Diskusije : Emigracija

 Komentar
SRB: kvalifikacija i vrsta obrazovanja
santa
02. decembar 2021. u 11.59
Interesantnw promene i 'zvanja' skolskog obrazovanja u Srbiji:
Kako se sve to odnosi na potrebe trzista gde smo danas?

http://noks.mpn.gov.rs/sr_lat/uporedna-tabela-nivoa-kvalifikacija-i-vrsta-obrazovanja/
santa
02. decembar 2021. u 19.43
@Marko:

Ovo postavljeno nije o 'samo o Americi' već nešto sto mora da je tebi bolje poznato nego meni, a možda i nkim drugim penzosima, pa nam reci kako se po tom obrazovnom sistemu nasi snalazi na zapadnom trzistu rada?

Hvala.
vodena
(*)
02. decembar 2021. u 20.00
Ja nisam sigurna da se naše obrazovanje ikada stvarno prilagodjavalo trzistu. Islo se po nekom sablonu, ruskom veovatno, i ni broj studenata na fakultetima a ni sami programi nisu bili naročito planirani. Čak mi se čini da su programi srednjih strucnih skola bolje osposobljavali ucenike za buduce poslove nego sto su to cinili fakulteti i programi na njima.

Jedna prednost koju vidim npr u svom i skolovanju generacija pre mene je sto je studiranje bilo skoro iskljucivo na državnom nivou i (bar po mojim saznanjima) nije bilo kupovine ispita a naročito čitavih diploma. Kupovina diplome je npr mojoj generaciji bila nepoznat pojam, čak ni u razgovoru. Bilo je odredjenog ponosa u osecaju da si student koji posteno uci i polaze ispite i nije se sa velikim simpatijama gledalo na one za koje se sumnjalo da suvise koriste veze. Moj otac je bio na vrlo dobrom polozaju u toku mog fakulteta a to se na meni nigde nije moglo primetitti. Bila sam najobičniji student kao i svi ostali, isla na predvanja sa rancem na ledjima i uredno polagala svoje ispite. Danas mi se čini da je to jako poremeceno i da je cilj samo dobiti diplomu, dok taj neki unutrasnji osecaj zadovoljstva kada polazis ispit od 600 strana mladima vise nije bitan a možda ga gledaju i kao bespotrebno potroseno vreme.

Međutim, ako se opet vratim na osnovnu temu a to je da li je sve to imalo svrhu u smislu sticanja pravih znanja i vestina - to ne mislim. U nauci, medicini, inzenjerstvu, psihologiji mi smo uvek kaskali za svetom, ma u šta da smo želeli da verujemo. Fakultetski programi su nam uvek bili zastareli, prepuni neke teorije i zahteva za memorisanjem hiljada i hiljada stranica u toku studija (koje naravno zaboravis kako izadjes sa ispita), mnogi tehnicki fakulteti nisu imali pratecu industriju gde bi se stecena znanja primenjivala, itd. Istina je da su određeni fakulteti priznati u svetu ali svi mi koji smo dobili ekvilavenciju u Kanadi (a verujem i u mnogim drugim zemljama) smo većinu pravih vestima vezano za koji god posao da radimo naucili ili usavrsili ovde, a priznanje tog nekog fakulteta nam je samo otvorilo vrata da uopste dobijemo tu sansu.
santa
02. decembar 2021. u 22.49
ISTORIJAT I STRUKTURA BOLONJSKOG PROCESA

KO SADA UČESTVUJE U PROCESU?

Nakon Samita ministara u Bergenu, 45 zemalja učestvuje u bolonjskom procesu. To su:

od 1999. godine: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Island, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo;
od 2001. godine: Hrvatska, Kipar, Lihtenštajn, Turska;
od 2003. godine: Albanija, Andora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Rusija, Srbija i Crna Gora i Sveta stolica;
od 2005. godine: Azerbejdžan, Gruzija, Jermenija, Moldavija i Ukrajina.

http://bolonjska.50webs.com/Istorijat.html
Simo
02. decembar 2021. u 23.19
U potpunosti se slazem sa gore iznesenim.
Bio sam Bg. student uz rad, i nikada neću zaboraviti frustraciju oko
glavnog predmeta kojeg je predavao matori profa inače po zanatu smo već bili kolege jer je on dosao na profesorsko mesto sa posla kojeg sam ja kao njegov student već radio.
Bio je okoreli rusofil i forsirao vezbe na samo njemu poznatim nekim ruskim uredjajima koji su odavno imali status muzejskih relikvija.
Mi smo već uveliko radili sa skupocenim najnovijim tehnikama koje je on nerazumno ignorisao i tako nas jednako udaljavo od dnevne realnosti ili bilo kakvog futurizma.
Znali smo se malo i buniti jer smo bili zeljni usavrsavanja, a ne da nam prica bajke, međutim nije islo. Nas nekoliko studenata uz rad bitno smo se razlikovali zbog već stecenog iskustva od od onih redovnih sa kojima smo slusali sva predavanja. Na njegovim casovima previse sam imao osecaj da sam zalutali covek iz buducnosti koja mog profu ne interesuje jer on živi u proslosti od bogatih uspomena iz svoje karijere.
Imajuci već iza sebe adekvatno obrazovanje veoma strucne petogodisnje skole i posao u firmi moderne tehnologije dopunsko obrazovanje i mahanje diplomama nikad nije bilo na odmet već naprotiv nedvojben izazov. O Marksizmu i Odbrani nebi ovom zgodom.
Rat je učinio svoje nismo stigli do diplomskog iako smo većinu pregurali.
zoxthegreat
03. decembar 2021. u 00.38
a koje se to obrazovanje prilagodjava trzistu, americko po santi?
pa sanjo nije hteo da zaposli nekog sa phd in mechanical, kao nije znao da barata sa cnc mashinom a taj zahtev i nije bio u pišu posla.

americko obrazovanje je biznis i soft power

pa meni djubrad ne prizanje njihove skole ali to je već druga
prica.

što se tiče srbije, bolonja je upropastila staro obrazovanje koje je bilo potrebno malo promeniti.

pre 50 godina sredjnja skola je bila dovoljana za neki poslic
danas fakulteta neki put i doktorat nije dovoljan

inače poslodavci u svetu ne priznaju obraazovanje nego kao to
„šta zans da radis”
i onda imaš da phd dick renta stanove mexisosima ili bavi se politikom kao dean

inače još jedno poredjenje srbija amerika: treaba veza u srbiji
a u ameriki ne treba kad bi se zahjebavali.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. decembar 2021. u 02.08
Spandjam se ja svojevremeno sa sada diplomiranom medicinarkom. I zagorcam joj zivot do te mere -da je i zavrsila fax.
Iiii tako, pricam sa njom i u prvoj polovini njenih stidija vise godina pre našeg druzenja dakle - spandja se ona sa jednim profom. -ono klasika, stara drtina, zivotno iskusan, tu i tamo pri lovi, i nešto malo sarma - 20godisnje devojce je „pis of kejk” za takvog jednog, da se ne lažemo. - i dakle paj' sad: ode ona na ispit - koji drzi, naravno, prijateljica tog profe - i uzme pitanja, i skonta da ne zna tipa dal' jedno dal' dva - i vrati listic. -i ova profanka upali, pa ne može to tako, ovo nema smisla, to se ne radi tako - ono žena pizdi/urla. -„ta moja” - kao wtf jbt - pa vratila sam pitanja, ono neću ni da pokusavam, šta da smaram i sebe i nju kad ne znam pitanje, u cemu je problem... i ništa, ode ova kuci - i skonta da joj je ova dala recimo sedmicu.
Hop - kaže ona „tom njenom” - i on kao - pa ja sam koleginici rekao „e imam jednu malu - aj ako malo zapne... - al' nisam joj rekao da te pusti” - i kao ...ite se i ti i tvoja koleginica.
-naravno, tu i tamo devojcurci polozise ispite na tako te neke nacine. -ona je kod tog njenog, barem mi je tako rekla - prvo polozila bila ispit, pa se spandjala sa njim.
i tako još nekolicina prelepih prica vezanih za klinicki centar/medicinski fax...

