Diskusije : Emigracija

 Komentar
Razvod u Svajcarskoj
Riot-Antidote
21. septembar 2021. u 11.25
Hteo bih da pitam da li je neko imao iskustva sa sličnom situacijom. Ukratko, Srpkinja je udata za Svajcarca, imaju jednogodisnje dete, ona je tamo malo vise od godinu, na boravisnoj vizi. Brak im se raspao, Svajcarac odbija sporazumni razvod braka i pored psihicke torture, preti da će joj potpuno uskratiti pristup detetu a nju poslati nazad u Srbiju. Čak pominje da će ga dati na usvajanje. Ona želi da se vrati u Srbiju sa detetom.

Koje su joj opcije?
Seeb-VN1700
21. septembar 2021. u 15.47
Tri opcije:

1. Advokat
2. Pravnik
3. Odvjetnik

-
zlatiborac
21. septembar 2021. u 17.02
Posetiti rubriku „Ženski kutak” - moz` da se posreci...
Simo
21. septembar 2021. u 17.29
Tri opcije
Policija
Advokat
Sud.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
21. septembar 2021. u 17.47
Treba neko mesto gde ima naših iz Svajcarske.
Ne može on nikad od majke da oduzme dete, price za malu decu.
Mora da nadje nekoga ko stvarno poznaje pravo.
Verovatno ima online gratis forum, prevede translate Google.
Simo
21. septembar 2021. u 19.34
„Ne može on nikad od majke da oduzme dete”
Marko samo u vecini slučajeva majke dobijau decu.
Druga rasprostranjena opcija se podeljena ravnopravna odgovornost
oba roditelja, to naročito vazi ako je tata dobro stojeci.
Ni jedna država pa ni svica nikad neće dozvoliti nekoj srpknji da malog svicarca odnese u Srbiju i da ga tata svicarac ne može propisno viditi.
Razvod je veliki biznis advokata koji zakuvavaju sve sto mogu da bi izmuzli sve onima koji su odlucili da ljubav kao bolest lece brakom.
terazije
(terazije)
21. septembar 2021. u 19.41
Postoji i u Švajcarskoj Sigurna kuća za žene. Ako ne zna jezik, neka se obrati našem konzulatu ili ambasadi, oni će joj pomoći, makar za adresu i preporuku. Kada se tamo jednom nađe, imaće pomoć prevodioca i besplatnog advokata. Lakše će joj biti da se bori za svoja prava i za dete.
Srećno!
Seeb-VN1700
22. septembar 2021. u 03.17
„Ona želi da se vrati u Srbiju sa detetom”
-

Pa naravno da odbija sporazumni razvod.
Ta žena vjerovatno nema primanja i ima malo dijete, sto znaci financijsku katastrofu za Svicarca jer će morat dugo godina za oboje placat izdržavanje.
Vjerujem da je Svicarac jedan od mnogih tako nasamarenih, ne samo za papire nego i lova je u pitanju. Naše žene su majstori za te stvari.
Kako god Svicarac je nayebo..

Dijete joj mogu oduzet bez pardona ako ima posla sa drogom, alkoholom i drugim porocima.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. septembar 2021. u 04.23
ako je smara - murija.
mada, vise sreće sa mozgom, u sledećem pokusaju, eventualno.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. septembar 2021. u 04.35
Ako tip planira da mazne dete (sto mislim da će se tu, vrlo teško desiti, osim ako nije u nekoj malo bolje organizovanoj sub-grupi sa balkana, posto se vani svi odavde „bolje” drže nego srbi, da ne sirim sad i tu tematiku) - da bi ga dao na usvajanje - vrlo je jasno da tipa boli ona stvar za to dete, i kapiram da svajcarci nemaju ni jednog dovoljno glupog sudiju za razvode brakova koji to ne može da poveze (dakle - od toga nema ništa). NO, posto je snajka već tanka sa mozgom, šta da se radi, mlade ljude (zivotna) pamet tu i tamo ne krasi, jer je i zivota malo za njima, ništa novo dakle - prilično sam siguran da je murija pravi put, posto mi se javlja da ionako nema para za advokate.
a i nasa ambasada/konzulat, šta već ima.
mada, ako je razvila mrezu poznanika - može uvek i da mu namesti ekipu da ga malo naplase :) -siledzije su u principu, bez izuzetka p...ke, i na silu reaguju kao i svaka zivotinja - ili se sklupcaju, ili pobegnu. jako malo je srcanih mungosa koji lavu stanu na crtu - i među zivotinjama, a i među ljudima :) (evo ja recimo prvi, ako nisam jači - pobegnem odma', doduse, ako sam jači - ne pobegnem, ali ni ne koristim silu.
Riot-Antidote
22. septembar 2021. u 05.52
Zahvaljujem se na par korisnih saveta.

