Diskusije : Emigracija

 Komentar
Pozdrav iz Svedske..
sirchulle
(CAD Designer)
08. januar 2022. u 22.13
Eto da se malo javim, nije me dugo bilo. Tranzicioni period iz Nemacke u Svedsku, papirologija, novi posao i okruzenje pa dok se ne snadjes prođe vreme. Utisci su malo cudni, sve je slično samo malo drugacije. Hladno al' standard. Salim se, dosta toga je slično ali ima i velikih razlika.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
08. januar 2022. u 22.53
Svedska je jeftina.
skoljka1
08. januar 2022. u 23.01
Otkud ideja za Švedsku?
Podržavam promjene 👍
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. januar 2022. u 04.07
Pazi kad si mi jutros pao na pamet, i kao tamo ispod si se prijavio, i pomislih - kao sto sam i tad pomislio, ono iz maratonaca „zhiiiiv je!” - i eto te sad. Slučajno? - ne bih rekao :) :)
Aj', pa da se ne posmrzavas, ako treba onom mrezicom za leptire da lovimo de vitamin na terasi nekako, pa da spakujemo i da ti posaljemo :)
U svakom slučaju, ves'o i srećan bio u zivotu i u radu, a ponajvise - u 'ladu. :) , u nadi da je weather tu nešto malo simpaticniji od onog germaNjskog.
DarkBlue
(istrazivac)
09. januar 2022. u 06.00
Manje bi se zaprepastio da si otisao u Kazahstan nego tamo.
Mada, tebi nije za verovati kako god okrenes. Srećno u novom
okruzenju, kako god...
sirchulle
(CAD Designer)
09. januar 2022. u 06.42
@skoljka1: Ideja je vrlo prosta. Nema je. Nema posla u Nemackoj a u Svedskoj ima. Iz istih razloga sam i dosao u Nemacku iz Srbije...

@Sale: Hvala na lepim zeljama. Nalazim se Geteborgu, radim za Polestar (elektricni automobili). Sunca naravno manjka a i osetna je razlika u promenama duzina dana i noćimada nisam mnogo severno.

@DarkBlue: Mislim da je razlika između Svedske i Kazahstana drasticna. Svedjani nemaju Borata.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. januar 2022. u 06.54
Kad sam bio mali, rado bih kresnuo agnesu iz abbe, a borata ne bi ni sad ni tad ni nikad.
*možda da sacekas letnji period, kad sine sunce, možda se ipak lokalni boratovixsseni razmile po kraju :)
** super, znaci burgijas sad po firmi, i dolazim veliki elektronicar ja da sljakam tu, i da još vise očajavam zbog zime.
Seeb-VN1700
09. januar 2022. u 07.15
sirchulle gdje si kuco stara :))

Dobro si ti to i na vrijeme uradio, i možda momentalno najbolju državu izabrao. I Norveska je tu, ali Svedska je bolja.
Da se bavis gradjevinom bilo bi lakse, lakse u danasnje vrijeme.
Ali autoindustrija na Zapadu je u fazi raspada sistema.
Ovdje u VW je pravi haos što se otpustanja radnika i prenamjene prizvodnje tiče. Jedan sto radi u VW kaže da se sad radi uglavnom na razvoju par luksuznih modela.
U Njemackoj je autoindustrija (bila) glavni motor privrede.
Bilo kako bilo kad drugima bude loše, u Svedskoj će bit manje losije.

Bio sam u Svedskoj na ribolovu..i tako to. Nemam ništa negativno za reci osim hrane, hrana im drugacija..

