Diskusije : Emigracija

 Komentar
Zakon o strancima
pozitivac
(hemicar)
28. januar 2021. u 00.21
Prema Zakonu o strancima Republike Srbije naš čovek sa američkim pasošem koliko meseci može ostati u Srbiji.

Hvala na korisnoj informaciji.
Stari__Gost
28. januar 2021. u 02.37
Ako je nas i ako ima srpsko državljanstvo onda nije stranac i može kol'ko hoćeš
oblica
(ima ih na pretek)
28. januar 2021. u 03.13
90 dana u 180 dana Znaci može uci vise puta ali se od prvog ulaska racuna 180 dana i ukupno trajanje boravka, svih boravaka ako ulazi vise puta ne smije biti duzi od 90 dana. Za duzi boravak mora podnijeti zahtjev za vizu
Simo
28. januar 2021. u 08.25
Ovako je kao što Oblica reče, ali čemu ovakvo pitanje na SC kad na Web stranici srpskih ambasada ovo sve piše jasno kao beli dan.
Šta i ko je naš piše na papirima.
Tako sam napr ja Canadian nationality, serbian born in Croatia bez ikakvih prava u Srbiji. Obični stranac koji se još zove „naš”
zlatiborac
28. januar 2021. u 09.41
Tako sam napr ja Canadian nationality, serbian born in Croatia bez ikakvih prava u Srbiji. Obični stranac koji se još zove „naš”

Sasvim logicno,

Tako je i u mojem slučaju. Rođen u Srbiji,boravio u C.G tri godine,
u SLO jednu u CRO 6 meseci - potom u CAN 48 leta.

Kad odem u posetu po zakonskim odredbama: stranac kao i svako drugi.
Stari__Gost
28. januar 2021. u 13.19
ako nema srpsko državljanstvo onda nije nas, i glupo je pitanje. treba da pita koliko mogu stranci ostati. a ne „nas”. nas covek ima naše papire, i može ostati koliko god hoće, čak i ako je usao sa americkim pasosem, ovo znam iz prve ruke. radio sam vise puta. možeš ostati i nekoliko godina ako hoćeš. jer si DVOJNI-DržavLJANIN! Alo! pa nije to bas toliko teško da se shvati... ne bih opet da potezem bosansku zatupatost, ali mi stvarno ne ostavljate puno izbora.
santa
28. januar 2021. u 14.31
„može ostati koliko god hoće..”

Ne znam kako je to danas, ali mogao bih potvrditi gore navedeno da sam sa dvojakim državljanstvom (SRB/US) 1997/98 skolske godine proveo u starom komsiluku sa suprugom i sinovima (US državljani) predavajuci u srednjoj tehnickoj skoli u Adi (Backa) kao i sledeće godine prelazio poslovno često granice iz susednih zemalja - ne ograniceno.
Stari__Gost
28. januar 2021. u 15.32
pa fala bogu da može da ostane koliko hoće, lupetaju...

nije z' goreg imati uverenje o državljanstvu sa sobom kad izlazis (ako nemas srpski pasos), jer neka dzukela pandurska može da te zeza kad vidi pecat kad si usao u americkom, pa će da te pita da li si se prijavio policiji i slične gluposti, ti kažeš sto da se prijavljujem kad sam Srbin sa srpskim državljanstvom, i tu mu zapusis usta i poželiš prijatan dan. ako budala i dalje nešto smara, das mu 100 dinara i kažeš evo decko idi popij kafu ili sokic, a ja odoh na daleke pute! :))))

Stari__Gost
28. januar 2021. u 15.35
santa, nisam znao da si se vracao, i još predavao po skolama tamo?

vau, to su novi momenti.

kako se tvojima dopala Srbija? iskreno? mada to je bilo gadno vreme kad si bio... devedesete, rat, ekonomske sankcije...
santa
28. januar 2021. u 15.48
„to je bilo gadno vreme kad si bio... devedesete, rat, ekonomske sankcije...”

