Diskusije : Emigracija

 Komentar
Cisterne u Bosni nema ko da vozi
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
07. jul 2021. u 06.53
Cisterne u BiH nema ko da vozi
BANJALUKA, SARAJEVO - Na području Bosne i Hercegovine sve više fali profesionalnih vozača, a pogotovo onih koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prevoz tečnih i opasnih materija u cisternama, potvrdili su nam prevoznici.Nemanja Vukojević  07.07.2021 09:05 
oto: Ilustracija | Cisterne u BiH nema ko da vozi
Po forumima i oglasima za zapošljavanje širom BiH sve više se traže vozači sa iskustvom koji prevoze cisterne tečnih i opasnih materija, a prema podacima prevoznika, veliki broj njih je posljednjih godina najviše zbog većih plata otišao raditi u zemlje Evropske unije.
Naći vozača cisterne u BiH postao je tako veliki problem, a s tim se bore i neke razvijenije zemlje u svijetu.
Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, kazao je za „Nezavisne” da je u Bosni i Hercegovini stanje, što se tiče vozača, katastrofalno, te da ovog kadra najviše fali.
„Između ostalih, fali veliki broj vozača koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prevoz tečnih i opasnih materija i prevoze cisterne. Oni su plaćeniji od vozača kamiona”, naveo je Grbić.
Prema njegovim riječima, najveći razlog što fali ovog tipa vozača u Bosni i Hercegovini jesu veće plate u zemljama Evropske unije, te vozači odlaze za boljim materijalnim uslovima.
„Tamo zarađuju od 3.000 do 4.000 evra, a ovdje im je mjesečna plata bila od 1.500 do 2.000 KM”, rekao je Grbić.
On je istakao da je od 2019. godine do sada BiH napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača.
„Ne znam da li postoji ijedna firma u državi u kojoj ne fali makar jedan vozač, a nekima fali i njih 50. Veće plate i sigurnost su jedini i osnovni razlog napuštanja Bosne i Hercegovine i odlaska u Evropsku uniju. Mi već godinama apelujemo na sve institucije da se nešto mora uraditi po ovom pitanju, ali nema nikakvog pomaka”, naglasio je Grbić.
Ono što je takođe jedan od problema, prema Grbićevom mišljenju, jeste i to da cijena prevoza u BiH nema isplativost.
„I tu naplatu mi čekamo od tri mjeseca do godinu dana, a nekada ne uspijemo ni naplatiti. E, tu je veliki problem jer na taj način nismo konkurentni sa Evropskom unijom i ne možemo povećati plate našim vozačima”, objašnjava Grbić.
Jedan vozač cisterne iz Modriče koji je prije nekoliko godina otišao raditi u Sloveniju da prevozi tečne i opasne materije kazao je da se najviše odlučio za odlazak zbog skoro troduplo veće zarade.
„Godinama sam ovo radio u Bosni i Hercegovini, a ipak je ovo rizičan i veoma odgovoran posao. Nisam bio zadovoljan primanjima, pa sam se odlučio na odlazak kako bih obezbijedio lakšu egzistenciju za svoju porodicu”, naglasio je ovaj vozač.
Iz Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Mojposao.ba istakli su ranije da je velika potražnja za profesionalnim vozačima za teritoriju Bosne i Hercegovine.
„U odnosu na isti period prošle godine za sedam odsto je više oglašavanja iz ove skupine. U sličnom rangu je i potražnja za vozačima autobusa na području cijele države”, kazali su ranije u ovoj agenciji.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. jul 2021. u 07.41
