Diskusije : Obrazovanje

 Komentar
Mi Srbi Ništa ne shvatamo
ornak
(Philanthrop)
10. februar 2016. u 16.25
PišEM IZ AUSTRIJE.
Gledam emisiju OKO na RTS-u(državna televizija) pricu o „Dualnom obrazovanju” i hoću da puknem od muke !!!
Tri dame iz; Komora, Ministarstava i koga i čega još „u ime naroda” diskutuju a POJMA nemaju o zivotu...???
Prvo ni jedna NIJE SHVATILA princip funkcionisanja takvog obrazovanja u Austriji ni 5 procenata...tako od sve price neće biti Ništa!!!
Dame pricaju o sistemu koji se u SFRJ primjenjivao prije 40 godina i glavni problem koji ih muci je; Kako će mladi posle zavrsenog obrazovanja naći posao LOOOOLLLLL???

Svi znamo da su djeca u ex YU koja su se skolovala za ZANATSKA zanimanja imali PRAKSU u skolskoj radionici...i to je to DUALNO OBRAZOVANJE i kao sto svi znamo NIJE valjao.

Pa taj PROBLEM o zaposljavanju posle zavrsenog obrazovanja u Austriji NE POSTOJI zato što problem lezi sasvim na DRUGOJ STRANI!!!

U ex YU gore pomenuta skolska radionica je BILA DržavNA a to je VELIKI PROBLEM na STARTU koji je trajao do kraja skolovanja, gdje je SVE funkcionalislo po principu manjeg otpora i gdje Simulantu ili Lenjivcu niko nije ni MOGAO niti imao HRABROSTI da kaže:„Danas Ti je zadnji dan!”

U Austriji se ta „dualnost” odvija u PRIVATNOJ FIRMI u kojoj ucenik IMA socijalno i penziono osiguranje i PLATU, da daaaa posle OSMOG razreda 14 PUTA u godini PLATAAAAAA !!!
Ta privatna firma primi ONOLIKO ucenika na praksu koliko NJOJ TREBA i kada zavrsi skolu...NASTAVLJA raditi kod njih, BINGO !!!
U zadnjoj godini skole ta djeca postaju punoljetni polazu vozacki ispit i od SVOJE PLATE kupuju sebi polovno auto ili uzmu kredit sa 3% kamate i kupe novo auto,stan itd itd...

Ma dal' bi i ZIL VERN mogao zamisliti da neko u „državi” na Brdovitom Balkanu jedno dijete od 15 godina redovno PRIJAVI i još PLATU da mu da, ma dajjj????

Kod nas se pojedini okite; Titulama,partiskim i državnim funkcijama pa POSTANU NERAZUMLJIVI i sebi i svom NARODU...a misle da su ILIJA GROMOVNIK!!!
U Austriji to dualno obrazovanje pocinje posle obdanista i u osnovnim crtama izgleda ovako:
1.POCINJE se sa 6 godina do 10-e godine tkz. Volksschule i posle 4-og razreda se vrsi selekcija prema uspjehu
2.Odlikasi idu u Gimnaziju koja traje 8 godina tj do Fakulteta i tu nema prakse.
-oni slabiji se NE MOGU upisati Gimnaziju, nego idu još 4 osnovne nakon čega upisuju Berufsschule tj ZANAT i tu se primjenjuje to „Dualnoobrazovanje” i prima plata.Djeca posle 8 razreda SAMI sebi traže firmu u kojoj će obavljati praksu a skola u koju idu određeno vrijeme je državna i ista kao kod nas, skola ko skola.
U ovoj zemlji je obavezno ići 8 dodina u skolu eventualno plus 1. godinu politehnicke(6+8=14), odnosno do 15 godine zivota sto znači da to dualno obrazovanje NIJE obavezno, da neko ne shvati da ovdje proizvode Anstajne ;-).

Znaci u Srbiji NIJE u pitanju skolstvo, NEGO privreda i institucije!!!

Moj Aco to možeš provesti u djelo..., pa ni tada ZNaš nas Srbe...ma batali BRE!!!

PS. nazalost
prekodrinski
(Å¡loser)
23. jul 2019. u 13.11
Ja sam zavrsio zanat u proslom sistemu I imao to dualno obrazovanje, isao u skolu 6 meseci, I praksa u fabrici isto priblizno 6 mes. I nisam bio zadovoljan, Ali zbog
stipendije Sam stisnuo zube. Meni se u ono vreme Suvarov sistem cinio postenijim.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.