Diskusije : Emigracija

 Komentar
Uzroci i posledice
zlatiborac
05. maj 2021. u 21.13

Uvazeni citaoci - sabesednici,

Nije reč tj. tema o sadasnjici tj. epidemiji, ako ste pomislili,
već o ličnim iskustvima i shodno tome tumacenja izvesne pojave koja može tumaciti na vise nacina. Ne mogu da se setim i pronadjem pravu reč u nasem 'poremecenom jeziku koji me u zadnje vreme po (put ove epidemije - ne ostavlja ravnodusnim. Rekao bih da je u pitanju reč, tj osoba 'svastar' koja ima potrebu (strast) za pikupljanje nečega sto smatra da je od bitne vaznosti. U izvesnim krajnim (ekstremnim) slučajevima ovo se podrazumeva i kao bolest, tj. gomilanje svega i svačega - bez krajnosti...

„Anxiety and hoarding
Main article: Compulsive hoarding

Apartment of a person with compulsive hoarding
Individuals who meet diagnostic criteria for hoarding disorder experience feelings of anxiety or discomfort about discarding possessions they do not need. This discomfort arises from an emotional attachment to possessions and a strong belief that their possessions will be needed in the future. Possessions will take on a sentimental value that outweighs their functional value. This is no different from someone without hoarding disorder; the difference lies in the strength of this sentimental value and in how many items take on a sentimental value. Discarding can feel like they are throwing away a part of themselves.[6]

p.s. u mojem slučaju u izvesnoj meri - organizovano i pod kontrolom - smatram;-) o tome vise u narednom javljanju...”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. maj 2021. u 01.34
za iskrenog, pravog hordera, postoji samo jedno pravilo:
TREBACE!

ovo je otprilike pre mesec dana mi status na fb :) . vidim naisao je i na simpatije kod drugara :)

kapiram da ne živim u nekom iskljucivo pljackaskom sistemu - kakav je ovaj ovde, nego u nekom pljackasko-hostaplersko-potrosackom (kakve su tu i tamo zapadne zemlje) - gde kojesta ima da se nabavi za novce, i vrlo je dostupno, u smislu da su ovde cene za masu toga iste ili vece nego u ger. ili usa recimo, a zarade ni izbliza tolike (recimo nemcu je u smislu odnosa zarade/cene, pivo za 4eur. u lokalnoj kafani za prostu raju, otprilike kao ovde kad bi bilo po ceni iz prodavnice. pri tom kod nemca je njegovo - domaće, odlično pivo, kod nas je kolonijalno/protektoratsko - ponekad možda i tog istog nemca, koje je krs najgore vrste). -uglavnom da su zarade/cene kao po zapadu, kontam da bi mi kuca bila prepuna kojekakvih gadgeta (kao sto i jeste :)) za raznoraznda dangubljenja. -evo recimo tu kod vas je strelicarstvo k'o dobar dan, ovde je, lupam 500 jura u jako mnogo slučajeva vise nego jedna plata. i to onih srećnika koji imaju zaposlenje uopste. tako da recimo ja neću pljunuti 5 glava za luk i strele i td, pa da krenem da se zezam time, nego ću kupiti modelarsku testericu za stotinak, i možda još par masina, ili drvene daske - posto kreće evo lepo vreme, pa ću moći da se zezam sa tim na vikendici.
dakle, nisam pravi horder iz objektivnih razloga, a inače bio bi, i to onaj najgori :) (dobro, zezam se, -ne bi bilo bas ona mačija stazica kroz kucu ili kozija, kroz nagomilane predmete, ali da živim u germaniji ili usa, kapiram da bi bilo po kuci još vise kojekakvih gluposti, koje se tek povremeno koriste. (recimo kupio bi ansic malokalibarku biatlon (bese 2 soma), samo zato što su do jaja - iako i sa ovom gamo vazdusarom koju imam pobijem uredno one desetkice kad uzmem da gadjam, ili poberem sisarke sa bora na vikendici :)
inače nasa reč ti je vise „sakupljac” nego „svastar”, ili ako pricas sa malo obrazovanijim sagovornikom, eventualno „opsesivno kompulzivni sakupljac”, ali nemamo tako preciznu jednu reč kao sto je engleska.
zlatiborac
06. maj 2021. u 09.50
'za iskrenog, pravog hordera, postoji samo jedno pravilo:
TREBACE!'

Tako nešto i vise od toga.

