Diskusije : Emigracija

 Komentar
Srbi u rasejanju
zlatiborac
26. mart 2021. u 19.45
Obzirom da je ovo forum posvecen emigraciji - evo prilike za
druzenje,razmene mišljenja i naravno iskustava i utisaka.

Srpska dijaspora danas je „druga Srbija”

Srbi žive u četiri matične države – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Oni su tamo domicilni, matični narod i nije u rasejanju, kako neki političari tvrde.

U rasejanju ima 2,5 miliona Srba u 159 država sveta. Deo su srpskog nacionalnog bića. Imaju novac i pamet.

Američki Srbi u crkvi u Nešvilu

Srbi u rasejanju, u inostranstvu imaju višestruki status, koji im daju zemlje domaćini. Naši ljudi su iseljenici i gastarbajteri u zapadnom svetu. Srbi u regionu su nacionalne manjine i etničke grupe.

Najstarija srpska emigracija je u Rusiji. Nastala je u 15. veku seobom srpskog naroda iz Hercegovine zbog gladi, a potom nakon dezertiranja Srba iz bečke carske vojske. Srpska emigracija u srednjoj Evropi počinje u masovnijem broju od 16. veka. A u SAD prvi Srbi stižu od 1815. godine, a u Australiji od 1863. godine.

U Austriju i Nemačku Srbi su masovno prisutni od 1968. godine, uglavnom kao jeftina radna snaga. Nije reč o sponatanom procesu iseljavanja, već se radi o organizovnaoj ekonomskoj migraciji radne snage, koja je danas prerasla u međunarodnu trgovinu radnika i stručnjaka.

Najviše iseljenih Srba je u Nemačkoj – pola miliona, potom u Austriji, SAD, Kanadi, Australiji i Skanidnaviji – po 200.000. Beč je glavni grad srpske dijaspore sa 190.000 Srba.

Ambasador Nebojša Rodić i njegova supruga u narodnoj nošnji u Beču

Po svom patriotskom ponašanju i nacionalnom doprinosu Srbi u inostransvu i srpska dijaspora su zapravo druga Srbija. Srbi u rasejanju čine nacionalni korpus, koji je vrlo aktivan u korist matice Srbije i drugih otadžbinskih zemalja.

Srbi iz sveta nas brane. Tokom Velikog rata poslali su iz Kanade, sad, Rusije, Italije, Francuske, na hiljade dobrovoljaca na Solunski front i doneli pobednu nad okupatorima i slobodu svom narodu.

Tokom Drugog svetskog rata oko 350.000 zarobljenih Srba u fašističkim logorima čuvali su i razvijali srpski nacionali identite i kulturu. Devedesetih godina su demonstirali širom sveta, politički se borili za istinu o svom narodu, slali humanitarnu pomoć i pomagali svoje familije.

Srbi iz rasejanja nas hrane, jer zvanično godišnje šalju kući oko 3 milijarde evra. Nezvanično stiže još milijardu evra njihovim porodicama. To je kapital dijaspore, koji ne mora da se vraća, a koji se koristi za rešavanja egistancionih problema, ali i za ulaganja u privredu.

Iseljeni Srbi nas spasavaju u nevoljama. U inostranstvu postoji 200 srpskih klubova, kulturnih društava i humanitarnih organizacija, čiji članovi otadžbini Srbiji pomažu prilikom sanacije katastrofalnih zemljotresa, u nesreći i pružaju materijalnu, finansijsku i medicinsku pomoć.

Dijasporci razvijaju zadužbinarstvo i grade Srbiju. Najveći savremeni zadužbinari su profesor Radmila Milentijević, mecena Madlena Zepter, princeza Katarina Karađorđević, šampion Novak Đoković, fudbaler Neven Subotić, košarkaški funkcioner Vlade Divac, trener crveno-belih Dejan Stanković, Rebeka Ubavka Mekdonalds, Miomir Glavčić i mnogi drugi.

Srbi u rasejani su pravi ambasadori srpske kulture. U toj iseljenoj „drugoj Srbiji” na svim kontinentima sveta imamo 350.000 toponima srpskog porekla, 200 crkava, grobalja i kapela Srpske pravoslavne crkve, 660 srpskih memorijala, spomenika, škola, fakulteta i biblioteka. Mnogi ovi srpski nacionalni objekti su danas zaštićeno dobro SAD, Australije, Francuske, Skandinavije, Rusije, Grčke, Rumunije i drugih zemlja. To je kulturna baština Srba u inostranstvu.

