom da clanice nato-a imaju svoje duhovno uporiste - centar u
tom istom Vatikanu, logicno je da će stati na stranu istih sledbenika.

Obzirom da si rođen i formirao kao licnost u HRV gde su bili pogromi
koje svet ne pamti, još uvek nema reci o holokastu na tom prostoru.
Čak šta vise, isti Vatikan je bio posrednik, u spasavanju istog poglavnika i svite, kojeg pocivsi bravar nikad nije potrazivao na suocenje.
Jedno pitanje: Dali si čuo za A. Stepinca? Ako jesi, zašto ga Vatikan
uvrstava - kakonizuje u sveca? Ako nisi - onda idemo dalje...
Seeb-VN1700
02. februar 2022. u 10.25
„Inače nikakav problem druziti se negde sa ljudima sa kojima delis isti jezik.”
-

Ako sa nekim narodima dijelis jezik onda dijelis još ponesto..
Druzenje je jedno a suzivot drugo.
Što se tiče NDH i Ustaša, vecina Hrvata nije bila za politiku ustaštva, ali svi Hrvati su zeljeli samostalnu državu.

Inače dolaskom u Njemacku i meni su pomogli bosanski muslimani.
Vecina tamo na Balkanu smatra druge narode u svom okruzenju manje vrijednima i negativcima. Svaki o svom susjedu misli negativno.
Nije to slučajno da nas na zapadu zovu primitivcima.
Kad se dva balknaca slučajno nadju negdje van balkana većinom se medusobno postuju pod uslovom da nisu iste nacije.
Sa ovim mladima danas ne znam, govorim o generaciji koja je odrasala na tarani i amprensupi..

-
Seeb-VN1700
02. februar 2022. u 10.40
Dali si čuo za A. Stepinca? Ako jesi, zašto ga Vatikan
uvrstava - kakonizuje u sveca?
-

Jesam čuo, ali se nisam nešto bavio time.
Koliko znam Hrvatska je htjela Stepinca uvrstit u svetce, ali Vatikan nije odobrio.

Imaju ljudi istoricari sa diplomama i doktoratima na obje strane, pa bi bio red da u ime diploma i doktorata, i plata za taj posao posteno kažu kako je bio.
Ovako još od Kraljevica Marka svako isprica istoriju kako kome odgovara.
Na Balkanu malo ko, od običnog automehanicara, limara, pravnika, sudije, politicara, vladara.. umije posteno uradit svoj posao.

Tako da za postene i vrijedne ljude tu nema mjesta, i zato dan danas mnogo ljudi odlazi sa tih prostora.. ali ne kao gastarbeiteri kao u vrijeme bravara.

-
Seeb-VN1700
02. februar 2022. u 10.50
Zlatibarac moram još nešto da te priupitam..

Obično kad je riječ o Hrvatima, oni rođeni u Srbiji ciji preci nisu nikad Ustašu ni vidjeli, u pravilu koriste priliku da uvijek istaknu taj dio hrvatske istorije i sve negativno šta ide uz to.

Dok oni Srbi koji su rođeni u Hrvatskoj i ciji preci nazalost dozivjeli taj dio hrvatske istorije.. u pravilu nikad ne pominju ustaštvo, niti nazivaju sve Hrvate Ustašama.

Samo primjecujem..

-

zlatiborac
02. februar 2022. u 13.14
„Koliko znam Hrvatska je htjela Stepinca uvrstit u svetce, ali Vatikan nije odobrio.”

Kao prvo Hrvatska htjela ili ne - se ne pita a još manje može utjecati
ko bi trebao biti svetac. Utoliko sto katolicka crkva po svom unutrasnjem biću,nije samo ekumenska kao duhovna vlast, nego je svjetska
sila. I kao takva ona ima svoje osobene ciljeve duhovno svjetske nadmoci
Njen politicki odnos prema državama i nacijama je drugaciji od ma koje
druge crkve. Ona je po svom unutrasnjem biću iznad-narodna, uz ili protiv narodna po potrebi svoje osobene politike koja ima samostalne
ciljeve. Po samoj svojoj osnovi ona narode,kapital,oruzanu snagu, politicke i drustvene ustanove smatra kao sredstvo za izvrsenje svojih ciljeva. Sem toga ona je po svom biću misionarna,aktivna borbena bila,
jeste i ostala. Paralelno tome kao i NATO koji je produzna ruka za
stvaranje NVO - 'Drang nach Osten' - kužiš? Oni nemaju drugih prostora
ka prosisirenju anglosaksonske imperije.
Ta ista danasnja Ukrajina je sto i nasa Krajina posle raspada Cercilove
tvorevine. I gde su danas? I nadalje iseljavaju 'trbuhom za kruhom'
kao loše sluge još gorih godpodara...
==================================================================