Ne samo za sebe već nešto za potomke,siru rodbinu pa čak i neznane. Primera radi; licna dokumenta pocev od skolskih svedocanstva,izvoda maticne knjige rođenih (nekada),licna karta,pasos,knjizice: zdravstvena,radna,stedna - porodicni rodoslov iz 19-og veka,presuda o imovinskom nasdledju pradede i tri brata aprila 1904, skolski izvestaji o uspesima naših potomaka (kcerka & sin) od 1-og - 13 razreda kao i fotosi,svedocanstva o pohadjanju muž. casova (dopunsko obrazovanje iz domaćeg budzeta), - toliko o papir-dokumentaciji.
Od vremena 'stranstvivanja' prikupljao mnostvo literature tokom poseta 'Starom Kraju', suvenira, gramo-ploca,kaseta i narodnu nosnju roditelja koju su koristili njihovi unuci u ovdasnjem folkloru kluba „Oplenac” sto je 'ubelezeno' na video & foto snimke kojih povremeno i u izuzetnim prilikama prelistavamo & gledamo.
Osim pomenutog od zaborava postedjena su i mnoga pisma koja su
bila tkr. jedina veza-spona pre 'nasrtaja' inter-neta. Umalo da
zaboravim novcanice sa mnogih meridijana koje smo posevivali, kao
i ove domaće koje nisu vise u upotrebi tj. opticaju.

Toliko ovim povodom o 'ostrascenim' svastarijama koje će jednog
dana ostati tj. preci u nasledje potomcima i po onoj Zmaj Jovinoj:
'gde ja stadoh ti produzi - sto zaduzih ti oduzi'...tako nekako.
;-)

zlatiborac
06. maj 2021. u 16.04
...uz sve gore pomenuto spadaju sakupljanja razno-raznih alata i materijala za obradu prepravki opravki za potrebe domaćinstva da se prilagodi lično ukusu i potrebama. Ovo iz razloga što se ovde dolazi do krova nad glavom (uglavnom i prosecno) kupovinom od kucevlasnika posredstvom agenta,dok oni redji i sa dubljim dzepom po narudzbini.
Tako sam u etapama i shodno mater. mogućnostima poceo da pribavljam alatke i prirucnike 'uradi sam'. I naravno putem pomoći prijatelja i poznanika upijao i sticao osnovne pojmove kako teoriju sprovesti u praksu. Za jednu deceniju osim zidova i poda,
sve je unutar promenjeno i nešto u dvoristu. Vremenom su potomci iz porodicnog gnezda otisli svojim putem pa se još uvek po nešto prepravljalo - dogradjivalo.
Po nekad i na poziv komsija nađemi njima pri ruci,ali nikad uz
novcanu naknadu - Boze sacuvaj...'kosija - kosulja' kaže se u narodu.

Sada je(kao sto znamo) prolecna sezona i pripreme u punom zamahu
da se posvetimo prirodi kojoj se poklanjamo i klanjamo, u protivnom bez bar i malo znoja nema darova. Bolja i lepsa polovina sa i oko cveca gde ima hladovine tj. gde pripada - uostalom, dok se ja 'cvarim' uglavnom na jutarnjem suncu uz cvrkut ptica...

skoljka1
06. maj 2021. u 19.25
(Malo morbidno možda, izvinjavam se) znam neke ljude koji su radili ko menadžeri u ‘senior’ zgradama. Kažu da od tad mnogo više bacaju kad su vidjeli koju muku prolaze djeca dok raščiste sve to ostavljeno za umrlim roditeljima.
Ne treba previše uspomena ‘vuci’ za sobom (mislim tih fizičkih). Ja to raščišćavam po kratkom postupku. Lakše se živi sa manje stvari.
Ali zato mi je muž suprotnost i tu je moj problem:( Moji dani raščišćavanja su samo kad on nije kući i onda odmah vozim sve na donaciju/deponiju. Jer on zna i iz smeca da izvadi stvari i vraća u kuću.
Ja ‘hoarding’ pomalo gledam kao patologiju, naravno spektrum je u pitanju (neko manje neko više a neko najviše) .
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. maj 2021. u 06.37
ma jok. gde je patologija... može li nešto normalnije, da u kuci vrlo konacne, i male zapremine, koja ti je prakticno zivotni prostor - držiš predmete - koji pune/oduzimaju tu zapreminu - i koje prakticno nikada ne koristis? :) :)
zlatiborac
07. maj 2021. u 08.42
I to što rece Sale,

A tek u 'gajbi' (kako ti kažeš) u kojoj po neko ima kucne ljubimce...

