Diskusije : Emigracija

 Komentar
Šta kad nekoliko dana nema struje?
Seeb-VN1700
13. april 2021. u 05.13
Još je uvijek mnogima nezamislivo da na neko vrijeme nestane struje.
Ne znam kako drugdje ali ovdje u Njemackoj i EU u planu su postepena iskljucivanja nuklearnih elektrana i postepeno iskljucivanje termo-elektrana.
Za primjer samo jedna termo-elektrana u Njemckoj trosi dnevno 36.000 tona uglja. Znaci i da hoće neće moći vjecno, no glavni problem je zagadjenje.

Znaci ostaju prirodni izvori, kao hidro-elektrane, na vjetar i sunce.
Ja bih dodao i one sportske sprave za bildanje da se na njih ugrade dinama i generatori pa da se dzabe ne trose tolike konjske snge nego fino prave struju.

Mnogi sa ovim neće bit pogodjeni kao Kanda, Island, Norveska..
Ali mnogi će bit ovisni o vjetru i suncu pa ako toga nema, nema ni struje.
Strujni napon u Evropi je podesen i umrezen na 5o herca. Ako u jednom dijelu Evrope dodje do nagle potrosnje ili naglog pada prizvodnje dolazi do pada frekvencije i sistem se automatski iskapca. Ako „komsije” ne priteknu u pomoć jednostavno nema struje.

E sad kako se pripremit za takav scenario, recimo 15 dana nema struje?

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. april 2021. u 08.47
Vezbati kurobolju na dnevnoj bazi.
Onda kad nema dve nedelje struja - boli te k. dve nedelje za redom povodom toga.
Opusti se - kad ne bude bilo - već će oni krenuti u pljacku tamo gde ima. -ako ista, u to se vala razumeju. E sad, da li će i uspeti - videcemo.

U slučaju preopterecenja sistema, ne pada frekvencija, nego dolazi do iskljucenja preopterecenih delova sistema.
zlatiborac
13. april 2021. u 09.17
„E sad kako se pripremit za takav scenario, recimo 15 dana nema struje?”

Ovde (CAN) ako posedujes kucu nabavis generator. Sasvim dovoljno
za: osvetlenje,tv,frizider,zamrzivac i motor za pec koja zagrejava sve prostorije.

Najnoviji tip generatora je prilagodjen da radi na benzin, plin iz
boce ili iz gradskog gasovoda koji nam sluzi za kucno grejanje,toplu vodu i sporet.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. april 2021. u 09.21
vi iz te ledare se ne racunate :)

-a šta kad zapekne svecica na majnus trti fajv?
i šta sib da radi ako jednog dana rujama se upali sijalica, i kažu - ne damo vise ni kap nafte ni gasa u nemecku :)