Pa tako je i vamo kod nas. -komunisticki udbasi postadose kapitalisti, pa bi ako može da plate radnike tako da radnici njima placaju - da rade kod/za njih. -moramo primetiti da je to ipak pomak za radnicku klasu, u odnosu na truli kapitalizam zapadnog tipa - kakav je bio i kod nas, dok nisu met'li druga jozu i drugove da vedre i oblace. - naravno - pomak nagore...
E sad, ovaj iznad jadan mora da laže - cene prevoza kod nas su ISTE kao i na zapadu - dakle te firme ostvaruju VECI profit - iz razloga sto radnike (vozace, a i sve ostale) placaju osetno manje od kolega sa zapada, kamion kosta isto, gorivo kosta otprilike isto.
Problem je, sto ovaj jadnik ne sme to da kaže - ali tim nekim deficitnim zanimanjima, za koje ima (ili će, ako dovoljno sacekamo - morati da ima) para da se plate vece plate - ovi ne smeju bukvalno da povecaju plate, iz razloga sto ako, lupam, vozac C, E i D kategorije ima platu dva soma - recimo lekari, koji rade (pa oni koji rade-rade - a to je zapravo vecina), u uslovima u kojima njihove kolege u nemackoj najopustenije prekidaju rad - će da se zapitaju - cekaj bre, kako ja, lekar specijalista nemam ni soma platu - a sofer sa će kategorijom, za koju se ogrebao od vojske - ima dva? -i onda imaš lavinu - a para jeli - nema za sve, zemlje su siromasne, plus ih, sve i jednu eks ju, vode izdajnici i strani placenici (ili duznici - svejedno).
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
07. jul 2021. u 18.22
Lekar u Domu Zdravlja se isprica sa penzosima, napise neki recept i ode kuci.
Vozac, realno uvek radi, čak i kad ne radi, pazi na kamion, nije kuci.
Bio neki iz Istocne Srbije u novinama, isao do 3000 eura, prosao Evropu, ali kaže krvav lebac i vratio se na državni posao nazad.
Da je to toliko slatko, svi bi isli.
Vecina od onih sto su otisli u Cikago se skinu i otvore neku kompaniju.
Dva soma je zapravo malo i cena će ići samo na gore.
Ako nemas vozace, staje ekonomija i lekar, koji živi od ekonomije.
Srbija će iz budzeta dotirati subvencije za vozace, jer će uskoro ostati bez istih a ekonomija se razvija velikim koracima, fabrike a bez vozaca, iste ne rade.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. jul 2021. u 02.33
Ne. To tako pricas, zato jer ne znaš - i ne znaš verovatno nikoga ko je zdravstveni radnik - pa da malo prodiskutujete o njegovom radnom mestu onako „off the record”...
Obuka za vozaca traje par meseci, u principu ni toliko (za većinu njih ni toliko - jer su se ogrebali za će u auto-jedinici u jna), i praksa još toliko, za prosecno glupe - da možeš da ga pustis na put bez preterane brige.
Obuka za prostog lekara opste prakse traje pet godina, za relativno vrednog studenta, i onda još par godina prakse - da to bude lekar-lekar. -nije uporedivo.
Ekonomija u srbiji se NE razvija velikim koracima, ekonomija se razara, sistematski, od strane stranaca, a uz svesrdnu pomoć ponekih iz naših redova.
U principu, ako soferi obustave rad - ekonomija zaista ima ozbiljan problem. Ako lekari obustave rad - ekonomija, posle vrlo kratko vremena, ima smanjen problem - posto bi pocrkali ovi koje lekari, budimo relni, svojim znanjem, i uz pomoć malo hemije iz pharma-e - drže u zivotu.
evo lično bih negde već i nogama stigao, gde god da krenem, al' bi možda već odapeo usled komplikacija da nisam imao neku, zvanicno „jednostavnu” hirursku intervenciju svojevremeno.
*mislim, da ne smaram dalje - samo sam se osvrnuo na cinjenicu da imaju male plate ovde, i zašto je to tako.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
08. jul 2021. u 13.57
Maline nema ko da bere: Sezonci dolaze čak iz Mongolije