ta „bolonja” - recimo univerzitet u bolonji NE radi po bolonji - gled'o ja nedavno jednog našeg profu - koji je bio bas tamo na tom univerzitetu :)
sam način obrazovanja kad sam ja isao u skole i na fax - je bio bolji - dakle taj sovjetski način je dobar/superioran u odnosu na ovaj zapadni. -dakle da student mora da ima kontinuirani tok misli na datu temu, i da je sposoban da odgovori na unakrsna ispitivanja.
dok ovaj drugi način je neretko u startu matematicki moguć, čak i ako nemas nikakvo znanje - tipa kao ona pitanja iz kviza milioner - matematicki sa nula znanja postoji mogućost da resis svih 15 ili koliko već ima pitanja.
međutim, plan i program, a i oprema, slozio biH se sa tim - su uvek bili daaaleeeeko iza zapada recimo. ne bi me cudilo da u tesli i dan danas u onim labovima imaju onu opremu koja je bila vrlo matora kad sam ja isao u tu skolu, ili tamo na visoj et. i na faksu.
Pa mislim, šta reci o obrazovanju, kad je ovde na dnevniku vest, kad neka nvo, ili neka nasa politicka stranka, otprilike poociste radne stolove u nekoj firmi - i poklone racunare nekoj skoli.
simo, a pazi ja - kad sam poceo visu el. tehnicku: odbrana i zastita, marksizam/sociologija (nešto tako, zaboravio sam), politicka ekonomija. - vrlo vrlo vezano za struju, elektromagnetno polje i silu i tako dalje :) :) :) (tri toootalno nebuozna predmeta, i svaki faks je imao barem dva, a verovatno i vise od tri). doduse, ajde, odbrana se pokazala kao dobra - posto nam je ta neka tematika koja se tu izucava vrlo isla od ruke u poslednjih stotinak godina. t.j. poslednjih 700-800 godina..
inače ni srednje strucne/zanati/realni poslovi skole, a ni faksevi u jugi nisu imali ni plan i program po realnim potrebama privrede i ostalih segmenata drustva, a ni brojke.

ovo sto vodena kaže - sistem vrednosti je dodatno erodiran, (ne)moralnost je tu negde na nivou osobodilaca iz 44' (dakle - NE postoji - otprilike kao tu kod santosa u juesofa - dakle nije nemoralno zafrkati nikoga za lovu, a ako je još pri tom i legalno - sasvim je ok. slepca skinuti sa gradskog prevoza jer nema 50c za kartu, fazon „molim lepo - nek' plati”), karikiram malo, naravno - uglavnom - klinci su do te mere screwed u mozgovima - jer im je jasno, da znanje koje skole nude - i nije neko znanje, pa je diploma tu samo pro forme - koju neko radno mesto zahteva, pa su se, naročito politicke strukture koje su na vlasti lepo organizovale sa svojim privatnim univerzitetima koji im za pare stancuju diplome.
sam sistem obrazovanja, po meni (a i po mnogim drugim mislecim ljudima čini mi se) je onako globalno potpuno pogresan konceptualno - barem u smislu deklarisanih zadataka. - a to je sticanje znanja i obuka za obavljanje korisnih strucnih poslova u drustvu. itd da ne davim sad.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. decembar 2021. u 02.22
That speaking, bas će danas moj mali sestric da diplomira et faks. -sve ispite je naucio, nije mu ništa poklonjeno - al' je to sve sviranje koznoj frulici ako mene pitate. -znaci ja ga svojevremeno pitao par nekih konkretnih pitanja iz elektrotehnike/elektronike - i on me gleda covek i smeje se. -pa kao jbt, jesi polozio osnove elektrotehnike - ovo moras da znaš - on covek ono...
i taaaakoc... :)
santa
03. decembar 2021. u 10.16
Tokom 1977/78 skolske godine predavao sam sa 'orocenim ugovorom' za tu godinu u srednjoj-tehnickoj skoli „Mose Pijade” u Adi. Receno mi je bilo da je to bilo po novom skolskom programa, ali i već treci pokusaj posle WWII da se nastavni programi sirom YU dovedu u efikasnijoj poziciji.

Naravno, bila su to vremena vrlo zbunljiva kako za prosvetare tako i za sve ostale jer se islo po nekom sablonu zacrtanom u ministarstvu prosvete (ili gde već?), tim pre, sto su izborni programi (curriculums) bili podvrgnuti vise hijarhiskoj potrebi vodece državne elite nego potrebe i zahteva trzista rada.

Samo pet godina kasnije (2003će) opet drasticno presaltovanje po Bolonjskom sistemu, gde je uslovilo vise promene (i zabune) nego bilo koja promena od ranije koje još do danasnjeg dana (kako kažu?) nije potpuno prihvacen od mnogih u prosveti svih kategorija iz čega proizilazi pitanje, dokle tako i kome sve to ide u korist?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. decembar 2021. u 13.49
nešto nisi dobro napisao ( 78 + 5 = 103).
kako kome? - pa onome ko postavlja ljude koji odlucuju o obrazovnom sistemu - jer ih tu i postavlja, da bi radili to što mu/im odgovara.
i ne, to nisu gradjani ni ove, ali ako je za neku utehu, uglavnom i ni jedne druge zemlje, a za obrazovni sistem u svojim zemljama.
santa
03. decembar 2021. u 13.57
Mudrijas: „nešto nisi dobro napisao ( 78 + 5 = 103).

Jel to po Bolonji, ili ...?”
mxm
03. decembar 2021. u 14.06
@santa:

napisao si da si predavao 1977/78, a onda 5 godina kasnije (2003će) ...

Sasa pokusava da ukaze da je 5 godina posle 1977 zapravo 1983, a ne 2003 (sto je 25 godina kasnije).
zlatiborac
03. decembar 2021. u 14.56
„SRB: kvalifikacija i vrsta obrazovanja”

Ako kvalifikacija i obrazovanje podrazumevaju-služe kao merilo opsteg blagostanja neke države,u kojoj od tri znane kategorije se SRB svrstava?
santa
03. decembar 2021. u 15.02
„Sasa pokusava da ukaze da je 5 godina posle 1977 zapravo 1983, a ne 2003 (sto je 25 godina kasnije).”

mxm, hvala na pojasnjenju.

slazem sam da sam se izrazio pogresno sa „Samo Set godina kasnije (2003će), trebalo je da stoji dvadesetpet (25g.) kasnije sto bi upravo bilo (1977/78) kao sto navodis 1983.

E sad, šta je 'Sasha pokusao, a šta nije, svakako me nije sa njegovom matematikom 'opasuljio' već naprotiv, kao već po njegovom kreativnom obicaju ostavio da na neki način desifrujem: - šta je pisac hteo da kaže?!