briga vas sto ćemo sib i ja da se posmrzavamo u jevropi, pri tom će meni dodatno i da puca paja dve nedelje. -vi lepo hop-potegnes onaj konac na hondici, i ud'ri. doduse, za frizider vam možda ni ne treba - samo stavis neku mrezu na terasu da ne mogu 'tiče da pokradu, i odneses kobaje od musovine na terasu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. april 2021. u 09.22
o'klen sibu za agregat, kad ni kapi nafte ni gasa nemaju, a ploesti je daleko, a i mislim da ga više ne drže nemci :)
zlatiborac
13. april 2021. u 09.24
The Firman H03651 generator features 4550 starting Watts and 3650 running watts (4100/3300 LPG). Power is supplied by our Max Pro Series 208cc Firman engine which runs cool and efficient thanks to its Phoenix Fat Head Block. Our Whisper Series muffler keeps the H03651 running at a quiet 67 decibels – well below the standards set by the National Parks Service, and our spark arrester has been approved by the USDA Forest Service. The industry-leading 5 gallon fuel capacity provides a whopping 14 hours of run time. Starting is as simple as the push of a button on the H03651. All of our Hybrid Series Generators run on gasoline or propane fuel, giving you flexibility while out on the road or during an emergency. H03651 comes standard with extended propane hose (5ft) for convenience when running off a larger propane tank. The Firman Volt Lock automatic voltage regulator ensures clean, consistent power output from the Firman Power Stream alternator. For the ultimate in portability the H03651 includes a wheel kit featuring 8„ never-flat wheels and a u-shaped padded handle with ergonomic grip. Pertinent information is at your fingertips with our 4-in-1 data minder measuring Volts, Hertz, Hours and a low oil indicator. The durable, compact tubular roll cage frame design is built for years of use. Everything you need comes standard in the box including: oil, funnel, owner’s manual, spark plug wrench, and two wrenches to remove protective shipping brackets.
• 4550 Starting Watts / 3650 Running Watts - Gas
• 4100 Starting Watts / 3300 Running Watts - LPG
• 5 Gallon Tank with integrated fuel gauge
• 14 hour run time
• Outlets: (1) TT-30R (RV Ready) 120V – 30A, (2) 5-20R Duplex 120V – 20A, (1) L5-30R 120V – 30A
• Receptacle Covers for all outlets, helps protect against moisture, debris and dust
• Recoil/Electric Start
• Runs on gasoline or propane fuel, giving you flexibility while out on the road or during an emergency
• Extended propane hose (5ft) for convenience when running off a larger propane tank
• Volt Lock Automatic Voltage Regulator (AVR)
• Wheel Kit with 8” Heavy Duty Never-Flat Tires and a U-shaped padded handle
• Power Stream Alternator
• Max Pro Series 208cc Firman Engine with low oil shutdown and cast iron sleeve
• Phoenix Fat Head Block for enhanced engine efficiency
• Legendary 3 Year Warranty Service from our HQ in Phoenix Arizona, USA
• Whisper Series Muffler with USDA Forest Service Approved Spark Arrester
• 4-in-1 Data Minder Measures Volts, Hertz, Hours and Low Oil Indicator
• Accessories Include: Oil, Spark Plug Wrench, Shipping Bracket Wrenches, Funnel and Manual
• Durable compact tubular roll cage frame design

Cena: $728.97
Starac_Foco
(--)
13. april 2021. u 12.04
Imaju glave sto misle da li će nestati struje, na lokalnom, regionalnom, državnom i evropskom nivou, ne moras bas ti da brines i o tome. Od tebe se ocekuje sam da uredno placas :).

Ako ne bude kakvog velikog rata ili drugih katastrofa sličnih razmjera, neće nestati struje. Sto bi nestalo u zemljama gdje već decenijama nema nekog značajnog porasta potrosnje, a takva je cijela Evropa. Postojeci izvori će da traju i da se krpe ili zamjene sličnima dok se ne zamjene necim.

A ne moraju vjecno ni ugalj loziti. Umjesto toga gorivo može biti ruski gas npr, kojeg neće uskoro nestati. Jedini ako budu previse politicki svirali qrcu pa rusi zavrnu slavinu :). Ovde u Ontariju su zatvorili sve elektrane na ugalj, sto je pravilo oko 1/3 struje i nije imalo posljedica za snabdjevanje. Pa čak ne toliko ni na cijenu struje.

U krajnjem slučaju moguće su i nove nuklearne elektrane, iz kojih ništa ne dimi. Imaju i one velike mane, ali ništa nije idealno.

Sunce i vjetar imaju neke ocigledne limite. Vjetar duva kad se njemu digne a ne kad treba struje, a i broj vjetrometina je ogranicen. Sunce ima manje ogranicenja ali noćimalo slabije grije :).Ti limiti će postojati sve dok ne bude moguće skladiste za struju velikog kapaciteta i dovoljno niske cijene. Za sad takav „ambar” ili „kaca” za struju uglavnom ne postoji a da je ekonomski isplativo, ali radi se na tome, ne brini, samo pripremi budjelar - ti ćeš biti taj koje će da placa za te skupe kace i ambare :)
Seeb-VN1700
13. april 2021. u 16.31
„Imaju glave sto misle da li će nestati struje”
-

Pa takovi i upozoravju.
Pominje se i ta ratna opcija da imaju takove bombe koje čitavim oblastima iskljuce struju. To sigurno nije na 2-3 sata.