Tačno tako, ali ja sam naveo pogresne godine (šta ćeš, vreme čini svoje:), ja sam bio tamo 7/1977-do 5/80), naravno bilo je pravo uzivanje sirom YU (sa svojim 1977 Chevy station wagon, jer nisi mogao kupiti tamo ništa 'na tockove' bez visemesecne rezervacije).
santa
28. januar 2021. u 15.52
PS - na Amazonu,na srpskom, naći ćeš hronologiju mojih prvih 50g. zivota u emigraciji.
Stari__Gost
28. januar 2021. u 15.58
santa,

sve je to lepo, znam da ima tvoja knjiga, ali najiskrenije, ja ne volim da čitam. :)

mislim mogu krace tekstove kao sto su vesti, email, chat, forumi... ali knjigu da uzmem u shake, teško.

ne znam zašto, ali stvarno nikad nisam voleo da čitam knjige. neki misle da je to sramota i reci, a kamoli ne citati, ali eto, ja sam takav, i šta tu mogu.

zadnju knjigu koju sam procitao je bila cinimi se Konte od Mome Kapora, pre jedno 10 godina, i to samo zato što mi nije radio internet i kablovska, pa nisam znao šta ću od sebe u očajanju. :))))

a to mora da je bio pravi trip, vozikati se po Socijalistickoj Ped*erativnoj Shugoslaviji u Chevrolette. :) mora da su ti svi zavideli.
santa
28. januar 2021. u 16.06
„mora da su ti svi zavideli.”

Najviše/najcesce policajci (skoro iza svakog kukuruza na kraj ili početku sela) sa STOP znakom u ruci.

Da, rekoh 'hronologija' opisana na stranici sadrzaja (ne kosta ništa:-).
Stari__Gost
28. januar 2021. u 16.29
a to mislis? ima preview? ajd' mogu bas da pogledam danas-sutra...
Simo
28. januar 2021. u 17.02
Razlika je za strance i za naše.
Kada srpski državljan sa dvojnm državljanstvom ulazi u Srbiju može pokazati bilo koji validan pasos isto tako kada i izlazi.
Prilikom izlaza na aerodromu za USA i Canadu moras imati ili vizu ili njihove pasports. Nije zabranjeno reći da imaš dva pasosa, i da koristis bilo koji kako ti treba.
Svaka zemlja ima prvenstvo nad pasosima onih koji su u njoj rođeni.
Napr. Canada me stiti kao svakog kanadjana sirom sveta jedino ne u Hrvatskoj, oni imaju pravo da kažu a neee ne on je nasa cica maca.
Onda Canada kaže pa dobro eto vam ga, al nemojte ga jako...
Stari__Gost
28. januar 2021. u 17.13
pa dobro, to je tako kad si Hrvat. nije ti tu Kanada ništa kriva.
Simo
29. januar 2021. u 08.25
Točno imam i dokument u kom stoji, Simo je hrvatski državljanin, crno na belo. Međutim sve pada u vodu kad se zaviri u rodni list tamo piše Simo je muški četnik ili komunjara, njima svejedno.
Starac_Foco
(--)
29. januar 2021. u 19.02
Trebalo bi razlikovati državljanina od (ne)rezidenta. Onaj koji je otisao davno, nikad se nije odjavio, vise nema vazecu ličnu kartu, nema vise ni mjesto boravka, itd, za njega izgleda jasan zakon i ne postoji, ali ocigledno ne može tek tako doći i samo ostati.

Građani koji odlaze u inostranstvo s namerom da neprekidno borave u inostranstvu duže od 90 dana dužni su da, pre odlaska, nadležnom organu prijave privremeni boravak u inostranstvu.

Građani koji odu u inostranstvo s namerom da neprekidno borave u inostranstvu ne duže od 90 dana, a svoj boravak produže, dužni su da privremeni boravak u inostranstvu duži od 90 dana prijave nadležnom organu, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva.