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. decembar 2021. u 15.10
dobro, ne moras bas non-stop da pokazujes i sokuJWA da ti matematika nije bila nešto sto je samo po sebi jasno, nego da si i trojku morao da zaslužiš.
mislim, ništa strasno. znam ih kol'ko nećeš kojima su poklonili trojke.
skontali smo, bukvalista si prve kategorije, i mora sve da ti se nacrta, jer inače ne postoji opcija da možeš da skapiras. aj' neću vise (dok ne zaboravim).

ps. -i još mu lepo covek napise da nešto tu nije dobro napisao, onda još pojasni - i on te napusi.
dakle stvarno si bezobrazan koliko si tezak.
santa
03. decembar 2021. u 15.21
Mudrujas: „nešto nisi dobro napisao ( 78 + 5 = 103).”

True or False?

I rest my case!
zlatiborac
03. decembar 2021. u 18.02
'Ode mas` u propas' - tipicna 'balkanska posla'...
;-)

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
03. decembar 2021. u 18.24
Duplo golo.

Generalno slično kao u Americi.

Zašto?

Zavrsi Skolu u USA, ode da trazi posao, kažu mu ili njoj, kako nema iskustvo.

Kako će imati iskustvo, ako te ne stave da isti steknes uz njih.

Pilot, traže jet engines hours, hiljade sati da bi ti dali u USA neku krntiju malu regionalnu.

Srbija ista prica, izadjes gluplji, nego sto si usao u Skolu.

Nalupaju neku teoriju za pcene, odu na
takmicenja, nemaju blage veze.

Skola treba da te spremi, ista to ne radi.

Kamion u USA, sluzi isto da dobijes CDL, ali ti ne znaš da vozis Semi Truck.

Onda uz nekog našeg peces zanat.

Skole su sarena laza.

Kursevi imaju bolju podlogu po meni.

Vise naucis, iako ne dovoljno.

Opet kasnije moras da uz nekoga steknes znanje.

Diploma sluzi da se privalis negde preko veze.

Ovde diploma iz Srbije ne vredi ništa a ni kod nas tudje.

Generalno znanje treba svuda.

Programer se ne pravi po Skolama, već u radu sa ostalima.

Uveli su i to, ali mani me ucenja o.programiranju i ubace nebitne predmete uz t o.

Ne nauci ništa na kraju.

santa
03. decembar 2021. u 20.11
Marko: „Duplo golo. Generalno slično kao u Americi.”
santa
03. decembar 2021. u 20.16
Vredno je ponoviti, ali NE udostojiti bilo kakvim komentarom:

„Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. decembar 2021. u 15.10

dobro, ne moras bas non-stop da pokazujes i sokuJWA da ti matematika nije bila nešto sto je samo po sebi jasno, nego da si i trojku morao da zaslužiš.
mislim, ništa strasno. znam ih kol'ko nećeš kojima su poklonili trojke.
skontali smo, bukvalista si prve kategorije, i mora sve da ti se nacrta, jer inače ne postoji opcija da možeš da skapiras. aj' neću vise (dok ne zaboravim).

ps. -i još mu lepo covek napise da nešto tu nije dobro napisao, onda još pojasni - i on te napusi.
dakle stvarno si bezobrazan koliko si tezak.”
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
04. decembar 2021. u 03.15
Marko: „Duplo golo. Generalno slično kao u Americi.”

_______

Slično što se tiče izlaska iz Skole i spremnosti da se odmah prihvate posla.

Amerika, skolovanje je preskupo, sto bi po default-u trebalo da znaci i uslugu.

Poslodavci izbegavaju takve, manjak iskustva.

Zatim dok nabiju negde isto, onda ih sacekaju sa Under 35 years old.

Tu imamo i oblik diskriminacije.

Srpsko i Americko, dajem prednost Americkom.

Zašto?

Nema na lepe oci i za kilo kajmaka i na seoska poznanstva petice i slično.

Imaš kompjuter, testiraju te, posteno.

Koliko znaš, to ti je.

Kampanjsko ucenje za ocene, nema.

Ja sam imao tri petice iz Istorije, ulisuje mi 3 jedinice, jer me je uhvatila da sam pricao na casu.

Kasnije htela trojku da mi zakljuci, odgovarao celu godinu odmah, dala pet i zakljucila 4.

Tamo neka samoproklamovana Vukovac, dvojka, nike uspela iz 5 puta godinu da odgovara, dala 5.

Dok ne bude kompjutera da testiraju, skolstvo u Srbiji će zavisiti od licnog ega i sujete pojedinaca.

Neuporedivo sa USA skolstvom.
Tubby
04. decembar 2021. u 09.56
@ marko: „Imaš kompjuter, testiraju te, posteno.” ... americko testiranje i ocenjivanje se obavlja po tzv. belovoj krivi, sto znači da trebaš da imaš 60% od najbolje uradjenog testa ili u prevodu ... ako najbolji ucenik/student ima 80% i ti marko i ja prolazimo sa 48%??? americko skolstvo je trulo isto kao i amerika. što se tiče kurseva ... nisam bas siguran da bi voleo da me operise neko ko je na vikend kursu polozio anatomiju ili patofiziologiju.
santa
04. decembar 2021. u 10.11
Tubby: „testiranje i ocenjivanje se obavlja po tzv. belovoj krivi”

To znaš iz prve ruke, ili si čuo preko Radio Mileve?
zlatiborac
04. decembar 2021. u 13.24
Kako se da primetiti iz razno-raznih komentara, biti obrazovan
i kvalifikovan - može znaciti mnogo ili jedno veliko ništa...
Tubby
04. decembar 2021. u 13.44
santa ... jedno vreme sam citao knjige ALI od kad sam upoznao tebe i video šta ti SVE znaš a pratis ISKLJUCIVO CNN odlucio sam da podjem tvojim stopama.
santa
04. decembar 2021. u 13.46
zlatiborac: „tipicna 'balkanska posla”

Reklo bi se da je vise nesvakidasnje nego 'tipicno' kad ljudska (ne)intelegencija se predstavlja svakodnevnim bezobzirnim blebetanjem ravnom narcistickom komplexu cistom desetkom, tj. #10 (po Boljonskoj - uporednoj tabeli nivoa kvalifikacija i vrsta obrazovanja)?!

santa
04. decembar 2021. u 13.53
„odlucio sam da podjem tvojim stopama.”

Nemo' trositi vreme i trud, Tubby, nije to za tebe, jer u tim tvojim godinama, nastavi i dalje da čitaš kojekakve - zabavnike i crtace.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. decembar 2021. u 13.54
Ha ha, ovo je sjajno. -da sam u americi, da li bih mogao sad da te tuzim za hate speech, posto kažeš ljudima da su nacisti - jer si ti ispao glup, i ne možeš da shvatis prostu foru, koja realno nije ni fora, i koja ti je dodatno pojasnjena, i koju bi inače klasican dvojkas, a najcesce i ponavljac skapirao momentalno?
Ali, da, ta balkanska posla jesu balkanska, ali nisu samo balkanska, vidim da su i zapadna, a i tamo na istoku kad sam bio - i tamo je slično. Doduse, ajde, da ne gresim dusu, kinez bas nikad neće da se sam sebi nasmeje i kaže „pa o-kej ispao sam glup u drustvu” - i sve o.k. naravno da niko ni ne misli da je stvarno glup, i t.d.- al' jok. zapadnjacima se to ponekad i desi - tebi koliko mogu da se setim, još se nije desilo.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. decembar 2021. u 13.59
a, pa ne može - nisi napisao nacistickom, nego narcistickom.
e jbg. onda ništa.
Simo
04. decembar 2021. u 14.35
Jednu stvar da dodam, u starosti se ne uci gotovo ništa, niti starcima vredi drzati predavanja, dok sa njima i te kako vredi razgovarati ako si ih u stanju prepoznati.
Ako si još mlad sa starcime se ne traci vreme da im nešto objasnis, nego da od njih uzmes sve ono sto bi ti bilo korisno jer oni to ionako nose sa sobom u grob.
zlatiborac
04. decembar 2021. u 14.39
„Reklo bi se da je vise nesvakidasnje nego 'tipicno' kad ljudska (ne)intelegencija se predstavlja svakodnevnim bezobzirnim blebetanjem ravnom narcistickom komplexu cistom desetkom, tj. #10”.