Nakon one katastrofe u Japanu, Njemci su odlucili da iskljuce sve atomske elektrane, i to najkasnije do kraja 2022. god.
O elektranama na ugalj ne treba puno pricat.
Vodenu energiju Njemci nemaju u nekim kolicinama.

Isto ovi silni elektro-auti sto ih naveliko reklamiraju, šta će bit sa njima?
E sad ovo šta kaže Zlatiborac ti mali kucni generatori mogu pri nestasici puno pomoć.
Samo Njemci su rekli isto da se mora znat da kad nema, nema nigdje, znaci ni benzinske pumpe, ni trgovine, ni ulicna rasvjeta..
Inače u Njemckoj je već bila situacija da dodje do potpunog ispada sistema pa su „komsije” pomogle.

-
Starac_Foco
(--)
13. april 2021. u 17.28
Ne znam šta je tačno poenta. Ako neka država odluci da preko noćipozatvara sve elektrane koje bi na neki način mogle biti stetne po zdravlje ili okolinu, to nije moranje ni ljuta nevolja već stvar izbora. Ne valja ti država :). Ali i dalje mogu da uvoze struju jer neće bas svi okolo da odluce da uradi isto to u usto vrijeme.

Ipak, prije nego te ostave u mraku, ja ocekujem da će probati nešto drugo: da ti povecaju cijenu. Pa ćeš ti smanjiti potrosnju pa onda možda i bude dovoljno. Kako god okrenes, rjesenje je do tebe, samo pripremi novcanik :).

Ne brini za el. aute. Za sad ih ima malo, i pored cinjenice da „gorivo” koje trose nije ni blizu optereceno debelim porezima i prirezima koje manje vise skoro sve države naplacuju na tecna goriva.
Ti porezi su nešto zbog čega bi mnoge države bankrotirale da ih nema, i sasvim je izvjesno da će naći nacina kako i da dodatno operezuju struju koja se trosi u vozilima. Kad to bude, onda će potreba za tim vozilma, koja je i dalje mala pored svih reklama, da pada.
Uostalom i to je star izbora a ne moranja. Ukoliko je neka država odlucila da joj je najpreca stvar na svijetu da elektricni auti postanu masovni i pored cinjenice da nafte nije nešto i da joj je cijena vrlo niska, i da nema veze kolike će posljedice biti po „pucanstvo” onda, hebi ga, promjeni državu... Ili planetu :)

Tubby
13. april 2021. u 19.05
sace dr. Bili da dodje da sredi SVE probleme:
https://www.youtube.com/watch?v=-wwIBUCBrF8
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
14. april 2021. u 03.47
Ostalo mi je u mozgu negde da u espanja globe ljude koji imaju na svojim kucama solarne panele.
Znaci sunce, bogomdano svima - ne možeš da koristis/skupljas tu energiju, na svojoj kuci, na svojoj zemlji, na koje uredno placas poreze, nego moras još tamo nekome da platis globu da koristis uredjaj koji ni na koji način ne utice na spoljnju sredinu.
Hitler, staljin, mao, drug tiiita su bili mala deca za eu/usa kliku. bukvalno bebice, one sto će tek za mesec dana da krene prvi zubic.
Starac_Foco
(--)
14. april 2021. u 10.00
Ako „espanja globe” znači da u Spaniji naplacuju porez na zaradu od struje koju proizvode pojedinci na krovovima, ja takve propise ne bih bas nazvao gorim od onih koje su donosili Hitler, Staljin ili slični.

Ocigledno ti ne znaš detalje. Ne znam ni ja šta je u Spaniji, ali znam ovde gdje sam. Moglo bi biti da je i u Spaniji slično (kao sto je slično u velikom dijelu svijeta). A to je:

Država (tj provincija) ovde je parama poreskih obaveznika i potrosaca struje debelo subvencionirala instalaciju malih solarnih sistema na krovovima ili na livadama pored kuca. Ta struja ne sluzi za kucnu potrosnju nego se prodaje u mrezu.

Te subvencije su inicijalno bile takve (a to je bilo oko 2009) da je otkupna cijena struje koju je država placala tim mikro-proizvodjacima bila i do 8 puta veca od maloprodajne cijene struje. Dakle ti prodajes svoju struju državi za recimo za 80 centi po kWh pa onda kupis istu tu struju od distribucije za 10 centi...