Devojka naravno nije iznela to da želi da ide u Srbiju sa detetom kao pretnju, već hoće nakakav sporazumni razvod braka. Projekcije pojedinaca koji i sami verovatno žive od socijalne pomoći i cede države u kojima žive nema potrebe komentarisati.

Svajcarcu je ponudjeno da mu se potpise, pred sudom, notarom ili kako god da će porodica u Srbiji preuzeti sve oko izdzavanja deteta a od njega se ne bi ocekivalo niti trazilo ništa. A sa druge strane bi mu bio omogućena poseta kada god to zazeli, mada nema nekih posebnih naznaka da njega to interesuje.

Jeste, devojka se prevarila i pokajala 100 puta. Ali u njenu odbranu, ovaj je teško namazan, kezav, slatkoreciv, pazljiv kad to neko gleda, rava zapadnjacka smradina, tako da bi prevario i mnogo iskusnije.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. septembar 2021. u 09.27
pa vidi, ako deset puta zoves muriju sa istom prituzbom - tu i tamo se i panduri porazmisle. plus, imaš vise puta registrovano „kod države” - da te neko smara. e sad, treba jeli i živeti sa tim nekim na koga si pujdao muriju.
mislim, ne znam kako neko krezav može da te (mladu) zezne... - nema te krezave bakice, na toj - nepostojecoj tropskoj (a ne u svici) lokaciji - zbog koje bi ja sad pristao na tako neke kombinacije sa istom - e da bi otisao u trope kod nje. -ma kako ti krezavi zubi bili na simpatican način izlomljeni :)
mislim, zezam se malo, -jbg - ni prva ni poslednja koja se zeznula. uglavnom, ja bih tako.
(secam se kad je moj 1 jako dobar drugar kad se raskantao sa tadasnjom jednom - na kraju zvao muriju - posto ova dolazila da ga lema pred zgradom i tako to - i onda je on covek kod sudije samo izjavio - gospodjo - ja ako samo pokusam da se odbranim - jednim zamahom leve ruke - napravicu grobarima pos'o - shodno tome - nisam ja vas zvao da me stvarno vi zastitite od nje - nego da je odhebete - da se ne bi stvarno branio :) - al' tak'i su retki, je l' :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. septembar 2021. u 09.54
Uh, sad tek vidim da nisam lepo procitao, nije covek krezav, nego p...zda kezava :) (jbg, ostale mi blizinjare cvike kod mojih, a ove koje sam met'o pocinju sa blagotvornim cinodejstvom tek od metar ipo daljine :) ).
U principu tuga naše zemlje (rekao bih ja) - jer sam siguran da je ta devojcica pomislila između ostalog da joj je to neki (laksi) izlaz iz ove zemlje. I još onda pride brze bolje - dok još nije verovatno naucila napamet ni kako mu se zovu keva i cale i mesto u kom je rođen - opravise klinche..
U svakom slučaju joj želim puno sreće, i ubuduce, a i u ovoj epizodi.
xzy
(ing)
22. septembar 2021. u 10.08
Svajcarcu je ponudjeno da mu se potpise, pred sudom, notarom ili kako god da će porodica u Srbiji preuzeti sve oko izdzavanja deteta a od njega se ne bi ocekivalo niti trazilo ništa.
--------------------------------------------------------
ništa osim djeteta :(

e sad, ne znam ni kakav je on niti ona nit Svajcarski sud. Ali recimo u Kanadi to nebi prošlo pred sudiojom. Da on pristane na to bi, ali ako ne pristane, da ona trazi da nosi djete od oca u drugu državua otac ima pravo da ih posjeti kada hoće - NEMA SANSE
Simo
22. septembar 2021. u 11.19
nema sanse.
Svaka država prevashodno piše zakone za svoje gradjane a onda tek za strance.
Tata i dete su domaći a mama je stranac, verujem da tata ima sva prava
da svoje dete zadrzi u zemlji rođenja u koliko nema kriminal status.
To sto oni obecavaju tati da vidi dete u Srbiji je uh oh ah izvini
dete nije bas danas ovde otislo je sa mamom javicemo se kad se vrate...