Znaš kako bracela, to gorepomenuto je postalo svakodnevnica, a koja se
itekao može izbeci zaobilaznicom,tj. ignorisanjem. Nekima je to zabava te uzvracaju istom ili vecom merom. Nešto kao revansizam,tj. dati sagovorniku na znanje s` kim se ima posla.
U maloletnom dobu je to u izvesnoj meri razumljivo i dopusteno - što se podrazumeva pod onim 'bully'. Nekima to čak šta vise ostane u nasledju i do kraja bitisanja na ovom svetu - pa prema tome?
zlatiborac
04. decembar 2021. u 14.48
„Ako si još mlad sa starcime se ne traci vreme da im nešto objasnis, nego da od njih uzmes sve ono sto bi ti bilo korisno jer oni to ionako nose sa sobom u grob.”

Htio si reci; materijalni imetak?
;-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. decembar 2021. u 15.26
Od santosa ni otrov za buba-svabe uz'o ne bi, pljuc-pljuc-pljuc, o drvo kuc-kuc-kuc, da ga ne ureknem... -otkud znam da nije investirao ustvari u misomor, i odstampao u kini kesice da piše da je za bubasvabe - i onda mi dodju na vrata i misevi i bubasvabe - misevi „a kamo otrov za nas, pu smrade!”, a buba svabe isto „pu [email protected]#$ ljudsko - pa ovo je misomor, od tog samo povecano prdimo - il' daj pravi otrov za buba-svabe, il' se teraj u 3pm...”
santa
04. decembar 2021. u 15.42
„dati sagovorniku na znanje s` kim se ima posla.”

E moj bracela, nebih se slozio sa datom tezom već bi na protiv rekao da su često upravo ti sa sto manjim intelektualnim osobinama koji nastoje da se dokazu drugima ko - s' kim ima 'posla', jer im je jedina platforma dokazivanja (naravno, iza zavesa, tj. virtualno predstavljanje), drustvena mreza)!

Siguran sam, kao sto to već neka naucna istrazivanja ukazuju, da ti isti BULLIES bi se odnosili sasvim u skladu prihvatljive drustvene norme kada bi se suocili uzivo sa okolinom i osobama oko sebe, ali obzirom da je za tako nešto, najcesce, mala verovatnoca, onda imamo to što imamo, tj. - bully, ostaje bully.
Simo
04. decembar 2021. u 15.45
Htio si reci; materijalni imetak?„
--
ni slučajno sogore, nisam pogresio.
Moja materijalana zaostavstina je kao i tvoja davno već gotova stvar.
Od staraca vredi nešto nauciti a njih ne vredi nečemu uciti je jalov je to posao.
Ja i mojoj lepsoj polovini lepo kažem nemoj se truditi da me sada prevaspitavas, plodove tog rada nećeš uzivati.
Napr. matori Tesla?”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. decembar 2021. u 15.51
Da, uzivo, čak i sa tipovima kao sto si ti, se ophodim u skladu sa ustaljenim normama ophodjenja. -jedino sto u realnom zivotu, sto jes' jes' - kad vidim da je neko bitanga - izbegavam ga. Ali uzivo provalim vrlo brzo da li se covek može popraviti, a u delovima gde primetim da nije ok. A ovako virtuelno, ipak sve treba uzeti sa rezervom.
santa
04. decembar 2021. u 16.02
„uzivo provalim vrlo brzo da li se covek može popraviti...”

There you go again: - Judging others says a lot about who you are!
zlatiborac
04. decembar 2021. u 16.34
„Od staraca vredi nešto nauciti a njih ne vredi nečemu uciti je jalov je to posao.”

Hoćeš reci 'badava je staru ragu uciti jahanju, ili - cenu lovu'?
;-)

Nebi se bas reklo skroz-naskroz. Potomci mojih potomaka se uvek nadju
pri ruci, prvenstveno oko novotarija kad zaskripi. Hoću reci ne uce već
poducavaju kad ustreba. Ima toga još i po onoj; 'na mlladjima svet
ostaje'.
P.s. kako od pamtiveka - tako i dan danasnji...
santa
04. decembar 2021. u 22.04
Marko: „Dok ne bude kompjutera da testiraju, skolstvo u Srbiji će zavisiti od licnog ega i sujete pojedinaca.”

Digitalno testiranje ima odredjene prednosti u uporedjenju sa usmenim ispitivanjima, ali ima i svoje ogranicenje.

A što se tiče balkanskog ega i sujete pojedinaca, to je nemoguće prevazici, bilo kakvim testom, jer to je u licnom DNK-u.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. decembar 2021. u 03.20
Komp je zgodan jer je nepristrasan.
Međutim, komp nije sposoban da iz nacina na koji je odgovoreno na pitanje postavi nekoliko unakrsnih pitanja - koje ziv covek ispaljuje u sekundi - i momentalno skontas na kom je nivou znanja taj koga ispitujes.
A apsolutno nije sposoban - čak i kada ispitivana osoba bukvalno sve ponovi - jer je to moguće - da vredan, nekreativan, priglup covek nauci bukvalno neku knjigu napamet - i da na pitanja ne tipa „a, be, će, de, zaokruzi tačan odgovor”, nego „ to i to je _______” po masinskoj binarnoj logici da tacne odgovore, shvati da li je taj neko koga ispitujes shvatio stvari na fundamentalnom nivou - dakle da li ih on sustinski razume, ili je prakticno samo ponovio nešto što ne razume, ali je naucio napamet. (lep primer - ucenje testova za vozacku dozvolu iz testova vs iz saobracajnih pravila - onaj ko razume pravila, razume i resava testove (a i realni zivot/voznju) 100 posto, onaj ko resi neki test sto posto, jer je pregledao hiljade zadataka iz drugih testova - ne mora da znači da zna pravila, i u realnom zivotu - to su oni sto ih mimoilazis, zaobilazis, cekas pet minuta da se majstor ukljuci jer imaš stop, pri tom ti je on i sa desne strane i t.d.