Razlog za to je bio sto su solarni sistemi bili veoma skupi pa ih niko ne bi ni instalisao da nije bilo tih debelih subvencija i podsticaja.

Kako je vrijeme prolazilo, i ta oprema postajala jeftinija, tako je država novim mikro-proizvodjacima nudila sve manju otkupnu cijenu koja se na kraju spustila na „samo” jedno 3 puta vise nego kad oni kupuju struju od distribucije ili nekog prodavca. Na kraju je taj program ukinut i ovde nema vise podsticaja (ali ima u mnogim drugim državama i jurisdikcijama).

E sad, posto su te subvencije znacile preljevanje para iz dzepova vecine (poreski obaveznici i potrosaci struje) u dzepove manjine (oni koji su se upustili u takvu investiciju koja je se obično mjerila desetinama hiljada dolara pa ponekad i cijelih $100k), država je (ispravno) rezonovala ovako:

Ne možemo ovima samo da dajemo, već moramo nešto i da im uzemo... Pa je taj prihod od proizvodnje struje proglasem prihodom koji je oporezovan, sabira sa svim ostalim prihodima vlasnika i na to će platiti porez po nekoj skali zavisno od brojnih faktora.

Pri cemu se taj porez umanjuje svake godine po nekoj formuli amortizacije te opreme, a i dalje se umanjuje za iznos troskova održavanja ukljucujuci i kamate ako je oprema kupljena posudjenim parama.

E sad kad znaš sve ovo, možda bi mogao da zakljucis da su u svemu tome i dalje vise donji oni koji su platili sve te podsticaje nego oni koji placaju neki (obično veoma mali) porez na prodatu struju.

Doduse ove prve niko nije sprečavao da i oni pokusaju da budu ovi drugi. Teoretski mogao je svak da aplicira za to, ali su prošli samo oni koji su osim podnosenja aplikacije na vrijeme i para u dzepu ispunjavali i brojne ostale uslove: prostorne, urbanisticke, tehnicke (koji možda nisu ni zavisili od njih već od distribucije), inspekcijske, osigiravajuce, itd. Kužiš :)?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
14. april 2021. u 13.05
Ne pricam o tome. jedna poznanica moja u germaniji je imala tako neki dil sa elektrodistribucijom, kao ajde mi da stavimo na tvoju kucu solarni panel, i ... biće ti dobro...
-ona žena nije to lepo proucila, i pristala je - i zakljucak posle par godina imanja panela je bio - da se debelo zeznula (u smislu da je dala na kraju vise love nego sto je do tada davala za struju).
no - ne pricam ti uopste o programima sa elektrodistribucijama, i državom. - pricam ti za opciju - za svoje pare, na koje si platio sve moguće poreze - odes i kupis si solarni panel - platis i pdv na njega je l'. instaliras ga na krov svoje kuce, -na koju, well...placas porez, koja se nalazi na tvojoj zemlji - na koju, well - placas porez.
država te skonta da od tog momenta nije zaradila na tvojoj higijeni recimo, jer pogonis recimo bojler tom strujom ni jedan pezos zvani euro - i odlucuje da joj je to mnogo glupo - i posto ne može da stavi merni uredjaj na sunce, posto eto ne može da ga zatvori u neku serpu i pusta na neku slavinu - kraj koje stoji pandur sa mitraljezom - i ko nema da plati - nema ni sunca za njega - i onda dakle odlucuje ta država da ti sad njoj dodjes neke pare zato što sunce sija na, ponovimo, tvoj rođeni krov, tvoje rođene kuce na tvojoj rođenoj zemlji, za koje državi već placas poreze od momenta kad se rodis, t.j. od momenta kad te upisu u tamo neku knjigu kao vlasnika.
dakle da ponovimo - mao, staljin, hitler, tiiita i tako ta ekipa - bebice malene, evo za mesec dana će i pLvi zubic da izLaste.
Starac_Foco
(--)
14. april 2021. u 15.09
Ne znam o cemu pricas, ali u svakom slučaju zvuci nepovezano. Gore si rekao:

„Ostalo mi je u mozgu negde da u espanja globe ljude koji imaju na svojim kucama solarne panele.”