Ova tema je česta u mojoj kuci posto moja cerka radi direkno u sudnici na razvodima pa se naslusamo humora i tuge da covek ne poveruje.
Seeb-VN1700
22. septembar 2021. u 11.54
Simo
„Tata i dete su domaći a mama je stranac, verujem da tata ima sva prava”
-

Ako majka nema posla sa drogom, alkoholom i prostitucijom.. onda joj se obično dodjeljuje cuvanje djeteta, a briga o djetetu majci i ocu.
Ovo da bi majka potpisala da se odrice novcanog uzdržavanja od oca vazi samo nakon razvoda (ako nema dijete mladje od tri god.), to se pismeno formulise odprilike „Žena se odriče muževih naknada za uzdržavanje nakon braka.”
U toku bracne zajednice i dok traje razvod moguće je dat potpis da se odrice uzdržavanja, ali i pored potpisa ima pravo naknadno trazit novcano uzdržavanje.
I nakon razvoda ako je dijete mladje od tri godine, dakle bez obzira sto je potpisala.
Inače prava su jednaka ali prilikom razvoda sud je obično na strani majke (ako nema droge, alkohola, prostitucije).
Tu je i problem ako se odreknes uzdržavanja da ne padnes na trosak državne socijalane pomoći. Tako da država ipak drzi taj potpis nevazecim.

Nakon razvoda ako sud dodijeli dijete majci na cuvanje, može sa djetetom da se odseli kud god hoće da oca ni ne obavjesti.
Bitno je da se ne shvati da ona to radi samo iz motiva da oteza ocu vidjanje djeteta.

Kako god.. Svajcarac je nayebao (€).

-
Simo
22. septembar 2021. u 12.25
Seeb živimo u razlicitim zemljama,
meni su nepoznati svicarski zakoni a sto pamtim od Yu prava zanovanog na istom rimskom koje je ipak drugacije od anglosaksonskog ovde.
Muskarci prilikom razvoda i ovde prolaze uglavnom losije, samo za primer, izlazak iz zemlje staratelju malodobnog deteta ne može biti dozvoljeno tek tako, onaj drugi roditelj sto nije dobio puni patronat i te kako ima prostora za podmetanja noge drugoj strani.
Strasne ideje padaju na pamet tim nesrecnicima cije posledice uglavnom trpe neduzna deca.
Seeb-VN1700
22. septembar 2021. u 12.59
Pa ja mislim da je toj ženi najbitnije nakon razvoda da dobije starateljstvo nad djetetom.
Onda je ona napravila posao i niko joj ništa ne može.
Gdje god odluci da krene duzna je posvesti dijete.
Vidjanje oca sa djetetom ne može bit uvjetovano udaljenosti u kilometrima, to je jednostavno njegov problem.
Majka kao staratelj ima odgovornost za dijete i punomoc da odlucuje u ime djeteta.. onako logicki.

-
xzy
(ing)
22. septembar 2021. u 13.55
Vidjanje oca sa djetetom ne može bit uvjetovano udaljenosti u kilometrima, to je jednostavno njegov problem.

------------------------
ako je ovo pravilo u Svici - predajem se.
Misliom da u CAN ovo nebi prošlo - NEMA SANSE
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. septembar 2021. u 15.20
ja isto mislim da ona kao neko ko ne puni svajcarsku kasicu prasicu (boravisna viza), vs on - gradjanin svice - koji je puni - nema sanse da na svajcarskom sudu dobije svajcarskog gradjanina.
mada, sve je to spekulisanje, naravno.
*imam jednog drugara advokata, pa on covek - well - visi na sudjenjima je l' - i tu i tamo znam da je par puta rekao - ljudi, ne mozete da zamislite kakve zavrzlame je sam zivot sposoban da napravi - a to onda još treba provuci kroz zavrzlamu zvanu pravo i sudstvo.
Seebe, koliko ja vidim, nije svajcer naheb'o - nego to jadno dete. -ima dve odrasle budale da se preko njegovih ledja nadhebavaju...
Seeb-VN1700
22. septembar 2021. u 16.02
nije svajcer naheb'o - nego to jadno dete
-

Pa ne znam motive zašto majka hoće natrag u Srbiju.
Ali za dijete bi možda bilo bolje da odrasta u jednoj uredjenoj i bogatoj državi kao Svicarska.
Jeste skupo kad nešto kupujes ali svicarske plate i standard jedna Njemacka može samo još dugo sanjat..