„Obično kad je riječ o Hrvatima, oni rođeni u Srbiji ciji preci nisu nikad Ustašu ni vidjeli, u pravilu koriste priliku da uvijek istaknu taj dio hrvatske istorije i sve negativno šta ide uz to.

Dok oni Srbi koji su rođeni u Hrvatskoj i ciji preci nazalost dozivjeli taj dio hrvatske istorije.. u pravilu nikad ne pominju ustaštvo, niti nazivaju sve Hrvate Ustašama.

Samo primjecujem..”
==================================================================
Ima tu logike,

Hrvati u Srbiji nisu doziveli ono isto sto i Srbi u Hrvatskoj,
niti se ikada osecali gradjani drugog reda. Dok su Srbi u Hrvatskoj
obezglavljeni,a prostori gde su bili vecina - ekonomski sasvim zapostavljeni i prepusteni sebi samima. Za utjehu nekima davali novcane naknade u 'borbi protiv fasizma' čega u Srbiji nije bilo. Kada sam ovde stigao pre pola vjeka,najviše iseljenika je doslo iz HRV & BiH. Ne samo Srba,već Hrvata i Bosnjaka.

P.s. daleko vise sam upoznao i stekao poznanika i prijatejstava sa
gore-pomenutima, nego ovima iz Srbije gdje sam rođen - kužiš?
Seeb-VN1700
02. februar 2022. u 14.00
Mogu da pricam o mom vremenu i o onom šta sam i kako sam ja vidio.
U vrijeme Jugoslavije kretao sam se u Hrvatskoj i pricam za Hrvatsku, recimo od nekih 100 direktora raznih fabrika i policijskih funkcija, najmanje 80% su bili Srbi. To samo u civilnom sektoru bez JNA, gdje je pretpostavljam 90% visokih oficira bilo srpske nacionalnosti.

E sad dal neko u Srbiji može da zamisli da im u privredi upravlja 80% direktira hrvatske nacionalnosti, nisam bas u to siguran..

-
Profesor-Kanada
(Profesor)
02. februar 2022. u 14.40
Zlatiborac, da udarimo brigu na veselje. Da li imate plan za
godisnji odmor ili specijalno putovanje.
zlatiborac
02. februar 2022. u 15.07

„E sad dal neko u Srbiji može da zamisli da im u privredi upravlja 80% direktira hrvatske nacionalnosti, nisam bas u to siguran..

Može, može sogore kak da ne? - sjecam ko da je jucer bilo:

Sad mo`s zamislit` jednog bravara koji je upravljao ne samo privredom,
udbom i JNA - već sudbinom cijelog pucanstva - 'majku mu biz`ju'...

zlatiborac
02. februar 2022. u 15.24
„ da udarimo brigu na veselje. Da li imate plan za
godisnji odmor ili specijalno putovanje.”

Ta dajte molim Vas profesore - gde Vi primecujete tamo neku brigu?
-;)

Ovdeka je reč-tema o smeni generacija u kojoj uglavnom;'sin uci oca kako se prave deca'.

Inače Profo FYI: na visegodisnjnem odmoru sam jednu deceniju i po.
;-)
Seeb-VN1700
02. februar 2022. u 16.16
Zlatiborac
„Sad mo`s zamislit` jednog bravara koji je upravljao ne samo privredom,
udbom i JNA - već sudbinom cijelog pucanstva - 'majku mu biz`ju'...”
-

Pa šta znam, bas me iznenadi :))
Pa nije valjda da mislis da je bravar bio Hrvat? ..još k tome Zagorac?
Pa gdje si u ono vrijeme mogao naći Zagorca koji bi bio u stanju naucit nekoliko jezika i još k`tome svira klavir?
Bas me nasmija :))

Pa koji bi to Hrvat izabrao sebi za glavni grad države Beograd?