Ovo „ostalo mi je u mozgu” zvuci kao „ako se sjecam dobro”. Zato sam i napisao onu pricu o tome kako se to tipicno radi u velikom dijelu svijeta. Npr potpuno ista sema se primjenjivala u Ontariju i Republici Srpskoj, stim sto su subvencije u Ontariju bile mjerene milijardama a u RS u milionima. Ali ideja, koncept, su vrlo slični.

A uopste ne negiram da je postojala sema gdje je država u Njemackoj nekako varala narod ili da postoji neki bizarni porez koji država Spanija bere. Sve je to moguće ali bilo je u istoriji vjerovatno i bizarnijih poreza od toga. Petar Veliki je u Rusiji imao porez na bradu. Ko nije htio da se brije, placao je neki porez. Na njegovu vlastitu bradu koju mu je bog dao...

jednaSosa
14. april 2021. u 23.36
petar veliki je oporezivao brade bogatih boljara, jer od sirotinje i nije imao šta da uzme, niti mu je to bio cilj. on je heo da boljari izgledaju civilizovano. zanimljivo je kad pojedinci pomenu bas tako neke leve podatke o petru velikom, a ne pomenu da je petar veliki znao 14 zanata. da je mogao sam da isklese i napaavi ceo celcijat brod, i to sam. isto kao i cezar, koji je znao tu negde oko 14 zanata. zato ceo svet i zna za njih, a ne za bradate boljare koji su u svojoj lenjosti i gluposti gajili vaske u bradama, zato su i bili naterani da ih briju.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. april 2021. u 01.40
da da, pricam ti za to, kako kažeš bizarno - znaci „imaš panel, ”beres sunce„ - dodjes nam pare”.
meni je bizarniji bio logor za decu u hrvatskoj, poneki logor u poljskoj, robovlasnistvo, i tako dalje. -kažem, oni momci - male bebe. -doduse, oni su momci bili i ostali male bebe za recimo neprehebive engleze, tu i tamo spance, francuze, niderlende, belgijance i tako te ekipe... -bukvalno šta god iskopas onoj cetvorici pobrojanih - ove koje sad nabrojah, samo u svom teftericu kažu „checked - imam” (tipa :konc logor: - odradjeno. kidnapovanje: odradjeno, pljacka: done, ... i t.d.)
velebitV
15. april 2021. u 12.12
Za iskljucenje struje ne trebaju bombe, samo pritisnuti na dugme.

Novih nuklearnih elektrana neće biti, jer nama dovoljno uranijuma po povoljnoj ceni. Rentabilni rudnici su već ispraznjeni.

Da se politicari (država) brinu za naše zdravlje, to je vic godine; uvek je profit bio jedini razlog/izbor, a raja veruje sto mu se isprica u tv dnevniku ili novinama.. Ekologija, CO2 etc hahaha

Fukushima u Japanu je sagradjena da odoli zemljotresu, tsunamiju.
Kada se desilo, ona je zaista odolela; međutim, to je bila dobra prilika za neke poteze!

Npr baciti malo radioaktivnosti u sektor, zakljuciti da se mora pod hitno zatvoriti etc

Odmah zatim su i Nemci resili da zatvore njihove centrale!

Tako uranijum ostaje za usa centrale.

cui bono?
Starac_Foco
(--)
15. april 2021. u 13.06
Na cemu su bazirane te tvrdnje? Možeš lako da izguglas dugacku listu novih nuklearnih elektrana koje su trenutno prave ili će uskoro početi da se prave, vecina nije u USA.

https://www.world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide.asp x

A urana ima vise nego dovoljno za narednih 50 godina. I to dobrim dijelom u državama kojima i ne treba za vlastitu upotrebu. USA je tek 10-ta po rezervama.