Ovdeka (gde jesam) nebi mi palo na pamet da sakupljam razno-razne
drangulije na ustrb boravisne udobnosti (komfora). A da pojasnjavam
kako i u kojim uslovima je izvodljivo i moguće biti 'hoarder' a da
se to i ne primeti,je druga i duga prica. A pogotovo nekom ko nema
predstavu da može i drugacije da se živi od onog šta se čulo-videlo
putem javnih medija ili onih sveopste znanih nam - rekla kazala.

p.s. da ti pojasnjavam kako je u mojem slučaju izvodljivo,ispalo bi
da se qurcim - stekavsi opstepoznati epitet 'seljacine-seljobera' kako to obicavaju reci uspesni i 'edukovani' tipovi.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. maj 2021. u 03.05
Ne smes da budes tako predrasudan - nikada. Sto bi rek'o david bowie u jednoj svojoj prelepoj pesmi - „shame was on the other side” - ili ti po naski - sramota je njihova - ne tvoja (kad neko jeli kvalifikuje olako nekog drugog coveka, neosnovano, i nepravedno).
Recimo drzanje tih dokumenata koje si spomenuo, ne znam kako je kod drugih (i iskreno, zabole me ovo malo jada od kite :) - posto živim svoj zivot, za sebe, zbog sebe, i po svojim (u granici mogućnosti) pravilima, i merila drugih me ne interesuju, ne zato što su netacna - jer za njih - su tacna, nego zato što su netacna - za mene) - uglavnom, htedoh ti reći da ta dokumenta predaka / cuvanje istih - meni je to bas onako nešto najnormalnije da nećeš da bacis. Kao sto mi je najnormalnije da kad država, lupam, pravi put, i naidje pri kopanju za temelj na neko smisleno naredano kamenje - da to iskopaju arheolozi, a put zaobidje to. -ima mesta dovoljno i za jedno i za drugo - ne mora bas sve da se razori i zatre.
Ja recimo nemam ni jedan ormar u kuci. -t.j. ima jedan - nisam hteo da ga izbacim jer je vlasnika gajbe koju rentam - ali moj namestaj - sve ono sto je kod nekoga regal od punog drveta (zestoka idiotarija :) ), ili sifonjer itd - kod mene je otvorena polica. Razlog kad sam objasnio svakom ko me je pitao - i svako se i slozio (ali eto ipak nije pobacao svoje regale po kuci - ostao je da se grci u svojoj rođenoj kuci, a orah da se baskari :) ) - je taj sto ti i polica i sifonjer oduzimaju istu zapreminu prostora, ali sifonjer je oduzme celokupnu, zauvek, a polica ti stvara vizuelni utisak da si u celokupnom prostoru (vs sifonjer - da si u prostoru-minus sifonjer. sifonjer ne j. zivu silu - on je oduzeo tih par kubika vazduha - zauvek - i fizicki, i mentalno/vizuelno).
što se tiče ljubimcova, u prethodnoj, novosadskoj gajbi, bila su dva velika kera, gazda je bio pravi horder, bas je i drugi ker umro pre dve nedelje :( i macka. Nju su doneli kad smo se mi doselili - imam slike kako mikro mace spava na keru od 70kg. -al' to je bila kuca sa dvoristem.
*ocisti jednom taj drugar dvoriste od krsa i loma - ono pred kapijom, veselje za skupljace sekundarnih sirovina - u dvoristu i garazi, naravno, NIJE moguće primetiti da ista fali - i kaže on - znaš matori, malo sam pospremio dvoriste i garazu - evo izneo sam par tona krsa i loma - da mogu sad da natalozim nov krs i lom :)
zlatiborac
08. maj 2021. u 08.31
Šta je rek`o tamo neki David u zadimljenom bircuzu - 'bole me cose'.

;-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. maj 2021. u 14.33
fakat mu je na spotu za tu pesmu k'o neki dim, e sad da l' su snimali u bircuzu il' nisu - 'bem li ga, a za kurobol povodom bratodruga davida - podrska, mada, vanserijski, izuzetan covek i umetnik. ali skroz mi je ok i da nekom puca paja povodom njega :)
zlatiborac
08. maj 2021. u 17.05
Ne sporim ali nikad čuo za doticnog, jer u moru ili ti okeanu ih
toliko imade (ki pleve) da ne mo`s sve upamtis a kamo l` opredelis.