Hajde Zlatiborac (umalo napisah Zagorac) malo promisli..

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. februar 2022. u 16.45
franjo tudjman bio direktor sd partizan (ili samo fk, zaboravih)...
broj hrvata i crnogoraca - direktora je bio neproporcionalno veci, u srbiji, u smislu koliko crnogoraca ili hrvata je živelo u srbiji. samokazem. a i oni ostali srbi - devedeset posto njih su bili yu komunjare - dok su hrvatske komunjare, uvek bili i ostali pre svega hrvati - i što se mene tiče - tu su bili i ostali bolji od nas. ne kažem da je to kako oni uopste dobro, ali je bolje. -mislim, onog crnogorca vaterpolistu su bacili u vodu u splitu, svake godine ponekom malo izgrebu auto sa sr tablama itd - u beogradu (i ni u jednom drugom srpskom gradu), još nikoga nismo bacali u savu, i ne kenjamo po cro autima kad ih vidimo. -stvarno po tim pitanjima, a u civilizacijskmo smislu nismo uporedivi - u nasu korist.

*u poslednje vreme nešto non-stop gledam na youtube emisiju nocna mora/zeljko malnar koja je isla u cro do 2010. - topla preporuka za siba - skontaces vrlo lepo gde su hrvati bili do tada - evo ja ti dajem casnu pionirsku, a i ovu običnu, ljudsku reč - nisu mnogo odmakli za ovih dodatnih 12 godina.
Profesor-Kanada
(Profesor)
02. februar 2022. u 16.45
Svima je poznato a je svirao komplikovanne kpmpozicije na klaviru.
Imao je casove klavira još kao dete. Vrlo dobro je poznavao nekoliko
jezika. Otac i majka nisu imali isto drzaljnstvo.
zlatiborac
02. februar 2022. u 17.12
„Pa nije valjda da mislis da je bravar bio Hrvat? ..još k tome Zagorac?”

Stovani sogore,

Nije da mislim niti pak izmišljam, takova je bila 'zvanicna' povijest
koja se pripovjedala - kako u moje tako i tvoje vrijeme. Ovo isto će
(nadam se) potvrdit` moj sogor - takođe Krajisnik-Banijac koji nosi ime
legendarnog heroja-brke Dubajica.
U onoj istoj Neovisnoj resavana je daljna sudbina cijelog pucanstva.
Prema tome; zašto u taj isti Beograd nije mog`o ili treb`o doći bilo ko pa i taj Hrvat kad je u pitanju bratstvo-jedinstvo? Čak šta vise izrazio zelju da tamo bude pokopan i u tu cast priredjen ispracaj kojeg svijet
ne pamti. Osim toga prelazis preko cinjenice da Srbija Danas ima Hrvaticu predsjednicu - kužiš?
:-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. februar 2022. u 17.21
a onaj milanovic u cro - jel' on bese srbalj as well?
-mislim, imali su i ameri afroamerikena za prezidenta, i šta bi? - ništa. prdn'o (madjar) pista, istvan, stevan takorekuci.
Seeb-VN1700
03. februar 2022. u 03.54
mudrijas
„onog crnogorca vaterpolistu su bacili u vodu u splitu”
-

Pa u Splitu će i svakog Dinamovca iz Zagraba bacit u more.
Inače u Istri svakodnevno možeš vidjet aute srpske registracije i niko ne obraca paznju..

-
Seeb-VN1700
03. februar 2022. u 07.22
Zlatiborac
„cinjenice da Srbija Danas ima Hrvaticu predsjednicu”
-

Pa kako ocekujes od nekog ko nezna dal je musko ili zensko, a da zna koje je nacije?

-
zlatiborac
03. februar 2022. u 08.23
'Pa kako ocekujes od nekog ko nezna dal je musko ili zensko, a da zna koje je nacije?'

Naprotiv - to je u sadasnjem dobu nešto sasvim drugo i opstepoznato.