Country Reserves as of 2015 (tonnes)
Australia 1,780,800
Kazakhstan 941,600
Canada 703,600
Namibia 463,000
South Africa 449,300
Niger 411,300
Russia 395,200
China 366,000
Brazil 276,800
Greenland 228,000
Ukraine 220,700
Mongolia 141,
United States 138,200
sirchulle
(CAD Designer)
19. april 2021. u 10.58
@Starac_Foco: Urana verovatno ima mnogo vise nego sto nam treba ali verovatno nema sigurnih nacina da skladistimo otpad nakon upotrebe istog. To je isto ono kao kada curi obecavas sve ono dok ga ne stavis a posle toga obacanje i nisu nešto bitna. Prošla zabava. E tako je i sa uranom. To je isto kao i sa elektricnim automobilima. Niko ne zna šta će sa baterijama kada im prođe rok međutim to ionako nepovoljno utice na investitore u zelene tehnologije, zar ne? Mislim i nukleane energija je nekada bila zelena kao elektricna danas. Bios sam klinac ali se secam tog zaleta onda. Nekako mi je ostao utisak da je ipak fosilno gorivo najprostiji oblik recikliranja već potrosenog. Svako može da reciklira otpatke od fosilnih goriva. Jednostavno posadis vise drveca i biljaka sirom sveta i to je to. Ne znam šta mogu da posadim da anuliram otpatke od uranijuma i litijuma. Ovo sa fosilnim goriva se ne salim. Uveo bih obavezu da svako ko registruje automobil mora da zasadi prvo desetak sadnica drveta pa tek onda da dobije registraciju. I naravno da ih održava. Tamte za kukuriku...
Starac_Foco
(--)
19. april 2021. u 21.10
Zelenima nikoji Q ne valja.Ne valja im ni jedan do sad poznat oblik proizvodnje struje ukljucujuci i vjetrenjace. Ništa im ne valja a rjesenje nemaju?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. april 2021. u 02.39
pa nikakvi zeleni nisu izmišljeni da bi stvarno farbali tarabe u zeleno, ili da bi im nešto valjalo ili ne.
izmišljeni su da bi poneko, ko ne konta - se bavio njima. neko (sa bas jako malo mozga) aktivno na terenu, sa nedefinisanom kolicinom mozga - ovako kao sad mi raspravljamo o njima, i t.d. - i neko sa malo vise mozga - aktivno - u palamudjenju. fazon onaj batica na diskaveriju što se kao pegla sa japancima koji kokaju kitove - pa oni jadnici koji su mu onboard. -i onda odes između siba i suleta tamo oko kelna/berghaim/elsdorf i tako to - i divis se termoelektranama, ili od schuleta pa do tih, tipa krenes u techniches museum speyr i gledaš nuklearke onako iz daljine kako su to lepe jedne i velike serpe, i tako dalje..
kericima uvek moras dati neku koskicu da glodju. onda se bave glodanjem koskice. ne smes im dati puno mesa i slanine - posto se onda nagoje, pa traže još vise, opet, ne smes ni bas totalno da ih izgladnjujes, posto onda pobesne, pa prestanu da laju, a krenu da ujedaju.
velebitV
22. april 2021. u 02.06
google, wikipedija, sajtove koji te 'informisu' gde investirati?
Divna mesta za informisanje...

Uranium

Vrh proizvodnje je bio 1981, a od 1989 proizvodnja je deficitarna.

Trosile su se rezarve, trenutno je deficit 10 000t/ god

I ponavljam, sve je u ceni. Kazahstanski rudnici rade, jer su se previse zaduzili, ali profita nema.

https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=46436

https://www.entergy-nuclear.com/nuclear-sites/palisades/

https://www.miningnewspro.com/En/Service/35/Other-Elements-and-Materials

https://www.mining.com/stars-are-alignin g-for-uranium-price-rally/

automatski prevodilac:
„Paradoksalno, nikada nismo zatvorili toliko elektrana na ugalj kao za vreme Trampa, a postoji i pauza pod Bajdenom, s druge strane, nuklearna energija, iako može da radi 60 godina, je i ranije zaustavljena.

5 nuklearnih reaktora je zatvoreno 2021. Problemi sa gorivom ??? Preniske cene goriva, koje upropašćuju rudnike, nemoguć́nost još već́e poskupljenja električne energije. Savršeno klešte.”
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.