Pored svojih vrednih ruku i radnog umeća iseljeni Srbi u svetu imaju pamet – čak 50.000 profesora, lekara, zubara, hirurga, doktora nauka, istraživača, pronalazača, akademaca. To je danas najveći srpski kapital. Za njihovo obrazovanje u poslednjih pet decenija Srbija je potrošila 9 milijardi evra. Srpski „mozogvi” nas nisu zaboravili, oni nas u otadžbini školuju, tako što donesu znanje kući. Pronalazač Dejan Ilić iz Nemačke, vlasnik fabrike mikro baterija „Varta” gradi jedan njen pogon u svom zavičaju.

U srpskoj dijaspori imamo velike genijalce svetskog ranga. Pored Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Mileve Ajštajt naše rasejanje je dalo i osam vlasnika Oskara, četvoricu vlasnika Pulicerove nagrade, 200 narodnih heroja SAD, Kanade, Australije, osnivača NAšE, osnivače CIA, akademike, masone, kongresmene i senatore srpskog porekla, gradonačelnike na Aljasci, u Ljubljani i u Malmeu.

Zakon o Srbima u dijaspori i regionu iz 2010. godine Srbije stvorio je Skupštinu dijaspore kao instituciju za učešće iseljenih Srba u političkom životu i vlasti. Pre i posle tog zakona, srpski iseljenici su bili kao političari aktivni na svim meridijanima sveta i u matici. U SAD smo imali šestoro članova Kongresa. A u politici matice Srbije aktivno su iz dijaspore učestvovali Radmila Milentijević, Milan Panić, Lazar Krstić, Kori Udovički i Boćidar Đelić.

Srpska dijaspora nije preterano bogata, jer 90 odsto je čine radnička klasa, koja živi od plata i kredita. Deset odsto iseljenih ima svoj biznis u inostranstvu, a od toga njih 5 odsto su jako uspešni i imućni. Ukupni finansijski kapital srpske dijaspore se ceni na 10 milijardi dolara. Najpoznatiji biznismeni su Filip i Madlena Cepter, Milan Mandarić, Slavica Radić Eklston, Rebeka Ubavka Mekdonalds, Branko Tupanjaca, Dejan Ilić, Miroslav Đorđević, Aleksandar Ilić, Čeda Ristić, Đuro Plavšić, Vaso Despotović, koji imaju svoja preduzeća u svetu i u Srbiji.

Iseljena „druga Srbija” ima snagu i moć da doprinese prosperitetu matice i da dostojanstveno predstavlja Srbiju u svetu. To je proces koji tek uz snažniju saradnju rasejanja i otadžbine može da da jako dobre rezultate.



Dr Marko Lopušina
Profesor-Kanada
(Profesor)
28. mart 2021. u 18.37
Vrlo dobro zapazanje našeg naroda u emigraciji.
zlatiborac
28. mart 2021. u 20.35
Takođe ima i mnostvo primera zapazanja i uvazavanja od naših
istorijskih neprijatelja iz dva velika rata.

U prilog mnostva citata navvodim ovaj:

Nemački sveštenik o Srbima:

Propoved koju je održao nemački protestantski sveštenik Fridrih Grisendorf godine 1945. u svome selu Everburgu kraj Osnabrika, neposredno pred odlazak u penziju, u selu gde se tada nalazilo na hiljade srpskih zarobljenika.

„Naša otadžbina je izgubila rat. Pobedili su Englezi, Amerikanci, Rusi. Možda su imali bolji materijal, više vojske, bolje vojskovođe. No, to je ustvari izrazito materijalna pobeda. Tu pobedu su odneli oni. Međutim, ima ovde među nama jedan narod koji je od svih pobednika izvojevao jednu mnogo lepšu, drugu pobedu. Pobedu duše, pobedu srca, pobedu mira i hrišćanske ljubavi. Taj narod su Srbi.

Mi smo ih ranije samo površno poznavali. Ali smo takođe dobro znali šta smo mi činili u njihovoj otadžbini. Ubijali smo na stotine Srba, koji su branili zemlju; za jednog našeg ubijenog vojnika, koji je inače predstavljao vlast okupatora - nasilnika. Pa ne samo da smo to činili, već smo sa blagonaklonošću posmatrali kako tamo na Srbe pucaju sa svih strana: i Italijani, i Mađari i Šiptari i Bugari i ... Znali smo da se ovde među nama nalazi 5.000 Srba oficira koji su nekada predstavljali elitu društva u svojoj zemlji, a sada liče na žive kosture, malaksali i iznemogli od gladi. Znali smo da kod Srba živi verovanje da ”ko se ne osveti - taj se ne posveti„, i mi smo se zaista

plašili osvete tih srpskih mučenika.