Nije bas da se nema sluha, već sto sam probirljiv, mada i na buvljaku
može nešto vredno i korisno da se pazari...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. maj 2021. u 03.47
Pa može. Bas nedavno kupih (doduse na ovom novobeogradskom, pa to i nije buvljak, nego male prodavnice) neke tockice za kojesta, pa stavih 4 na jednu policu sto sam napravio i stvarno su dobri. mislim tri su dobra, a jedan, paaa... mogla je bas qc i da ga vrati :) :)
mada, Bowie je vise bio onako Christy i Sotheby kalibar, a manje buvljak. onako hi-quality/hi-value. bas onako vanserijski tip.

iskidase ljudi, a pesma/poezija, bukvalno kalibar mese selimovica. Deep, sto bi rekli u svetom carstvu komonweltchanskome:

https://www.youtube.com/watch?v=o_cHvtPB2dY&ab_channel=femdog
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. maj 2021. u 08.17
No, back to the subject...
Imam po kuci gomilu stvari vezanih za spremanje klope - kojekakve posude i alatkice. To onako, iz nevezuse kupim kad prođem kroz neku prodavnicu, pa mi se učini zanimljivo, kao props za fotografisanje, i onda se toga nakupilo onako masala. naravno, većinu toga još nisam uslikao, fazon - snimicu nekad, ali to nekad, nekako nikad da dodje, posto nekako nikako da se nateram malo da radim za promenu :)

Ovi nedavno sto su nas selili, da li mozete da zamislite tilt u glavama normalnih, običnih ljudi-srba (dobro, i ja sam normalan i običan, samo malo neobičan, jer sam zapravo najobičniji sto moz' da bude, pa je to postalo malo neobično...) -uglavnom, (kao i prethodni koji su nas selili iz minus-treće u minus-drugu gajbu) - gde su vam osetljive stvari, gde vam je televizor? - nemamo televizor, a kompove ću sam :) -nemate televizor? - ne-nemamo televizor :) :)
a onda 80 posto onih kutija „kuhinja”. :)
A neke fotelje, neki sifonjeri, regali, stolice? - nemamo.
:) :)
oni prethodni preseljivaci bas su ljudi bili zatiltovali - fazon - iz komunikacije - definitivan utisak - aha, ovo neki normalan covek :) -i onda hop - nema ni televizor, ni fotelju, ni regal, ni astal :)
ono kad su dosli (i uvek kad mi dodju preseljivaci) - ja ih prvo postrojim, i objasnim neke stvari - tipa - ljudi, ako nešto kucnete, nema veze - desava se, ne potresajte se, a ako krenete da padate niz stepenice i t.d. - bacaj teret, ko ga ...e, nek' se razbije, samo nemoj neko da se povredi. -kapiram da im to uvek bude cudno, posto verujem da je vecina raje koju sele - ona koju je sosa opisala u nekim drugim svojim postovima - i ciji stav je - vidi majstori - vise volim vase izlomljene noge i ruke - nego ogrebotinu na svom frizideru...
jednaSosa
09. maj 2021. u 15.20
sale pa gde ti spavas i sedis u svojoj kuci? Ok nemas TV. veuj mi kakav nam je ovde program u kanadi ni ja ga ne bih drzala, i uopste ga skoro pa i ne gledam. ali moj muž oce pa oce, ne moz da živi bez njega iako retko šta inteligento pogledamo.

ali na cemu ti spavas? gde držiš stvari, u kutijama?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. maj 2021. u 16.43
pa napravio sam krevet. -doduse, pitali su se - o.k. ovo je dusek, a gde je krevet? :)
ko god mi je bio a od kad sam ga napravio - pa se sazalio - i pustio tog nekog kao dobri domaćin da spava na mom krevetu - rek'o je da je 1 od najboljijih u koji su svoja ledja i guj'će spustili :) (hint: kupi uvek preskup, prekvalitetan, za sve pare dusek. dusek mi je bio vise stotina, sam krevet ispod 20 evrica za to drvece od kog sam napravio).
stvari držim po policama (napravio), i ima taj jedan sifonjer vlasnika stana. ukratko - stvari - gde stignem :) . gitare na stalcima (napravio - do jaja funkcionalni, nikako da se nakanim da napravim bolje). fotoaparati i fotooprema -svud po kuci :) (mislim, ne bi me bas svaka trpela ovakvog, iako sam izuzetan :) -da se razumemo).
evo sad mi je lapic topic sa koga kucam na kofercicu od neke baterijske busilice-srafilice, koja je pak na nekom stiroporu, koji je pak na jednoj maloj pokretnoj polici.
e napravio sam i kao rollshoe za sto ovaj sto je bio u kuci, bas planiram da ga rasklopim i liferujem, prevelik mi je.
skroz je dobar trip kad je sve (lako) pokretno. mislim, malo mi kuca lici na sveopsti magacin svega i svačega, sto jes' jes'.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.