-
Simo
09. januar 2022. u 08.13
Welcome back!
Iz Kanade kratak raport.
Jucer -17c sa već tradicionalnim suncanim danom.
Danas 3c sa kisom i susnezicom.
Sutra konacno stize prava zima sa -20 preko noćia
preko dana opet ultra plavo nebo.
Kanadska vlada razmišlja sa uvede obaveznu vakcinaciju.
Razlog je sto manje od 10% ne vakcinisanih ugrozava
zdravstveni sistem a bolnice su pune vakcinisanih..
Mnogo stosta drugog je kao u vreme Milke Planinc.
Novih automibila uglavnom nema na trzistu, za sve se uglavno ceka
kao nekad za stojadina. Dilerski auto placevi koji su ranije bili zatrpani novim automobilima sada zjape prazni.
Masinu za sudove koju sam kupio prošlog leta naravno još uvek nisam dobio.
Zvanicna inflacija za 2021 j3 4,7% a cena nekretnina je otisla oko 28%
dok cena hrane i preko 30%. Kamata je i dalje istoriski niska.
Gotovo svi vlasnici kuca su milioneri u CAD.
Penzije su povecane za tačan iznos inflacije, a minimalna satnica $15 ili e10.
Welcom to Canada ko želi.
sirchulle
(CAD Designer)
09. januar 2022. u 08.40
@Seeb: Pozdrav Seeb. Ja cekao, cekao da se Nemci dosete pa da pocnu međutim nikako da pocnu. Svedska je već jedno godinu dana u opticaju bila i ja sve odlagao pa odlagao i kad je djavo odneo salu dodjem ovde u Avgustu. Pošto je svedska autoindustrija uglavnom kineska posla ima jer su prilično odmakli sa elektrovozilima. Dokle će biti to niko ne zna ali za sada ima. Pošto imam još uvek kontakte sa BMW okruzenjem stvari nisu ni malo ruzicaste. Najgore je sto ima mnogo posla ali za malo radnika. Sve je otislo nizbrdo. Ne znam šta se desilo sa Nemcima u međuvremenu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. januar 2022. u 13.58
Mene i dalje nervira to što je ama bas svugde na svetu regular-Joe toliko glup, da sto ga vise ojarmljuju - on je sve vise sprovodnik, sto uprezanja tog samara, sto tovarenja na isti...
Ono kad bora stjepanovic u ko to tamo peva kaže „zaustavite autobus i sve nas pretresite”. -pa jbmtimajku, crk'o dabogda od jektike, k'o sto i 'oćeš -idi kevu svoju pretresi... :)