Rekordna otkupna cena malina dostigla je 430 dinara za kilogram, a pojedine sorte i više od 500 dinara.

IZVOR: RTS SREDA, 7.07.2021. | 08:13 -> 08:28

 

Podeli

Foto: Veronika Kovalenko/Shutterstock

Na to je uticao pad prinosa, a nema dovoljno ni berača, pa sezonci dolaze iz dalekih zemalja Azije i Afrike.
I dok srpski turisti sve više upoznaju albansko primorje, iz te zemlje u ivanjički kraj prvi put stigli su berači malina. Miro Rajković iz Prilika ima u planu još jednu grupu stranih sezonaca.

Imao sam dve grupe. Jednu iz Mongolije, koju sam tražio, a drugu iz Albanije. Međutim, u Mongoliji je sada problem s koronom, ne znam koliko će to trajati pošto je kod njih tek sada buknula zaraza. Ako budu mogli, doći će tek petnaestog, a ovi iz Albanije su došli„, kaže Miro za RTS.
Plata 100.000 dinara, ali slabo ko u Srbiji hoće da radi ovaj posao FOTO
U ariljskom kraju očekivali su 40 berača iz Indije, međutim, zbog kovida, njihov dolazak je otkazan.
Visoka cena maline uticaće na rast površina pod ovim voćem, ali u Srbiji raste potreba za poljoprivredom, pa se planira dolazak jeftine radne snage iz Azije i Afrike.
Kilogram crvenog zlata košta kao kilogram mesa; ”Dočekali su me kao Tita„ FOTO
”I već imaju firme koje uvoze radnu snagu i koje formiraju velike stambene blokove, naročito u Vojvodini, mada je korona to malo odložila„, kaže Zoran Radovanović iz stručne grupa Ministarstva poljoprivrede za malinu.
”Mi smo za sve to uredili. Imamo Zakon o angažovanju sezonskih radnika, gde i stranac može uz prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova, nadležnoj Policijskoj upravi, da dobije pravo da radi tokom sezone i da bude potpuno osiguran i penzijski i zdravstveno i da ljudi budu sigurni, oni koji ga angažuju i oni koji rade„, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.
Neverovatna slika iz ariljskih malinjaka: Danju beru crveno zlato, uveče sviraju trube FOTO
Poljoprivrednici bi, kažu, zbog jezika, mentaliteta, ishrane, radije sezonce iz Srbije ili regiona.
”Ali ako bude potrebe, moraćemo i mi da tražimo strance. Ako nema ko drugi da radi, onda će raditi oni„, kaže Branko Đokić, poljoprivrednik iz Brezne.
Albance je u Prilike privukla dnevnica od trideset evra, uz smeštaj i ishranu do završetka berbe. I dok u Srbiji mnogi nezaposleni izbegavaju rad na poljima, iz dalekih delova sveta, zbog troškova puta, sezonci će u Srbiju dolaziti najkraće na šest meseci.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=07&dd=07&nav_id=1887124
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
08. jul 2021. u 16.51
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)

08. jul 2021. u 02.33

Ne. To tako pricas, zato jer ne znaš - i ne znaš verovatno nikoga ko je zdravstveni radnik - pa da malo prodiskutujete o njegovom radnom mestu onako „off the record”... 
Obuka za vozaca traje par meseci, u principu ni toliko (za većinu njih ni toliko - jer su se ogrebali za će u auto-jedinici u jna), i praksa još toliko, za prosecno glupe - da možeš da ga pustis na put bez preterane brige. 
Obuka za prostog lekara opste prakse traje pet godina, za relativno vrednog studenta, i onda još par godina prakse - da to bude lekar-lekar. -nije uporedivo. 
Ekonomija u srbiji se NE razvija velikim koracima, ekonomija se razara, sistematski, od strane stranaca, a uz svesrdnu pomoć ponekih iz naših redova. 
U principu, ako soferi obustave rad - ekonomija zaista ima ozbiljan problem. Ako lekari obustave rad - ekonomija, posle vrlo kratko vremena, ima smanjen problem - posto bi pocrkali ovi koje lekari, budimo relni, svojim znanjem, i uz pomoć malo hemije iz pharma-e - drže u zivotu. 
evo lično bih negde već i nogama stigao, gde god da krenem, al' bi možda već odapeo usled komplikacija da nisam imao neku, zvanicno „jednostavnu” hirursku intervenciju svojevremeno. 
*mislim, da ne smaram dalje - samo sam se osvrnuo na cinjenicu da imaju male plate ovde, i zašto je to tako.

_________________

Oni su placeni od strane države, tako da i to

nije za poredjenje.

Lakse je uciti, nego raditi.

Ovde kao uce tih 4 godina, zatim kroz praksu

dalje uce i dobijaju platu.

Bila jedna Djulija, nabacivala mi se iz

Mantove, sada je anestezolog ili kako već da

se parla.

Imaš tu gomilu stavki gde ne možeš da poredis

sve to, jer su i vozaci malo placeni i uskoro

ih neće ni biti.

To ti je kod nas za ismejavanje, Komunisticki

klasizam i Samoupravni Socijalizam, gde smo

svi jednaki a onda uz malu dozu fasizma i

klasizma, ljudi se dele po poslovima.

Otuda i idu za lekare, jer tako otvaraju sebi

mesto u drustvu, cenjeni su, lako se vencaju

i slično.

Vozac, mi ko klinci smo se valjali od smeha,

cale od lika iz odeljenja, stavio vozac pored

prezimena na vrata, ostali lekari, advokati,

bio je taj neki Komi trip po Blokovima, ne

znam za ostale.

Smeju se i deca vozacima.

Postavio sam i ovaj primer, branje malina,

oko 1000 eura, neće niko, teško, Sunce.

Ne trebaš ništa uciti, plata ko u lekara i

neće niko.

Gledati na osnovu ucenja, ne daje uvek

rezultate, već gomilu ostalih razloga, ko te

placa i ko te kontrolise, jer su nasi

potpisali sa Nemackom za Med. Sestre i kad su

videli da ćemo ostati bez istih, ponistili.

Tako i lekari, ako bi ih pustili, otisli bi

za 4-5 hiljada.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
09. jul 2021. u 21.47
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.