Bareshe - skontao sam da su tu i tamo za ponesto babe i dede fleksibilniji u smislu sticanja nestecenih znanja - od klinaca/unuka, nego kada su ljudi roditelji - dakle od svoje dece.
Pazi foru - kupim ja devedesetih cell phone - bukvalno kada su prvi obični smrtnici eventualno mogli da ga kupe - moj cale, „pa koji će ti to k...”, tu i tamo poznanici „šta si to, postao neki kriminalac, pa si nabavio mobilni fon” - moja baba, još bila tad ziva - vidi bako sto imam telefoncic - a, vidi sto je zgodan, pa kako sad to? - pa ništa, eto zoves ovako, izvadis iz dzepa i cepaj. aha, a kako radi - pa ima bateriju. i onda promenis kad se istrosi? - ne-stavis da se napuni. -aha, vi's ti to šta su oni svasta smislili. :)
*po meni, ko ima za 'leba i krov nad glavom, da tako kažem - ko ima dovoljno, za svoje realne potrebe, i ko dozivi da ima unuke, i da se zeza sa njima - je jako jako srećan covek.

santose, nije judging piplze - evo plastican primer ovde sa grupe: sib meni jednom prilikom, u nedostatku argumenata u polemici, skrene paznju da je moj cale vojni lopov, ili da sam ja k...c od coveka, jer, kako on kaže, nemam decu. -to verovatno uzivo i ne bi rekao, ali ako bi rekao - i ako vidim da je to vise u afektu, e ne zato što je covek zaista zao i pokvaren - kad se malo tintara/tintare ohlade - sigurno bim mu skrenuo paznju da to nije ok - a da, tu i tamo za takve izjave može i neko da mu saspe zube u grlo, eventualno. -a ako bih zakljucio da je zaista pokvaren covek (sto, ubeđen sam, zapravo vecina ljudi, sustinski - nije) - na takve ljude, u principu ne gubim vreme.

recimo tebe da znam uzivo, verovatno bih ti par puta skrenuo paznju da ako od drugih ljudi trazis mišljenje po nekom pitanju, moras biti spreman da ljudi imaju razlicito mišljenje, i da će tu i tamo imati i argumente da to mišljenje potkrepe - i eventualno pobiju tvoje mišljenje o datoj temi - odnosno - da ne mora da znači da si uvek u pravu, čak ni iz svoje/tvoje perspektive gledano. -ili da je moguće da su dva vrlo razlicita mišljenja o istoj temi - oba tacna, bas iz tog razloga - jer tvoja perspektiva i perspektiva nekog drugog nisu iste.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
05. decembar 2021. u 05.16
Marko: „Dok ne bude kompjutera da testiraju, skolstvo u Srbiji će zavisiti od licnog ega i sujete pojedinaca.”

Digitalno testiranje ima odredjene prednosti u uporedjenju sa usmenim ispitivanjima, ali ima i svoje ogranicenje. 

A što se tiče balkanskog ega i sujete pojedinaca, to je nemoguće prevazici, bilo kakvim testom, jer to je u licnom DNK-u.

______________________

Zašto Americki policajac staje uvek iza dok nekoga zaustavlja u saobracaju?

Ako gledaš filmove ili uzivo, uvej je iza.

Zato što se sve snima, video i audio zapis.

To je materijal za Tribunal.

Sistem je bio svestan sa kakvim materijalom treba da prave pitu i ukapirali su da se pita od govana ne pravi.

Zato su sistem napravili da ne bi svako svoj ego koristio i na kraju da ne bi imali anarhiju.

Znaci, žene su poznate da imaju drugaciji način razmišljanja od muskaraca.

Iste su preko 90% bile zastupljene kao nastavnici.

Vecina se vode svojim pravilima a ne pravilima Zakona o Skolstvu.

Kod mene možeš dobiti maksimalno 3, iako sve znaš.

To se meni desavalo.

Znaš sve, ne zna šta vise da te pita, ali ti da 3.

Hej, šta sam ja Bantu Crnac, diskriminacija?

Realnost tog Skolskog Sistema.

Da je bio kompjuter, ja bih imao daleko bolje ocene od tamo nekih devojcica, koje su bile privilegovane.

Tvoje je da naucis, ne zanima me kojom metodom, moje je da imam pravo na posteno ispitivanje.

Isao ja Vanredno u jednu Pravnu Skolu, imaš pravo da izvuces parce papira, na svakom su tri pitanja.

Izvucem ja, odgovaram, meljem, masina, vidi ona na cemu je, zatim još dva papira sto nije po Zakonu, mi dala da izvucem.

Devet pitanja, meljem, ubaci i neko svoje pitanje, ode od 3 na preko 10 pitanja, znam sve, dala mi i tu 3.

Zašto 3?

Kod mene maksimalno 3.

Još jedna kao u Osnovnoj, znaš sve, ali 3.

Opis DNK sistema.

Ko će da bude deo takvog drustva, gde i ako znaš, prave od tebe da ne znaš.

Zato Skolstvo kod nas nije nikad funkcionisalo i neće nikad funkcionisati, dok se licna sujeta i ego ne stave u mali dzep i omogućis testiranje na kompjuteru.

Može neko biti Tesla, ali će Balkanska sujeta od tog nekog ili neke, napraviti budalu.

Zato ja naše i izbegavam u sirokom krugu, nikad sa našima nisi mogao ništa ili sto Italijani kažu, Nema on to u DNK.

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
05. decembar 2021. u 05.23
Treci razred Osnovne.

Nalupala mi sve trojke.

Pita moja keva, OK sve trojke po default-u , ali zašto iz Muzickog.

Kaže, peva na Playback.

Otvara usta i ne cuje se.

Zamisli dripackog li odgovora.

Pita mene keva da li pevam ili glumim tamo da pevam.

Normalno da pevam.

Anarhija i zlostavljanje dece od 10 godine, sprovodjeno od strane države i sistema.

Cesto su znale da okrecu stranu dnevnika ili kako se već zvala ona knjiga, gledale cime ti se bave roditelji i gde rade.

Moj je imao dobar posao, firma jaka, sujeta udari i izivljavaj se.

Nekima iz JAT-a su u drugom razrefu trazile avionske karte besplatno.

Ono, klasicna svinjarija, kakvo crno skolstvo.

Kasnije se pitaju zašto su ljudi otisli, poklanjaju kuce.

Kako sejes, tako zanjes.

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
05. decembar 2021. u 05.37
Sistem nije zasnovan da prepozna kvalitet kod pojedinca, već da pojedinca istrese u svoj licni interes.

Takav sistem pre ili kasnije, dovodi do urusavanja ili self destruction.

Sve sto je zasnovano na pogresnoj osnovi, pre ili kasnije se zavrsi na početnoj prici.

Seeb-VN1700
05. decembar 2021. u 07.01
mudrijas
„sib meni jednom prilikom, u nedostatku argumenata u polemici, skrene paznju da je moj cale vojni lopov, ili da sam ja k...c od coveka, jer, kako on kaže, nemam decu”
-

Izgleda da si u godinama pa te pamcenje slabo sluzi.
Kažu da je senilnost super bolest, ne boli i svaki dan naučiš nešto novo.

Svi bivši pripadnici JNA za mene su lopovi, na celu sa sefom tvoga ćaleta, komandatom armije Veljkom Kadijevicem. Sef tvoga caleta kao sto poznato pobjegao za Rusiju.
Ko bi rekao da će tako mocan covjek koji je gledao i kolone kolone izbjeglica i sam postat izbjeglica. Ali tako ti je to.
Recimo nekim kriminalcima do kada redovito placas reket, imaš zastitu i niko nema ta te pipne.

Ova bagra JNA je redovito dobijala plate (reket). Za razliku od klasicnih kriminalaca ovi su kasirali narod maksimalno.. i za stanove, odjecu, obucu, hranu, čak i svoja odmaralista imali, javne usluge imali dzabe.. ne samo pripadnici JNA nego i kompletne njihove familije. Sve placao radnik i seljak.
Radnici u fabrikama cekali platu po par mjeseci ali prpadnici JNA kriminalne organizacije su platu uvijek na vrijeme dobijali.
Jer zna se sa kriminalcima nema zayebancije.