*dok si bio o'cutan, odgledo sam prakticno celog sadgurua (nema šta, gledao je covek oshoa, i slusao alana wattsa i krisnamurtija, recimo), i najbolji su mi bili oni jogadzije tibetanci po nepalu sto su izbeglice - onaj batica sto je rekao, parafraziram „ doslo je vreme da i ja umrem, a onda me je dalai lama zamolio da ne umrem, posto sam ja jedini batica koji praktikuje tu jogu koja je bila kod mog ucitelja, i onda sam mu rekao, dobro ajde, evo pozivecu do stote, (još 20), pa ćemo videti dalje...” -i umrede covek od smeha. ps. nije doziveo 100, umro je ranije :)
Smislio sam gomilu koNpozicija, nisam se još namolio da savladam logic i cubase, pa da to makar demo-snimim. ako dozivim proglasavanje zdravljeta, skoknucu malo do antwerpa do drugarice, pa mo's se nađemonegde na po' danske, ponesi tamburu, pa da tandrljamo malo :)
Da, kinezi su iz fazona da u gradovima zahebu sus motore. „Kod nas” tamo u shenzhenu, kad sam otisao, trebalo je te godine da ceo gsp bude na elektro-pogon (nije - sledeće su to realizovali), hiljadu i nešto linija ima gsp :). Evo sad gledam, kaže net da su svih 16k gsp buseva po gradu elektro... -tesla tamo kad sam bio, fazon „dobar dan” - pri tom sve skuplje nego u eu/usa kol'ko nećeš...
skoljka1
09. januar 2022. u 23.28
Stručno mišljenje please: Šta misliš kakav je ovaj novi VW ID.4? Danas probala da vozim i odlucila da se stavim na listu čekanja, kažu za godinu i po dana stiže;(
Plusevi: Nije preskup, ima 4WD, električni i to je ono sto mi treba.
Još ću da probam Hyindai Ionic 5. Tesla mi je preskup.
sirchulle
(CAD Designer)
10. januar 2022. u 01.22
Strucno mišljenje o elektricnim automobilima je vise nego nebitno. Ko još uvazava bilo cije mišljenje? Agenda je da se sve to gura pa kome dosadi on poklekne. Elektricni automobili nisu problem. Problem je jeftina a cista energija. Nje nemamo. Opet je sve totalni reality. Baterija je skupa, teska, sporo se puni, slab joj je domet, nestabilna energija a zagadjenje proizvedeno jednom baterijom daleko nadilazi zagadjenje izduvnim gasovima pogotovu danas kada su dizeli i benzinci drasticno smanjili emisije stetnih gasova. Nemci zatvaraju još tri preostale nuklearke a Francuzi grade još nekoliko. Ko je tu lud? Neće zagadjenje preko nemacko-francuske granice? Nemci zato placaju najskuplju struju na svetu a ići će još gore. Ne verujem i da mnoge druge države raspolazu strujom tako da je slab konj na koga se autoindustrija kladi. Drugi problem je i transportna mreza. Kada se energija koja se dobija sagorevanjem goriva preusmeri preko mreze za elektricne automobile biće cupavo. Mocicemo da vozimo ali nećemo moći da kuvamo jer zamisli koliko ringli na sporetu moras da pogasis da bi vozio elektricni automobil.
Ako je već neizbezno da se ide na elektricne automobile mislim da Nemci tu nisu bas najsjajniji i da su se prilično uspavali.
prekodrinski
(Å¡loser)
10. januar 2022. u 04.05
Da,Sirchule, cudno je sve to, nema prave strategije.Iako bi recimo, gas, bio možda nekakvo prelazno rešenje. Rezerve su velike, i još se povecavaju.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. januar 2022. u 05.18
Sve te loše stvari su ustvari dobre stvari, jer neumitno vode ljudsko drustvo ka hard-resetu, koji je potreban, paaa evo već nekih dvestotinak godina sigurno, a vrlo moguće i nekoliko desetina-hiljada godina.
Meni su super likovi koji su onako generalno vrlo velikog opsteg neobrazovanja, pri tom to formalno obrazovanje im je neko „ništa”, tipa gimnazija - znaci isao sam u skolu za ništa, pa ni o cemu znam (ne znam) podjednako nimalo... - i sad kad takav neko krene da mi prica o emisiji će o dva i kako su elektricna vozila mamara i buducnost. - i onda ga zamolis da ti napise prostu hemijsku formulu gorenja benzina/nafte/tng-a, lignita, antracita i tako dalje - odgovor je otprilike „glp”. kako radi katalizator na sus motoru? - glp. kako radi sus motor? - glp. o.k. kako radi jednosmerni motor? a polifazni? - glp. i tako to. - ali on/a ZNA da je to buducnost. kako se proizvode baterije za te automobile na strujicu? paa.. aha. o.k. -fala kume, ne bih te vise zadržavao.
Kljucno je sto ranije skontati da je neko budala, tako da se u sto ranijem momentu komunikacije dodje do te tacke „o-kej lafe, ne bih te ja vise zadržavao”
zoxthegreat
10. januar 2022. u 08.47
sule da si bio hrabriji sada bi tri imao koreanke za masazu
hteo sam reci ako si imao sansu za koreju trebao si otici
pre nekoliko godina
sirchulle
(CAD Designer)
10. januar 2022. u 11.23
@zoxthegreat: Ima jedna odlicna pesma od Psihomodopopa (ko je slusao YU rock muziku) „Ja volim samo sebe” i jedan dobar stih tamo:
„Ja ne trebam pilule da bi mi bilo bolje,
Ja ne trebam žene da me zadovolje, jer
Ja volim samo sebe, svog jedinog sebe...”
Tubby
10. januar 2022. u 14.51
sirchulle ... ne kaže se iz Svedske nego iz Svecke.

*** MNOGO mi je drago da te vidim i drago mi je da si, ako ništa drugo, razresio problem oko zaposljavanja. imaš moj imejle i ako se zaželiš nekog dobrog BTLG znaš već u kojoj crkvi se treba pomoliti.
Seeb-VN1700
10. januar 2022. u 15.19
Pa kažu da za par godina (2030.) neće bit privatnih automobila.
Sa tim pametnim tel. vidis gdje u blizini stoji neki slobodan auto, odes i na vjetrobranu auta skeniras telefonom onu digitalnu naljepnicu i time dobijes na posudbu auto. Vozis kud trebaš i tamo ostavis za potrebe drugih.
Time će se možda rijesit gradske guzve i zagadjenja.