-
Riot-Antidote
22. septembar 2021. u 18.49
Slazem se da dete pati najviše. Nijedan od roditelja nije bio spreman za roditeljstvo. Mladi, nestrpljivi...

Kvalitet zivota za dete je vrlo relativna stvar i nije vezana za državu.

Dete će ostati Svajcarski državljanin pa će moći zivot da živi gde mu je volja kada poraste. Ali dok je mali, šta je bolje, da ga cuva ko zna ko do 19h svaki dan dok tata radi, ili mu je bolje kod mame u Srbiji u kojoj ima baba, tetki, teca, brace, sestara i sve ostalo sto detetu treba...
Hobo
(Pacifing by force)
22. septembar 2021. u 19.20
„Pa ne znam motive zašto majka hoće natrag u Srbiju”

Ajde da malo spekulisemeo posto nemamo mnogo informacija. 1 Ona je bila na skijanju u alpama i tamko su se sreli i zaljubili.

2 On bio u provodu u Srbiji i tamo se upoznali on se zaljubio u nju a ona u iluziju lagodnog zivota .

„Posle .ebanja nema kajanja” naj bolje bi joj bilo da sagleda realnosti i da nedonosi povrsne odluke .

Ako hoće da se razvede to je veoma jednostavno barem u zapadnom drustvu.

Natovari mu policiju na ledja podigne optuznicu protiv njga (može i lažno da ga optuzi)

Ako nema para za advokata ne mora da se brine dobit će zdabnog zastupnika koi će pokrenuti postupak razvoda .

Ona će da dobije socialnu zastitu dok se slučaj ne resi. Biti udata za državljanina sa detetom ona automatski ima pravo na stalni boravak, osim ako nije ilegalno usla u zemlju.

Sam slučaj zavisi o mnogo čega ali kao sto neko rece ako ona nije „luda” ili neuracunljiva ososba dete od jedne godine će da bude dodeljenjo njoj na staranje .

Ako bi zelela da ovede dete na kraci ili duzi period u Srbiju otac deteta će morat da se slozi ako se otac neslozi, dete ostaje u Switzerlandu a ona kako joj volja može nazad u Srbiju sama pa neka lovi novog lovatora radi veze .

Simo
22. septembar 2021. u 22.59
„Dete će ostati Svajcarski državljanin pa će moći zivot da živi gde mu je volja.”
Zakoni neznaju za emocije,a Srbi često imaju bujnu emigrantsku mastu. Radi se o pravu raoditelja, a maloletno dete se u ovakvim slučajevima se pita ništa.
Ona može da pobegne sa detetom ako ga ima u svom pasosu, otac može da neda saglasnost da majka putuje sa deteom tek tako.
Ova snajka i dete nemaju ista prava u Svici. Otac ne može da izbegne obavezu izdržavanja deteta osim ako je na robiji.
Teško da majka može u Srbiju sa svicarskom alimentacijom, svicarac tu racunicu može lako da pobrka, pa da tara bude skuplja od masla.
Razvod može da potraje, pogotovo ako ga ne vode dobro placeni advokati.
Čak i oni idealno sporazumni imaju zakonske rokove i finalnu cenu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. septembar 2021. u 01.51
Kapiram da je schulle kroz svoje tekstove ovde dao najbolju analizu naših ličnih propasti - od kojih je i ovo jedna :) (posto kapiram da je taj zamišljeni modalitet (ja to zovem, ijekavicom, strogo, kad pricam sa poznanicima na slične teme - „p...om kroz svijet” ) ugradjen kao o.k. (dakle ne „misicima i mozgom, plako, i vredno) - u porodici.

https://www.youtube.com/watch?v=rsqQpuTlh0M

-a muski kad zapadnu u slične kombinacije - njima kažem - pa super buraz, i sledeći put isto, prvo promisli miskom, a mozgom ne moras ni da pokusavas - posto ti taj deo ionako ne ide bas najbolje.

no, kao sto rekoh - još jedna licna, pojedinacna prica, i slika naše propasti kao drustva. čak i ako se razresi na neki najbolji moguć način po te ”naše„ (tu devojku, i potomce) gradjane - prica je i zasejana, i izrasla u bastici zvanoj ”propast drust(a)va sa eks ju prostora„”
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.