Bojali smo se da će oni posle kapitulacije naše zemlje činiti s nama ono što smo mi njima činili. Živo smo zamišljali tu dramu i već smo u mašti gledali našu decu kako plove niz kanalizaciju ili ih peku u gradskoj pekari. Zamišljali smo ubijanje naših ljudi, silovanje naših žena, rušenje i razaranje naših domova. Međutim, kako je bilo?

Kad su pokidane logorske žice i kada se 5.000 živih srpskih kostura rasulo slobodno po našoj zemlji, oni su milovali našu decu poklanjajući im bonbone, mirno razgovarali sa nama. Srbi su dakle milovali decu onih koji su njihovu Otadžbinu u crnoj zavili. Tek sada razumemo zašto je naš veliki pesnik Gete učio srpski jezik. Sada tek shvatamo zašto Bizmarkova poslednja reč na samrtnoj postelji beše - Srbija!

Ta pobjeda je veća i uzvišenija od svake materijalne pobede! Takvu pobedu čini mi se, mogli su izvojevati i zadobiti samo Srbi, odgajeni u njihovom svetskom duhu i junačkim srpskim pesmama koje je naš Gete tako mnogo voleo ...

Ova pobeda će vekovima živeti u dušama Nemaca, a toj pobedi i Srbima koji su je izvojevali, želeo sam da posvetim ovu moju poslednju svešteničku propoved”.

. . .

Fridrih Grizendorf je bio dvorski sveštenik, vrlo obrazovan i širokih vidika. Svojevremeno ga je njemački car Viljem Drugi poslao Vilsonu da primi 14 tačaka njegovog programa o samoopredjeljenju naroda. Umro je 1958.godine.

Seeb-VN1700
29. mart 2021. u 14.57
„Pored svojih vrednih ruku i radnog umeća iseljeni Srbi u svetu imaju pamet – čak 50.000 profesora, lekara, zubara, hirurga, doktora nauka, istraživača, pronalazača, akademaca. To je danas najveći srpski kapital”
-

Da, „tamo” čak i pjevaju o nama..

https://www.youtube.com/watch?v=Nt1KM9FADPc

-
zlatiborac
29. mart 2021. u 21.16
„Da, ”tamo„ čak i pjevaju o nama..”:

A tek one ojkace;'vuk magare na plot nagonijo', i ona iz mladjih dana

'Zen` me caca il` tamburu kupi - u nešto se udarati mora'.
prekodrinski
(Å¡loser)
02. april 2021. u 09.45
Država Srbija bi morala da radi na ujedinjavanju svih Srba. Da se zan ko je ko, ko je naš, ko je otpao... i da se složimo (barem donekle).
Mislim da imamo čak i ministra za Srbe izvan Srbije...
santa
02. april 2021. u 10.22
„Mislim da imamo čak i ministra za Srbe izvan Srbije.”

Odlicna ideja, prekodrinski, ja bih predlozio našeg 'Mudrijasa-kreatora' za tu poziciju!
zlatiborac
02. april 2021. u 11.21
„Država Srbija bi morala da radi na ujedinjavanju svih Srba.”

Prvenstveno u Matici,

Dokle god traju odlazak u pecalbu & iseljavanje - 'puste zelje'.
prekodrinski
(Å¡loser)
02. april 2021. u 12.59
Santa , mislim da već postoji takvo ministarstvo i ministar, ali ni Sasha ne bi bio loš. :))))
santa
02. april 2021. u 13.09
Za lošeg ili losijeg ne brinem, već za one druge (efikasnije!) po cemu nismo bas poznati.
santa
03. april 2021. u 00.16
„Srbi u rasejanju”

Da se nisam nasao tu gde sam danas, posebno na ovom sajtu, nikad nebi slutio kakvog sve 'sveta' (čitaj, djilkosa i kretena),ima među nama 'Srbima', te mi se namece (isto pitanje!), šta ovi ostali među kojima i moja malenkost, trazimo među takvim kojima ne samo da manjka intelegencija i osnovna vaspitanost već i krajnja - banalnost?!

zlatiborac
03. april 2021. u 17.40
„Da se nisam nasao tu gde sam danas, posebno na ovom sajtu, nikad nebi slutio kakvog sve 'sveta' (čitaj, djilkosa i kretena),ima među nama 'Srbima”

Tako je manje-vise i kod drugih naroda bracela,

Međutim kad te ujede svoje kuce - od čega sa najmanje nadas, onda
to najviše boli i osecas. Tako su nastale izreke; '`rani kuce da
te ujede' ili: 'Ko ti iskopa oko? Brat. Aaaa,zato je tako duboko'.