Kažu da je buducnost ipak u autima sa unutrasnjim sagorjevanjem. Iako vrlo komplikovan po svojoj konstrukciji ipak se takav motor dokazao kao jeftin, pouzdan i dugotrajan. Nafta i benzin su još uvijek jeftini ali su veliki zagadjivaci. Rjesenje je kažu sinteticko gorivo. Takova goriva eksperimentalno već postoje, tj zagadjaju 0,0 %.

Ali kako stvari stoje malo kome će bit do auta, a neće im ni trebat.
Mnogo ljudi će ostat bez posla. Sad bas na povratku kuci slusam radio i još dvije vece firme na sjeveru Njemacke radi korone proglasile bankrot.
Sa ovim obmanjivanjem sa koronom ljudi neće ni shvatit šta ih je snaslo. A na ulicu neće smjet, radi opet korone.
Banke još uvijek dijele kredite i sakom i kapom.. a u pozadini raspad sistema.
Oni koji žive na selu ili imaju neku bašticu i par kokosaka.. i tako to.. imaju velike sanse da iz daljine gledaju na desavanja, proteste i sukobe u velikim gradovima..

Kina je izgleda po mnogo cemu kao neki test prije nego se primjeni na ostali svijet.
U Kini (radi korone) ne smijes napustit kucu ili stan. Ekipa ti donese sledovanje hrane po broju clanova i ostavi pred vratima. Doduse paketi hrane su besplatni.. Situacija da imaju vrata i prozore bez gvozdenih resteki, al nikom ne pada na pamet da bježi :))

-
zoxthegreat
10. januar 2022. u 20.04
sircule nisam siguran da si me bio razumeo
hteo sam reći da bi već bio na dobroj poziciji u koreji vise godina
ali izgleda da ti vise volis svedjanke nego koreanke :)
jer da nije tako kakva je razlika voleti samog sebe i da si na severnom polu.

drugo, kao nema posla u nemackj a ima ga u svedskoj a sve je to isti q?!
ma ne sule, u nemackoj nisu hteli da te zaposle, bio si na nekoj crnoj listi kao sto sam ja u americi gde zaposljavaju uglavnom indijce. zaposljavaju u druge a među njima i srbe samo to mnogo teze ide. indijac dobje posao rutinski skoro isto kao kad ode
u prodavnicu da kupi nešto.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
11. januar 2022. u 07.40
sibe neće se rešiti ništa na taj način. bio sam u kini, tamo imaju na tu foru bajsevi (ofo, mobike itd), pa sad da ne kopam slike…
hipoteticki ti sa mesta a, dolazis na mesto be, na posao recimo, gde nema javni prevoz masovni, kod mene u komsiluk. ostavljas to vozilo, meni recimo radno vreme sat kasnije od tvog, posto nema javnog prevoza, i ja uzimam to vozilo, i odlazim na sljaku. tebi cin-cin, gotov radni dan - hop ti napolje - nema ga auto, dok ga ja ili neko drugi ne vrati. itd.
ovo ostalo, u principu delim dobar deo mišljenja.
*nije mi niko od ekipe u kini prijavio da donose klopu na gajbu, čak ni kad je bio najljuci lockdown, nego je mogao po 1 clan kuce jednom u dva dana da ode do prodavnice.
skoljka1
11. januar 2022. u 14.42
Isto tako problem sa sharing je sto nije svagdje gustina naseljenosti takva da dozvoljava ovo. To može samo u veliki centrima. Ako kreneš u predgradja već postaje teze, tako da ne vidim da će svuda da zaživi. Ovdje je to već dosta popularno Al samo u centru.
Profesor-Kanada
(Profesor)
17. januar 2022. u 11.01

Sirchulle, Pozdrav is Kanade. Inteligentne osobe kao Ti se vrlo
lako i brzo adaptiraju novoj sredini.

pravda_i_istina
22. januar 2022. u 19.58
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.