A šta radila ta velika vojna sila?
Sakrili se negdje u kukuruzistu pored madjarske granice i snima film kako Tudman sleperima prevozi oruzje za paravojne formacije.
I šta će bit dalje?
Opet iz nekog kukuruzista snimaju podjelu naoruzanja paravojnim formacijama.
I šta će bit dalje?
Nocu JNA dovozi i dijeli oruzje seljacima po srpskim selima u Hrvatskoj.

Mudrijas imam ja i moje daljnje rodbine isto bili u JNA i danas uziva u Srbiji. Dobio stan koji je iznajmio, sebi napravio kucu, ima vojnu penziju, besplatno ljecenje.. a da u ratu metka ispalio nije.
Isto je bitanga kao i svi bivši JNA koji su godinama uzimali pare za ništa.
-

Za tebe da si k.. od covjeka i za djecu.. da sam bilo šta rekao nije istina. Jednostavno nije moj stil, a ja ni dan danas nemam pojma dal imaš ili nemas djecu nit me interesuje.
Ovdje na SC je sve arhivirano pa nadji i postavi.

-

Seeb-VN1700
05. decembar 2021. u 07.14
Dosao sam i ja u Njemcku sa nekakovim diplomama i nekoliko kurseva..
Nit me iko ikad pitao za bilo kakove dipolome, nit sam ja ikome pokazivao.

Kod prvog razgovora za posao bilo je pitanje „Šta znam da radim?”.

-
zoxthegreat
05. decembar 2021. u 10.09
„Šta znam da radim?”.

ne seri bre seeb vise, a na osnovu čega su te pozvali na razgovor?

isto i ovdde serboamerdzosi kenjaju kako im niko ne trazi diplome
i dokumenta. pa oni ti urade proveru svega i svačega samo ti ne kažu
bilo šta o tome, razgovor sluzi samo za proveru
a diplome se traže jedino ako je procedurom ili zaknom potrebno da
ih imju kad te zaposle. zamisli ne traže diplomu lekara ili advokata
nego veruju ti na „majke mi ” i „ja znam da radim”
za mnoga mesta ne vredi n da pokazes šta znaš da radis ako nemas
tri reference koje će to potvrditi, dzabe ti to i sto mogu da provere
da si stvarno radio to i to u toj i toj kompaniji

ne kenjaj vise seeb i ne uzdizi se sa tim znalackim radom

isti si ko onaj pravda koji kaže da poznaje bolje matematiku od nekog ko ima phd iz matematike. neke se stvari uce samo na fakultetu a neke samo na poslu a neke moras sam da ukapiras .

dosta vise velicanja tog zapada i njegovog dvolicnog sistema od vas koji su uspeli da se ubace u pukotine istog
santa
05. decembar 2021. u 10.17
Mudrijas: „i momentalno skontas na kom je nivou znanja taj koga ispitujes.”

The Pros and Cons of Oral Examinations in Undergraduate
Education
https://tinyurl.com/2uhd9ku3
Seeb-VN1700
05. decembar 2021. u 10.48
a na osnovu čega su te pozvali na razgovor?
-

Pa jedva sam nasao neki stan iako još nisam ni posao imao.
Dosao jedan dan stanodavac Njemac pa me pitao šta znam da radim da mi eventualno pomogne da nađemposao. Znam ja mnogo stosta ali reko bravarija bi bilo realno moguće jer ne znam ni njemacki.
I tako moj stanodavac poznavao jednu bravariju pa zakazao razgovor sa gazdom bravarije.
I tako mi sjeli za veci stol, tu je i moj stanodavac, poveo sam i jednog našeg kao prevodioca.
I razgovor je poceo ovako, gazda te bravarije prvo šta me pitao, dal ja želim da radim u njegovoj firmi?
Kažem da.
- Drugo pitanje dal sam zdrav?
Reko jesam.

- Treće pitanje šta znam da radim?
Reko bravarija.

- Cetvrto pitanje, od kud dolazim.
Reko iz Jugoslavije.
Covjek se udario po celu i nešto na njemackom promrljao.
Vidim da nije nešto kako valja, pa kažem prevodiocu da mu kaže da ću radit za nejga dva tjedna i ako nije zadovoljan ne mora ništa da me plati.
Njemac je rekao ok, i da ću imat 14,50 DM (bruto) po satu i dodao da je to najmanje šta on placa.
Sledeće pitanje je bilo da bi da pocnem sa radom?
-

Dakle kako vidis ništa o diplomama.
-

Znam Srbijanca koji je dobio posao na dizalici (valjda kupljenom diplomom) pa covjeku srusio dizalicu.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. decembar 2021. u 11.11
Majstore, pamtim ja jako dobro, a naročito pamtim kad neko sutira u jaja sto'no bi se reklo. Jbg, ipak sam covek starog kova - znaci i kad te tip demolira od batina - „nema u jaja”.
Jna - ona ista koja je (jebi ga - nije nas (nas srbe) 'telo...) stajala na granici srbije u koju si iz hrvatske dosao i odatle kasnije u germaniju? -pa koliko vidim, zadrzali su ti odstupnicu - i preziveo si.
NO, neretko ljudi koji se bave zanimanjima, za koja stvarno ne moras da odes jedan dan u skolu - dovoljno je da odes u radionicu i uz majstore za neko vreme postanes sasvim solidan u tom poslu - dakle nema nekih komplikovanih ni informacija, ni kombinatorike tih informacija - ne mogu da sagledaju siru sliku i skontaju neke stvari.
uzgred, kadijevic nije bio izbeglica, uzgred, mom caletu tada nije bio sef kadijevic, nego sestoclano predsednistvo plus savezni sekretar narodne odbrane - koji je bio tada kadijevic. ako pricas o vremenu raspada - a moj matori je otisao u penziju 28 dana pre nego sto su tvoja mila 'rvacka, i prijateljska nam slovenija proglasile neovisnost, tako da ni tu ne možeš reč jednu da mu kažeš. -mada, kao sto rekoh - voleo bi da mu to, naročito kad je bio mladji tako hrabro kažeš u lice - kao sto si hrvatima verovatno pljunuo u lice hrabro kad si zdimio ovamo, a i ovde kad si ulazio si pljunuo u facu onima koji su te eventualno pustili na nekoj rampi/prelazu da udjes.
-naravno da nisi, nego si pokunjio verovatno glavu nadole i gledao u zemlju u nadi da te niko neće ni pogledati.
ukratko, ne budi nezahvalan u zivotu - ume da se obije o glavu jako. -čak i kad covek nema pojma o nekom stvarima.
santa
05. decembar 2021. u 11.18
„Dakle kako vidis ništa o diplomama.”

Seeb, tako je odprilike ma gde da se nadjes na zapadnom trzistu rada, jer odgovornost kompanije koja te zaposljava je ogranicena sa minimalnim posledicama ako tvoje 'znanje' i odgovornost sa tim poslom ne ugrozava sigurnost i zivot drugih.

Sasvim je druga prica za 'profesionalna zvanja' gde se retko kad bilo ko zaposljava bez 'diploma' i ličnih/poslovnih preporuka, a vrlo često i potrazivanja rekorda iz kriminalnih oblasti, čak i tvoj kreditni sckore po FICO i sličnim financijskim agencijama. Ovo ti navodim iz prve ruke za odgovorna mesta u biznisu, posebno na coll./univ.