P.s. danas ne mo`s razlikova`t tko je Ivica, a tko Perica - kužiš?
;-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. februar 2022. u 12.12
Pa istra, iako naseljena eventualno i hrvatima, nije hrvatska. to su na foru dobili od italije :) -devedeset i prve kad je komunisticki general gospodin tudjman navukao hrvate na volejcinu i gurnuo ih u ratni sukob, odziv za rezervni sastav mupa i zng u istri koliko se secam bio je nula. t.j. kad je krenuo da ih navlaci. takodjer, u zg-u je hdz popljugao poprilično fini kozni tompus ako se dobro i toga secam.
ps, to što će u more da bace nekoga ko je u fazonu dinamo, u splitu, ili purgeri nekog ko je u fazonu hajduk da bace u jarun/bundek - molim lepo - to su njihove unutrasnje stvari, i ne treba se mesati - ljudi imaju puno pravo da u svojoj kuci uredjuju stvari kako misle da treba. - ali prema gostu, putniku namerniku, lepo bi bilo da se ponasas onako kako bi voleo da se ponasaju prema tebi kada si ti putnik namernik negde.
Seeb-VN1700
03. februar 2022. u 13.21
ali prema gostu, putniku namerniku, lepo bi bilo da se ponasas onako kako bi voleo da se ponasaju prema tebi kada si ti putnik namernik negde
-

To su ponegdje na Balkanu samo zelje, čestitke i pozdravi..

Jednom prilikom, mislim da je bila Podgorica.. vidim na ulici jedan pjesak malo podalje i viknem „Hej izvini samo nešto da te pitam..”
Kad covjek obasuo paljbu na mene, da ovo, da ono, sve po spisku..i tako u tom stilu i ode svojim putem.
Ja stojim na ulici i pokusavam shvatit šta tu nije valjalo?
Kad naidje jedan drugi, i ja na brzinu „Hej stani samo nešto da te pitam?”
I covjek mi fino objasni smjer kud da vozim da bih nasao ulice..
I reko daj samo da mi objasnis neobičnu reakciju jednog prije tebe na isto pitanje?
Kaže.. ma pusti taj je sigurno neki iz Srbije.
Ja sad još manje kapiram, al hajde valjda to tako šta znam..

I ne znam bas sve razloge, ali uvijek kad se vracam za Njemcku, i svaki put pri ulasku kad predjem njemacku granicu imam neki osjecaj olaksanja, sigurnosti.. kao da sam nešto nelagodno ostavio iza sebe.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. februar 2022. u 13.33
ja kad idem u onom smeru. tipa kad vidim madjara ili hrvata, u principu podesim misaoni sistem na predrasudu - da je to mala dzukela iskompleksirana, i da ne treba da se nerviram za slučaj da dobiju neke lepe ideje za da me smaraju. ajd' slovenci su mi već manji smor, od njih bas nikad nisam ocekivao nikakvo smaranje, i onamo austrija/germanija, uglavnom su bile automatske grane, mislim da je dva puta bila posada ljudska, i bili su ekspresni, ništa smaracina.
tu i tamo kad sam pravio pauze po germaniji - njihova murija i carina, smarali su kamiondzije, mene su jednom merkali iako sam vozio nemacki auto/nemacke table, al su me iskulirali. -mislim, nisam sa njima imao neprijatnosti nikada, nikakve, ali su mi neprijatni kad ih vidim. ne znam kako bih objasnio. fazon, kad se vracam, tamo slo/cro ili kad sam isao na ovu stranu, onda hungarac - kad mi kažu aj' zdra'o - meni je onda nervni sistem totalno opusten - posto su meni nasi najokej, iz razloga sto su ljudi koji u najviše slučajeva pale mozak, i postupaju po logici i zdravom razumu - čak i ako ima neko glupo pravilo sluzbe koje nalaze i drugaciji postupak. (što se recimo u austriji ne desava - mozak - ništa, samo poravila i ajmo...). mislim, u krajnjoj liniji firer je bio austrijanac, i doneo je neka zanimljiva pravila, kojih su se i nasi bratski 'rvati prilično drzali u jednom momentu istorije.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.