Pa ipak kako god da jeste;'svoje se meso ne jede'.
santa
03. april 2021. u 17.49
Niti mora da se jdioti trpe!
zlatiborac
03. april 2021. u 18.35
Ta nemoj bas tako bracela,

Za ovih nepunih pola veka u 'tudjini' daleko se vise vremena provelo sa domaćinima i dodjosima sa svih meridijana. I kod njih imade tamo nekih međusobnih mana koje se nas ne doticu. I te kako. Čak šta vise i po nečemu gore od naših. Pa ipak ono sto nam je zajednicko jesu one osnovne 'vrline': sa svojim jedi,pij i veseli se, ali nikako u otakluk. Ako hoćeš da se uveris ko ti je pravi prijatelj - pozajmi mu novac, gost i riba posle tričetiri dana pocinju 'mirisati' ...

Pa ipak bracela, i pored svega recenog, stekao se utisak da se u
drustvu svojih najkomotnije i najopustenije osecam, a rukujem bez
rukavica. Pa i kad cujes tamo negde makar i psovku, nije toliko
'ruzna',jer je i ona domaćeg porekla. Ovdeka u ovom birzuzu naicices na svakojake po mnogo cemu. Posebno ophodjenju izvesnih. A koji dolaze da se olaksaju i nadoknade badava propusteno vreme u zivotu, što ne znači da nas obavezuju na druzenje. Jednosavno se zaobidju ili otkace za vecita vremena - i mirna Backa.

Ovdeka malo otkravilo, snega tkr. nije ni bilo. Čak i manje nego
u tamo nekom Teksasu.
santa
03. april 2021. u 20.21
I'm absolutely too tired to continue on fraternizing with 'our own' imbeciles and - CRAP!
zlatiborac
03. april 2021. u 21.29
Right on! - brother...

Upravo tako kao sto rekoh iznad: „Jednostavno se zaobidju ili otkace za vecita vremena - i mirna Backa.
Seeb-VN1700
05. april 2021. u 06.25
„Srbi u rasejanju”
Santa
„Da se nisam nasao tu gde sam danas, posebno na ovom sajtu, nikad nebi slutio kakvog sve 'sveta' (čitaj, djilkosa i kretena),ima među nama 'Srbima', te mi se namece (isto pitanje!), šta ovi ostali među kojima i moja malenkost, trazimo među takvim kojima ne samo da manjka intelegencija i osnovna vaspitanost već i krajnja - banalnost?!”
-

Da, logicki je da se covjek tako nešto upita.
Problem pametnih i intelegentnih je sto su to ljudi mirne naravi, kulturni i obrazovani.. pa radi tih razlika teško mogu komunicirat sa onia koji su odrasli i skolovali se na ulici.
Takovi kao recimo nas mudrijas nisu mogli sjedeci na gajbi piva stjeci osjecaj postovanja prema ljudima koji na caletovom tavanu ili podrumu nemaju ukradene bicikle nego mnostvo strucnih knjiga iz doba skolovanja..
Takovi kao mudrijas nisu imali kontakte sa obrazovanim i kulturnim ljudima, nego „ekipa”.
Ekipa koja sjedeci na sanducima piva uvjerava sama sebe da su ljudi koji ustaju u 4 ili 5 ujutro budale koje idu na posao.
Naravno da takovi ne podnose bolje od sebe i ne oprastaju uspjeh.
Nije pitanje od kud mi ovdje.. mi smo emigracija, nego od kud on i takovi ovdje?

-
zlatiborac
05. april 2021. u 08.59
„Ekipa koja sjedeci na sanducima piva uvjerava sama sebe da su ljudi koji ustaju u 4 ili 5 ujutro budale koje idu na posao.”

Ta ista ekipa to nebi ni primetila da u isto vreme ne odlaze na
spavanje. Njihov 'zivot pocinje sat-dva pred ponoc resavajuci
svecke zvrzlame ispijajuci 'Jelen' pivo iz dvolitarskog plastenjaka.

Voyvoda
(Zivot je prelep i prekratak)
06. april 2021. u 19.47
Ne slažem se sa tih 2.5 miliona
Srba van matičnih država.
Srbiju je samo zadnjih 30 godina
napustilo bar 2 miliona ljudi.
Progon Srba od strane
ustaško-komunjarske koalicije i
njihovih potomaka iz kruga dvojke traje i danas.
Prazne Srbe iz BiH i dovlače ih
u beograd ali i pored toga,
Srbija danas nema više od 5mil
stanovnika.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.