U protivnom (ako te neko zaposli samo na ličnu sarmantnost i lepe oci) LIABILITY, tj. odgovornost kompanije je pravno ogromna do granice stečaja/ bankrotstva!
zoxthegreat
05. decembar 2021. u 11.21
1.znaci nasao si posao preko stanodavca i za taj posao
ne treba velika diploma
2. srusio dizalicu jer je kupio diplomu
2.1 pa diploma je kupljena
2.2. gde je kupio diplomu
2.3. da li je gazdi pokazao diplomu
2.4. koja bi bila razlika da je rekao šta zna da radi
2.5. ...

3. on je srusio dizalicu a ti kao nisi zahjebo ništa
samo dizalica se vidi i opasno je

4. za takve, dizalicke pososlove, ovde u americi a verovatno svugde
u svetu postoji obuka i ispit za to zanimanje

5. pa ne ides na prvi posao da radis na dizalici za 30 sprata
isto koa što ne vozis prvo boing 747 nego neku cesnu

6.navodis primer. po tebi, lazne(kupljene) diplome da bi
omalovazio sve drugeSimo
05. decembar 2021. u 13.01
Čitam vas i sve hoću da kažem da ste svi u pravu ukljucujuci i Zoxa.
U Kanadi tj zapadu za posao se uglavnom aplicira on line i prilazes „Rezime” koji je tvoj licni hvalospev o samom sebi.
Jedno su obični ili neki zaatski poslovi koji traže samo dobru volju i sposopnost a drugo su strucni poslovi koji ne mogu da se rade bez licenci ili diploma.
Krenimo od običnog pa do slozenijeg vozaca nekog vozila ili certifikovanog vodoinstalatera, i elektricara koji moraju imati certifikat za razliku od stolara koji to ne mora već je dovoljno samo znanje.
Ovo sto Zox kaže proverice te. to nije tajna već ti traže da sam kažeš ko te može preporuciti.
Zanimljiv primer je i moja kcerka koja je prošle godine dobila posao u visem sudu Ontarija gde su joj tražili da jedna od preporuka bude sa fakulteta a druge dve nije važno. Isto tako što kaže Santa prpveravane su joj i druge sposobnosti, speling, kucanje na PS. Criminal record, kreditna istorija plus dva intervijua sa timom ljudi. Za kratko vreme profesorka joj je potvrdila proveru i objavila je celoj grupi studenata kako je njena studentkinja dobila posao.
Na gradilistu kad fali radne snage možeš dobiti posao skoro pa isti dan a otkaz možeš dobiti gotovo svagde sledeći dan.
Seeb što se tiče JNA, slazem se u potpunosti, to je bila država u državi zajedno sa cuvenom VMA. Nazalost nemam bolje mišljenje ni o danasnjoj vojsci Srbije ili Hrvatske ili još bolje receno NATO ili bilo kog drugog vojnog saveza. Svaka vojska je svojevrsna banda. To sam nazalost shvatio kad sam je odsluzio.
Seeb-VN1700
05. decembar 2021. u 14.41
zox ne znam pojedinosti oko rusenja dizalice ali sam mi covjek rekao, inače je iz Srbije okolina Niš.
Upoznao sam ga nedugo po dolasku u Njemcku i sam mi ponudio kupovinu diploma kakovu god hoću, kaže „Hoćeš pilotsku?”.
Gdje, kako, šta.. nemam pojma jer me nije interesovalo.
Pa zato pretpostavljam da je za upravljanje dizalicom kupio diplomu, jer nije znao posao pa je srusio covjeku dizalicu.

-
Seeb-VN1700
05. decembar 2021. u 14.46
mudrijas
„a naročito pamtim kad neko sutira u jaja sto'no bi se reklo. Jbg, ipak sam covek starog kova - znaci i kad te tip demolira od batina - ”nema u jaja„
-

Nisam ja odrastao sa tim ulično-gradskim fazonima, tako da je prilično teško da ti razumijes mene, ili ja tebe.

Reci ću ti i ovo.
Osobno sam upoznao bivše vojnike JNA koji su posteno odsluzili svoj dug prema domovini, ali poceo je rat.
I umjesto da skinu uniformu vojni rok im je bez njihove volje produzen i prebaceni su iz Makedonije u Bosnu (okruzenje Sarajeva) na ratiste.
Ne kažem ja da je tvoj cale kriv sto JNA nije odradila posao za koji je bila placena (da cuva državu), nego samo da je bio clan bande.
Da se nađemoči u oči sa tvojim ćaletom, bivšim pripadnikom JNA mislim da je jasno ko bi od nas dvojice gledao u pod.
Osim toga kao bivši jugoslovenski porezni obveznik, ja sam njega placao, a ne on mene.
-

mudrijas
”Jna - ona ista koja je (jebi ga - nije nas (nas srbe) 'telo...) stajala na granici srbije u koju si iz hrvatske dosao i odatle kasnije u germaniju? -pa koliko vidim, zadrzali su ti odstupnicu„
-

Mogu samo da ti dam koristan savjet, da nikad u zivotu ne pricas o nečemu sto nisi siguran ili ne znaš.
Ja sam u Srbiju stigao preko Zagreba.
Usput do slovenske granice bio sam od strane sto hrv. policije sto hrv. vojske nekoliko puta lektimisan.
Znaci imao sam neka posebna dokumenta, jer kretanje po Hrvatskoj u vrijeme uzbune bilo zabranjeno, kao i napustanje Hrvatske muskarcima od 18-65 god.
Odstupnicu su mi drzali Hrvati vjerovao ili ne.

Dakle sve si u krivu i zato ubuduce govori samo ono šta si 100% siguran ako hoćeš da ljudi sa tobom ozbiljno pricaju.

-”
Seeb-VN1700
05. decembar 2021. u 15.11
Nisu Balkanci jedini skloni muljanju i petljanju.
Sjecam se jednog Engleza, ne znam šta je napricao mome bivšem sefu ali ovaj ga primio u firmu kao velikog strucnjaka.
Dao mu kancelariju sa svime šta treba za projektiranje i crtanje.
Dolazio je u firmu kad je htio i odlazio kad je htio.
Sve to zato jer se predstavio kao strucnjak i da zna kako se kod prerade mesa u mesnoj industriji najbrze može rashladit (mislim da je bilo +4C°) meso na samoj transportnoj traci prema prostorijama za skladistenje (hladnjacima).
Ta faza je navodno najkriticnija i gdje meso najviše gubi na kvalitetu.
I ja sam radio na tom projektu i izradi svega toga, kao i montazi tog sistema.
Trajalo je to nekih 2 mjeseca, inače radjeno za jednu možda najkvalitetniju mesnu industriju u Njemackoj.

Nakon montaze sistem je pusten u probni rad i nije funkcionisao kako je Englez obecao. Na transportnom sistemu od nekih 20 m sistem nije uspjevao na tu tem. meso rashladit.

Već sledeći dan Englez dobio otkaz.

Zlatiborac bi možda dodao da su u laži kratke noge :))

-
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
05. decembar 2021. u 17.06
Zašto Ameri ne znaju gramatiku?

They was there?

Klasika.

Prošli fakultete a da ne znaju gramatiku, how 'bout that?
santa
05. decembar 2021. u 17.23
Zašto?
Iz istog razloga kao i Srbi i ostali!
zlatiborac
05. decembar 2021. u 17.40
„Zlatiborac bi možda dodao da su u laži kratke noge :))”

Stovani sogore, nema se tu šta dodat` niti pak oduzet'.
Takovijem strucnjacima bivša nam 'bratska zajednica' nije oskudjevela.