Građani iz st. 1. i 2. ovog člana dužni su da prijave povratak u zemlju u roku od osam dana od dana povratka u mesto prebivališta.

U slučajevima iz st. 1-3. ovog člana građani su dužni da podnesu prijavu i za maloletna lica ukoliko ona putuju sa njima.

Podnosiocu prijave privremenog boravka u inostranstvu i povratka iz inostranstva izdaje se odgovarajuća potvrda.
Stari__Gost
29. januar 2021. u 19.30
ja stvarno ne razumem zašto bi ijedan Srbin pri zdravoj pameti ikad pozeleo da ide ustašku NDH? Pardon, Hrvatsku, to sam hteo da kažem.

možda ovi Srbi koji su otuda rodom, ali pogotovo oni po meni ne bi trebalo da idu nazad, s'obzirom kako su prošli i bili najureni odande.

što se mene tiče rodjaci, NIKAD vise u HR, CG, BiH, SLO nek se teraju svi zajedno u 100 pi*cki materina...najveca sreća u nesreci je sto smo ih se svih konacno resili, i daleko im lepa kuca.

Stari__Gost
29. januar 2021. u 19.45
„taj koji je otisao davno, nikad se nije odjavio, vise nema vazecu ličnu kartu, nema vise ni mjesto boravka, itd, za njega izgleda jasan zakon i ne postoji, ali ocigledno ne može tek tako doći i samo ostati.”

ko ti je to rekao da ne može? zašto ne bi moglo? ja ti kažem da može. oprobano u praksi vise puta.

pa i masa Srba koji žive u Srbiji nema vazecu ličnu kartu, pa sto bi mi koji živimo preko morali da imamo? nema logike.

takođe kad izlazis iz Srbije, niko ti nikada neće traziti ličnu kartu na uvid. to još nisam nikad u zivotu čuo da se nekom desilo.

a to da li si ti otisao napolje „na duže” ili „na krace” se njih uopste ne tiče, niti ih zanima. država Srbija te ne pita takva pitanja i uopste ih ne zanima gde si. Srbija ne vodi nikakvu evidenciju o ljudima koji su otisli. zato svi koji su otisli u inostranstvo u poslednjih 30 godina, a radi se o milionima ljudi, su i dalje prijavljeni u svojim opstinama kao da i dalje tamo žive, i uredno im stizu čak i glasacki listici na njihove stare adrese. država jedino može znati da je neko u inostranstvu ako si se odjavio iz srpskog državljanstva, ali to bukvalno niko živi ne radi, i ne vidim sto bi.

zato stizemo do tuzne istine, u koju mnogi čak i ne veruju, ali podatci o ukupnom broju stanovnika Srbije su totalno netačni. na papiru se vodi i dalje da nas ima kaobajagi oko 7 miliona, a ja javno i odgovorno tvrdim da u Srbiji nema vise od 3-4 miliona dusa. možda ima vise sa migrantima, ali gradjana Srbije ima bar duplo manje nego sto pricaju. pa Srbija je opustena i prazna. hiljade potpuno napustenih sela, i stotine polu-napustenih gradova i varosica.
Stari__Gost
29. januar 2021. u 19.47
p.s. kad još malo opusti, Siptari će bukvalno da ushetaju bez ijednog opaljenog metka i da uzmu Jug Srbije...
Starac_Foco
(--)
29. januar 2021. u 19.52
Ono sto sam citirao piše u zakonu o prebivalistu. A da nije bas tako praksi, to je manje vise svima poznato (i nije tako samo u Srbiji već i kod nas u NDH). Svaki daljni komentar bi bio hranjenje trola.
Stari__Gost
29. januar 2021. u 20.20
je*bo ti trol majku idiotsku. i nahrani te trol malo govnima. debilcino bosanska.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.