Diskusije : Pravoslavlje

 Komentar
chavezPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Незнање и јадно стање данашњих наш
chavez
(Србија)
01. maj 2017. u 09.36
Преподобни Пахомије Хиоски (†1905)

духовни руководитељ Светог Нектарија Егинског

Ко да не оплаче незнање и јадно стање данашњих наших свештеника! Где се икада чуло да хришћане, који иду у Цркву и желе да се причесте, свештеник спречава, говорећи: „Причешће није супа. Нема ни четрдесет дана како си се причестио, и опет си дошао!”. Познајем, такође, доста мушкараца и жена који држе тримирје, а када у среду прве недеље Велике Четрдесетнице дођу на Пређеосвећену да се причесте, свештеници их спречавају, говорећи: „До јуче си јео месо, а сада си дошао да се причестиш”! Говоре још и то да је Пређеосвећена за свештенике, а не за лаике. Сачувај нас, Боже, од незнања и глупости! А ти, човече, свештениче, увече једеш месо, често се и напијеш, будући непобожан, и такав идеш и литургишеш, а онога који са толико побожности пости, спречаваш и лишаваш толике духовне користи и освећења.

Видите ли незнање наших свештеника! „Пређеосвећена је”, кажу, „за свештенике, а не за лаике”. Свети Василије говори: „Ми узимамо Божанско Причешће четири пута седмично”, такође и Златоуст и цела Црква Христова. Будући да су се хришћани причешћивали обично четири пута седмично, а у Великој Четрдесетници Света Литургија се не служи током седмице, Свети Оци су мудро установили да се служи Пређеосвећена, само и једино да би се хришћани и током седмице причешћивали. А ти говориш да је Пређеосвећена за свештенике!

Види, читаоче, све док је владао поредак сталног причешћивања, срце хришћана толико се загревало благодаћу Светог Причешћа, да су, као словесне овце, могли да хитају на мучеништво.

Свештеник који спречава хришћане да се причесте Пречистим Тајнама, нека добро зна да велики грех чини. А хришћани, да се причешћују, али не немарно и било како, већ уз доличну припрему.

Чуо сам од неких свештеника: „Ја често служим Литургију и причешћујем се зато што сам свештеник, док лаику то није допуштено”. У томе, брате мој свештениче, правиш велику грешку, јер у Причешћу свештеник се ни по чему не разликује од лаика. Ти, свештениче, јеси служитељ Тајне, али то не значи да је теби допуштено да се стално причешћујеш, а лаику није. Могао бих да ти наведем многе потврде Светих Отаца, о томе да је Причешће Пречистим Тајнама дато да се стално, подједнако и без разлике, причешћују и архијереји и јереји и појединци, и мушкарци и жене, осим тробрачних, то јест оних који су се три пута женили, који се причешћују само три пута годишње.

Рекох да о томе има много потврда, али о коме прво да ти пишем? О Златоусту, Клименту, Симеону Солунском, Давиду? Кога да ти прво поменем? Толико потврда има, да бих могао целу књигу да напишем. Зато скратићу беседу, а рећи ћу ти кратко само ово:

Пошто не желиш да се хришћани стално причешћују, зашто онда подижеш Свети Путир, показујеш га хришћнима и позиваш их са Светог Олтара: Са страхом Божјим, вером и љубављу, приступите, то јест, приђите да се причестите Светим Тајнама – да би их затим спречавао, очигледно погрешно, јер их прво позиваш, а после, одбијаш. . .
avtor
22. maj 2017. u 04.53

Прекрасан текст, али изгледа да ништа не може да оживи овај давно умртвљени форум.
chavezPoruka negativno ocenjena. Pokaži

chavez
(Србија)
22. maj 2017. u 17.23
Па када је модератор она битанга Тврдош који је подржавао Владику Георгија када су га сменили, како да буде бољи форум:)). Иначе требало би о овоме да расправља Сабор јер је причешће ствар Сабора, значи ако ти не да Владика да се причестиш што је катастрофа а онда ти одеш у другу епархију то је стваср Сабора!
avtor
29. jun 2017. u 17.58

Причешће да буде ствар Сабора? Боље је овако, индивидуалније, од ситуације зависније... чак и кад се умеша владика који ти ускраћује Причешће. Проценио да ће тако да те спаси гордости?

А онда одеш да се причестиш у другу епархију, и то могу да разумем, али да о томе треба да расправља Сабор? Са циљем да донесе универзално применљиво решење? Па, ипак смо православни :)

Знаш ону фразу: „Православље је религија личне одговорности”?
А св. Причешће и лична одговорност тако саливено иду заједно („Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије”!), тако да ту нема места Саборима. Довољно је ваљда и што се тај владика маје са тобом и даје ти епитимије...
boaz
(neradnik)
16. avgust 2017. u 10.50
Još gore je kada se neko pricesti u crkvi kod popa,a pop posle možda I pijan na slavi prica okupljenim I zadriglim šta je od doticne osobe čuo.Onda ta popvska prica ode dalje preko Radio Mileve... Za takav postupak doticnih svestenika kazna je skidanja mantije ali se to ovde u Kanadi nije nikada desilo jer kakv je pop takav mnogo bolji nije ni vladika,a dalje ne možeš da se zalis jer vrana vvrani oci ne vadi.
boaz
(neradnik)
16. avgust 2017. u 10.52
Ispustih da kažem da se ovo gornje odnosi na Ispovest!
keser
15. oktobar 2017. u 11.21
Свештеници су људи као и сви.
Једни су способнији од других.
Просек варира узависности од времена у којем се гледа.
zpittvarPoruka negativno ocenjena. Pokaži

zpittvar
20. oktobar 2017. u 23.58
Pišam im u usta mantijaška. Sve đubrad ustaška. Kakve Osmanlije, male bebe.
Ima možda 1 zdrav „duhovnik” na milion stanovnika. Mater nekrofilsku i pedersku.
boaz
(neradnik)
10. decembar 2017. u 10.25
Rece mi onomad priatelj iz Hamiltona da kod njih u crkvi posle sahrane na daci gde se obično sluzi rucak na stolu uvek stave crkvene koverte gde se trazi novcani prilog. Porodica umrlog već odavno plati rucak unapred,a crkva tj. njeni tutori po naredbi dva svestenika traže pare. Zna se da onaj ko želi,a sve je na dobrovoljnoj bazi daje novcani prilog za dusu umrlog ili bilo šta drugo u crkvi na sluzbi Bozjoj,a ne da skuplja pare na daci u sali. Ljudi su kako mi prijatelj kaže već ranije na to zalili pa čak i porodice umrlih koji su već sve platili unapred ali se isto nastavlja pa se neko i pita gde ustvari i kome te pare idu. Doduse narod retko stavlja pare u kovertu na dacama ali kako mi prijatelj rece i to je znak popovskih intimidacija.Voze skupe aute,a pune koverte sa dace izgleda im služe za benzin?!
boaz
(neradnik)
10. decembar 2017. u 10.30
Već odavno ne ljubim ruku popvima. Jedan od razloga je da kada sam za vreme jednog našeg crkvenog banketa u Misisogi bio u klozetu da soram vidim Buljavog popa kako taman zavrsava malu nuzdu, pogleda se malo u ogledalo, popravi bradu NE OPERE RUKE i izadje napolje. Nešto kasnije posle mog obaveznog pranja ruku izadjem napolje kad blizu vrata na bini napravio se red od 5- žena. Sve cekaju u red da tom istom Buljavom popu poljube ruku i progovore kratko koju reč... Šta da se kaže, vrlo nehigijenski ili zne već ranije osetile neke smekove pa cekaju na red?!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.