P.s. u suprotnom; nebi mi vani 'tražili kruha preko pogace - kužiš?
;-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. decembar 2021. u 03.55
Pa pricao si da si odavde isao, i da su ti ovde tražili pare da te puste i tako dalje.
NO, čak i taj kroat sto te je ispratio, eventualno iz razloga jer je gospodja hrvatica ili tadasnja muslimanka, danasnja bosnjakinja, ili već nebitno - je takodjer bio ili pripadnik prethodne jugo-murije, ili jugo-armije. -recimo moj cale je za tusa koji mu je bio komandant baze, još je tito bio ziv - rekao „ovaj tus je klasican ustaša”. npr. (i gle, kad je krenuo raspad - tus je odradio isto sto i njegov prethodnik, i sunarodnik, na dan 6.april 1941.).
No, da ne smaram dalje, samo ću ponoviti - ne budi nezahvalan, i silan, čak ni u mislima, čak i kada te eventualno stiti wermacht - posto video si šta se jednom desilo sa wermachtom - desice se bez problema i još jednom. (i kao sto sam već naglasio vise puta, nadam se da sloveni ovoga puta neće ostaviti nedovrsen posao, nego da će lepo to da pretvore u livadu - kako dolikuje). -ili ti - ume da se razbije o glavu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. decembar 2021. u 04.13
NO, da se vratimo na obrazovanje.
vidi, kad si majstorcina - kao ti, (ili kao ja u par zanata gde sam ja majstor) - možeš ti i sa i bez diplome da kažeš, evo znam ja da uradim - i čak možda nešto slično i znaš i već si uradio - i kad shebes/shebemo nešto - ni po jada. - u tvom slučaju par tona metala (koji se ne mora baciti), u mom slučaju ili kilave fotografije (dakle svi na setu ako ima ljudi živi i zdravi), ili odu ljudi sa svirke ne zadovoljni jer i nisam neki svirac, ili neko ne bude zadovoljan pripremom za stampu, ili stampom (tipa usrali smo par desetina/stotina kilograma papira), i tako dalje - i to je to.
međutim, - da dodjes i kažeš, evo ja sam arhitekta i inzenjer gradjevine - i napravicu vam most - jasno je da tu nije dovoljno „znam da uradim - majke mi” - i nije dovoljna ni fotografija / video nečega sto si radio ranije i t.d.
ili evo santos dodje i kaže, evo glej'te sto imam lepe oci, dajte mi decu da im predajem na koledzu/juniverzitiju. - naravno da ne može.
-neka znanja se sticu kroz sistem obrazovanja, koji je doduse, sustinski, pogresno uspostavljen, i bavi se pre svega nekim sasvim drugim stvarima, al' nije to sad tema/poenta - i ne može na „majke nam - znamo”.
evo zamisli ti i ja dodjemo negde i kažemo evo sib je metalac, mudrijas je evo po kuci sve sam napravio - daj da im damo par desetina milioncica da naprave most u sklopu auto-puta. -paaa...-staj'o bi taj most sigurno, al' koliko dugo, i šta bi moglo da predje preko njega - to već nisam siguran.
Simo
06. decembar 2021. u 09.37
Sale malo si razvodnio, pitanje je, dobijanje i obavljanje posla nakon
skolstva.
Skolovati se znaci, dug proces formiranaja neke individue, a uslovi su svima dobro poznati.
Dobiti posao je veoma kratak proces između dugotrajnog skolovanja i još duzeg poslovanja koji još zovemo radni staz i iskustvo.
Lici mi na karikiranje kad kažeš danas dobijes posao sutra projektujes most. To ne postoji ni u crtanim filmovima.
Imamo dve vrste zaposljavanja, sam svoj majstor i timski rad, razlika je ogromna. Jako dobro sam iskusio i jednu i drugu varijantu.
zlatiborac
06. decembar 2021. u 10.11
„NO, da se vratimo na obrazovanje.”

Nemoj Sale leba ti, a ko će onda da sljaka?
;-)
Seeb-VN1700
06. decembar 2021. u 12.14
mudrijas
„Pa pricao si da si odavde isao, i da su ti ovde tražili pare da te puste i tako dalje.
NO, čak i taj kroat sto te je ispratio, eventualno iz razloga jer je gospodja hrvatica ili tadasnja muslimanka, danasnja bosnjakinja, ili već nebitno - je takodjer bio ili pripadnik prethodne jugo-murije, ili jugo-armije”
-

Pazi mudrijas „idiotija se razlikuje od demencije”. Ali pretpostavimo da se kod tebe ipak radi o ovom drugom.

Ovo sve gore sto si naveo nijedna riječ nije tacna.
Fino sam ti rekao da pišes samo ono šta si 100% siguran da je istina.
Ali recimo da je kod tebe ipak riječ samo o demenciji.

-
Seeb-VN1700
06. decembar 2021. u 13.26
Ne znam kako je ko šta izucio, ali ono za šta sam se ja skolovao islo je ovako.
Nakon osnovne upisao sam metalski smjer.
Puno teorije i puno prakse.

Prvo kovacnica.
Kovacnica sa svim šta jedna kovacnica ima, kovacka vatra, koks, nakovanj, mnostvo alata i cekica, rashladna voda.
Majstor je bio dugogodisnji kovac. Nekih mjesec dana me ucio svojim vjestinama i kad sam od njega dobio potpis idem dalje.

Dalje je bila masina zvana „blanjalica”.
Koristi se kod radijalne mehanicke obrade, kao za staze strugova, razne utore, kanale, zupcanike.
Isto kad polozis kod tog majstora dobijes potpis i dalje u druga odeljenja sa drugim masinama.

Dolazi na red glodalica ili freza.
Prlično komplikovan proracun za kose zupcanike, odnos i broj zubaca, diobena glava.. i tako to. Kad naparvis taj zupcanik sa kosim zubcima, odneses majstoru i covjek pogleda i da potips za dalje.

Dolazis u odeljenje zgrade za zavarivanja.
Sve vrste zavarivanja, autogeno, elektode, CO2..

Dalje odeljenje sa strugovima.
Mislim da je bilo oko 30-40 stugova u velikoj prostoriji.
Isto dobijes nacrt i sirovi materijal. Pokaze ti koji je tvoj strug.
Šta ne znaš pitas majstora i kad izradis bila neka osovina sa nekoliko pozicija. Pa kad majstor provjeri mjere i tolerancije dobijes potpis i hajmo dalje
Zadnja je bila jedna automatska brusilica, ogromna kao soba.
Mislim da je imala preciznost od 0,002 milimetra.

To je samo jedan dio šta se moralo naucit i znat.
Poseban dio kao važan predmet nastave zvalo se „Tehnoloska obrada metala”. Tu je pripadala i termicka obrada, legiranja i mehanicka obrada.
Isto obiman i važan skolski predmet imao sam „Tehnicko crtanje i elemeti masina”. Veoma kompleksno gradivo.
Uz to sve praksa i specijalizacije po Zeljezarama u Hrvatskoj i Bosni.
Placeni hoteli boravka i svi troskovi koji su isli uz to.

Usavrsavanja i licence po Njemckoj nebi ovom prilikom.

Tako moj mudrijas kako vidis u vrijeme kad sam se ja skolovao, moglo se nešto naucit.
Nazalost ja sam bio zadnja generacija po tom sistemu i kasnije su dosle reforme skolstva Suvar i kompanija..

-
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.